• Reviews
  • The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

Hot
Μάνος Μαρίνος
REVIEWED ON Wii U  

Ο Wolf Link επιστρέφει.

Ο Wolf Link επιστρέφει.

Ο Wolf Link επιστρέφει.

Οι φήμες για την κυκλοφορία της HD έκδοσης του The Legend of Zelda: Twilight Princess ξεκίνησαν αμέσως μετά την κυκλοφορία της αντίστοιχης επιτυχημένης επανέκδοσης του The Legend of Zelda: The Wind Waker στο Wii U. Αφού επανακυκλοφόρησε το ένα μέρος της GameCube σειράς, γιατί να μην κυκλοφορήσει και το άλλο; Το Twilight Princess είχε κυκλοφορήσει αρχικά τον Δεκέμβριο του 2006 πρώτα στο Wii ως launch title και μια εβδομάδα αργότερα στο GameCube. Έτσι, η κυκλοφορία της HD έκδοσης σήμανε και την επέτειο 10 ετών από την πρώτη κυκλοφορία.

Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης της συγκεκριμένης έκδοσης, οι developers ήταν απασχολημένοι με την ανάπτυξη του επερχόμενου The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Έτσι λόγω έλλειψης χρόνου και ανθρώπινου δυναμικού, η Nintendo ανέθεσε την HD μεταφορά του Twilight Princess στην εξωτερική εταιρεία παραγωγής Tantalus Media. Χρέη παραγωγού φυσικά είχε και πάλι ο Eiji Aonuma, ο οποίος ήταν ο director του πρώτου Twilight Princess και έχει εργαστεί από αυτά τα δύο πόστα σε ολόκληρη την σειρά The Legend of Zelda από το Majora’s Mask και μετά.

the legend of zelda twilight princess hd 1
Η Hyrule στο σκοτάδι
Το The Legend of Zelda: Twilight Princess είναι μακράν το πιο σκοτεινό Zelda της σειράς. Αυτό το γεγονός φαίνεται στο σενάριο, την μουσική επένδυση, τον σχεδιασμό των dungeons, τους χαρακτήρες και την ατμόσφαιρα. Ο Link, ένα απλό αγόρι που εργάζεται σε μια φάρμα, γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτόν τον σκοτεινό κόσμο όταν ένα πλάσμα τον απαγάγει λίγο έξω από το χωριό του και τον μεταφέρει στο Twilight Realm. Εκεί θα μεταμορφωθεί σε λύκο και θα γνωρίσει την μυστηριώδη Midna, η οποία θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει το αρχικό σοκ και θα τον καθοδηγήσει μέσα στον σκοτεινό κόσμο. Ο Link θα κληθεί να εξοντώσει μια σειρά εχθρών και να ολοκληρώσει μια πληθώρα γρίφων με σκοπό να σώσει το βασίλειο της Hyrule και την πριγκίπισσα Zelda από τον Βασιλιά του Σκοταδιού, Zant.

Η ιστορία του Twilight Princess τοποθετείται αρκετά χρόνια μετά τα γεγονότα του Majora’s Mask και εκτυλίσσεται στην πραγματικότητα όπου ο Link επέστρεψε και προειδοποίησε επιτυχώς την Zelda για την άφιξη του Ganondorf στο τέλος του Ocarina of Time. Το 2006, οι fans της σειράς δεν ήξεραν σε ποιο χρονολογικό σημείο ταιριάζει το σενάριο του Twilight Princess (ούτε την ύπαρξη διαφορετικών timelines), συνηθισμένο γεγονός για όλα τα Zelda games μέχρι και το 2011 όταν και η Nintendo επισημοποίησε την πραγματική χρονολογική σειρά μέσω του βιβλίου Hyrule Historia. Εικάζεται ότι το Twilight Princess εξελίσσεται παράλληλα με το The Wind Waker, αλλά σε διαφορετικά timelines.

10 χρόνια ωρίμανσης
Ακόμα και 10 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το Twilight Princess παραμένει ένα συναρπαστικό και καθηλωτικό Action Adventure. Εδώ θα βρείτε ορισμένα από τα πιο έξυπνα και χορταστικά σε μέγεθος dungeons της σειράς. Θα πρέπει να συνδυάσετε ευφάνταστα τα αντικείμενα που θα αποκτάτε κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας, ώστε να επιλύσετε μια πληθώρα γρίφων. Παράλληλα, κάθε μάχη με boss αποτελεί από μόνη της έναν γρίφο, αφού δεν θα συναντήσετε σχεδόν ποτέ ωμή μάχη.

Η τεράστια Hyrule για τα δεδομένα του ’06 δεν προκαλεί πλέον δέος με το μέγεθος της, αλλά ενθουσιάζει με την ποικιλία των τοποθεσιών που σας βάζει να εξερευνήσετε. Στην περιπέτεια σας θα επισκεφθείτε από δάση, λίμνες κι ερήμους μέχρι χιονισμένα βουνά, αλλά και μια πόλη που αιωρείται στον ουρανό. Μικρό παράπονο είναι ότι ο κόσμος που περιπλανιέστε μοιάζει ανά διαστήματα άδειος, αφού οι εχθροί εμφανίζονται πιο αραιά έξω από dungeons και πόλεις. Παρόλα αυτά, οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε (όπως ψάρεμα, snowboard, έρευνα για αντικείμενα, μάχες, κλπ) γεμίζουν εύκολα αυτό το κενό και θα σας απορροφήσουν ώρες χωρίς να το καταλάβετε. Άλλωστε δεν είναι δύσκολο απλώς να χαθείτε στην μοναδική σκοτεινή ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου The Legend of Zelda.

the legend of zelda twilight princess hd 2
Τα collectables της αρχικής έκδοσης ήταν ήδη αρκετά για να ξοδέψετε ώρες, όμως οι developers αποφάσισαν να προσθέσουν και 50 Miiverse stamps μέσα σε διάφορα chests κατά μήκος και πλάτος της Hyrule στην HD επανέκδοση. Μάλιστα, μέσα σε αυτά τα stamps κρύβεται ολόκληρο το αλφάβητο της γλώσσας Hylian. Πέρα από αυτό, όσοι είχατε δυσκολευτεί με την συλλογή των 60 Poe Souls θα διαπιστώσετε την ύπαρξη ενός νέου αντικειμένου, του Ghost Lantern, το οποίο θα λάμπει όταν βρίσκεστε σε χώρο όπου υπάρχει Poe Soul, διευκολύνοντας έτσι ένα από τα πιο δύσκολα side quests της παλαιότερης έκδοσης. Τέλος, τα 16 Tears of Light που απαιτείται να συλλέγετε κάθε φορά που προσπαθείτε να βγείτε από τον Twilight World έχουν μειωθεί σε 12 στα πλαίσια της εξοικονόμισης χρόνου από τους developers, ώστε να εκμοντερνιστεί το gameplay.

Η βασική παρατήρηση που θα κάνετε, ειδικά όσοι είχατε παίξει την έκδοση του Wii, είναι ότι ο χειρισμός είναι ιδιαίτερα βολικός με την χρήση του Wii U Gamepad, το οποίο έχει πολλά περισσότερα κουμπιά από το Wii Remote και μάλιστα χρησιμοποιούνται όλα. Όπως και στο The Wind Waker HD, μπορείτε να στοχεύσετε κάπου με τον δεξί αναλογικό μοχλό και με την χρήση του gyroscope να τελειοποιήσετε τον στόχο σας. Αυτή η κίνηση βγαίνει πολύ φυσικά και βοηθάει στο να έχετε μια πιο ευχάριστη εμπειρία. Η οθόνη του Wii U Gamepad δείχνει τον χάρτη, αλλά χρησιμοποιείται και για διαχείριση των αντικειμένων σας χωρίς να χρειάζεται να ανοίγετε κάποιο μενού.

the legend of zelda twilight princess hd 3

Το The Legend of Zelda: Twilight Princess HD είναι βασισμένο στην αντίστοιχη έκδοση του GameCube και όχι του Wii. Για όσους δεν το γνωρίζετε, οι δύο εκδόσεις ήταν πρακτικά η μία αντικατοπτρισμός της άλλης, με όλο το περιεχόμενο να είναι κοινό, αλλά στο ακριβώς αντίθετο σημείο του χάρτη. Το Twilight Princess HD σας δίνει την ευκαιρία να παίξετε και την έκδοση του Wii μέσω του υψηλότερου επιπέδου δυσκολίας Hero Mode. Μάλιστα, το Hero Mode είναι διαθέσιμο από την αρχή και όσοι ξέρετε ήδη το παιχνίδι μπορείτε να δοκιμάσετε απευθείας την πιο απαιτητική κατεύθυνση όπου θα δέχεστε διπλάσιο damage και οι εχθροί δεν θα σας δίνουν καρδιές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά potions και να κάνετε οικονομία στα rupees σας, ενώ παράλληλα απαιτείται καλύτερη διαχείριση αντικειμένων και προσεκτική προσέγγιση των αντιπάλων. Στην ουσία το Hero Mode δίνει μια νέα διάσταση σε ένα ήδη εκπληκτικό Action Adventure.

Αν θέλετε ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το amiibo του Ganondorf, το οποίο κάνει τους εχθρούς να σας προκαλούν διπλάσιο damage ή τετραπλό σε συνδυασμό με το Hero Mode. Τα amiibo των Link και Young Link σας προσφέρουν βέλη, ενώ τα amiibo των Zelda και Sheik σας δίνουν καρδιές, αν και με αυτό τον τρόπο θα πέσει κατακόρυφα το επίπεδο δυσκολίας και δεν θα ευχαριστηθείτε την πραγματική περιπέτεια. Τέλος, με το Wolf Link amiibo θα ξεκλειδώσετε ένα dungeon που βασίζεται σε μάχες και όχι σε γρίφους. Η συνολική διάρκεια της περιπέτειάς σας μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των side quests θα κυμαίνεται γύρω στις 35 ώρες.

Ευκαιρία να ξαναχαθείτε στην σκοτεινότερη εκδοχή της Hyrule.

Οπτικοακουστική αναβάθμιση
Το Twilight Princess HD εκ φύσεως δεν θα μπορούσε να δείχνει τόσο όμορφο όσο το The Wind Waker HD. Από την μια μιλάμε για ένα πιο ανάλαφρο, πολύχρωμο και καρτουνίστικο The Legend of Zelda που μοιάζει σαν νέο παιχνίδι στο Wii U και από την άλλη μιλάμε για ένα πιο ρεαλιστικό, σκοτεινό και ατμοσφαιρικό μέρος της σειράς από το οποίο απαιτείται να παραμείνει αναλλοίωτη η ατμόσφαιρά του. Όπως δήλωσε και ο assistant director της HD έκδοσης, Tomomi Sano, ο καθαρισμός περισσότερων μοντέλων αντικειμένων σε υψηλότερη ανάλυση έκανε τα πάντα να φαίνονται πιο καθαρά κι έτσι θα χανόταν η αίσθηση του λυκόφωτος που κυριαρχεί στο παιχνίδι. Εν μέρει είμαστε σύμφωνοι με αυτό. Όμως ο Sano δήλωσε ακόμα ότι για τον ίδιο λόγο έχει κρατηθεί το frame rate στα 30fps και άσχετα με το γεγονός ότι μιλάμε για ανάλυση 1080p, δεν είναι αποδεκτή η αιτιολογία για τα frames.

Από την άλλη, η Tantalus έκανε εξαιρετική δουλειά στην βελτίωση αρκετών textures και στα εφέ φωτισμού. Υπάρχουν σημεία μέσα στο Twilight Princess HD όπου θα μείνετε να χαζεύετε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλα σημεία (κυρίως σε ανοιχτά περιβάλλοντα) που δείχνουν την ηλικία τους και θα σας αφήσουν με ψεγάδια αμφισβήτησης. Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι όμορφο, αλλά θα μπορούσε και καλύτερα;

the legend of zelda twilight princess hd 4

Το soundtrack ως γνωστόν και ως σταθερά κάθε τίτλου The Legend of Zelda είναι άψογο. Τα μουσικά αποσπάσματα μεταφέρουν επιτυχώς αισθήματα μοναξιάς, απόγνωσης και ενίοτε χαράς. Δυστυχώς όμως, το soundtrack δεν έχει ενορχηστρωθεί όπως συνέβη στο The Legend of Zelda: Skyward Sword και η Nintendo χρησιμοποίησε τα αρχεία MIDI της παλαιάς έκδοσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε κατά πόσο καλύτερο θα ήταν μιας και μιλάμε για εξαιρετική δουλειά, αλλά και πάλι μένουμε να αναρωτιόμαστε.

Αξίζει ο κόπος ή όχι;
Για όσους από εσάς δεν έχετε παίξει το The Legend of Zelda: Twilight Princess, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Μην χάνετε άλλο χρόνο και τρέξτε να το πάρετε. Τώρα για εσάς που το έχετε ήδη παίξει, η απάντηση είναι υποκειμενική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε ευχάριστα, θα νιώσετε νοσταλγία και θα δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο Hero Mode. Επιπλέον κίνητρο υπάρχει για όλους εσάς που είχατε παίξει την έκδοση του Wii. Σίγουρα το The Legend of Zelda: Twilight Princess HD δείχνει σε διάφορα σημεία την ηλικία του, αλλά σε βάθος δεν παύει να είναι ένα από τα καλύτερα Action Adventure όλων των εποχών.

Θετικά:
- Μοναδικά dungeons, puzzles και bosses
- Καθηλωτική ατμόσφαιρα
- Εύχρηστα controls
- Το Hero Mode
- Υπέροχη μουσική επένδυση
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Μικρή οπτική αναβάθμιση
- Μη ενορχηστρωμένο soundtrack

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9 
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.2 

Η πιο δυνατή κυκλοφορία του Wii U μέσα στο 2016.

Μάνος Μαρίνος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Xintzi (Level 20) 13/02/2021 20:47
Πολύ ωραίo review και ένα από τα καλύτερα Zelda που υπάρχουν. Έχει τα καλύτερα dungeons για μένα κοντά σε αυτά του Ocarina και μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη. Μου άρεσε πολύ το περιβάλλον, η ιστορία και τα όπλα/gadgets αλλά υπάρχει η έλλειψη μαγείας(κλασσικ ή πράσινη μπάρα) που θα ήθελα να δω και να χειρίζομαι. Παρόλα αυτά είναι ένα από τα αγαπημένα μου και το έχω τερματίσει στο Nintento Wii.
Score 8.2
8.44 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Action Adventure
Developer: Tantalus/Nintendo EPD
Publisher: Nintendo
Διάθεση:
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 4/3/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification