• Reviews
  • The Incredible Adventures of Van Helsing 3

The Incredible Adventures of Van Helsing 3

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   Mac  

Ο «Τερατοφάγος» επιστρέφει δριμύτερος! 

Ο «Τερατοφάγος» επιστρέφει δριμύτερος! 

Ο «Τερατοφάγος» επιστρέφει δριμύτερος! 

Η NeocoreGames, εταιρεία ανάπτυξης της αγαπητής σειράς The Incredible Adventures of Van Helsing, έχει βαλθεί να μας τρελάνει με τα RPG δημιουργήματά της. Πέρασε μόλις ένας χρόνος από την ένδοξη πορεία στην οποία οδήγησα τον γιο του διάσημου κυνηγού τεράτων Van Helsing και οι κύριοι της Neocore μας σερβίρουν μια νέα, σκληροπυρηνική περιπέτεια του η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, θα αποτελέσει την τελευταία μας εξόρμηση στις αφιλόξενες περιοχές της Borgovia.

Ο δυναμικός τερατοκυνηγός βρίσκεται και πάλι στις οθόνες μας, πάνοπλος και πανέτοιμος να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη απειλή της καριέρας του. Φυσικά αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά θα μιλούσαμε για ξαναζεσταμένο φαγητό, για ένα κλισέ video game που απλά κυκλοφορεί με σκοπό να κορέσει την ασίγαστη δίψα μας για ψηφιακό αίμα. Η αλήθεια για το ποιόν του Van Helsing 3 βρίσκεται κάπου στην μέση. Έχει να προσφέρει αρκετά νέα στοιχεία, έχει αφαιρέσει ορισμένα από τα παλιότερα gameplay mechanics του και γενικότερα φιλοδοξεί να ξεπεράσει τους προκατόχους του. Το αν τα κατάφερε ή όχι θα το αποφασίσετε εσείς μετά την ανάγνωση του review.

Μπαμπούλες Α.Ε.!
Το σκηνικό όπου εξελίσσεται η πιο τρομερή μάχη μεταξύ ανθρώπων και τεράτων είναι για μια ακόμη φορά η Borgovia, φανταστική ευρωπαϊκή χώρα του 19ου αιώνα με έντονα γοτθικά χαρακτηριστικά. Σας καλώ να οραματιστείτε την Borgovia σαν έναν τεράστιο ζωντανό οργανισμό με τους κατοίκους της να αποτελούν τα κύτταρα και τους δρόμους της τις αρτηρίες που της δίνουν ζωή. Για τρίτη φορά, η χώρα αυτή δοκιμάζεται από την εισβολή μιας «ανίατης ασθένειας», ενός πανίσχυρου «ιού» που λαμβάνει την μορφή απαίσιων πλασμάτων. Σαν καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα αστραπής, δεκάδες χιλιάδες βδελυρά όντα έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Borgovia εξολοθρεύοντας καθετί που αναπνέει ενώ οι ντόπιοι προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τον εμφύλιο πόλεμο που ρήμαξε τις ζωές τους.

Όλα δείχνουν ότι η Borgovia πάει για φούντο αλλά οι δαιμονικοί εισβολείς δεν υπολόγισαν καθόλου την ύπαρξη ενός παλιού και δοκιμασμένου «φαρμάκου», ενός αντισώματος που από μόνο του συνθέτει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα της χώρας. Το όνομα του «φαρμάκου» είναι Van Helsing και ο ρόλος του δεν είναι άλλος από την συντριβή κάθε εισβολέα και την αποκατάσταση της υγείας της Borgovia. Σκοτώνοντας το ένα πλάσμα μετά το άλλο, ο Van Helsing και η πιστή του σύντροφος, Lady Katarina, θα ανακαλύψουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται ένας παλιός σύμμαχος και τωρινός θανάσιμος εχθρός, η μεγαλύτερη ίσως απειλή που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ.


Είναι φανερό ότι η πλοκή του Van Helsing περιλαμβάνει όλα τα στερεότυπα που συναντά κανείς σε μια τυπική ιστορία δράσης αλλά αυτό ποσώς με απασχόλησε και δεν νομίζω να απασχολήσει και εσάς αφού το ζητούμενο μας στο παιχνίδι είναι η δράση και όχι η σαθρή μυθολογία του. Ελάχιστοι είναι οι NPCs που αλληλεπιδρούν με τον πρωταγωνιστή και μπορούν να προκαλέσουν κάποιο συναίσθημα. Προσωπικά ξεχώρισα τον Count Vlados, τον Jailor και φυσικά την πάντα φλύαρη Katarina. Η απελευθέρωση του Count Vlados είναι ο σκοπός της πρώτης κιόλας αποστολής. Είναι ένας τύπος κλασικού αριστοκράτη βρικόλακα που επιχειρεί μετά βίας να κρύψει την δίψα του για αίμα πίσω από μια επίπλαστη ευγένεια.

Ο Jailor είναι ο NPC που έχει αναλάβει την φύλαξη των κρατουμένων στην Secret Lair, την βάση του Van Helsing και των συμμάχων του. Είναι ένα γιγάντιο, κακάσχημο πλάσμα που θα σας χαρίσει μπόλικα λεπτά γέλιου όταν του αναθέσετε να βασανίσει κρατουμένους και εκείνος τους «σπάσει» τραγουδώντας με την φωνάρα του ένα γελοίο ποίημα! Σας συνιστώ στη συνέχεια να πατήσετε τον κέρσορα πολλές φορές πάνω του για να ακούσετε απίστευτες ατάκες όπως «θα μου επιτρέψετε να φέρω τα κουτάβια μου στο μπουντρούμι;» ή «δεν έχω πειράξει ποτέ ούτε μύγα», φράση βγαλμένη από το «Ψυχώ» του Χίτσκοκ!

Για την Lady Katarina τι να πω. Εξακολουθεί να είναι, πέρα από πολύτιμη βοηθός στις μάχες, ο χαρακτήρας με τις περισσότερες και καλύτερες ατάκες της περιπέτειας. Πάντοτε, μετά την βαριά, θυμωμένη φωνή του Van Helsing που εκστομίζει συνήθως απειλές στα πλάσματα της νύχτας, ακούγεται η ωραία φωνή της Katarina με την ξεχωριστή προφορά, να πειράζει τον ήρωα, να κάνει πλάκα, να του δίνει οδηγίες κτλ. Στο τρίτο Van Helsing η Katarina αφηγείται για πρώτη φορά ολόκληρο το παρελθόν της, εξηγώντας επιτέλους τα γεγονότα που την κατέστησαν δέσμια της γενιάς του Van Helsing.

Αναφερόμενος σε χαρακτήρες, οι playable στο Van Helsing 3 είναι πλέον έξι. Ελπίζω να μην περιμένετε ο καθένας από αυτούς να έχει σοβαρό background, προσωπικά δράματα, ιστορίες κ.τ.λ. διότι όλοι τους είναι ο…Van Helsing με διαφορετικά skills, αύρες (auras) και εξοπλισμό. Τους δοκίμασα όλους μέχρι να καταλήξω σε εκείνον που με εξέφραζε περισσότερο ο τρόπος δράσης του, τον Phlogistoneer. Πρόκειται για τον Van Helsing εντός τεράστιου εξωσκελετού με ενσωματωμένο φλογοβόλο για να αποτεφρώνει οτιδήποτε τερατώδες ξεπηδά μπροστά του. Η δεύτερη επίθεσή του εκτοξεύει μια βροχή από πυραύλους που διαμελίζουν εύκολα εχθρούς με λίγα hit points και προκαλούν σοβαρό damage στους υπολοίπους.

Μπορεί ο Phlogistoneer και ο Elementalist (ο μάγος της παρέας) να μου άρεσαν περισσότερο στο χειρισμό κυρίως λόγω της δυνατότητας τους να πλήττουν από μακριά τους στόχους τους και τοποθετώντας την Katarina μπροστά να τους βαράει από κοντά, δεχόμενη τα περισσότερα χτυπήματα, εντούτοις αμφότεροι έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Το μειονέκτημα αυτό θα αργήσετε να το ανακαλύψετε αλλά στα προχωρημένα επίπεδα τους καθιστά ανίσχυρους απέναντι σε ορισμένους εχθρούς που έχουν ολοκληρωτική ανοσία (immunity) σε μαγικές και στοιχειακές επιθέσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις έκοβα βόλτες γύρω από τον αντίπαλο περιμένοντας την Katarina να του αφαιρέσει όλη την ενέργεια ενώ αν είχα επιλέξει τους ήρωες που κάνουν physical damage (Umbralist, Protector κ.τ.λ.) θα τον εξολόθρευα άνετα.

Action 24/7
Το Van Helsing 3 μένει πιστό στο gameplay των προγόνων του, αποτελώντας ένα τέλειο δείγμα action RPG με την χαλαρή προσθήκη διαχείρισης πόρων και tower defence επιπέδων. Πριν την έναρξη της μάχης μου δόθηκε η επιλογή επιπέδου δυσκολίας ανάμεσα σε πέντε. Το normal επίπεδο είναι το ιδανικότερο για να ευχαριστηθείτε το παιχνίδι χωρίς να ανησυχείτε αν θα προχωρήσετε στην επόμενη οθόνη όρθιοι ή… ξαπλωτοί. Στα ανώτερα επίπεδα δεν αυξάνεται μόνο η ενέργεια και το defence των εχθρών αλλά και η ανοσία τους σε μαγεία που περιέγραψα παραπάνω άρα η πρόοδος σας θα είναι αργή και βασανιστική.

Δύο βασικές τροποποιήσεις στο gameplay σε σχέση με το περασμένο Van Helsing δεν μου κάθισαν και πολύ καλά στο… στομάχι! Η πρώτη είναι η απουσία του αγαπητού μου κατοικίδιου, της Chimera, από το πεδίο της μάχης. Η πιστή σας σύντροφος που στο Van Helsing 2… τραγουδούσε το τροπάριο του θανάτου σε εκατοντάδες εχθρούς, εδώ περιορίζεται στο να την στέλνετε σε αποστολές για να μαζέψει gold και αντικείμενα. Το level cap της είναι απλά γελοίο (φτάνει στο 15ο επίπεδο) και από ένα σημείο και ύστερα, όταν είχα τιγκάρει σε αντικείμενα και φράγκα από το συνεχές πλιάτσικο, βαριόμουν ακόμα και να πάω μέχρι την φωλιά της.

Μια δεύτερη τροποποίηση είναι η αισχρή αποδυνάμωση του tower defence τμήματος της περιπέτειας. Στο story mode του Van Helsing 3 δεν έπαιξα πάνω από 2 - 3 tower defence μάχες. Αυτές ήταν αναμφίβολα το ίδιο συναρπαστικές με τις αντίστοιχες του Van Helsing 2 αλλά ο αριθμός τους είναι εντελώς ασήμαντος ώστε να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της συνολικής εμπειρίας. Ξεχώρισα ανάμεσά τους εκείνη που έχει μόνο μια διάβαση για τα τέρατα πριν αρπάξουν τους πυρήνες, έστησα μια σειρά από φλογοβόλα, πατώματα με φωτιά, κλουβιά με λυκάνθρωπους και οπλοπολυβόλα συγκεντρωμένα στην ίδια περιοχή και σε συνδυασμό με τις φλόγες και τις ρουκέτες που εξαπέλυε ο ήρωας μου και τα melee hits της Katarina, δημιούργησα την εντυπωσιακότερη σφαγή στο παιχνίδι.

Van Helsing ο Πολέμαρχος!
Πάμε τώρα και στην διαχείριση πόρων που μας βάζει να ασχοληθούμε το Van Helsing 3 και δεν αναφέρομαι φυσικά στην αγορά και πώληση του πλιάτσικου αλλά στον χειρισμό των αντιστασιακών στρατευμάτων. Της αντίστασης ηγείται ο πρωταγωνιστής και διαθέτει αξιωματούχους με το δικό τους σετ από skills και έναν αριθμό στρατιωτών ο οποίος αυξάνεται μαζί με την ποιότητα του εξοπλισμού τους ανάλογα με τα λεφτά που επενδύετε. Το όλο σκηνικό είναι εντελώς αδιάφορο και καταντά βαρετό από ένα σημείο και μετά λόγω της περιορισμένης συμμετοχής σε αυτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατάτε δύο κουμπάκια ανεβάζοντας τον αριθμό των στρατιωτών και αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό τους και να τοποθετείτε κανένα relic στα slots των αξιωματικών όταν ανεβαίνουν level μετά από κάθε αποστολή.

Το Van Helsing 3 εξακολουθεί να «λάμπει» στον τομέα της δράσης και της παραμετροποίησης του πρωταγωνιστή και της Katarina. Σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού είχα την έντονη αίσθηση ότι, μαζί με την αγαπημένη μου Katarina, εισέβαλλα απροσκάλεστος σε ένα τεράστιο πάρτι στην κόλαση. Από περιοχή σε περιοχή συναντούσα ομάδες τεράτων να έχουν στήσει «πηγαδάκια» και προσπαθούσα να διακρίνω αν κρατούν κανένα ποτό στις δαγκάνες ή στα πλοκάμια τους! Στις περιπτώσεις που αντίκριζα τα «πηγαδάκια» από μακριά λόγω ορθής τοποθέτησης της κάμερας, ήξερα τι θα αντιμετωπίσω και μπορούσα να σχεδιάσω μια τυπική στρατηγική, τουτέστιν να τους τραβήξω με μια βροχή ρουκέτες και να βάλω μπροστά την Katarina για να tankάρει. Στα ενδεχόμενα όπου η κάμερα με εμπόδιζε να δω από μακριά τους εχθρούς, τους έριχνα εξ’ επαφής μερικά βεγγαλικά και άρχιζα την υποχώρηση μέχρι να βρεθώ σε πλεονεκτική θέση.

