Αφιέρωμα στον Iron Man

Hot
Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς  

I'm applying for a license to thrill, going out on the edge, moving in for the kill!
 
0.0 ()
1
Αφιέρωμα στον Iron Man

Αφιέρωμα στον Iron Man

Ο εκκεντρικός ήρωας της Marvel.

O Iron Man είναι ένας χαρακτήρας της Marvel τον οποίο και έχουμε απολαύσει πάμπολλες φορές, τόσο σε ταινίες όσο και σε video games. Πρωτοεμφανίστηκε τον Μάρτιο του 1963 στο κόμικ Tales of Suspense, όμως έκτοτε άρχισε να έχει ολοένα και περισσότερους ρόλους μέχρι φυσικά να φτάσει στη σημερινή καταξίωση.

Η πρώτη μου γνωριμία με τον πασίγνωστο στις μέρες μας υπερήρωα έγινε την δεκαετία του '80 καθώς πολλές ιστορίες του "Σιδερανθρώπου" περιλαμβάνονταν στα κόμικς Spider-Man που κατανάλωνα σωρηδόν. Τον καιρό εκείνο, οι περιπέτειες του Iron Man παρουσίαζαν τον δισεκατομμυριούχο playboy Tony Stark ως μέγα καλοπερασάκια και ιδιοφυή επιστήμονα που μεταμορφωνόταν σε αδίστακτο τιμωρό του εγκλήματος όταν φορούσε την κλασική του στολή. Το alter ego του Stark, ο Iron Man, δεν είχε καμία σχέση με την λαμπρή μεν αλλά προβληματική δε ψυχοσύνθεση του γκλαμουράτου βιομηχάνου με τα ποικίλα προβλήματα υγείας (αλκοολισμός, τεχνητή καρδιά κτλ.) αλλά αποτελούσε ουσιαστικά μια ανασύνθεσή του σε ένα σχεδόν απρόσβλητο ον με τις απεριόριστες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία.

Iron Man Begins!
Λατρεύοντας τις ανελέητες συγκρούσεις του Iron Man με πανίσχυρους εχθρούς σαν τον Mandarin (καμία σχέση με τον Mandarin της φετινής ταινίας που μοιάζει περισσότερο με… μανταρίνι!) ή τους Crimson Dynamo, Ultron, Ultimo, Dr. Doom και πλήθος άλλων παλαβιάρηδων που ήθελαν να τον ξεκάνουν, τον αναζητούσα και στην άλλη αγαπημένη μου ενασχόληση, τα video games. Το όνειρο πραγματοποιήθηκε τελικά το 1993 όταν κυκλοφόρησε η μεταφορά του arcade game Captain America and The Avengers στο Super Nes. Επρόκειτο για ένα καθαρόαιμο beat 'em up με πρωταγωνιστές τα 4 φημισμένα μέλη των Avengers, τους Captain America, Iron Man, Hawkeye και Vision. Τα γραφικά ήταν ικανοποιητικά για την εποχή, αν και δεν άγγιζαν τα επίπεδα ενός Final Fight. Ο Iron Man μπορούσε να σαπίσει στο ξύλο πασίγνωστους "κακούς" σαν τον Mandarin και τους Sentinels, χρησιμοποιώντας γροθιές ή τις απωθητικές του ακτίνες.

Κλάσεις ανώτερο ήταν το Beat 'em up Marvel Super Heroes: War of the Gems της Capcom για το SNES με πρωταγωνιστή τον αγαπητό "Σιδεράνθρωπο" και τους υπερήρωες Captain America, Spider-Man, Wolverine και Hulk. Σε αυτό επιλέγατε πριν από κάθε αποστολή τον αγαπημένο σας ήρωα και ξεχυνόσασταν στις δισδιάστατες πίστες του παιχνιδιού, που διέθεταν έντονα platform στοιχεία. Σπάζατε δε κρανία εχθρών και τσακίζατε υπέρτατους κακοποιούς, όπως ο Dr. Doom. Το παιχνίδι είχε εξαιρετικά γραφικά για την εποχή του και το animation του μπορούσε να συγκριθεί με κολοσσούς τύπου Final Fight.

Για πάνω από μια εικοσαετία, ο Iron Man πετάει στις οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών μας, μοιράζοντας γροθιές σε χιλιάδες αλήτες που επιχειρούν να βλάψουν την ανθρωπότητα. Η καταπληκτική του στολή και τα ανδραγαθήματά του τον έχουν καταστήσει αντικείμενο λατρείας για κάθε σοβαρό fan της Marvel και έχουν απωθήσει το ψυχροπολεμικό του ξεκίνημα αλλά και την αντιπαθητικότατη περσόνα του Tony Stark. Αντιπαθητικότατη διότι ουσιαστικά ηρωοποιεί τους εμπόρους όπλων και προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να μας κάνει να τον συμπαθήσουμε για την αδύνατη… καρδούλα του την ώρα που έχει περισσότερα λεφτά και γυναίκες από κάθε άλλο υπερήρωα! Σταμάτα να σνιφάρεις και να συνουσιάζεσαι αγαπητέ Tony για να μην ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδούλας σου!

Ο Iron Man αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της αγαπημένης μας κουλτούρας και προσωπικά ανυπομονώ να τον ξαναχειριστώ σε μελλοντικά video games της κλάσεως των Marvel: Ultimate Alliance για να αναφωνήσω μαζί με τον "Σιδεράνθρωπο" στους πολυάριθμους εχθρούς μου: "Sometimes I just can’t decide what annoys me most about creeps like you. Your immodesty… or your incompetence" ("Μερικές φορές απλά δεν μπορώ να αποφασίσω τι με ενοχλεί περισσότερο σε κάτι καθάρματα σαν εσένα. Η απρέπειά σου ή η ανικανότητά σου").

The Iron Knight!
Ο Iron Man συνέχισε την πολυετή του καριέρα στα video games μεταπηδώντας στα Fghting αλά Street Fighter όπου έκανε εξίσου καλή δουλειά, μοιράζοντας φάπες δεξιά και αριστερά. Ποιος λάτρης των fighting μπορεί να ξεχάσει το ξυλίκι που έριξε στο Marvel Super Heroes της Capcom με το proton cannon και τις απωθητικές του ακτίνες; Προσωπικά θυμάμαι τα combos να πέφτουν βροχή! Το αποκορύφωμα ήταν στο Marvel vs. Capcom 2 (για μένα ίσως το καλύτερο fighting game ever) όπου επιλέγατε τρεις από δεκάδες διαθέσιμους υπερανθρώπους για να εμπλακείτε σε διαδοχικές μάχες με αντίπαλες τριάδες. Στο εν λόγω παιχνίδι ο Iron Man σίγουρα άγγιξε το ρεκόρ combo χτυπημάτων στην καριέρα του στις περιπτώσεις όπου η special μπάρα στο κάτω τμήμα της οθόνης έφτανε στο max και μπορούσατε να ενεργοποιήσετε ταυτόχρονα τις τρεις special attacks των ηρώων σας!

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε, απλά για τα πρακτικά, ότι ο επικουρικός ρόλος του Iron Man στο Avengers in Galactic Storm, ένα fighting game του 1995 όπου παρουσιάστηκε σαν δευτερεύων χαρακτήρας (εμφανίζεται μόνο όταν η super μπάρα φτάσει στο τέρμα και για μερικά δευτερόλεπτα) δεν χρήζει ιδιαίτερης μνείας.

Το Iron Man and X-O Manowar in Heavy Metal ανήκει στα λιγότερο γνωστά games με τον "Σιδεράνθρωπο" αλλά προσωπικά το θεωρώ συναρπαστικό. Καταρχήν διότι έχει μπόλικα levels γεμάτα εχθρούς για να καθαρίσετε. Ο Iron Man δυναμώνει διαρκώς τις απωθητικές του ακτίνες, το μοναδικό ουσιαστικά όπλο του στο παιχνίδι και το όλο σκηνικό θυμίζει περισσότερο Platform με στοιχεία Shoot 'em up παρά ένα απλό Action. Στα Highlights τα σκληροπυρηνικά boss fights στο τέλος κάθε zone.

O Iron Man έκανε ένα σύντομο πέρασμα από το εξαιρετικό X-Men Legends II: Rise of Apocalypse και επανήλθε στην σοβαρή ενεργό δράση στο Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects. Εκεί ο υπερήρωας ήταν εντυπωσιακός. Με το "ντιζαϊνάτο" κουστούμι του, έριξε μπόλικες μάπες στους σκληροτράχηλους αντιπάλους του και προσωπικά απόλαυσα την ενεργοποίηση της μπάρας rage που του προσέδιδε ισχυρότατα χτυπήματα και την χρήση των θρυλικών απωθητικών ακτινών του. 

Iron Man Rises!
Κατά την προσωπική μου άποψη, οι καλύτεροι τίτλοι στους οποίους συμμετείχε ο "Σιδεράνθρωπος" είναι τα Marvel: Ultimate Alliance 1 και 2. Στο πρώτο αριστουργηματικό top-down Action RPG, ο Iron Man ανήκε στους δυνατότερους χαρακτήρες και κατείχε μόνιμη θέση στην βασική μου τετράδα. Το κυριότερο ατού του ήταν και πάλι οι απωθητικές ακτίνες που χρησιμοποιούσε για να τσακίζει κορμάκια από μακριά ή να τις διασπείρει παντού με μια αποτελεσματική area attack. Στο δεύτερο Ultimate Alliance, ο Iron Man εξακολουθεί να παίζει κεντρικό ρόλο στο παιχνίδι, εμφανιζόμενος ως playable αλλά και boss χαρακτήρας!

Ο αγαπημένος μας ήρωας δυστυχώς είχε και τις αποτυχίες του στην μακρόχρονη πορεία του στον χώρο των video games. Η εμφάνισά του στα παιδιάστικα Marvel Super Hero Squad ικανοποίησε κυρίως τους gamers προσχολικής ηλικίας και τους φανατικούς του οπαδούς, ενώ το ίδιο ακριβώς συνέβη με τις video game μεταφορές των ταινιών Iron Man και Iron Man 2. Προσωπικά βρήκα αρκετά βελτιωμένο το Iron Man 2 σε σχέση με τον προκάτοχο του και απόλαυσα την καταιγιστική του δράση και τα animations. Τα Marvel Super Hero Squad έχουν την πλάκα τους αλλά καταντούν γρήγορα βαρετά. Θεωρώ ότι η παρουσία του Iron Man στο πολυαναμενόμενο Lego Marvel Super Heroes θα είναι διασκεδαστικότατη και ποιοτικότατη όπως μας έχουν συνηθίσει όλοι οι τίτλοι του franchise.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification