Reviews Irony Curtain: From Matryoshka with Love
Comments (0)

Irony Curtain: From Matryoshka with Love Hot

Ότι λάμπει δεν είναι…rupjekas.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/27/dc/e7/irony-curtain-box-art-42-1563628441.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ότι λάμπει δεν είναι…rupjekas.

Όσοι είστε fans των Point-and-Click Adventure είναι αρκετά πιθανό να έχετε ακούσει την εταιρία ανάπτυξης και έκδοσης παιχνιδιών Artifex Mundi. Η εν λόγω εταιρία από το 2006 μέχρι τώρα μετράει ένα κατάλογο με περισσότερα από 140 παιχνίδια, εκ των οποίων τα περισσότερα ,αν όχι όλα, είναι του συγκεκριμένου είδους. Καταλαβαίνετε πως η εταιρία έχει, με γρήγορα μαθηματικά, γύρω 13 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών και ειδικότερα στην κατηγορία των παραμελημένων Point-and-Click, έτσι οι προσδοκίες μας για την πιο πρόσφατή τους κυκλοφορία, το Irony Curtain: From Matryoshka with Love, ήταν αρκετά υψηλές.

irony curtain 1

Ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί την ιδανική μίξη χιούμορ με reality check – και άλλα μπόλικα στοιχεία προφανώς- όμως αυτά τα δύο είναι που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, η εταιρία έχει ως μότο “κάνουμε παιχνίδια για περνάτε καλά όσο περιμένετε σε μια γραμμή, ή πάτε στη δουλειά σας ή απλά θέλετε να χαλαρώσετε”. Βέβαια το Irony Curtain: From Matryoshka with Love για συγκεκριμένους θερμοκέφαλους, όπως τον εαυτό μου, μόνο χαλαρωτικό δεν ήταν και δεν θεωρώ ότι θα μπορούσε κάποιος να το παίξει ενώ πήγαινε στη δουλειά, αλλιώς μέσα στο γραφείο θα θέριζε κεφάλια. Πάραυτα το υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες για το καυστικό του χιούμορ και την σκληρή δόση αλήθειας που κουβαλάει στην πλάτη του.

Βόλτα στο Σιδηρούν παραπέτασμα
Ίσως ο τίτλος του παιχνιδιού να σας έδωσε μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει στο παιχνίδι. Το Irony Curtain παραπέμπει στο Σιδηρούν παραπέτασμα (ή Iron Curtain), το οποίο ήταν μια νοητή γραμμή- μετά το τέλος τους Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - που χώριζε την Σοβιετική Ένωση και τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν κομμουνιστικά καθεστώτα με τα κράτη του Νατοϊκού συνασπισμού και τους συμμάχους τους. Δηλαδή ήταν η προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης να ρίξει μια “κουρτίνα” ώστε να χωριστεί αυτή και τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κράτη από την νατοϊκή επιρροή. Για κομμουνιστές πολύ αντικοινωνικοί ήταν… Έτσι λοιπόν έχουμε τον Evan, ο οποίος είναι ένας απλός δημοσιογράφος που εκδίδει την δικιά του εφημερίδα και είναι κομμουνιστής σε μια χώρα που ακμάζει ο καπιταλισμός, Americaaaa f*ck yeahh. Βρίσκει λοιπόν ευκαιρία και βγαίνει στην τηλεόραση ώστε να μοιραστεί τις πολιτικές του απόψεις και κυριολεκτικά τον παίρνουν με τις ντομάτες.

Ωστόσο τραβάει το ενδιαφέρον ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου, του Supreme Leader της Matryoshka (Ρωσίας), ο οποίος μοιάζει αρκετά με τον Stalin (πόσο πιο προφανές να το κάνουν?). Έτσι ο Leader τον καλεί στην Matryoshka ώστε να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο πόσο “τέλειος” είναι ο κομμουνισμός. Την επαφή κάνει η Major Orlova (Major Orlov, τίποτα δεν είναι τυχαίο στο παιχνίδι) και φέρνει τον Evan ή comrade Ivan, όπως προτιμούν να τον αποκαλούν οι σύντροφοι, στην μητέρα Matryoshka. 

Εκεί σιγά σιγά μετά από αρκετές αλληλεπιδράσεις με τους ντόπιους και την Orlova, μην τον παρεξηγήσετε είναι λίγο αργόστροφος, καταλαβαίνει ότι ο μπαμπάς Leader ίσως να μην είναι και τόσο κατανοητικός και ότι δεν είναι όλα όσο “τέλεια” τα περιέγραφαν τα προπαγανδιστικά βιβλία που έγραφαν οι ίδιοι. Αρκετά αργότερα καταλαβαίνει ότι η Orlova δεν τον έφερε στην χώρα για τουρ και ότι πλέον βρίσκεται στη μέση ενός μεγαλύτερου πολιτικού παιχνιδιού.

Τα φαινόμενα απατούν
Μην ξεγελαστείτε και θεωρήσετε ότι το Irony Curtain: From Matryoshka with Love είναι ένα απλό Point-and-Click λόγω της φύσεως του είδους. Φυσικά οι αρχές όπως και όλα τα παιχνίδια του είδους παραμένουν ίδιες, δηλαδή έχετε τον Evan και πρέπει να κάνετε ορισμένα tasks για να προχωρήσετε στην ιστορία. Μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ για να τρέξετε κάπου, που είναι αρκετά χρήσιμο γιατί κουράζει λίγο το αργό περπάτημα και κλασικά κάνετε κλικ πάνω σε αντικείμενα που υποθέτετε ότι θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη λύση στον εκάστοτε γρίφο. 

Σεισμός σεισμός σοσιαλισμ…κομμουνισμός 

Όταν επιλέγετε ένα αντικείμενο συνήθως σας δίνει 2-3 επιλογές, είτε να το κοιτάξετε, δηλαδή να σας εξηγήσει ο Εvan τι είναι ακριβώς αυτό που πατήσατε, είτε να το πάρετε, είτε να του μιλήσετε αν είναι άνθρωπος. Τα αντικείμενα που παίρνετε πάνε στο inventory σας και μπορείτε να τα συνδυάσετε με άλλα του inventory σας ή κάνετε και εκεί inspection ώστε να τα επεξεργαστείτε περαιτέρω. Ακόμα όταν θέλετε να δώσετε κάτι σε κάποιον ή να κάνετε μια κίνηση με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο απλά το επιλέγετε από το inventory και το πατάτε εκεί που θέλετε να κάνετε την κίνηση.

irony curtain 4

Πολλές φορές οι γρίφοι ήταν αρκετά δύσκολοι και χρειάζεται να είστε πλήρως συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι ώστε να παρατηρείτε όλες τις λεπτομέρειες τόσο των διαλόγων όσο και των περιγραφών των αντικειμένων. Εδώ θα ήταν χρήσιμη η προσθήκη μιας ατζέντας ώστε να ξέρουμε και εμείς τι tasks έχουμε να κάνουμε γιατί μερικές φορές θα χρειαστεί να κάνετε 3-4 tasks μαζί που το καθένα έχει ένα δύσκολο γρίφο που θέλει 2-3 αντικείμενα, και μπόλικη φαντασία, και χωρίς να έχεις ένα μπούσουλα απλά θα πηγαινοέρχεσαι στους NPC να τους ξαναρωτάς τι πρέπει να κάνεις λες και έχεις alzheimer. Πάραυτα, το κλίμα ελαφρύνει το υπέροχο και μερικές φορές ανεπαίσθητο χιούμορ που ταιριάζει τέλεια με το σκηνικό του παιχνιδιού.. α και το spacebar που σας δείχνει με ποια αντικείμενα μπορείτε να αλληλεπιδράσετε, σημαδεύοντάς τα με ένα αστεράκι.

Η μπριζόλα φαίνεται σχεδόν αληθινή
Πολλές φορές εντυπωσιαζόμαστε από τα αληθοφανή και πλήρως λεπτομερή γραφικά των παιχνιδιών της τρέχουσας γενιάς, όμως έτσι παραμελούμε τα αγνά και φτιαγμένα με μεράκι και στο χέρι γραφικά των παιχνιδιών που συνήθως προέρχονται από μικρότερες εταιρίες ανάπτυξης. Εδώ έρχεται το Irony Curtain: From Matryoshka with Love για να μας υπενθυμίσει πως τα πολλά φρου φρου και αρώματα και οι σύγχρονες τεχνολογίες δεν είναι πάντα κάτι θετικό και πολλές φορές χρειαζόμαστε αυτή την καλλιτεχνική πινελιά που μας βοηθάει να χαλαρώσουμε. Θα δείτε και μόνοι σας πόσο καλή δουλειά έχουν κάνει οι designers τόσο στα μοντέλα όσο και στα περιβάλλοντα. Τα φώτα αγκαλιάζουν τα μοντέλα και σε συνεργασία με τα έντονα περιγράμματά τους και τους υπέροχους χρωματισμούς συντελούν ένα χάρμα οφθαλμών.

irony curtain 2

Θα νιώθετε σαν να χειρίζεστε έναν πρωταγωνιστή ενός σκίτσου σε μια υπέροχη ιστορία, μόνο που τα animation θα είναι καλύτερα! Αν και δεν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάθε χώρο, δηλαδή οι NPC κάθονται σε ένα σημείο, παίρνουν κάποιους μορφασμούς και κάνουν κάποιες στατικές κινήσεις, τα animation τόσο αυτών όσο και του πρωταγωνιστή Evan είναι πολύ ομαλά. Κάτι που θα παρατηρήσετε όσοι είστε λίγο πιο παλιοί, όπως γινόταν άλλωστε και στα παλαιότερα καρτούν, είναι ότι μερικές φορές θα δείτε τους χρωματισμούς του Evan -όταν κινείται- να είναι λίγο πιο έντονοι από το περιβάλλον.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας παλιάς τεχνολογίας που χρησιμοποιούνταν τόσο στα καρτούν όσο και στα λίγο πιο παλιά Point-and-Click, στην οποία ουσιαστικά ζωγράφιζαν πρώτα το περιβάλλον και μετά ζωγράφιζαν τα μοντέλα και δεν είχαν κάποια εργαλεία ώστε να πετύχουν το χρώμα ακριβώς ή οι δυο διεργασίες γινόντουσαν παράλληλα από διαφορετικά άτομα, που συνήθως αυτό γινόταν.

irony curtain 5

Ύμνοι για τον Supreme Leader
Καθώς θα κάνετε την βόλτα σας στην ένδοξη Matryoshka θα ακούτε ύμνους για τον Supreme Leader, σαν σπουργίτια να κελαηδούν πριν τα στείλουν στα gulag. Επίσης καθώς ψάχνετε για στοιχεία ώστε να λύσετε τους γρίφους που σας παρουσιάζονται θα σας συνοδεύει ένα υπέροχο soundtrack, το οποίο ωστόσο επαναλαμβάνεται και αν το παρατηρείτε θα σας κουράσει. Αυτό που δεν θα σας κουράσει είναι η εξαιρετική δουλειά που έγινε στο voice acting. Οι χαρακτήρες έχουν προσωπικότητα, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό στα παιχνίδια του συγκεκριμένου είδους.

Έχουν πετύχει ακόμα και την βαριά αγγλο-ρώσικη προφορά των comrades, όπως και τα διάφορα τραυλίσματα, διχασμούς και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Το Irony Curtain: From Matryoshka with Love μας αποδεικνύει την σπουδαιότητα του voice acting, ακόμα και όταν δεν έχουμε καθηλωτική δράση να την συνοδεύσει.

irony curtain 3

Η αυλαία έπεσε
Ίσως τα Point-and-Click να μην είναι στην μόδα και να απευθύνονται σε μια μικρή μερίδα του gaming κοινού, ωστόσο το Irony Curtain: From Matryoshka with Love συνδυάζει αρμονικά γρίφους με casual gaming, πολιτική με καυστικό χιούμορ και υπέροχα ζωγραφιστά γραφικά με μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Το αποτέλεσμα ένα παιχνίδι που θα σας κρατήσει “συντροφιά” για 7 ώρες, ιδανικό για το καλοκαίρι, αφού συνδυάζεται τέλεια με ένα καπιταλιστικό air-condition και ένα καπιταλιστικό PC ή μια κονσόλα.

Θετικά:
- Πανέμορφα γραφικά
- Εξαιρετικό voice acting
- Πολύ ομαλά animation
- Καλογραμμένο σενάριο που λειτουργεί σαν έναυσμα για ιστορική αναζήτηση
- “Ψαγμένο” χιούμορ

Αρνητικά:
- Έλλειψη checklist
- Επαναλαμβανόμενα soundtrack

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Σενάριο: 8.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.8

Ταξίδι στον χρόνο με την προπαγάνδα για πυξίδα.

Σταμάτης Καράμπογας 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.8
User Score ( 4 votes ) 8.63
User Reviews 0
Genre: Point-and-Click Adventure
Developer: Artifex Mundi
Publisher: Artifex Mundi
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής 2.5GHz Μονοπύρηνος ή 2GHz Διπύρηνος, 2GB RAM, Κάρτα Γραφικών με 512MB VRam, Λειτουργικό Σύστημα Windows 7 ή νεότερα, Χώρος στον σκληρό 3GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 16/5/19
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification