Reviews Samurai Warriors: Spirit of Sanada
Comments (1)

Samurai Warriors: Spirit of Sanada

Τα χρονικά του πορφυρού δαίμονα του πολέμου.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/09/09/21/samurai-warriors-spirit-of-sanada-box-36-1496177977.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Τα χρονικά του πορφυρού δαίμονα του πολέμου.

Βρισκόμαστε μόλις στα "μισά" της χρονιάς και η Omega Force μας έχει ήδη παρουσιάσει τα Berserk and the Band of the Hawk, Dynasty Warriors: Godseekers, Toukiden 2 και Dragon Quest Heroes II. Όπως είναι γνωστό βέβαια η ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης έχει υιοθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια μια συγκεκριμένη Action/Hack and Slash φόρμουλα και ως εκ τούτου οι δημιουργίες της παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες. Λαμβάνοντας υπόψη μας το γεγονός αυτό περιμέναμε ότι κάτι αντίστοιχο θα ίσχυε και στην περίπτωση του Samurai Warriors: Spirit of Sanada. Αν μη τι άλλο τα προηγούμενα χρόνια δεν είδαμε μεγάλη διάθεση για πειραματισμό ή κάποια σημαντική εξέλιξη στην τυπική gameplay φόρμουλα της Omega Force στα Samurai Warriors 4, Samurai Warriors 4-II και Samurai Warriors 4: Empires.

Είναι πολύ λογικό όταν βλέπουμε ένα τέταρτο Samurai Warriors σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία του Samurai Warriors 4 να είμαστε επιφυλακτικοί για τη συνολική ποιότητά του. Ενδεχομένως ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι φίλοι της σειράς να υποθέτουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια τυπική περίπτωση "ξαναζεσταμένου φαγητού" που δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει. Σε ότι αφορά το σύστημα μάχης πράγματι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, εντούτοις η νέα δουλειά της Omega Force καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις στο κομμάτι του storytelling και να χαρίσει μια μοναδική εμπειρία. Ας μην μακρηγορούμε περαιτέρω όμως, καθώς ήρθε η ώρα να δούμε τους λόγους για τους οποίους το Samurai Warriors: Spirit of Sanada αποτελεί το καλύτερο spin-off της σειράς.


Γνωρίστε τους Sanada
To Samurai Warriors: Spirit of Sanada διεξάγεται στην ιστορική περίοδο Sengoku της Ιαπωνίας, η οποία διήρκεσε από το 1467 ως το 1603, όταν και δημιουργήθηκε το σογκουνάτο Tokugawa. Με βάση αρκετούς ιστορικούς πάντως το τέλος της περιόδου Sengoku τοποθετείται στο 1615 όταν και έλαβε χώρα η πολιορκία του κάστρου της Osaka. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από τις συγκρούσεις των τοπικών φεουδαρχών και ήταν μακράν η πιο... αιματοβαμμένη στην ιστορία της Ιαπωνίας. Η Omega Force έχει καταπιαστεί με την συγκεκριμένη θεματολογία σε όλα τα κεφάλαια της σειράς Samurai Warriors, αν και μέχρι σήμερα προσπαθούσε να μας παρουσιάσει τα γεγονότα της περιόδου όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγξουμε διάφορους πολεμάρχους της τότε εποχής (Oda Nobunaga, Uesugi Kenshin, Tokugawa Ieyasu κτλ.).

Εδώ οι developers προσπαθούν να προσεγγίσουν το σενάριο καθαρά προσωποκεντρικά, καθώς το Samurai Warriors: Spirit of Sanada μας παρουσιάζει τα γεγονότα της ζωής του Sanada Yukimura. O τελευταίος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της σειράς (τον είχαμε δει μάλιστα στο εξώφυλλο του πρώτου κεφαλαίου της), ενώ η προσωπικότητα του είναι βασισμένη στον ομώνυμο σαμουράι (το πραγματικό όνομά του ήταν Sanada Nobushige). O Yukimura ήταν ένας από τους πιο έντιμους και γενναίους σαμουράι της περιόδου Sengoku, o οποίος δεν δίστασε ποτέ μπροστά στο θάνατο. Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε σοφή την επιλογή της Omega Force να “αφιερώσει” ένα ολόκληρο game πάνω στη ζωή του και όχι στην ζωή κάποιου άλλου σαμουράι, όπως του Oda Nobunaga ή του Tokugawa Ieyasu.


Για να είμαστε πιο ακριβείς πάντως η νέα δουλειά της Omega Force δεν επικεντρώνεται απλά στη ζωή του Sanada Yukimura, αλλά μας παρουσιάζει ολόκληρη την ιστορία της φατρίας Sanada. Τα γεγονότα του Samurai Warriors: Spirit of Sanada εκτυλίσσονται σε ένα χρονικό διάστημα 50 περίπου ετών, ξεκινώντας λίγο πριν την τέταρτη και τελευταία φάση της μάχης της Kawanakajima (Αύγουστος του 1561) και φτάνοντας μέχρι την πολιορκία του κάστρου της Osaka (Ιούνιος του 1615). Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και πέντε νέους playable χαρακτήρες, τον Sanada Masayuki, πατέρα του Yukimura, τον Takeda Katsuyori (γιος του Takeda Shingen), τον ninja Sasuke, τον Tokugawa Hidetada (o γιος του shogun) και την Chacha, παλλακίδα του Toyotomi Hideyoshi.

Μαθήματα... Ιαπωνικής ιστορίας
Τα γεγονότα και οι μάχες του Samurai Warriors: Spirit of Sanada είναι λίγο πολύ γνωστά σε όσους έχουν ασχοληθεί με κάποιο από τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Φανταζόμαστε ότι θα θυμάστε την επική μάχη της Kawanakajima μεταξύ του Takeda Shingen και του Uesugi Kenshin ή τη μάχη του Nagashino. Σε αντίθεση με το Samurai Warriors 4 τα γεγονότα και το προσωπικό δράμα των ηρώων της ιστορίας παρουσιάζονται εις βάθος. Για παράδειγμα στο πρώτο κεφάλαιο βλέπουμε αναλυτικά όλη την προετοιμασία του Sanada Masayuki πριν από τη μάχη της Kawanakajima, τους διαλόγους του με τους υπόλοιπους πολεμάρχους του Takeda Shingen, αλλά και τους προβληματισμούς για την έκβαση στης μάχης.


Όσοι ασχοληθείτε εδώ για πρώτη φορά με τη σειρά θα εκτιμήσετε δεόντως την in-game Encyclopedia του Samurai Warriors: Spirit of Sanada που σας παρέχει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τους σαμουράι, τις φατρίες και τις μάχης της περιόδου Sengoku. Οι καταχωρήσεις της Encyclopedia μάλιστα ξεκλειδώνουν σταδιακά, καθώς συναναστρέφεστε δηλαδή με τους υπόλοιπους NPC, οπότε έχετε όλο τον χρόνο στη διάθεσή σας για να εγκλιματιστείτε στο πλούσιο lore του παιχνιδιού. Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αφήγηση της ιστορίας, μας επιτρέπει να δεθούμε συναισθηματικά με τους ήρωες. Για παράδειγμα, βλέποντας τον Masayuki να κρατά στην αγκαλιά του τους γιους του και να ανησυχεί για το μέλλον τους, συμμετέχουμε και εμείς στο προσωπικό δράμα του. Από την μία πλευρά υπάρχει το καθήκον του ήρωα προς την οικογένειά του και από την άλλη ο κώδικας του bushido που του επιβάλλει να μείνει πιστός προς τον άρχοντά του. Ανάλογα διλήμματα καλείται να αντιμετωπίσει και ο Yukimura, τον οποίο και βλέπουμε σε όλες τις φάσεις της ζωής του, από όταν δηλαδή ήταν παιδί μέχρι και τον θάνατό του.

H ιστορία του Sanada Yukimura, έτσι όπως δεν είχε εξιστορηθεί ποτέ.


Μεγαλύτερη δόση στρατηγικής
Σε ότι αφορά το σύστημα μάχης και το μοντέλο χειρισμού, το Samurai Warriors: Spirit of Sanada δεν διαφέρει και πολύ από τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Ο χαρακτήρας σας έχει πρόσβαση σε δύο επιθέσεις που εκτελούνται με τα κουμπιά "τετράγωνο" και "τρίγωνο" και στη special επίθεση Musou που προκαλεί περισσότερη ζημιά και έχει συνήθως μεγαλύτερο AoE. Επιπροσθέτως συναντάμε τις Hyper Attacks, οι οποίες σας επιτρέπουν να εξολοθρεύσετε τους βασικούς εχθρούς πολύ σύντομα, αλλά και το Rage mode που αυξάνει τη ζημιά που προκαλούν επιθέσεις σας. Ο συνολικός βαθμός πρόκλησης εξαρτάται από το επίπεδο δυσκολίας που έχετε επιλέξει (Easy, Normal, Hard, Chaos), αν και σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται χαμηλός. Σε... ρηχά νερά κινείται και το A.I., καθώς οι βασικοί εχθροί περιφέρονται στο χάρτη και περιμένουν από εσάς να τους πετσοκόψετε χωρίς να προβάλλουν ιδιαίτερη αντίσταση.


Μία από τις νέες προσθήκες του Samurai Warriors: Spirit of Sanada είναι τα λεγόμενα Multi Stage Battles. Οι μάχες αυτές εξελίσσονται σε διάφορες φάσεις και οι ενέργειες σας στην πρώτη μάχη λόγου χάρη, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επόμενη κ.ο.κ. Πρακτικά αν στην πρώτη αναμέτρηση ολοκληρώσετε ένα προαιρετικό objective (ονομάζονται Feats), τότε θα ανταμειφθείτε με ένα Stratagem, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην επόμενη μάχη σας. Για παράδειγμα, αν σκοτώσετε έναν συγκεκριμένο αξιωματικό, τότε στην επόμενη μάχη σας δίνεται η δυνατότητα να μειώσετε τα hit points ενός άλλου αξιωματικού στο μισό. Λαμβάνοντάς υπόψη μας τα παραπάνω θα λέγαμε ότι στο Samurai Warriors: Spirit of Sanada έχετε πολύ περισσότερα κίνητρα για να εκτελέσετε τα προαιρετικά objectives σε κάθε αναμέτρηση, κυνηγώντας παράλληλα και τη μέγιστη δυνατή αξιολόγηση (S rating). Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι για να εκτελέσετε τα Stratagems θα χρειαστεί να ξοδέψετε ένα “Sanada Coin”. Τα consumables αυτά τα κερδίζετε από τις συνομιλίες σας με τους διάφορους NPC, από προαιρετικές αποστολές κ.ο.κ.

Εν τω μεταξύ, πριν από κάθε μάχη μπορείτε να εξερευνήσετε διάφορες περιοχές του χάρτη για να συλλέξετε διάφορες πρώτες ύλες και να μαζέψετε xp. Οι πρώτες ύλες που συλλέγετε χρησιμοποιούνται για να αναβαθμίσετε τα όπλα σας, αλλά και για τις υπόλοιπες προαιρετικές δραστηριότητες. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μεγάλη ποικιλία, αφού δύναται να ψαρέψετε, να κάνετε δώρα σε άλλους αξιωματικούς και να αυξήσετε το friendship level σας μαζί τους, να κάνετε craft διάφορα consumables κτλ. Σε γενικές γραμμές δηλαδή μπορείτε να ασχοληθείτε με πολλά πράγματα ακόμη και εκτός μάχης, κάτι που κάνει το gameplay ακόμη πιο ενδιαφέρων. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι θα περάσετε ευχάριστα στις 20-25 ώρες που διαρκεί ένα τυπικό playthrough.


Αποδίδοντας τη φεουδαρχική Ιαπωνία
Η Omega Force χρησιμοποιεί εδώ την ίδια μηχανή γραφικών με αυτή που είχαμε δει στο Samurai Warriors 4. Η συγκεκριμένη engine δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί σύγχρονη το 2014, πόσο μάλλον τώρα. Παρόλα αυτά, αν είχατε μείνει στα Warriors Orochi 3 Ultimate και Dynasty Warriors 8 Empires θα παρατηρήσετε χαοτικές διαφορές στη συνολική ποιότητα των textures, στο level design και στα particle effects. Σε τεχνικό επίπεδο δεν παρατηρούνται προβλήματα, αφού το Samurai Warriors: Spirit of Sanada τρέχει χωρίς να... ζορίζεται ιδιαίτερα στα 1080p/60fps ακόμη και όταν υπάρχουν δεκάδες εχθροί στην οθόνη σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στη σειρά έχουμε δυναμική εναλλαγή ημέρας/νύκτας. Επιπροσθέτως, δεν συναντάμε το ενοχλητικό φαινόμενο του texture popping που μαστίζει τις περισσότερες δημιουργίες της ιαπωνικής εταιρείας.

Στο ηχητικό κομμάτι ξεχωρίζουμε το άκρως πειστικό voice acting, καθώς όλοι οι ηθοποιοί υποδύονται με πάθος τους ρόλους τους. Να σημειωθεί ότι συναντάμε αποκλειστικά ιαπωνικά voice-overs, χωρίς να υπάρχει επιλογή για voice acting στην αγγλική γλώσσα. Το γεγονός αυτό μας προβλημάτισε μόνο κατά τη διάρκεια της μάχης, όταν και θα έπρεπε να διαβάζουμε τους διάλογους των αξιωματικών για να δούμε τα προαιρετικά objectives. Όπως είναι λογικό μέσα στο χαμό της μάχης είναι κάπως δύσκολο να έχεις το νου σου στους διαλόγους. Το soundtrack διακρίνεται για την ποικιλία του, αλλά και μια σειρά αξιόλογων μελαγχολικών συνθέσεων που συνοδεύουν τις πιο τρυφερές και συγκινητικές στιγμές της περιπέτειάς σας.


To εγχείρημα αποδίδει

Η προσπάθεια της Omega Force να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στο σενάριο και στα RPG στοιχεία (crafting, farming για resources, εκτενείς συνομιλίες με τους NPC κτλ.) κρίνεται άκρως επιτυχημένη, καθώς το Samurai Warriors: Spirit of Sanada είναι ανέλπιστα γοητευτικό. Οι λάτρεις της σειράς όχι μόνο μπορούν να επενδύσουν άφοβα, αλλά είναι δεδομένο ότι θα το ευχαριστηθούν πολύ περισσότερο από το Samurai Warriors 4 και τα διάφορα expansions του.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για ένα τέλειο game, αφού υπάρχουν οι γνωστές παθογένειες των υπολοίπων τίτλων της Omega Force (button mashing, σφαγή χιλιάδων "άμυαλων" εχθρών, παλαιολιθικό σύστημα μάχης κτλ.), εντούτοις το ιστορικά ακριβές και καλογραμμένο σενάριο κάνει εν τέλει τη διαφορά. Επιπροσθέτως, οι μηχανισμοί των Multi Stage Battles έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία και σας δίνουν το κίνητρο να παίξετε ξανά και ξανά κάθε μάχη μέχρι να είστε σε θέση να ολοκληρώσετε όλα τα objectives και να εκτελέσετε όλα τα Stratagems. Ευχόμαστε το Samurai Warriors: Spirit of the Sanada να δώσει το έναυσμα για μια γενικότερη ανανέωση του Warriors franchise, εν αναμονή και του Dynasty Warriors 9.

Θετικά:
- Έμφαση στην ιστορική ακρίβεια και στο storytelling
- Συγκινητικό και καλογραμμένο σενάριο
- Πλήθος προαιρετικών δραστηριοτήτων
- Η εύστοχη υλοποίηση των Multi Stage Battles
- Χορταστική διάρκεια και μεγάλο replayability
- Σταθερό frame rate στα 60fps
- Πειστικό voice acting και αξιόλογο soundtrack

Αρνητικά:
- Χαμηλό Α.Ι.
- Απαρχαιωμένο σύστημα μάχης που στηρίζεται στη λογική του button mashing
- H μηχανή γραφικών δείχνει έντονα τα σημάδια της ηλικίας της
- Υπάρχει μόνο ιαπωνικό voice acting

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Μια λεπτομερής αφήγηση της ιστορίας των Sanada.

Παντελής Δασκαλέλος 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Kalliniki (Level 18) 11/06/2017 14:49
Όπως πάντα αναλυτικότατο review!! Αν και οι αλλαγές που κάνανε είναι ελλιπείς ή μηδαμινές το γεγονός ότι έχει πλούσιο σενάριο και εξιστορεί την ζωή ενός σπουδαίου σαμουράι με έχει ενθουσιάσει. Επίσης, προτιμώ που έχει Ιαπωνικό voice-overs γιατί σαμουράι και να μιλάνε αγγλικά δεν ταιριάζει με τίποτα. Για τους λάτρεις της ιαπωνικής κουλτούρας είναι ότι πρέπει... εγώ πάντως σίγουρα θα το τιμήσω!!
Score 7.5
User Score ( 10 votes ) 7.6
User Reviews 0
Genre: Action/Hack and Slash
Developer: Omega Force
Publisher: Koei Tecmo
Διάθεση: Digiworld Computers (210-3307045)
Players: 1
Requirements: GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i7 870, Κάρτα γραφικών NVIDIA Geforce GTS 450, Χώρος στο σκληρό δίσκο 27GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8.1/10
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 26/5/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification