The Talos Principle 2


Μία τέλεια μίξη φιλοσοφίας και γρίφων.

Μία τέλεια μίξη φιλοσοφίας και γρίφων.

Μία τέλεια μίξη φιλοσοφίας και γρίφων.

Η Κροατική εταιρία παραγωγής Croteam, γνωστή για το Serious Sam franchise, καθώς και για τον ομώνυμο τίτλο από το 2014, φέρνει το sequel ενός εκ των καλύτερων FPS Puzzle Adventures, με publisher την Devolver Digital. Μας περιμένει ένα ταξίδι σε έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όχι μόνο θα προκαλέσουμε τις ικανότητες του μυαλού μας να βρίσκουμε λύσεις, αλλά και θα αναρωτηθούμε για την ανθρώπινη φύση, την ηθική, καθώς και τη θέση μας σε αυτόν τον κόσμο σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

"Είμαι ρομπότ;"
Γεννημένοι σε έναν νέο κόσμο όπου η βιολογική ανθρωπότητα έχει εκλείψει, αλλά η κουλτούρα της συνεχίζει να ζει μέσω του έργου ενός AI ονόματι Elohim και των νέων ρομποτικών «ανθρώπων» που έχει δημιουργήσει για να κατοικήσουν το νέο κέντρο της ανθρωπότητας, την New Jerusalem. Οι τροχοί της μοίρας και της ιστορίας ξαναξεκινούν με τη γέννηση του σιωπηλού πρωταγωνιστή μας 1K, ο οποίος ως 1000ός άνθρωπος και συνάμα τελευταίο δημιούργημα του Elohim, θεωρείται από τους κατοίκους της New Jerusalem ως προφήτης της πίστης τους, The Goal, η οποία τους καλεί να ζήσουν σε πλήρη στασιμότητα αλλά αρμονία με τον κόσμο, χωρίς να επαναλάβουν τα λάθη που έφερε η μεγαλομανία των αρχαίων ανθρώπων.

Αυτό όμως αρχίζει να αμφισβητείται μετά τη θέαση δύο οντοτήτων, του Prometheus, ενός αντιδραστικού που θέλει, όπως και οι αρχαίοι, έτσι και οι νέοι άνθρωποι να βρουν το «Flame» και να εξελιχθούν, και της Pandora, που σταματά τον Prometheus και τον επιστρέφει στα δεσμά του, γιατί ως αντίθεση του, θέλει οι κάτοικοι της New Jerusalem να μείνουν πιστοί στο δόγμα τους για ασφάλεια δική τους και του κόσμου. Αυτό όμως, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του Megastructure, μιας κολοσσιαίας μηχανικής πυραμίδας αδιανόητα προχωρημένης τεχνολογίας, είναι αρκετό για να παρακινήσει το ενδιαφέρον του 1K και της πόλης. Οπότε γίνεται μέλος της ομάδας που θα εξερευνήσει τα μυστήρια του Megastructure, με αρχηγό ομάδας τον εσωστρεφή Alcatraz, μαζί με τον ενθουσιώδη επιστήμονα Byron, τη μηχανικό Melville και τον εξερευνητή Yaqut.

the talos principle 2 1

Στο δρόμο σας, όσο περισσότερα ανακαλύπτετε, τόσο περισσότερο θα έρθετε αντιμέτωποι με ερωτήματα σχετικά με τη φύση του σύμπαντος και τον σκοπό του πολιτισμού. Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, η δίψα για την αλήθεια, ο φόβος της επανάληψης των λαθών της ανθρωπότητας, η πίστη στη λογική ή η πλήρης αποκήρυξη της ανθρωπότητας - οι επιλογές που θα κάνετε και οι πλευρές που θα πάρετε θα καθορίσουν την εξέλιξη των γεγονότων.

Τώρα πως θα πάω αυτό εκεί;
Στο κομμάτι του χειρισμού δεν έχουμε να αναφέρουμε πολλά. Κλασική κίνηση με WASD και όλη η αλληλεπίδραση με αντικείμενα γίνεται με το αριστερό click/E και space για να κάνετε jump. Το άλλο κουμπί που θα πρέπει να θυμάστε είναι το X για να κάνετε reset όποτε κολλήσετε κάπου.

Η κύρια αποστολή μας έχει πάντα ένα βασικό μοτίβο: βρείτε σε τρεις περιοχές τη λύση σε οκτώ puzzles για να ενεργοποιήσετε τρεις πύργους που θα ανοίξουν την είσοδο στο Megastructure και να συνεχίσετε στο επόμενο Act κ.λπ. Αυτό γίνεται στη διάρκεια τεσσάρων Act (χωρίς να μετράμε τον πρόλογο – tutorial και το Act 5 – επίλογο) όπου θα επισκεφτούμε συνολικά 12 διαφορετικά μέρη (και θα ενεργοποιήσουμε και 12 πύργους), καθώς και τέσσερις διαφορετικές πτυχές του Megastructure. Αυτό που κρατάει φρέσκο το gameplay είναι ότι αυτά τα puzzles σε κάθε περιοχή που πάμε συνεχώς εξελίσσονται, προσθέτοντας νέα εμπόδια και εργαλεία που θα συνδυάσουμε για να βρούμε τη λύση. Το καθένα υπάρχει σε διαφορετικού μεγέθους κλειστούς χώρους σε διάφορα σημεία του κόσμου, στην ουσία σαν λαβύρινθος εμποδίων, βασίζεται κυρίως σε συνδυασμό χρωμάτων και συσκευών, καθώς και κάποιες φορές timing. Η πρόοδός μας εμποδίζεται με διάφορους τρόπους, όπως energy barriers, υψόμετρο, εμπόδια που μπλοκάρουν τη σύνδεση συσκευών ή απλά τοίχους. Απώτερος σκοπός είναι να φτάσουμε στο τέρμα όλων αυτών των εμποδίων για να ενεργοποιήσουμε ένα κουμπί που ολοκληρώνει το puzzle. Μόλις ενεργοποιήσουμε και τα οκτώ puzzles σε μια περιοχή, χρειάζεται να ολοκληρώσουμε puzzles που θυμίζουν Tetris για να φτιάξουμε τις γέφυρες που θα μας οδηγήσουν στους πύργους που πρέπει να ενεργοποιήσουμε. Όταν ενεργοποιούμε και τους τρεις και μπούμε στο Megastructure, συναντάμε puzzles που συνδυάζουν στοιχεία από όλες τις περιοχές που επισκεφτήκαμε αλλά σε μεγαλύτερο επίπεδο.

Επιστρέφουν κάποια εργαλεία από το πρωτότυπο, όπως emitters μπλε/κόκκινου ή πράσινου λέιζερ των οποίων οι ακτίνες με χρήση connectors συνδυάζονται με την κατάλληλου χρώματος εσοχή ώστε να ανοίξουν κάποιο barrier ή να τροφοδοτήσουν μια άλλη συσκευή, και τα jammers που μπορούν να μπλοκάρουν συσκευές από απόσταση ή να ανοίξουν κάποιο barrier. Υπάρχουν πολλά καινούργια εργαλεία όπως accumulators για να έχουμε μια κινητή μονάδα του χρώματος λέιζερ που θέλουμε, teleports, drillers για να συνδέουμε περιοχές που χωρίζονται από ειδικούς τοίχους και πολλά άλλα που θα ανακαλύψετε κατά τη διάρκεια της πρόοδού σας και θα μάθετε τη χρήση τους ή ανακαλύψετε νέες, μέσω του πειραματισμού. Εδώ είναι γενικά που καθορίζεται όλη η δυσκολία καθώς, ανάλογα τον παίκτη, μπορεί κάποιο puzzle που φάνηκε εύκολο σε κάποιον να φανεί δύσκολο για κάποιον άλλον και ούτω καθεξής, είναι καθαρά θέμα παρατηρητικότητας και συνδυαστικής σκέψης.

the talos principle 2 2

Ενώ οι περιοχές είναι αρκετά μεγάλες, χάρτης δεν υπάρχει, αλλά διαθέτουμε πυξίδα στο HUD που μας καθοδηγεί σε κάθε περιοχή ενδιαφέροντος με αρκετή ακρίβεια, οπότε ακόμα και τα πιο περίπλοκα μέρη δεν ενδέχεται να σας δυσκολέψουν στον προσανατολισμό. Πέρα από τα puzzles, υπάρχουν διάφορα collectables που μπορούμε να αναζητήσουμε από το μακρινό παρελθόν της ανθρωπότητας καθώς και από πιο πρόσφατα γεγονότα. Μπορεί να πέσετε και πάνω σε κάποια «Sparks» του Prometheus που είναι στην ουσία κλειδιά για να κάνετε skip ένα puzzle, βέβαια όλο το ζουμί του gameplay είναι στα puzzles, οπότε θα σας παρακινούσαμε να το έχετε αυτό ως τελευταία επιλογή. Ο μόνος τρόπος για να πεθάνει ο 1K είναι να βυθιστεί σε βαθιά νερά ή να πέσει από ορισμένα ύψη. Υπάρχουν και προαιρετικά puzzles που με τη σειρά τους ανοίγουν άλλα κλειστά μέρη και μυστικές περιοχές, προσφέροντας ένα extra challenge αλλά και μια πιο ολοκληρωμένη ματιά στην ιστορία και επηρεάζοντας ελαφρώς την πλοκή.

Αξίζει να αναφέρουμε το εξαιρετικό photo mode (το οποίο θα βρείτε στο pause menu) το οποίο μας δίνει την ικανότητα να ανεβάσουμε πολύ το επίπεδο των screenshots μας, να αλλάξουμε τις πόζες και τη θέση του χαρακτήρα μας, μαζί με διάφορα φίλτρα και ρυθμίσεις εικόνας και θέσης κάμερας. Συνδυαστικά με τα εξαιρετικά γραφικά, για τα οποία θα μιλήσουμε αργότερα, μας παρακινεί να δώσουμε προσοχή στο περιβάλλον για τα εκατοντάδες όμορφα spots και αξιοθέατα στα οποία μπορούμε να αποτυπώσουμε φοβερά τοπία και σκηνές που μπορούν να φτιάξουν εξαιρετικά wallpapers.

the talos principle 2 3

Ο χρόνος τερματισμού είναι κατά μέσο όρο 18.5 ώρες (εμένα μου πήρε 19) για την κύρια ιστορία, αλλά μπορεί άνετα να πάει παραπάνω και σε συνδυασμό με τα side quests να ξεπεράσει τις 35. Οπότε μαζί με τα τέσσερα τέλη που μπορείτε να βρείτε (και τις μικρές διαφορές στο καθένα με βάση τις επιλογές σας) και το κυνήγι για τα trophies, προσφέρει αρκετό content, το οποίο λόγω της τιμής του και πόσο polished είναι, θα λέγαμε πως το κάνει και value for money.

Είναι καθήκον του ανθρώπου να είναι ο «βοσκός» του κόσμου; Είμαστε μήπως παγιδευμένοι σε έναν κύκλο αυτοκαταστροφής; Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας αρέσει εκ φύσεως να λύνουμε προβλήματα!

Ένας μοναχικός κόσμος
Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται καθαρά για μία single-player εμπειρία. Αν και υπάρχουν NPCs, κυρίως στη New Jerusalem, ακόμα και εκεί ο πληθυσμός είναι ελάχιστος. Ο 1K είναι μεν ο χιλιοστός άνθρωπος που δημιουργήθηκε, αλλά όπως θα μάθουμε από την αρχή, το ότι οι άνθρωποι είναι πλέον ρομποτικοί δεν σημαίνει ότι όλοι οι 999 πολίτες άντεξαν την πάροδο του χρόνου. Στον έξω κόσμο θα είστε κατά κύριο λόγο μόνοι σας, με κάποιες τυχαίες συναντήσεις με τα άλλα τέσσερα μέλη της ομάδας σας, με τους οποίους μπορείτε να έχετε μερικές συζητήσεις, καθώς και όσα ζώα ακόμα τριγυρνούν πάνω στη Γη.

the talos principle 2 4

Είναι τόσο όμορφο που θα κλάψω
Σίγουρα ένα από τα ομορφότερα release του 2023. Πανέμορφα φωτο-ρεαλιστικά τοπία γεμάτα λεπτομέρεια, ρεαλιστικό lighting και αντανακλάσεις, καθώς και πολύ όμορφα particle effects. Γενικά βλέπουμε την Unreal Engine 5 να χρησιμοποιείτε άψογα, δεν υπήρξε ποτέ στιγμή που συνέβη κάποιο glitch ή bug που χάλασε την ατμόσφαιρα ή ροή, όλα ήταν όπως έπρεπε. Όπως και στις προσθήκες στο gameplay, έτσι και εδώ έρχεται το franchise ένα βήμα μπροστά αν σκεφτούμε ότι το πρωτότυπο είναι από άποψη γραφικών αρκετά εντυπωσιακό για την εποχή του. Παίζοντας με τη γκάμα επιλογών στα video settings, θα δείτε πως ακόμα και σε medium graphics ο κόσμος είναι πανέμορφος. Εκπληκτική δουλειά έχει γίνει και στο κομμάτι του optimization ώστε να μπορεί να παίξει ακόμα και σε παλιότερους υπολογιστές, αλλά αυτό μέχρι τα high settings. Για ultra θα ήταν καλύτερο να έχετε ένα σύστημα έστω κοντά στα προτεινόμενα χαρακτηριστικά για αποφυγή stuttering και bottleneck. Και το μεγάλο μέγεθος των περιοχών, την ποικιλομορφία στα τοπία, σε συνδυασμό με τα φυσικά σύνορά τους (όχι δηλαδή κάποιο invisible wall ή fade για να γυρίσει ο χαρακτήρας πίσω), δυναμώνουν περισσότερο αυτό το συναίσθημα εξερεύνησης.

Χαλάρωσε και άκου
Μπορεί ο πρωταγωνιστής να είναι σιωπηλός, αλλά υπάρχει voice acting από όλα τα μέλη του cast που αποτελούν την ομάδα μας και τους υπόλοιπους NPCs. Στην αρχή ίσως μάλιστα φανεί κάπως άβολο ή περίεργο πόσο πιστά αυτά τα ρομπότ αποδίδουν τον ανθρώπινο τρόπο ομιλίας. Ακόμα και όταν παραξενεύονται με στοιχεία της ανθρώπινης φύσης και γλώσσας, το κάνουν με ανθρώπινο τρόπο, το οποίο ξεκάθαρα βασίζεται στην εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών, οι οποίοι αποδίδουν τα λόγια τους καθαρά και με ζωντάνια. Μερικές φορές υπάρχει επανάληψη φωνών που υπό άλλες συνθήκες θα χάλαγε την εμπειρία, αλλά εδώ δεν είναι τόσο αισθητό, καθώς μπορεί να εξηγηθεί απλά ως «το AI είχε τάδε αριθμό φωνών στον αλγόριθμο από όπου διάλεγε να δώσει στις δημιουργίες του».

Ο ήχος και η μουσική, όπως και τα γραφικά, είναι πολύ όμορφοι. Εξαιρετική μίξη και απόσβεση ήχου ανάλογα με την απόσταση του ατόμου που ακούμε ή το περιβάλλον που είμαστε. Ήχοι και λόγια δεν πέφτουν ποτέ ένα πάνω στο άλλο, με την κάθε σκηνή να περιμένει τη σειρά της. Ο ambient ήχος ανεβάζει περισσότερο στην ατμόσφαιρα της κάθε περιοχής που επισκεπτόμαστε, είτε είναι ένα δάσος, μια έρημος, παγωμένη τούνδρα ή κάποιο αρχαίο κτήριο. Τα sound effects κατά την αλληλεπίδραση με τους διάφορους μηχανισμούς και εργαλεία κάνουν πολύ αισθητή την κάθε τους λειτουργία. Πέρα από την εικόνα, δηλαδή, ακόμα και ο ήχος μεταφέρει καθαρά την πληροφορία «άναψε», «έσβησε», «η σύνδεση εμποδίζεται» κτλ.

Όλο αυτό μαζί με ένα πολύ γαλήνιο soundtrack που έχει σκοπό, ανάλογα την περίσταση, να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε για να σκεφτούμε, ή να αυξήσει την όρεξή μας για εξερεύνηση ή να βγάλει από μέσα μας αυτόν τον παιδικό ενθουσιασμό όταν, μετά από προσπάθεια, βρούμε τη λύση σε ένα puzzle.

the talos principle 2 5

Φέρνοντας αυτό τον γρίφο στο τέλος του
Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι, μπορούμε να πούμε ότι μείναμε ευχάριστα έκπληκτοι με την ποιότητα αυτού του μικρού διαμαντιού της Croteam. Σίγουρα αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία είτε για την ιστορία του, είτε για να βάλετε σε τεστ τις ικανότητες επίλυσης σας, ή απλά για να χαλαρώσετε και να εξερευνήσετε τον κόσμο του. Να σημειωθεί ότι τη στιγμή που γράφουμε αυτό το review έχει βγει το DLC: The Talos Principle 2 – Road to Elysium, το οποίο προσθέτει ακόμα περισσότερο content τόσο στο κομμάτι της ιστορίας όσο και των puzzles.

Θετικά:
- Πανέμορφα γραφικά
- Πολύ καλό photo mode
- Συνεχώς εξελισσόμενα puzzles
- Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία
- Καλό voice acting
- Όμορφο soundtrack

Αρνητικά:
- Η φόρμουλα των βασικών αποστολών γίνετε επαναλαμβανόμενη
- Είμαστε ρομπότ μετά-άνθρωποι αλλά δε ξέρουμε να σκύψουμε ή να σκαρφαλώσουμε περβάζια

Βαθμολογία:
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Σενάριο: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5

Μια εξαιρετική εμπειρία που αξίζει να βιώσουν ακόμη και όσοι δεν είναι μεγάλοι fans του genre, έστω μια φορά.

Γιάννης Χολίδης

NEWS   VIEW ALL

The Talos Principle 2

[Αρχική δημοσίευση: 20/5/16 - Η εταιρεία ανάπτυξης Croteam ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει sequel για το First-Person Adventure της, The Talos Principle] Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια της εκδήλωσης Nordi...
Posted (27 Sep 2023)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.5
8 User Score
(3 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle/Adventure
Developer: Croteam
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση: Devolver Digital
Players: 1
Requirements: Windows 10 (2004 έκδοση ή νεότερη), Επεξεργαστής: 4 core CPU @ 2.5 GHz (AMD Ryzen 5, Intel core i3/i5), 8 GB RAM, Κάρτα Γραφικών: Radeon RX 470 ή GeForce GTX 970 ή ανώτερη, 75 GB χώρος στον σκληρό δίσκο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 2/11/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification