Βιβλία και σειρές που βασίστηκαν σε games

Hot
Βιβλία και σειρές που βασίστηκαν σε games

Βιβλία και σειρές που βασίστηκαν σε games

 Aυτά τα games επεκτάθηκαν σε άλλα media.

Χάρις στην καινοτομία των γραφικών, την μυθώδη αφήγηση και το εξωπραγματικό gameplay, τα games διαμορφώνουν τη δομή ενός φανταστικού κόσμου.

Οι επιτυχίες αυτές ωθούν τους δημιουργούς στη διερεύνηση της ιστορίας και στην ανάπτυξη των αγαπημένων μας χαρακτήρων. Αυτό γίνεται μέσω των βιβλίων (ή κόμικ) και των σειρών (ή ταινιών). Σήμερα στο GameWorld, στο νέο άρθρο της στήλης Αφιερώματα που επιστρέφει, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά βιβλία αλλά και σειρές που βασίστηκαν σε games.

Διάσημες σειρές βιβλίων

IMG libro y controles 1.5


Η αποδοχή ενός βιβλίου αντικατοπτρίζεται στην σωστή επιλογή του συγγραφέα. Υπάρχουν περιπτώσεις, μάλιστα, στις οποίες τον ρόλο αυτό παίρνει ο lead writer του game. Τέτοιες συναντάμε στα βιβλία που έχει εκδώσει η Electronic Arts όπως τα πρώτα Dragon Age και τα Mass Effect. Υπάρχουν όμως και άλλες στις οποίες δημιουργούνται καινούργια σενάρια στα games, που ακολουθούν τις υποδείξεις των βιβλίων. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα βιβλία της γνωστής σειράς παιχνιδιών Halo.

Halo

halo books and novels banner

 

Η σειρά παιχνιδιών Halo απέκτησε εξ αρχής μια τεράστια αναγνώριση, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 για το XBOX. Εκμεταλλευόμενη αυτή την επιτυχία η Microsoft Game Studios Franchise Development Group ανέλαβε το Halo Project ενώ η Bungie επέβλεπε το δημιουργικό κομμάτι. Τα βιβλία διηγούνται canon ιστορίες οι οποίες, όμως, ξεχωρίζουν από τα games. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πολλαπλά στοιχεία τους έχουν παρθεί από αυτά, όπως οι Orbital Drop Shock Troopers. Το project αυτό ανέλαβαν αρκετοί συγγραφείς, με τα πρώτα βιβλία της σειράς (The Original Series) να εκδίδονται από την Del Rey. Από το διάστημα 2006-2014 τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει η Tor Books.

Assassin’s Creed

VmAao0T


Η γνωστή σειρά games της Ubisoft έχει επεκταθεί και στις σελίδες των βιβλίων. Πολλά από τα πιο γνωστά βιβλία έχουν γραφεί από τον Oliver Bowden, τα οποία αξίζει να αναφερθεί, πως είναι διαθέσιμα και στην Ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Η αφήγηση τους συνήθως είναι standalone με μερικές εξαιρέσεις, που συνδυάζουν δυο με τρια games του franchise.

Dragon Age

861086 dragon age tst cover low


Το πρώτο παιχνίδι έκανε την εμφάνιση του το 2009 και έγινε πασίγνωστο για τις αφηγήσεις που προσφέρει (μέσω των origins stories). Ακολουθώντας τα βήματα του Mass Effect η Del Rey εκδίδει το βιβλίο με τίτλο Dragon Age: The Stolen Throne. Συγγραφέας του δεν ήταν άλλος πέρα από τον lead writer του παιχνιδιού David Gaider. Ο ίδιος με χαρά ανέλαβε αυτό το project γνωρίζοντας την δομή, την αφήγηση και τους χαρακτήρες καλύτερα από όλους. Εκδότης του ήταν η Tor Books (και η Dark Horse για το deluxe edition). Από τότε ακολούθησαν αρκετά τόσο βιβλία όσο και comics διαφορετικών συγγραφέων.

Mass Effect

mass-effect-trilogy-books


Τα παιχνίδια Mass Effect έχουν κερδίσει τις καρδιές των gamers μέσα από την ενδιαφέρουσα ιστορία και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες τους. Αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η σειρά απαρτίζεται από αρκετά στοιχεία, που σύνδεσαν τον κόσμο του Star Wars Knights of The Old Republic. Αυτό δεν αποτελεί μυστικό καθώς o Drew Karpyshyn ήταν senior writer στο KOTOR και lead writer στα πρώτα δυο Mass Effect. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Bioware του ανέθεσε και τα βιβλία της σειράς. Συμπτωματικά το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Mass Effect: Revelation αποτελεί prequel των παιχνιδιών όπως και το Dragon Age: The Stolen Throne. Η σειρά συμπεριλαμβάνει και comics από την Dark Horse Comics.

 

Bioshock

bioshock mini artbook signed 4


Το Bioshock, όπως και τα υπόλοιπα games επεκτάθηκε στον κόσμο του βιβλίου. Ένα από τα πιο αξιόλογα θεωρείται το Bioshock: Rapture. Συγγραφέας του είναι ο John Shirley και η χρονιά έκδοσής του το μακρινό 2011. Οι οίκοι που το έχουν εκδώσει είναι οι Tor Books και Titan Books. Αποτελεί prequel του πρώτου game εξηγώντας σημεία της πλοκής που παίρνουν μέρος μέσα σε αυτό.

Διάσημες τηλεοπτικές σειρές
Οι σειρές καταφέρνουν με παρόμοιο τρόπο την ανακατασκευή του σεναρίου και της αφήγησης των games. Συνήθως, το κλειδί βρίσκεται στην υπάρχουσα απήχηση που έχει το παιχνίδι στο καταναλωτικό κοινό. Βλέπουμε για παράδειγμα το πόσο αγαπητή υπήρξε η σειρά παιχνιδιών Resident Evil με αποτέλεσμα την αναγνώρισή του και σε άλλα media πέρα της αρχικής του κονσόλας. Επίσης η προσθήκη ενός ενδιαφέροντος casting είναι πάντα καλοδεχούμενη, καθώς με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται καλύτερη χημεία μεταξύ των χαρακτήρων. Τέλος η μορφή του σόου (π.χ. animation ή live action) προσθέτει μια διαφορετική πινελιά που το καθιστά μοναδικό.

Resident Evil

Resident Evil


Η καταξιωμένη σειρά games της Capcom επεκτάθηκε -σαν ιός- και σε άλλα media. Πέρα από τις πασίγνωστες ταινίες σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε και το καινούργιο σόου Resident Evil. Δίπλα στην animated series Resident Evil: Infinate Darkness αυτή η live action horror σειρά προστέθηκε στην ταινιοθήκη του Netflix. Αναπτύχθηκε από τον Andrew Dabb με την πλοκή να εξελίσσεται σε δυο διαφορετικά χρονικά διαστήματα ( το έτος 2022 και 2036).Ανάμεσα στο cast συναντάμε τους: Ella Balinska,Tamara Smart, Lance Reddick και Connor Gosatti.

 

Castlevania

castlevaniase04 blogroll 2 1620864396669 160w


Η συγκεκριμένη adult animated series κατέφθασε στην πλατφόρμα του Netflix -για πρώτη φορά το 2017- και φυσικά βασίζεται στην διάσημη σειρά games της Konami. Δημιουργήθηκε από τον Warren Elis, ο οποίος είναι γνωστός Άγγλος συγγραφέας comics. Η ιστορία διαδραματίζεται σύμφωνα με τα παιχνίδια Castlevania III: Dracula’s Curse και Castlevania: Curse of Darkness. Οι φωνές που δανείστηκαν είναι από τους ηθοποιούς Richard Armitage, James Callis, Graham McTavis και Alexandra Reynoso.

 

Sonic the Hedhehog

season 1 trailer sonic prime 00 01 25 15 r 1


Η πρώτη τηλεοπτική σειρά του Sonic the Hedgehog της Sega κυκλοφόρησε το 1993. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει αρκετές σειρές (και ταινίες) με τον αγαπημένο μας σκαντζόχοιρο. Η πιο πρόσφατη Sonic Prime βρίσκεται στην πλατφόρμα του Netflix. Η πλοκή εξελίσσεται σε ένα πολυδιάστατο σύμπαν που ονομάζεται “Shatterverse”.Οι δημιουργοί του σόου είναι οι: Duncan Rouleau, Steve T. Seagle και Joe Kelly. Πρωταγωνιστούν οι : Deven Christian Mack, Ashleigh Ball και Vincent Tong.

 

Pokémon

 

season 1 trailer sonic prime 00 01 25 15 r 1


Το συγκεκριμένο παιδικό σόου είναι ένα από τα πιο γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ίσως αυτή είναι και η αιτία, που επισκιάζεται η ύπαρξη του ομώνυμου παιχνιδιού της Nintendo. Από το 1997 μέχρι σήμερα η σειρά Pokémon συνεχίζει με τεράστια επιτυχία. Από την Cartoon Network έως το Netflix ο μοναδικός κόσμος που δημιουργήθηκε από το παιχνίδι του 1996, δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Πέρα από τα αξιολάτρευτα pokémon και τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών μας, η σειρά (με συνολικό αριθμό 26 σεζόν) έχει καταφέρει να ριζώσει στις καρδιές πολλών παιδιών και ενηλίκων. Για πολλά χρόνια το project αυτό επέβλεπε ο Kunihiko Yuyama και πιο συγκεκριμένα από το 1997 μέχρι το 2019.

Mortal Kombat

Mortal Kombat


Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η σειρά Mortal Kombat. Με πηγή έμπνευσης τους χαρακτήρες του ομώνυμου game ο Juan Carlos Coto δημιούργησε το σόου Mortal Kombat: Conquest. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1998 και διήρκησε μέχρι το 1999. Σκοπός δημιουργίας του ήταν ως prequel των games. Το cast αποτελείται από τους Paolo Montalban, Kristanna Loken και Jeffrey Meek.

The Last of Us

The Last of Us

Ένα από τα πιο γνωστά game adaptations, που ήρθε αυτή την χρονιά στο streaming site του HBO, είναι το The Last of Us. Το σενάριο της σειράς παραμένει αρκετά πιστό στο game έχοντας ως δημιουργούς τους Neil Druckman και Craig Mazin. Οι stars της είναι οι: Pedro Pascal και Bella Ramsey ως Joel και Ellie. Σύμφωνα με το Rotten Tomatoes το average Tomatometer φτάνει το 96% ενώ το audience score το 89%. Με λίγα λόγια η σειρά έχει λατρευτεί τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό. Μεγάλη συμμετοχή στην επιτυχία αυτή είχε και το κομμάτι της παραγωγής (πέρα από το casting) με έμφαση στα σκηνικά και κουστούμια.

Arcane

Arcane

Το animated tv series με όνομα Arcane αποτελεί το love letter της Riot για τους fans του League of Legends. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το μοναδικό στυλ animation που προσφέρει. Οι χαρακτήρες του έχουν κρατήσει αρκετά στοιχεία από το game, παρόλα αυτά η σειρά δίνει μια νέα πνοή στον σχεδιασμό και την ιστορία τους. Το Arcane κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2021 στην πλατφόρμα του Netflix με stars τους: Hailee Steinfeld, Ella Purnell και Kevin Alejandro.

The Witcher

The Witcher

Από αυτή τη λίστα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η σειρά The Witcher. Έκανε για πρώτη φορά το ντεμπούτο της το 2019 με σύνολο τρεις σεζόν. Ο κόσμος ανυπομονεί για την άφιξη της τέταρτης στην πλατφόρμα του Netflix. Βασίζεται στο βιβλίο του Πολωνού συγγραφέα Andrzej Sapkowski, το οποίο μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο του gaming το 2007. Διάσημα ονόματα συμπεριλαμβάνει το cast της σειράς με τους: Henry Cavill, Anya Chalotra και Freya Allan.

Η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη!
Με την άνοδο της gaming βιομηχανίας τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και με τον τζίρο της να ξεπερνάει κάθε χρόνο τα 200 δις δολάρια, ο κινηματογράφος και οι υπηρεσίες streaming πλέον κυνηγούν τα πιο γνωστά ή και λιγότερο γνωστά video games για να τα μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη. Έχουν μελετήσει ότι οι gamers έχουν φτάσει στον πλανήτη να είναι 3 δισεκατομμύρια και βλέπουν στην πράξη την τηλεθέαση που έχουν οι σειρές και οι ταινίες, άρα συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο.

Καταλαβαίνουμε την έντονη επίδραση που έχουν τα games στο καταναλωτικό κοινό και την εξάπλωση τους στα media. Από τα βιβλία μέχρι τον κινηματογραφικό φακό οι ιστορίες τους συνεχίζουν να συναρπάζουν μικρούς και μεγάλους και όσο συνεχίζουν να φέρνουν έσοδα το μέλλον προβλέπεται ακόμα καλύτερο.

Διαβάστε επίσης το προηγούμενο άρθρο της στήλης αφιερώματα σχετικά με games για το καλοκαίρι και την νέα σεζόν και συζητήστε για βιβλία στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Kadaz (Level 23) 08/10/2023 23:58
Για να μην πω όλα, τα περισσότερα games βγήκαν παιχνιδάρες.
Notification