Affordable Space Adventures

Hot
Μάνος Μαρίνος
REVIEWED ON Wii U  

Καινοτομία μέσω Wii U Gamepad.

Καινοτομία μέσω Wii U Gamepad.

Καινοτομία μέσω Wii U Gamepad.

Στην ηλικία των τεσσάρων με πέντε ετών, οι περισσότεροι ονειρευόμασταν να γίνουμε ποδοσφαιριστές ή αστροναύτες. Αν ένας στους 10000 από εμάς κατάφερε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, τότε ένας... γενικά κατάφερε να γίνει αστροναύτης. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πλέον όμως για αυτό, αφού η KnapNok Games φροντίζει για εσάς τους εν δυνάμει διαστημικούς ταξιδευτές. Η συγκεκριμένη ανεξάρτητη εταιρία ανάπτυξης προέρχεται από τη Δανία και συνηθίζει να δημιουργεί games που χρησιμοποιούν διάφορα gimmicks στο gameplay τους. Το προηγούμενο της παιχνίδι για την κονσόλα της Nintendo ήταν το Spin the Bottle: Bumpie’s Party το οποίο και ανήκει στο Party genre και εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του Wii Remote για παιχνίδι μακριά από την οθόνη της τηλεόρασης.

Όσον αφορά το Affordable Space Adventures, η KnapNok Games στηρίχθηκε και στην συνεργασία με την σουηδική Nifflas Games του ανεξάρτητου developer Nicklas Nygren, ο οποίος ειδικεύεται στον σχεδιασμό γρίφων και στην ατμοσφαιρική εξερεύνηση. Το πιο γνωστό Adventure της Nifflas Games είναι το Knytt Underground, το οποίο έχει κυκλοφορήσει και στο Wii U. Έτσι υπάρχει προϊστορία και από τις δύο εταιρίες ανάπτυξης με την τελευταία κονσόλα της Nintendo. Αυτό το μείγμα νοοτροπιών των developers φαίνεται ξεκάθαρα μέσα στο παιχνίδι και του παρέχει τη δυνατότητα να συνδυάσει πρωτότυπο gameplay με απίθανη ατμόσφαιρα κι έξυπνους γρίφους.

affordable-space-adventures-1

“Ταξιδέψτε φθηνά κι ανέμελα” by Uexplore
Σύμφωνα με το επεξηγηματικό βίντεο στην αρχή του παιχνιδιού, η Uexplore είναι μια εταιρία που κατασκευάζει και συντηρεί μίνι-διαστημόπλοια τα οποία ονομάζονται “Small Craft”. Παράλληλα οργανώνει διαστημικά ταξίδια αναψυχής ως άλλο τουριστικό γραφείο, τα οποία και αποκαλεί “Affordable Space Adventures”. Σε αυτές τις διαστημικές περιπέτειες που... σηκώνει η τσέπη σας μπορείτε να επισκεφθείτε διάφορους πλανήτες και να δείτε τα αξιοθέατά τους και την εξωγήινη ζωή τους ως οδηγός του δικού σας Small Craft. Σύμφωνα με τη διαφημιστική καμπάνια της Uexplore, ένα μεγαλύτερο μεταφορικό σκάφος θα σας αφήσει στον πλανήτη να περιηγηθείτε και μετά από τρεις ημέρες θα έρθει να σας περισυλλέξει.

Το setting που παρουσιάζεται μέσω των διαφημιστικών φυλλαδίων φέρει ένα retro άρωμα και θυμίζει έντονα ταινία επιστημονικής φαντασίας από τα τέλη των 70’s και τις αρχές των 80’s. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός πολίτη που βρέθηκε με ένα Small Craft πάνω στον πλανήτη Spectaculon. Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε όμως εδώ είναι ότι το μεταφορικό που επρόκειτο να σας περισυλλέξει συνετρίβη και πλέον δεν έχετε τρόπο να εγκαταλείψετε τον πλανήτη. Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι το σκάφος σας υπολειτουργεί και μπορεί να πραγματοποιήσει μονάχα ελάχιστες λειτουργίες. Αν προσθέσουμε και το εχθρικό περιβάλλον του πλανήτη πέρα από τα σημεία που εκτελούνταν τα κανονικά δρομολόγια της Uexplore, τότε δημιουργείται μια αίσθηση απομόνωσης και απόγνωσης μπροστά στα εμπόδια που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε.

Η ζωή μέσα από το πιλοτήριο
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το σκάφος σας μπορεί να πραγματοποιήσει ελάχιστες λειτουργίες, Αυτό που δεν αναφέραμε όμως είναι ότι οι λειτουργίες του σκάφους θα αρχίσουν να επανέρχονται σταδιακά κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε ένα τμήμα της εξερεύνησης στον πλανήτη. Αρχικά το Small Craft θα μπορεί μόνο απλώς να κινηθεί. Αφου εξερευνήσετε το πρώτο σας τμήμα του πλανήτη, στη συνέχεια θα αποκτήσετε φακό και αργότερα scanner. Οι γρίφοι που καλείστε να επιλύσετε προφανώς και εξελίσσονται ανάλογα με τις λειτουργίες του σκάφους που βρίσκονται στη διάθεση σας.

Ο λόγος που το Affordable Space Adventures λάμπει ως ένα από τα πιο καινοτόμα games της γενιάς είναι το φανταστικό gameplay του ανάμεσα σε δύο οθόνες. Το Small Craft κινείται με τον αριστερό αναλογικό μοχλό, ενώ η κατεύθυνση του φακού καθορίζεται με τον δεξιό. Η μαγεία όμως πραγματοποιείται ανάμεσα από τους δύο αναλογικούς, δηλαδή πάνω στην touchscreen του Wii U Gamepad. Εκεί απεικονίζεται η UI του Small Craft ως λογισμικό επιπέδου Windows 98 κανονικά με τα glitches της σε περίπτωση που προκληθεί ζημιά στο σκάφος. Από εκεί θα χειρίζεστε τις δύο κύριες μηχανές κίνησης του σκάφους με τις επιμέρους λειτουργίες τους, καθώς και τους μηχανισμούς προσγείωσης. Αρχικά για να κινηθεί το σκάφος θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την πετρελαιοκίνητη μηχανή, ενώ αργότερα θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την ηλεκτροκίνητη.

affordable-space-adventures-1

Κάθε μηχανή έχει επιμέρους λειτουργίες οι οποίες ξεκλειδώνονται και αυτές σταδιακά και σας καλούν να τις αφομοιώσετε σύντομα για να επιλύσετε τους επόμενους γρίφους. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πέντε επίπεδα ταχύτητας από τα οποία όμως τα δύο τελευταία ενδέχεται να ψήσουν την πετρελαιοκίνητη μηχανή σας ή να βραχυκυκλώσουν την ηλεκτροκίνητη μηχανή σας αν τα χρησιμοποιήσετε εκτεταμένα. Άλλες λειτουργίες περιλαμβάνουν τη γεννήτρια μάζας για να προσθαφαιρείτε βάρος κατά βούληση, το stabilizer για να οδηγείτε το σκάφος με μαθηματική ακρίβεια μέσα από στενούς χώρους και την επιβράδυνση που σας βοηθάει να κόβετε απότομα ταχύτητα. Η χρήση πολλών λειτουργιών μαζί ή ακόμα και λίγων αν η χρήση είναι έντονη, συνήθως προκαλεί πολύ θόρυβο και παράγει θερμότητα, γεγονός που δεν θα σας βοηθήσει καθόλου με την ζωή που έχει αναπτυχθεί στον πλανήτη.

Ετοιμαστείτε να εξερευνήσετε τον πλανήτη Spectaculon πραγματοποιόντας το όνειρό σας να γίνετε αστροναύτης.

Το Affordable Space Adventures δεν σας επιτρέπει να πολεμήσετε τους εχθρους σας και σας ωθεί στην εξεύρεση τρόπων να τους παρακάμψετε. Ο φακός σας λειτουργεί και ως scanner με το οποίο διαβάζετε τις ευαισθησίες των εχθρών. Στην touchscreen μπορείτε να δείτε μέσα από τρεις μετρητές τα ποσά του ήχου, της θερμότητας και του ηλεκτρισμού που παράγετε. Ταυτόχρονα σας γίνεται σαφές κάθε φορά ποιά λειτουργία παράγει τι. Όταν για παράδειγμα σκανάρετε κάποιον εχθρό που έχει ευαισθησία στην θερμότητα, το ποσό της θερμότητας που θεωρείται εκτός ορίων και μπορεί να τον ταράξει χρωματίζεται στον μετρητή σας με έντονο πορτοκαλί χρώμα. Έτσι έχετε μια πρώτη επαφή για το πως να προσπεράσετε τον συγκεκριμένο εχθρό. Η πιο απλή λύση εδώ θα ήταν να το γυρίσετε στην ηλεκτροκίνητη μηχανή που παράγει λιγότερη θερμότητα. Τι γίνεται όμως όταν συναντάτε εχθρούς που έχουν πολλαπλές ευαισθησίες και βρίσκονται και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους; Εκεί θα αφήσετε τη φαντασία σας να δουέψει και το Small Craft να... καταστραφεί πολλές φορές.

affordable-space-adventures-1

Υπάρχουν γρίφοι που μπορούν να λυθούν πολύ γρήγορα αν βρείτε τον κατάλληλο τρόπο και άλλοι που βασίζονται σε physics και χρειάζονται την κατάλληλη τεχνική. Στα highlights του παιχνιδιού όμως είναι οι γρίφοι που συνδυάζουν και τα δύο στοιχεία. Είναι απολαυστικότατο να πραγματοποιείτε πολύπλοκους χειρισμούς που δεν θα φανταζόσασταν ότι θα κάνατε στην αρχή του παιχνιδιού και να τους βλέπετε να πετυχαίνουν. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση κάποιες στιγμές να μην μπορείτε να σηκώσετε τα μάτια σας από το Wii U Gamepad και να χάνετε κομμάτι από την δράση ή κυριότερα να μην μπορείτε να συντονιστείτε λόγω της πληθώρας των κινήσεων. Το Affordable Space Adventures διαρκεί περίπου 6 ώρες και δεν προσφέρει side quests, αλλά μόνο το γραμμικό σενάριο του.

Ενωμένοι θα νικήσουμε
Το πρόβλημα με τον πολύπλοκο χειρισμό παύει να υφίσταται όταν παίζετε συνεργατικά με άλλους. Το Affordable Space Adventures σας δίνει τη δυνατότητα να πιλοτάρετε μαζί με μέχρι άλλους δύο συμπαίκτες, μοιράζοντας τις ευθύνες του Small Craft. Έτσι έχουμε τον πιλότο, ο οποίος χειρίζεται μόνο την κίνηση του οχήματος, τον αστροναύτη που ελέγχει της μηχανές με το Wii U Gamepad και τον πλοηγό ο οποίος ελέγχει τον φακό και το scanner. Η δική μου εμπειρία ήταν μαζί με άλλον έναν παίκτη ο οποίος χειριζόταν κίνηση, φακό και scanner, ενώ εγώ έλεγχα τις μηχανές. Ακόμα κι έτσι υπήρχαν στιγμές προς το τέλος του παιχνιδιού που δεν προλάβαινα να κοιτάξω στην τηλεόραση σχεδόν καθόλου. Φυσικά και δεν υπάρχει online Co-op, αν και δεν μπορώ να το φανταστώ να λειτουργεί χωρίς τους συγκυβερνήτες δίπλα σου. Είναι όπως το Rally Acropolis, όπου οι οδηγοί θα μπορούσαν να στηρίζονται μόνο στο GPS, αλλά προτιμάται η βοήθεια του συνοδηγού.

Οι σκοτεινές πινελιές
Η ατμόσφαιρα που εκπέμπει το Affordable Space Adventures οφείλεται κυρίως στη δημιουργικότητα του Nicklas Nygren. Η σκοτεινή καλλιτεχνική κατεύθυνση που ακολουθείται και συνοδεύεται από ρέτρο πινελιές σας προσφέρει απλόχερα το αίσθημα της απομόνωσης. Τα animations είναι σωστά δομημένα και στο περιβάλλον εμφανίζονται όμορφες λεπτομέρειες. Όσον αφορά το ηχητικό κομμάτι, η μουσική στο Affordable Space Adventures κυρίως λάμπει... δια της απουσίας της. Το υπάρχον soundtrack παρόλα αυτά είναι αρκετά ικανό να σας βυθίσει στον ανεξερεύνητο κόσμο του παιχνιδιού. Ακόμα πιο εντυπωσιακά όμως είναι τα ηχητικά εφέ ορισμένα από τα οποία προέρχονται από την οθόνη και ορισμένα από το Wii U Gamepad. Θα λατρέψετε την κάθε στιγμή που θα βάλετε μπρος την πετρελαιοκίνητη μηχανή σας.

affordable-space-adventures-1

Μοναδική προσέγγιση
Η τιμή του Adventure της KnapNok Games στο eShop του Wii U αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 19 ευρώ. Αν κρίνουμε από τη διάρκειά του και μόνο, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι τσιμπημένη. Το Affordable Space Adventures όμως είναι πολύ απλά μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. Είναι η διασκέδαση που οφείλουν να σου παρέχουν τα video games. Η ένταση που δημιουργείται ανάμεσα στις δύο οθόνες δεν έχει προσεγγιστεί μέχρι τώρα από τη Nintendo, ενώ η προηγούμενη φορά που έζησα παρόμοιου βεληνεκούς, αλλά διαφορετικού είδους εμπειρία, ήταν με το ZombiU της Ubisoft. Μπορείτε να περιμένετε να πέσει η τιμή του σε κάποια προσφορά, αλλά δεν μπορείτε να μην το δοκιμάσετε.

Θετικά:
- Υπέροχη ατμόσφαιρα
- Απίστευτα καινοτόμος χειρισμός
- Έξυπνη κατανομή γρίφων
- Μοναδική Co-op εμπειρία
- Πλούσια ηχητικά εφέ

Αρνητικά:
- Ανά διαστήματα περίπλοκη αλληλεπίδραση με το Wii U gamepad
- Μικρή διάρκεια
- Ελαφρώς τσιμπημένη τιμή

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 7.5

Η έκφραση "μοναδικό παιχνίδι" παύει να είναι κλισέ για το Affordable Space Adventures. 

Μάνος Μαρίνος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Purified Water (Level 17) 04/01/2016 21:18
Το ωραίο review του Μάνου με έπεισε να το αγοράσω δεν έχω και πολλές επιλογές στο wii μου :-)
#2 takispatikas (Level 4) 04/01/2016 22:26
Πολύ πρωτότυπο game θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
Score 7.5
7.17 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle Adventure
Developer: KnapNok Games, Nicklas “Nifflas” Nygren
Publisher: KnapNok Games
Διάθεση:
Players: 1-3
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 9/4/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification