• Reviews
  • Sly Cooper and The Thievius Raccoonus

Sly Cooper and The Thievius Raccoonus

Hot
REVIEWED ON PS2  

Ο αντι-ήρωας των παιδικών μας χρόνων.

Ο αντι-ήρωας των παιδικών μας χρόνων.

Ο αντι-ήρωας των παιδικών μας χρόνων.

 Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την κυκλοφορία της εμβληματικότερης κονσόλας στην ιστορία των video games. Το PS2 κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από εκατόν πενήντα πέντε εκατομμύρια κομμάτια κατά την περίοδο 2000-2013, καθιστώντας την έτσι GOAT των video games. Η retro κονσόλα, κατάφερε να θέσει νέα στάνταρ στη ψυχαγωγία και είναι υπεύθυνη για τη μετάβαση της προηγούμενης γενιάς στη σύγχρονη εποχή του gaming, καθώς στη δεκατριάχρονη πορεία της κυκλοφόρησαν εκατοντάδες τίτλοι όλων των genres.

Η εικόνα ενός νεαρού να κάθεται οκλαδόν στο παγωμένο δάπεδο ενός δωματίου με ένα ξεθωριασμένο κουβερλί στους ώμους, μπροστά σε μία CRT Sony τηλεόραση των δέκα τεσσάρων ιντσών και ένα Dualshock 2 να παίρνει φωτιά στα επιδέξια χέρια του, σίγουρα εν έτη 2020 θα ξένιζε πολλούς σύγχρονους gamers. Για τους σαράντα plus της γενιάς μου όμως, είναι η μετάβαση από την αθωότητα στην ενηλικίωση.

sly cooper and the thievius racoonus review

Η Αμερικάνικη εταιρία ανάπτυξης Sucker Punch Productions ιδρύθηκε το 1997 μέσα από τους κόλπους της ίδιας της Microsoft, στο Μπέλβιου της Πολιτείας Ουάσινγκτον. Το Δεκέμβριο του 1999 η Ubisoft κυκλοφόρησε το πρώτο game της νεοσύστατης Sucker Punch Productions, το Rocket: Robot on Wheels, ένα platformer single player για Nintendo 64. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το Sly Cooper and The Thievius Raccoonus για PS2, ένα game που θα την έκανε γνωστή παγκοσμίως και θα δημιουργούσε ένα νέο σημείο αναφοράς, τον Sly. Η υποδοχή του κόσμου ήταν αποθεωτική και μέχρι τον Ιούλιο του 2006 το δημιούργημα της Sucker Punch Productions θα πουλούσε οκτακόσιες χιλιάδες αντίγραφα και θα απέφερε στην εταιρία κέρδη είκοσι ενός εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Sly Cooper and The Thievius Raccoonus είναι ένα single player third person platforming video game με στοιχεία stealth. Προσπαθεί να παντρέψει το one-hit-kill arcade action με στοιχεία από Metal Gear Solid. Η εταιρία ανάπτυξης ωστόσο, θέλησε να δημιουργήσει ένα τίτλο που θα είχε αποδοχή τόσο στο νεότερο όσο και στο μεγαλύτερο κοινό.

Μία βίαιη παιδική ηλικία
Το σενάριο έχει ως εξής. Ο Sly είναι απόγονος ενός ιστορικού οίκου ρακούν-κλεφτών, των Cooper. Ανά τους αιώνες οι πρόγονοι του κατάφεραν να γίνουν θρύλοι μεταξύ των απανταχού κατεργάρηδων. Γνώσεις εκατοντάδων ετών συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο, το Thievius Raccoonus. Η ιστορία ξεκινάει όταν ο Sly ήταν ακόμη παιδί. Μία συμμορία πέντε αιμοβόρων κακοποιών, η Fiendish Five μπούκαρε στο σπίτι του ενώ βρισκόταν με τον πατέρα του και τον δολοφόνησαν μπροστά στα μάτια του. Στη συνέχεια κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους το πολύτιμο σύγγραμμα από το χρηματοκιβώτιο και αφού το χώρισαν σε πέντε κομμάτια εξαφανίστηκαν στις πέντε ηπείρους.

Χρόνια αργότερα ο Sly είναι πλέον ενήλικας και μέλος μίας τριμελούς ομάδας, με την οποία κάνει…τι άλλο; ληστείες. Ο Bentley είναι μία ταλαντούχα χελώνα χάκερ και μηχανικός. Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι είναι το μυαλό της παρέας. Φυσικό, αφού όπως γνωρίζουμε εάν δε είσαι τετραπληγικός δε μπορεί να θεωρείσαι ιδιοφυΐα. Ο Murray ένας δυναμικός αλλά όχι ιδιαίτερα ευφυής ιπποπόταμος, είναι ο οδηγός της συμμορίας.

sly cooper and the thievius raccoonus review 2

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο
Το Sly Cooper and The Thievius Raccoonus ξεκινάει με το συμπαθέστατο ρακούν να βρίσκεται στο Παρίσι και να τρυπώνει στο γραφείο της σέξι και αινιγματικής ντετέκτιβ Carmelita Fox. Εκεί παίρνει στα χέρια του έναν απόρρητο φάκελο στον οποίο αναγράφονται οι τοποθεσίες των Fiendish Five. Επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια ο Sly θα έχει την ευκαιρία να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του και να αποκαταστήσει το όνομα της οικογενείας του με την ανάκτηση του Thievius Raccoonus. Κάπου εδώ ξεκινάει και η διασκέδαση.

sly cooper and the thievius raccoonus review 3

World Team Party
Ο χειρισμός είναι απλός και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα. Με το x πηδάτε και το square χτυπάτε με το όπλο σας, το οποίο είναι ένα μπαστούνι (cane), σε σχήμα γάντζου. Το σχήμα δεν είναι τυχαίο καθώς θα το χρησιμοποιήσετε πολλές φορές στα levels για να γαντζωθείτε σε εμπόδια και να μπορέσετε να συνεχίσετε. Με το circle, κρατώντας το πατημένο ο Sly μπορεί να περπατήσει σε στενά μονοπάτια και να ισορροπήσει σε μυτερά εμπόδια όπως κινούμενα γρανάζια, καμινάδες που ξερνάνε φωτιά κ.α. Το triangle είναι για τα special moves που αποκτάτε σταδιακά στα levels. Τέλος με τα L1 και R1 κοιτάτε με τα κιάλια σας. Είναι ένα καλό feature, καθώς κάποια levels είναι αρκετά tricky και μία πανοραμική άποψη πριν ξεκινήσετε είναι επιβεβλημένη.

Τα κεφάλαια είναι συνολικά πέντε. Για να μπορέσει ο  Sly να ανακτήσει το Thievius Raccoonus θα χρειαστεί να ταξιδέψει στις καυτές ερήμους της Αμερικής, στις φουρτουνιασμένες θάλασσες των νησιών της Ουαλίας, σε επικίνδυνους βάλτους της μακρινής Αϊτής και σε χιονισμένα βουνά στα βάθη της Κίνας ώσπου να φτάσει στην  τελική πίστα. Τα levels είναι γεμάτα εμπόδια και εχθρούς και θα βρεθείτε αρκετές φορές να επαναλαμβάνεται τις πίστες για να καταφέρετε να τα ξεπεράσετε. Στο Sly Cooper and The Thievius Raccoonus παίζετε σε ένα επίπεδο δυσκολίας το οποίο χαρακτηρίζεται ως μέτριας. Οι αποστολές ποικίλλουν από το κλασικό platform, όπου θα πρέπει να ξεπεράσετε εμπόδια και εχθρούς μέχρι να φτάσετε στο τέλος της πίστας και να ανακτήσετε ένα κλειδί. Σε κάθε κεφάλαιο θα πρέπει να αποκτήσετε κάποιον αριθμό κλειδιών για να μπορέσετε να ξεκλειδώσετε το τελικό level όπου κρύβεται και ο boss. Υπάρχουν και κάποιες αποστολές όπου θα χειριστείτε ένα πολυβόλο για να παρέχετε κάλυψη στον Murray ο οποίος θα προσπαθεί να φτάσει στο κλειδί, αγώνες με αυτοκίνητα, κυνήγι κοτόπουλων σε ένα κοτέτσι κ.α. Όλα αυτά είναι αρκετά διασκεδαστικά και σίγουρα είναι ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του game.  

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του ο Bentley μας καθοδηγεί μέσω ακουστικών για το πως θα κινηθούμε. Επιπλέον οι Cooper είναι εφοδιασμένοι με μία έκτη αίσθηση που τους βοηθάει να εντοπίζουν στενές εσοχές και σημεία που θα μπορούσαν να ισορροπήσουν. Αυτά διακρίνονται με τα blue Auras που στην ουσία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα in-game assistant. Το συγκεκριμένο feature μας χαλάει λίγο αλλά προφανώς ο developer το πρόσθεσε για να γίνει το game πιο συμβατό στις νεότερες ηλικίες. Τα levels είναι γεμάτα loots, τα οποία είναι νομίσματα αραδιασμένα παντού. Επιπλέον ο Sly μπορεί να εμφανίζει έξτρα νομίσματα σπάζοντας πράγματα και εξολοθρεύοντας εχθρούς. Στα εκατό νομίσματα επιβραβεύεστε με ένα lucky charm το οποίο σας κάνει ανεκτικό για ένα επιπλέον χτύπημα πριν χάσετε. Εάν ήδη κατέχετε το lucky charm τότε στη θέση του θα αποκτήσετε μία έξτρα ζωή. Επίσης συλλέγετε μπουκάλια τα οποία είναι καλά κρυμμένα και με τον απαιτούμενο αριθμό σας δίνουν πρόσβαση σε χρηματοκιβώτια τοποθετημένα διάσπαρτα στις πίστες. Εκεί θα βρείτε είτε σελίδες από το χαμένο Thievius Raccoonus είτε αρχαία συγγράμματα μέσω των οποίων θα αποκτάτε special moves.

sly cooper and the thievius racoonus review 4

You shall not pass
Οι εχθροί ποικίλλουν σε κάθε κεφάλαιο και οι επιθέσεις τους διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε. Έτσι έχουμε θαλάσσιους ελέφαντες με σφυριά να προσπαθούν να σας ανοίξουν το κεφάλι, μανιασμένα μπουλντόγκ με ρόπαλα και μαϊμούδες kung-fu masters εξοπλισμένες με nunchakus, μεταξύ άλλων. Τα bosses είναι επίσης πρωτότυπα και θα σας παιδέψουν αρκετά μέχρι να τα καταβάλλετε. Το AI χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη πατέντα και μόλις καταλάβετε το τρόπο που κινούνται οι εχθροί θα σας είναι πιο εύκολο να τους εξολοθρεύσετε.

O Sly καταφέρνει μέσω ενός μη επιτηδευμένου χαρακτήρα να μεταφέρει ένα αίσθημα αθωότητας, που γίνεται αυτομάτως αρεστός.

Hey Inspector Fox! Still looking for a date to the prom?
Τα γραφικά για την εποχή τους θεωρούνται αρκετά καλά. Είναι καρτουνίστικα και θυμίζουν πολύ Scooby-Doo. Οι πίστες είναι όμορφα σχεδιασμένες και προσθέτουν αρκετά στη συνολική εικόνα. Αναλόγως την περιοχή που βρίσκεστε υπάρχει και η ανάλογη ατμόσφαιρα. Η προσθήκη καιρικών φαινομένων όπως βροχή και χιόνι είναι θετικό πρόσημο. Σε όλη τη διάρκεια του δε παρατηρήσαμε καθόλου glitches ή bugs. Το animation είναι άψογο και η κάμερα κινείται ομαλά χωρίς να κουράζει ή να εμφανίζει texture popping. Οι εχθροί είναι απολαυστικοί και πρωτότυπα σχεδιασμένοι. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι αστείοι τρόποι που πεθαίνει ο Sly, όπως όταν πνίγεται που βγάζει το καπέλο του και μας αποχαιρετά προτού βουλιάξει.

To soundtrack επιμελείται ο Ashif Hakik γνωστός επίσης για τη συμμετοχή του στα Crash Nitro Kart και στο περσινό Crash Team Racing Nitro-Fueled. Οι voice-actors είναι στο πετσί του ρόλου τους και οι ερμηνείες τους είναι αρκετά αξιόλογες. Ιδίως όταν ο Sly φλερτάρει την άσπονδο εχθρό του Carmelita, οι διάλογοι είναι απολαυστικοί.

sly cooper and the thievius racoonus review 5

Τώρα, απλά αράξτε και ριλαξάρετε
Το Sly Cooper and The Thievius Raccoonus απευθύνεται τόσο σε μικρά παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η μέτρια δυσκολία του δε θα απασχολήσει ιδιαίτερα τους έμπειρους παίκτες καθώς τα εμπόδια ξεπερνούνται μετά από κάποιες προσπάθειες ενώ οι εχθροί κινούνται βάση πατέντας που μόλις την καταλάβετε θα νικιούνται εύκολα. Οι πίστες είναι καθοδηγούμενες και είναι σχεδόν απίθανο να βρεθείτε σε αδιέξοδο. Η συνολική διάρκεια του είναι περίπου 9 ώρες για το main story ενώ στο replayability, μόλις ολοκληρώσετε τη βασική ιστορία θα έχετε την ευκαιρία να ξαναπαίξετε τα levels από την αρχή ώστε να προσπαθήσετε να ανοίξετε όσα χρηματοκιβώτια σας ξέφυγαν. Αυτό το στοιχείο προσθέτει κάπως στην κατά τα άλλα μικρή διάρκεια του. Συνοψίζοντας, το Sly Cooper and The Thievius Raccoonus έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να ασχοληθεί κάποιος μαζί του. Οπτικά είναι πανέμορφο, έχει καλοσχεδιασμένα levels και εχθρούς και ο Sly είναι ο νέος αντι-ήρωας που όλοι θα θέλαμε να ταυτιστούμε. Γκαφατζής, αθώος, γοητευτικός και πάνω από όλα πιστός φίλος και τίμιος…όσο τίμιος μπορεί βέβαια να είναι ένας κλέφτης. Η Sucker Punch Productions καταφέρνει να δημιουργήσει το νέο Robin Hood και εμείς να απολαύσουμε τα καμώματα του.

Θετικά:
- Κατάλληλο και για παιδιά
- Όμορφα σχεδιασμένα levels
- Πρωτότυποι εχθροί και bosses
- Απολαυστικοί διάλογοι

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Καθοδηγούμενα levels
- Οι εχθροί επιτίθονται βάση πατέντας
- Τα bosses είναι σχετικά εύκολα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 8

Έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία ενός νέου saga.

Νικόλαος Κεχαγιάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8
8.5 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform/Stealth
Developer: Sucker Punch Productions
Publisher: Sony Computer Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 17/1/2003
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
4
Forza Horizon 5   (8.8)
9
FIFA 23   (8.4)
10
Gran Turismo 7   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Trek to Yomi   (9.0)
2.
God of War (PC)   (9.0)
3.
Stray   (8.0)
5.
Elden Ring   (9.0)
6.
Martha is Dead   (9.0)
8.
10.
It Takes Two   (8.0)
Notification