Top 10: Tα κορυφαία 2D Platform

Hot
Top 10: Tα κορυφαία 2D Platform

Top 10: Tα κορυφαία 2D Platform

Τα καλύτερα του πλέον κλασικού είδους!

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να πούμε για τα Platform. Πιστεύω στα μάτια των περισσότερων είναι το πλέον "βασικό" είδος παιχνιδιών, το genre με το οποίο μεγαλώσαμε, γελάσαμε, κλάψαμε -από τα νεύρα, λόγω δυσκολίας- και διασκεδάσαμε άπειρες ώρες προσπαθώντας να "βγάλουμε" την πίστα με το "δύσκολο άλμα" ή το boss fight με "την μία ζωή" που μας είχε μείνει! Ειδικά όσοι είναι λίγο παλαιότεροι, θα θυμούνται τις εποχές που δεν υπήρχαν saves και checkpoints και έπρεπε να παίζουμε 100% προσηλωμένοι για να τερματίσουμε ένα τέτοιο τίτλο, αλλιώς δεν υπήρχε οίκτος, όταν τελείωναν οι ζωές, απλά ξεκινούσαμε από την αρχή! Όχι την αρχή της πίστας, ή την αρχή του chapter πχ., εννοούμε την αρχή του παιχνιδιού, κανονικά και με το νόμο!

Αυτή η hardcore-ίλα ωστόσο έκανε τις εμπειρίες εκείνες συναρπαστικές, με μια τρομερή αίσθηση κατορθώματος όταν ολοκληρώναμε τον εκάστοτε "ψυχοβγάλτη". Πλέον τα Platform δεν διανύουν θα λέγαμε την "χρυσή" τους εποχή, αλλά κάτι η έκρηξη των indie δημιουργιών (όπου είναι φανερή η αγάπη τους στο εν λόγω είδος), κάτι οι διάφορες αναλαμπές από παλιούς γνώριμους (Rayman Origins, Donkey Kong Country Returns, New Super Mario Bros. U κλπ.) δεν μπορούμε να πούμε πως μένουμε παραπονεμένοι από ποιοτικές νέες προτάσεις.

Όπως και να έχει, στο Top 10 αυτής της εβδομάδας θα σας θα σας παρουσιάσουμε τα δέκα Platrform που μας... ταλαιπώρησαν (με την καλή έννοια) περισσότερο, χαρίζοντάς μας δεκάδες ώρες αγνής διασκέδασης. Όπως γνωρίζετε, η τελική κατάταξη είναι συλλογική δουλειά, καθώς οι μισές επιλογές προέκυψαν από την δική σας ψήφο στο σχετικό topic του forum και οι άλλες μισές από την συντακτική ομάδα του GameWorld. Για φάτε το μανιτάρι σας λοιπόν και ξεκινάμε...

10: Rayman Origins (25/11/2011)
Ubisoft Montpellier, Ubisoft
PC, PS3, Xbox 360, Wii, PS Vita, Nintendo 3DS, Mac

top-10-rayman

Η πρώτη εκ των δύο μοντέρνων κυκλοφοριών που βρίσκουν θέση στην δεκάδα μας, είναι η Platform πανδαισία της Ubisoft. Ένας κορυφαίος τίτλος με πρωταγωνιστή έναν αγαπημένο ήρωα από τα παλιά, το Rayman Origins φάνηκε εξαρχής ότι είχε την στόφα του κλασικού, ποτισμένη με μια εκπληκτική φρεσκάδα στο gameplay.

Παιχνιδιάρικο, διασκεδαστικό μέχρι τελικής πτώσεως, πανέμορφο οπτικά αλλά και με μεγάλο βαθμό πρόκλησης για τον hardcore gamer, το Rayman Origins μας ξύπνησε μνήμες από τα παλιά και κατάφερε με το σπαθί του να σταθεί επάξια δίπλα στα κλασικά games του είδους. To Rayman Legends που το διαδέχθηκε την χρονιά που μας πέρασε ήταν ένα εξίσου κορυφαίο Platform, αλλά το Origins κέρδισε μια θέση στην λίστα μας λόγω... παλαιότητας!

9: Mega Man 2 (24/12/1988)
Capcom
NES, PlayStation, Mobiles

top-10-megaman-2

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα τέτοιο αφιέρωμα μια εμβληματική φιγούρα για το είδος, όπως ο μικρός μπλε "ρομποτάνθρωπος" Mega Man. Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, το Mega Man 2 για το NES φαντάζει μέχρι σήμερα ως το κορυφαίο game της σειράς και ένα Platform που έθεσε τις βάσεις για πολλά παρόμοια παιχνίδια.

Το Mega Man 2 περιείχε όλα τα καλά των Platform εκείνης της εποχής: φαντασία, διασκεδαστική δράση, ποικιλία όπλων, ενδιαφέροντα boss fights και μουσική που σου καρφωνόταν για πάντα στο μυαλό. Είναι χαλαρά το παιχνίδι που τοποθέτησε τον αγαπημένο Mega Man στο πάνθεον των Platform ηρώων μας!

8: Super Meat Boy (20/10/2010)
Team Meat, Microsoft Game Studios, Lace Mamba, Headup Games
PC, Xbox 360, Mac, Linux

top-10-super-meat-boy

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι το δεύτερο σύγχρονο game που "τρύπωσε" στο Top 10 μας και δεν νομίζω να διαφωνήσει κανείς στο ότι το αξίζει. Το Super Meat Boy ήταν το παιχνίδι εκείνο που μας ξύπνησε τις "εφιαλτικές" μνήμες των πιο δύσκολων και ψυχοβγαλτικών 2D Platform που είχαμε παίξει ποτέ στην ζωή μας. Ωστόσο, το ιδιαίτερο gameplay του και τα διασκεδαστικά του physics σε κάνουν να θες να δοκιμάσεις ξανά και ξανά και ξανά....

Το Super Meat Boy είναι γεμάτο σπιρτάδα, χαβαλέ και χρώματα αλλά είναι επίσης επίπονα δύσκολο και εξαιρετικά σκαλωματικό, όπως θα πρέπει να είναι δηλαδή κάθε μεγάλο Platform. Επάξια η δημιουργία της Team Meat κερδίζει μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία αφού μας απέδειξε ότι υπάρχει ακόμα χώρος για νέες ιδέες στο είδος!

7: Shadow of the Beast (1989)
Reflections Interactive, Psygnosis
Commodore Amiga, Atari ST, Amstrad CPC, Commodore 64, ZX Spectrum, SNES, Sega Mega Drive/Genesis, Sega Master System, Atari Lynx, FM-Towns, PC-Engine TurboCD

top-10-shadow-of-beast

Ένα σκοτεινό και ποτισμένο με υπερφυσικό μυστήριο game, που έμεινε στην ιστορία χάρης στα εκπληκτικά του γραφικά, την αείμνηστη δυσκολία του και φυσικά την φοβερή μουσική. Αν ζητάτε τον ορισμό του old-school ψυχοβγαλτικού Platform, το Shadow of the Beast είναι η απάντηση που θα πρέπει να λάβετε.

Τεχνικά το παιχνίδι ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του, αλλά η εκπληκτική (και ολίγον μελαγχολική) ατμόσφαιρα ήταν εκείνη που έκλεβε την παράσταση, μαζί με τα πωρωτικά boss fights που έχουν μείνει στην ιστορία. Πιθανώς αν κυκλοφορούσε σήμερα να αποτελούσε έναν Survival Horror τίτλο, επομένως αντιλαμβάνεστε την διαφορετικότητά του εν έτει 1989. Όπως και να’ χει, το Shadow of the Beast αποτελεί έναν τίτλο-must για κάθε οπαδό των Platform.

6: Super Metroid (28/7/1994)
Nintendo R&D1, Intelligent Systems
SNES, Virtual Console

top-10-super-metroid

Ο τίτλος που έβαλε το πρώτο συνθετικό σε ένα ολόκληρο υπό-είδος παιχνιδιών (Metroidvania) προφανώς και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την λίστα μας. Το Super Metroid είναι μάλλον το κορυφαίο παιχνίδι της σειράς ever. Ένας τεράστιος μαγικός και αλλόκοτος εξωγήινος κόσμος γεμάτος μυστικά μας περίμενε να τον ανακαλύψουμε και φυσικά κανείς μας δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο κάλεσμα.

Το Super Metroid πέρα από το τρομερό gameplay και την τεχνική του αρτιότητα διέθετε ένα εξαιρετικό upgrade system που κανένα μετέπειτα ομώνυμο game δεν κατάφερε να αναπαράγει με ακρίβεια. Η καλύτερη στιγμή της Samus Aran ήταν η επιτομή της Platform ηδονής και αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παιχνίδι της ιστορικής σειράς.

5: Turrican II: The Final Fight (1991)
Rainbow Arts, Factor 5
Commodore 64, Amiga καθώς και σε όλους τους Η/Υ της εποχής

top-10-turrican-2

Αν το πρώτο Turrican δίδαξε τον κόσμο το πως θα πρέπει να είναι τα Platform/Shooters, τότε το sequel του ανέβασε τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Ένα game αποθέωση της old-school trial-and-error λογικής, με ένα σωρό καινοτόμα για την εποχή όπλα, μεγάλη ποικιλία εχθρών και αλησμόνητα bosses.

Η επική μουσική του έχει σημαδέψει τις παιδικές μας αναμνήσεις ενώ η sci-fi αισθητική του μας ταξίδευε πραγματικά "αλλού". Σε αυτό συνέβαλλαν φυσικά και τα εξαιρετικά για την εποχή γραφικά που μαζί με το εθιστικό gameplay συμπλήρωναν ένα "πακέτο" κλασικότητας που έμεινε για πάντα στην ιστορία.

4: Super Castlevania IV (31/10/1991)
Konami
SNES, Virtual Console

top-10-super-castlevania

Η έτερη σειρά που έβαλε το δεύτερο συνθετικό σε ένα ολόκληρο υπό-είδος Platform (Metroidvania) δεν θα μπορούσε επίσης να απουσιάζει από την λίστα μας. Όντας ελάχιστα διαφοροποιημένο από τα προηγούμενα Castlevania games, το Super Castlevania IV δικαίως θεωρείται το κορυφαίο της περιόδου των 16-bit.

Σχεδιασμένο για να αναδείξει τις δυνατότητες του νέου τότε hardware, το Super Castlevania IV διέθετε τρομερά και πλούσια γραφικά καθώς και τρομερό soundtrack (όπως πάντα) και ανέδειξε τις αρετές της σειράς. Η μοναδική του ατμόσφαιρα και η ανεπανάληπτη δράση που προσέφερε το καθιστούν εύκολα ένα από τα κορυφαία Platform που έχουμε παίξει!

3: Sonic the Hedgehog (23/6/1991)
Sonic Team, Sega
Mega Drive καθώς και σε πολλά άλλα συστήματα στη συνέχεια

top-10-sonic

Εδώ θα δυσκολευτώ λίγο να αποτυπώσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μου προκαλεί ο μικρός μπλε σκατζόχοιρος, καθότι είναι το προσωπικό μου αγαπημένο Platform όλων των εποχών. Ο Sonic μπούκαρε φουριόζος στο Platform τοπίο και σαν σίφουνας μας χάρισε τις πρώτες μας... επιληπτικές κρίσεις, όντας μια φρέσκια, γρήγορη και άκρως εντυπωσιακή πρόταση. Ένας από τους βασικούς λόγους αγοράς του αγαπημένου Mega Drive, ένα game δηλαδή που εάν υπήρχε η συγκεκριμένη ορολογία εκείνη την εποχή θα ήταν ο ορισμός του "killer app".

Ο Sonic ήταν απλά ο βασιλιάς των Platform εκεί στα 90's μαζί με τον Mario και εκφραστής της κόντρας Sega-Nintendo, μια αναμφίβολα εμβληματική φιγούρα της βιομηχανίας και ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες στην ιστορία. Η γρήγορη δράση, τα τρομερά σχεδιασμένα levels, τα πανέμορφα πολύχρωμα γραφικά και το απλό μα πωρωτικό gameplay ήταν τα στοιχεία που έθεσε το Sonic the Hedgehog και έτσι, παρόλο που ίσως τα μετέπειτα games της σειράς είναι λίγο καλύτερα, τιμής ένεκεν τοποθετείται το ντεμπούτο του μπλε ήρωα στη λίστα μας.

2: Donkey Kong Country (24/11/1994)
Rare, Nintendo
SNES, Game Boy Color, Game Boy Advance, Virtual Console

top-10-donkey-kong

Προσωπικά -λόγω καλού συγχρονισμού ηλικιακά- το Donkey Kong Country είναι από τα πρώτα games που θυμάμαι... live τον πάταγο που είχε δημιουργήσει. Σε πρώτη φάση φυσικά είχαμε "χαζέψει" από τα εκπληκτικά για την εποχή του γραφικά, με την σχεδόν 3D υφή που μας μάγεψε. Σε δεύτερη ανάγνωση ωστόσο, το Donkey Kong Country διέθετε ένα εκπληκτικά διασκεδαστικό και "κολλητικό" gameplay που φαντάζει φρέσκο ακόμα και σήμερα.

Ο διάσημος γορίλας της Nintendo σταμάτησε να είναι σπαστικός και να μας πετάει βαρέλια, και αποφάσισε να μας χαρίσει μια μαγική περιπέτεια-περιπλάνηση στο εξωτικό και γεμάτο εκπλήξεις και μυστικά νησί του. Φυσικά δεν ξεχνάμε να μνημονεύσουμε και το κορυφαίο soundtrack, σε ένα παιχνίδι που τα είχε όλα και δικαίως συγκαταλέγεται στα καλύτερα Platform ever.

1: Super Mario Bros. (13/9/1985)
Nintendo EAD, Nintendo
NES καθώς και σε πολλά άλλα συστήματα στη συνέχεια

top-10-super-mario-bros

Εδώ δεν μπορούμε να πούμε και πολλά πράγματα, καθώς πλέον όλος ο κόσμος έχει λίγο έως πολύ παίξει κάποια στιγμή της ζωής του το Super Mario Bros. του NES. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο αποτελεί ένα "μουσειακό" κομμάτι της gaming ιστορίας, ένα λαμπρό έκθεμα που θα διδάσκει στις επόμενες γενιές την εξέλιξη της ηλεκτρονικής διασκέδασης σε τούτο τον πλανήτη γενικότερα.

Όλα τα στοιχεία αυτού του παιχνιδιού είναι πλέον αναπόσπαστα κομμάτια της ποπ κουλτούρας, από την μουσική, τα μανιτάρια, τις χελώνες, την Πριγκίπισσα και ότι άλλο θέλετε. Ο μυστακοφόρος υδραυλικός κατάφερε να γίνει έμβλημα της Nintendo και ο πλέον αναγνωρίσιμος gaming ήρωας όλων των εποχών, δεν νομίζω ότι έχω τίποτε άλλο να δηλώσω!

Επόμενο Best Of
Αυτά ήταν δέκα από τα πλέον ιστορικά games που έχουμε παίξει σε τούτη την ζωή. Τα Platform διαθέτουν μια "παιδική" γοητεία που δεν την βρίσκεις σε άλλα είδη και σίγουρα έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Όπως ξέρετε, περιμένουμε τις δικές σας απόψεις και τα σχόλιά σας!

Λόγω καλοκαιριού η στήλη μας θα επιστρέψει γύρω στον Σεπτέμβρη, με την εξαίρεση της ανάδειξης του καλύτερου game του μήνα. Ωστόσο θα σας ενημερώσουμε για το θέμα της επόμενης φοράς, όπου θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τους κορυφαίους gaming ήρωες. Ποιοί ήταν οι πρωταγωνιστές που σας έκαναν να τους θυμάστε για καιρό; Ποιοι κατάφεραν με την παρουσία τους να μείνουν στην ιστορία; Όπως πάντα η τελική επιλογή θα είναι αποτέλεσμα τόσο της δικής σας ψηφοφορίας όσο και των επιλογών της συντακτικής ομάδας, επομένως κάντε κλικ εδώ για να ψηφίσετε τις δικές σας επιλογές στο forum του GameWorld! Μέχρι το επόμενο Top 10, σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +4 Dineil (Level 9) 17/07/2014 23:25
Ποιοτικά παιχνίδια! Προσωπικές αδυναμίες το megaman (λίγο περισσότερο η σειρά megaman X) και το Rayman Legends το οποίο απόλαυσα στο έπακρο. Πολύ καλή λίστα!
#2 +4 rjhe (Level 22) 17/07/2014 23:37
Προσωπικά να ξέρετε πως θα έβαζα τον Sonic πρώτο και καλύτερο -άααααααντε δευτερο, αλλά υπάρχει ψηφοφορία κλπ κλπ...
#3 +2 BlaCkFeATh3R (Level 18) 17/07/2014 23:44
Πόσες ώρες να φύγαν άραγε στο Super Mario Bros όταν ήμασταν μικροί;
#4 +2 Manos (Level 39) 17/07/2014 23:57
Super Mario Bros. , Super Castlevania IV, Turrican 2, Shadow of the Beast τα προσωπικά μου αγαπημένα. Άντε και το Donkey Kong Country που περισσότερο με έψησαν φίλοι τότε να το αγοράσω λόγω Co-Op.
#5 +1 ioannis kyvranoglou (Level 11) 18/07/2014 00:16
sonic δαγκωτό και για εμένα αλλά σεβασμός στο μεγάλο ΜΑΡΙΟ που κατέκτησε όλον τον πλανήτη.
#6 geololj (Level 28) 18/07/2014 00:47
Τα διαμάντια της λίστας είναι ένα και ένα! Πραγματικά τιτανομέγιστη διαχρονικότητα και διασκέδαση. Δε θα παλιώσουν ποτέ. Χαίρομαι που βλέπω και πρόσφατους τίτλους στην λίστα, τα Platform games είναι ίσως το σημαντικότερο genre και χαίρομαι που ακόμα πατάει σε γερές βάσεις.
#7 +1 Lordwinter (Level 28) 18/07/2014 01:52
Sonic και τα μυαλά στα κάγκελα (sorry αλλά δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός σε τέτοια ζητήματα). Πολύ απλά μέχρι να τελειώσεις τον πρώτο κόσμο του Super Mario είχες τερματίσει με speed run το Sonic. O Einstein είχε άδικο υπάρχουν πιο γρήγορα πράγματα από την ταχύτητα του φωτός (δεν αναφέρομαι στο τραγούδι του NWOBHM συγκροτήματος Raven).
#8 +1 Mr.Dododi (Level 25) 18/07/2014 17:07
Πολύ καλό top ten!!! Βέβαια λείπουν κάποια games όπως τα Oddworld:Abe's Oddyssey, Another World και Flashback αλλά anyway... :P
#9 DoUzOs (Level 27) 18/07/2014 19:01
Super Mario Bros! Έρωτας μέσω Gameboy Colour! Απλά amazing! :)
#10 sephirothson (Level 4) 18/07/2014 20:21
Διαφωνώ με την επιλογή του Donkey kong country μιάς και το DKC 2 είναι από όλες τις απόψεις πολύ καλύτερο του πρώτου.Βελτιωμέ νο σε όλες τους τομείς (γραφικά,level design,πιο διασκεδαστικό,μ εγαλύτερη πρόκληση ενώ έχει ίσως και καλύτερο ost που έχω ακούσει σε βιντεοπαιχνίδι) το DKC2 είναι απλά ένα αριστούργημα.Τό level design πρέπει να αποτελέι παράδειγμα στους developers για το πως εμπλουτίζουμε και σχεδιάζουμε μια πίστα(μιλάμε για ένα παιχνίδι που χρησιμοποιουσε cartridge πρίν από σχεδόν 20 χρόνια)
#11 LordPrutsikas (Level 6) 18/07/2014 21:28
Προσωπικά θεωρώ το Donkey Kong Country 2 το καλύτερο 2d platform όλων των εποχών μαζί με το Super Mario Bros 3
#12 nikos123 (Level 21) 18/07/2014 23:52
Δυστυχώς ήμουν πολύ μικρός όταν βγήκαν τα περισσότερα παιχνίδια... αλλά θυμάμαι που είχα λιώσει με το Super Mario Bros!!!
#13 Agisilaosss (Level 21) 21/07/2014 01:54
Super mario bros..! Νομιζω αυτο το παιχνιδι δεν χρειαζεται συστασεις..!εχε ι μεγαλωσει μικρους και μεγαλους.! Δεν νομιζω οτι υπαρχει ατομο δεκαετιας 80,90 και μετα που ακομα και αν δεν ασχολειται με τα games να μην το ξερει να μην το εχει παιξει εστω και μια φορα.
#14 NoGood! (Level 24) 30/07/2014 20:15
Αξέχαστα παιχνίδια.Απ'τα 10,έχω παίξει τα 9.Μόνο το Shadow of the Beast δεν γνωρίζω,ούτε έτυχε να δοκιμάσω,λόγω του ότι ήμουν μικρός. :sad:
#15 Manos (Level 39) 16/02/2015 02:26
Quoting sephirothson:
Διαφωνώ με την επιλογή του Donkey kong country μιάς και το DKC 2 είναι από όλες τις απόψεις πολύ καλύτερο του πρώτου.Βελτιωμένο σε όλες τους τομείς (γραφικά,level design,πιο διασκεδαστικό,μεγαλύτερη πρόκληση ενώ έχει ίσως και καλύτερο ost που έχω ακούσει σε βιντεοπαιχνίδι)το DKC2 είναι απλά ένα αριστούργημα.Τό level design πρέπει να αποτελέι παράδειγμα στους developers για το πως εμπλουτίζουμε και σχεδιάζουμε μια πίστα(μιλάμε για ένα παιχνίδι που χρησιμοποιουσε cartridge πρίν από σχεδόν 20 χρόνια)

Το Donkey Kong Country 2 κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά το πρώτο μέρος με μηδενικές διαφορές στον τεχνικό τομέα. Η ουσία είναι ότι Στα Top 10 εξετάζουμε ποια games αποτελούν κυκλοφορίες-στα θμό. Με την λογική σου θα επιλέγαμε πάντοτε το τελευταίο sequel. Το Donkey Kong Country σαφώς και εποτέλεσε κυκλοφορία-σταθ μό γι' αυτό άλλωστε η πρώτη έκδοση πούλησε 9,23 εκατομμύρια και η δεύτερη μόλις 1,23! Μπορεί η δεύτερη να είχε καλύτερα Levels, αλλά όταν κυκλοφορείς sequel μέσα σε ένα χρόνο κι απλά αλλάζεις τα levels ή ακόμα και την διάρκεια αλλά κρατάς τον πυρήνα του gameplay ίδιο τότε η επιλογή στο Top 10 δεν δικαιολογείται.
#16 pro-patzis (Level 20) 06/04/2015 17:42
Super Mario FTW!!!Ε ποιο αλλο θα εβγαινε!!!μας μεγαλωσε αυτος ο τυπος!!!πολυ καλο top 10!!!ολα ενα και ενα κ ολα αγαπημενα φυσικα!!!
Notification