Company of Heroes 3

Hot
Η απόλυτη πολεμική εμπειρία.

Η απόλυτη πολεμική εμπειρία.

Η απόλυτη πολεμική εμπειρία.

Οι λάτρεις του είδους και του συγκεκριμένου franchise δε θα απογοητευτούν. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς επρόκειτο για ένα από τα καλύτερα RTS όλων των εποχών και έπειτα από το κάπως απογοητευτικό sequel, το τρίτο παιχνίδι της σειράς κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας.

Όπως και τα δύο προηγούμενα, η ιστορία διαδραματίζεται κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σκηνικό αλλάζει και σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Ρωσία, εδώ θα εξερευνήσουμε διαφορετικές περιοχές. Συγκεκριμένα το single player campaign εξελίσσεται στη Νότιο Αφρική και στην Ιταλία. Έπειτα από το καθιερωμένο tutorial, ξεκινάμε να εξερευνούμε τους εκάστοτε χάρτες και στρατόπεδα και προχωράμε την ιστορία μας σε πολύ όμορφα απεικονισμένο περιβάλλον με πραγματικά ρεαλιστικά γραφικά και καθηλωτική ατμόσφαιρα.

company of heroes 3 1

Ξεκινώντας, μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε μεταξύ τεσσάρων παρατάξεων, τους Γερμανούς της Wehrmacht ή Afrikakorps και Βρετανικές ή Αμερικάνικες Δυνάμεις. Ανάλογα με την κάθε επιλογή, έχουμε τις αντίστοιχες μονάδες, διαταγές, διαλόγους κλπ. και ως γνωστόν από αντίστοιχα παιχνίδια στρατηγικής, η κάθε παράταξη έχει τα θετικά και αρνητικά της. Ωστόσο, ανάλογα με τις συγκεκριμένες προτιμήσεις των παικτών, μπορούν να ανταπεξέλθουν θαυμάσια, για παράδειγμα κάποιες παρατάξεις είναι κομμένες και ραμμένες για αμυντικό playstyle και άλλες για φουλ all out επίθεση.

Όσον αφορά το gameplay, το single-player campaign αποτελείται από διάφορες αποστολές με συγκεκριμένους στόχους που κυρίως είναι η συντριβή της άμυνας των εχθρών ή κλασσικά η συλλογή πόρων. Το κλειδί για την επιτυχία είναι φυσικά η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων – όσο περισσότερα κτίρια, εδάφη και πόροι έχουν καταληφθεί, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Από αυτό εξαρτάται η δυναμική των μονάδων, η παραγωγή και φυσικά ο εξοπλισμός των στρατιωτών κάτι που παίζει φυσικά εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αντοχή και επιβίωση τους καθώς και στο πόσο αποτελεσματικοί θα είναι στη μάχη.

Κατατροπώστε τον εχθρό
Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια πέραν από τη βελτίωση του εξοπλισμού του στρατού είναι η κυριαρχία ορισμένων περιοχών του χάρτη που αποτελούν κλειδιά σε κάθε αποστολή – τα λεγόμενα victory points. Για παράδειγμα, υπάρχουν στιγμές στο campaign με μάχες εναντίον του AI. Σε αυτές τις μάχες, οι 2 αντίπαλοι ξεκινούν με έναν συγκεκριμένο και ίδιο φυσικά αριθμό πόντων και έχουν σαν στόχο να τους διατηρήσουν όσο ψηλότερα γίνεται διότι η ομάδα που θα τους χάσει όλους, χάνει και τη δοκιμασία. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, η κυριαρχία των victory points είναι και το κλειδί για την νίκη γιατί αποτελεί τον γρηγορότερο τρόπο απώλειας πόντων για την αντίπαλη ομάδα.

Το main campaign αποτελείται συνολικά από οκτώ αποστολές και χρειάζεται πάνω κάτω 8 ώρες για να τερματιστεί. Μέσα από τις αποστολές, βλέπουμε τις τρομακτικές συνέπειες του πολέμου και πώς αυτές επηρεάζουν όλους όσους εμπλέκονται. Όσο προχωράει η ιστορία, οι χάρτες γίνονται όλο και πιο πολύπλοκοι και ο χρόνος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο – είναι χρήμα που λένε, και εδώ έρχεται ένα απίστευτα χρήσιμο feature του παιχνιδιού, το tactical pause. Πρόκειται για ένα κουμπί που σου επιτρέπει να κάνεις παύση το παιχνίδι και να σχεδιάσεις τη στρατηγική σου δίνοντας πολλαπλές εντολές στη μονάδα σου στο ενδιάμεσο. Αυτό το πολύ πρακτικό χαρακτηριστικό είναι επίσης πολύ φιλικό και προς τους νέους παίκτες που έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ανάσα και να οργανωθούν ανάλογα.

company of heroes 3 1

Κάτι εξίσου σημαντικό κατά τη διάρκεια της μάχης είναι η κάλυψη της μονάδας για την ελάττωση του damage και φυσικά η στρατηγική κίνηση της διμοιρίας ώστε να γίνονται συλλογικές επιθέσεις για μέγιστα αποτελέσματα. Πέρα από τα κανονικά όπλα, υπάρχουν βόμβες, χειροβομβίδες και βαρύ πυροβολικό και μην ξεχνάμε φυσικά τα aid stations που παρέχουν το απαραίτητο healing.

Κατά τα άλλα, το AI του εχθρού κινείται σε μέτρια προς καλά επίπεδα. Η λογική του dynamic map με events που αλλάζουν διαρκώς ανάλογα με την περίσταση δεν λειτουργεί πάντα σωστά. Ειδικά το AI στους Γερμανούς δεν ήταν τόσο επιθετικό όσο θα έπρεπε, κάτι που ευτυχώς η Relic διόρθωσε με το update 1.05, με τρόπο που οι μονάδες του εχθρού σε κάθε μάχη θα προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδάφη που έχασαν. Υπάρχουν μέχρι και mods που κάνουν το AI πιο επιθετικό.

company of heroes 3 1

Εμπόλεμη Ζώνη
Τα γραφικά είναι αρκετά εντυπωσιακά με έμφαση στη λεπτομέρεια σε σημείο να νιώθεις πραγματικά στην καρδιά της μάχης. Υπάρχει ποικιλία σε χάρτες και διαφορετικά σκηνικά. Το περιβάλλον είναι αρκετά προσεγμένο, υπάρχουν αρκετά διαφορετικά εδάφη, από ερήμους και πεδιάδες μέχρι και κανονικές πόλεις. Υπάρχει επίσης πληθώρα κτιρίων και σημείων όπου τα στρατεύματα μπορούν να κρυφτούν και καλύψουν τα νώτα τους.

Το περιβάλλον της μάχης είναι πραγματικά σαν εμπόλεμη ζώνη με φοβερά εφέ όπως εκρήξεις διαφόρων ειδών συνοδευόμενα από τα κατάλληλα ηχητικά εφέ που έρχονται να ολοκληρώσουν την εμπειρία της μάχης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χειρισμός της κάμερας κάποιες φορές είναι άβολος μιας και δεν ανταποκρίνεται στην ταχύτητα που απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Κατά τα άλλα η εμπειρία των γραφικών και του ήχου, καταφέρνει με επιτυχία να σε βάλει μέσα στο κλίμα, με highlight τους ήχους των εκρήξεων και των βομβαρδισμών, τις αρχηγών που δίνουν συνεχώς διαταγές και φυσικά των ίδιων των πολεμιστών. Σίγουρα δεν είναι ένα ήσυχο παιχνίδι που προσφέρεται για χαλάρωση, αντιθέτως είναι ότι πρέπει για να σε κρατάει σε εγρήγορση και να κρατάει την αδρεναλίνη στα ύψη, δεδομένου ότι το στομάχι σας αντέχει τις έντονες καταστάσεις και το περιβάλλον του πολέμου. Και φυσικά, δεν κάθεσαι λεπτό γιατί η κάθε απόφαση μετράει και η ροή των πραγμάτων μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Σταθερή αξία
Το Company of Heroes 3 μπορεί να εισήγαγε το dynamic στοιχείο του gameplay σε μεγαλύτερη ένταση, απ' την άλλη όμως δεν χαρακτηρίζεται από κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία στους υπόλοιπους τομείς, σε σχέση με την δεύτερη έκδοση της σειράς. Προσφέρει όμως ακριβώς αυτό που περιμένεις από ένα Real-time war strategy game. Οι λεπτομέρειες έχουν αποδοθεί εξαιρετικά και το gameplay είναι άρτιο και χωρίς περιστροφές με ένα αρκετά εντυπωσιακό main story το οποίο θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετές ώρες.

company of heroes 3 1

Γενικά πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο παιχνίδι που διατηρεί τα κλασσικά χαρακτηριστικά της σειράς και είναι μια πολύ καλή επιλογή τόσο για τους φαν του είδους, τις παλιές καραβάνες και οπαδούς της σειράς καθώς και νέους παίκτες που είτε δεν έχουν εμπειρία από RTS είτε δεν έχουν παίξει τα prequel. Και στις 2 περιπτώσεις, είναι αρκετά εύκολο στο χειρισμό και χάρη στο tactical pause, δίνει την ευκαιρία και στους πιο άπειρους παίκτες να διαπρέψουν.

Θετικά:
- Εντυπωσιακά γραφικά με ιδιαίτερες λεπτομέρειες
- Turn based strategy, φιλικό και για νέους παίκτες
- Ποικιλία σε χάρτες
- Πετυχημένο voice acting και χιουμοριστικό σενάριο σε κάποια σημεία

Αρνητικά:
- Σχετικά άβολος χειρισμός κάμερας
- Άβολο pathfinding
- Έλλειψη πρωτοτυπίας

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Συνεχίζει να προσφέρει την καλή ποιότητα της σειράς, απευθυνόμενο στους hardcore fans της.

Άρτεμις Μοσχοπούλου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8
8 User Score
(2 votes )
User Reviews 0
Genre: Real-Time Strategy
Developer: Relic Entertainment
Publisher: Sega
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players: 1 (2-8 Online)
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel i5 6ης γενιάς ή AMD Ryzen με 4 πυρήνες στα 3Ghz ή ανώτερος, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 950 ή AMD Radeon R9 370 ή ανώτερη, Χώρος στο σκληρό δίσκο 40GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC: 23/02/23, PS5, Xbox Series X: 30/05/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification