Hearthstone: Curse of Naxxramas

Hot
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
 
0.0 ()
1
Hearthstone: Curse of Naxxramas

Hearthstone: Curse of Naxxramas

Αναλύουμε τις αλλαγές που φέρνει το νέο expansion στα δημοφιλέστερα decks.

To Hearthstone: Heroes of Warcraft της Blizzard δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς τους τελευταίους μήνες σημειώνει τεράστια επιτυχία. Παρόλα αυτά, πριν την κυκλοφορία του Curse of Naxxramas είναι γεγονός ότι υπήρχε ένα παγιωμένο σκηνικό, όσον αφορά τα viable decks. Μάλιστα για να είμαστε ειλικρινείς οι παίκτες είχαν χωριστεί σε δύο κατηγορίες σε αυτούς που έπαιζαν Zoo Warlock και σε αυτούς που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτό το φθηνό, αλλά εξαιρετικά δυνατό deck.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε παραπάνω, η κυκλοφορία του Curse of Naxxramas αποδείχθηκε ευεργετική, καθώς "αναστάτωσε" το τοπίο και πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές για να στήσετε το deck σας, ενώ σε κάθε class (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) συναντάμε αρκετά ενδιαφέροντα builds. Με την κυκλοφορία λοιπόν του Frostwyrm Lair, του πέμπτου και τελευταίου wing του Curse of Naxxramas είναι μία ευκαιρία να δούμε τι αλλαγές έφερε γενικότερα το expansion στην competitive σκηνή του δημοφιλούς card game. Κατόπιν αυτού, θα αναλύσουμε ποια ακριβώς είναι τα νέα...βέλη που έχει κάθε deck στην φαρέτρα του και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα αξιοποιήσετε για να φθάσετε στην κορυφή του ladder.

hearthstone-curse-of-naxxramas-loatheb

Druid
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το Curse of Naxxramas δεν άλλαξε την σημαντικά την δομή των ανταγωνιστικών Druid Decks. Ουσιαστικά εδώ και πάλι συναντάμε δύο αρχέτυπα την κλασική "ράμπα" και τo Token deck. Στην πρώτη περίπτωση οι νέες κάρτες που κάνουν την διαφορά είναι ο Sludge Belcher, o Loatheb και ενδεχομένως ο Spectral Knight. Οι δύο πρώτες κάρτες δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση, καθώς ήδη έχουν βρει θέση σε αρκετά ακόμη decks, όπως για παράδειγμα στον Priest και στον Paladin. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Loatheb τον συναντάμε σχεδόν σε όλα τα ανταγωνιστικά decks, καθότι είναι ένα cost efficient minion που σας δίνει στην χειρότερη έναν εξτρά γύρο απέναντι στο δημοφιλέστερο combo deck του ladder, το Miracle Rogue.

Περνώντας στο Token deck τώρα η σημαντικότερη προσθήκη είναι το Haunted Creeper. Εντούτοις, μία εν δυνάμει viable κάρτα είναι το Poison Seeds. Για την ώρα δεν έχει παιχτεί ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες, καθώς η χρησιμοποίησή της προϋποθέτει ότι θα έχετε το πλεονέκτημα στο board, ώστε να βγάλετε περισσότερα 2/2 Treants από τον αντίπαλό σας.

hearthstone-curse-of-naxxramas-webspinner

Hunter
O Rexxar θα λέγαμε ότι ευνοήθηκε ιδιαίτερα, καθότι απέκτησε τον Webspinner, ενώ ο Mad Scientist έχει τρομακτικό synergy με Secrets όπως το Explosing και το Freezing Trap. Κάρτες δηλαδή που λίγο-πολύ αποτελούσαν ήδη τον πυρήνα τον Hunter Decks. Κάλο synergy προσφέρει επίσης και το Haunted Creeper και θεωρείται αυτή την στιγμή μία must κάρτα για όσους παίζουν με Hunter. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mad Scientist έδωσε σημαντικό boost και στην Mage, παρόλα αυτά ο Hunter είναι ο μόνος χαρακτήρας που μπορεί να ακυρώσει τα αντίπαλα Secrets με το Flare. Όσοι παίζετε με Hunter φροντίστε να προσθέσετε άμεσα ένα ή δυο Flare στην τράπουλά σας για να έχετε το πλεονέκτημα απέναντι στην Jaina και στο mirror match-up.

Mage
Όπως προαναφέραμε ο Mad Scientist μπορεί να γίνει εξίσου abuse από την Jaina, όσο και από τον Rexxar. Κατά την ταπεινή μας άποψη, σύντομα θα δούμε ένα νέο archetype για την Mage που θα βασίζεται σε Secrets όπως Counterspell, Ice Block και Duplicate. Ήδη κάποιοι παίκτες χρησιμοποιούν παρόμοια builds στο ladder και κατά την γνώμη μου είναι πολύ πιο δυνατά από το Freeze Mage deck που σιγά σιγά δείχνει να εγκαταλείπεται.

hearthstone-curse-of-naxxramas-duplicate

Paladin
Λίγα πράγματα εδώ, καθώς πέρα από τον Sludge Belcher και τον Loatheb, ο Paladin δεν ευνοείται ιδιαίτερα από τις κάρτες που περιλαμβάνονται στο expansion του Hearthstone. Επιπλέον, τα φονικά combos Wild Pyromancer/Equality, Equality/Conscecration, Equality/Avenging Wrath παύουν να καθαρίζουν τελείως το board και αυτό γιατί πλέον παίζονται πολλά minions με deathrattle. Πλέον αν παίζετε Control ή Mid-Range θα πρέπει να προσαρμόσετε καταλλήλως την στρατηγική σας και να χρησιμοποιήσετε περισσότερα minions με deathrattle (ώστε να κερδίζετε και εσείς κάτι όταν "σκουπίζετε" το ταμπλό με τα παραπάνω combos) ή να χρησιμοποιήσετε minions με silence για να κάνετε counter τα Nerubian Eggs.

Priest
Κατά πολλούς ο Priest είναι αυτή την στιγμή η χειρότερη class στο Hearthstone, παρόλα αυτά πλέον υπάρχουν περισσότερες επιλογές για το deck σας και με λίγη τύχη και το ανάλογο skill θα καταφέρετε να φτάσετε ψηλά στο ladder. To αρχετυπικό Priest deck είναι το Control και με κάρτες όπως τον Deathlord και τον Sludge Belcher μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα το board. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο οπλοστάσιό του ο Priest έχει δύο ακόμη κάρτες που ενδέχεται να κερδίσουν μία θέση στο Control deck με βάση τα δεδομένα που επικρατούν αυτή την στιγμή στο meta. Αναφερόμαστε στο Mass Dispel και το Shadow Madness. To τελευταίο σας δίνει τρομακτικό board advantage αν κλέψετε ένα minion του αντιπάλου που έχει deathrattle (Harvest Golem, buffαρισμένο Nerubian Egg, Haunted Creeper κ.ο.κ.) και σκοτώσετε με αυτό κάποιο άλλο, ενώ παράλληλα το deathrattle κάνει trigger για εσάς. Κοινώς, με ένα σμπάρο...τρία τρυγόνια!

hearthstone-curse-of-naxxramas-sludge-belcher

Rogue
Όπως και στον Paladin, έτσι και εδώ η έλευση του Curse of Naxxramas δεν διαφοροποιεί ιδιαίτερα το Miracle Rogue. H μόνη βασική προσθήκη είναι ο Loatheb για το mirror match-up. Κάποιοι παίκτες πάντως δοκιμάζουν τους Feugen και Stalagg, δύο minions που αν πεθάνουν σας επιτρέπουν να κάνετε summon τον Thaddius, ένα πανίσχυρο 11/11 minion.

Shaman
O Shaman ευνοήθηκε ιδιαίτερα από το Curse of Naxxramas, καθώς το Nerubian Egg έχει εξαιρετικό synergy με κάρτες όπως τον Defender of Argus και το Flametongue Totem. Πλέον πάντως στα Shaman decks βλέπουμε καταστροφικά combos συνδυάζοντας το Reincarnate και το Ancestral Spirit. Εάν μάλιστα έχετε στο board μία Sylvanas Windrunner ή έναν Cairne Bloodhoof, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον αντίπαλο σας. Η βασική δομή των τυπικού Mid-Range Shaman πάντως δεν αλλάζει σημαντικά, καθώς σκοπός σας είναι να κάνετε αποτελεσματικά trades με τον αντίπαλο σας, χρησιμοποιώντας minions με deathrattle όπως το Harvest Golem, το Nerubian Egg και το Haunted Creeper.

Warrior
Ένα από τα πιο δυνατά decks πριν την έλευση του Curse of Naxxramas ήταν και το Warrior Control και όπως όλα δείχνουν το συγκεκριμένο αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για να φτάσετε στο πολυπόθητο Legendary rank. Φυσικά αν έχετε τις απαραίτητες κάρτες, καθώς για να χτίσετε ένα τέτοιο deck θα χρειασθείτε γύρω στις 10.000 μονάδες Arcane Dust. Όπως και να έχει πάντως το Unstable Ghoul και το Death's Bite σας δίνουν πρόσβαση σε περισσότερα Whirlwind, κάνοντας 1 damage σε όλα τα minions. Ακόμη περισσότερο synergy κοινώς με κάρτες όπως Acolyte of Pain, Grommash Hellscream και Armorsmith.

hearthstone-curse-of-naxxramas-nerubian-egg

Warlock
Ο Warlock παραμένει εξαιρετικά δυνατός, καθώς τόσο το Zoo, όσο και το Handlock αποκτούν σημαντικές κάρτες με καλό synergy. Στο Zoo, τα Haunted Creeper και Nerubian Egg προσφέρουν μία λύση απέναντι στα mass removals, ενώ έχουν καλό synergy με το Void Terror και το Power Overwhelming. Εν τω μεταξύ, στο Handlock ο συνδυασμός Feugen και Stalagg αποδεικνύεται φονικός, καθώς με δεδομένο ότι μιλάμε για την class με το καλύτερο card draw είναι δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα καταφέρετε να παίξετε και τα δύο minions. Στο συγκεκριμένο deck ταιριάζει γάντι πάντως και ο Voidcaller, αφού σας επιτρέπει να παίξετε έναν demon από το χέρι σας αγνοώντας τα entering-play effects όπως lose life, discard a card κ.ο.κ.

Συμπεράσματα
Με την έλευση του Curse of Naxxramas είναι σίγουρο ότι πολλά από τα δεδομένα της ανταγωνιστικής σκηνής του Hearhtstone θα αλλάξουν. Ο κοινός παρανομαστής πάντως των περισσότερων decks είναι ότι βασίζονται σε minions με deathrattle, κατόπιν αυτού θα πρέπει να προσαρμόσετε την στρατηγική σας και το playstyle σας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Στο σημείο αυτό εγείρεται φυσικά και το ερώτημα: "Mήπως θα πρέπει να χρησιμοποιήσω περισσότερα minions με silence όπως την...κουκουβάγια ή τον Spellbreaker;" Δυστυχώς ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε, παρόλα αυτά ένας τουλάχιστον Spellbreaker μπορεί να σας σώσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Όσον αφορά τις δυνατότερες κάρτες του expansion θα λέγαμε ότι ο Loatheb και το Nerubian Egg έχουν ήδη κερδίσει μία θέση στα περισσότερα viable decks, κάτι που αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την χρησιμότητά τους. Οφείλουμε πάντως να επισημάνουμε ότι ο Mad Scientist αναγέννησε ουσιαστικά τον Hunter, ο οποίος είναι για πρώτη φόρα τόσο δυνατός μετά το nerfάρισμα του Unleash the Hounds. Όσοι δεν έχετε λοιπόν τις legendary κάρτες που απαιτούνται για τα πιο ακριβά decks, πέρα από το Zoo έχετε την δυνατότητα να παίξετε ένα ακόμη φθηνό deck το Aggro Hunter.

Το Hearthstone: Curse of Naxxramas διατίθεται σε πέντε ξεχωριστά wings που κυκλοφόρησαν από τις 22 Ιουλίου έως τις 19 Αυγούστου. Το expansion κοστίζει συνολικά 17.99 ευρώ και το κάθε wing διατίθεται ξεχωριστά έναντι 4.99 ευρώ (700 in-game gold).

Διαβάστε το review του Hearthstone: Heroes of Warcraft από την Χριστιάνα Θάνου.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 Deckard (Level 6) 21/08/2014 15:57
Τα bosses και γενικά τα class challenges που έχει η Blizzard για το Hearthstone έχουν την πλάκα τους.Έχω καιρό να μπω οπότε ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμασω το Curse of naxxramas για να τσεκαρω τις αλλαγες. ;-)
#2 +2 Dineil (Level 9) 21/08/2014 16:46
Πολύ καλές παρατηρήσεις! Αν και γώ έχω πάρα πολυ καιρό να ασχοληθώ με το hearthstone είμαι σίγουρος πως αν ξαναμπώ ποτέ θα χρησιμοποιήσω τις συμβουλές σου!
#3 +1 Kazalk (Level 16) 21/08/2014 22:29
Σιγουρα με αυτες τις καρτες το deck θα ειναι σχεδον ανικητο, πολυ ωραιο αρθρο, ειδικα εγω που δεν ειμαι τοσο καλη στη διαμορφωση του deck μου αν ακολουθησω τις συμβουλες του αρθρου θα τα παω καλθτερα :). Μπραβο ρε Παντελη!! :D
#4 +2 sniperassasin (Level 1) 22/08/2014 00:46
Εξαιρετική ανάλυση, με χρήσιμες συμβουλές!!!
#5 +1 Misfit (Level 20) 22/08/2014 15:15
Είναι εντυπωσιακό πως το Hearthstone κατάφερε αυτό που ούτε το Magic είχε καταφέρει, δηλαδή να τραβήξει το ευρύ κοινο. Τα -σταθερά υψηλά- production values της Blizzard, οι πιο κατανοητοί (συγκρητικά) κανόνες και το gameplay που ρέει σαν ...ρυάκι, είναι κατά τη γνώμη μου τα κύρια αίτια. Πολύ χρήσιμες οι ιδεές και οι συνδυασμοί που προτείνεις Παντελη.
#6 +1 Necron (Level 9) 23/08/2014 15:33
Θα συμφωνήσω απόλυτα με το άρθρο, καθώς και από την δική μου πλευρά αυτές θεωρώ ως τις σημαντικότερες προσθήκες που έχουμε δει στα ανταγωνιστικά decks. Νομίζω πάντως ότι θα παίξει πολύ το νέο Ooze που βγήκε στο Frostywyrm lair, πιθανόν σε Aggro Paladin.
#7 kin1 (Level 6) 24/08/2014 01:27
Η βλακεια ειναι οτι σου δινει τσαμπα μονο το πρωτο quarter. Για να συνεχισεις πρεπει να δωσεις 17,99 ευρω για ολα αν δεν κανω λαθος η 700 gold για καθε quarter..
#8 Witchcraft (Level 8) 24/08/2014 21:13
Σωστές οι παρατηρήσεις. Πιστεύω πάντως ότι με το Curse of Naxxramas πιο πολύ ευνοήθηκε το handlock από το zoo Warlock. Σε μία παρτίδα έφαγα 4 Thaddeus από τον αντίπαλο και απλά έκανα concede.
#9 Lordwinter (Level 28) 25/08/2014 01:56
Quoting kin1:
Η βλακεια ειναι οτι σου δινει τσαμπα μονο το πρωτο quarter. Για να συνεχισεις πρεπει να δωσεις 17,99 ευρω για ολα αν δεν κανω λαθος η 700 gold για καθε quarter..

Τα 700 gold είναι παλεύσιμο ποσό όταν κατά μέσο όρο παίρνεις 50 gold την ημέρα από τα Quests. Θες απλά 15 νίκες την μέρα, ακόμη και με 50% ποσοστό νικών πρέπει να δαπανήσεις γύρω στις 3 με 4 ώρες παίζοντας. Κοινώς ακολουθώντας αυτό το μοντέλο θα μπορούσες να αποκτήσεις όλα τα quarters σε διάστημα 4 εβδομάδων.