Resident Evil 5 (PS4, Xbox One)

Hot
H αρχή του κακού.

H αρχή του κακού.

H αρχή του κακού.

H σειρά Resident Evil έκλεισε φέτος τα 20 χρόνια ζωής της και σε αυτή την μακρά διαδρομή της άλλαξε αρκετές φορές πρόσωπο. Είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη αλλαγή έλαβε χώρα στο Resident Evil 4, στο οποίο είδαμε για πρώτη φορά τον παραγκωνισμό των Survival Horror στοιχειών. Σαν να μην έφτανε αυτό τα όποια horror ψήγματα εξακολουθούσαν να υπήρχαν εξαϋλώθηκαν στο Resident Evil 5. Κατά την ταπεινή μας άποψη από το πέμπτο κεφάλαιο και μετά η σειρά άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα και έκτοτε δεν έχει σηκώσει κεφάλι (εξαιρώντας ενδεχομένως το Resident Evil Evil Revelations 2). Ευτυχώς για την Capcom και δυστυχώς για όσους θεωρούν τα πρώτα τρία Resident Evil ως τα καλύτερα της σειράς (ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο γράφοντας), το Resident Evil 5 είχε μια αξιοσημείωτη πορεία από εμπορικής πλευράς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αυτή την στιγμή έχει πουλήσει κάτι παραπάνω από 8.5 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τα δύο τελευταία χρόνια η Capcom έχει βαλθεί να μεταφέρει όλα τα Resident Evil στα PS4 και Xbox One και όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσε να λείψει... από τον χορό το Resident Evil 5. Μετά το Resident Evil 6 λοιπόν που διατέθηκε τον Μάρτιο, σειρά έχει το πέμπτο κεφάλαιο της σειράς, το οποίο εδώ και λίγες μέρες διατίθεται στα ψηφιακά ράφια του PlayStation Store και του Xbox Store. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο είχε ήδη επανακυκλοφορήσει αρκετές φορές (είναι τόσες πολλές που έχουμε χάσει το μέτρημα), οπότε το καίριο ερώτημα είναι τι παραπάνω έχει να προσφέρει η νέα έκδοσή του. Ας επιστρέψουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά στην Αφρική παρέα με τον Chris και την Sheva με στόχο να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα.


Στα χνάρια του Resident Evil 4
To Resident Evil 5 στηρίζεται σε γενικές γραμμές στην ίδια gameplay φόρμουλα με τον προκάτοχό του. Κοινώς έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικό Action Shooter, στο οποίο αναλαμβάνετε τον έλεγχο του Chris Redfield, ο οποίος προσπαθεί να εμποδίσει την εξάπλωση ενός βιολογικού όπλου. Zombies δεν υπάρχουν αντ' αυτού έχουμε μια σειρά μολυσμένων -με τον ιό Las Plagas – ανθρώπων (Majini), που έχουν άκρως επιθετική συμπεριφορά. Tα γνωστά tank controls κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους, καθώς δεν μπορείτε να κινηθείτε και να πυροβολήσετε ταυτόχρονα. Η απόκριση πάντως είναι καλύτερη από αυτή που είχαμε δει στο Xbox 360 εξαιτίας του αυξημένου frame rate.


H βασική διαφορά μεταξύ του Resident Evil 4 και του Resident Evil 5 είναι η προσθήκη ενός δεύτερου χαρακτήρα, ο οποίος ελέγχεται από την CPU. Φυσικά ο δεύτερος αυτός χαρακτήρας μπορεί να ελεγχθεί και από κάποιον άλλο παίκτη, είτε παίζοντας spit-screen, είτε στο Xbox Live. To συμμαχικό A.I σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικό, αν και είναι πολύ πιθανό κάποιες φορές η CPU να σπαταλήσει περισσότερα herbs από όσα χρειάζεται. Βέβαια για να τα βγάλετε πέρα θα πρέπει να συνεργαστείτε με την CPU ή τον συμπαίκτη σας και να διαχειριστείτε σωστά τα πυρομαχικά σας. Ο βαθμός πρόκλησης άλλωστε είναι αρκετά υψηλός, ενώ ανεβαίνει ακόμη περισσότερα στα boss fights, τα οποία είναι δεδομένο ότι προσφέρουν υψηλές συγκινήσεις.

Η προσθήκη του co-op λειτουργεί ευεργετικά, καθώς μπορείτε να σφάξετε τους Majini παρέα με τους φίλους σας.


Από πλευράς περιεχομένου στην έκδοση αυτή συναντάμε όλα τα DLC που έχουν κυκλοφορήσει, κοινώς έχουμε το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο με την Gold Edition του Resident Evil 5. Κάποια από τα multiplayer modes πάντως, καθώς και τα story DLC Desperate Escape και Lost in Nightmares είναι αρχικά κλειδωμένα και θα πρέπει να ολοκληρώσετε το βασικό campaign (θα χρειαστείτε 12 ώρες περίπου) για να τα ξεκλειδώσετε.


PC port
Σε γενικές γραμμές η Xbox One έκδοση του Resident Evil 5 αποτελεί ένα port από την αντίστοιχη PC έκδοση που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια. Η αύξηση της native ανάλυσης από τα 720p του Xbox 360 στα 1080p είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη, εντούτοις το frame rate αδυνατεί να παραμείνει σταθερό στα 60fps. Το γεγονός αυτό προκαλεί αν μη τι άλλο εντύπωση με δεδομένο ότι το Resident Evil 5 μπορεί να τρέξει στα 1080p/60fps ακόμη και σε ένα PC επταετίας. Είναι σαφές λοιπόν ότι η Capcom θα έπρεπε να κάνει καλύτερο optimization. Η ίδια άλλωστε μας έδειξε ότι έχει αυτές τις δυνατότητες καθώς το Resident Evil 6 έτρεχε στα 60fps χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο Xbox One. Με δεδομένο μάλιστα ότι το έκτο κεφάλαιο της σειράς χρησιμοποιεί μια νεότερη έκδοση της MT Framework από τον προκάτοχό του θα έλεγε κανείς ότι στην περίπτωση αυτή οι developers είχαν πιο δύσκολο έργο.

Η αύξηση του frame rate βέβαια, έστω κι αν αυτό δεν διατηρείται σταθερό στα 60fps έχει θετικό αντίκτυπο στο gameplay, αφού τα controls είναι πιο ακριβή και με λιγότερο input lag από ότι είχαμε δει στο Xbox 360. Σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση πάντως εδώ συναντάμε καλύτερες φωτοσκιάσεις και καλύτερη χρήση του bloom effect. Αρκετά textures πάντως έχουν χαμηλότερη ανάλυση, αν και το φαινόμενο αυτό περιορίζεται κατά κύριο λόγο κατά την διάρκεια των cutscenes.


Περιμέναμε κάτι παραπάνω

Το Resident Evil 5 παραμένει ένα αξιόλογο Action Shooter, έστω κι αν έχουν περάσει επτά χρόνια από την κυκλοφορία του. Τα παράπονα μας εστιάζονται κυρίως στο optimization της Capcom, καθώς από την στιγμή που το Resident Evil 6 έτρεχε στα 1080p/60fps όφειλε και εδώ να μας παρουσιάσει ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα. Όσον αφορά το τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει η νέα έκδοση του Resident Evil 5, η απάντηση είναι σκληρή και άκρως κυνική. Στην περίπτωση που έχετε ασχοληθεί μαζί του στο παρελθόν δεν έχετε κανένα απολύτως λόγο για να το αποκτήσετε στο PS4 ή το Xbox One. Εάν ισχύει το αντίθετο όμως και ψάχνετε για ένα ποιοτικό Third-Person Shooter σε χαμηλή τιμή (κοστίζει μόλις 20 ευρώ), τότε μπορείτε να επενδύσετε άφοβα.

Θετικά:
- Native ανάλυση στα 1080p
- Περιλαμβάνει όλα τα DLC
- Παίζεται ευχάριστα στο co-op
- Υψηλή πρόκληση
- Καλύτερη απόκριση των controls σε σχέση με την Xbox 360 έκδοση

Αρνητικά:
- Ασταθές frame rate
- Ελάχιστες βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα
- Η πλήρης εγκατάλειψη των Survival Horror στοιχείων
- Δεν είναι εξαρχής playable όλα τα modes

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.4

Δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω από την PC έκδοση του 2009.

Παντελής Δασκαλέλος  

NEWS   VIEW ALL

Τα Resident Evil 4,5,6 σε PS4 και Xbox One

[Αρχική Δημοσίευση: 25/5/16] Η Capcom ανακοίνωσε την κυκλοφορία τριών Resident Evil games για PS4 και Xbox One.  Τα Resident Evil 4,5 και 6 θα έρθουν στις next-gen κονσόλες της Sony και της Mi...
Posted (26 Oct 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 snikefriend (Level 23) 09/07/2016 11:52
Είδα χθες τον Παντελή να παίζει και λέω για να δω τα achievement (όπως πάντα στα παιχνίδια που παίζει ο Παντελής :P ) και βλέπω τα achievement του παιχνιδιού στα ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΑ, στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ Xbox.com :D :D http://imgur.com/a/OyKl0
#2 +1 LimeBone (Level 16) 09/07/2016 14:45
Μπορεί να το θεωρούσα το Resident Evil με την λιγότερο "Resident Evil" ατμόσφαιρα (μέχρι που βγήκε το 6), αλλά είναι ένα από τα καλύτερα co-op Action games εκεί έξω.
#3 +1 Omnibot (Level 22) 09/07/2016 15:32
Και λέω τώρα εγώ, γιατί δεν το έκαναν απλά backwards compatible; Στο One τουλάχιστον.
#4 supermario644ever (Level 20) 09/07/2016 16:05
Πολύ καλό review αλλά ο μόνος λόγος αγοράς κατά την άποψή μου είναι μόνο αν δεν το έχει κάποιος ξαναπαίξει
#5 +1 Mystique (Level 23) 09/07/2016 16:33
Δεν εχει την ατμοσφαιρα των παλιοτερων Resident Evil αλλα σαν φαν της σειρας θα το παρω στο ps4.
#6 Icarius (Level 4) 09/07/2016 16:58
Από το Resident Evil 5 και μετά η σειρά με έχει απογοητεύσει. Μακάρι στο 7 να υπάρξει μια επιστροφή στο survival horror.
#7 Efane (Level 24) 09/07/2016 18:40
Το είχα παρατήσει στο PC. Με είχε απογοητεύσει σαν resident evil. Ίσως και να μην το δοκιμάσω στην κονσόλα.
#8 Lancelot (Level 4) 09/07/2016 19:22
Δεν είναι τόσο καλό όσο τα πρώτα τέσσερα, παίζεται ευχάριστα όμως. Το είχα τερματίσει στο xbox 360 παρέα με τον κολλητό μου.
#9 +1 ashbringer (Level 25) 11/07/2016 08:23
Το resident evil 5 και 6 ήταν τα 2 παιχνίδια της σειράς τα οποία ήταν αποκλειστικά action-shooter και καθόλου horror.Ελπίζω το 7 της σειράς να αλλάξει τα πράγματα.Πολύ ωραίο review απο τον Παντελή.Δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες βελτιώσεις και δεν χρειάζεται να αγοραστεί.
#10 Kalliniki (Level 18) 11/07/2016 20:55
Είναι καθαρά action-shooter και για 20 ευρώ που κοστίζει και μάλιστα σε κονσόλα είναι αρκετά φθηνό αν λάβεις υπόψιν ότι όταν είχε βγει κόστιζε κοντά στα 50 ευρώ.
Για τους λάτρεις του Resident Evil (παρότι το παιχνίδι έχει ξεφύγει από το Survival Horror) και θέλουν να το έχουν στην συλλογή τους αξίζει στην τιμή που πουλιέται.
Φυσικά για όσους δεν έχουν την παλιά έκδοση είτε σε PC είτε σε άλλη κονσόλα.
#11 +1 Mystique (Level 23) 11/07/2016 21:46
Το κανανε πολυ action και δυστυχως εφυγε απο τον δρομο των παλιων τιτλων που ειχαν την εντυπωσιακη ατμοσφαιρα που σ' εβαζε σ'αλλη διασταση τρομου. Για τους φαν της σειρας η αγορα του ειναι σιγουρη ομως.
#12 andkan (Level 10) 21/07/2016 10:08
φρεσκιες ιδεες χρειαζονται οχι να ξαναβγαζουν τα ιδια και επειδη η σειρα resident evil ειναι η αγαπημενη μου σειρα παιχνιδιων δεν μου αρεσει να τα βλεπω αυτα...
Score 7.4
7.56 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Action Shooter
Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players: 1-2 (2-4 online multiplayer)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/6/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Half-Life: Alyx   (9)
2
Marvel Snap   (8.3)
3
Immortality   (8.2)
4
Dead Space (2023)   (8.2)
5
Hogwarts Legacy   (8.2)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
eFootball 2023   (5.0)
2.
4.
5.
6.
Overwatch 2   (6.0)
7.
Trek to Yomi   (9.0)
8.
God of War (PC)   (9.0)
9.
Stray   (8.0)
Notification