Fable Heroes (Xbox 360)

Hot
REVIEWED ON Xbox 360  

Fable Heroes
Οι «μυθικοί» ήρωες περνούν σε άλλη διάστασηΣτο άκουσμα του ονόματος Fable, το μυαλό όλων πηγαίνει σε ένα μαγικό και άκρως ατμοσφαιρικό βασίλειο, με πανέμορφα σκηνικά και εξαιρετικές ερμηνείες, όπου επικρατούν οι ίντριγκες και οι συγκινήσεις. Σε μια προσπάθεια της Lionhead Studios να απλοποιήσει το πολύπλοκο και εθιστικό gameplay της σειράς Fable, μας παρουσιάζει το νέο της δημιούργημα, αυτή τη φορά σε μια πιο hack and slash μορφή, μέσα από το Xbox Live Arcade.

Το στοιχείο του RPG απουσιάζει αυτή τη φορά και τη θέση του έχει πάρει ένας τελείως διαφορετικός τρισδιάστατος κόσμος, χωρίς την παραμικρή έννοια σεναρίου. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε πρίγκιπες, ούτε θρόνοι. Ο μοναδικός συνδετικός κρίκος μεταξύ του Fable Heroes και των υπολοίπων τίτλων της σειράς, είναι η χώρα της Albion, στην οποία διαδραματίζονται οι συμπλοκές του εν λόγω beat 'em up.


Μια φορά κι έναν καιρό…
Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά είναι μια παρέα μικρών ηρώων, οι οποίοι φέρνουν περισσότερο σε κουκλάκια, παρά στους μαχητές του Fable όπως τους γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Ο καθένας από αυτούς διαθέτει από μια χαρακτηριστική κίνηση, με την οποία καλείστε να εξουδετερώσετε τους αντιπάλους που εμφανίζονται στο πέρασμά σας και να περάσετε τα επίπεδα. Έτσι απλά, χωρίς πολύ κόπο και χρόνο.

Το Fable Heroes είναι ένα τρισδιάστατο platform με αρκετές δεσμεύσεις στις κινήσεις των παικτών. Ενώ μπορείτε να περιπλανηθείτε με ευκολία σε όλο το μήκος των πιστών, το βάθος σχεδόν απουσιάζει, κάνοντας έτσι την κάμερα να μην λειτουργεί κανονικά, παρόλο που βρίσκεται συνεχώς κλειδωμένη πάνω στον χαρακτήρα σας. Από την αρχή του παιχνιδιού βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια προβληματική θέαση, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, θέλει να σας κάνει τη ζωή δύσκολη.


Όπως προσδίδει και η ονομασία του, στο Fable Heroes τον κυρίαρχο ρόλο έχει η ομαδικότητα και η συνεργασία μεταξύ των ηρώων. Αφού επιλέξετε τον χαρακτήρα που προτιμάτε, δέχεστε την βοήθεια τριών ακόμη ηρώων, οι οποίοι σας ακολουθούν σε ολόκληρο τον χάρτη, πολεμώντας μαζί σας, ώστε να γίνει το έργο σας ακόμη πιο εύκολο. Αν παίζετε μόνοι, οι τρεις συμπαίκτες σας ελέγχονται από την CPU, ενώ αν έχετε παρέα μπορείτε να καλέσετε τους φίλους σας σε ένα ομαδικό game τεσσάρων ατόμων, είτε τοπικά, είτε μέσω Internet.

A.I. που «σκοτώνει»
Είτε με παρέα, είτε χωρίς, η κύρια ασχολία σας σε κάθε επίπεδο είναι η συλλογή κερμάτων, τα οποία πέφτουν από τα τέρατα που σκοτώνετε. Όσο περισσότερους αντιπάλους εξουδετερώνετε, τόσο πιο πολλά κέρματα πέφτουν στο έδαφος. Αυτά τα drops μπορεί να τα σηκώσουν όλοι οι χαρακτήρες, ανεξάρτητα από το ποιος σκότωσε τον κάθε εχθρό. Εκεί συμβαίνει και το πιο περίεργο της υπόθεσης. Η A.I των συμπαικτών σας είναι αρκετά χαμηλή και στα τρία διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας, αλλά μόλις δουν τα κέρματα τρέχουν να τα σηκώσουν πρώτοι, ανεβάζοντας έτσι το σκορ τους.


Σαν να μην έφτανε αυτό, τα κέρματα μένουν στο έδαφος για πολύ λίγα δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα η μάχη με τα mobs να γίνεται μάχη για το pick up. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να το βάλει η προβληματική κάμερα του παιχνιδιού, χάρη στην οποία δεν μπορείτε να διακρίνετε το ακριβές βάθος στο οποίο βρίσκονται τα νομίσματα, περνώντας ακριβώς από δίπλα τους χωρίς να τα σηκώνετε. Φυσικά οι συμπαίχτες σας που ελέγχονται απ’ τη CPU δεν δυσκολεύονται καθόλου να lootάρουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το ίδιο συμβαίνει όταν στην διαδρομή εμφανίζονται καρδούλες, γνωστές και σαν «ζωές» των χαρακτήρων. Στο διάβα της, η παρέα σας σηκώνει τα πάντα, ακόμη κι αν δεν το έχει πραγματικά ανάγκη. Συνολικά έχετε πέντε ζωές, οι οποίες σταδιακά φεύγουν, όταν έρχεστε σε επαφή και τραυματίζεστε από τους αντιπάλους. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως ακόμη κι αν πεθάνετε στη μάχη, δεν ξαναρχίζετε από την αρχή, παρά μόνο γίνεστε φάντασμα, μέχρις ότου να μαζέψετε κάποια καρδούλα και να επανέλθετε στα φυσιολογικά σας επίπεδα.

Fable Heroes, όπως λέμε…Castle Crashers!

Επαγγελματίες farmers
Με την ολοκλήρωση κάθε επιπέδου, ξεκλειδώνονται τα levels που βρίσκονται στις αμέσως επόμενες περιοχές. Όλα τα επίπεδα εμφανίζονται πάνω σε ένα μικρό χάρτη, στον οποίο μπορείτε να περιπλανηθείτε. Στο χάρτη αυτό σχηματίζονται διασταυρώσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επιλογές των διαθέσιμων επιπέδων. Αποστολές δεν υπάρχουν και το βάρος πέφτει κυρίως στην ολοκλήρωση της κάθε πίστας και στο μάζεμα των νομισμάτων.

Κάθε χαρακτήρας έχει μια κίνηση που επιτίθεται, μια πιρουέτα αποφυγής και μια σούπερ κίνηση, με την οποία χτυπάει και σκοτώνει τους γύρω εχθρούς δίνοντας ως αντάλλαγμα μια καρδιά από τις ζωές του. Το gameplay είναι αρκετά απλό, χωρίς περίπλοκα χτυπήματα. Το μόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσετε τα επίπεδα, είναι το ακατάπαυστο spamάρισμα των πλήκτρων, χωρίς να απαιτούνται συνδυασμοί και combos.


Σε κάθε πίστα, υπάρχουν τοποθετημένα σε εμφανές σημεία διάφορα μπαούλα, τα οποία μπορεί να είναι άδεια ή να κρύβουν κρυμμένους θησαυρούς, ώστε να ανεβάσετε ακόμη περισσότερο το σκορ σας. Στο τέλος κάθε επιπέδου διαλέγετε τι προτιμάτε να αντιμετωπίσετε, μεταξύ ενός boss και ενός minigame. Στα bosses είστε μαζί με τους συμπαίκτες σας και πολεμάτε τον πανίσχυρο εχθρό, ενώ στα minigames βρίσκεστε συνήθως αντιμέτωποι με την παρέα σας και προσπαθείτε να στεφτείτε νικητής μέσω μιας δοκιμασίας. Για παράδειγμα, στο minigame με τις «εκρηκτικές» κότες, βρίσκεστε και οι τέσσερις σε μια αλάνα και κλωτσάτε τις κότες μακριά, ώστε να μην σκάσουν κοντά σας.

Μετά από την ολοκλήρωση ενός επιπέδου ακολουθεί η διαδικασία των upgrades. Εκεί παίρνετε μέρος σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου Monopoly, στο οποίο ρίχνετε ζάρια και μετακινείτε τον χαρακτήρα σας τόσα βήματα μπροστά, όσα ήταν και η ζαριά σας. Ανάλογα με το κουτάκι που προσγειώνεστε, μπορείτε να ξεκλειδώσετε και τα διαθέσιμα upgrades, χρησιμοποιώντας τα κέρματα που έχετε μαζέψει. Οι αναβαθμίσεις αυτές ποικίλουν, ανάλογα με τον τομέα που θέλετε να ενισχύσετε, όπως την δύναμη των όπλων και την ζωή σας. Σε περίπτωση που παίζετε μόνοι σας, χωρίς κάποιον φίλο, μπορείτε να ρίξετε τα ζάρια και για τους υπόλοιπους συμπαίκτες και να τους φτιάξετε καταλλήλως.Η συνολική διάρκεια του Fable Heroes είναι αρκετά μικρή, μόλις τρεις ώρες, ενώ κάθε επίπεδο που ολοκληρώνετε έχετε την δυνατότητα να το ξαναπαίξετε, μαζεύοντας περισσότερα κέρματα, τα οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο Fable: The Journey σε μερικούς μήνες.

League of Fablegends
Με μια πρώτη ματιά, τα καρτουνίστικα γραφικά του Fable Heroes, θυμίζουν αρκετά αυτά του League of Legends, με λιγότερες λεπτομέρειες, ενώ οι απαλοί χρωματισμοί του δεν κουράζουν το μάτι. Τα κουκλάκια-πρωταγωνιστές θυμίζουν αρκετά τους χαρακτήρες των Lego και LittleBigPlanet, χωρίς όμως να τους αντιγράφουν. Από τα σκηνικά των levels απουσιάζουν οι λεπτομέρειες, κάτι το οποίο δεν είναι απαραιτήτως κακό, καθώς το παιχνίδι είναι αρκετά ελαφρύ, χωρίς προβλήματα στο frame rate.


Η μουσική του παιχνιδιού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και επαναλαμβάνεται συνεχώς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ηχητικά εφέ και τις κραυγές των ηρώων όταν εκτελούν επιθέσεις, κάτι το οποίο συναντάμε στους περισσότερους τίτλους Xbox Live Arcade. Έτσι λοιπόν έχουμε ένα συνδυασμό από συμπαθητικά γραφικά και μουσική κάτω του μετρίου, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει προσέξει ιδιαίτερα η εταιρία ανάπτυξης.

Είναι αυτό Fable;
Σε καμία περίπτωση. Η Lionhead Studios έπεσε στην παγίδα των casual games. To όλο concept δεν είναι κακό σαν ιδέα, αλλά από την στιγμή που στον τίτλο υπάρχει το όνομα Fable, περιμέναμε κάτι καλύτερο και αντάξιο της σειράς, που τουλάχιστον θα δικαιολογεί τα 800 Microsoft Points που κοστίζει. Το Co-Op έως τεσσάρων ατόμων, του Fable Heroes είναι συμπαθητικό κι ευχάριστο, παρότι ουσιαστικά δεν καινοτομεί. Αντίθετα, η προβληματική κάμερα και το επαναλαμβανόμενο gameplay χωρίς το παραμικρό σενάριο, αφήνουν μια αίσθηση που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την σειρά Fable.

Θετικά:
- Co-op τεσσάρων παικτών
- Τα upgrades στην Monopoly

Αρνητικά:
- Ανύπαρκτο σενάριο
- Προβληματική κάμερα
- Μικρή διάρκεια
- Επαναλαμβανόμενο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 5
Gameplay: 4
Αντοχή: 4
Γενικά: 5

Μη σας μπερδεύει η ονομασία. Δεν είναι Fable.

Γιάννης Μπόκας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 halismi (Level 17) 07/05/2012 18:33
"Fable Heroes, όπως λέμε…Castle Crashers!" Εάν κρίνω από την βαθμολογία... θα ήθελε!
#2 asmilon (Level 26) 07/05/2012 23:42
Συμφωνω Γιαννη οτι το παιχνιδι χρειαζοταν ενα ενδιαφερον σεναριο ωστε να ανταποκρινεται στο ονομα του Fable, αλλα δε θα το ελεγα μικρο σε διαρκεια, τουλαχιστον οχι παιχνιδι του 3ωρου.

Ποσα perks ξεκλειδωνεις σε 3 ωρες ή ποσα Gold medals? Εκει ειναι η προκληση του τιτλου και εκει θα αφιερωσει καποιος την προσπαθεια του...
#3 rjhe (Level 22) 09/05/2012 14:15
Όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω..εδώ ούτε το κανονικό Fable δεν μου πολυάρεσε πόσο μάλλον αυτό
Score 5
5.12 User Score
(21 votes )
User Reviews 0
Genre:
Developer: Lionhead Studios
Publisher: Microsoft Studios
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 2/5/2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
7
F1 2021   (8.4)
9
Monster Train   (8.3)
10
Test Drive Le Mans   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification