Test Drive Le Mans

Hot
Η video game εκδοχή της θρυλικής εικοσιτετράωρης κούρσας.

Η video game εκδοχή της θρυλικής εικοσιτετράωρης κούρσας.

Η video game εκδοχή της θρυλικής εικοσιτετράωρης κούρσας.

Η θρυλική εικοσιτετράωρη κούρσα “24 Hours of Le Mans”, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Le Mans της Γαλλίας, παίρνει μορφή video game. Η κούρσα αυτή διεξάγεται από το 1923 και αποτελεί τον παλαιότερο ενεργό αυτοκινητιστικό αγώνα αντοχής στον κόσμο. Το Test Drive Le Mans αποτελεί την ψηφιακή εκδοχή αυτού του αγώνα. Κυκλοφόρησε αρχικά για PS1 τον Νοέμβριο του 1999 και αποτελεί τον δέκατο τίτλο της σειράς Test Drive.

Η ανάπτυξή του για PC και PS1 έγινε από την Βρετανική Eutechnyx, η έκδοση του 2000 για Game Boy Color από την Velez & Dubail ενώ το remake για PC και οι εκδόσεις για PS2 και Dreamcast έγιναν από την Infogrames Melbourne House. Publisher σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η Γαλλική Infogrames. Το Test Drive Le Mans απέσπασε πολύ καλές κριτικές, ιδιαίτερα στην έκδοση για Dreamcast, και θεωρείται ένα από τα καλύτερα Racing της εποχής του.

test drive le mans 1

Τρελές κόντρες στο Le Mans και όχι μόνο
Το Test Drive Le Mans είναι ένα Racing βασισμένο στην εικοσιτετράωρη κούρσα “24 Hours of Le Mans”. Διαθέτει πέντε modes. Το πρώτο είναι το “Quick Race”, στο οποίο τρέχετε σε έναν αγώνα με το αυτοκίνητο, την πίστα και την διάρκεια της επιλογής σας. Στην συνέχεια υπάρχει το “Championship” mode, στο συμμετέχετε σε τουρνουά πολλών αγώνων για μία συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων. Το βασικό mode είναι το “Le Mans” mode, στο οποίο αγωνίζεστε στην θρυλική πίστα του Le Mans, η απεικόνιση της οποίας είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Ο κανονικός αγώνας διαρκεί ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο και το παιχνίδι το προσομοιώνει αυτό με ένα day/night cycle. Μπορείτε να επιλέξετε αν αυτός ο κύκλος θα διαρκεί 10 λεπτά, 30 λεπτά, 1 ώρα, 6 ώρες ή ακόμα και μία πραγματική ολόκληρη ημέρα. Τέλος, υπάρχει το “Time Trial” mode, στο οποίο πρέπει να εκτελέσετε κάθε γύρο μέσα σε έναν συγκεκριμένο χρόνο, καθώς και το local multiplayer για δύο παίκτες. Ο χειρισμός είναι εξαιρετικά απλός καθώς γίνεται εξ ολοκλήρου με τα βελάκια. Επιτάχυνση με το up, φρένο με το down, και τα left και right για αριστερά και δεξιά στροφή. Πέρα από την κλασσική third-person κάμερα των Racing games έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και first-person προοπτική, αν σας βολεύει περισσότερο.

Στους αγώνες υπάρχουν τρεις διαφορετικές κλάσεις οχημάτων: GT, Open Prototype και Closed Prototype. Κάθε κλάση έχει διαφορετικού σχεδιασμού οχήματα από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές με ξεχωριστές προδιαγραφές. Το κάθε όχημα έχει τέσσερα stats, που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την συμπεριφορά το κατά την οδήγηση. Αυτά είναι τα Speed, Braking, Handing και Acceleration. Έχετε την δυνατότητα να ρυθμίσετε παραμέτρους όπως τον τύπο των ελαστικών, τα διαθέσιμα αρχικά καύσιμα και το downforce. Μπορείτε επίσης να ορίσετε αν θέλετε να έχετε αυτόματο ή μη κιβώτιο ταχυτήτων.

Ένα κλασσικό Racing βασισμένο σε έναν από τους σπουδαιότερους αγώνες αντοχής.

Σε κάθε αγώνα υπάρχουν τρία διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας, τα οποία έχουν σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Στο “Amateur” που είναι το ευκολότερο υπάρχει αυτόματο φρενάρισμα και υποβοήθηση στην οδήγηση. Στο μέσο “Intermediate” επίπεδο η υποβοήθηση παραμένει αλλά το αυτόματο φρενάρισμα είναι απενεργοποιημένο, ενώ στο δυσκολότερο “Expert” δεν παρέχεται κανενός είδους οδηγητική βοήθεια. Όσον αφορά το A.I. των αντιπάλων οχημάτων, αυτό ορίζεται από ξεχωριστή ρύθμιση και κυμαίνεται μεταξύ Easy, Normal και Hard.

test drive le mans 2

Σε γενικές γραμμές το A.I. είναι ικανοποιητικό και οι αντίπαλοι ανταγωνιστικοί. Ιδιαίτερα στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας θα χρειαστεί αρκετή εξοικείωση για να βρίσκεστε σε θέση να τους αντιμετωπίσετε. Πέρα από τα πολλά αυτοκίνητα που έχετε στην διάθεσή σας από την αρχή μπορείτε να ξεκλειδώσετε και άλλα στην πορεία όσο νικάτε σε αγώνες και τουρνουά. Τα τουρνουά είναι οκτώ σε αριθμό και είναι κλιμακούμενης δυσκολίας. Για να ξεκλειδώσετε το κάθε τουρνουά πρέπει να έχετε νικήσει το ακριβώς προηγούμενο στην σειρά.

Στους μεγάλους αγώνες αντοχής είναι σημαντικό να προσέχετε την κατανάλωση καυσίμων και την τριβή στα λάστιχά σας, καθώς λάθος διαχείριση σε έναν από αυτούς τους τομείς μπορεί να σημαίνει μία σίγουρη ήττα. Το Test Drive Le Mans είναι ένα Racing που θα αργήσετε να βαρεθείτε και μπορείτε να επιστρέφετε σε αυτό διαρκώς. Τα τουρνουά και οι διαθέσιμες επιλογές σε αγώνες και οχήματα είναι πάρα πολλές και η εξερεύνηση όλων αυτών θα κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου σας.

test drive le mans 3

Όμορφα γραφικά που αντέχουν στον χρόνο
Η ανάλυση του παιχνιδιού είναι 480x320 στο PS2, 320x240 στο PS1, 640x480 στο Dreamcast και 160x144 στο Game Boy Color. Τα γραφικά είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλοσχεδιασμένα, με τα μοντέλα των οχημάτων και του περιβάλλοντος να είναι ιδιαίτερα λεπτομερή. Ο φωτισμός είναι πολύ καλός και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του day/night cycle όπου υπάρχουν έντονες αλλαγές στην ένταση και στη γωνία του φωτός. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται και ομίχλη, η οποία είναι επίσης ιδιαίτερα πετυχημένη και ρεαλιστική.

Υπάρχουν ορισμένα cutscenes με σκηνές τόσο από τον πραγματικό αγώνα όσο και από το παιχνίδι, τα οποία είναι πολύ καλά σκηνοθετημένα. Τα menu και το user interface εντός του παιχνιδιού δεν είναι πάντως ιδιαίτερα όμορφα, αν και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από άποψη χρηστικότητας. Αν και το Test Drive Le Mans πρόκειται για ένα παιχνίδι εικοσαετίας, τα γραφικά ακόμα και σήμερα δείχνουν συμπαθητικά και δεν θα σας αποτρέψουν από το να ευχαριστηθείτε την εμπειρία που προσφέρει.

Ρεαλιστικοί ήχοι και συμπαθητικό soundtrack
Το soundtrack αποτελείται από μία σειρά κομματιών rock, trance και ηλεκτρονικής τζαζ τα οποία ακούγονται πολύ ευχάριστα και συνεισφέρουν στην όλη εμπειρία. Τα κομμάτια δένουν αρμονικά με την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού προσφέροντας ενέργεια και ζωντάνια. Πολύ καλή δουλειά έγινε και με τους ήχους, οι οποίοι είναι πολύ ρεαλιστικοί και ανταποκρίνονται σε αυτούς των πραγματικών αγώνων του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Δεν υπάρχει voice acting και σχολιασμός στους αγώνες, κάτι που υποβαθμίζει λίγο την εμπειρία. Σε γενικές γραμμές, χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό, το ηχητικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικότατο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού.

Ένας κλασσικός τίτλος που θα κερδίσει κάθε fan των Racing
Το Test Drive Le Mans αποτελεί μία εξαιρετική μεταφορά του αγώνα αντοχής “24 Hours of Le Mans” στον κόσμο των games και αν είστε fan των Racing πρόκειται να σας διασκεδάσει αρκετά, ακόμα και τόσα χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Τα modes και τα τουρνουά στα οποία μπορείτε να αναμετρηθείτε είναι πάρα πολλά και πρόκειται να σας κρατήσουν απασχολημένους για αρκετό καιρό, ενώ είναι ένας διαχρονικός τίτλος στον οποίο μπορείτε θεωρητικά να επιστρέφετε για πολλά χρόνια. Είναι σίγουρα μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε.

test drive le mans 4

Θετικά:
- Πληθώρα από modes και αυτοκίνητα
- Καλή ψηφιακή απεικόνιση της πίστας του Le Mans
- Πολλές επιλογές σε επίπεδα δυσκολίας
- Δυνατότητα ρύθμισης των παραμέτρων του οχήματος
- Όμορφα για την εποχή γραφικά
- Συμπαθητικό soundtrack

Αρνητικά:
- Απουσία voice acting και σχολιασμού
- Δεν υποστηρίζεται multiplayer με πάνω από δύο παίκτες
- Το user interface δεν είναι ιδιαίτερα όμορφο αισθητικά

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.3

Μια πολύ καλή ψηφιακή εκδοχή της εικοσιτετράωρης κούρσας του Le Mans.

Γιώργος Τσάκωνας

NEWS   VIEW ALL

Η BigBen αγόρασε την σειρά Test Drive

Η θρυλική σειρά Test Drive μας έχει κρατήσει συντροφιά από τα τέλη της δεκαετίας του '80 στους υπολογιστές της εποχής (ποιος ξεχνάει άλλωστε την έκδοση για Amiga) μέχρι την πιο σύγχρονη gaming ιστορ...
Posted (17 Dec 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.3
7.25 User Score
(2 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Eutechnyx, Infogrames
Publisher: Infogrames
Διάθεση: Infogrames
Players: 1-2
Requirements: 64MB RAM, Επεξεργαστής Intel Pentium II 333 MHz, Κάρτα γραφικών 16MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 670MB, Λειτουργικό σύστημα Windows 98 ή ανώτερο
Release Date: PC: 01/08/2000, PS2: 22/06/2001, PS1: 26/11/1999, Game Boy Color: 14/12/2000, Dreamcast: 17/11/2000
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Half-Life: Alyx   (9)
2
Marvel Snap   (8.3)
3
Hogwarts Legacy   (8.2)
4
Dead Space (2023)   (8.2)
5
Returnal (PC)   (8.2)
6
Immortality   (8.2)

Top Reviews (by user score)

1
3
Marvel Snap   (8.38)
5
Immortality   (8.25)
6
Hogwarts Legacy   (8.14)
8
Bayonetta 3   (8)
9
10
Temtem   (7.9)

Latest User Reviews

1.
eFootball 2023   (5.0)
2.
4.
5.
6.
Overwatch 2   (6.0)
7.
Trek to Yomi   (9.0)
8.
God of War (PC)   (9.0)
9.
Stray   (8.0)
Notification