Star Wars Jedi: Survivor

Hot
Ένας Jedi εναντίον ολόκληρου του γαλαξία.

Ένας Jedi εναντίον ολόκληρου του γαλαξία.

Ένας Jedi εναντίον ολόκληρου του γαλαξία.

Το Star Wars είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα σε όλα τα μέσα που έχει κυκλοφορήσει, από ταινίες, comics, σειρές και φυσικά στα video games. Από το Knights of the Old Republic μέχρι το The Force Unleashed, η σειρά έχει κυκλοφορήσει αρκετά αξιόλογα video games. Την προηγούμενη δεκαετία όμως, ειδικά από το εποχή που τα δικαιώματα έπεσαν στην Electronic Arts είδαμε κάποιες αποτυχημένες κυκλοφορίες, όπως τα Star Wars: Battlefront που αμαύρωσαν, ως ένα σημείο, το όνομα της σειράς.

Αυτό άλλαξε το 2019, όταν η ΕΑ αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα αμιγώς Single Player Action Adventure game που δεν είχε σκοπό μόνο να παίρνει όσο περισσότερα χρήματα γίνεται από τους παίκτες από loot boxes. Το Star Wars Jedi: Fallen Order κυκλοφόρησε από την Respawn Entertainment και αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς για το gameplay, τα γραφικά του και την αξιόλογη ιστορία που ταίριαξε γάντι στον κόσμο του Star Wars. Η επιτυχία του ήταν μεγάλη και ξεπέρασε τις 20 εκατομμύρια πωλήσεις, οπότε ένα sequel ήταν παραπάνω από αναμενόμενο. 3.5 χρόνια μετά και έπειτα από κάποιες αναβολές, η Respawn επέστρεψε με το Star Wars Jedi: Survivor, το οποίο ήρθε στα χέρια μας τον Απρίλιο του 2023.

star wars jedi survivor 1

Όλος ο γαλαξίας εναντίον μας
Η ιστορία του Jedi: Survivor ξεκινάει 5 χρόνια μετά τα γεγονότα του Fallen Order. Ο Cal Kestis, ένας από τους τελευταίους ζωντανούς Jedi, συνεχίζει να μάχεται ενάντια στις δυνάμεις της Αυτοκρατορίας και είναι ανάμεσα στους πιο καταζητούμενους του γαλαξία. Στην νέα του περιπέτεια ο Cal θα συναντήσει νέους συμμάχους αλλά και αρκετούς γνώριμους χαρακτήρες. Το σενάριο παρότι μεγάλο σε διάρκεια, καθώς μας πήρε γύρω στις 20 ώρες για να το ολοκληρώσουμε, έχει αρκετό ενδιαφέρον και ανατροπές, χωρίς να κάνει κοιλιά. Οι νέοι χαρακτήρες είναι πετυχημένοι και ταιριάζουν αρκετά στο συνολικό lore, ενώ υπάρχουν και αρκετές εκπλήξεις για τους fans της σειράς. Ο ίδιος ο Cal επίσης έχει αρκετό character development μέχρι το τέλος.

Ένας Jedi δεν χρειάζεται συστάσεις
Στο gameplay όσοι έχετε παίξει το Fallen Order θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Η ιστορία θα σας ταξιδέψει για άλλη μία φορά σε διάφορους πλανήτες με το διαστημόπλοιο Mantis, τους οποίους θα εξερευνήσετε και από ένα σημείο και μετά θα μπορείτε να το κάνετε και ελεύθερα χωρίς πάντα να ακολουθείτε το επόμενο objective. Η λογική των Metroidvania επιστρέφει καθώς υπάρχουν πολλά σημεία και μονοπάτια στα οποία θα έχετε πρόσβαση μόνο αφού ξεκλειδώσετε ορισμένα skills η items. Αυτή τη φορά οι πλανήτες είναι πραγματικά τεράστιοι με πολλές περιοχές σε σημείο που το παιχνίδι μπαίνει και στην κατηγορία Open-world. Έτσι ακόμα και όταν ολοκληρώσετε την βασική ιστορία θα υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξερεύνηση αν το προτιμάτε.

Σε αυτό βοηθάει και η προσθήκη των mounts, τα οποία είναι πλάσματα που εξημερώνετε με το Force και μπορείτε να καβαλήσετε για να κινείστε λίγο πιο γρήγορα. Επίσης αν είστε σε ψηλά σημεία μπορείτε να πιάνεστε από ιπτάμενα mounts για να κατέβετε πιο ομαλά στο έδαφος ή να διανύσετε αποστάσεις που δεν είναι εφικτές με τα πόδια. Φυσικά πάλι θα μπορείτε να περπατάτε σε συγκεκριμένους τοίχους, θα σκαρφαλώσετε άλλους και γενικά σας περιμένει αρκετό platforming ανάμεσα στις μάχες. Αξιοσημείωτες προσθήκες αποτελούν τα Ascension Cable, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα grappling hook και το dash, το οποίο σε συνδυασμό με το double jump σας επιτρέπει να κάνετε πολύ πιο μακρινά άλματα.

Σε όλες τις περιοχές των πλανητών υπάρχουν τα Meditation Points, τα οποία αρχικά λειτουργούν ως checkpoints για να κάνετε save και rest για να αναπληρώσετε hp και heals. Εκεί θα έχετε επίσης πρόσβαση στο Skill Tree, στα Stances, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω και στα Perks. Μία αξιόλογη προσθήκη είναι η δυνατότητα για fast travel μεταξύ Meditation Points, πράγμα που έλλειπε στο Fallen Order και έπρεπε να πάμε παντού με τα πόδια. Πέρα από τα Meditation Points υπάρχουν διάσπαρτα και Workbenches, όπου μπορείτε να κάνετε customize το φωτόσπαθό σας, το Blaster και τον BD-1. Στο φωτόσπαθο έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε κάθε κομμάτι της λαβής όπως το υλικό, την απόχρωση και την συνολική εμφάνιση. Φυσικά μπορείτε να αλλάξετε και το χρώμα της λεπίδας, με όλα τα γνωστά χρώματα να είναι διαθέσιμα, εκτός του κόκκινου. Από customization μπορείτε να επεξεργαστείτε πλήρως την εμφάνιση του Cal και να του αλλάξετε τα μαλλιά, τα γένια και τα ρούχα, σε εμφάνιση και σε χρώμα. Όλες οι εμφανίσεις είναι απλώς αισθητικές αλλαγές, χωρίς καμία επίπτωση στο gameplay και τις βρίσκετε ως collectables όσο εξερευνάτε.

star wars jedi survivor 2

Βασικό όπλο σας παραμένει το φωτόσπαθο, για το οποίο πλέον θα μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε 5 διαφορετικά stances. Το Single είναι το κλασσικό, με το οποίο παίξαμε και σχεδόν όλο το Fallen Order και αποτελεί ίσως την πιο safe επιλογή. Το Dual Wield σας επιτρέπει να έχετε δύο φωτόσπαθα σε κάθε χέρι, αλλά με λίγο πιο αδύναμες επιθέσεις. Με το Blaster, όπως λέει και το όνομά του, έχετε πέρα από το φωτόσπαθο και ένα πιστόλι blaster για μακρινές επιθέσεις. Οι σφαίρες που έχει είναι περιορισμένες κάθε φορά, όμως αναπληρώνονται με κάθε επιτυχημένη επίθεση που κάνετε με το φωτόσπαθο. Στη συνέχεια έχουμε το Double-Bladed με το οποίο το φωτόσπαθο έχει λεπίδα και στην πάνω μεριά και στην κάτω. Το συγκεκριμένο κάνει αρκετά γρήγορες επιθέσεις και σε πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα. Τέλος έχουμε το Crossguard, στο οποίο το φωτόσπαθο μεγαλώνει αρκετά σε μέγεθος με αποτέλεσμα ο Cal να το κρατάει και με τα δύο χέρια. Το Crossguard κάνει το πιο πολύ damage ανά χτύπημα αλλά οι επιθέσεις σας είναι αρκετά πιο αργές και χρειάζεται συνήθεια για να είναι αποτελεσματικό.

Κάθε stance έχει την δική του καρτέλα στο Skill Tree, όπου μπορείτε να το εμπλουτίσετε αρκετά αν ξεκλειδώσετε όλα τα upgrades του. Όλα τα stances είναι αρκετά δουλεμένα, όλα τους με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους και η προτίμηση σας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που παίζει ο καθένας. Τα διαθέσιμα stances σε κάθε περίσταση είναι δύο και για να επιλέξετε ποια είναι αυτά τα δύο ή να τα αλλάξετε θα μπορείτε να το κάνετε μόνο σε Meditation Points. Εμείς προτιμήσαμε περισσότερο το Double-Bladed λόγω της ταχύτητάς του. Πέρα από το φωτόσπαθο θα αποκτήσετε και διάφορα skills με το Force. Θα μπορείτε να σηκώσετε εχθρούς στον αέρα και να τους ρίξετε με δύναμη στο έδαφος, να τους σπρώξετε από μακριά και να τους ρίξετε στο κενό, να τους φέρετε πιο κοντά σας για να τους αποτελειώσετε και να σηκώσετε αντικείμενα για να τους ρίξετε. Επιπλέον θα μπορείτε να ελέγξετε προσωρινά ορισμένους εχθρούς για να επιτεθούν στους συμμάχους τους. Μία ακόμη βασική δυνατότητα είναι η προσωρινή επιβράδυνση του χρόνου, που σας επιτρέπει να κινηθείτε πολύ γρήγορα και να αποδεκατίσετε μικρές ή μεγάλες ομάδες εχθρών.

Ένα υποδειγματικό sequel, το οποίο παίρνει ότι πέτυχε στο Fall Order και το εμπλουτίζει

star wars jedi survivor 3

Οι εχθροί έχουν αρκετοί ποικιλία και θα αντιμετωπίσετε Stormtroopers διαφόρων δυνατοτήτων, droids, άγρια πλάσματα μικρά και μεγάλα και αρκετά bosses. Ορισμένοι εχθροί είναι αρκετά εύκολοι όμως όσο προχωράτε την ιστορία θα συναντάτε όλο και πιο ζόρικους με πιο περίπλοκες επιθέσεις τους οποίους θα μάθετε να αντιμετωπίζετε σταδιακά. Το ΑΙ τους είναι αρκετά επιθετικό και σε εγρήγορση οπότε σπάνια θα καταφέρετε πολλές stealth εξουδετερώσεις. Με τις παραπάνω δυνατότητες με το φωτόσπαθο και το Force θα έχετε πολλές επιλογές για το πώς θα αντιμετωπίζετε τους εχθρούς και μόλις βρείτε τον τρόπο που σας ταιριάζει, οι μάχες γίνονται απολαυστικές, χωρίς όμως να χάνουν το επίπεδο δυσκολίας τους. Τα bosses, ειδικά της βασικής ιστορίας, πραγματικά θα δοκιμάζουν τις ικανότητές σας κάθε φορά.

Πανέμορφο αλλά χρειάζεται διορθώσεις
Τα γραφικά του Jedi: Survivor είναι εξαιρετικά και σίγουρα ένα σκαλί πιο πάνω από τα ήδη πολύ όμορφα του fallen Order. Οι τεράστιοι πλανήτες δείχνουν πανέμορφοι με πολύ ρεαλιστικές επιφάνειες όπως βράχια ερήμους, βουνά και χορτάρια. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα περιβάλλοντα και έτσι όχι μόνο κάθε πλανήτης ξεχωρίζει από τον άλλον, αλλά και η κάθε περιοχή του πλανήτη ξεχωρίζει από τις άλλες. Οι αντανακλάσεις και οι φωτισμοί είναι εξαιρετικοί και κάνουν κάθε πλανήτη ακόμα πιο ρεαλιστικό. Οι χαρακτήρες είναι πολύ καλοσχεδιασμένοι με πολύ λεπτομέρεια σε κάθε σημείο του σώματός τους. Τα animations είναι πολύ προσεγμένα και λεπτομερή, ειδικά του Cal. Των NPCs είναι καλύτερα από τον μέσο όρο, όμως δεν φτάνουν σε ποιότητα του κεντρικού χαρακτήρα. Ορισμένα σκηνικά δράσης ήταν τόσο εντυπωσιακά που πραγματικά θα έλιωναν ένα PS4 ή Xbox One.

star wars jedi survivor 4

Παράπονο μας άφησε ο τεχνικός τομέας διότι πετύχαμε αρκετές φορές pop-in, ειδικά όταν γυρίζαμε σε ένα πλανήτη ή πηγαίναμε για πρώτη φορά και σε αρκετές περιπτώσεις αργούσαν μερικά δευτερόλεπτα να φορτώσουν τα περιβάλλοντα. Επιπλέον παρατηρήσαμε αρκετά frame drops σε πολλά σημεία, όπως όταν βρισκόμασταν σε πολύ μεγάλες και ανοιχτές περιοχές. Bugs ή crashes δεν μας έτυχαν. Η έκδοση του PS5 δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο προβληματική όσο των PC και σίγουρα τα θέματα θα διορθωθούν με patches, όμως η κατάσταση με τα προβληματικά λανσαρίσματα φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο συχνή.

Ο ήχος είναι επίσης καλοφτιαγμένος με όλα τα γνωστά ηχητικά εφέ, όπως του Φωτόσπαθου, των Blasters και του Force να επιστρέφουν όπως τα ξέρουμε. Ειδικά όταν συνδυάζονται, οι μάχες γίνονται ακόμα και πιο ζωντανές. Η μουσική είναι ότι περιμένετε από τον κόσμο του Star Wars με αρκετά αξιόλογα νέα κομμάτια και πολλά που επιστρέφουν. Από ερμηνείες έχουμε πολύ καλή δουλειά από όλο το cast των ηθοποιών. Ο Cameron Monaghan, τον οποίο ίσως οι περισσότεροι γνωρίσαμε ως Joker στη σειρά Gotham (και οι πιο ψαγμένοι στο Shameless) επιστρέφει στον ρόλο του Cal. Πλέον δείχνει ακόμα πιο ικανός στον ρόλο του, έχοντας κατοχυρώσει τον χαρακτήρα για τον εαυτό του και αναμένουμε να τον δούμε και σε κάποια live-action εμφάνιση σε σειρά ή ταινία. Αξιόλογη προσθήκη στο cast αποτελεί και ο Nosir Nadal ως Bode.

star wars jedi survivor 5

Οι fans του Fallen Order και γενικώς του Star Wars και των Action Adventures κοπιάστε
Το Star Wars Jedi: Survivor είναι ένα εξαιρετικό sequel, το οποίο παίρνει και εμπλουτίζει ότι πέτυχε στον προκάτοχό του, ανεβάζει εμφανώς την ποιότητα των γραφικών και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα τεχνικά θέματα που έχει η έκδοση του PS5 στο λανσάρισμα φυσικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, άλλα ευτυχώς δεν είναι αρκετά για να αμαυρώσουν την συνολική εμπειρία και ελπίζουμε να διορθωθούν σύντομα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα Star Wars games που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και για μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων από την ΕΑ. Η Respawn έχει μιλήσει για τριλογία και σίγουρα θα θέλαμε να δούμε και ένα τρίτο μέρος. Αν σας άρεσε το Fallen Order οφείλετε να παίξετε και το Survivor, ειδικά μετά τα πρώτα patches, είτε σε full price είτε στην πρώτη έκπτωση.

Θετικά:
- Εξαιρετικά γραφικά με εντυπωσιακά περιβάλλοντα και σκηνικά δράσης
- Άρτιος ηχητικός τομέας με αξιόλογες ερμηνείες
- Απολαυστικές μάχες με πολλές νέες ικανότητες για αντιμετώπιση των εχθρών
- Τεράστιοι κόσμοι με μεγάλο περιθώριο εξερεύνησης
- Σενάριο με ανατροπές και εκπλήξεις και αξιόλογοι νέους χαρακτήρες
- Παραπάνω από ικανοποιητική διάρκεια της βασικής ιστορίας

Αρνητικά:
- Αρκετά και επαναλαμβανόμενα frame drops
- Pop-in σε αρκετές περιστάσεις
- Μερικές απότομες άνοδοι στη δυσκολία

Βαθμολογία:
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.4

Ανάψτε το φωτόσπαθό σας και καλή διασκέδαση.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Star Wars Jedi: Survivor: Ημερομηνία κυκλοφορίας και format

[Αρχική δημοσίευση: 7/1/22] Η αποκάλυψη του Star Wars Jedi Fallen Order 2 θα γίνει πριν από τον Ιούνιο και σύμφωνα με νέες πληροφορίες, αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2022. Η εταιρεία ανάπ...
Posted (01 Aug 2023)

Παίζουμε το Star Wars Jedi: Survivor

Στο νέο μας gameplay video παίξαμε το Star Wars Jedi: Survivor. Το νέο Action-Adventure της Respawn Entertainment συνεχίζει την καλή παράδοση που άφησε το Star Wars Jedi: Fallen Order, παρά τα bugs τ...
Posted (07 May 2023)

Star Wars Jedi: Survivor - Νέο bug με το οποίο χάνετε όλο το XP

Οι παίκτες του Star Wars Jedi: Survivor ανακάλυψαν ένα νέο bug που οδηγεί σε απώλεια του XP σας! Αυτό προκαλείται από το Mogu, έναν μεγάλο εχθρό (troll), η μάχη με τον οποίο κάνει αδύνατη την ανάκτησ...
Posted (01 May 2023)

Το Star Wars Jedi: Survivor έχει gamebreaking bug στο οποίο χάνετε όλη την πρόοδό σας

Ορισμένοι παίκτες του Star Wars Jedi: Survivor προειδοποιούν για ένα gamebreaking bug που σας αναγκάζει να ξεκινήσετε το παιχνίδι από την αρχή. Εάν περάσετε ένα συγκεκριμένο σημείο νωρίς στο παιχνίδι...
Posted (30 Apr 2023)

Review bombing στο Star Wars Jedi: Survivor στην έκδοση για PC

Η Electronic Arts ανακοίνωσε μέσω των social media ότι το Star Wars Jedi: Survivor για PC έχει θέματα με την απόδοσή του και έτσι κυκλοφόρησε ένα day one patch. Πιο συγκεκριμένα, η αρχική έκδοση εμφά...
Posted (29 Apr 2023)

Τα retail αντίτυπα του Star Wars Jedi: Survivor θα χρειάζονται digital download

Τα retail αντίτυπα του Star Wars Jedi: Survivor θα χρειάζονται ψηφιακό download. Με το που θα τα βάλετε δηλαδή στο PC ή την κονσόλα σας θα χρειαστεί και download μεγάλου όγκου δεδομένων από το Interne...
Posted (23 Apr 2023)

Star Wars Jedi: Survivor gameplay trailer

Η Electronic Arts έδωσε στη δημοσιότητα το τελευταίο gameplay trailer για το Star Wars Jedi: Survivor. To βίντεο περιλαμβάνει τόσο πλάνα από το gameplay (χωρίς το CUD), όσο και πλάνα από τα cutscenes...
Posted (09 Apr 2023)

Star Wars Jedi Survivor gameplay video

Μια σειρά από gameplay videos του Star Wars Jedi: Survivor έχουν εμφανιστεί στο YouTube τις τελευταίες ώρες. Όπως μπορείτε να δείτε, το gameplay ξεκινάει με τον Rancor, ένα bossάκι που είναι πολύ αργ...
Posted (04 Apr 2023)

Star Wars Jedi: Survivor: Οι απαιτήσεις στα PC

Το Star Wars Jedi: Survivor θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου και η Respawn Entertainment έχει ήδη ανακοινώσεις τις απαιτήσεις στα PC. Ελάχιστες απαιτήσειςΛειτουργικό σύστημα: Windows 10 64-bitRAM: ...
Posted (02 Apr 2023)

Star Wars Jedi: Survivor story trailer

Η Electronic Arts παρουσίασε το story trailer του Star Wars Jedi: Survivor, το οποίο θα διεξαχθεί 5 χρόνια μετά από τα γεγονότα του Fallen Order. Σε αυτό θα συμμετάσχει ένας μεγαλύτερος σε ηλικία Cal...
Posted (20 Mar 2023)

Star Wars Jedi: Survivor

[Αρχική δημοσίευση: 9/11/21] Ο Patrick Wren, senior designer πολλών multiplayer, όπως το Halo Infinite, άφησε την 343 Industries για να ενταχθεί στην Respawn Entertainment και να εργαστεί σε νέο παιχν...
Posted (07 Feb 2023)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0(1)
To write a review please register or
Star Wars πωρωση
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0
Ειχα παιξει και το Star Wars Jedi Fallen Order αρα ηταν λογικο να παρω και το Jedi Survivor.

Η νεα εκδοση μου αρεσε καθως εχουν αναβαθμιση τα γραφικα αν και υπηρχαν θεματα με τα frames. Πραγματικα δεν καταλαβαινω γιατι καθε φορα βιαζονται να κυκλοφορησουν games οι μεγαλες εταιρειες. Λογικα η EA πιεσε την Respawn δεν εξηγειται.

Η ιστορια ηταν μετρια θα μπορουσε ισως λιγοτερο cringe και το σύστημα μαχης ευκολο να το μαθει καποιος. Γενικα οι μαχες ειναι κορυφη και ισως το καλυτερο στοιχειο. Σου δινει επισης και διαφορα skills να ξεκλειδωσεις απο τις κατηγοριες Survival, Lightsaber και Force και να παιξεις με τον Cal Kestis οπως θελεις.
Και βεβαια κορυφαιες ερμηνειες απο τους ηθοποιους και soundtrack πωρωση.

Συνολικα μια καλη εμπειρια, αν δεν ειχανε φτιαστει θα μπορουσε να ηταν καλυτερη.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 DigiMike (Level 12) 13/05/2023 16:11
Το τερμάτισα χθες. Πολύ καλύτερο από το Fallen Order!
Αν και στο ps5 αυτά τα frame drops πράγματι οτι χειρότερο. Δηλαδή τα τελευταία χρόνια τόσα πολυαναμενόμενα games είναι κρίμα να μην τα προσέχουν.
Score 8.4
8 User Score
(6 votes )
User Reviews 8
Genre: Action-Adventure
Developer: Respawn Entertainment
Publisher: Electronic Arts
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/04/23
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification