Berserk and the Band of the Hawk

Hot
REVIEWED ON PC   PS4 (Primary version tested)   PS Vita  

Οι αιματοβαμμένες περιπέτειες του Guts.

Οι αιματοβαμμένες περιπέτειες του Guts.

Οι αιματοβαμμένες περιπέτειες του Guts.

Η manga σειρά Berserk του Kentaro Miura αποτελεί μία από τις μακροβιότερες, αλλά και τις πιο δημοφιλείς στο χώρο της. Μέσα από αυτήν γνωρίσαμε τον Guts, έναν γενναίο πολεμιστή, ο οποίος νιώθει “ζωντανός” μόνο όταν βρίσκεται στο πεδίο της μάχης. Το Berserk μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση (την πρώτη φορά το 1997 και τη δεύτερη πέρυσι) με τις ομώνυμες anime σειρές, ενώ στο διάστημα 2012-2013 είδαμε και την τηλεοπτική τριλογία Berserk: The Golden Age Arc. Το σύμπαν του Kentaro Miura μεταφέρθηκε και στον χώρο των video games, καθώς το 2000 είδαμε το Sword of the Berserk: Gut's Rage για το Dreamcast. Τέσσερα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε στο PS2 το Berserk Millennium Empire Arc: Chapter of the Holy Demon War, το οποίο δυστυχώς δεν μεταφέρθηκε στην Ευρώπη.

17 ολόκληρα χρόνια μετά το Sword of the Berserk: Gut's Rage η Omega Force μας προσκαλεί να επισκεφτούμε ξανά τον αιματοβαμμένο μεσαιωνικό κόσμο του Berserk παρουσιάζοντάς μας το Berserk and the Band of the Hawk. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη spin-off της σειράς Dynasty Warriors, το πρώτο για φέτος, καθώς μεταξύ άλλων αναμένουμε τα Samurai Warriors: Spirit of Sanada και Fire Emblem Warriors. To Berserk and the Band of the Hawk παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο, προκαλώντας αρκετά μεγάλη αίσθηση, αφού η Omega Force δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο βίαιες δημιουργίες.


Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια είναι αδύνατο να μεταφέρεις πιστά το κλίμα του Berserk χωρίς να ν' ανοίξει... ρουθούνι. Η ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης ακολούθησε τη μέση λύση προσπαθώντας να μετριάσει κάπως τις δεκάδες σκηνές γραφικής βίας, αλλά παρόλα αυτά το αίμα εξακολουθεί να ρέει άφθονο, όπως θα δούμε και παρακάτω. Αρπάξτε λοιπόν το τεράστιο σπαθί σας, φορέστε το κράνος σας, τεμαχίστε χιλιάδες εχθρούς και κάντε το λουτρό σας μέσα στο αίμα τους...

Τα άπαντα του Guts
Η ιστορία του Berserk and the Band of the Hawk εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο στο Story Mode, το οποίο αποτελείται από μια σειρά 46 ξεχωριστών κεφαλαίων που αφηγούνται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του Guts. O πρώτος σταθμός είναι το λεγόμενο The Golden Age Arc, όπου και βλέπουμε την είσοδο του Guts στον μισθοφορικό στρατό “Band of the Hawk”. Σειρά έχει το The Black Swordsman Arc, στο οποίο θα γνωρίσετε τον αινιγματικό καβαλάρη Skeleton Knight και τέλος η ιστορία κλείνει με το Hawk of the Millennium Empire Arc και την τελική αναμέτρησή σας με τον Ganishka.


Όπως είναι αναμενόμενο, όσοι έχετε διαβάσει τα manga ή έχετε παρακολουθήσει τις anime σειρές δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα να εγκλιματιστείτε, καθώς τα γεγονότα του Berserk and the Band of the Hawk σας είναι ήδη γνωστά. Είναι γεγονός πάντως ότι οι developers δίνουν μεγαλύτερο βάρος στο The Golden Age Arc, καθώς έχουν φροντίσει να εμπλουτίσουν την αφήγηση και με μπόλικο footage από το anime. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η διάρκεια των σχετικών cutscenes ξεπερνά τις δύο ώρες, οπότε ακόμη και οι αμύητοι στο σύμπαν του Berserk θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων. Να σημειωθεί επίσης ότι μέσα στην συσκευασία του παιχνιδιού υπάρχει και μια μηνιαία συνδρομή στο Crunchyroll, οπότε μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την anime σειρά και να εντρυφήσετε ακόμη περισσότερο στο lore της.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η θεματολογία του Berserk and the Band of the Hawk είναι ιδιαιτέρως σκληρή και σκοτεινή και όπως είναι λογικό το περιεχόμενό του απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές σκηνές βιασμών, λάγνοι δαίμονες, αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί πάσης φύσεως και γενικώς ο βαθμός της γραφικής βίας είναι πολύ υψηλός.


Ένα ακόμη πιο απλουστευμένο Dynasty Warriors
Σε ότι αφορά το gameplay το Berserk and the Band of the Hawk ακολουθεί ευλαβικά τα πρότυπα των υπολοίπων δημιουργιών της Omega Force. Ως εκ τούτου έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικό Action/Hack and Slash που στερείται ακόμη και το υποτυπώδες Strategy υπόβαθρο της σειράς Dynasty Warriors. Οι μάχες για παράδειγμα στις οποίες καλείστε να καταλάβετε ένα φρούριο ή ένα οχυρό είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Αντίθετα κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα πρέπει να φέρετε εις πέρας διάφορες αποστολές του στυλ “σκότωσε 200 εχθρούς σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα” ή “εξολόθρευσε τους αντίπαλους officers”. Επίσης, παρατηρούμε δύο ακόμη διαφορές σε σχέση με τις υπόλοιπες δουλειές της ιαπωνικής εταιρείας, αφού δεν υπάρχει co-op και παράλληλα υπάρχουν ελάχιστοι playable χαρακτήρες. Μάλιστα στην πλειοψηφία των αποστολών του Story Mode θα πρέπει αναγκαστικά να παίξετε με τον Guts.

To σύστημα μάχης είναι παραπλήσιο με αυτό των Dynasty Warriors, καθώς κάθε χαρακτήρας έχει πρόσβαση σε δύο ειδών επιθέσεις (normal και charged), οι οποίες εκτελούνται με το “τετράγωνο” και το “τρίγωνο” του DualShock 4. Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να συνδυαστούν σε combos, όπως ακριβώς είχαμε δει και στις υπόλοιπες δημιουργίες της Omega Force. Όσο περισσότερους εχθρούς εξολοθρεύετε, τόσο πιο γρήγορα γεμίζει η Frenzy bar σας, η οποία έχει διάφορες διαβαθμίσεις (1-5) ανάλογα με το level του χαρακτήρα σας. Μόλις γεμίσει η σχετική μπάρα μπορείτε να μπείτε σε Frenzy (πατώντας το Ο) και να επιτεθείτε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Παράλληλα, οι επιθέσεις σας γεμίζουν την Death Blow bar. Στην περίπτωση που “γεμίσετε” και την δεύτερη μπάρα μπορείτε να πατήσετε ξανά το κουμπί O για να εξαπολύσετε την Death Blow επίθεση, η οποία προκαλεί τεράστιο damage και παράλληλα έχει μεγάλο AoE επιτρέποντάς σας να αποδεκατίσετε τις ορδές των αντιπάλων σας.


Να προσθέσουμε επίσης ότι οι χαρακτήρες σας έχουν πρόσβαση και σε διάφορα sub-weapons, όπως μαχαίρια, crossbows, εκρηκτικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσες φορές θέλετε μέσα στην μάχη. Ο μόνος περιορισμός στη χρήση τους είναι το cooldown τους. Παράλληλα, δύναται να χρησιμοποιήσετε και κάποια consumables που αυξάνουν προσωρινά την ζημιά που προκαλούν οι επιθέσεις σας ή την αμυντική θωράκισή σας κτλ.

To gameplay καταντά τόσο γρήγορα επαναλαμβανόμενο που ακόμη και η σφαγή δεκάδων χιλιάδων εχθρών δεν σας προσφέρει κανένα αίσθημα ικανοποίησης.


Στο Berserk and the Band of the Hawk συναντάμε και ένα υποτυπώδες σύστημα crafting, μέσω του οποίο σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε enhance ή amalgamate τα accessories σας (δαχτυλίδια, περιδέραια, λάβαρα κτλ.). Για την πρώτη διαδικασία απαιτούνται τα ανάλογα materials, τα οποία τα κερδίζετε από τις μάχες ή τα αγοράζετε από το in-game shop ξοδεύοντας gold. H δεύτερη διαδικασία είναι κάπως πιο σύνθετη, αφού σας επιτρέπει να συνδυάσετε τα accessories σας για να αυξήσετε τα attributes τους (defense, attack, range, vitality κτλ.). Το όλο σύστημα μας άφησε θετικές εντυπώσεις αφού υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πειραματισμό. Στην δική μας περίπτωση φτιάξαμε μια σειρά από accessories δίνοντας έμφαση στο attack και στην αύξηση της ζημιάς των Frenzy και Death Blow επιθέσεων δημιουργώντας έναν πραγματικά φονικό χαρακτήρα.


Ο παραγκωνισμός των Strategy στοιχείων, η αφαίρεση του co-op, το περιορισμένο ρόστερ και το αναιμικό σύστημα μάχης καθιστούν το Berserk and the Band of the Hawk άκρως επαναλαμβανόμενο. Χωρίς ίχνος υπερβολής στις 15 περίπου ώρες που διαρκεί το Story Mode θα χρησιμοποιήσετε τα ίδια και τα ίδια combos για να σκοτώσετε τους εγκεφαλικά νεκρούς (το Α.Ι κινείται σε τραγικά πλαίσια) αντιπάλους σας. Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να σώσει κάπως την κατάσταση είναι τα boss fights, αλλά ακόμη και εδώ οι developers υποπίπτουν σε σημαντικά σφάλματα.

Απέναντι στους Apostles
Μιας και αναφερθήκαμε στα boss fights να προσθέσουμε ότι στο Story Mode, αλλά και στα υπόλοιπα modes του Berserk and the Band of the Hawk θα χρειαστεί να πολεμήσετε τους Apostles, τα δαιμονικά δηλαδή πλάσματα που απαρτίζουν τους villains του Berserk. Στις μάχες αυτές θα πρέπει να αμυνθείτε ή να αποφύγετε τις επιθέσεις των Apostles μέσω του evade μηχανισμού και γενικώς να εφαρμόσετε κάποια συγκεκριμένη στρατηγική για να καταφέρετε να νικήσετε.


Την πρώτη φορά που συναντήσαμε έναν Apostle αισθανθήκαμε δέος μπροστά του και είχαμε την εντύπωση ότι η αναμέτρησή μας μαζί του θα πρόσφερε μοναδικές συγκινήσεις. Δυστυχώς πέσαμε... έξω στις προβλέψεις μας, καθώς η προβληματική κάμερα καταστρέφει τις όποιες ελπίδες είχαμε για μια συναρπαστική αναμέτρηση. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως όταν μονομαχείτε κοντά σε κάποιο τοίχο ή γενικώς στα όρια του χάρτη και εκδηλώνονται με την απώλεια οπτικής επαφής με τον χαρακτήρα σας. Ο μόνος τρόπος για να δείτε τον ήρωα σας είναι να προσπαθήσετε να κάνετε evade και να κινηθείτε προς το κέντρο του χάρτη. Αν πέσετε όμως σε κάποιο boss που σας κάνει stun, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να σας χτυπάει αλύπητα χωρίς να έχετε κανένα περιθώριο αντίδρασης, όσο μάλιστα διαρκεί η όλη διαδικασία δεν θα έχετε καμία απολύτως οπτική επαφή με τον χαρακτήρα σας.

Τα υπόλοιπα modes
Πέρα από το Story Mode, το οποίο θα σας κρατήσει συντροφιά για 15 περίπου ώρες, στο Berserk and the Band of the Hawk συναντάμε δύο επιπλέον modes, το Free Mode και το Endless Eclipse. Στο Free Mode έχετε την ευκαιρία να παίξετε οποιοδήποτε από τα 46 κεφάλαια της ιστορίας, με όποιον μαχητή επιθυμείτε. Πέρα από τον Guts σταδιακά θα ξεκλειδώσετε τους Griffith, Casca, Judeau, Serpico, Schierke, Zodd και Wyald. Όπως προαναφέραμε, το ρόστερ των playable χαρακτήρων είναι εξαιρετικά μικρό για τα δεδομένα των δημιουργιών της Omega Force. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο Warriors Orochi 3 Ultimate Edition υπήρχαν περισσότεροι από 140 χαρακτήρες.


To Endless Eclipse αποτελεί ένα ιδιότυπο mode survival μορφής, στο οποίο θα πρέπει να διασχίσετε 100 levels και να ολοκληρώσετε διάφορες αποστολές. Πρακτικά μιλάμε για το end game περιεχόμενο του παιχνιδιού, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να φτάσετε μέχρι το τέλος αν δεν έχετε φτιάξει τα κατάλληλα accessories και δεν έχετε έναν τουλάχιστον χαρακτήρα 99 level. To Endless Eclipse αυξάνει σημαντικά την συνολική αντοχή του Berserk and the Band of the Hawk στο χρόνο, καθώς θα χρειαστεί να αφιερώσετε 60 τουλάχιστον ώρες για να το ολοκληρώσετε με όλους τους χαρακτήρες. Το εξαιρετικά επαναλαμβανόμενο gameplay βέβαια αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια επιπλέον ενασχόλησης με το Berserk and the Band of the Hawk. Στο δικό μας playthrough ολοκληρώσαμε 60 levels του Endless Eclipse, αλλά πολύ γρήγορα βαρεθήκαμε και δε νιώσαμε την ανάγκη να φτάσουμε μέχρι το τέλος.


Κουβάδες αίματος
Οπτικά το Berserk and the Band of the Hawk θυμίζει τίτλο του PS3 με ότι αυτό συνεπάγεται. Με δεδομένο μάλιστα ότι η δημιουργία της Omega Force κυκλοφορεί και στη last-gen κονσόλα της Sony στην Ιαπωνία μας δίνεται η εντύπωση ότι η PS4 έκδοσή του είναι ένα απλό HD port με αυξημένο frame rate. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις εξαιρετικά χαμηλές απαιτήσεις του Berserk and the Band of the Hawk στα PC. Στο PS4 η νέα δουλειά της ιαπωνικής εταιρείας τρέχει στα 1080p/60fps, αν και παρατηρούνται περιστασιακές πτώσεις του frame rate και έντονο texture popping.

Σε αντίθεση με τη σειρά Dynasty Warriors οι επιθέσεις σας συνοδεύονται από τα ανάλογα splatter effects, αφού το αίμα ρέει άφθονο. Γενικώς τα particle effects αφήνουν θετικές εντυπώσεις και ιδίως αυτά που σχετίζονται με την εκτέλεση των Frenzy επιθέσεων, αφού δημιουργούν ένα πραγματικά φαντασμαγορικό αποτέλεσμα. Η ποιότητα των textures βέβαια δεν είναι αυτή που αρμόζει σ' έναν τίτλο του PS4, καθώς τα περιβάλλοντα απεικονίζονται με χοντροκομμένα textures και παρατηρείται έντονο aliasing. Σε καλύτερα επίπεδα κινείται ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και σε συνδυασμό με την cel-shaded απεικόνισή τους σας δίνεται η εντύπωση ότι παρακολουθείτε ένα anime. Ο ηχητικός τομέας είναι άρτιος σε όλους τους τομείς, αφού υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά μουσικά θέματα και παράλληλα συναντάμε το πρωτότυπο ιαπωνικό voice acting. Αρκετοί μάλιστα ηθοποιοί, όπως ο Hiroaki Iwanaga (Guts), έχουν εργαστεί και στην anime σειρά Berserk.


Μια ακόμη μέτρια δουλειά
Η Omega Force έχει επιδοθεί σ' ένα... όργιο spin-off δημιουργιών παρουσιάζοντάς μας 3-4 φορές τον χρόνο το ίδιο ακριβώς game. To μόνο που αλλάζει είναι τα skins των πρωταγωνιστών και στην προκειμένη περίπτωση αντί για τους Liu Bei, Guan Yu και Yukimura Sanada έχουμε τον Guts από το Berserk. To κλίμα και το lore της ομώνυμης manga/anime σειράς αποδίδεται άκρως ικανοποιητικά, αλλά το στοιχείο αυτό δεν είναι αρκετό για να κρύψει τις τρανταχτές αδυναμίες που συναντάμε στον τεχνικό τομέα και στο gameplay. Ως εκ τούτου έχουμε να κάνουμε με μια κυκλοφορία που απευθύνεται αποκλειστικά στους φίλους του Berserk. Ακόμη και εάν είστε λάτρης των Dynasty Warriors, Samurai Warriors και των λοιπών δημιουργιών της Omega Force θα πρέπει να προσεγγίσετε το Berserk and the Band of the Hawk με κάθε επιφύλαξη.

Θετικά:
- Αποδίδει πιστά την ιστορία του Berserk
- Αξιόλογο soundtrack και εξαιρετικό voice acting
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Το crafting system

Αρνητικά:
- Ελάχιστοι playable χαρακτήρες
- Επαναλαμβανόμενο gameplay
- Πτώσεις του frame rate και έντονο texture popping
- Προβληματική κάμερα
- Δεν υποστηρίζει co-op

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 9
Gameplay: 6
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.2

To πιο βίαιο, αλλά και πιο επαναλαμβανόμενο game της Omega Force.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

Berserk and the Band of the Hawk

[Αρχική δημοσίευση: 13/6/16] Στα πλαίσια της έκθεσης Ε3, η Omega Force παρουσίασε ένα teaser από τον νέο τίτλο που βρίσκεται στα σκαριά. Η Omega Force είναι developer εταιρεία των σειρών Warriors κα...
Posted (16 Sep 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Celebrongr (Level 15) 12/04/2017 12:40
Εμενα πάντως με έψησε! Είμαι μεγάλος fun από το manga και ίσως είναι η επομενη μου αγορά μετά από πολύ καιρό αποχης από σπατάλες!
Ευχαριστώ για το review!
#2 Commander Guts (Level 16) 13/04/2017 03:01
Το έχω από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του και έχω αφιερώσει πολλές ώρες πάνω του. Σίγουρα το καλύτερο Berserk παιχνίδι και παρόλο που στα βίντεο δε μου γέμιζε το μάτι, θεωρώ ότι έχει την καλύτερη "αίσθηση" σφαξίματος που έχω συναντήσει ποτέ σε παιχνίδι. Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ και στο δύσκολο επίπεδο δεν είναι τόσο επαναλαμβανόμεν ο διότι αναγκάζεσαι σε διαφορετικές στρατηγικές. Το πιο κακό σημείο του όμως είναι η διαφορά σε πραγματικό σενάριο και σε αποστολές.... 100 men Slayer έχοντας σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες προηγουμένως... είναι λίγο κάπως...
#3 Phobos (Level 22) 14/04/2017 18:08
Κρίμα, γιατί το Berserk έχει από τα πιο ωραία anime/manga που υπάρχουν. Με είχε ψήσει να το πάρω και τώρα το σκέφτομαι. Ίσως μείνω στο mod για το Mount & Blade Warband...
#4 Mr.Dododi (Level 25) 01/06/2017 18:56
Μέγας φαν της σειράς οπότε ανεγκέφαλη δράση στο lore του Berserk είναι κάτι που ήθελα πάντα!
Score 6.2
6.73 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Hack and Slash
Developer: Omega Force
Publisher: Koei Tecmo
Διάθεση: Digiworld Computers (210-3307045)
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i7 870, Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 20GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8.1/10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC: 21/2/2017, PS4, PS Vita: 24/2/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
The Riftbreaker   (8)
10
Death's Door   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification