• Reviews
  • Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration

Hot
REVIEWED ON PS4  

H νέα περιπέτεια της Lara ήρθε και στο PS4.

H νέα περιπέτεια της Lara ήρθε και στο PS4.

H νέα περιπέτεια της Lara ήρθε και στο PS4.

Δύο με τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό ξεκίνημα του Tomb Raider 2013, η Lara στα χέρια της Square Enix και της Crystal Dynamics, φαίνεται να κάνει μία πολύ δυνατή πορεία σε αυτή την γενιά οικιακών κονσολών που διανύουμε. Για όσους δεν το θυμάστε ή δεν το γνωρίζετε, σας υπενθυμίζουμε πως το δεύτερο game της reboot-αρισμένης Tomb Raider σειράς, το Rise of the Tomb Raider, ξεκίνησε σαν ένα Xbox timed-exclusive όπου και κυκλοφόρησε στις 13 Νοεμβρίου του 2015 μόνο για τα Xbox One και Xbox 360.

Λίγους μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 29 του Ιανουαρίου του 2016 έφτασε στα χέρια των gamers η έκδοση του παιχνιδιού για PC, ενώ έπρεπε να περάσει ένας χρόνος μετά την αρχική κυκλοφορία για να πάρουν στα χέρια τους το παιχνίδι οι κάτοχοι PS4. Η αναμονή αυτή τελείωσε φυσικά στις 11 Οκτωβρίου και η Square Enix μας αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς το Rise of the Tomb Raider στο PS4 κυκλοφορεί σε ένα πακέτο που μοιάζει με Game of the Year έκδοση και περιέχει όλα τα DLC που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν για τον τίτλο, καθώς και μερικά καινούρια. Για τον λόγο αυτόν κιόλας το παιχνίδι στο PS4 έχει την ονομασία Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration, καθώς η άφιξη του παιχνιδιού γιορτάζεται παράλληλα με τα εικοστά γενέθλια της εικονικής ηρωίδας.


Κάνει κρύο στην Σιβηρία

Tα γεγονότα του Rise of the Tomb Raider λαμβάνουν χώρα ένα χρόνο μετά το Tomb Raider 2013 και το ταξίδι της Lara στην Ιαπωνία και την νήσο Yamatai. Αυτή την φορά, η Lara Croft θα ταξιδέψει μέχρι την παγωμένη Σιβηρία, όπου έχοντας σαν βασικό στόχο να αποκαταστήσει το όνομα του πατέρα της αναζητεί μία πηγή αθανασίας που ονομάζεται Divine Source.

Eμπόδιο στον σκοπό της Lara, εκτός του πραγματικά αφιλόξενου περιβάλλοντος της Σιβηρίας, θα σταθεί και η μυστική οργάνωση Trinity, η οποία προφανώς αναζητά το ίδιο αντικείμενο, ενώ οι γηγενείς κάτοικοι της περιοχής θα αποδειχθούν αξιόπιστοι σύμμαχοι σε αυτή την περιπέτεια. Σε γενικές γραμμές, ενώ το σενάριο του Rise of the Tomb Raider είναι καλύτερο από αυτό του προηγούμενου τίτλου, προσωπικά ούτε με συνάρπασε, ούτε με ενθουσίασε. Εκτός από ένα σχετικά μεγάλο plot twist προς το τέλος, η ιστορία δεν παρουσιάζει κάτι το πρωτότυπο και το γράφω αυτό χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία της. Το σενάριο είναι μια χαρά, απλά περιμέναμε κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι της σειρά Tomb Raider.


Lara Drake
Τα νέα Tomb Raider ρίχνουν το βάρος πιο πολύ στο Action κομμάτι και λιγότερο στο Adventure/Puzzle που μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν. Φυσικά, η αλλαγή αυτή δεν άρεσε σε πολύ κόσμο καθώς φαίνεται πως τα νέα Tomb Raider αντιγράφουν την συνταγή του Nathan Drake και του Uncharted . Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι πως και η σειρά Uncharted έχει δανειστεί αρκετά στοιχεία από το Tomb Raider με το ένα να δίνει βάρος στην κινηματογραφική αφήγηση και το άλλο σε έναν μικρό open world κόσμο για εξερεύνηση και backtracking με σκοπό την εύρεση νέων όπλων και δυνάμεων.

Όλα αυτά φυσικά έχουν γραφτεί και στα προηγούμενα reviews για Xbox One και PC από τον Παντελή Δασκαλέλο και τον Μάνο Γρυπάρη, γι αυτό τον λόγο κιόλας θα μείνουμε στα πολύ βασικά πράγματα της PS4 έκδοσης. Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη έκδοση να διαφέρει είναι το πολύ μεγαλύτερο περιεχόμενο που περιέχει από τις άλλες δύο. Εκτός του βασικού story που διαρκεί περίπου 15 με 20 ώρες αναλόγως το επίπεδο δυσκολίας και το κατά πόσο θα αφοσιωθείτε στα collectibles, υπάρχουν και πολλά DLC. Ας τα πιάσουμε ένα ένα με την σειρά.


Καταρχάς έχουμε το Blood Ties, ένα single player story mode που διαρκεί περίπου μία ώρα και λαμβάνει χώρα στην έπαυλη Croft. Το Blood Ties μπορεί να παιχθεί και σαν first-person με VR υποστήριξη από το headset της Sony, αν φυσικά το έχετε. Eπίσης, υπάρχει και το Lara’s Nightmare, ένα Survival mode όπου πρέπει να επιβιώσετε από τα διάφορα zombies που σας επιτίθενται και να ολοκληρώσετε κάποια objectives. Tο Lara’s Nightmare λαμβάνει και αυτό χώρα στην έπαυλη Croft. Στην 20 Year Celebration συμπεριλαμβάνεται και το Baba Yaga: The Temple of the Witch DLC, μία single player αποστολή που διαρκεί και αυτή κοντά στην μία ώρα gameplay.

Άλλα Survival modes εκτός του Lara’s Nightmare είναι τα Cold Darkness και Endurance mode. Στό πρώτο πρέπει να καταφέρετε να κλείσετε ένα εργαστάσιο με τοξίνες πριν σας προλάβουν τα zombies, ενώ στο δεύτερο να βρείτε όσα περισσότερα artifacts και ruins μπορείτε πριν πεθάνετε είτε από το κρύο και την πείνα είτε από κάποιον εχθρό. Αξίζει να αναφέρουμε πως το Endurance mode μπορεί να παιχτεί και με online co-op. Tέλος, στο βασικό story έχει προστεθεί ένα ακόμα επίπεδο δυσκολίας, το Extreme Survivor στο οποίο τα campfires και τα supplies είναι πολύ περιορισμένα. To Εxtreme Survivor είναι το τελευταίο και πιο δύσκολο επίπεδο.

Και χαμηλή τιμή και όλα τα DLC; Μήπως ήρθαν τα χριστούγεννα νωρίτερα;


Η πανέμορφη Σιβηρία

Το Rise of the Tomb Raider, εκτός μίας αποστολής στην Συρία, διαδραματίζεται κατά 90% στην Σιβηρία, της οποίας τα χιονισμένα περιβάλλοντα έχουν αποτυπωθεί με πολύ ωραίο τρόπο μέσα στο παιχνίδι. Το παιχνίδι τρέχει στα 1080p με 30 frames το δευτερόλεπτο σταθερά χωρίς να παρατηρήθηκαν σημαντικές ή συχνές πτώσεις. Στην έκδοση για το Xbox One υπήρχαν περιπτώσεις screen tearing, κάτι που δεν βλέπουμε στην έκδοση για το PS4, ενώ η διαφορά στα γραφικά μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι σχεδόν αμελητέα.

Τρομερή δουλειά έχει γίνει και στον ακουστικό τομέα, με ένα υπέροχο soundtrack από τον Bobby Tahouri και άριστο voice acting, ειδικά από την εκπληκτική Camilla Luddington –στο ρόλο φυσικά της Lara Croft. Σε γενικές γραμμές το Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration είναι ένα εξαιρετικά ποιοτικό PS4 port που δεν χάνει σε τίποτα από την αρχική έκδοση.

Καταληκτικά
Μετά το Tomb Raider 2013, το Rise of the Tomb Raider καταφέρνει με επιτυχία να προχωρήσει την σειρά ένα βήμα παρακάτω χωρίς να προκαλέσει παρατράγουδα. Το ικανοποιητικό σενάριο και η μπόλικη δράση σε συνδυασμό με την εκρηκτική προσωπικότητα της εικονικής ηρωίδας δημιουργούν ένα απολαυστικότατο game το οποίο θα σας κρατήσει για αρκετές ώρες.

Μπορεί να χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος, παρ’ όλα αυτά επιτέλους οι κάτοχοι PS4 μπορούν να παίξουν την νέα περιπέτεια της Lara σε πολύ καλή τιμή κιόλας, καθώς το retail αντίτυπο στα ελληνικά καταστήματα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε τιμή μικρότερη των 50 ευρώ. H τιμή αυτή είναι κάτι παραπάνω από ιδανική αν αναλογιστούμε το τεράστιο περιεχόμενο που προσφέρει ο τίτλος συγκριτικά με αυτόν του Xbox ή του PC όταν είχαν κυκλοφορήσει.

Θετικά:
- Όλα τα DLC και VR mode
- 1080p και 30 frames
- Eξαιρετικός τεχνικός τομέας
- Μεγάλη διάρκεια
- Χαμηλό κόστος για το περιεχόμενο που προσφέρει

Αρνητικά:
- Μέτριο A.I.
- Aδύναμοι γρίφοι/puzzles

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.7

Ευκαιρία να το αγοράσουν όσοι δεν το έχουν ήδη τιμήσει.

Aριστοτέλης Ζησιμόπουλος  

NEWS   VIEW ALL

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration

[Αρχική δημοσίευση: 19/7/16] Η Crystal Dynamics αποκάλυψε τι θα ισχύσει με την έκδοση του Rise of the Tomb Raider στο PS4. Για όσους δεν θυμάστε το η Microsoft ανακοίνωσε στην Ε3 2015 ότι το Rise o...
Posted (27 Jul 2016)

Rise of the Tomb Raider σε PC και PS4

[Αρχική δημοσίευση: 9/12/14] Στην E3 η Square Enix αποκάλυψε το Rise of the Romb Raider ως timed exclusive για τις κονσόλες Xbox. Πριν από λίγες ώρες ωστόσο, η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι...
Posted (18 Jul 2016)

Rise of the Tomb Raider walkthrough (Survivor)

[Αρχική δημοσίευση: 5/2/16] Από σήμερα ξεκινάμε να παίζουμε το Rise of the Tomb Raider σε PC, σε επίπεδο δυσκολίας Survivor. Απολαύστε το πρώτο μέρος από το live της Παρασκευής. http://www.youtube...
Posted (03 May 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 ashbringer (Level 25) 21/10/2016 08:11
Απίστευτος τίτλος και μια απο τις καλύτερες περιπέτειες της Lara.Όποιος δεν το έχει παίξει δεν ξέρει τι χάνει.Πολύ ωραίο review απο τον Αριστοτέλη.
#2 CutieKiller (Level 10) 28/10/2016 00:32
πολυ ωραιο το review!το παιχνιδι και η πρωταγωνιστρια ειναι μοναδικα!!! :D τωρα εχω εναν παραπανω λογο να αγορασω μια ps4 κονσολα με αυτο το παιχνιδι!!!
#3 isCo Rr 13/01/2017 12:19
LARA ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ
#4 dimzap (Level 3) 23/03/2017 10:08
ωραιο παιχνιδι. ομορφα γραφικα, οντως οι γριφοι καπως αδυναμοι, αλλα αξιζει και με το παραπανω τα χρηματα που θα δαπανηθουν.
#5 Divine Raiden (Level 26) 23/03/2017 12:58
Πολύ καλό και όμορφο παιχνίδι.Θα ήθελα λίγο πιο δύσκολα puzzles να πω την αλήθεια.Τα γραφικά είναι εξαιρετικά καθώς και τα voice overs/acting,τα animations smoothe Και όμορφα.Το στόρυ δεν με τρέλανε.Προτιμώ του προηγούμενου τίτλου αλλά και αυτό δεν απογοητεύει καθόλου.Πολύ καλό review!
#6 Adam_Pap (Level 18) 30/05/2017 19:43
VR?????? πωτς γκενεν?? :eek:
#7 Blood Prince (Level 30) 27/03/2019 17:51
Το παρήγγειλα από το eshop σήμερα και το περιμένω πως και πως.Για το μέτριο ΑΙ και τους γρίφους δεν είναι και τόσο αρνητικά κατ'εμέ...για μένα γίνεται ελκυστικότερο.
Score 8.7
9 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Crystal Dynamics
Publisher: Square Enix
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 11/10/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Elden Ring   (9.0)
2.
Martha is Dead   (9.0)
4.
6.
It Takes Two   (8.0)
7.
8.
10.
Notification