Ο εθισμός που προκαλεί η εξολόθρευση των εχθρών στο Van Helsing είναι τεράστιος. Κάθε ομάδα αποκρουστικών υπάρξεων που καθάριζα με άφηνε στο τέλος ανικανοποίητο, αχόρταγο και όξυνε στο έπακρο την επιθυμία μου να σκοτώσω ολοένα και περισσότερους. Αφήστε δε την απόλαυση να εξαλείφεις σπιθαμή προς σπιθαμή το fog of war αναζητώντας μυστικά και θησαυρούς. Η σφαγή είναι αδιάκοπη, συναρπαστική και δεν με άφηνε να ξεκολλήσω από την οθόνη παρά μόνο όταν είχα εξαλείψει τους πάντες σε ένα επίπεδο. Είναι προφανές από τα προαναφερθέντα ότι το Van Helsing 3 πετυχαίνει απόλυτα να μας ταυτίσει με τον κεντρικό χαρακτήρα, τον εργασιομανή κυνηγό τεράτων που έχει αναγάγει σε επιστήμη τον αφανισμό των εχθρών του.

Van Helsing ο Περίπλοκος
Στο τμήμα της παραμετροποίησης τα πράγματα είναι εξαιρετικά, με περισσότερες επιλογές απ’ ότι στο παρελθόν. Καταρχάς έχουμε 6 διαφορετικούς ήρωες με τα δικά τους σετ skills, auras και εξοπλισμού για να αναβαθμίσουμε. Εκτός από την πρωτογενή και δευτερογενή επίθεση του πολεμιστή μας (ενεργοποιούνται με το δεξί και αριστερό mouse button), υπάρχει και θέση για όλα τα υπόλοιπα skills δεξιά και αριστερά της βασικής μπάρας. Αυτό, στην περίπτωση του Phlogistoneer που χειρίστηκα, μεταφράζεται στην ικανότητα να αμολάει πυραύλους, φωτιές, βλήματα και νάρκες σχεδόν ταυτόχρονα προκαλώντας πανικό επί της οθόνης. Στη συνέχεια, όλα τα skills σηκώνουν έναν σημαντικό αριθμό αναβαθμίσεων που ενισχύει τρομακτικά την αποτελεσματικότητα τους. Στο δικό μου παράδειγμα, αναβάθμισα την energy shield σε σημείο να έχει άφθονα hit points, να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επαναφόρτισης της αυτόματα, να ανανεώνεται ταχύτατα και να προκαλεί damage σε όσους την χτυπήσουν.

Δυνατή παραμετροποίηση πέφτει χάρις στις auras που ενισχύουν συνήθως υπάρχοντα skills και προσφέρουν μια ευρύτατη γκάμα από ευεργετικές συνέπειες στα γενικότερα στατιστικά του Van Helsing. Οι αγαπημένες μου auras σχετίζονταν πάντοτε με την δυνατότητα απομύζησης των εχθρικών hit και mana points με κάθε χτύπημα που τους κατάφερνα.

Η βελτίωση του πλούσιου εξοπλισμού που θα πλιατσικολογήσετε περνά διαμέσου των εμπόρων που σας περιμένουν τρίβοντας τα χέρια τους στην secret lair, την βάση σας στο παιχνίδι. Μου άρεσε το ότι τα enchantments χορηγούν αρκετούς πόντους ή ποσοστά σε hit points, resistances, damage κ.ο.κ. βγάζοντας ουσιαστικά τα λεφτά τους. Με την χρήση των ποικίλων essences που αποκτάτε, προσθέτετε μπόλικα bonuses σε όλο τον εξοπλισμό που διαθέτει τις απαραίτητες υποδοχές. Ο συνδυασμός essences και enchantments εκτινάσσει στα ύψη τις ικανότητες του Van Helsing και αποτελεί μόνιμη διαδικασία, δηλαδή αλλάζοντας εξοπλισμό προσθέτετε τα παλιά essences πάνω του ή βάζετε καινούργια ενώ μπορείτε να προσθαφαιρείτε enchantments όποτε θέλετε.

Αν η Katarina είχε υλικό σώμα διαφορετικό από το τέρας σε στυλ Alien που μεταμορφώνεται στις μάχες, θα ήταν η ιδανικότερη σύζυγος που υπάρχει. Διαμέσου των τριών σετ από skills της μπορεί να προσφέρει τεράστια βοήθεια στον Van Helsing, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εγώ επέλεξα να ανεβάσω στα ύψη τα skills που προσέφεραν life leeching στις επιθέσεις μου και να αυξήσω κατακόρυφα τα hit points της αγαπημένης μου συμπολεμίστριας. Ρίχνοντας όλα τα xp της στο body attribute της, η Katarina είχε κάτι χιλιάδες hit points με αποτέλεσμα να αντέχει περισσότερο ξύλο και από…τον Barbarian στο Diablo.

Ένα γνώρισμα που διατηρείται στο Van Helsing 3 και το γουστάρω ήταν η απλοποίηση των πάντων με στόχο την εστίαση του παίκτη στην δράση. Hit Points και mana ανανεώνονται μόνα τους μόλις απέχετε μερικά δευτερόλεπτα από την μάχη. Η τηλεμεταφορά στο secret lair γίνεται οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή ενώ τα healing και mana potions είναι απεριόριστα, απλά θέλουν λίγο χρόνο να γεμίσουν μετά την χρήση. Ο χειρισμός χρειάζεται μόνο το mouse και προαιρετικά κανένα πλήκτρο και ο χάρτης είναι τρομερά αναλυτικός αφού δείχνει που βρίσκεται ο σκοπός των objectives σας.

Το τελευταίο κεφάλαιο της επικής ιστορίας του τερατοφάγου Van Helsing δεν ήταν το αποκορύφωμα της σειράς που όλοι περιμέναμε.

Ο Van Helsing και τα easter eggs
Συνεχίζοντας την πλούσια παράδοση της σειράς, στο Van Helsing 3 το συντριπτικό ποσοστό των easter eggs προϋποθέτει γνώσεις κινηματογράφου, μουσικής και… παραμυθιών. Ξεκινώντας με τα κινηματογραφικά «εδέσματα» υποκλίθηκα αρχικά στην εμφάνιση ενός μαύρου βρικόλακα αυτοαποκαλούμενου “Daywalker”. Τον βρήκα μέσα σε κελί και άρχισε να μου εξιστορεί το πόσο πολύ θέλει να κυνηγήσει άλλα βαμπίρ. Κρίμα που δεν είχα επιλογή να του απευθυνθώ με το κινηματογραφικό/comic όνομά του απ’ το οποίο εμπνεύστηκαν οι developers. Αναφέρομαι φυσικά στο Blade!

Εσείς αν βλέπατε έναν καλικάντζαρο να κλαίγεται φωνάζοντας «Winter is Coming» σε χειμωνιάτικο τοπίο δεν θα περιμένατε στην συνέχεια να δείτε κανένα ήρωα του Game of Thrones να σφάζει κόσμο εκεί δίπλα; Αν βρεθείτε καταμεσής του Van Helsing 3 μπροστά σε μια καλύβα στο δάσος της οποίας το υπόγειο είναι σφραγισμένο δεν θα αρχίσουν να τρέμουν τα κοκαλάκια σας ψάχνοντας τριγύρω για το Necronomicon ή για κανένα σαπισμένο πλάσμα που θέλει το κακό σας; Επίσης ποιος τοποθέτησε το θρυλικό TARDIS, την χρονομηχανή του Dr.Who, απενεργοποιημένο σε μια ξεκάρφωτη πίστα;

Η μουσική αναφορά που βρήκα είναι στον πασίγνωστο κιθαρίστα του hard rock συγκροτήματος AC/DC, Angus Young, του οποίου οι level editors έστησαν ολόκληρο άγαλμα καταμεσής ενός level. Όσοι θυμάστε το κλασικό παραμύθι Hansel & Gretel θα πεθάνετε στα γέλια μιλώντας με την μάγισσα του μύθου που η συμπεριφορά της έχει αλλάξει λίγο από εκείνη που θυμάστε. Ίσως το απολαυστικότερο easter egg/achievement για μένα ήταν το It Came for the Desert, αναφορά σε ένα από τα αγαπημένα μου video games στην Amiga με τον ομώνυμο τίτλο.

Αυτοδυσφήμιση!
Ναι, είναι πολλές οι αρετές του Van Helsing 3 αλλά έχει και κάτι ξεγυρισμένα κουσούρια που με εμπόδισαν στο να το απολαύσω όσο έπρεπε. Ας ξεκινήσουμε με τα αναθεματισμένα του bugs. Σχεδόν πάντοτε όταν έστελνα την Katarina στην πόλη για να πουλήσει την σαβούρα που μάζεψα θρυμματίζοντας κεφάλια, το παιχνίδι κόλλαγε και με πέταγε έξω! Το ίδιο συνέβαινε αρχικά και όταν πατούσα exit για να επιστρέψω στο desktop αλλά αυτό διορθώθηκε με ένα patch που κυκλοφόρησαν οι developers. Το εν λόγω bug συνέβαινε συνέχεια όταν πούλαγα items σε έναν έμπορο της secret lair και στην συνέχεια προσπαθούσα να τηλεμεταφερθώ στο επίπεδο που βρισκόμουν. Ένα ακόμη προγραμματιστικό ατόπημα που διόρθωσαν τα patches ήταν η μαύρη οθόνη μόλις ανοίγετε το Van Helsing 3, ένα…μπλακάουτ που είχα στην οθόνη μου για όσα λεπτά φόρτωνε το κεντρικό μενού.

Φεύγουμε από τα bugs και πάμε σε μια επιλοφή που μου άρεσε στο παρελθόν αλλά εδώ έγινε καπνός, την δυνατότητα import του χαρακτήρα μου από την προηγούμενη έκδοση. Οι δημιουργοί του Van Helsing 3 υποστηρίζουν ότι την αφαίρεσαν γιατί τώρα υπάρχουν 6 classes και νέο σύστημα από skills. Στα λεγόμενα τους θα προσέθετα και το απαράδεκτο για μένα level cap του Van Helsing (30ο επίπεδο και 25ο της Katarina) που αποκλείει την εισδοχή ήρωα στο ίδιο επίπεδο με το καλημέρα του παιχνιδιού. Θα ήθελα να είχαν απεριόριστο level cap ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε τον 30άρη μας από το δεύτερο Van Helsing χωρίς τον εξοπλισμό του, να τον τοποθετήσουμε στο class που επιθυμούμε και να τον ρίξουμε με αβαντάζ στην μάχη, βάζοντας μπροστά την περιπέτεια στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας.

Το χαμηλό level cap εξανεμίζει μεγάλο μέρος του replayability στο Van Helsing 3 που οι δημιουργοί του προσπάθησαν να τονώσουν με την προσθήκη του scenario mode. Ολοκληρώνοντας το παιχνίδι δεν μπορείτε να ξαναπαίξετε το σενάριο εξαρχής με αυξημένη δυσκολία. Αντ’ αυτού θα πάτε στο scenario mode που περικλείει 6 επίπεδα κάθε φορά στα οποία χρειάζεται να ολοκληρώσετε συγκεκριμένες οδηγίες όπως το «Σκοτώστε τόσα τέρατα σε τόση ώρα», «Σφάξτε αυτές τις ομάδες πλασμάτων για να αποκτήσετε το τάδε αντικείμενο» κτλ. Γιατί να το κάνετε αυτό θα μου πείτε αφού θα έχετε αγγίξει ήδη το μάξιμουμ επίπεδο ανάπτυξης. Στο Van Helsing 3 η ανάπτυξη του ήρωα συνεχίζεται πέρα από το level cap του, όσον αφορά τα βασικά του attributes και ένα κάρο χρήσιμα bonuses.

Εκμηδενίζοντας πλάσματα στο scenario mode συγκεντρώνετε πόντους και σκαρφαλώνετε levels στην κατηγορία Glory. Μόλις μαζευτούν οι απαιτούμενοι πόντοι, τους σπαταλάτε για να ανεβάσετε τα hp, το mana, το attack rate, το hp regeneration, το elemental damage και resistance αντίστοιχα και πολλά ακόμα καλούδια. Παράλληλα ένα level glory παρέχει attribute points για να ανεβάσετε τα χαρακτηριστικά σας. Το όλο glory σύστημα σίγουρα θα σας ωθήσει να παίξετε τα σενάρια για να δυναμώσετε περισσότερο τον Van Helsing αλλά εμένα με ξενέρωσε διότι θα ήθελα να αναπτύξω στο έπακρο όλα τα skills και τις auras του καθώς και τα skills της Katarina για να έχει σοβαρό νόημα η εξόντωση των ίδιων και των ίδιων τεράτων.

Δεν υπάρχει νόημα να μιλάμε για σοβαρό A.I. στο Van Helsing 3 αφού τα τέρατα λειτουργούν σαν… κοπρόσκυλα, μαρκάροντας την περιοχή τους και επιτιθέμενοι σε εσάς μόλις την πατήσετε, Eίναι απλά τυπικό. Η διάρκεια του παιχνιδιού αγγίζει τις 15-20 ώρες μέχρι να λιώσετε το σενάριο του και τις δεκάδεςς ώρες αν αποφασίσετε να κυνηγήσετε το σύστημα glory ώσπου να αποκτήσει όλα τα bonuses ο τερατοκυνηγός σας. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην τελική κατανάλωση ελεύθερου χρόνου θα παίξει και η ενασχόληση σας με το multiplayer.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω του ίντερνετ! Ασχολούμενος με το multiplayer μέρος του Van Helsing 3 πλημμύρισα από αντικρουόμενα συναισθήματα. Με απογοήτευσε σφόδρα η ερημιά που επικρατεί στα δύο εκ των τεσσάρων modes, τα Touchdown και Battle Royal. Το πρώτο είναι μια ελεύθερη «διασκευή» ενός παιχνιδιού ράγκμπι όπου οι 8 συνολικά παίκτες μοιράζονται σε ομάδες των τεσσάρων και προσπαθούν άπαντες να μεταφέρουν ένα αντικείμενο στην αντίπαλη βάση. Στο Battle Royal η πίστα μετατρέπεται σε αρένα και ο κάθε συμμετέχων προσπαθεί να εξολοθρεύσει τους υπόλοιπους, μαζεύοντας ειδικά όπλα από σεντούκια και σκοτώνοντας ομάδες τεράτων για να πάρει τα κλειδιά που τα ανοίγουν. Ενώ και τα δύο modes είναι ενδιαφέροντα, δεν μπόρεσα ποτέ να βρω συμπαίκτες διαδικτυακά. Έτσι μετά από πολλές προσπάθειες και απόπειρες να κάνω host προσελκύοντας άλλους, στο τέλος τα παράτησα.

Στα υπόλοιπα modes παίζουν αρκετά άτομα αφού το ένα ακολουθεί το κεντρικό σενάριο και το άλλο σας εισάγει σε nightmare scenarios. Αν μαζέψετε φίλους σας και ασχοληθείτε μαζί τους, θα γεμίσετε με εξοπλισμό και glory ενώ θα μπορέσετε να συντρίψετε τους πάντες ακόμα και σε απροσπέλαστα επίπεδα δυσκολίας. Αν τώρα αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε story και nightmare scenarios που έχουν φτιάξει άλλοι, ετοιμαστείτε ψυχολογικά για την πιθανότητα να μιλάτε στο team chat χωρίς να σας απαντά κανένας και να σκοτώνετε μόνος σας τέρατα σε μια περιοχή ενώ οι υπόλοιποι συμπαίκτες έχουν πάει 10 levels παρακάτω!

Splatter graphics
Ακόμα και σε υπολογιστικά συστήματα με ταπεινές κάρτες γραφικών σαν το δικό μου, το Van Helsing 3 προσφέρει υψηλό αριθμό frames, καθυστερώντας ανεπαίσθητα μόνο όταν σας την πέφτει ένα μπουλούκι εχθρών και γεμίζει η οθόνη με μαγικές βολές και αριθμούς των hit points που εξαφανίζονται από τους πάντες σε κάθε χτύπημα. Το animation είναι απόλυτα φυσικό, τα ειδικά εφέ εκπληκτικά και η αιματοχυσία των τεράτων αδιάκοπη. Οι περισσότερες περιοχές θυμίζουν πίνακες του Jackson Pollock με τεράστιες «πινελιές» αίματος ανακατεμένες με ψόφια τέρατα και τα αντικείμενά τους, αφού τα σφάξετε φυσικά. Αν και το ζουμάρισμα είναι αξιοπρεπές, οι προγραμματιστές αποφάσισαν να προσθέσουν και ένα πλήκτρο που κάνει υπερβολικό ζουμ μπροστά στα πόδια του χαρακτήρα, μια παροχή άκυρη κατά την γνώμη μου αφού η κάμερα δεν ακολουθεί την κίνηση του αλλά μένει κολλημένη στο ίδιο σημείο.

Το voice acting είναι πολύ διασκεδαστικό αφού οι φωνές των ηθοποιών καλύπτουν όλα τα γνωστά στερεότυπα, από την βαριά, θυμωμένη φωνή του Van Helsing και την αλαζονική φωνή της Lady Katarina που θυμίζει σοβιετική πολεμίστρια μέχρι την σατανική φωνή του τελικού εχθρού και τις χιουμοριστικές φωνές καλικαντζάρων και αντίστοιχων όντων. Το soundtrack με την υπέροχη γυναικεία φωνή που κυριαρχεί στο βασικό theme, μου δημιούργησε την απαραίτητη κατάνυξη, κοινώς το αίσθημα ότι πρωταγωνιστώ με τους χαρακτήρες μου σε δραματική όπερα. Εντούτοις, η συνεχής ακρόαση του soundtrack κουράζει κι έτσι προτίμησα να χαμηλώσω την ένταση της μουσικής και να αυξήσω εκείνη των πλασμάτων που μετέτρεπα με μεγάλη μου ευχαρίστηση σε…αλοιφή.

Van…χέσ' τα κι άσ' τα
Στην προσπάθεια του να ισορροπήσει μεταξύ ελάχιστων καινοτομιών και στην διατήρηση του ίδιου gameplay, το Van Helsing 3 θα σας χαρίσει την ίδια ακριβώς εμπειρία με τα προηγούμενα της σειράς. Συνεπώς, όσοι λιώσατε τα Van Helsing 1 και 2 δεν αξίζει να χαραμίσετε τα λεφτά σας σε αυτό εκτός και αν δεν χορτάσατε και θέλετε άλλο ένα «πιάτο» από τα ίδια. Αν τώρα δεν παίξατε καθόλου τα περασμένα, το Van Helsing 3 είναι μια τεράστια ευκαιρία να ασχοληθείτε με ένα σκληροπυρηνικό Action RPG που κοστίζει μόνο 11 ευρώ στο Steam και έχει μεγάλη διάρκεια.

Θετικά:
- Καλοστεκούμενα γραφικά και animation
- Μεγάλη ποικιλία ανατριχιαστικών αντιπάλων
- Εκτενής παραμετροποίηση του Van Helsing και της συντρόφου του
- 6 classes με μοναδικά skills
- Εθιστική δράση
- Απολαυστικά easter eggs
- Επαρκής διάρκεια

Αρνητικά:
- Δραματική μείωση του tower defence στοιχείου
- Ενοχλητικά bugs που σας πετούν ακόμη και στο desktop
- Δυσκολία εξεύρεσης ατόμων για multiplayer συγκρούσεις
- Ανεπαρκές level cap
- Δεν μπορεί να γίνει import ο χαρακτήρας σας από τους περασμένους τίτλους του franchise

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Αξίζει να το διαλέξετε αν λατρεύετε τις γενοκτονίες εκτρωμάτων!

Γιάννης Μοσχονάς  

NEWS   VIEW ALL

Van Helsing III

Η NeoCore Games ανακοίνωσε ότι το νέο κεφάλαιο της σειράς The Incredible Adventures of Van Helsing θα κυκλοφορήσει την προσεχή Παρασκευή στο Steam. Θυμίζουμε ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο είχε κυκ...
Posted (20 May 2015)

Van Helsing II: Complete Pack

H NeoCore Games ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Van Helsing II: Complete Pack, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Steam. To Van Helsing II: Complete Pack περιλαμβάνει το The Incredible Adventures of Van He...
Posted (24 Sep 2014)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 ThanosZax (Level 10) 06/06/2015 16:11
φαίνεται πολύ ωραίο game μπαίνει στην λίστα μου άνετα
#2 akiszax (Level 21) 06/06/2015 16:12
Αν και μου θυμίζει κάτι από diablo το game φαίνεται αρκετά ενδιαφέρων, και σαν οπαδος των RPG εννοείτε οτι θα το τιμήσω
#3 Deathnick (Level 7) 06/06/2015 16:45
Μου θυμίζει λίγο diablo (κάμερα,interfa ce). Αν και RPG που τα λατρεύω, δεν έχω παίξει κανένα της σειράς. Ίσως του δωσω μια ευκαιρία στα Steam sales (ναι ναι ξέρω, 11 ευρώ κάνει μόνο, τι να πω, είμαι ο θείος Σκρουτζ :-* ). Ααα, και μου άρεσαν πολύ τα έξυπνα easter eggs.
#4 -1 KREAS (Level 12) 06/06/2015 17:32
RPG τυπου tortlighit με διαρκεια , αξηζει
#5 MOKER (Level 13) 09/06/2015 09:36
Έπαιξα το δεύτερο μέρος και το έχω ακόμα στο δίσκο μου ...και φυσικά στην μέση ...εάν και εφόσον με αφήσει το Witcher 3 (Ποτέ) Θα τελειώσω ότι υποχρεώσεις έχω στο δεύτερό μέρος της σειράς θα ασχοληθώ μαζί του...αχ αυτό το καλοκαίρι ....δεν προλαβαίνουμε ,πάλι καλά που τερμάτισα το Unity ...
#6 ashbringer (Level 25) 09/06/2015 14:02
Πολύ ωραίο το review Γιάννη.Έχονας παίξει τα προηγούμενα της σειράς θα το τιμήσω και αυτό.
#7 Placebo Effect (Level 15) 10/06/2015 21:07
Πολυ καλο παιχνιδι για τους φανς της σειρας. Εχει αρκετη δραση και ικανοποιητικη διαρκεια. :-)
#8 DESPERAGON (Level 3) 11/06/2015 07:26
έχοντας παίξει τα προηγούμενα δύο παιχνίδια της σειράς θα έλεγα, ότι το πρώτο ηταν φοβερό παιχνίδι γαι αυτά που προσέφερε και για την αίσθηση που σου άφηνε!! έχοντας παίξει άπειρες ώρες το 1ο , το 2o παιχίδι της σειράς αν και πιο καλοστημένο τεχνικά μου άφησε αναμεικτα συναισθηματα.. Το μονο που ειχε τρομερό ενδιαφέρον είναι οι αναφορέ ςκαι τα easter eggs που έιχε μέσα του. Έχονας ήδη απογοητευτεί από το 2ο δεν ξέρω κατά πόσο θα ήθελα να πάρω και το 3ο μέρος της σειράς... Μάλλον θα περιμένω σε κάποιο sales που θα είναι σε έκπτωση
#9 xrist05 (Level 2) 21/06/2015 14:59
level cap 30 και δεν εχει craft απο οσο ειδα
#10 chris giaz (Level 2) 10/07/2015 17:10
πολυ ωραιο αρθο αν και γραφει πολλα καθησα και το διαβασα!!! :)
#11 supermario644ever (Level 20) 10/11/2015 22:08
έπος αυτή η τριλογία 8)
#12 geololj (Level 28) 25/06/2016 04:12
Αγαπώ Action RPGs με άπειρες σφαγές και φαίνεται ότι το συγκεκριμένο τις έχει. Δεν είχα ασχοληθεί με την σειρά στο παρελθόν, αλλά σκέφτομαι να τσιμπήσω την Final Cut που περιέχει και τα τρία. Όπως πάντα, ωραιότατο review Γιάννη :-)
Score 7
7.36 User Score
(14 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: NeocoreGames
Publisher: NeocoreGames
Διάθεση: NeocoreGames
Players: 1-8
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής Pentium ή Athlon στα 2.0GHz, Κάρτα γραφικών 512ΜΒ, Χώρος στο σκληρό δίσκο 20GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 22/5/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification