God Hand (PS2)

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PS2  

God Hand
Σάπισέ τους στο ξύλο!

Site: www.capcom.com/godhandΕισαγωγή
Η Capcom πάντοτε φημιζόταν για τα θρυλικά της Beat’ Em Up. Από την εποχή του Street Fighter μέχρι σήμερα, όλα τα “ξυλίκια” της έχουν τιμηθεί δεόντως από τους οπαδούς των Fighting Games. Όμως η σημερινή ανάγκη για next-gen παιχνίδια, έχει κάνει τους χρήστες απαιτητικούς. Παρ’ όλα αυτά, επιμένοντας στην κλασική συνταγή του PS2 και σε συνεργασία με την Clover Studio (δημιουργό του Okami), η Capcom μας παρουσιάζει το τελευταίο μεγάλο Action Fighting game για το Playstation 2.Υπόθεση
Όπως συνέβαινε και σε όλα τα παιχνίδια της capcom, έτσι και στο God Hand, η υπόθεση είναι απλά για να υπάρχει! Ένας…παράφρων άγγελος πέφτει από τον ουρανό στη γη και γίνεται γνωστός ως δαίμοντας με το όνομα King Angra. O Angra δημιουργεί μία στρατιά από δαίμονες και φαντάσματα προκειμένου να κατακτήσει τον ανθρώπινο κόσμο. Όμως, στην πορεία του σχεδίου του, εμφανίστηκε ένας 23χρονος άνδρας με το όνομα “Gene” που στο δεξί του χέρι λεγόταν ότι κατείχε την δύναμη του Θεού. Αυτός όπως καταλαβαίνετε είστε εσείς! Στόχος σας είναι πλέον να εξαλείψετε μία και καλή την συμμορία με τους δαίμονες, η οποία περιλαμβάνει απλούς ανθρώπους, μεταλλαγμένους αλλά και δαίμονες που…αποκαλύπτονται στην πορεία του παιχνιδιού, άλλοι από την αρχή κι άλλοι αν πρώτα τους ξυλοφορτώσετε.

Gameplay
Το God Hand ξεκινάει με δύο επίπεδα δυσκολίας, Easy και Normal, ενώ στην πορεία ξεκλειδώνεται και το δύσκολο επίπεδο. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα Fighting Games καλό θα είναι να επιλέξετε το “Easy” καθώς στα ενδιάμεσα big bosses ενδέχεται να δυσκολευτείτε αρκετά. Το παιχνίδι θυμίζει σύγχρονη έκδοση του Double Dragon αλλά σε 3D μορφή (μόνο που εδώ δεν υπάρχει το άλμα και η αγκωνιά!). Οι κινήσεις είναι αρκετά εντυπωσιακές και απλές στην εκτέλεση. Με το αριστερό Stick κινήστε εκεί που θέλετε και παράλληλα κατευθύνετε το σώμα σας κυκλικά ώστε να εστιάσετε στον εχθρό που θέλετε. Με το δεξί Stick μπορείτε να κάνετε αριστερό ή δεξί Slide, να σκύψετε για να αποφύγετε χτυπήματα ή να κάνετε πίσω τούμπες για να κερδίσετε χώρο. Προχωράμε στις κινήσεις. Με το “X” εκτελείτε κλωτσιά, με το τετράγωνο μπουνιά, με το “Δ” γυριστή κλωτσιά και με το “O” εκτός του ότι σηκώνετε κάποιο αντικείμενο, μπορείτε και να πατήσετε διαρκώς τον αντίπαλο όταν βρίσκεται στο έδαφος για να του αφαιρέσετε επιπλέον ενέργεια. Υπάρχει όμως και συνδυασμός κινήσεων. Με αριστερό Stick και “X” εκτελείτε γυριστή κλωτσιά ψαλιδάκι στον αέρα, που στέλνει τον εχθρό στον πλησιέστερο τοίχο προκαλώντας του σημαντική ζημιά. Με το τετράγωνο πραγματοποιείτε αρπαχτή γροθιά, ενώ με το “Δ” εκτελείτε ένα άπερκατ. Τέλος, με το “L1” στρίβετε 180 μοίρες, με το “L2” προκαλείτε τον αντίπαλο και με το “R1” πραγματοποιείτε ειδική κίνηση. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι πάρα πολύ χρήσιμη σε ενδιάμεσα big bosses τα οποία μπορείτε να περάσετε κυρίως με αυτή τη μέθοδο, ενώ θα πρέπει παράλληλα να κάνετε και εξοικονόμηση των ειδικών κινήσεων για τις συγκεκριμένες στιγμές.

Όλες οι κινήσεις σας περιγράφονται έξυπνα στα Options, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να τις μάθετε, ενώ υπάρχει πολύ σωστή και άμεση ανταπόκριση από την engine του παιχνιδιού. Η δυσκολία έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των εχθρών αφού κάθε φορά χρειάζεται ένας σωστός συνδυασμός κινήσεων και άμυνας ώστε να αποφύγετε έξυπνα τα όποια χτυπήματα του εχθρού και να μην καταλήξετε να ξεμείνετε από ενέργεια, ιδιαίτερα στους σκληρούς εχθρούς με την μεγάλη ενέργεια, οι οποίοι έχουν την τάση να θυμίζουνε τερατώδη aliens όπως αυτά που ξεσκίζουν τα αθώα manga σε ανάλογες ταινίες (τις οποίες ασφαλώς και δεν…-αχέμ, γκουχ γκουχ- έχουμε δει, απλά μας έχουν ενημερώσει!) Αυτά τα σημεία σε κάθε πίστα θα σας προκαλέσουν και την μεγαλύτερη δυσφορία αφού σε περίπτωση που χάσετε θα αναγκαστείτε να επιστρέψετε αρκετά πίσω (μιας και υπάρχουν συγκεκριμένα checkpoint saves).

Αξίζει να σημειώσουμε δύο ακόμη στοιχεία. Το ένα είναι ότι και οι εχθροί μπορούν να σας γραπώσουν και να σας αρχίσουν στα χτυπήματα (κάτι που μπορείτε να αποφύγετε αν μετακινήσετε γρήγορα το αριστερό Stick αριστερά-δεξιά). Το δεύτερο είναι τα διάφορα bonus που υπάρχουν μέσα στην πίστα. Από φρουτάκια που ανεβάζουν την ενέργειά σας μέχρι και αντικείμενα, σίγουρα αν προσέξετε αρκετά θα συναντήσετε ένα σωρό πράγματα που θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Για παράδειγμα τραπέζια, καρέκλες, δοκοί, βαρέλια και όλα τα συναφή ντεκόρ της πίστας, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για να εξοντώσετε εύκολα τους απλούς εχθρούς όταν είναι μαζεμένοι ή να καταφέρετε σημαντικό χτύπημα στο επόμενο big boss. Τα περισσότερα όπλα έχουν και ημερομηνία λήξεως. Π.χ. αν έχετε στα χέρια σας ένα τεράστιο σανίδι και το κοπανίσετε σε μερικούς εχθρούς, μετά από λίγα χτυπήματα θα πάψει να έχει χρησιμότητα.

Χτύπα με και πέτα με στα βράχιαΟι ειδικές κινήσεις σας παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον και στρέφονται κυρίως γύρω από το δεξί σας χέρι (το λεγόμενο “Godhand”) Το “Shockwave” είναι μία δυνατή φλεγόμενη γροθιά στη μάπα του αντιπάλου. Το “La Bomba” προκαλεί σεισμό στο έδαφος και ανατρέπει τους αντιπάλους σας. Το “God Stomp” είναι τελειωτική κίνηση στην οποία προκαλείτε ξαπλώνετε τον εχθρό και του προκαλείτε θανατηφόρα πατήματα στο κεφάλι. Κάθε ειδική κίνηση απαιτεί έναν ή δύο πόντους για να εκτελεστεί. Όσο χτυπάτε τους αντιπάλους σας τόσο γεμίζει η ειδική μωβ μπάρα έως ότου να αποκτήσετε τον επόμενο πόντο και να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε την ειδική κίνηση. Υπάρχει μέχρι και ειδική κίνηση-κλωτσιά στους όρχεις που γίνεται περισσότερο για τον χαβαλέ. Γενικά ο χαβαλές και οι ατάκες πάνε κι έρχονται στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Στην πορεία του παιχνιδιού και μέχρι την ολοκλήρωσή του, ανεβαίνετε διαρκώς level, κερδίζετε Gold, ενώ μπορείτε να αυξήσετε και τους διαθέσιμους πόντους ειδικών κινήσεων (αρχικά ξεκινάτε με μόλις δύο).

Γραφικά
Όλοι οι χαρακτήρες έχουν πολύ καλή κίνηση ενώ τα εφέ χτυπημάτων θυμίζουν κλασικά ιαπωνικά fighting. Κάθε εχθρός σας έχει την δικιά του γκάμα κινήσεων από γροθιές, μπουνιές, λαβές, κρατήματα κ.ο.κ. κι αυτό απεικονίζεται πολύ όμορφα στην οθόνη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ιδιαίτερα οι ειδικές κινήσεις σας έχουν άκρως εντυπωσιακά εφέ. Το μόνο μελανό σημείο είναι ο σχεδιασμός στα πολύγωνα τα οποία είναι λίγο “μαϊμουδένια” κι αυτό φαίνεται αν επιχειρήσετε να κολλήσετε σε έναν τοίχο και να στρίψετε το σώμα σας σε άλλη κατεύθυνση. Τότε…αποκαλύπτεται μαζί και το πίσω μέρος του τοίχου! Συν τις άλλοις, στις ομιλίες των ηρώων το lipsync κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Οι πίστες είναι κάθε λογής. Σκηνικά far west, σύγχρονες πόλεις, αρένες και γενικά όπου μπορεί να παιχτεί ξύλο.

Ήχος
Το δυνατό σημείο του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες μιλάνε μεταξύ τους καθ’ όλη την διάρκεια της μάχης, κάνουν μορφασμούς, ουρλιάζουν όταν δέχονται χτυπήματα κ.ο.κ. Τα vocals του God Hand κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα ενώ τα ηχητικά εφέ είναι άριστης ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας. Κάθε χτύπημα έχει τον ήχο του και κάθε ειδική κίνηση ξεχωρίζει όχι μόνο από το τελικό εφέ αλλά κι από το matrix εφέ που παγώνει την οθόνη. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε πίστα έχει και το δικό της ηχητικό κομμάτι ανάλογο του…ντεκόρ. Βέβαια ορισμένα κομμάτια είναι ελαφρώς εμπνευσμένα από άλλα games ή γνωστά soundtracks και κατά μία έννοια mixαρισμένα για να μην μας “πάνε μέσα”, αλλά σε γενικές γραμμές ο ήχος στο τέρμα βοηθάει στο να “νιώσετε” ακόμη περισσότερο το παιχνίδι.

Επίλογος
Τι είναι λοιπόν το God Hand; Είναι ένα Arcade 3D Fighting το οποίο μπορεί να σας χαρίσει αρκετές ώρες διασκέδασης αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά μαζί του. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Θετικά: Μεγάλη ποικιλία κινήσεων και ειδικών κινήσεων, αυθόρμητες αντιδράσεις από τους χαρακτήρες παράγουν ένα διασκεδαστικό κλίμα μάχης

Αρνητικά: Ορισμένα μικροπροβλήματα στα γραφικά, αρκετή δυσκολία σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.2

Αν εξαιρέσει κανείς τις βαρετές επαναλήψεις, το God Hand είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους θέλουν να ξυλοφορτώνουν τους εχθρούς τους με στυλ!

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ObsessedGeorge (Level 17) 11/02/2011 17:03
Με το συγκεκριμενο παιχνιδι ειχα φαει κολλημα και το επαιζα σαν τρελος οταν ακομα επαιζα με το Ps2! Πολυ καλο κατα την γνωμη μου. Αρκετα δυσκολο αλλα και πολυ rewarding ταυτοχρονα. Αξιζει για αγορα.
Score 8.2
8.25 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action Fighting
Developer: Clover Studio
Publisher: Capcom
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Release Date: 16/2/2007
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
10
Chivalry 2   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification