Reviews Pokemon Sun and Moon
3DS  
Comments (2)

Pokemon Sun and Moon Hot

Η τροπική έβδομη γενιά.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/f9/7b/a3/pokemon-sun-and-moon-box-41-1482069475.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Η τροπική έβδομη γενιά.

Εκπαιδευτές όλου του κόσμου ενωθείτε. Οι Game Freak, The Pokemon Company και Nintendo κυκλοφόρησαν την νέα γενιά της RPG σειράς Pokemon. Πρόκειται για την πιο διαφημισμένη προσθήκη της χρονιάς στην βιβλιοθήκη του 3DS. Τα Pokemon Sun και Pokemon Moon φιγουράρουν ως το αποχαιρετιστήριο δώρο της χρονιάς και όχι άδικα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι η πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας των νέων Pokemon games στην Ευρώπη αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό launch στην ιστορία της Nintendo. Ναι, αυτό σημαίνει ακόμα και από Wii ή DS games.

Τα Pokemon Sun και Moon ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο του ’16 μέσω ενός ειδικού Nintendo Direct. Τα νέα RPG μάλιστα σηματοδοτούν την επέτειο των 20 ετών ύπαρξης της σειράς. Για αυτό τον λόγο άλλωστε υπάρχουν νοσταλγικές ενδείξεις που θα διαπιστώσετε κατά την διάρκεια του playthrough σας. Από εκεί και πέρα, με το πέρασμα των μηνών οι πληροφορίες ερχόντουσαν με το κιλό, ενώ όπως συνηθίζεται δημιουργήθηκε και η αντίστοιχη σεζόν στο anime. Τα Pokemon Sun and Moon αποτελούν την δεύτερη βασική γενιά από Pokemon games που κυκλοφορεί στο 3DS μετά τα Pokemon X and Y, η επιτυχία των οποίων ρίχνει επιπλέον βάρος στις πλάτες των developers. Το κατά πόσο η Game Freak κατάφερε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις θα το μάθετε παρακάτω.

pokemon sun and moon 1

Νέα περιοχή, νέο ταξίδι
Την ιστορία την ξέρετε ήδη. Είστε ένας εκπαιδευτής Pokemon του οποίου επιλέγετε το φύλο στην αρχή και μόλις μετακομίσατε με την μητέρα σας από το Kanto στην νέα περιοχή της Alola. Η Alola είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που βασίζεται στην Χαβάη και οι κάτοικοί της έχουν τις αντίστοιχες ενδυμασίες, διαθέσεις και συμπεριφορές. Αμέσως μετά την άφιξη σας, ο Professor Kukui αναλαμβάνει να σας συστήσει στον kahuna του νησιού, έναν από τους τέσσερις αρχηγούς-κυβερνήτες των νησιών της Alola. Ο εν λόγω kahuna που ονομάζεται Hala αναλαμβάνει να σας δώσει το πρώτο σας Pokemon ώστε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Έτσι αρχίζει το ταξίδι για να τα πιάσετε όλα ή έτσι νομίζετε.

Το σενάριο από εκεί και πέρα εκτοξεύεται και ανεβάζει πολύ τον πήχη για τα επόμενα Pokemon games. Πέρα από την κλασική κόντρα με την αντίστοιχη εχθρική ομάδα της περιοχής (Team Skull σε αυτή την περίπτωση), θα αποκαλύψετε συνομωσίες, θα πολεμήσετε μεταλλαγμένα Pokemon και θα μεταφερθείτε ακόμα και σε μια άλλη διάσταση. Να σημειώσουμε ότι στο ταξίδι σας πλέον δεν θα συλλέγετε εμβλήματα από διάφορα gyms όπως στο παρελθόν. Όλο αυτό το σύστημα έχει αντικατασταθεί από τα trials του κάθε νησιού και ανταμοιβές αποτελούν τα αντίστοιχα Z-Crystals, τα οποία θα δούμε παρακάτω πως λειτουργούν. Μάλιστα τα trials σχετίζονται άμεσα με την εξέλιξη της πλοκής του παιχνιδιού κι έτσι το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο συνεχώς. Πρόκειται για μια ιστορία που θα σας συνεπάρει κατά την διάρκεια της και όχι μετά το τέλος της μάχης με τους Elite Four όπως σε προηγούμενα games της σειράς. Το συμπέρασμα είναι ότι το σενάριο και κυρίως η παρουσίαση του στα Pokemon Sun and Moon θα σας αιχμαλωτίσει και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνο άλλων διάσημων RPG, γεγονός σπάνιο για Pokemon games.

Η αλλαγή της φόρμουλας πετυχαίνει
Το concept της αιχμαλώτισης μικρών και μεγάλων πλασμάτων που ονομάζονται Pokemon το ξέρουμε λίγο πολύ όλοι και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σε αυτό. Το ριζικό ανακάτεμα της τράπουλας όμως από την Game Freak είναι αυτό που ανεβάζει τα Pokemon Sun and Moon ένα σκαλί πάνω από τους προκατόχους του. Μετά από 20 χρόνια εξέλιξης, τα Pokemon Sun and Moon δεν προσπαθούν απλώς να βελτιωθούν, αλλά να διαφοροποιηθούν. Σε ποιό άλλο μέρος της σειράς Pokemon άλλωστε δεν θα ξεκινούσατε το ταξίδι σας με σκοπό να τα πιάσετε όλα;

Από την αρχή λοιπόν γίνεται εμφανές ότι λόγω του πιο σοβαρού σεναρίου θα υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση στο gameplay. Έτσι, η πρώτη μεγάλη έκπληξη είναι η απουσία των gyms και κατά συνέπεια των badges που κερδίζετε από αυτά. Αντ’ αυτού, κάθε νησί από τα τέσσερα της Alola διαθέτει διάφορα trials τα οποία πρέπει να ολοκληρώσετε για να αποδείξετε την αξία σας ως κάτοικος της περιοχής αρχικά και μετά ως εκπαιδευτής. Αυτό που θα σας συναρπάσει όμως είναι το πόσο απρόβλεπτα και διαφορετικά είναι αυτά τα trials, αφού έχουν διαφορετική διάρκεια, γρίφους και μάχες, ενώ παράλληλα δένουν υπέροχα με το background, τους χαρακτήρες και τους θρύλους του κάθε νησιού. Υπήρχαν στιγμές που νιώθαμε ότι παρεκκλίναμε από τον δρόμο μας, μόνο και μόνο για να βρεθούμε στην μέση ενός trial. Κάθε νησί κρύβει στο τέλος ένα Grand trial όπου θα μονομαχήσετε και με τον αντίστοιχο Trial Captain, όμως ο τρόπος που θα φτάσετε μέχρι εκεί είναι το λιγότερο ιδιαίτερος. Μήπως δεν είναι ένας σε κάθε νησί; Ή μήπως είναι;

pokemon sun and moon 1

Με την ολοκλήρωση διάφορων trials θα αποκτάτε και τους Z-Crystals. Πρόκειται για κρυστάλλους που αντιστοιχούν στα στοιχεία των Pokemon και τους δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις ισχυρές Z-moves. Αυτές τις κινήσεις μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε μόνο μια φορά σε κάθε μάχη, αλλά εγγυώνται τη νίκη. Η αλήθεια είναι ότι με κατάλληλη εκπαίδευση των Pokemon σας, οι Z-moves δεν θα σας χρειαστούν ιδιαίτερα, αλλά νιώθετε μια ασφάλεια όταν τις έχετε. Αντίθετα, αυτό που θα χρησιμοποιείτε και προσφέρει ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι το Poke Ride. Τα HM δεν υπάρχουν πλέον και τα Pokemon σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας για να σας ανοίξουν κάποιο μονοπάτι ή να σας μεταφέρουν κάπου. Τέρμα δηλαδή τα άκυρα Pokemon μέσα στο ρόστερ σας που χρησιμοποιούνταν μόνο για ένα Fly ή ένα Surf.

Τα νέα Pokemon της περιοχής είναι 81 στον αριθμό και σίγουρα θα μπορούσαν να είναι παραπάνω. Την έλλειψη ποσότητας όμως την υπερκαλύπτει και πάλι η φαντασία των developers. Μετά τα Pokemon σε σχήματα καρδιάς, σκουπιδοσακούλας, παγωτού, γραναζιών και πολυέλαιου, τα νέα Pokemon διαθέτουν ισχυρές και αξιομνημόνευτες για όλους τους καλούς λόγους εμφανίσεις. Αρκεί να δείτε πως είναι το κάθε ένα από τα τέσσερα Pokemon προστάτες των νησιών. Οι developers όμως δεν ήθελαν να μας βομβαρδίσουν μόνο με νέα πλάσματα κι έτσι προέβησαν σε μια εντυπωσιακή κίνηση. Τα Alolan form Pokemon είναι Pokemon της πρώτης γενιάς που έχουν έρθει στην Alola και για διάφορους λόγους έχουν μεταλλαχθεί οπτικά, αλλά και ουσιαστικά. Μπορείτε να ξεχάσετε ότι το Vulpix είναι Fire Pokemon και το Diglett μόνο Earth. Στην ουσία, αυτή η κίνηση ικανοποιεί τη νοσταλγία μας και ταυτόχρονα δίνει τόνο φρεσκάδας, αφού τα Alolan Pokemon χρειάζονται εκ νέου την προσοχή σας.

Τα trials των νησιών και ο τρόπος που δένουν με την ιστορία εγγυώνται ότι δεν θα παρακολουθήσετε άλλο ένα ταξίδι με Pokemon grinding.


Άλλη μια αξιόλογη προσθήκη είναι το Poke Pelago, ένα είδος mini-game μέσα από το οποίο θα χτίζετε σταδιακά τα δικά σας νησιά. Διάφορα από αυτα τα νησιά σας προσφέρουν πλεονεκτήματα όπως η ταχύτερη εκπαίδευση των Pokemon ή η ταχύτερη εκκόλαψη των Pokemon Eggs. Μέσα στις μικροπροσθήκες που όμως αυξάνουν το ενδιαφέρον του παιχνιδιού είναι η πιθανότητα να πολεμήσετε δύο wild Pokemon ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχετε τραυματίσει αρκετά ένα ελεύθερο Pokemon κι αυτό ζητήσει βοήθεια από ένα άλλο. Έτσι, οι κατά το παρελθόν βαρετές μάχες για grinding γίνονται ενδιαφέρουσες και προσθέτουν περισσότερη στρατηγική. Παρόλο που το End game προσφέρει ελαφρώς λιγότερες δραστηριότητες από προηγούμενα Pokemon games, η διάρκεια των Pokemon Sun and Moon ξεπερνάει τις 30 ώρες μόνο για το βασικό playthrough, ενώ ενδέχεται να αγγίζει και τις 45 αν προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε ότι είναι δυνατόν.

pokemon sun and moon 1

Μάχες σε γνωστά λημέρια
Όσον αφορά την αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες, τα Pokemon Sun and Moon βαδίζουν στα βήματα των προκατόχων τους με μια αισθητική παραλλαγή. Αυτή η παραλλαγή ονομάζεται Festival Plaza και αποτελεί στην ουσία ένα hub από όπου μπορείτε να πραγματοποιείτε τις μάχες και τις ανταλλαγές σας. Τυχαίοι εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο θα μπορούν να έρθουν ανά πάσα στιγμή στην πλατεία σας για να μονομαχήσετε. Όπως πάντα, οι μάχες σας μπορούν να γίνουν και με φίλους είτε online, είτε τοπικά.

Η Festival Plaza περιέχει κάποια modes που ενδέχεται να μην σας κάνουν να ασχοληθείτε μαζί τους εξαρχής, αλλά θα το πράξετε ευχάριστα αργότερα. Στο Battle Royal θα μπορείτε να μονομαχήσετε ταυτόχρονα με τρεις άλλους παίκτες, σε μια μάχη για όλους εναντίων όλων. Το άλλο mode αφορά τα Global Missions όπου θα καλείστε συλλογικά με όλους τους υπόλοιπους παίκτες του κόσμου να ολοκληρώσετε ορισμένες αποστολές σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα μάλιστα, η Nintendo έθεσε ως πρώτη αποστολή την αιχμαλώτιση 100 εκατομμυρίων Pokemon ως τις 12 Δεκεμβρίου, αποστολή που απέτυχε παταγωδώς. Τέλος, να σημειώσουμε ότι στην Festival Plaza μπορείτε να αναλάβετε και διάφορες single player αποστολές, έτσι ώστε να κερδίσετε Festival Coins και να μεγαλώσετε την πλατεία σας.


Βελτίωση σε κάθε τομέα
Τα Pokemon X and Y ήταν τα πρώτα games της σειράς που πέρασαν στις τρεις διαστάσεις και τα Pokemon Sun and Moon είχαν έτσι ήδη έτοιμο το έδαφος για να χτίσουν πάνω σε αυτό. Τα χρωματιστά καρτουνίστικα γραφικά μεταφέρουν επιτυχώς την αίσθηση των τροπικών νησιών, ενώ όπως έχει ήδη αναφερθει, η δουλειά που έγινε στον σχεδιασμό των νέων Pokemon είναι εξαιρετική. Στα θετικά συγκαταλέγεται και ο σχεδιασμός του νέου interface στις μάχες, το οποίο αναλύει τις αδυναμίες των Pokemon και δεν χρειάζεται να γνωρίζετε απ’ έξω τους συνδυασμούς. Το μόνο παράπονο μας στον οπτικό τομέα είναι ότι δε γίνεται χρήση του 3D effect της κονσόλας.

pokemon sun and moon 1
Από άποψη μουσικής, θα χαρείτε να ακούσετε ρεμιξαρισμένες εκδοχές διαφόρων themes και ήχων από παλαιότερα games της σειράς. Όλη η μουσική επένδυση φυσικά ακολουθεί το κλίμα χαράς και ευφορίας που αρμόζει σε ένα σύμπλεγμα τροπικών νήσων και τα νέα κομμάτια ξεχωρίζουν με τον ρυθμό τους. Όπως πάντα, περιλαμβάνονται οι "κραυγές" όλων των Pokemon, ενώ αυτό που δυστυχώς λείπει για άλλη μια φορά είναι το voice acting.

Ένα RPG για όλους
Τα Pokemon Sun and Moon έρχονται πάνω στον εορτασμό των 20 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου Pokemon και καταφέρνουν να γιορτάσουν το παλιό και να εκθειάσουν το νέο. Ακόμα και για όσους από εσάς δεν ασχολείστε ή είχατε παρατήσει σε κάποιο σημείο την σειρά, τα Pokemon Sun and Moon αποτελούν το καλύτερο σημείο επανένταξης σας σε αυτόν τον μαγικό κόσμο. Μιλάμε για το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς στο 3DS και ένα από τα καλύτερα Pokemon games όλων των εποχών.

Θετικά:
- Εκπληκτικό setting και σενάριο
- Όμορφα κι εύστοχα νέα Pokemon
- Τα Trials
- Η προσθήκη των Z-Crystals και των Alolan forms
- Σαγηνευτική παρουσίαση και οπτικός τομέας
- Μουσική σύνθεση παλαιών και νέων τόνων

Αρνητικά:
- Τα νέα Pokemon θα μπορούσαν να είναι περισσότερα
- Το Festival Plaza δεν συγκινεί
- Μη χρήση του 3D feature της κονσόλας

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.7

Το αποκορύφωμα της σειράς μετά τις δύο πρώτες γενιές.

Μάνος Μαρίνος 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Cheese (Level 6) 18/12/2016 21:12
Μόλις το πρωτοαγόρασα είπα Επιτέλους κάτι καλό για το 3DS μου που έχει πιάσει αράχνες.Συνεχίζ ει επαξια την πορεια της σειρας.Το προτεινω με χιλια.Ωραιο review.
#2 pavtso (Level 10) 23/12/2016 19:24
ποκεμον ξερω γω νταξει!!!!!
Score 8.7
User Score ( 7 votes ) 8.5
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Game Freak
Publisher: The Pokemon Company
Διάθεση: CD Media
Players: 1-4
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 23/11/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification