Αφιέρωμα στη σειρά Raiden

Hot
Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς  

I'm applying for a license to thrill, going out on the edge, moving in for the kill!
 
0.0 ()
2
Αφιέρωμα στη σειρά Raiden

Αφιέρωμα στη σειρά Raiden

Ο πρωταθλητής των Shoot 'Em Up.

Προσδεθείτε για την συναρπαστικότερη εμπειρία της gaming καριέρας σας.

Τα Shoot ‘em up ανήκουν στις gaming κατηγορίες που καθορίζονται σχεδόν αποκλειστικά από τα χαρακτηριστικά gameplay mechanics τους αφού σε σεναριακό επίπεδο επαναλαμβάνεται συνήθως η κλισέ ιστορία ενός σκάφους αρματωμένου σαν αστακού που αποτελεί την τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας απέναντι σε μια ορδή εξωγήινων (συνήθως) εισβολέων. Το «επάγγελμα» του shoot ‘em up εκπληρώνει τον κρυφό παιδικό μας πόθο να γίνουμε πιλότοι ή αστροναύτες και να εμπλακούμε σε συναρπαστικές περιπέτειες στους αιθέρες και στο αχανές διάστημα. Έτσι εξηγείται η μεγάλη του πέραση στην παγκόσμια gaming κοινότητα. Παράλληλα ικανοποιεί την δίψα μας για δράση αφού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό ενός shooter βρισκόμαστε στην τσίτα προσπαθώντας από την μια να καταστρέψουμε ότι κινείται στην οθόνη και από την άλλη να αποφύγουμε τις βολές που απειλούν να συντρίψουν το avatar μας.

Έχοντας κατακτήσει με το σπαθί μου το status βετεράνου στο είδος, καταθέτοντας πολλές χιλιάδες δραχμές στα Arcade και εξολοθρεύοντας στρατιές από ψηφιακούς εχθρούς, ξεχώρισα στην επική μου πορεία δύο σειρές Shoot ‘em up κάθετου scrolling τις οποίες μπορώ να παίξω ανά πάσα ώρα και στιγμή παρότι τις έχω τερματίσει και μάλιστα με μόνο ένα κέρμα, μετά από άπειρες προσπάθειες φυσικά. Αναφέρομαι στα Aero Fighters της Video System και τα Raiden της ιαπωνικής εταιρείας ανάπτυξης Seibu Kaihatsu. Αμφότερες οι εταιρείες εξειδικεύτηκαν στα shoot ‘em ups και η πρώτη μου επαφή με τα προϊόντα της Seibu Kaihatsu ήταν το Dynamite Duke, ένα shooter οριζόντιου scrolling στα πρότυπα του αγαπημένου Cabal. Στις αρχές τγς δεκαετίας του ’90 μπήκα με τους παιδικούς μου φίλους σε ένα «ουφάδικο» κοιτάζοντας δεξιά και αριστερά προς αναζήτηση νέων ψηφιακών εμπειριών. Χάρη στις συνεχείς μας επισκέψεις σε εκείνο το στέκι είχαμε τερματίσει ή βαρεθεί τα περισσότερα games που «φώλιαζαν» εκεί και η πνευματική αποχαύνωση είχε αρχίσει να κατατρώει τις ψυχές μας, φέρνοντας μας στα πρόθυρα να εγκαταλείψουμε το κατάστημα και να μην ξαναπατήσουμε. Ενώ τα μάτια μας πηγαινοέρχονταν δεξιά και αριστερά σαν κεραίες προς αναζήτηση φρέσκων εμπειριών, έπεσαν πάνω σε ένα νέο μηχάνημα καταχωνιασμένο στην γωνία του καταστήματος. Το μηχάνημα θύμιζε ντροπαλό άτομο που βρίσκεται σε πολύβουη κοινωνική συνάθροιση και αισθάνεται άβολα με συνέπεια να τρυπώνει σε μια γωνία για να περάσει απαρατήρητο. Η τοποθέτηση του coin op αρχικά μας έκανε να σκεφτούμε ότι θα είναι παιχνίδι δεύτερης διαλογής αλλά οι επιλογές μας είχαν στερέψει έτσι αποφασίσαμε να καθίσουμε και να το δοκιμάσουμε. Από το λιτό του σύστημα ελέγχου με τον μοχλό και τα δύο κουμπιά έως τα όμορφα και λειτουργικά του γραφικά που δεν παρουσίαζαν όμως κάτι το αξιοσημείωτο τίποτα δεν μας προετοίμαζε για την απίστευτη συνέχεια.

Οι ημέρες του "Κεραυνού"
Το Raiden πρέπει να τοποθετηθεί στα παγκόσμια λεξικά δίπλα στην φράση «τέλεια ισορροπία». Επιβραβεύει περισσότερο τους έξυπνους παίκτες παρά εκείνους που έχουν αντανακλαστικά αιλουροειδούς και μπορούν να κινούνται εύκολα ανάμεσα από εκατομμύρια εχθρικές βολές. Υποχρεώνει τον παίκτη να προγραμματίσει την κατάλληλη στιγμή για να ρίξει τις βόμβες του (εκτός από την ισχύ τους, καταστρέφουν τις βολές των εχθρών, προστατεύοντας το σκάφος του παίκτη σαν ασπίδα) που είναι περιορισμένες στον αριθμό και να αντιμετωπίσει τα πανίσχυρα bosses μαθαίνοντας το σχέδιο επίθεσης τους και καταστρώνοντας το δικό του. Το multiplayer δύο παικτών είναι μια αποκαλυπτική συνεργατική εμπειρία. Ο ένας πιλότος συμπληρώνει τον άλλο επιλέγοντας το ένα από τα δύο main weapon power ups (κόκκινο – μπλε) και ακολουθεί η υιοθέτηση ειδικών σχηματισμών ανάλογα με την περίσταση. Συνήθως ο πιλότος που έχει το κόκκινο power up στέκεται στο κέντρο της οθόνης διασπείροντας τις βολές του ώστε να πλήττονται άμεσα όλοι οι ταλαίπωροι εξωγήινοι που επιτίθενται από κάθε γωνία της οθόνης. Ο άλλος πιλότος με το μπλε power up των συγκεντρωτικών βολών ελίσσεται όπου κινούνται τα μεγαλύτερα εχθρικά σκάφη και σαρώνει με την πανίσχυρη ακτίνα του την θωράκιση τους. Τα power ups των πυραύλων ευνοούν στην ευκολότερη εξολόθρευση των εχθρών και τα δεκάδες μετάλλια που μπορούν να συλλεχθούν φουσκώνουν το σκορ και χαρίζουν έξτρα ζωή στην πορεία. Οκτώ πίστες και ισάριθμα bosses αργότερα, οι παίκτες συντρίβουν το παιχνίδι ξεκινώντας από την αρχή με αυξημένο το επίπεδο δυσκολίας.

Το Raiden δεν άργησε να μετατραπεί σε ισχυρό πόλο έλξης των gamers στις αθηναϊκές αίθουσες των Arcade και το ίδιο ακριβώς συνέβη σε παγκόσμιο επίπεδο. Τρία χρόνια αργότερα, το μπλε και το κόκκινο σκάφος που συνέτριψαν την εισβολή των εξωγήινων Cranassians (το όνομα τους μοιάζει με τις Kardashians και είναι το ίδιο αντιπαθητικοί) επέστρεψαν στα Arcade με την μωβ ακτίνα του θανάτου Plasma Beam να κλέβει τις εντυπώσεις. Παραλλαγή της μπλε ακτίνας του πρωτότυπου, η Plasma Beam κολλάει πάνω στο στόχο της ρουφώντας του την ενέργεια σαν βαμπίρ μέχρι να τον καταστρέψει. Με τον ίδιο αριθμό επιπέδων και πανομοιότυπη δομή (οκτώ επίπεδα, πέντε στην Γή, τρία στο διάστημα), το Raiden 2 προσέφερε πολλές ώρες ασταμάτητων αστρομαχιών και ικανοποίησε απόλυτα όλους εμάς που είχαμε βαρεθεί να τερματίζουμε το πρωτότυπο με ένα κέρμα.

Η εμπορική του επιτυχία οδήγησε στην βιαστική κατασκευή του Raiden DX, ενός νέου sequel μόλις ένα χρόνο μετά. Λόγω του περιορισμένου χρόνου ανάπτυξης που διέθεταν οι προγραμματιστές δεν πρόλαβαν να εμπλουτίσουν το βιντεοπαιχνίδι τους με περισσότερα όπλα και εντυπωσιακότερους εχθρούς. Τα δύο πανίσχυρα σκάφη ξεχύνονται από το υπόστεγο τους για να συντρίψουν την τρίτη εξωγήινη εισβολή που έχει μεγάλες ομοιότητες όμως με τις προηγούμενες πλην της κατανομής των δυνάμεων εισβολής σε τρία ξεχωριστά modes. Το ένα διαρκεί μόλις 15 λεπτά φρενήρους δράσης και ολοκληρώνεται μόλις το σκάφος μας φτάσει στο boss που περιμένει υπομονετικά στο τέλος της διαδρομής. Η συντριβή του ολοκληρώνει το παιχνίδι και μας αναγκάζει να ρίξουμε νέο κέρμα για να συνεχίσουμε στο ίδιο ή σε άλλο mod. Το δεύτερο mod έχει 5 stages και θυμίζει περισσότερο tutorial ώστε οι αμύητοι να μάθουν τον χειρισμό του σκάφους και την χρήση των bonuses πριν συνεχίσουν στο κυρίως «γεύμα» που τους περιμένει, το Charlie stage, αποτελούμενο από 8 επίπεδα γεμάτα εχθρούς και ένα bonus stage.
Το Raiden DX σχημάτισε ένα σταυροδρόμι στο franchise του Raiden. Ο ένας δρόμος που αναφέρεται στην κυρίως σειρά, στον «κανόνα» των Raiden, διακόπηκε για 11 χρόνια μέχρι το 2005 και την κυκλοφορία του Raiden 3 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Ο δεύτερος δρόμος διήρκεσε από το 1995 μέχρι το 1998 και μας προσέφερε τέσσερεις τίτλους, τον ένα καλύτερο από τον προηγούμενο με τους τρείς εξ’ αυτών να σας περιμένουν στην εκπληκτική συλλογή Raiden Legacy. Το Raiden Legacy ξεπρόβαλλε τον περασμένο Δεκέμβριο στην ψηφιακή πλατφόρμα του Steam και το χέρι μας μπήκε πολύ απαλά στην τσέπη για να βγάλει τα δέκα ευρώ που κοστίζει, τιμή που θεωρώ απόλυτα λογική για τέσσερα Raiden αριστουργήματα.

Η βαριά κληρονομιά του Raiden
Ένα μόνο παράπονο έχω απέναντι στο Raiden Legacy και αυτό είναι η απουσία βασικών τίτλων της τιμημένης Raiden κληρονομιάς που ευαγγελίζεται (Raiden 2, DX, 3, 4, Viper Phase 1). Το Raiden Legacy είναι ένα ταξίδι στον χρόνο που αποκαλύπτει τα τεχνολογικά άλματα από το πρωτότυπο μέχρι όλα τα spin offs του αλλά και τις αισθητές τροποποιήσεις στο λατρευτό μας gameplay. Παίζοντας το πρώτο Raiden και μεταπηδώντας στην συνέχεια στα Raiden Fighters 1 – 2 και Jet, θα μείνετε άναυδοι από την διαφορά στην ευελιξία και την ταχύτητα των σκαφών, στην τεράστια ποικιλία σχημάτων και οπλικών συστημάτων τους, στην λεπτομέρεια του φόντου και του σχεδιασμού εχθρικών σκαφών και bosses κ.ο.κ. Μπροστά στα αντίστοιχα σκάφη της σειράς Raiden Fighters τα ταλαίπωρα σκάφη του Raiden μοιάζουν με εναέριες παγίδες θανάτου που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη κινητικότητα και ανεπαρκή οπλικά συστήματα. Φυσικά υπάρχει σοβαρός λόγος για το ότι συνέβη κάτι τέτοιο: στα Raiden Fighters η εμφάνιση του Bullet Hell είναι τόσο κυρίαρχη ώστε θα στηριχθείτε πολλές φορές στα αντανακλαστικά σας παρά στην στρατηγική χρήση των βομβών και των οπλικών συστημάτων για να την σκαπουλάρετε. Οι εχθροί μπουκάρουν στην οθόνη από όλες τις μεριές και αδειάζουν τα όπλα τους προς την κατεύθυνση σας με το που σας βλέπουν στο οπτικό τους πεδίο. Ένα σύννεφο από βολές αρχίζει να σχηματίζεται γύρω από το σκάφος σας και εσείς προσπαθείτε να περάσετε ανάμεσα τους με περίτεχνους ελιγμούς. Πέντε σκάφη παρατίθενται στην γκαλερί του παιχνιδιού για να διαλέξετε αφού πρώτα διαβάσετε τα χαρακτηριστικά τους και δείτε τι σας ταιριάζει περισσότερο.

Τα Raiden Fighters αποτελούν spin offs της τιμημένης σειράς διότι τα πανίσχυρα όπλα των υπερσύγχρονων μαχητικών σας στρέφονται από τους διαπλανητικούς στους… ενδοπλανητικούς εχθρούς. Αιμοδιψείς δικτάτορες με μια στρατιά πάνοπλων επαναστατών θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο και η κυβέρνηση σας δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό. Μετά την επέλαση των πέντε μαχητικών στο Raiden Fighters και την συντριβή των επαναστατών, τα απομεινάρια τους ανασυντάσσονται και υπό νέα δικτατορική διεύθυνση απειλούν τον κόσμο στο Raiden Fighters 2. Αμέσως σας έρχεται φύλλο πορείας για το μέτωπο και δέκα αεροσκάφη (επτά κανονικά και τρία bonus που είναι από την αρχή προσβάσιμα στο Raiden Legacy) τίθενται στην διάθεση σας για να σαρώσετε τις εχθρικές λεγεώνες. Εκτός από τα αλλαγμένα στατιστικά των μαχητικών και την ποικιλία σε πυραύλους, βόμβες και ριπές, εμφανίζεται για πρώτη φορά η υβριδική επίθεση η οποία απαιτεί την παρουσία δύο παικτών. Η ταυτόχρονη αποφόρτιση της συσσωρευμένης τους ενέργειας αποτελεί ένα πανίσχυρο όπλο που μπορεί να εξαερώσει ότι κινείται στην οθόνη κερδίζοντας μερικά δευτερόλεπτα ανάπαυλα πριν την επόμενη μεγάλη επίθεση του εχθρού.

Το Raiden Fighters Jet αποτελεί το κύκνειο άσμα της spin off τετραλογίας και υπακούει στους νόμους όλων των sequels που επιβάλλουν εμπλουτισμό του περιεχομένου με όσο το δυνατόν περισσότερα νέα στοιχεία. Άφθονα σκάφη μαζί με ένα ολοκαίνουργιο στην σειρά περιμένουν παρατεταγμένα στο υπόστεγο για να τα επιλέξετε με βάση την εμφάνιση και τις δυνατότητες τους. Η δομή των επιπέδων είναι τόσο ρευστή όσο μια πραγματική αερομαχία τουτέστιν εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιδόσεις σας. Αν περάσετε από την bullet hell χωρίς να σκοτωθείτε θα προωθηθείτε γρηγορότερα στα μεγαλύτερα stages του παιχνιδιού και θα αντιμετωπίσετε κρυμμένα bosses. Ένα συναρπαστικό συμπλήρωμα στο σύστημα επιβράβευσης του Raiden Fighters Jet είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσθετοι πόντοι που αποκτώνται καταστρέφοντας γρήγορα συγκεκριμένους στόχους και φουσκώνοντας το τελικό σκορ.

Στο Raiden Legacy τα spin offs του franchise παρουσιάζονται στην τελειότερη μορφή τους κατανεμημένα σε πολλά διαφορετικά mods. Στο arcade mode αρκεί η επιλογή ενός σκάφους και η έναρξη της επίθεσης σας προς τους απειράριθμους εχθρούς που βρίσκονται κατανεμημένοι σε κάθε πίστα. Το mission mode είναι μια παράκαμψη των αρχικών missions ώστε να ξεκινήσετε απευθείας από τις προχωρημένες, αυξάνοντας την πιθανότητα να προωθηθείτε ένα βήμα παραπέρα. Το online mode είναι ότι καλύτερο υπάρχει στο παιχνίδι αλλά πάει πακέτο με ένα σημαντικό πρόβλημα. Αν δεν έχετε φίλους που διαθέτουν το Raiden Legacy θα περιμένετε αρκετή ώρα, ίσως και μάταια, για κάποιον διαδικτυακό συμπαίκτη. Από την άλλη, η διαδικτυακή διάσταση του Raiden σχηματίζει ένα τεράστιο εικονικό coin op χώρο όπου συναγωνίζονται παθιασμένοι πιλότοι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γής και τα scores τους αναγράφονται στους σχετικούς πίνακες ώστε να παρακολουθούν άπαντες την πρόοδο των διαγωνιζομένων δίνοντας τους ένα πανίσχυρο κίνητρο για να βελτιώνουν αδιάκοπα τις επιδόσεις τους.

Το Raiden ξαναχτυπά
To Slave mode θα σας εντάξει σε μια περίεργη παραλλαγή του παιχνιδιού με το σκάφος που επιλέξατε να λαμβάνει λιλιπούτεια μορφή, τις βολές του να καλύπτουν σαν ομπρέλα όλη την οθόνη και τα βοηθητικά σκάφη που αποκτάτε μαζεύοντας τα bonuses να λαμβάνουν διπλό ρόλο, μπαίνοντας μπροστά στις εχθρικές βολές σαν ασπίδα και πλησιάζοντας τους στόχους με σκοπό να τους γαζώσουν εξ’ επαφής. Το Slave mode είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αυξήσετε δραματικά το σκορ σας και να πορευθείτε στα προχωρημένα stages. Με το τέλος της συλλογής του Raiden Legacy ο πόλεμος ενάντια σε διεφθαρμένους ανθρώπινους στρατούς τελειώνει και η επιστροφή των εξωγήινων εισβολέων πραγματοποιείται 11 χρόνια μετά το Raiden DX με το Raiden 3 το 2005.

Αν και δεν διευκρινίζεται ποτέ η ταυτότητα των εξωγήινων στρατευμάτων που μετέτρεψαν σε αποικία τους την Γή μας, θα αντικρίσετε σκάφη που τα σχέδια τους μοιάζουν καταπληκτικά με τις δυνάμεις των Cranassians συνεπώς δεν μπορεί παρά να πρόκειται για τους ίδιους εισβολείς. Το υπερηχητικό σκάφος Raiden σε μπλε και κόκκινο χρώμα επανέρχεται στην ενεργό δράση υπό τις διαταγές σας, αφήνοντας στο παρελθόν την πληθώρα σκαφών που χειριστήκατε στα spin offs. Το gameplay κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την original σειρά των Raiden, χαρίζοντας σας τρία είδη όπλων και ισάριθμους πυραύλους για να ξεκάνετε τους αιμοβόρους εχθρούς σας ενώ δεκάδες bonuses που αυξάνουν δραματικά το σκορ βρίσκονται παντού και περιμένουν να τα συλλέξετε. Το όλο project μοιάζει με remake του κλασικού Raiden αλλά έχει μια ιδιαίτερη πινελιά που το κάνει να ξεχωρίσει, το τρισδιάστατο σύστημα scrolling της Taito. Βλέπετε το σκάφος σας από ψηλά σαν να το κοιτάτε από τεράστιο ύψος, θαυμάζοντας τους κλασικούς του ελιγμούς. Άξαφνα αντιλαμβάνεστε ότι το σκηνικό δεν εναρμονίζεται στην δισδιάστατη ύπαρξη του οχήματος σας αλλά κινείται σε τρείς διαστάσεις, γέρνοντας δεξιά και αριστερά ή χάνοντας και παίρνοντας ύψος προξενώντας σας ίλιγγο με τα καμώματα του.

Δύο χρόνια αργότερα, το Raiden Supersonic Attack Fighter τίθεται και πάλι στην διάθεση σας στο Raiden IV: Overkill. Μικρές διαφορές παρατηρούνται στην τελευταία περιπέτεια του αγαπημένου σκάφους μέχρι σήμερα με περισσότερο αξιοσημείωτη την παραλλαγή του plasma σε proton laser. Η κυματοειδής κίνηση του plasma laser που παραπέμπει αυτόματα σε οδοντόπαστα την ώρα που ξεμυτίζει από το σωληνάριο της, λαμβάνει πλέον μια πλοκαμοειδή διάσταση με τρία ενεργειακά «πλοκάμια» να φεύγουν από το σκάφος σας αναζητώντας στόχους για να ανατινάξουν με το θανατηφόρο άγγιγμα τους. Ο στόλος των Cranassians είναι ομορφότερος και δυνατότερος από ποτέ και η εναλλαγή στο επίπεδο δυσκολίας επιτρέπει την εκμάθηση χειρισμού και μοτίβων των bosses με απώτερο σκοπό την απόκρουση της εισβολής και την δημιουργία τεράστιων high scores.

Στο Raiden IV ήταν τόσο συντριπτική η ήττα των Cranassians που οι θρασύτατοι εξωγήινοι δεν τόλμησαν να εφορμήσουν στον πλανήτη μας εδώ και εννιά χρόνια. Φέτος όμως, με την ευκαιρία του εορτασμού των 25 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου Raiden, οι Cranassians επιστρέφουν για να δοκιμάσουν την τύχη τους, σαν να μην τους δίδαξαν τίποτα τα σκληρά μαθήματα του παρελθόντος.

Το παρόν
Από χθες 11 Μαΐου το Raiden V κυκλοφορεί στο Xbox One, μεταφέροντας το πολυαγαπημένο franchise για πρώτη φορά στις κονσόλες όγδοης γενιάς. Τα πρώτα τρέιλερ δείχνουν το σκάφος Raiden να ραντίζει την οθόνη με εννέα διαφορετικά είδη όπλων και να τσακίζει χιλιάδες εχθρών και τεράστια bosses που κινούνται απειλητικά προς το μέρος του. Μέχρι να το πιάσετε στα χέρια σας έχετε την λεγεώνα από Raiden games που περιέγραψα για να εκτονώσετε το στρες της καθημερινότητας ερχόμενοι σε επαφή με μία από τις πιο αξιοσέβαστες σειρές Shoot ‘em up που κυκλοφόρησαν ποτέ. 

Συζητήστε για το Raiden σε αυτό το forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Blood Prince (Level 29) 12/05/2016 19:32
Αρκετά ενδιαφέρον και αναλυτικό το αφιέρωμα στην σειρά Raiden.
#2 ashbringer (Level 25) 13/05/2016 07:27
Πολύ ωραίο άρθρο απο τον Γιάννη ο οποίος και προφανώς έχει λιώσει όλη τη σειρά.Αξέχαστες εποχές γεμάτες arcade στιγμές.
Notification