EA Sports UFC 5

Hot
Το ξύλο επέστρεψε στον πλανήτη του UFC.

Το ξύλο επέστρεψε στον πλανήτη του UFC.

Το ξύλο επέστρεψε στον πλανήτη του UFC.

Το EA Sports UFC 5 είναι μια νέα προσθήκη στη σειρά UFC της EA. Πρόκειται για τον πέμπτο τίτλο της σειράς και έρχεται τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του UFC 4. Η εταιρία ανάπτυξης του τίτλου είναι η EA Vancouver η οποία είναι υπεύθυνη και για άλλους αθλητικούς τίτλους όπως το EA FC 24. Είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί μόνο για τα συστήματα αυτής της γενιάς και πλέον έχει αφήσει πίσω του το PS4 και το Xbox One.

Οπότε σαφέστατα έχουμε και μεγάλη βελτίωση στον τεχνικό τομέα σε σχέση με το UFC 4, βέβαια το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την κυκλοφορία του UFC 5 σίγουρα ωφέλησε το franchise διότι έδωσε αρκετό χρονικό διάστημα στους developers για να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα που υπήρχαν και έτσι να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Σίγουρα εδώ βλέπουμε το πόσο ευεργετικό είναι για έναν αθλητικό τίτλο να παίρνει ένα διάλλειμα και να μην κυκλοφορεί ετήσια με απλά ανανεωμένα ρόστερ όπως για παράδειγμα το FC 24.

EA Sports UFC 5 1

Ετοιμαστείτε για να μπείτε στο ρινγκ
Το φετινό game αποτυπώνει ακριβώς την αίσθηση του να είναι κάποιος μέσα στο ρινγκ για έναν αγώνα UFC, έχουμε εξισορρόπηση της διασκέδασης με την προσομοίωση που δίνει ουσιαστικά μία ολοκληρωμένη εμπειρία συνολικά. Το σύστημα μάχης είναι αρκετά βίαιο που θυμίζει την εμπειρία των πραγματικών αγώνων με τα φρύδια να ανοίγουν, τις μύτες να ματώνουν και τις πληγές να αιμορραγούν κατά την διάρκεια του κάθε αγώνα.

Πέρα από το έντονο οπτικό θέαμα μέσα στο ρινγκ, το σύστημα μάχης φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί και έχει φτάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα games της σειράς. Αναλόγως με το που έχει δεχθεί χτύπημα ο αθλητής, έχουμε και την αλλαγή στο αντίστοιχο στατιστικό όπου για παράδειγμα αν δεχθεί ένα χτύπημα στη μύτη και αυτή στραβώσει αυτόματα θα πέσει και η stamina διότι ο παίκτης δεν θα μπορεί να αναπνέει σωστά.

Όσο πιο πολλά χτυπήματα δέχεται κάποιος στα σημεία που έχουν ήδη πληγεί τόσο πιο κοντά στην ήττα είναι. Κάπου εδώ μπαίνει και ο γιατρός του αγώνα στην εξίσωση όπου κάθε φορά που κάποιος δέχεται σημαντικά χτυπήματα που ουσιαστικά δυσχεραίνουν την κατάσταση του εκεί έχουμε και το time out με τον γιατρό να δίνει τις πρώτες βοήθειες και να σταματάει ενδεχόμενες αιμορραγίες. Η συχνότητα που επεμβαίνει ο γιατρός είναι σωστά ισορροπημένη και δεν δημιουργεί προβλήματα με αχρείαστες παρεμβάσεις.

Όταν ο μαχητής σας δεχθεί σημαντικά χτυπήματα σας δίνεται η επιλογή να σταματήσετε τον αγώνα για να αποφύγετε μεγαλύτερη ζημιά ή να προσπαθήσετε να κερδίσετε τον αγώνα με πολλά διαλλείματα και σωστή στρατηγική. Σίγουρα αυτή η προσθήκη είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς πρέπει να διαχειριστείτε κατάλληλα τον μαχητή σας σε κάθε ξεχωριστό αγώνα για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της σεζόν που είναι μέρος του career mode.

ΕΑ Sports UFC 5 2

Στο career mode καλείστε να φτιάξετε τον δικό σας μαχητή και να ξεκινήσετε την καριέρα σας στα ρινγκ του UFC, είναι ένα πολύ διασκεδαστικό mode που δίνει και νέα στοιχεία πλέον στο franchise όπου θα πρέπει να διαχειρίζεστε τον μαχητή και να τον προφυλάσσετε όταν αυτό χρειάζεται αλλά και να προσπαθήσετε να είστε ενεργοί και κοινωνικά κλείνοντας συμφωνίες με τους χορηγούς και να φροντίζετε για την διαφήμιση σας στα social media.

Κάθε μαχητής συμπεριφέρεται όπως και στην πραγματικότητα με ξεχωριστά χαρακτηριστικά μέσα στο ρινγκ και στην κάθε μάχη και έτσι θα πρέπει να μελετάτε τα χαρακτηριστικά και τα αδύναμα σημεία του κάθε αντιπάλου έτσι ώστε να μπορείτε να προσεγγίζετε την κάθε μάχη ξεχωριστά. Ένα από τα αρνητικά που παρατηρήθηκαν είναι το μικρό ρόστερ μαχητών όπου εδώ συναντάμε σημαντικές ελλείψεις με πολλούς γνωστούς και πρωτοκλασάτους χαρακτήρες να λείπουν και με τους φανατικούς του αθλήματος σίγουρα να μένουν παραπονεμένοι.

EA Sports UFC 5 3

Το ground game στο UFC 5 είναι ανανεωμένο σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους του franchise αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο. Για πολλούς ίσως αυτό να είναι και το πιο εκνευριστικό κομμάτι του game. Ναι μεν είναι κομβικής σημασίας για το άθλημα αλλά στην μετάβαση του σε video game αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Απαιτεί στρατηγική και γρήγορα αντανακλαστικά, βέβαια παρατηρήθηκε και ένα πολύ σοβαρό bug όπου σε μία περίπτωση δεν έπιανε ένα κουμπί και έτσι η ήττα ήταν αναπόφευκτη.

Πολλές φορές θα χρειαστείτε μέχρι και δέκα λεπτά για να μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα με το ground game όπου θα πρέπει να είστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Το ευχάριστο εδώ είναι ότι σε μερικά modes υπάρχει η επιλογή της απαγόρευσης του ground game, κάτι που σίγουρα θα σας σώσει πολύ χρόνο και κόπο και σαφώς θα χαρείτε πιο πολύ το gameplay.  Οι διαφορές είναι ξεκάθαρες ακόμα και στις κατηγορίες της μάχης δηλαδή ανάλογα την κατηγορία κιλών που βρίσκεται ο μαχητής σας θα νιώθετε και διαφορετικό και το κάθε χτύπημα. Σαφέστατα έχουμε και βελτιωμένα animations στη μάχη που εμπλουτίζουν το gameplay δίνοντας του ζωντάνια και κάνοντας τους μαχητές να εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήματα τους.

EA Sports UFC 5 4

Βέβαια είναι απολύτως λογικό να αφήνει ένα αρνητικό συναίσθημα το ground game από τη στιγμή που το boxing και το kickboxing είναι τόσο διασκεδαστικά. Κάθε χτύπημα είναι απολαυστικό και αν το παίξετε σε PS5 θα νιώσετε και την αντίστοιχη δόνηση αναλόγως που δέχεστε το κάθε χτύπημα καθώς και στο κάθε πέσιμο θα νιώσετε να τραντάζεστε και εσείς μαζί με τον μαχητή σας. Το κομμάτι των knock outs είναι βελτιωμένα φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα games της σειράς και εδώ έχουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα όπου δεν είναι τόσο εύκολο όσο παλιά να καταλήξετε να κερδίσετε έναν αγώνα με knock out.

Μπες στο ρινγκ και γίνε ο απόλυτος πρωταθλητής

Ετοιμαστείτε για μάχες με παίκτες από όλο τον κόσμο
Πέρα από τα υπόλοιπα modes το UFC 5 έχει και online . Αρχικά έχουμε το online career mode στο οποίο μπορείτε να φτιάξετε τον χαρακτήρα σας και ουσιαστικά έχετε την δυνατότητα να τεθείτε αντιμέτωποι με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο για να φτάσετε στην κορυφή της κατάταξης και να κερδίσετε όσα περισσότερα πρωταθλήματα μπορείτε, όσο περισσότερους αγώνες κερδίζετε θα σας δίνονται και οι αντίστοιχες ανταμοιβές και διάφορα xp boosts. Οι πόντοι που θα κερδίσετε σε κάθε αγώνα μπορείτε να τους ξοδέψετε έτσι ώστε να αναβαθμίσετε τις ικανότητες του μαχητή σας και να είστε πιο αποτελεσματικοί και καλύτεροι στις επόμενες μάχες. Πέρα από αυτό το mode υπάρχει και η δυνατότητα για να παίξετε και να τεθείτε αντιμέτωποι με τους φίλους σας σε local matches.

Τεχνικός τομέας αντάξιος του Mac Gregor
Στον οπτικό τομέα, το UFC 5 είναι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Αυτό βέβαια συμβαίνει λόγω της μετάβασης που έγινε στην Frostbite Engine, παρά το γεγονός αυτό βέβαια πολλά από τα assets έχουν ανακυκλωθεί από την προηγούμενη κυκλοφορία. Τα μοντέλα των μαχητών είναι πολλές φορές πραγματικά χάρμα οφθαλμών με μεγάλη λεπτομέρεια και εδώ φαίνεται το πόσο προσεγμένα έγινε ο σχεδιασμός του κάθε μαχητή ξεχωριστά.

Αυτό που επίσης άλλαξε στο UFC 5 είναι η παρουσίαση των αγώνων συνολικά με τα πλάνα της εισαγωγής και την είσοδο των μαχητών και τα πολύ καλά KO replays να προσθέτουν σίγουρα πολλά συν στην συνολική εμπειρία του κάθε ξεχωριστού αγώνα. Στα του τεχνικού τομέα έχουμε αρκετά καλό αποτέλεσμα με τα 60 fps να είναι σταθερά και να μην έχουμε διακυμάνσεις.

EA Sports UFC 5 5

Παρουσίαση και σχολιασμός αντάξιος του UFC
Ο ηχητικός τομέας του UFC 5 είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, με τους ήχους από το κοινό μέχρι και τα χτυπήματα του κάθε αθλητή να είναι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Ο σχολιασμός του αγώνα που ξεκινάει από την είσοδο των μαχητών μέσα στο ρινγκ και συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του αγώνα είναι πάρα πολύ πιστός στο κλίμα του αγώνα πέρα από λίγες περιπτώσεις που ξεφεύγει από το κλίμα του αγώνα με κάποια άστοχα σχόλια. Η μουσική επένδυση στα μενού επίσης είναι μέσα στο κλίμα και ταιριάζει απόλυτα με τους αγώνες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από αυτούς. Όλα αυτά βοηθάνε έτσι ώστε να έχουμε την αίσθηση της αυθεντικότητας.

Μία φρέσκια προσθήκη στο franchise του UFC
Η EA Vancouver, η οποία είναι γνωστή για την ανάπτυξη του FC 24, προσπάθησε να φέρει την ανανέωση στην σειρά του UFC. Όμως σε αυτή την περίπτωση αυτός ο αέρας ανανέωσης δεν πέρασε σε όλες τις πτυχές του τίτλου όπου το γενικότερο περιεχόμενο έμεινε στάσιμο. Το career mode έχει κάποιες νέες προσθήκες αλλά δεν κάνει την διαφορά κάπου και παραμένει μονότονο. Ανάμεσα στις μάχες έχουμε και τις προπονήσεις και την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά μετά από λίγες φορές οι συγκεκριμένες δραστηριότητες καταντάνε να γίνονται μονότονες και επαναλαμβανόμενες. Ένα ακόμα αρνητικό είναι τα bugs που παρατηρήθηκαν όπου σε μία περίπτωση για παράδειγμα ο μαχητής κολλούσε και δεν ανταποκρίνονταν με αποτέλεσμα να χρειάζεται να γίνει ο αγώνας ξανά από την αρχή. Το online career mode από την άλλη έχει μεγάλο ενδιαφέρον και γενικά οι servers αν και μιλάμε για την ΕΑ, ήταν πολύ σταθεροί και δεν υπήρχαν αποσυνδέσεις. Συμπερασματικά, το UFC 5 είναι μία νέα ουσιαστική προσθήκη στο franchise του UFC, αλλά έχει και κάποια θέματα που το κρατάνε πίσω σε μερικούς τομείς.

Θετικά:
- Άρτιος τεχνικός τομέας
- Πολύ ενδιαφέρον online career mode
- Απολαυστικό gameplay με αρκετή αυθεντικότητα
- Προσθήκη του νέου ανανεωμένου damage system

Αρνητικά:
- Μονότονες και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στο career mode
- Σημαντικές ελλείψεις στο ρόστερ των μαχητών
- Μερικά bugs και glitches
- Υπερβολικά στάσιμα και μονότονα offline modes

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.4

Μία νέα φρέσκια προσθήκη στο UFC franchise με αρκετά ψεγάδια.

Σωτήρης Τσόπουλος

NEWS   VIEW ALL

UFC 5

[Αρχική δημοσίευση: 10/7/23] Η EA Sports αποκάλυψε και επίσημα το UFC 5. Η Αμερικάνικη εταιρεία έδειξε το λογότυπο του παιχνιδιού χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Κατά τα άλλα, περισσότερες πληροφορί...
Posted (25 Sep 2023)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.4
7.4 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: EA Vancouver
Publisher: EA Sports
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 27/10/23
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification