Μόνιμες Στήλες Console Wars Χρειάζεστε στα αλήθεια 4K κονσόλα;

Χρειάζεστε στα αλήθεια 4K κονσόλα;

Saturday, 12 Nov 2016  | in Console Wars | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης   | (7 σχόλια)
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/75/fb/51/ps4-xbox-comparison-hero-3-2-3-1478958376.jpg
 

Χρειάζεστε στα αλήθεια 4K κονσόλα;

Αξίζει τελικά η επένδυση στις νέες κονσόλες των Sony και Microsoft;

Φέτος τον Μάρτιο οι φήμες οργίασαν σχετικά με την πιθανή κατασκευή μιας 4K κονσόλας από την Sony. Οι αρχικές φήμες ανέφεραν την κονσόλα ως “Codename Neo”, μετέπειτα “PS4 Neo”, ώσπου στα τελικά αποκαλυπτήρια της Sony τον Σεπτέμβριο μάθαμε και επίσημα το πραγματικό της όνομα, που είναι το PS4 Pro.

PS4 Pro vs PS4: Η διαφορά των 100+ ευρώ
Ποιες είναι όμως οι ουσιαστικές διαφορές του PS4 Pro με το απλό PS4. Αν βάλουμε τις δύο κονσόλες κάτω και τις αναλύσουμε σε σχέση με την διαφορά τιμής-απόδοσης, τότε έχουμε τα εξής δεδομένα.
- Καταρχήν την βασική διαφορά στις δύο κονσόλες κάνει η κάρτα γραφικών, που στο PS4 Pro ανέρχεται στα 4.2 teraflops με υποστήριξη 4K και καλύτερα frames στα PlayStation VR games. H 4Κ υποστήριξη αφορά μόνο όσους από εσάς έχουν 4K τηλεόραση, ενώ τα βίντεο καταγράφονται πλέον σε 1080p αντι για 720p, πάντα για τους λίγους από εσάς που θέλουν την καλύτερη ποιότητα όταν κάνουν share τα gameplay τους με άλλους.
- Υψηλότερος χρονισμός της CPU, αν και πρακτικά δεν είδα κάποια ουσιαστική διαφορά στα games ή στην αντιγραφή αρχείων.
- Το PS4 έχει 8GB RAM και το PS4 Pro 1GB επιπλέον DRAM (αργής συμβατικής μνήμης) που της δίνει όμως στην ουσία 5,5GB ελεύθερης RAM για τα games, έναντι 5GB που είχε μέχρι πρότινος το PS4. Τα υπόλοιπα GB δεσμεύονται από το λειτουργικό σύστημα της κονσόλας.
- Ο σκληρός δίσκος είναι 1TB. Το φθηνότερο PS4 με 1TB κοστίζει 305 ευρώ. Το φθηνότερο PS4 Pro κοστίζει 408 ευρώ. Σχεδόν 100 ευρώ διαφορά. Επίσης αξίζει να αναφέρω ότι πάντοτε μου έφτανε ο σκληρός δίσκος των 500GB. Πριν από κάτι μήνες που σχεδόν μου γέμισε αφού έχω παίξει δεκάδες games, έσβησα βίντεο που είχα κάνει capture, τερμάτισα κι ένα παιχνίδι για να το κάνω Uninstall και αποδεσμεύτηκε χώρος ώστε να έχω σήμερα το απλό PS4 στα 350GB. Όσοι τερματίζετε τα games σας και τα κάνετε Uninstall δεν θα έχετε ποτέ θέμα χώρου.
- Το νέο DualShock 4 προσφέρει απλά μία επιπλέον φωτεινή ένδειξη στο touchpad.
- Υπάρχει μία επιπλέον USB θύρα στο πίσω μέρος.

Ορισμένοι ρωτάτε για το αν αξίζει να αγοράσει κάποιος PS4 Pro. Ερχόμαστε λοιπόν στο ερώτημα: Έχετε 4K τηλεόραση; Διότι αν δεν έχετε, οι παραπάνω διαφορές δεν θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο για τον μέσο gamer. Ο μέσος gamer θέλει να παίξει νέα games σε αξιοπρεπή ποιότητα. Η φθηνότερη 4K τηλεόραση αξιοπρεπούς μεγέθους (46-50”) κοστίζει περίπου 500 ευρώ. Αν έχετε τόσα πολλά χρήματα τότε μιλάμε για συνολικό μπάτζετ 900 ευρώ.

Εφόσον κάποιος σκόπευε ούτως ή άλλως να δαπανήσει ένα ποσό για να αγοράσει τηλεόραση τότε θα μπορούσε να πάει κατευθείαν σε μια 4K λύση και PS4 Pro. Φθηνές είναι για παράδειγμα οι Thomson 50UB6406 ή η Hitachi 49". Οι Samsung και LG των 500 ευρώ έχουν 40”-43". Αν επίσης αυτός που σκόπευε να αγοράσει μια τέτοια τηλεόραση έχει ήδη PS4 τότε θα μπορούσε να αγοράσει ένα PS4 Pro, να συνδέσει τις κονσόλες ώστε να μεταφέρει όλα του τα δεδομένα (από τα saves, μέχρι ακόμα και τα captures και το background) και μετά να πουλήσει το PS4 του.

Project Scorpio
Παράλληλα με όλα αυτά, η Microsoft ετοιμάζει το Project Scorpio το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2017. Είχαμε δημοσιεύσει ένα άτυπο συγκριτικό τεστ μεταξύ PS4 Pro και Project Scorpio που δείχνει τις διαφορές στις δύο κονσόλες, με βάση τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για την αντίστοιχη της Microsoft. Το Project Scorpio αναμένεται να έχει:
- 6 Teraflops αντί για 4.2 του PS4 Pro στην κάρτα γραφικών. Πρακτικά αναμένουμε σχεδόν όλα τα games σε 4K ανάλυση. Στο PS4 Pro μόλις έξι games υποστηρίζουν native 4K και τα υπόλοιπα είναι upscaled.
- Ανώτερη RAM (12GB για το Project Scorpio) και 4k blu-ray drive, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορείτε να δείτε τις ταινίες σας σε 4K ποιότητα. Κατά την άποψή μου όμως, τα 4 επιπλέον 8GB δεν χρειάζονται στα games όγδοης γενιάς. Μια χαρά τα καταφέρνουν PS4 και Xbox One στο να τα τρέξουν. 
- Αναμένεται επίσης καλύτερη CPU για το Project Scorpio και μένει να δούμε αν εκεί θα διαπιστωθεί διαφορά στο loading, διότι στο PS4 Pro οι διαφορές ήταν πολύ μικρές. 

Όπως αναφέραμε και πριν, οι διαφορές μεταξύ PS4 Pro και PS4 είναι μικρές. Μένει να δούμε λοιπόν και τις αντίστοιχες διαφορές μεταξύ Project Scorpio και Xbox One, οι οποίες θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft έχει ανακοινώσει πως η νέα της κονσόλα θα είναι "premium product" δηλαδή δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν την δούμε με κόστος ακόμα και 500 ευρώ, δεδομένου του ότι θα έχει ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από το PS4 Pro.

Έως τον Δεκέμβριο του 2017 βέβαια το κατασκευαστικό κόστος μιας κονσόλας μπορεί και να έχει πέσει ή η Microsoft να "βάλει πλάτη" ώστε να ρίξει το κόστος στα 400 ευρώ για να γίνει ανταγωνιστική. Το PS4 Pro από την άλλη μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να υποστεί μείωση τιμής για να προτιμηθεί από τον κόσμο, όμως αυτό θα σημαίνει αντίστοιχα και νέα πτώση στην τιμή του απλού PS4, δηλαδή κάτι μεταξύ 200-250 ευρώ.

Συμπερασματικά
Επειδή οι περισσότεροι gamers δεν έχουν κονσόλα και συνήθως στην εποχή που ζούμε τα μπάτζετ αγορών δεν είναι τα ίδια με κάποτε, η αγορά μιας κονσόλας όγδοης γενιάς κατά την άποψή μου είναι επιτακτική αυτή την εποχή όσον αφορά τα απλά μοντέλα. Διότι τώρα θα βρείτε PS4 στα 265 ευρώ και Xbox One στα 235 ευρώ, ίσως σύντομα σε ακόμη πιο χαμηλή τιμή. Πέραν αυτού θα έχετε μία ευρεία γκάμα από games για να παίξετε.

Γι’ αυτό άλλωστε όταν κυκλοφορούν κονσόλες έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο GameWorld ότι η αρχική τους τιμή (καλή ώρα όπως του PS4 Pro πάνω από τα 400 ευρώ) και το ότι δεν έχουν επαρκή games δεν ευνοεί την αγορά τους. Εδώ όμως έχουμε ήδη δεκάδες games για να παίξετε, ενώ υπάρχει πλήρης συμβατότητα στα games μεταξύ PS4 Pro και PS4 κι αντίστοιχα Project Scorpio και Xbox One. Όσα games κι αν βγουν στις κονσόλες όγδοης γενιάς, άλλα τόσα θα βγουν και στις…8,5 gen, αν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε έτσι.

Συνεπώς για να απαντήσουμε στο αρχικό μας ερώτημα: Αξίζει όντως η αγορά μιας 4K κονσόλας; Θα μπορούσε κάποιος να περιμένει για το Project Scorpio; Η απάντησή μας είναι απλή. Μόνο για τον gamer που έχει το μπάτζετ για 4K κονσόλα και 4K τηλεόραση και μόνο για όποιον δίνει μεγάλη σημασία στο να παίζει τα games του σε μέγιστη δυνατή ανάλυση. Θυμίζουμε ότι για τα non-exclusives υπάρχουν πάντοτε και τα PC, με ότι αυτό όμως συνεπάγεται όσον αφορά το κόστος αναβάθμισης. Μια ταπεινή κονσόλα όγδοης γενιάς με πεσμένη τιμή αυτή την εποχή είναι μια σαφώς πιο προσιτή λύση.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 DoUzOs (Level 27) 12/11/2016 16:06
Αν κάποιος έχει 4K τηλεόραση ή monitor, ας αγοράσει PS4 Pro ή Project Scorpio (όταν κυκλοφορήσει). Αν δεν έχει, παίρνει PS4 ή Xbox One. Νομίζω πως τόσο απλά είναι τα πράγματα. Τώρα, για το ποια από τις 2 κονσόλες (και στις 2 περιπτώσεις) θα πρέπει να αγοράσει, εάν δε μπορεί να αποφασίσει, πιστεύω πως, για την πρώτη περίπτωση, το Project Scorpio, σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, είναι ανώτερο από το PS4 Pro. Για τη δεύτερη περίπτωση συζητάμε εδώ και πόσα χρόνια και δε νομίζω πως έχουμε βρει άκρη. :P
#2 apovag (Level 12) 12/11/2016 16:52
Ωραίο άρθρο Μάνο.Έχω PS4 και τηλεόραση 4K οπότε ανήκω σε μια άλλη κατηγορία που δεν ανέφερες μάλλον λόγω κρίσης.Αυτή όσων θέλουν να αγοράσουν και 4k τηλεόραση και να πουλήσουν την παλιά και PS4 Pro και να πουλήσουν το παλιό PS4.Το ερώτημα είναι ποιος θα αγοράσει απλή hd τηλεόραση όταν έχουν πέσει τόσο οι τιμές και πηγαινουν πολλοί προς 4k?Ούτε τα μισά από όσο την πήρα δεν θα βγάλει.
Πάντως σήμερα ή αύριο είναι να πάω σε φίλο που μου είπε ότι μάζεψε φράγκα για ps4 pro και έχει και 4K τηλεόραση.Αν προλάβει να το πάρει σήμερα θα είμαι τυχερός να δω αν όντως αξίζει.Αν σε κανα χρονο πεσουν κι αλλο οι τιμες τηλεορασεων και ps4 pro εκει μπορει να αξιζει για πολυ κοσμο που και παλι εγω λεω σχεδον ολοι για το φθηνο ps4 θα πανε.
#3 Kalliniki (Level 18) 12/11/2016 17:26
Quoting apovag:
Ωραίο άρθρο Μάνο.Έχω PS4 και τηλεόραση 4K οπότε ανήκω σε μια άλλη κατηγορία που δεν ανέφερες μάλλον λόγω κρίσης.Αυτή όσων θέλουν να αγοράσουν και 4k τηλεόραση και να πουλήσουν την παλιά και PS4 Pro και να πουλήσουν το παλιό PS4.Το ερώτημα είναι ποιος θα αγοράσει απλή hd τηλεόραση όταν έχουν πέσει τόσο οι τιμές και πηγαινουν πολλοί προς 4k?Ούτε τα μισά από όσο την πήρα δεν θα βγάλει.
Πάντως σήμερα ή αύριο είναι να πάω σε φίλο που μου είπε ότι μάζεψε φράγκα για ps4 pro και έχει και 4K τηλεόραση.Αν προλάβει να το πάρει σήμερα θα είμαι τυχερός να δω αν όντως αξίζει.Αν σε κανα χρονο πεσουν κι αλλο οι τιμες τηλεορασεων και ps4 pro εκει μπορει να αξιζει για πολυ κοσμο που και παλι εγω λεω σχεδον ολοι για το φθηνο ps4 θα πανε.


Υπάρχει διαφορά και θα την καταλάβεις γιατί άλλο μια HD τηλεόραση και άλλο μια 4K. Και πάλι και να τα πουλήσεις θα αναγκαστείς να βάλεις και εσύ έξτρα γιατί τα μηχανήματα σου θεωρούνται μεταχειρισμένα και δεν μπορείς να τα πουλήσεις όπως πουλιούνται τα καινούργια. Για αν θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να κοιτάξεις πόσο πουλιέται η τηλεόραση σου σήμερα και να αποφασίσεις πόσο θα την βάλεις για να την πουλησεις, το ίδιο ισχύει και με το playstation.
Μπορεί η περισσότεροι να άρχισαν να γυρνάνε προς τις 4K τηλεοράσεις αλλά δεν είναι και τόσο φθηνή 500 ευρώ για τις εποχές που ζούμε, μιας και έχουμε οικονομική κρίση. Υπάρχουν αρκετά άτομα που αγοράζουν και μεταχειρισμένες τηλεοράσεις μιας και δεν τους φτάνει να αγοράσουν κάτι καινούργιο.
Ή αν περιμένεις σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει πέσει σε τιμή και το PS4 Pro αλλά και οι τηλεοράσεις 4K.
#4 ashbringer (Level 25) 12/11/2016 18:25
Πολύ καλό άρθρο και συμφωνώ απόλυτα με το συμπέρασμα.
#5 stefoukos13 (Level 4) 13/11/2016 16:50
Εγώ έχω xboxone και ήθελα να πάρω και ps4 τώρα αν και δεν έχω 4κ τηλεόραση θα παρω το προ γιατί είναι ότι πιο καλύτερο κυκλοφορεί και σε καλη τιμη
#6 Krinidon (Level 6) 19/11/2016 19:44
Διαφωνώ με την άποψη κάποιων στην ανάγκη ύπαρξης 4K τηλεόρασης ως κριτήριο επιλογής του PRO αντί "απλού" PS4 δεδομένης της διαφοράς υπολογιστικής ισχύος και καλύτερων γραφικών (δεν παίζει μόνο ρόλο η ανάλυση, το Pro αποδίδει πολύ καλύτερα γραφικά στα 1080p) όπως επίσης, επειδή το PRO είναι περισσότερο future proof αν και στα 4K στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνει upscale (γιατί παρότι καλύτερο, δεν "τραβάει").

Η διαφορά των 100 ευρώ δε, ακόμα και στις μέρες που ζούμε δεν θα έλεγα ότι είναι μεγάλη δεδομένου ότι κάποιος χρειάζεται έτσι και αλλιώς να δαπανεί 50άρια και 60άρια για τίτλους (φαντάζομαι ότι ο μέσος gamer δεν την βγάζει με 1 παιχνίδι για πολύ καιρό, έρχονται και Χριστόγεννα after all). Τέλος, όσον αφορά το Project Scorpio είναι καθαρά θέμα επιλογής αλλά και ανάγκης μεγάλης αναμονής, μέχρι την παραλαβή της.

Προσωπικά ανήκω στην PC Master Race (!) και παρότι συνήθως αγοράζω τις κονσόλες και των 2 ανταγωνιστών (μέχρι την προηγούμενη γενιά), παρέλειψα να αγοράσω μια κονσόλα τις 8ης γενιάς και να ρίξω χρήματα στο PC μου, γιατί δεν θα είχαν να μου προσφέρουν κάτι (προς μεγάλη μου απογοήτευση). Η 8.5 gen. Project Scorpio όμως, είναι κάτι που ανέμενα και φαντάζει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση.
#7 vasileiosathens (Level 5) 22/11/2016 18:02
Πολύ καλό άρθρο και συμφωνώ λίγο πολύ. Αν κάποιος σκοπεύει να φτιάξει ένα σύστημα στο σπίτι του καλό θα ήταν να επενδύσει κάτι παραπάνω εφ'όσον φυσικά έχει και τα χρήματα. Αλλιώς για όσους έχουν παιχνιδομηχανή και καλή τηλεόραση ήδη, δε βλέπω και πολλά πλεονεκτήματα για να είμαι ειλικρινής.
Notification