Golden Axe (multiplatform)

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Golden Axe
Η είσοδος της Sega στον χορό των Beat ‘Em Up




To 1988, o Makoto Uchida είχε δημιουργήσει το μετριότατο Altered Beast. Επρόκειτο για ένα απλό platform με μέτρια γραφικά και στατικό gameplay. Ένα χρόνο αργότερα, η Sega του δίνει την ευκαιρία να μεγαλουργήσει. Κάπως έτσι δημιουργείται το Golden Axe.

 

Σενάριο
Η χώρα της Yuria έχει κυριευτεί από το τυραννικό καθεστώς του Death Adder, ο οποίος έχει απαγάγει τον βασιλιά της Yuria και την κόρη του. Tρεις πολεμιστές επαναστατούν διψώντας για εκδίκηση. Ο Ax Battler (Barbarian) έχει χάσει την μητέρα του, η Tyris Flare (Amazon) έχει χάσει τους γονείς της και ο Gilius Thunderhead (Dwarf) έχει χάσει τον αδερφό του. Η μάχη που θα δώσουν θα είναι σκληρή και μόνος τους στόχους είναι η εξόντωση όλων των δαιμόνιων πλασμάτων και βέβαια του ίδιου του Death Adder ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα και ο βασιλιάς να επιστρέψει στο θρόνο του.

 

Gameplay
Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι αρκετά πρωτοποριακός για την εποχή του. Κάθε χαρακτήρας έχει τα υπέρ και τα κατά στην συμπεριφορά του στη μάχη. Ο dwarf είναι πολύς καλός στις μάχες σώμα με σώμα αλλά όχι και τόσο καλός στη μαγεία. Η amazon είναι ακριβώς το αντίθετο αφού η καλύτερη μαγεία της μπορεί να φτάσει μέχρι το έκτο level. Τέλος, ο βάρβαρος είναι αυτός που συνδυάζει και τα δύο αυτά στοιχεία εξίσου καλά.


Τα controls είναι απλά. Χτύπημα με το όπλο, το άλμα και την μαγεία. Μία ακόμη καινοτομία είναι το τρέξιμο που επιτυγχάνεται αν πατηθεί δύο φορές το μπροστά αλλά και η ειδική κίνηση μάχης με την οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε πισώπλατο χτύπημα (με το κουμπί χτυπήματος και το άλμα). Το τεράστιο όμως πλεονέκτημα για το οποίο το παιχνίδι έμεινε στην ιστορία είναι οι μαγείες. Κάθε ήρωας μπορεί να πραγματοποιήσει από την αρχή μαγεία η οποία παγώνει την οθόνη, εκτελείται και στη συνέχεια ξαπλώνει τους εχθρούς στο έδαφος έχοντας προηγουμένως αφαιρέσει ένα ποσό ενέργειας. Όσο πιο δυνατή είναι η μαγεία τόσο πιο πολύ ενέργεια θα αφαιρεθεί από τους εχθρούς που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στην οθόνη.


Ανάμεσα στα levels πηγαινοέρχονται και κάποιοι κάστορες τους οποίους θα πρέπει να χτυπήσετε για να σας δώσουν bonus ενέργειας ή μαγείας. Οι μπλε κάστορες δίνουν bonus μαγείας ενώ οι πράσινοι κάστορες, που είναι και πιο δυσεύρετοι, δίνουν bonus ενέργειας. Κάθε potion που παίρνετε σας αναπληρώνει έναν πόντο. Στη μαγεία υπάρχει πάντοτε ένα όριο πόντων μαγείας το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Ο νάνος που δεν έχει τα spells στα φόρτε του φτάνει μέχρι το Level 3, ο βάρβαρος φτάνει μέχρι το Level 4 και η αμαζόνα μέχρι το Level 6. Ορισμένα levels χρειάζονται περισσότερους από έναν πόντους για να ξεπεραστούν. Για παράδειγμα η αμαζόνα θέλει πέντε πόντους μαγείας για να ξεπεράσει το πρώτο level και να μπορέσει να ασκήσει πιο ισχυρό spell. Όταν θα πατήσετε το κουμπί του Spell και το εκτελέσετε τότε οι πόντοι των spells που έχετε συγκεντρώσει θα αφαιρεθούν και θα πρέπει να ξεκινήσετε και πάλι την περισυλλογή των potions μαγείας.

Αναρωτιέστε το πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα pets στα video games; Μην ψάχνετε πολύ μακριά. Το Golden Axe ήταν το πρώτο platform με στοιχεία RPG στο οποίο καβαλάγατε ζώα και μπορούσατε να κάνετε πιο εύκολα τη δουλειά σας. Τα ζώα αυτά υπάρχουν διάσπαρτα σε διάφορα levels και μπορούν να ελεγχθούν και από τους εχθρούς σας. Συγκεκριμένα υπάρχουν γιγάντιες σαύρες που ρίχνουν κάτω τον εχθρό με ένα χτύπημα χρησιμοποιώντας την ουρά τους και δράκοι οι οποίοι εκτοξεύουν φωτιά και ξαπλώνουν κατευθείαν τον εχθρό από απόσταση. Οι δράκοι είναι πάρα πολύ αποτελεσματικοί και δυσεύρετοι μέσα στο παιχνίδι. Θα τους συναντήσετε στα ανώτερα levels του παιχνιδιού.

Το GA διαθέτει μία άκρως ρεαλιστική A.I. Όλοι οι εχθροί έχουν μία ρεαλιστική προσέγγιση στον χώρο, ποικιλία χτυπημάτων, τρέξιμο και αρκετή εξυπνάδα ώστε να φτάνουν στο σημείο να καβαλάνε μέχρι και pets! Το Golden Axe είναι αρκετά δύσκολο και στα arcade πολύ λίγοι χρήστες κατόρθωναν να το τερματίσουν με ένα μόνο νόμισμα. Τέλος, το περιβάλλον έχει διάφορα συμβάντα τα οποία πλαισιώνουν ευχάριστα την ενασχόλησή σας, όπως για παράδειγμα η αντίδραση των pets τα οποία μετά από 3-4 καβαλητά σηκώνονται και φεύγουν ή οι ανήμποροι άνθρωποι που δέχονται τα βασανιστήρια των απεσταλμένων του Death Adder. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό που σας προκαλεί να προχωρήσετε βαθύτερα μέχρι το τέλος. Προσέξτε μόνο ποιον βαράτε γιατί, όπως και στο Double Dragon, οι δύο παίκτες μπορούν να χτυπήσουν ο ένας τον άλλο κανονικά.

 

Γραφικά
Η Sega κατάφερε επιτυχώς να δημιουργήσει μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα με δαίμονες, σκελετούς, βουκεφάλες, γίγαντες και άλλα παρόμοια πλάσματα του σκώτους τα οποία είναι σχεδιασμένα με κάθε λεπτομέρεια όπως και οι αντιδράσεις του σώματός τους όταν χτυπάνε ή δέχονται χτύπημα. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες του παιχνιδιού που χειρίζεστε. Τα οπτικά εφέ είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει σε παιχνίδι δεκαετίας ’90. Οι μαγείες των χαρακτήρων είχαν εφέ φωτιάς, κεραυνού και άλλων αντικειμένων όπως για παράδειγμα το ηφαίστειο στο μέσο της οθόνης. Πολύ καλός σχεδιασμός υπάρχει και στα pets με ιδιαίτερη έμφαση στους αγαπημένους μας δράκους.

Ήχος
Το soundtrack του Golden Axe έχει περάσει και αυτό στην ιστορία, κυρίως για το βασικό theme που ακούγεται στην πρώτη πίστα. Κάθε εμβατήριο είναι λες κι έχει φτιαχτεί για την ταινία Κόναν ο βάρβαρος (τουλάχιστον για τον Ax Battler η έμπνευση εμφανέστατα προήλθε από εκεί). Οι ήχοι περιέχουν κραυγές, φωνές που βγαίνουν όταν ξεψυχάει ένας ήρωας και βέβαια 2-3 εναλλακτικούς ήχους όπλων.

Επίλογος
Η διάρκεια του έπους της Sega είναι λίγο μεγαλύτερη από το Double Dragon. Κυμαίνεται το πολύ σε δυόμιση ώρες. Ακόμα κι αν το θέλετε δηλαδή δεν πρόκειται να κάτσετε παραπάνω στο level γιατί θα δεχτείτε επίθεση από γκρίζους σκελετούς που εκτελούν χρέη τραμπούκου. Απολαύστε το λοιπόν όσο διαρκεί κι ευχαριστηθείτε το gameplay ενός πραγματικού beat ‘em up.

Θετικά:
- Επική ατμόσφαιρα μάχης
- Μοναδικά για την εποχή οπτικά εφέ
- Διαχρονικό soundtrack
- Πολυδιάστατο gameplay

Αρνητικά:
- Σχετικά μικρή διάρκεια ζωής

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 10
Αντοχή: 7
Γενικά: 9

Ένα επικό Beat 'Em Up που άφησε το δικό του στίγμα.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.9
9 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Beat ‘Em Up
Developer: Sega
Publisher: Sega/Virgin
Διάθεση:
Players:
Release Date: 17/8/1989
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification