Lies Of P

Hot
Άλεξ Κατσαρός

Ο Πινόκιο στην πιο σκοτεινή του περιπέτεια.

Ο Πινόκιο στην πιο σκοτεινή του περιπέτεια.

Ο Πινόκιο στην πιο σκοτεινή του περιπέτεια.

Από το ξεκίνημα των Soulslike Dark Fantasy RPGs της Fromsoftware με το θρυλικό Demon’s Souls το 2009, είναι αναμφίβολο ότι το συγκεκριμένο genre έχει κατακτήσει μια αξιομνημόνευτη θέση στη καρδιά των gamers και του gaming industry γενικότερα. Από τότε, πολλές εταιρείες προσπάθησαν να μιμηθούν αυτό το επιτυχημένο στυλ με διάφορες προτάσεις στον χώρο. Μια από αυτές είναι και η Ν. Κορεάτικης καταγωγής, Neowiz Games που τον Μάιο του 2021 ανακοίνωσε το πρώτο της Soulslike με όνομα Lies Of P.

Το Soulslike RPG της Neowiz Games είναι εμπνευσμένο από το αριστούργημα του Carlo Collodi, The Adventures Of Pinocchio και πραγματεύεται σε έναν Dark Fantasy κόσμο τις περιπέτειες του Πινόκιο, όπου φυσικά είναι και ο πρωταγωνιστής μας. Το 2023 κυκλοφόρησε το πρώτο demo του video game και λίγο καιρό αργότερα, τον Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησε και το full game.

lies of p 1

Μια ιστορία..ψέματα
Το Lies Of P όντας εμπνευσμένο από το novel του Carlo Collodi, όπως προαναφέραμε παραπάνω, ακολουθεί τον Πινόκιο ή αλλιώς όπως ονομάζεται P, όχι όμως με την κλασική ιστορία που όλοι ξέρουμε. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην πόλη Krat η οποία κατοικείται και από ανθρώπους αλλά και από ρομποτικές μαριονέτες. Στην αρχή της ιστορίας ανακαλύπτουμε ότι έχει υπάρξει μια μαζική επιδημία στις μαριονέτες της πόλης και έχουν όλες σχεδόν μετατραπεί σε φονικές μηχανές σκοτώνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού. Ταυτόχρονα υπάρχει και μια δευτερεύουσα αρρώστια που μαστίζει τους εναπομείναντες ανθρώπους της πόλης, που αναφέρεται ως petrification disease.

Το σενάριο, λοιπόν, βρίσκει τον πρωταγωνιστή μας να προσπαθεί να ανακαλύψει τι έχει συμβεί σε αυτήν την πόλη, πώς ξεκίνησε αυτή η καταστροφική επιδημία των μαριονετών και του petrification disease και πώς μπορεί να το σταματήσει. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας βρίσκουμε διάφορους NPC χαρακτήρες που μας δίνουν στοιχεία και πληροφορίες για το ευρύτερο lore του video game, καθώς και μέσα από side questlines μαθαίνουμε περισσότερα για τον κάθε χαρακτήρα και τον ρόλο του στην γενική υπόθεση. Επίσης, να σημειωθεί ότι από τους χαρακτήρες που συναντάμε υπάρχουν και γνωστά πρόσωπα, όπως ο Geppetto και ο κλασικός σύντροφος του Πινόκιο ο γρύλος με όνομα Gemini. Συνολικά η ιστορία διαρκεί περίπου 25 ώρες και φτάνει περίπου τις 35, αν ασχοληθείτε και με τα side quests. Διαθέτει 3 endings και την επιλογή για New Game+, οπότε αν κάποιος θελήσει να τα κάνει όλα, οι ώρες αυξάνονται κατά πολύ.

 

Μαριονέτα από ατσάλι
Το gameplay του Lies Of P είναι γνώριμο για τους λάτρεις των Soulslike RPGs και ειδικότερα για τους οπαδούς του επικού Bloodborne της Fromsoftware. Από την πρώτη περιοχή του video game, μας συστήνονται τα mechanics, ενώ, στα πρώτα λεπτά, δίνεται η επιλογή κλάσης. Οι κλάσεις που μας παρουσιάζονται είναι πολύ πιο απλοϊκές σε σύγκριση με άλλους τίτλους του genre. Οι επιλογές που έχουμε είναι για Strength build, όπου ο P ξεκινάει με greatsword και περισσότερο strength και vitality, για Dexterity build που ξεκινάμε με ελαφρύ σπαθί rapier και περισσότερο dexterity και vitality, καθώς και η τελική επιλογή είναι ένα Balanced build που μας ξεκινάει με ένα απλό lightsword και τους πόντους εμπειρίας σε όλα τα attributes. Επίσης, όπως είναι φυσικό για το genre, υπάρχουν και τα αντίστοιχα bonfires, τα οποία ονομάζονται stargazers. Μέσω των stargazers μπορείτε να κρατάτε checkpoints, να κάνετε διαχείριση του εξοπλισμού και των όπλων σας και φυσικά να μεταφέρσετε από περιοχή σε περιοχή και στο κεντρικό hub του video game το Hotel Krat. Επιπρόσθετα όπως σε όλα τα video games του είδους, υπάρχουν τα αντίστοιχα health potions που λέγονται pulse cells με τα οποία ο P μπορεί να θεραπευτεί ανά πάσα στιγμή.

Τα βασικά combat mechanics του αποτελούνται από dodge, perfect block (ή parry), απλό block και τα light και heavy weapon attacks. Κάθε όπλο έχει και 2 special attacks, τα οποία όμως δεν μπορούν χρησιμοποιηθούν ακατάπαυστα. Υπάρχουν 3 μπλέ μπάρες κάτω από το stamina, οι οποίες μόνο όταν γεμίσουν επιτρέπουν την χρήση των special attacks. Επιπλέον, έχουμε και τα legion arm mechanics. Ο P έχει ένα προσθετικό χέρι το οποίο μπορεί να δώσει κάποια abilities στον παίκτη. Για παράδειγμα, μπορεί να πετάει φωτιά κάνοντας fire elemental ζημιά στους εχθρούς ή ακόμα και να πάρει τη μορφή ασπίδας για πιο ασφαλείς συμπλοκές με δύσκολα mobs και bosses. Κάθε variation του Legion Arm παίρνει μέχρι 3 αναβαθμίσεις βρίσκοντας συγκεκριμένα items κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

lies of p 4

Ένα souls σύστημα οικονομίας δεν θα μπορούσε να λείπει από το Lies Of P και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε το λεγόμενο Ergo. Το Ergo το βρίσκουμε σκοτώνοντας απλά mobs και φυσικά bosses αλλά και σε διάφορα Ergo Fragment items, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν για να δώσουν Ergo στον P. Προφανώς με το Ergo μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα στατιστικά του P και να προσαρμόσουμε το build μας αναλόγως με τον τρόπο που επιθυμούμε να παίξουμε. Ακόμα, με το συγκεκριμένο σύστημα οικονομίας μπορούμε να αγοράσουμε συγκεκριμένα όπλα, να τα αναβαθμίσουμε σε συνδυασμό με κάποια συγκεκριμένα materials και τέλος να αγοράσουμε χρήσιμα αντικείμενα, τόσο για τις μάχες, όσο και για side quests. Στο equipment inventory, μπορούμε επίσης να εξοπλίσουμε στον P όπλα και ενδυμασίες αλλά και συγκεκριμένα amulets και mechanical parts που δίνουν passive buffs και upgrades. Αναβαθμίσεις γενικότερα στον εξοπλισμό και σε διάφορα mechanics μπορούν να γίνουν στο Hotel Krat μέσω μιας πειραματικής καρέκλας του Geppetto. Με αυτό το upgrade mechanic μπορούν να αναβαθμιστούν τα pulse cells (health potions), ο μέγιστος αριθμός των amulets και πολλά άλλα.

Μιλώντας για εξοπλισμό και αναβαθμίσεις, το Lies Of P διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα στα όπλα που επιτρέπει στον παίκτη να τα τροποποιήσει. Πιο συγκεκριμένα, κάθε όπλο αποτελείται από το κύριο μέρος που κάνει damage και απο ένα handle. Έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να συνδυάσουμε οποιοδήποτε κύριο μέρος όπλου με οποιοδήποτε handle θέλουμε, δημιουργώντας, έτσι, πολλαπλούς συνδυασμούς όπλων. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα greatsword του οποίου η λεπίδα (κύριο μέρος) κάνει καλό damage και θέλετε να την κρατήσετε αλλά το handle του σπαθιού είναι πολύ βαρύ και συνεπώς αργό. Μπορείτε να αλλάξετε το handle και να βάλετε π.χ. ενός lightsword. Αυτόματα, λοιπόν, το σπαθί θα έχει τις κινήσεις και την ταχύτητα του lightsword με την λεπίδα ενός greatsword. Φυσικά υπάρχουν μικρά damage penalties, όμως μπορούν να διορθωθούν μέσω της blacksmith.

 Εξοπλίσου με όπλα και ετοιμάσου για ανελέητα bosses.

Το πιο αξιομνημόνευτο όμως mechanic που συναντάμε στο Lies Of P είναι αυτό των ψεμάτων. Ως μια ιστορία Πινόκιο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ψέματα και το video game μας επιτρέπει, σε διαλόγους με npcs, να επιλέγουμε απαντήσεις. Οι απαντήσεις, κυρίως στα λεγόμενα των npcs, είναι είτε να πούμε την αλήθεια για κάτι, είτε ψέματα. Ανάλογα με τις απαντήσεις, αλλάζει σε ένα βαθμό η ιστορία, οι σχέσεις του P με άλλους χαρακτήρες, καθώς και ο ίδιος ο P. Λέγοντας ψέματα, ο P αγκαλιάζει την ανθρωπιά του και αυτό τον κάνει να διαφέρει απο μια συνηθισμένη μαριονέτα. Ανάλογα, λοιπόν, με τις επιλογές που συναντάμε, αλλάζει και το Ending.

Το πιο όμορφο ψέμα
Ο τεχνικός/οπτικοακουστικός τομέας του Lies Of P είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγάλα προτερήματα του παιχνιδιού. Η μηχανή γραφικών που χρησιμοποιεί είναι η Unreal Engine 4 της Epic Games και δικαιώνει απόλυτα τη σκοτεινή, φανταστική αλλά και ρεαλιστική, παράλληλα, ατμόσφαιρα του video game. Οι φωτισμοί είναι καλοφτιαγμένοι δίνοντας, ποικιλία visuals στον παίκτη σε κάθε περιοχή. Οι περιοχές είναι εξίσου εντυπωσιακές σχεδιαστικά, όμως αρκετά άδειες και ελλιπείς σε πολλά σημεία. Για παράδειγμα, υπάρχουν σημεία σε κάποιες περιοχές που, ενώ φαίνεται ότι οδηγούν σε κάποιο μυστικό ή κάποιο item, οδηγούν απλά σε ένα αδιέξοδο που δεν έχει τίποτα. Ακόμη, σε σύγκριση με άλλους τίτλους του είδους, είναι αρκετά γραμμικό, χωρίς να έχει ποικιλία σε μυστικά και side κομμάτια μιας περιοχής. Σε αντίθεση, π.χ., με το Bloodborne που έχει παρόμοια δομή στις περιοχές, όμως είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αχανείς και τις περισσότερες φορές οδηγούν σε εντελώς καινούριες side περιοχές.

lies of p 3

Ο σχεδιασμός, επίσης, των χαρακτήρων είναι αρκετά εντυπωσιακός και ιδιαίτερα των bosses. Υπάρχει ποικιλία στα bosses με κάθε ένα να έχει το δικό του σετ κινήσεων και σχεδιασμό να ταιριάζει στο στυλ της αντίστοιχης περιοχής όπου το συναντάμε. Δεν υπάρχει επανάληψη στα bosses, ευτυχώς, παρά μόνο σε κάποια side και mini bosses, τα οποία είναι προφανώς προαιρετικά. Τα απλά και τα strong mobs έχουν εξίσου εντυπωσιακό σχεδιασμό και σετ κινήσεων, καθώς ταυτοχρόνως και ικανοποιητική ποικιλία, τόσο σε είδη, όσο και σε παραλλαγές. Τέλος, υπάρχει πολύ καλή λεπτομέρεια και στους φιλικούς npcs που βρίσκουμε σε όλο το ταξίδι. Κάθε χαρακτήρας έχει μοναδικό σχεδιασμό και προσωπικότητα, όπως και μια μοναδική ιστορία να πει. Το voice acting συνοδεύει εξαιρετικά αυτή τη μοναδικότητα στους χαρακτήρες και οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι.

Το video game δεν απογοητεύει ούτε στο ακουστικό κομμάτι. Σε όλες τις περιοχές του παιχνιδιού ακούγεται ambient μουσική αλλά και ήχοι στην ατμόσφαιρα να τη συνοδεύουν. Ειδικά στις πιο dark θεματοποιημένες περιοχές, αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο. Η μουσική υπόκρουση είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική. Κάθε περιοχή έχει τον δικό της τόνο ηχητικά, χωρίς να ξεφεύγει όμως από τη θεματική του όλου concept. Το main hub στο Hotel Krat έχει κατά τη γνώμη μας την πιο αξιομνημόνευτη μουσική, καθώς εκεί υπάρχει και ένα γραμμόφωνο όπου μπορείτε να ακούσετε διάφορα τραγούδια in game που τα βρίσκετε στη διάρκεια του ταξιδιού σας. Tα bosses από την άλλη δεν έχουν και τόσο “iconic” μουσικά θέματα σε σύγκριση με άλλα video games του είδους. Ενώ σαν ονόματα και εμφάνιση είναι μοναδικά, δεν συγκρατήσαμε σχεδόν κανένα από τα θέματά τους. 

 lies of p 2

Ένα Soulslike που αξίζει
 Το Lies Of P αποτελεί ένα δυνατό Soulslike πακέτο και με βεβαιότητα του αξίζει το DLC και το sequel που θα λάβει. To gameplay είναι καλοδουλεμένο και εθιστικό, όμως χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις στο dodge και στα animations των όπλων. Το dodge, δυστυχώς, σε συγκεκριμένες περιστάσεις περιορίζει τον παίκτη χωρίς i-frames και σε συνδυασμό με συγκεκριμένες επιθέσεις εχθρών, ενώ εν μέρει το RPG της Neowiz ωθεί πιο πολύ τον παίκτη να τελειοποιήσει το parry. Στην δική μας περίπτωση, μόλις συνηθίσαμε το parry, κάναμε σπάνια dodge επιθέσεις. Στα όπλα, ενώ υπάρχει ποικιλία, βρήκαμε πως τα περισσότερα lightweight όπλα είναι πολύ πιο χρήσιμα και στρατηγικά στις μάχες, σε σύγκριση με τα heavyweight τα οποία από τη μία δεν κάνουν όσο damage θα έπρεπε αλλά κι έχουν υπερβολικά αργή ταχύτητα και σχετικά μικρό range. Ο τεχνικός τομέας είναι άρτιος, διατηρώντας σταθερά 60 καρέ και εντυπωσιακά visuals στις κονσόλες επόμενης γενιάς. Σεναριακά το lore δεν απογοητεύει και δεν κουράζει. Είναι ενδιαφέρον και ιντριγκάρει να δει κανείς τι γίνεται στη συνέχεια. Το Lies Of P αποτελεί εξαιρετική πρόταση για τους λάτρεις των συγκεκριμένων στυλ RPGs αλλά και για παίκτες που θέλουν ένα entry στο genre. 

Θετικά
- Εξαιρετικά γραφικά, σχεδιασμός χαρακτήρων και ηχητικά εφέ
- Εθιστικό gameplay, αν και με μικρά flaws
- Αρκετά πλούσιο lore, με καλογραμμένη ιστορία και χαρακτήρες
- Ικανοποιητικό μέγεθος συνολικών ωρών, που ούτε κουράζει, ούτε τελειώνει γρήγορα

Αρνητικά
- Τα πιο πολλά Heavy weapons στα περισσότερα fights είναι άχρηστα
- Το dodge σε συνδυασμό κινήσεων των εχθρών είναι ανεπαρκές και δεν βοηθάει και πολύ στην αποφυγή χτυπημάτων
- Τα μουσικά θέματα των bosses είναι σχετικα forgettable

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

'Ενα δυνατό Soulslike που αξίζει μια ευκαιρία, αν είστε fans του Πινόκιο.

Άλεξ Κατσαρός

NEWS   VIEW ALL

Lies of P 2

Ο director του Lies of P, Ji Won Choi μας έδωσε μία πρώτη ιδέα για το επερχόμενο DLC του game, όπως επίσης επιβεβαίωσε την ύπαρξη και ενός sequel. Μέσω του Director’s Letter video ο Choi ευχαρίστησ...
Posted (01 Nov 2023)

Lies of P gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 9/11/21] Το Lies of P είναι εμπνευσμένο από την κλασική ιστορία του Πινόκιο και ανακοινώθηκε τον Μάιο για το PlayStation 5. Το εν λόγω Souls-like RPG αντλεί έμπνευση από το Blood...
Posted (08 Sep 2023)

Lies of P demo

Το demo του Lies of P είναι διαθέσινο πλέον σε μόνιμη βάση, καθώς οι developers του είδαν ότι είχε πολλά downloads κατά την διάρκεια του Steam Next Fest. Ήταν στα top 100 games που έπαιξε περισσότερο ...
Posted (02 Jul 2023)

Modders έβαλαν εξοπλισμό του Bloodborne στο Lies of P

Οι modders Garden of Eyes έβαλαν εξοπλισμό του Bloodborne στο Lies of P. Τα δύο games έχουν ήδη πολλές ομοιότητες και αυτή ήταν και η πρώτη εντύπωση που δημιούργησε το Lies of P όταν ανακοινώθηκε. Όπ...
Posted (15 Jun 2023)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.8
7.5 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Role-Playing
Developer: Neowiz Games, Round 8 Studios
Publisher: Neowiz Games
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: Windows 10 64bit, Επεξεργαστής AMD Ryzen 3 1200/Intel Core i3-6300, Μνήμη RAM 8 GB RAM, Κάρτα γραφικών AMD Radeon RX 560 4GB / NVIDIA GeForce GTX 960 4GB ή ανώτερη, Ελάχιστος χώρος αποθήκεθσης 50 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 19/09/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.