Closure

Hot
REVIEWED ON PC(Primary version tested)   PS3  

Ελάτε σε επαφή με την ματαιότητα του θανάτου... παίζοντας.

Ελάτε σε επαφή με την ματαιότητα του θανάτου... παίζοντας.

Ελάτε σε επαφή με την ματαιότητα του θανάτου... παίζοντας.

Πως αντιμετωπίζει κανείς την θνητότητα του ανθρώπινου είδους με τον κατάλληλο τρόπο, χωρίς να γίνεται γραφικός; Μα φυσικά μέσα από ένα Platform. Το μεγάλο αυτό έργο επιχείρησε να αναλάβει μία ομάδα από τρεις developers δημιουργώντας το Closure. Η ομάδα αυτή περιελάμβανε τον programmer Tyler Glaiel, τον artist John Schubbe και τον Chris Rhyne να αναλαμβάνει την μουσική. Δίχως να ηθικολογούν και να επιτρέπουν στις ιδέες τους να υποβαθμίσουν το gameplay, δημιούργησαν ένα απλό και στιλάτο τίτλο που ισορροπεί ικανοποιητικά ανάμεσα στην βαριά του θεματική και το ευφάνταστο gameplay.

Η ιστορία μας ξεκινά το 2009, στο Newgrounds. Ένα μέρος όπου τα flash games άνθιζαν και όπου αμέτρητες ώρες δαπανήθηκαν από παίκτες στην αναζήτηση του επόμενου ξεχωριστού παιχνιδιού. Το Closure θα κυκλοφορήσει εκεί για πρώτη φορά και θα γνωρίσει την αναγνώριση και τον θαυμασμό από πολλούς gamers που θα χαθούν στους σκοτεινούς κόσμους του. Είναι ένα puzzle-platformer στο οποίο καλείστε να οδηγήσετε έναν δαίμονα μέσα από διάφορα stages, ώστε να βρει μία πόρτα που θα τον οδηγήσει στο επόμενο stage. Το 2012, η ομάδα των τριών developers θα καταφέρει το παιχνίδι να γνωρίσει ευρεία κυκλοφορία καθώς θα γίνει διαθέσιμο σε Steam και PlayStation Network.

closure 1

Η ιδιαιτερότητα του Closure βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το φως και τις σκιές. Σε κάθε stage μπορείτε να κινείστε μόνο πάνω σε ότι φωτίζεται. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να εμφανίσετε και να εξαφανίσετε εμπόδια και τοίχους ώστε να φτάσετε στην πόρτα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το σκοτάδι μπορεί να σας οδηγήσει και στον θάνατο αν δεν προσέχετε που πατάτε.

Οι ομοιότητες του με το Limbo προφανείς, ωστόσο το Closure κυκλοφόρησε στην αρχική του μορφή έναν χρόνο νωρίτερα, κάνοντας οποιονδήποτε λόγο για αντιγραφή, άτοπο. Καταφέρνει να βρει την δική του, ξεχωριστή φωνή και με λίγα μέσα να προσφέρει ένα διασκεδαστικό, αν και σε κάποια σημεία εκνευριστικό puzzle-platformer.Ταξίδι προς την άβυσσο

Η ιστορία του Closure περνάει σε δεύτερη μοίρα για όσους ενδιαφέρονται απλώς για τα πρωτότυπα puzzles και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτά λύνονται. Ωστόσο είναι εκεί και επιβραβεύει όποιον παίκτη ενδιαφερθεί για αυτή. Ακολουθούμε έναν δαίμονα ο οποίος κυριεύει τρεις χαρακτήρες και τους συνοδεύει στο ταξίδι τους στην άλλη πλευρά. Ο πρώτος είναι ένας εργάτης σε ένα εργοτάξιο. Ακολουθεί μία νεαρή κοπέλα σε ένα νοσοκομείο και τέλος ένα κοριτσάκι σε ένα τσίρκο.

Κάθε περιβάλλον έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και έξυπνες πινελιές που του προσδίδουν χαρακτήρα. Από τα βαριά μηχανήματα του εργοταξίου, και τους παλμογράφους του νοσοκομείου φτάνουμε στους προβολείς και τα καρναβαλικά παιχνίδια του τσίρκου. Κάθε περιβάλλον, αν και ακολουθεί το ίδιο σκοτεινό και μυστηριώδες μοτίβο, φαίνεται ξεχωριστό από το άλλο και προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στον παίκτη.

closure 2
Ακολουθήστε το φως

Το gameplay του Closure είναι τόσο απλό όσο και το τρίπτυχο, γεννιόμαστε, ζούμε, πεθαίνουμε. Ελέγχετε έναν δαίμονα που κυριεύει τρεις ανθρώπους και τους οδηγεί στο αιώνιο ταξίδι. Καλείστε να χρησιμοποιήσετε το φως και το σκοτάδι ώστε να λύσετε puzzles τα οποία γίνονται πιο περίπλοκα όσο προχωράτε και δοκιμάζουν τις ικανότητες που αποκτήσατε παίζοντας. Χρησιμοποιείτε τα κατευθυντήρια βελάκια για να κινηθείτε, καθώς και ένα πλήκτρο για άλματα και ένα άλλο που σας επιτρέπει να κάνετε interact με διάφορα αντικείμενα του περιβάλλοντος. Σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε το δικό σας μονοπάτι προς την έξοδο, χρησιμοποιώντας το μοναδικό σας όπλο, το φως. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το πλήκτρο που σας επιτρέπει να ξεκινήσετε ένα stage από την αρχή σε περίπτωση που τα θαλασσώσετε τόσο, ώστε να γίνει αδύνατο να λυθεί, όπως στην περίπτωση που ένα κλειδί χαθεί στο σκοτάδι.

Ο τίτλος της Eyebrow Interactive, έχει τρεις κόσμους τους οποίους μπορείτε να παίξετε με οποιαδήποτε σειρά επιθυμείτε. Κάθε κόσμος αποτελείται από 24 stages, τα οποία διαφοροποιούνται στην πολυπλοκότητα τους. Αυτός του εργοταξίου φροντίζει να συστήσει τον παίκτη στα puzzles και χρησιμοποιεί πιο βασικά μοτίβα από αυτά που θα έρθουν στην συνέχεια. Στον κόσμο του νοσοκομείου, το Closure αποκτά το πρώτο του difficulty spike, καθώς εισάγει νέα mechanics, όπως επιφάνειες φωτός που σβήνουν όταν τις πλησιάζετε και πόρτες που ανοίγουν μόνο αν βρίσκονται υπό το φως συγκεκριμένων προβολέων. Στον κόσμο του τσίρκου τα πράγματα γίνονται για άλλη μία φορά πιο εύκολα. Καλείστε να χρησιμοποιήσετε κανόνια με σκοπό να καταστρέψετε στόχους και πηγές φωτός που θα σας επιτρέψουν να προχωρήσετε. Τα περισσότερα stages χρειάζονται από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά ώστε να περαστούν.

closure 3

Όταν καταφέρετε να ολοκληρώσετε και τις τρεις ιστορίες, θα ξεκλειδώσετε έναν επιπλέον κόσμο στον οποίο θα πρέπει να εφαρμόσετε συνδυαστικά όλα όσα χρησιμοποιήσατε στην μέχρι τώρα πορεία σας. Ο κόσμος αυτός περιέχει 10 stages και θα σας πάρει περισσότερο χρόνο να τις περάσετε από όλα τα stages μέχρι στιγμής. Θα δοκιμάσουν την φαντασία σας, την προσοχή σας, την ευελιξία σας αλλά και τα νεύρα σας. Τα τελευταία αυτά stages απαιτούν πολύ trial and error και χρησιμεύουν κυρίως στο να φουσκώσουν την διάρκεια του παιχνιδιού.

Καθώς παίζετε μπορείτε να συγκεντρώσετε moths, κρυμμένα μέσα σε stages. Είναι 30 στον αριθμό και χρησιμεύουν στο να επιβραβεύουν την δημιουργική λύση των puzzles. Αν καταφέρετε να συγκεντρώσετε και τα 30 θα ξεκλειδώσετε ένα επιπλέον stage.

Δυνατή πρώτη δόση

Θα χρειαστείτε γύρω στις επτά με οκτώ ώρες για να λύσετε κάθε puzzle στο Closure. Θα περάσετε τις περισσότερες από αυτές τις ώρες στις τελευταίες 10 πίστες στον επιπλέον κόσμο. Για εσάς που είστε πιο υπομονετικοί και θέλετε να συγκεντρώσετε και τα 30 moths ώστε να ξεκλειδώσετε και το bonus stage μπορείτε να υπολογίζετε γύρω στις 10 ώρες. Δυστυχώς προσφέρει περιορισμένο replayability, καθώς δεν προσφέρει κάποια επιβράβευση στον παίκτη που θα επιχειρήσει ξανά ένα stage. Ο μόνος λόγος για να ξαναπαίξετε τον τίτλο είναι ώστε να ανακαλύψετε έναν νέο τρόπο να φτάσετε στην τελική πόρτα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πετυχαίνει να ξαναπεράσει τις ίδιες ανησυχίες για την απώλεια της ζωής, ούτε να προκαλέσει το ίδιο δέος στον παίκτη.

closure 4

Είναι ένα ευφάνταστο εγχείρημα που δίχως να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα μέσα, καταφέρνει να “στίψει” τον εγκέφαλο του παίκτη, να του δημιουργήσει αλλά και να απαντήσει σε υπαρξιακά ερωτήματα μέσα σε οκτώ, σύντομες ώρες. Ένα απλό στην εμφάνιση του, αλλά στην πραγματικότητα ένα γεμάτο περιεχόμενο puzzle-platformer, ο τίτλος της Eyebrow Interactive είναι μία ενδιαφέρουσα οπτική στην κορεσμένη αγορά των Platform.

Το Closure καταφέρνει περίτεχνα να περάσει την μελαγχολία που συνοδεύει την απώλεια της ανθρώπινης ζωής ενώ ταυτόχρονα δεν πλατιάζει στην αφήγηση του. Καθώς περνάτε κάθε ιστορία και φτάνετε στο τέλος της θα παρατηρήσετε τα εμπόδια να αυξάνονται και την μουσική να κορυφώνεται. Όσο πιο κοντά έρχεστε στην άλλη πλευρά, τόσο περισσότερο δέος σας προκαλεί ο τίτλος της Eyebrow Interactive. Όταν εν τέλει περάσετε την τελευταία πύλη γίνεται προφανές πως αυτό δεν είναι το τέλος. Ο θάνατος μπορεί να είναι μία τρομακτική και για πολλούς ταμπού λέξη. Ωστόσο, όσο φόβο και αν μας προκαλεί, είναι μέρος της ζωής. Μπορεί να είναι το τέλος μίας ιστορίας, την ίδια στιγμή, όμως, είναι η αρχή μίας άλλης.

 

Ακολουθήστε το φως και αντιμετωπίστε τον θάνατο!

 


Μερικές φορές το απλό είναι καλύτερο

Αν μία λέξη έπρεπε να περιγράψει τα γραφικά του τίτλου, αυτή θα ήταν η λακωνικότητα. Τα περιβάλλοντα είναι ευφάνταστα, αλλά απλά σχεδιασμένα και πετυχαίνουν τον σκοπό τους. Να προκαλέσουν αγωνία και δέος στον παίκτη. Το γεγονός πως το σκοτάδι καλύπτει ολόκληρο το stage εκτός από ελάχιστα φωτεινά σημεία ενισχύουν το παραπάνω συναίσθημα. Έτσι, έξυπνα μία αδυναμία γίνεται κεντρικό σημείο της ιστορίας και του gameplay.
Το sound design του τίτλου της Eyebrow Interactive θα έκανε ακόμα και τους μεγάλους της αγοράς να ζηλέψουν. Το soundtrack αποτελείται από 14 τραγούδια που συνδυάζουν το μακάβριο με το δέος, στην άκρη τους ωστόσο, συναντά κανείς την ελπίδα. Θα συνοδεύσουν το ταξίδι σας προς την άβυσσο, ξεκινώντας από απλή συνοδευτική μουσική στην αρχή, φτάνοντας σε μία απελπιστική συμφωνία όσο πλησιάζετε στο τέλος, προτού φτάσει σε μία επική κορύφωση στα τελευταία stages.

closure 5

Η μουσική σας συνοδεύει καθ’όλη την πορεία σας προς το άγνωστο και είναι το μοναδικό πράγμα που σπάει την απελπισία και την απόγνωση των εφιαλτικών κόσμων που αντιμετωπίζετε. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως η τελευταία αίσθηση που χάνουμε πριν από τον θάνατο είναι η ακοή. Τροφή για σκέψη.

Εκνευριστικά εθιστικό
Το Closure είναι το ιδανικό Platform για όσους ψάχνουν ένα παιχνίδι που συνδυάζει έξυπνα puzzles με μινιμαλιστικό σχεδιασμό και ενδιαφέρον ήχο. Προσφέρει ιδιαίτερα stages τα οποία έχουν παραπάνω από μία λύσεις και επιβραβεύουν την φαντασία. Αν και μερικά σημεία είναι περισσότερο εκνευριστικά παρά ευρηματικά, δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση την συνολική εμπειρία του τίτλου. Από μεριάς replayability μην περιμένετε πολλά, παρά μόνο αν επιθυμείτε εσείς οι ίδιοι να τεστάρετε την φαντασία σας βρίσκοντας νέες λύσεις στα puzzles. Ωστόσο, με το κόστος του να ανέρχεται στα 9,99 ευρώ στο steam και 14,99 ευρώ στο PlayStation Store, είναι μία καλή επένδυση για εσάς που θέλετε να λύσετε ευφάνταστα puzzles για τις επόμενες οκτώ με δέκα ώρες.


Θετικά: 
- Χαμηλό κόστος.
- Έξυπνα και ιδιαίτερα puzzles.
- Πανέμορφο Sound Design.
- Απλά και βολικά controls.

Αρνητικά:
- Μερικά puzzles είναι εκνευριστικά.
- Μηδενικό replayability.
- Τα τελευταία stages, αν και δημιουργικά, σκοπεύουν απλώς στο να φουσκώσουν την διάρκεια του τίτλου.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7 
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 6 
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.3

Τελικά ποιος θα φανταζόταν ότι ο θάνατος είναι τέτοιο μπέρδεμα;

Παπαδημητρίου Θεόδωρος

NEWS   VIEW ALL

Κατεβάστε δωρεάν το Limbo στο Epic Games Store

Η Epic Games ανακοίνωσε ότι το Torchlight είναι πλέον διαθέσιμο δωρεάν στο Epic Games Store. Η προσφορά ισχύει από τώρα μέχρι και τις 17 Ιουλίου όταν θα πάρει σειρά το Limbo. Το πρώτο αποτελεί Action...
Posted (12 Jul 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.3
7.13 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle-platform
Developer: Eyebrow Interactive
Publisher: Eyebrow Interactive
Διάθεση: Eyebrow Interactive
Players: 1
Requirements: 512MB RAM, Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo, Κάρτα γραφικών: Dedicated graphics card, 512MB με υποστήριξη OpenGL 2.0, Χώρος στον σκληρό δίσκο: 512MB, Λειτουργικό σύστημα: Windows 7/Vista/XP
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 27 Μαρτίου 2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
Lost Ark   (8.3)
4
Stray   (8.19)
8
Bayonetta 3   (8)
9
MultiVersus   (8)
10
Temtem   (7.9)

Latest User Reviews

1.
2.
3.
Overwatch 2   (6.0)
4.
Trek to Yomi   (9.0)
5.
God of War (PC)   (9.0)
6.
Stray   (8.0)
8.
Elden Ring   (9.0)
9.
Martha is Dead   (9.0)
10.
Notification