• Ειδήσεις
  • Hardware & Gear
  • Intel: "Οι ελλείψεις σε τσιπ και κάρτες γραφικών θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και το 2024"

Intel: "Οι ελλείψεις σε τσιπ και κάρτες γραφικών θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και το 2024"

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
2
Intel: "Οι ελλείψεις σε τσιπ και κάρτες γραφικών θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και το 2024"

Intel: "Οι ελλείψεις σε τσιπ και κάρτες γραφικών θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και το 2024"

Η εταιρεία επανέλαβε την ίδια δήλωσή για +1 χρόνο. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 25/10/21] Τα αποθέματα στις κάρτες γραφικών είναι απειροελάχιστα παγκοσμίως, με όλες τις εταιρείες να προμηθεύουν μόνο κάθε λίγους μήνες τους προμηθευτές τους.

Σε όλο τον κόσμο οι κάρτες γραφικών είναι είδος προς εξαφάνιση, αρχίζοντας από τις RTX 3060, μέχρι -σε ορισμένες περιπτώσεις- και στις RTX 3090. Όλες οι non-LHR κάρτες έχουν φυσικά εξαφανιστεί. Αλλά ακόμα και οι LHR εξαφανίστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες.

Λόγω της έλλειψης κατασκευής ημιαγωγών (semiconductors), κάτι που κρατάει και την παραγωγή PS5 και Xbox Series X/S πίσω, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο Pat Gelsinger, διευθύνων σύμβουλος της Intel, δήλωσε ότι τα προβλήματα θα συνεχίσουν μέχρι και το 2023...τουλάχιστον. Σε συνέντευξή του στο CNBC, είπε χαρακτηριστικά: "Είμαστε στην χειρότερη κατάσταση τώρα. Κάθε τρίμηνο του 2022 θα γινόμαστε σταδιακά καλύτεροι, αλλά δεν θα έχουμε προμήθειες για να καλύψουμε την ζήτηση, τουλάχιστον μέχρι το 2023".

Οι ελλείψεις προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, όπου και είχαμε μειωμένη κατασκευή μικροτσιπ, αλλά και λόγω υψηλής ζήτησης εξαιτίας των miners. Επίσης, η μεγάλη έλλειψη, αναγκάζει τους gamers να "ορμήξουν" σε όποια κάρτα βρουν στην αγορά, καθώς το αύριο είναι αβέβαιο, κάτι που δημιουργεί επίσης έλλειψη. Σκεφτείτε ότι στην Κίνα το mining έχει σχεδόν εξαλεφθεί, ενώ ούτε η παραγωγή LHR καρτών δεν βελίωσε την κατάσταση.

[UPDATE: 22/12/21 - Επιβεβαιώθηκε το αρνητικό σενάριο] Η Intel επανέλαβε ότι τα αποθέματα στις κάρτες γραφικών θα εξακολουθήσουν να είναι ελάχιστα και ότι τα προβλήματα θα συνεχίσουν μέχρι και το 2023.

Επίσης, η Intel δεν πρόβλεψε αυτή τη φορά κάποια αισιόδοξη εξέλιξη μέσα στο 2022. Η κατασκευή ημιαγωγών έχει αυξηθεί κατά 5%, ενώ η ζήτηση κατά 20%, κάτι που εκτοξεύει τις τιμές στους προμηθευτές.

[UPDATE 2: 2/5/22 - Η Intel προβλέπει έλλειψη για +1 χρόνο] Η Intel μεταθέτει διαρκώς το έτος κατά το οποίο θα σταματήσουν να υπάρχουν ελλείψεις σε αποθέματα ημιαγωγών (που επηρεάζουν τις κάρτες γραφικών και τις κονσόλες). Η νέα της δήλωση κάνει λόγο για το 2024.

Μιλώντας στο CNBC, ο Pat Gelsinger, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι οι ελλείψεις τσιπ έχουν αρχίσει να πλήττουν τον εξοπλισμό που απαιτείται για την κατασκευή προϊόντων και «μερικές από τις εργοστασιακές κατασκευές θα είναι ακόμη πιο δύσκολες». Η προηγούμενη εκτίμηση της εταιρείας προέβλεπε την έλλειψη μέχρι το 2023, αλλά η ασταθής φύση της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19 έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο να καθοριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Θυμίζουμε ότι στην Κίνα τους τελευταίους μήνες υπάρχει απόλυτο lockdown στους πολίτες και η παραγωγή έχει μειωθεί.

Η Intel παίρνει την κατάσταση στα χέρια της για να αποφύγει τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό στο μέλλον, καθώς κατασκευάζει μια μονάδα παραγωγής τσιπ 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Columbus της Αμερικής. Ωστόσο, η εργοστασιακή αυτή μονάδα θα λειτουργήσει το 2025, οπότε είναι πιθανό αυτά τα συνεχιζόμενα προβλήματα εφοδιασμού να μην είναι πλέον τόσο σοβαρά.

Πρόσφατα, είδαμε κάποια βελτίωση στη διαθεσιμότητα των κονσολών. Αν και το PS5 εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί, το Xbox Series X ήταν πιο εύκολο, με τη φθηνότερη έκδοση, το Series S, να είναι συνήθως διαθέσιμη τόσο σε ηλεκτρονικά όσο και σε καταστήματα λιανικής. Ωστόσο, ακόμη και τα παλαιότερα συστήματα δεν φαίνονται απρόσβλητα από τις ελλείψεις εφοδιασμού, με την Nintendo να μειώνει ακόμη και τις προβλέψεις πωλήσεων του Switch από 23 εκατομμύρια μονάδες σε 20 εκατομμύρια μονάδες. Είχε ήδη μειώσει την πρόβλεψή της στο παρελθόν από 24 εκατομμύρια σε 23 εκατομμύρια.

Δείτε πως "γονατίζει" το New World τις RTX 3090 και συζητήστε για τις Nvidia RTX 3070, 3080 και 3090 στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification