Twitch.tv και console streaming

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Twitch.tv και console streaming

Twitch.tv και console streaming

Ένας χρόνος παρέα με δυσκολίες.

Σήμερα στο Editorial επέλεξα ένα θέμα που πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει τόσο όσους κάνουν streaming στο Twitch.tv όσο κυρίως εκείνους που ενδέχεται να επιλέξουν μια κονσόλα όγδοης γενιάς για τον σκοπό αυτό, χωρίς να νοιάζονται ιδιαίτερα για το PC build τους.

Το Twitch.tv είναι μια υπηρεσία που ξεκίνησε την λειτουργία της τον Ιούνιο του 2011. Toν Απρίλιο του 2012 η CBS Interactive, εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της το Gamespot, επένδυσε στο Twitch και στην Major League Gaming σε μια αποκλειστική συνεργασία με στόχο τα live streaming του MLG να γίνονται εκεί. Θα θυμάστε άλλωστε τα banners του Gamespot στο κάτω μέρος του site. Από τον Αύγουστο του 2014 το Twitch.tv ανήκει στο Amazon σε μια συμφωνία που κόστισε 970 εκατομμύρια δολάρια.

Τα προβλήματα του Twitch.tv
Πρακτικά σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Twitch απ' την εξαγορά του στο Amazon μέχρι σήμερα. Η μόνη φορά όπου είδαμε ουσιαστικές αλλαγές στην πλατφόρμα ήταν όταν άλλαξε το user interface στις αρχές του έτους καθώς και ορισμένες επεξηγήσεις στα μενού. Έκτοτε έχει γίνει βάσανο για τους περισσότερους η εύρεση ενός παλιότερου βίντεο σε κάποιο Twitch κανάλι, με αποτέλεσμα να χρειάζεται το (ούτως ή άλλως αναγκαίο) export στο YouTube που προστέθηκε το καλοκαίρι.

Για όλους τους gamers που θέλουν να κάνουν live streaming, τόσο σε PC όσο και σε κονσόλα, υπάρχουν ορισμένες μικρολεπτομέρειες που ωστόσο κάνουν την διαφορά. Επί αρκετούς μήνες υπήρχε θέμα σύνδεσης των χρηστών στο chat, καθώς αν θυμάστε χρειαζόταν να κάνετε refresh αρκετές φορές. Το πρόβλημα λύθηκε ευτυχώς τον Σεπτέμβριο. Η λειτουργία που δεν έχει λυθεί όμως έχει να κάνει με την αλλαγή τίτλου και παιχνιδιού που παίζετε στο πάνω μέρος της οθόνης. Οι αλλαγές αυτές δεν πιάνουν ποτέ με την πρώτη και θα πρέπει να τις εισάγετε 2-4 φορές έως ότου αποθηκευθούν.

Λειτουργικά το Twitch.tv είναι ικανοποιητικό, καθώς οι κοντινοί για εμάς ευρωπαϊκοί servers του σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία έχουν ping 55-70ms. Η ποιότητα που θα σας δοθεί τον πρώτο καιρό έως ότου αποκτήσετε subscribe button, δεν θα είναι HD, ούτε θα υπάρχει επιλογή ποιότητας στο streaming. Απ' τη στιγμή που θα αποκτήσετε subscribe button τότε θα μπορέσετε να κάνετε live streaming σε full ποιότητα. Για να γίνει αυτό χρειάζονται τρία live streaming την εβδομάδα με πάνω από 300 ταυτόχρονους viewers το καθένα ή εναλλακτικά 10.000 followers. Πάντως, το Twitch.tv εισπράτει το 100% από τα χρήματα των διαφημίσεων σε όλα τα κανάλια, είτε έχουν, είτε δεν έχουν subscribe button. Συνεπώς τα έσοδά σας θα πρέπει να είναι από τα subscriptions ή από τα donates, τα οποία τοποθετείτε αν θέλετε απ' την πρώτη κιόλας ημέρα μέσω του Paypal ή άλλων Twitch υπηρεσιών.

Παρακάτω θα αναλύσω τα προβλήματα που μπορεί κάποιος να συναντήσει κάνοντας live streaming από την κονσόλα του. Για τους non-subscribers απλά θα αναφέρω ότι το Twitch.tv επιτρέπει μέχρι δύο ώρες export σε κάθε βίντεο στο YouTube. Πέραν των δύο ωρών δημιουργείται επιπλέον part κάτι ολίγον εκνευριστικό για τον θεατή. Για όλους τους χρήστες πάντως (ανεξαιρέτως) δεν υπάρχει δυνατότητα merge δύο βίντεο ώστε να μπορεί να γίνει ενιαίο export.

Live streaming στο PS4
Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τι θέματα υπάρχουν στο live streaming μέσω κονσολών. Καταρχήν το PS4 και το Xbox One υποστηρίζουν την εφαρμογή Twitch.tv σε αντίθεση με το Wii U που δεν επιτρέπει απευθείας live streaming (θα αναφερθούμε εκτενώς στη συνέχεια).

Το πρώτο πρόβλημα που συναντάει κάποιος τόσο στο PS4, όσο και στο Xbox One, είναι ότι δεν επιτρέπεται live streaming της καταγραφής των μενού παρά μόνο του παιχνιδιού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά αν θέλετε να αλλάξετε παιχνίδι τότε το live streaming θα διακοπεί και κατά συνέπεια θα χάσετε κάποιους viewers.

Κατά δεύτερον το βασικότερο πρόβλημα είναι το θέμα ποιότητας. Οι κονσόλες δεν μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με ένα PC όπου με ένα δυνατό setup μπορείτε να παρουσιάσετε ένα live streaming σε HD, αρκεί φυσικά να μην "γονατίζει" το μηχάνημα από κάποιο βαρύ παιχνίδι. Στο Twitch οι non-subscribers κάνουν streaming από την κονσόλα τους με maximum 720p που οπτικά...δεν το λες και 720p παρά μόνο στη θεωρία. Περισσότερο μοιάζει με 480p.

Στην αποθήκευση των βίντεο το PlayStation 4 αποδεικνύεται το "μαύρο πρόβατο" καθώς με το Firmware update 2.1 Masamune τα περισσότερα live streaming δεν αποθηκεύονται σωστά στο Twitch και κοβονται από ένα σημείο κι έπειτα! Όταν θα δοκιμάσετε να δείτε το βίντεο στο Twitch μετά την λήξη του θα διαπιστώσετε να αναφέρεται μεγαλύτερη διάρκεια και το βίντεο να κόβεται από ένα σημείο και μετά. Το export στο YouTube γίνεται corrupt και η μόνη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε τον Twitch.tv downloader για να σώσετε manually τα πρώτα μισάωρα (όσα δεν είναι corrupted) και στη συνέχεια με το PC σας να το κάνετε manually upload. Εφιάλτης!

Ελπίζουμε αμφότερες οι Sony και Twitch να καθίσουν κάτω και να βρουν μια σοβαρή λύση σε αυτό το γελοίο bug, εξαιτίας του οποίου ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει το live streaming στο PS4. Και καλά να χάνεις μια βραδιά Pro-Fifa. Αλλά όταν χάνεις 14 ώρες Far Cry 4 live streaming που θα χρησίμευε και ως walkthrough; Έχουν έρθει ποτέ στη θέση του gamer που βλέπει τις ώρες του να καταστρέφονται;

Live streaming στο Xbox One
Στην κονσόλα της Microsoft εξακολουθεί να υφίσταται το θέμα ποιότητας, ενώ συν τις άλλοις υπάρχει ένα μικρό lag στη μετάδοση της φωνής, τόσο από το default μικρόφωνο του Xbox One, όσο (περισσότερο) από το Kinect. Η χρήση κάποιων headsets με μικρόφωνο σε PS4 και Xbox One είναι απαραίτητη ωστόσο δεν είναι όλοι οι τύποι μικροφώνων συμβατοί, ενώ προσωπικά έχω απορία για το αν έχει καταφέρει κάποιος να κάνει live streaming με δύο άτομα και δύο headsets μέσω splitter με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και από τους δύο (χωρίς να χρειάζεται δηλαδή να...σκύβει ο ένας στον ώμο του άλλου για να ακουστεί).

Η αποθήκευση των βίντεο στο Xbox One λειτουργεί κανονικότατα κι ουδέποτε είχε προβλήματα, απλά σε θέμα ποιότητας μετάδοσης του live streaming, παρατήρησα θέματα ακόμα και με VDSL σύνδεση. Συγκεκριμένα μας έχει τύχει 2-3 φορές μετά από μιάμιση ώρα live streaming να υπάρχει lag και pixelιασμα στην οθόνη το οποίο διορθώνεται μόνο όταν κλείσουμε κι ανοίξουμε το live streaming με τα όποια προβλήματα απώλειας των viewers.

Live streaming στο Wii U
Η κονσόλα της Nintendo δεν έχει απευθείας υποστήριξη με το Twitch.tv και ο μόνος τρόπος να κάνετε streaming είναι να την συνδέσετε με capture card όπως της Hauppage ή της Avermedia που κάνουν μια χαρά την δουλειά τους, αρκεί να έχετε ένα δυνατό PC με Quad Core CPU, DDR3 RAM και κάρτα γραφικών έστω στα 2GB (θα πρότεινα 3-4GB).

Το μέλλον
Θεωρώ ότι η παρούσα κατάσταση ανάμεσα σε κονσόλες και Twitch.tv θα βελτιωθεί κάποια στιγμή γιατί μου φαίνεται αδιανόητο για κάποιον συντάκτη ή YouTuber το να αγοράζει μια κονσόλα που θα του δίνει συγκεκριμένες δυνατότητες και τελικά να μην μπορεί να κάνει σωστά την δουλειά του. Επιπλέον, το Twitch.tv έχει αποδειχθεί ότι χρειάζεται κάποιες διορθώσεις σε ορισμένα θέματα. Για παράδειγμα όταν θα υποστηριχθεί πλήρως το YouTube σε PS4/Xbox One ακόμα και στο θέμα του live streaming, δεν αποκλείω πολλοί συνάδελφοι (μεταξύ τους και εξώ) να μεταφερθούμε εκεί, αν κι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να αφήσει κάποιος το live streaming ανοιχτό και να συνεχίσει να καταγράφει ακόμα και στην αλλαγή παιχνιδιού. Έτσι κι αλλιώς, ένα live streaming στο YouTube θα επέτρεπε εκ των προτέρων την μόνιμη αποθήκευση των βίντεο χωρίς να υπάρχει κανένα θέμα αποθήκευσής του ή προβληματικού export.

Ένα χρόνο μετά την συνδεσιμότητα των κονσολών όγδοης γενιάς προσωπικά δεν σας κρύβω (και το έχω πει πολλές φορές) ότι αισθάνομαι κάτι σαν "beta tester". Πάντως, με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία μου και καθότι τα YouTube και Twitch κερδίζουν διαρκώς έδαφος έναντι της τηλεόρασης, είμαι βέβαιος ότι κάθε χρονιά όλες οι υπηρεσίες θα βελτιώνονται διαρκώς μέχρι να φτάσουν τουλάχιστον σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 apovag (Level 14) 10/12/2014 00:45
Δεν έχω δοκιμάσει live streaming στο ps4 παρά μόνο για λίγα λεπτά.Ξέρω πάντως ότι τουλάχιστον στο facebook share και στο offline capture κανει σωστα την δουλεια του σε αντιθεση με το Xbox One που ακομα τα περιμενουν.
#2 Elentil (Level 6) 10/12/2014 14:20
Γενικά το Twitch έχει ακόμα πολλά προβλήματα. Την Δευτέρα δεν κατάφερα να δω το live streaming που κάνατε γιατί δεν φόρτωνε το video αν και δοκίμασα τα πάντα. Ελπίζω με τον καιρό όλα αυτά να βελτιωθούν.
Notification