Dead by Daylight

Hot
GameWorld

Τρέξε για την ζωή σου διορθώνοντας…γεννήτριες.

Τρέξε για την ζωή σου διορθώνοντας…γεννήτριες.

Τρέξε για την ζωή σου διορθώνοντας…γεννήτριες.

Η Καναδική εταιρεία ανάπτυξης είναι κατά κύριο λόγο γνωστή στην gaming βιομηχανία από την ανάπτυξη διαφόρων ports για γνωστά games ή commisions που είχε αναλάβει για λογαριασμό μεγάλων publishers. Το Dead by Daylight αποτελεί την δική της προσπάθεια -ίσως την πιο γνωστή από τα άλλα projects της- για την δημιουργία ενός Multiplayer Survival Horror.

Το Dead by Daylight παρουσιάστηκε στην E3 2016 και κυκλοφόρησε αμέσως, ενώ ένα χρόνο μετά ακολούθησε και το ντεμπούτο του στις κονσόλες, ώσπου σταδιακά κυκλοφόρησε σε όλα τα format.

dead by daylight 1

Για όσους γνωρίζετε το Friday The 13th θα έχετε ήδη καταλάβει ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι χωρίς σενάριο και έχει στοχεύσει καθαρά στο να περνάει ο παίκτης διασκεδαστικές και ταυτόχρονα τρομακτικές στιγμές στα πλούσια maps του Dead By Daylight. Στο λανσάρισμά του, το εν λόγω Survival Horror έκανε αξιοσημείωτη επιτυχία (τουλάχιστον για τα κυβικά του), τόσο στο Steam, όσο και στο PS4, μιας και δόθηκε στα δωρεάν games του PS Plus, με πολύ κόσμο να το μαθαίνει και με τον αριθμό των χρηστών να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον δολοφόνο;
Όσον αφορά στο gameplay, η Καναδική εταιρεία ανάπτυξης εστιάζει στοπως θα δραπετεύσετε από την “κόλαση”. Όλο το Dead By Daylight ουσιαστικά είναι η απόδραση και εσύ με άλλα τρία άτομα είτε άγνωστοι είτε γνωστοί πρέπει να φύγετε κάνοντας κάποια συγκεκριμένα βήματα. Ο πρωταγωνιστής είναι ο δολοφόνος με την Behaviour να έχει πάρει τα δικαιώματα βάζοντας κάποιους πολύ γνωστούς χαρακτήρες, όπως τον Freddy Krueger και Pyramid Head. Σημείο αναφοράς είναι και τα maps του Online Survival Horror, με αυτό που να ξεχωρίζει να είναι του silent hill αλλά και η Racoon City από τα Resident Evil.Όντας ένα Asymmetric Survival Horror, το Dead by Daylight σας καλεί με τους φίλους σας να περιηγηθείτε σε αφιλόξενα τοπία φιλοδοξώντας να φύγετε ζωντανοί η να είστε εσείς αυτός που θα δολοφονήσει όποιον βρει μπροστά του. Διαθέτει τρία modes και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι πολύ απλό στον χειρισμό του και πολύ κατανοητό για τον καθένα. Το πρώτο mode είναι το Play As Survivor, όπου παίζετε ως πολίτης προσπαθώντας να ξεφύγετε με άλλους τρεις επιζώντες από τον δολοφόνο, ο οποίος ελέγχετε από έναν άλλο παίκτη.

Εδώ θα πρέπει να βρείτε γεννήτριες μέσα στην περιοχή η οποία δεν είναι μεγάλη και εύκολα γίνεστε αντιληπτοί από τον δολοφόνο. Πέντε γεννήτριες είναι αυτές που σας χωρίζουν από το να ανοίξει η πόρτα της “σωτηρίας” και να ξεφύγετε. Θέλει λίγα δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί το repair σε κάθε γεννήτρια ενώ και οι τέσσερις παίκτες μπορούν ταυτόχρονα να είναι σε μία γεννήτρια. Προφανώς και αυτό σημαίνει πιο γρήγορο repair. Μεγάλη προσοχή θέλει στα quick time events που εμφανίζονται γιατί αν γίνει λάθος η θέση κάποιου, τότε εμφανίζεται στον δολοφόνο. Μόλις ένας παίκτης είναι ο μοναδικός επιζών του δίνεται η δυνατότητα να ξεφύγει αλλιώς στον χάρτη εμφανίζεται ένα hatch το οποίο είναι μία καταπακτή που είναι randomly generated και καλό είναι αν βρεθεί να γνωρίζουμε που βρίσκεται όταν ανοίξει σε περίπτωση που μείνουμε μόνοι.

dead by daylight 2

Το δεύτερο mode είναι το Play As Killer όπου είστε ο δολοφόνος και αντιστρέφονται οι ρόλοι. Στόχος είναι να χαλάσεις το progress των τεσσάρων παικτών διαλύοντας της γεννήτριες η προφανώς να τους ‘στείλεις στον τάφο’ βάζοντάς τους σε γάντζους. Την πρώτη φορά τραυματίζονται την δεύτερη αποχαιρετάνε το παιχνίδι. Αν δεχθείς stun από κάποια παγίδα για παράδειγμα, θέλει λίγα δευτερόλεπτα για να συνεχίσεις της βόλτες σου και σε ένα κυνηγητό σίγουρα είναι προς όφελος του πολίτη καθώς έχει χρόνο να ξεφύγει. Τέλος υπάρχει και το Custom game που εκεί φτιάχνεις το δικό σου lobby και με την παρέα μπορείτε να περάσετε όμορφες στιγμές χωρίς την αναμονή του matchmaking. Κάθε mode μπορεί να παίκτη με παρέα η solo και όλο το Dead By Daylight είναι multiplayer.

Εύχρηστο για όλους μας
Σχετικά με τον χειρισμό έχουμε ένα πολύ απλό σύστημα καθώς δεν υπάρχουν και πολλοί μηχανισμοί. Κάποιοι από αυτούς είναι για παράδειγμα να βάζετε παγίδες, να φτιάχνετε γεννήτριες και να προσπαθείτε να σώσετε άτομα από τον γάντζο. Γενικά τα controls δεν θα αποτελέσουν θέμα πουθενά ούτε σε πληκτρολόγιο ούτε σε χειριστήριο. Η κύρια και μοναδική αποστολή είναι η διαφυγή με τρόπους που έχουν αναλυθεί παραπάνω. Μπορεί να είναι λούπα αλλά το ότι αλληλεπιδράς με άλλα άτομα και πόσο μάλλον με την παρέα σου δεν το καθιστά ποτέ βαρετό και η ποικιλία στους χάρτες και τους δολοφόνους, το κάνει λίγο πιο δύσκολο να το βαρεθείτε, αν και στη βάση του το περιεχόμενο του gameplay και τα modes θα το κάνουν γρήγορα βαρετό για όσους δεν συνηθίζουν να παίζουν τέτοια παρεϊστικα games.


dead by daylight 3

Το Dead By Daylight είναι αποκλειστικά online και από την στιγμή που παίζετε μόνο με αληθινά άτομα εννοείται ότι δεν υπάρχουν επίπεδα δυσκολίας είναι καθαρά τι θα πετύχετε και πόσο έμπειρος θα είναι ο άλλος. Το μοναδικό όπλο στο παιχνίδι το έχει ο δολοφόνος και αυτό είναι ένα ρόπαλο για να μπορεί να τραυματίσει τους παίκτες. Υπάρχει και med kit για αναπλήρωση του health. Crafting και looting ουσιαστικά δεν υπάρχουν καθώς όλοι είναι ισάξιοι. Μicrotransactions γίνονται μόνο για την αγορά των δολοφόνων και ουσιαστικά δεν αλλάζουν το gameplay.

Συν τις άλλοις, έχουμε το Bloodweb το οποίο είναι το skill tree και από εκεί παίρνουμε perks με XP που μαζεύουμε μέσα από το παιχνίδι. Έτσι μπορούμε να αναβαθμίσουμε την ταχύτητα του παίκτη, το πως θα αντιδράει όταν δέχεται επίθεση κ.α. Στην πορεία όσο παίζεις το μόνο που κερδίζεις είναι xp για να ανοίξεις η να αναβαθμίσεις άλλα perks και αν μαζέψεις αρκετά μπορείς να ξεκλειδώσεις και νέους ήρωες. Συγκεκριμένη διάρκεια δεν υπάρχει, εδώ καθαρά είναι πόσο θέλει ο καθένας να το παίξει ο καθένας μπορεί να είναι 10 ώρες μπορεί και 300. Ενδεικτικά ένας γύρος μπορεί να κρατήσει από 5-25 λεπτά.

dead by daylight 4Η Behaviour Interactive με αυτό το νέο στυλ παιχνιδιού δείχνει ότι θέλει να το προωθήσει όσο περισσότερο γίνεται σε άτομα που δεν είναι fans του Horror στοιχείου αλλά να κάνει τον κόσμο να το λατρέψει κάτι που τα τελευταία χρόνια φάνηκε με τους εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Η εταιρεία προσπάθησε και κατάφερε με τον δικό της τρόπο να μας βάλει στην τσίτα όσο παίζουμε, γνωρίζοντας ότι αυτός που μας ψάχνει είναι κανονικός άνθρωπος και δεν ξεγελιέται εύκολα. Όπως αναφέραμε ήδη το Dead By Daylight φέρνει σε ύφος κάτι από ‘Παρασκευή και 13’ και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε σε ένα παράλληλο σύμπαν όπως αυτό του Jason με τα ίδια περίπου γραφικά παρόλα αυτά αν το ψάξουμε μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικά games.Η διάρκεια του Dead By Daylight εξαρτάται από εμάς. Συγκεκριμένα με το παιχνίδι ασχολήθηκα 50 ώρες και τις θεώρησα κάτι παραπάνω από πολλές καθώς μετά από ένα σημείο δεν έχει να δώσει πολύ περιεχόμενο. Δυστυχώς αυτό που του λείπει είναι ένα single-player mode και περισσότερα multiplayer modes, μιας και μετά από τις πρώτες ώρες καταντάει επαναλαμβανόμενο.

‘Ήχοι που ανεβάζουν την αδρεναλίνη
Όντας σε Horror κατηγορία μπορούμε να φανταστούμε το soundtrack που πηγαίνει. Δεν υπάρχει κάτι το αξιοσημείωτο βέβαια καθώς μέσα στο παιχνίδι όταν δεν υπάρχει δραστηριότητα υπάρχει μόνο ένα ambient και μόλις πλησιάζει ο δολοφόνος τότε παίζει μία ανατριχιαστική μουσική που ουσιαστικά κάνει και καλύτερη την εμπειρία. Η αλήθεια είναι σε αυτό το κομμάτι δεν έχει να δώσει κάτι άλλο το παιχνίδι καθώς μένει προσγειωμένο σε αυτό που κάνει.

dead by daylight 5

Όμορφα σκοτεινά τοπία
Τα γραφικά πάνω κάτω και αυτά δεν έχουν να δώσουν κάτι το εξωπραγματικό αλλά καθιστούν το παιχνίδι σε κάτι όμορφο και όχι άσχημο. Είναι άνω του μετρίου αν και υπάρχουν κάποια άσχημα textures που για την φύση του δεν παίζει τόσο ρόλο. Υπάρχουν και κάποια frame drops στο PS4 αλλά σε πιο δυνατά συστήματα αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει. Γενικά μέσα στο σκοτάδι υπάρχουν ωραίοι φωτισμοί και κάνει την αρένα να μετατρέπεται σε κάτι που σε ελκύει να δοκιμάσεις.

Κυνηγός…ή θήραμα;
Η Behaviour Interactive έκανε καλά την δουλειά της στο Dead by Daylight, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο φιλόδοξό της project. Απευθύνεται περισσότερο σε μικρά ηλικιακά target group (στο μέτρο του επιτρεπτού λόγω ηλικιακού περιορισμού), αλλά ορισμένοι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορεί και να το συμπαθήσουν. Κυρίως όμως, θέλει παρέα, είτε δίπλα σας, είτε σε livestream, που να θέλει να περάσει αστείες στιγμές με τρόμο και καφρίλα. Δεν αποτελεί πάντως κάτι το πολύ τρομαχτικό σε σχέση με άλλα ανάλογα Horror για αυτό και οι πιο φοβητσιάρηδες ίσως περάσετε όμορφα. Τέλος, οι χαμηλές απαιτήσεις συστήματος και η προσιτή πλέον τιμή του (που μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο σε περιόδους εκπτήσεων), πιθανόν να σας κάνουν να ασχοληθείτε μαζί του.

Θετικά:
- Διασκεδαστικό multiplayer
- Όμορφη ανάπτυξη του χάρτη με σωστή κλίμακα
- Πληθώρα δολοφόνων και περιοχών

Αρνητικά:
- Η απουσία single-player
- Καταντάει σύντομα επαναλαμβανόμενο
- Ελλιπές soundtrack

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Οι περιορισμοί στο gameplay δυστυχώς δεν του δίνουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Γιώργος Μαλαθούνης

NEWS   VIEW ALL

Dead by Daylight

[Αρχική δημοσίευση: 17/12/16] Το Dead by Deaylight είναι ένα Multiplayer Horror παιχίδι 4v1. Ο ένας παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο του δολοφόνου παίζοντας με κάμερα πρώτου προσώπου και οι άλλοι τέσσερ...
Posted (29 Mar 2019)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.0(1)
To write a review please register or
Τρεχάτε ποδαράκια μου.... Μπορεί και όχι, προχωράμε
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.0
Το Dead by Daylight είναι μια ευχάριστη online εμπειρια για να παίξετε με την παρέα σας. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Μπορεί να θεωρηθεί επαναλαμβανόμενο από πολλούς, αλλά το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για το Counter Strike. Επομένως, ισχύει, αλλά όχι ακριβώς.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7
7.25 User Score
(6 votes )
User Reviews 7
Genre: Survival Horror
Developer: Behaviour Interactive
Publisher: Behaviour Interactive, Starbreeze Studios, 505 Games, Deep Silver
Διάθεση:
Players: 5
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3-4170 or AMD FX-8120, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή νεότερο, Κάρτα γραφικών 1GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 15GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC: 14/6/16, PS4 & Xbox One: 20/6/2017, Switch: 24/9/19, Xbox Series X/S: 10/11/20, PS5: 12/11/20
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
Lost Ark   (8.3)
4
Stray   (8.19)
7
Bayonetta 3   (8)
8
MultiVersus   (8)
10
Temtem   (7.9)

Latest User Reviews

1.
2.
3.
Overwatch 2   (6.0)
4.
Trek to Yomi   (9.0)
5.
God of War (PC)   (9.0)
6.
Stray   (8.0)
8.
Elden Ring   (9.0)
9.
Martha is Dead   (9.0)
10.
Notification