Mark of the Ninja

Hot
Χαθείτε στις σκιές και εξοντώστε τους πάντες!

Χαθείτε στις σκιές και εξοντώστε τους πάντες!

Χαθείτε στις σκιές και εξοντώστε τους πάντες!

Εκ φύσεως εμείς οι gamers είμαστε λίγο πιο ανυπόμονοι όταν παίζουμε κάτι. Θέλουμε να μπαίνουμε κατευθείαν στην δράση, χωρίς πολλά-πολλά ώστε από τα λάθη μας να μαθαίνουμε και παράλληλα να γινόμαστε καλύτεροι. Εξαιτίας αυτού, τα παιχνίδια stealth ίσως να μην έχουν την τιμητική τους στο βαθμό που θα έπρεπε, πλην ελαχίστων φυσικά εξαιρέσεων.

To στοιχείο stealth έχει «τρυπώσει» στα video games υπό πολλές μορφές. Προσφάτως είχαμε το Deus Ex: Human Revolution όπου προαιρετικά αν θέλατε να κάνετε ένα no-kill play-through θα έπρεπε να βρίσκεστε συνεχώς σε stealth mode. Επίσης αρκετές φορές το stealth συνδυάζεται άμεσα με μπόλικη δράση (όπως στα Splinter Cell: Conviction και Dishonored), ενώ μια φορά στo τόσο κάνει την εμφάνισή του ένα αμιγώς stealth game (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σειρά Thief) στο οποίο εάν σας εντοπίσουν οι εχθροί το πιο πιθανό είναι να πεθάνετε ακαριαία.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Mark of the Ninja. Όμως μην τολμήσετε να αγνοήσετε το παρακάτω review αγαπητοί PC gamers μιας και ο εν λόγω τίτλος ίσως να είναι από τους λίγους που θα σας κάνει να ακολουθήσετε –αλλά και να αγαπήσετε ξανά- το stealth playstyle το οποίο λατρέψατε τις παλιές καλές εποχές και που τόσο σπάνια βλέπετε πλέον. Ίσως δούμε και αρκετά stealth στοιχεία στο επερχόμενο Hitman για το οποίο θα διαβάσετε review στο GameWorld λίαν συντόμως.

Κάτι μου θυμίζει…
Από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα, μόλις πατήσετε το start game (και ειδικά εάν είστε λάτρεις των side scrollers) θα βρεθείτε σ’ ένα γνώριμο σκηνικό. Δεν θα αργήσετε πολύ να καταλάβετε ότι τα γραφικά αλλά και η ατμόσφαιρα θυμίζουν έντονα τον πρόσφατο αξιόλογο τίτλο Shank. Και πως να μην σας τον θυμίζουν άραγε αφού η εταιρία ανάπτυξης (Klei Entertainment) είναι η ίδια. Ο συγκεκριμένος developer συνεχίζει να μας εκπλήσσει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα μιας και -πέραν των άλλων- δημιούργησε και τα αρκετά καλής ποιότητας cinematics του εξαιρετικού Torchlight 2.


Γεννημένος Ninja
Η ιστορία μας ξεκινάει κάπως απότομα, με μια επίθεση ενόπλων δυνάμεων σε μια ήσυχη και φιλειρηνική βάση νίντζα. Ο ανώνυμος ήρωάς μας (όπου και βέβαια εάν δεν το έχετε καταλάβει είναι κι αυτός ένας νίντζα) λιποθυμά κατά τη διάρκεια αυτής και ξυπνάει ξαφνικά από μια γλυκιά φωνή. Αυτή προέρχεται από έναν άλλο ninja γένους θηλυκού που ακούει στο όνομα Ora. Αφού συγκεντρώσετε βιαστικά τον εξοπλισμό σας ανακτάτε τις δυνάμεις σας κι έτσι είστε σε θέση να εξολοθρεύσετε όσους στρατιώτες έχουν απομείνει και παράλληλα να σώσετε τον μέντορά σας (ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο λόγω της επίθεσης) από σίγουρο θάνατο. Το όνομά του είναι Azai και αφού επιτέλους καταφέρετε να τον βρείτε, σας εξηγεί τι ρόλο παίζει το πρώτο τατουάζ που έχετε επάνω στο σώμα σας.

Ο Azai σας εξιστορεί για τη δύναμη και τους μύθους των τατουάζ που έχετε εξηγώντας σας πως το μελάνι που έχει χρησιμοποιηθεί προέρχεται από ένα ειδικό λουλούδι της ερήμου μέσω του οποίου λαμβάνετε ειδικές ιδιότητες τις οποίες όμως πρέπει να χρησιμοποιήσετε με μέτρο, διαφορετικά θα…τρελαθείτε! Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει η περιπέτεια σας και γνωρίζοντας ότι έχετε αρκετές δυνάμεις στη διάθεσή σας να χειριστείτε θα πρέπει να βρείτε ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτή τη θανατηφόρα επίθεση. Τελικά ανακαλύπτετε ότι το όνομά του είναι Karajan και ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ιστορίας του ήρωά μας. Το σενάριο πάντως, αν και μοιάζει λίγο κοινότυπο, κρύβει αρκετές εκπλήξεις και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην αρχή δεν θα χρειαστεί να περάσετε από καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση, μιας και το Mark of the Ninja σας ρίχνει αμέσως στα βαθιά εξηγώντας σας μόνο τα βασικά. Φυσικά τα επίπεδα όσο προχωράτε είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, οπότε οι πιο έμπειροι του είδους δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι αρχάριοι θα πρέπει να αρκεστείτε στον μηχανισμό του trial and error. Μ’ αυτό εννοούμε ότι θα πρέπει πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση να την έχετε δουλέψει και υπολογίσει πρώτα στο μυαλό σας. Εάν κάτι δεν πάει καλά το πιο πιθανό είναι κάτι να μην έχετε υπολογίσει σωστά, οπότε και θα πρέπει την επόμενη φορά να οργανωθείτε καλύτερα. Όταν τελικά τα καταφέρετε, θα νιώσετε μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση που λίγα games μπορούν να προσφέρουν.

Τα δεδομένα που σας δίνονται σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο είναι αρκετά για να καταστρώσετε τις ιδιαίτερες στρατηγικές σας. Έτσι, σε αυτό το 2D stealth-platform, όλοι σχεδόν οι εχθροί σας έχουν ένα συγκεκριμένο εύρος όρασης το οποίο εμφανίζεται μ’ ένα προφανές σχήμα κώνου μπροστά τους. Σ’ αυτόν τον τομέα ο developer έχει κάνει τρομερή δουλεία, μιας και εκτός από το εύρος ζώνης όρασης, εμφανής είναι και ο θόρυβος ο οποίος κάνετε (μέσω ηχητικών κυμάτων) τόσο εσείς όσο και όλοι οι εχθροί σας! Αυτό το σύστημα ηχητικών κυμάτων έχει τρομερή λεπτομέρεια σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται αλάνθαστο.

Εκμεταλλευτείτε τα πάντα όλα!
Πέρα όμως των παραπάνω, κάθε δωμάτιο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορείτε να εκμεταλλεύεστε όλο το περιβάλλον του. Θα βρείτε δηλαδή πολυελαίους να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των εχθρών, παγίδες τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναντίον τους καθώς και μια ποικιλία από διάφορα gongs αλλά και άλλα αντικείμενα. Μέσω αυτών μπορείτε να δημιουργήσετε ηχητικούς αντιπερισπασμούς ώστε να αποσπάσετε την προσοχή των φρουρών και στη συνεχεία να τους εξολοθρεύσετε αν επιθυμείτε. Ακόμη μπορείτε μέσω διάφορων darts που διαθέτει το πλούσιο οπλοστάσιό σας να σπάσετε σχεδόν όλα τα φώτα του δωματίου κι έτσι να δημιουργήσετε σκοτάδι το οποίο πραγματικά θα…αγαπήσετε!

Φυσικά το stealth στοιχείο γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στα πιο προχωρημένα επίπεδα μιας και τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά αφού κάθε δωμάτιο δεν θα είναι ιδιαίτερα «φιλικό» προς εσάς. Θα βρεθείτε αντιμέτωποι με δηλητηριώδη αέρια αλλά και με ανιχνευτές κίνησης οι οποίοι έρχονται πακέτο με πιο δύσκολους φρουρούς οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι σαν αστακοί!

Ακόμα και εδώ όμως, το Mark of the Ninja σας δίνει αρκετές επιλογές ως προς το playstyle σας. Θέλετε να ξεπαστρέψετε τους πάντες διακριτικά και με προσοχή ή να προσπαθήσετε να τους αποφύγετε σαν ένας stealth ninja; Όσον αφορά στο πρώτο, η game engine σας δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα. Έτσι και αλλιώς, τα θανατηφόρα kills που ξεκλειδώνετε είναι επόμενο να θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε και στη μάχη. Ακόμη θα έχετε την δυνατότητα -σαν ένας νέος Spiderman- να γαντζώνεστε στις οροφές και να σκοτώνετε τους εχθρούς σας από ψηλά. Εφόσον είστε κρυμμένοι μπορείτε φυσικά να τους την φέρετε και από…πίσω αλλά και από κάποια ιδιαίτερη φυσική κρυψώνα του δωματίου.

Υπάρχουν άπειρα melee combos τα οποία σας περιμένουν να ξεκλειδώσετε (είμαστε σίγουροι ότι αρκετοί θα προτιμήσετε το Rising Snake μιας και είναι λιγάκι overpowered) αλλά γενικά είναι σίγουρο ότι οι επιλογές είναι τόσες που ο καθένας σας θα μπορέσει να δημιουργήσει τον ninja που όλοι ονειρευόσασταν. Πάντως όποια από τις δύο επιλογές κι αν διαλέξετε ένα είναι το σίγουρο. Ότι θα διασκεδάσετε αρκετά και θα θέλετε να δοκιμάσετε τις επιλογές σας ξανά και ξανά.



Μόνο αυτό είναι; Βαρέθηκα!
Ίσως το Mark of the Ninja να σας φανεί γραμμικό μερικές φορές αλλά όλα τα επίπεδα είναι πραγματικά εξαιρετικά. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε φορά που τα παίζετε έχετε διάφορες επιλογές τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε πάντα με διαφορετικό τρόπο. Επίσης πέρα από τους διάφορους κλασικούς εχθρούς θα βρεθείτε αντιμέτωποι και με σκυλιά-λαγωνικά τα οποία θα πρέπει να διαχειριστείτε διαφορετικά εάν θέλετε να επιβιώσετε. Μην ανησυχείτε όμως μιας και πατώντας το πλήκτρο Ctrl (ή το RT εάν παίζετε με gamepad) η οθόνη «παγώνει» για αόριστο χρονικό διάστημα δίνοντάς έτσι τον χρόνο αλλά και την αντίστοιχη ηρεμία ώστε να σχεδιάσετε τις όποιες κινήσεις σας.

Opa Ninja style!

 

Η οπτική σχεδίαση που αναφέραμε παραπάνω με τα εκπεμπόμενα κύματα οράσεως και ακοής θα σας βοηθήσουν ακόμη πιο πολύ ώστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλα τα stealth kills σας. Μόλις είστε σε θέση να σκοτώσετε έναν εχθρό αυτός εμφανίζεται με κόκκινο περίγραμμα και αφού πατήσετε το ανάλογο πλήκτρο θα πρέπει μετά αμέσως να επιλέξετε την ανάλογη κατεύθυνση. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να γίνουν σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Εάν δεν τα καταφέρετε ναι μεν το θύμα σας θα πεθάνει αλλά παράλληλα θα έχει χρόνο να κάνει κάποιο θόρυβο και ενδεχομένως να προειδοποιήσει τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Ακόμη, εάν δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με αίμα, μπορείτε να παρασύρετε όλα τα θύματά σας σε ηλεκτροφόρα καλώδια ή παγίδες τα οποία θα κάνουν τη δουλειά τους, όχι όμως και αθόρυβα.

Καλύψτε τα ίχνη σας
Εννοείται πως ένας ninja ποτέ δεν θα άφηνε τα θύματά του εκτεθειμένα μιας και θα έκανε τους υπόλοιπους εχθρούς του πιο…καχύποπτους. Έτσι, μπορείτε να τα κρύψετε στις σκιές αλλά και μέσα σε διάφορα άλλα αντικείμενα. Όμως τα χρησιμοποιείτε αν θέλετε να πανικοβάλετε τους υπόλοιπους φρουρούς πετώντας τα μπροστά τους! Αυτοί αμέσως θα αρχίσουν να πυροβολούν μανιωδώς αριστερά και δεξιά και μάλιστα τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα θα είναι οι αλληλοσκοτωμοί μεταξύ τους!



Προσοχή στα 1vs1!
Εάν νιώθετε άτρωτοι και παντοδύναμοι όσο βρίσκεστε καλά κρυμμένοι ανάμεσα στις σκιές, από την άλλη θα νιώσετε ένα…τίποτα όταν τελικά καταφέρει να σας εντοπίσει ένας εχθρός. Θα είναι αρκετά δύσκολο να εξολοθρεύσετε έστω ένα φρουρό (ή ακόμη και έναν σκύλο!) μιας και λίγες σφαίρες αρκούν για να πεθάνετε. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να κρυφτείτε πάλι το συντομότερο δυνατό.

Εάν αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε κάποιον στα…φανερά μπορεί τελικά να καταφέρετε να τον σκοτώσετε αλλά θα πάρετε λιγότερους πόντους και το πιο πιθανό είναι να ενεργοποιήσετε κάποιον συναγερμό ή παγίδα. Ίσως εδώ το Mark of the Ninja να μην προσομοιώνει τις συγκεκριμένες μάχες τόσο καλά μιας και μην ξεχνάτε ότι είστε ένας παντοδύναμος ninja μ’ ένα σπαθί και τόσες εξωπραγματικές δυνατότητες ο οποίος δεν μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο! Από την άλλη, οι developers προσπαθούν εμφανώς να προωθήσουν το stealth στοιχείο οπότε ξεχάστε αυτές τις 1vs1 αναμετρήσεις. Εάν θέλετε τέτοιου είδους ακατάπαυστη δράση, η Klei Entertainment έχει κυκλοφορήσει το αρκετά καλό Shank για ανελέητες σφαγές χωρίς…κρυφτούλι!

Δεν με ενδιαφέρουν οι πόντοι! Θέλω να τους σκοτώσω όλους!
Οι πόντοι σας αποδίδονται συνολικά στο τέλος του κάθε επιπέδου. Εξαρτώνται κυρίως από την stealth απόδοσή σας αλλά και από την επιτυχία των βασικών και εναλλακτικών objectives της κάθε πίστας. Τα τελευταία αριθμούνται σε τρία, όπως επίσης τρία είναι και τα scrolls τα οποία μαζί με τα διάσπαρτα artifacts αποτελούν και τα μυστικά της ιστορίας μας. Επίσης, τα επιπλέον objectives, τα αντικείμενα αλλά και το συνολικό σκορ συντελούν κατά πολύ στο replaybility, το οποίο είναι ως κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Τέλος να αναφέρουμε τα επιπλέον επίπεδα που υφίστανται (challenge rooms όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται) μιας και μέσω αυτών κερδίζετε ένα επιπλέον scroll σαν ανταμοιβή το οποίο όμως δεν φαίνεται να είναι αρκετό σε σχέση με αυτά που…περνάτε για να φέρετε το εν λόγω challenge εις πέρας.

Πέρα από τους πόντους στο τέλος του κάθε επιπέδου μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στα skills αλλά και τα απαραίτητα «ψώνια» του χαρακτήρα σας. Αγοράστε για παράδειγμα επιπλέον όπλα για να αποσπάσετε την προσοχή των αντιπάλων σας (distraction weapons) ή βόμβες οι οποίες μπορούν να απενεργοποιήσουν προσωρινά τα διάφορα λέιζερ/παγίδες αλλά και να πανικοβάλλουν τους εχθρούς σας. Βέβαια υπάρχουν και τα πιο επιθετικά όπλα, όπως οι νάρκες με τα καρφιά αλλά και τα πολύ χρήσιμα poison darts.

Εάν είστε σαν την Χριστιάνα Θάνου και σας ενδιαφέρει αρκετά η εξωτερική εμφάνιση του ήρωά σας, μέσων των πόντων που κερδίζετε ξεκλειδώνετε διάφορα costumes τα οποία όμως επηρεάζουν παράλληλα και τον τρόπο με τον οποίο παίζετε. Κάποια costumes θεωρούνται απαραίτητα αν θέλετε να εκπληρώσετε συγκεκριμένα δευτερεύοντα objectives. Για παράδειγμα το Path of Silence costume σας επιτρέπει να τρέξετε αθόρυβα αλλά μπορείτε να έχετε μόνο δυο distraction weapons και όχι το σπαθί σας, καθιστώντας το ιδανικό μόνο γα χώρους όπου οι stealth ενέργειες θεωρούνται αναγκαίες.

Όλα αυτά τα perks είναι διαθέσιμα και στο New Game Plus mode το οποίο ξεκλειδώνει αφού ολοκληρώσετε μια φορά το story. Στο εν λόγω mode οι εχθροί είναι αρκετά πιο δύσκολοι, οι παγίδες πιο πολλές και πιο…ευάλωτες όμως εφόσον έχετε άμεση πρόσβαση σ’ όλα τα ξεκλειδωμένα skills και costumes σας δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαιτέρως. Να αναφέρουμε πάντως ότι γενικά η διάρκεια του δεν ξεπερνάει τις 6-8 ώρες, οι οποίες ακούγονται λογικές μόνο εάν αναλογιστούμε την τιμή του (1200 MS points για το Xbox Live και 7.5 ευρώ σε προσφορά για το Steam). Βέβαια το replaybility υπάρχει αλλά ίσως η Klei Entertainment θα έπρεπε να παρουσιάσει περισσότερες ανατροπές στο σενάριο και να λίγο μεγαλύτερη διάρκεια στον τίτλο της.

Όλα είναι τέλεια δηλαδή;
Για να μπορείτε να απολαύσετε στο μέγιστο βαθμό το Mark of the Ninja δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά τη διάρκειά του, πόσο μάλιστα στον χειρισμό, ο οποίος είναι άμεσος και αρκετά λειτουργικός, όχι όμως και αψεγάδιαστος. Ορισμένες φορές, ο χαρακτήρας σας θα «κολλήσει» σε κάποια σημεία, όπως γωνίες ή ακόμα και επίπεδα, κάτι το ιδιαίτερα εκνευριστικό ειδικά εάν σας κυνηγάει παράλληλα ένας ολόκληρος στρατός από πίσω. Πάντως η A.I. λειτουργεί άψογα και όλοι οι εχθροί σας φέρονται πανέξυπνα (ειδικά στο New Game Plus mode) ενεργοποιώντας συναγερμούς, προειδοποιώντας τους υπολοίπους και κάνοντας την ζωή σας αρκετά δύσκολη! Θα πρέπει βέβαια να καταφέρουν...να σας βρουν πρώτα.

Ένα ακόμη θέμα που ίσως αντιμετωπίσετε είναι ότι με το πλήκτρο που καλύπτεστε στις αντίστοιχες κρυψώνες, κουβαλάτε ταυτόχρονα και νεκρούς φρουρούς! Οπότε καλό θα ήταν να μην σκοτώσετε κάποιον εχθρό μπροστά από μία κρυψώνα μιας και σίγουρα θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στον να τον κρύψετε μετά! Υπάρχουν και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες στο θέμα του χειρισμού αλλά δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε και να αμαυρώσουμε την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η Klei Entertainment στον συγκεκριμένο τομέα, ειδικά σε σχέση με τους προγενέστερους τίτλους της (Shank 1 και 2).

Οπτικοακουστικά θα μου αρέσει;
Το Mark of the Ninja ακολουθεί το ύφος των παλιών 2D κινούμενων σχεδίων. Τα γραφικά του παρουσιάζουν ευκρίνεια, το animation είναι φοβερό και πραγματικά εντυπωσιάζει ακόμα και τους πιο παρατηρητικούς. Ειδικά σε κάθε σας stealth kill η κάμερα κάνει το απαραίτητο zoom, σκοτεινιάζοντας πλήρως το υπόλοιπο background, επικεντρώνοντας παράλληλα μόνο σε εσάς και το θύμα σας. Το ιδιαίτερο art style αφήνει θετικές εντυπώσεις, σε αντίθεση με το λιτό σχεδιασμό του περιβάλλοντος, που ειδικά στο έδαφος και την όψη των αντικειμένων, υστερεί σημαντικά από ανάλογους τίτλους.



Οι φωτισμοί είναι ρεαλιστικότατοι και λόγω της δυναμικότητάς τους όχι μόνο επηρεάζουν το gameplay σας, όπως προαναφέραμε, αφού έτσι γνωρίζετε παράλληλα πότε είστε πιο «τρωτοί» και πότε όχι, αλλά είναι τόσο καλοφτιαγμένοι που παράλληλα μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή που ακριβώς βρίσκονται οι εχθροί σας. Όμως προσοχή διότι για να εντοπίσετε ένα φρουρό θα πρέπει να είστε σε τέτοια θέση ώστε να μπορέσετε να τον δείτε, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα εκθέσετε και τον ίδιο σας τον εαυτό!

Ο ήχος ο οποίος βέβαια παίζει τον δικό του, πολύ σημαντικό ρόλο, στα stealth games είναι αρκετά καλοφτιαγμένος. Η μουσική είναι απαλή χωρίς να ενοχλεί, δίνοντας ωστόσο την απαραίτητη βαρύτητα στα προσεγμένα ηχητικά εφέ και το voice acting. Οι φωνές των φρουρών αλλά και τα βήματα αυτών αντηχούν σ’ όλους τους διαδρόμους, αποτυπώνοντας ακόμη και το παραμικρό τσαφ. Για παράδειγμα, εάν συχνά περιπλανιέστε στις σκεπές των κτιρίων του παιχνιδιού θα πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως μιας και εκεί υπάρχουν οι φωλιές διαφόρων πουλιών τα οποία ακούγονται αρκετά δυνατά εάν τα…ενοχλήσετε!

Αυτοί που όμως ξεχωρίζουν με διαφορά είναι οι ήχοι που κάνουν οι διάφοροι εχθροί όταν πραγματοποιήσετε κάποιο stealth kill. Από το πρώτο σας κι έπειτα θα μπείτε αμέσως στο stealth κλίμα και θα καταλάβετε γιατί οι ninja θεωρούνται οι πιο θανάσιμοι δολοφόνοι. Τέλος, η φωνή της θηλυκής ninja Ora, η οποία θα σας συντροφεύει σ’ όλη σχεδόν την διαδρομή σας, είναι αρκετά ιδιαίτερη και «δένει» αρμονικά με την υπόλοιπη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Stealth games και ασπρόμαυρα γραφικά ftw!
To Mark of the Ninja είναι ένα σπάνιο δημιούργημα από όλες τις πλευρές. Υπάρχουν πάντα αρκετοί και διαφορετικοί τρόποι για να επιτευχθεί ένας στόχος, είτε θέλετε να παίξετε έναν αιμοσταγή δολοφόνο ninja, είτε έναν πιο stealth. Ο δεύτερος τρόπος βέβαια είναι πιο αποτελεσματικός, πιο διασκεδαστικός και πιο αποδοτικός. Σίγουρα η διάρκεια δεν είναι όσο μεγάλη όσο θα περιμέναμε αλλά από την άλλη υπάρχουν τόσα μυστικά και τόσοι διαφορετικοί τρόποι ώστε να μπορέσετε να το παίξετε με ευχαρίστηση περισσότερες από μία φορές.

Σε όποια από τις δυο πλατφόρμες αποφασίσετε να το απολαύσετε δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα μιας και το port για PC είναι ιδιαίτερα καλοδουλεμένο χωρίς bugs και θέματα χειρισμού με πληκτρολόγιο και ποντίκι (αν και συνίσταται κάποιο gamepad). Η Klei Entertainment δείχνει πως τα stealth games ζουν και βασιλεύουν, παρουσιάζοντας έναν τίτλο άψογα σχεδιασμένο ο οποίος θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα downloadable games της χρονιάς που διανύουμε.

Θετικά:
- Υψηλό replayability
- Καλοδουλεμένη Α.Ι.
- Το stealth στοιχείο
- Η αποπνικτική του ατμόσφαιρα

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Μικροπροβλήματα στον χειρισμό
- Ανούσια challenge rooms

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.7

Εάν σας αρέσουν τα stealth games και πάντα θέλατε να γίνετε ένας θανατηφόρος ninja, τότε ιδού η ευκαιρία σας!

Μιχάλης Μητρόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0(1)
To write a review please register or
Mark of the ninja
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
Ως λατρης των stealth games,μολις ειδα το mark of the ninja το τσιμπησα αμεσως....Στο παιχνιδι αυτο παιρνουμε το ρολο ενος ninja.Αυτος ο ninja δεν ειναι κανας τυχαιος(δεν θα κανω spoiler)..

To game ειναι ενα 2D platform με την προσθηκη stealth να κανει το παιχνιδι απο τα λιγα στο συγκεκριμενο ειδος.
Θα μπορουσα να πω πως διαθετει ορισμενα στοιχεια οpen-world σε μερικες αποστολες,αφου σας ζητειται να πατε στο χ σημειο.Μετα να επιστρεψετε στο σημειο απο οπου ηρθατε ωστε να πατε σε ενα αλλο σημειο.Οι αποστασεις δεν ειναι μεγαλες.Μπορειτε να περασετε τις πιστες με διαφορους τροπους.Αυτο σημαινει οτι αναλογα με το πως αποφασισει ο καθε παικτης να περασει την πιστα,η εμπειρια ειναι διαφορετικη στον καθενα.
Το stealth του παιχνιδιου ειναι αψεγαδιαστο και πραγματικα παρα πολυ ευχαριστο.Ο ninja μας διαθετει ορισμενες ικανοτητες και οπλα-εργαλεια οπως τηλεμεταφορα,μαχαιρακια,caltrops και αλλα τα οποια θα σας βοηθησουν στο να κανετε πιο ευκολο το stealth και στο να αποδρασετε σε περιπτωση που σας ανακαλυψουν οι εχθροι.Μπορειτε να κινειστε κατω απο τους εχθρους μεσω αεραγωγων,απο πανω τους ,απο πισω τους κκλπ...Γενικα το παιχνιδι μας δινει τη δυνατοτητα να προσεγγισουμε τους εχθρους μας χιλιους δυο τροπους.
Οσοι δινουν βαση στα γραφικα,στα σχεδια ενος παιχνιδιου,το mark of the ninja ειναι παρα πολυ ομορφα σχεδιασμενο παιχνιδι και αυτο μπορειτε ευκολα να το παρατηρησετε ακομη κι αν το 65% του παιχνιδιου ειναι βαμμενο μαυρο.
Η ιστορια του παιχνιδιου εχει κι αυτη το ενδιαφερον της.Μπορει να μην εχει πλοκη για οσκαρ,αλλα θα σας κινησει το ενδιαφερον και σε καμια περιπτωση δεν θα μεινει αδιαφορη.

Συνολικη Βαθμολογια : 9\10.Ενα απο τα καλυτερα stealth παιχνιδια που μπορειτε να βρειτε αυτη τη στιγμη και σιγουρα ενα must-play game για τους fan τους stealth.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 geololj (Level 28) 26/11/2012 05:25
Πολύ ωραίο παιχνιδάκι, θα το τσιμπήσω σύντομα. Κατατοπιστικό και ολοκληρωμένο το review σου Μιχάλη :)
#2 Glamorous (Level 27) 26/11/2012 13:18
Quote:
Εάν είστε σαν την Χριστιάνα Θάνου και σας ενδιαφέρει αρκετά η εξωτερική εμφάνιση του ήρωά σας
Α ρε Μιχάλη με έκανες και γέλασα :lol:
Το review σου πολύ ωραίο και ακόμα πιο ωραίο το game. Μακάρι να κυκλοφορούσε και για εμάς τους fans του PS3.
#3 halismi (Level 17) 26/11/2012 15:56
Quoting Glamorous:
Quote:
Εάν είστε σαν την Χριστιάνα Θάνου και σας ενδιαφέρει αρκετά η εξωτερική εμφάνιση του ήρωά σας

Α ρε Μιχάλη με έκανες και γέλασα :lol:
Το review σου πολύ ωραίο και ακόμα πιο ωραίο το game. Μακάρι να κυκλοφορούσε και για εμάς τους fans του PS3.
Δεν φταίω εγώ μου βγήκε εντελώς φυσικά καθώς έγραφα το review! :P
#4 Mellistalachti (Level 10) 26/11/2012 20:45
Υπέροχο game....Το απόλαυσα!
#5 Zozoulini (Level 14) 26/11/2012 23:57
Πολύ καλό και κατατοπιστικό το review, Μιχάλη! Θα τσιμπήσω το παιχνίδι οπωσδήποτε. Το gameplay του αλλά και τα 2D γραφικά που μου θυμίζουν games όπως τα Shinobi και Saboteur που έπαιζα μετα μανίας στον Amstradάκο μου με έχουν πείσει!
#6 Misfit (Level 20) 27/11/2012 00:49
Shinobi και Saboteur? Τρέχω! :)
#7 ditos (Level 1) 28/11/2012 01:23
Ωραίο review!
#8 DaVoodoo (Level 3) 28/11/2012 01:57
Ωραίο το review φιλέ Μιχάλη! Πολύ αναλυτικό! Μοιάζει όντως αρκετά με το Shank αλλά φαίνεται πολύ ενδιαφέρον...θα το δοκιμάσω! ;-)
#9 Zaratoth (Level 28) 22/07/2013 02:03
Μόλις το τερμάτισα. Καθηλωτικό παιχνίδι. Το λάτρεψα. Ειδικά το τέλος, που έχει το "flashback" ενώ σχηματίζονται γύρω του σχήματα ήταν πραγματικά πάρα πολύ όμορφο.
Score 7.6
7.97 User Score
(30 votes )
User Reviews 9
Genre: 2D Platform/Stealth
Developer: Klei Entertainment
Publisher: Microsoft Studios
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players:
Requirements: Windows XP/Vista/7, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo @ 2.2 Ghz ή AMD Athlon 64 X2 4600+, 2GB RAM, Κάρτα γραφικών 256MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 2.5GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: Xbox 360: 07/09/2012, PC: 16/10/2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification