Tekken

Hot
Omnibot

Το μεγάλο ντεμπούτο της Namco στα Fighting.

Το μεγάλο ντεμπούτο της Namco στα Fighting.

Το μεγάλο ντεμπούτο της Namco στα Fighting.

Κάθε console gamer που άρχισε να ασχολείται με το "άθλημα" την δεκαετία του '90 ή πιο πριν, είναι πολύ πιθανό να έχει πιάσει στα χέρια του τo Tekken. Ένα από τα πρώτα 3D fighting games που κυκλοφόρησαν στα Arcade στα τέλη του 1994 και λίγο αργότερα στο PlayStation. Θεωρείται σαν ένα από τα πιο επιτυχημένα games της πρώτης και θρυλικής κονσόλας της Sony και πλέον σαν ένα από τα πιο αναγνωρισμένα franchise της gaming βιομηχανίας. Για πάμε σιγά-σιγά να δούμε τι ήταν αυτό που έκανε το τίτλο τόσο εντυπωσιακό και πρωτοποριακό.

Καταρχήν το Tekken διαδέχθηκε το Virtua Fighter της Sega, καθώς κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά. Η πρωτοπόρος πολλών 3D games δεν θα έμενε μόνη της στο θέμα του ανταγωνισμού κι έτσι η ιστορική Namco δανείστηκε αρκετά στοιχεία από το Virtua Fighter, τα οποία ωστόσο εξέλιξε με μεγάλη επιτυχία.

The King of Iron Fist
Στα fighting games δεν μας απασχολεί και τόσο η υπόθεση καθώς το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να ξεκινήσουμε αμέσως το «ξύλο» αλλά στο Tekken αξίζει να αναφέρουμε τη πλοκή.

Ο Heihachi Mishima, ένας πανίσχυρος άνδρας και ιδιοκτήτης της εταιρείας-κολοσσού Mishima Zaibatsu, ανακοίνωσε το τουρνουά King of Iron Fist, στο οποίο ο νικητής κερδίζει ένα εκατομμύριο δολάρια. Ένας εκ των διαγωνιζόμενων είναι και ο αποξενωμένος γιος του Heihachi, Kazuya Mishima, ο οποίος θέλει να εκδικηθεί τον πατέρα του. Ο Kazuya όταν ήταν μόλις πέντε ετών όταν έζησε μια πολύ άσχημη εμπειρία. Ο Heihachi τον κουβάλησε στη κορυφή ενός βουνού και τον πέταξε σε ένα γκρεμό για να τεστάρει αν θα επιζήσει και στη συνέχεια να σκαρφαλώσει και να αποδείξει ότι είναι άξιος να ανήκει στην οικογένεια Mishima καθώς κάποια στιγμή θα κληρονομήσει την αυτοκρατορία του. O Kazuya τα κατάφερε καθώς διψούσε για εκδίκηση, αλλά προκλήθηκε πέρα από μια μεγάλη ουλή στο στήθος του η ενεργοποίηση του Devil gene το οποίο θα αναλυθεί στο sequel της σειράς.

Το τουρνουά πραγματοποιείται 21 χρόνια αργότερα και μέχρι τώρα ο κυρίαρχος πρωταθλητής είναι ο Kazuya, ο οποίος είχε μόνο μια ισοπαλία στο ενεργητικό του με τον Paul Phoenix, έναν Αμερικανό μαχητή με ειδίκευση στις πολεμικές τέχνες. Ο Kazuya καταφέρνει και φτάνει στον τελευταίο γύρο όπου θα αναμετρηθεί με το πατέρα του, ο οποίος τον περιμένει εκνευρισμένος και με περιέργεια καθώς δε μπορεί να πιστέψει πως τα κατάφερε να φτάσει μέχρι εδώ ο...άσωτος γιος.

Button mashing ή τεχνική;
Η μεγάλη καινοτομία του Tekken είναι ότι ξέφυγε από τη πεπατημένη που είχε το Virtua Fighter. Κατ' επέκταση έχετε καλύτερο έλεγχο των τεσσάρων άκρων του χαρακτήρα που επιλέξατε και παρατηρώντας τα διάφορα screen animations μπορείτε να καταλάβετε άμεσα πως εκτελούνται διάφορες κινήσεις και combos. Για παράδειγμα, αν ο χαρακτήρας κλωτσήσει χαμηλά με το αριστερό πόδι αυτό σημαίνει ότι η κίνηση εκτελείται πατώντας κάτω στο σταυρό κατεύθυνσης και αριστερή κλωτσιά. Οι μονομαχίες διεξάγονται σε δυο γύρους αλλά στο PlayStation (σε αντίθεση φυσικά με το Arcade) μπορείτε να αλλάξετε τη ρύθμιση στην επιλογή options και να παίξετε μέχρι και πέντε γύρους ή να αλλάξετε το χρονικό περιθώριο των γύρων.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον γνώρισμα είναι οι τοποθεσίες του παιχνιδιού. Στο Tekken, κάθε setting βασίζεται σε αληθινή πόλη. Θα συναντήσετε μέρη όπως το Σικάγο, το Κιότο ή ακόμα και...την Ακρόπολη! Η προσθήκη αυτή έδωσε πραγματικά έναν ξεχωριστό τόνο στον τομέα των 3D Fighting, αν και εν μέρει είχαμε δει κάτι αντίστοιχο λίγα χρόνια πριν και στο 2D Street Fighter 2 της πρωτοπόρου Capcom.

Η ποικιλία είναι το κλειδί της επιτυχίας
Η original arcade έκδοση του Tekken περιελάμβανε μόνο τους 8 βασικούς χαρακτήρες οι οποίοι αντιμετώπιζαν στο όγδοο επίπεδο ένα ξεχωριστό sub-boss. Τα sub-bosses είναι ουσιαστικά κλώνοι όσον αφορά τα movesets (με εξαίρεση κάποιες ειδικές κινήσεις) και τελικό boss, όπως θα έχετε καταλάβει ήδη, είναι ο Heihachi. Ευτυχώς για εμάς, στο PlayStation όλοι οι χαρακτήρες είναι playable. Τους ξεκλειδώνετε σιγά-σιγά καθώς ολοκληρώνετε το arcade mode με τον καθένα. Να προσθέσω ότι κι ο Devil, το alter-ego του Kazuya, μπορεί να ξεκλειδωθεί εφόσον κερδίσετε το mini-game Galaga που εμφανίζεται πριν φορτώσει το Tekken. Συνολικά το δημιούργημα της Namco περιλαμβάνει 18 χαρακτήρες, φαινόμενο πρωτοφανές για την εποχή του. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα μεγάλη αντοχή στο χρόνο καθώς θα σας πάρει αρκετές ημέρες ώσπου να γίνετε master με όλους τους μαχητές.

Τα ρεκόρ Γκίνες “First PlayStation Game to Sell Over 1.000.000 units”, “First Fighting Game To Feature Simulated 3D” και “The Best Selling Fighting Series for PlayStation Consoles” μιλούν από μόνα τους.

Οι χαρακτήρες είναι σχεδόν ισοδύναμοι αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα ασχοληθείτε μαζί τους καθώς όταν μάχεστε εναντίον της CPU στο Hard ή με έναν έμπειρο παίκτη, οι μάχες είναι κάπως unbalanced. Οι casual gamers θα επιλέξουν σίγουρα τους Kazuya, Paul και Law οι οποίοι είναι εύκολοι στην εκμάθηση και οι κινήσεις τους μαθαίνονται εύκολα και γρήγορα. Οι γυναίκες της παρέας, Nina και Michelle, δυστυχώς δεν κάνουν τη διαφορά και οι κινήσεις τους ενώ είναι εντυπωσιακές, ειδικά της Michelle, προκαλούν ελάχιστo damage. Στον αντίποδα έχουμε τον Jack, ένα αργό ρομπότ που ωστόσο αρκετές από τις κινήσεις του προκαλούν σοβαρό damage. Αν θέλετε brawler, τότε ο King είναι ο ιδανικός για εσάς καθώς οι πιο πολλές κινήσεις του είναι λαβές που μπορείτε να τις συνδυάσετε για να προκαλέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χτυπήματα στον αντίπαλό σας.


Ο Yoshimitsu από την άλλη είναι από τους πιο περίπλοκους χαρακτήρες για μένα. Ενώ αρχικά φαίνεται εύκολος στην εκμάθηση θα χρειαστεί να σπαταλήσετε αρκετή ώρα για να πετύχετε σωστά τα combos και τις επιθέσεις με το σπαθί του. Από τους unlockable χαρακτήρες που έχουν τα δικά τους move sets μου άρεσε αρκετά ο Heihachi ο οποίος μου έδινε την αίσθηση ενός πιο ενισχυμένου Kazuya. Απ' την άλλη, ο Kuma, η αρκούδα του Tekken, μου θύμιζε μια λίγο πιο γρήγορη έκδοση του Jack.

Ο έλεγχος θέλει λίγο χρόνο για να τον μάθετε καθώς όσοι έχετε συνηθίσει τα controls του Street Fighter II και του Mortal Kombat θα παραξενευτείτε στην αρχή. Στη πορεία όμως θα καταλάβετε ότι το gameplay έχει βάθος και πως αυτό είναι στην τελική ένα από τα ατού της Namco. Μοναδικό μειονέκτημα είναι το άλμα που διαρκεί όσο και αυτό του Virtua Fighter. Στην ουσία...πετάτε, δεν πηδάτε.

Το A.I. είναι αρκετά ικανοποιητικό και ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που θα επιλέξετε θα βρείτε και την αντίστοιχη συμπεριφορά από τους αντιπάλους σας. Στο easy mode μπορείτε να τερματίσετε το arcade mode σχεδόν αμέσως καθώς με απλά combos βγάζετε άνετα perfect αρκετούς αντιπάλους. Στο μέγιστο επίπεδο δυσκολίας θα τα βρείτε σκούρα από την πρώτη ανάμετρησή σας! Θυμάμαι πώς είχα κολλήσει άσχημα, γύρω στα 15', όταν αντιμετώπιζα την Michelle. To controller ήταν έτοιμο να διαλυθεί από τα νεύρα μου!

Visuals και soundtrack μιας άλλης εποχής
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρώτη κυκλοφορία του Tekken ήρθε στα τέλη του 1994, τα γραφικά του θεωρούνται δικαίως καλύτερα από του Virtua Fighter. Το τελευταίο είχε απλά τα πρώτα χοντροκομμένα πολύγωνα της εποχής. Η Namco δούλεψε σοβαρά, βοηθήθηκε απ' την συνεχόμενη εξέλιξη των 3D γραφικών και αύξησε τα πολύγωνα στους παίκτες. Την εντύπωση ωστόσο έκλεψαν τα προσεγμένα animations κάθε χαρακτήρα, που παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το φύλο και τον όγκο κάθε μαχητή.


Το soundtrack συνοδεύει ευχάριστα το “βρωμόξυλο” και τα ηχητικά εφέ είναι τόσο cult που μέχρι και οι πρόσφατες κυκλοφορίες της σειράς τις περιλαμβάνουν αυτούσιες! Από τις φωνές και τα γρυλίσματα του King μέχρι τις στριφογυριστές μπουνιές του Yoshimitsu, κάθε ήχος μας έχει μείνει αποτυπωμένος στη μνήμη.

Η αρχή μιας ιστορικής σειράς
Αν είστε retro-λάγνος, το Tekken θα σας κερδίσει σίγουρα. Παίζεται με το ίδιο ενδιαφέρον απ' τους old-school gamers, μέσω emulation στο PSN ή στο PC σας. Σίγουρα η είσοδος της Namco στα 3D Fighting έφερε έναν άλλο αέρα ανταγωνισμού στην αγορά και δημιούργησε μια σειρά με φανατικούς οπαδούς. Συν τις άλλοις, η συμβολή της ιαπωνικής εταιρείας στην πέμπτη αγορά κονσολών ήταν η εκτόξευση των πωλήσεων του πρώτου PlayStation, καθώς αποτέλεσε ένα από τα games που καταξίωσαν την πρώτη κονσόλα της Sony στα μάτια των gamers.

Θετικά:
- Μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων και κινήσεων
- Αντοχή στο χρόνο (πολλά καλούδια για ξεκλείδωμα)
- Πρωτοποριακό gameplay που δίνει άλλο νόημα στα fighting games
- Endings με FMV σκηνές!

Αρνητικά:
- Απαρχαιωμένα γραφικά, δείχνουν με άσχημο τρόπο την ηλικία τους
- Τα άλματα είναι υπερβολικά
- Οι χαρακτήρες που ξεκλειδώνετε είναι ουσιαστικά κλώνοι των αρχικών
- Κάποιες μάχες μοιάζουν άνισες λόγω των unbalanced χαρακτήρων

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8

Ο βασιλιάς των 3D Fighting games. 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 landogar (Level 13) 15/12/2015 21:02
Εξαιρετικό Fighting και πολύ καλό αφιέρωμα!Άλλες εποχές!
Θυμάμαι ακόμα την κόντρα Tekken vs Virtua Fighter με φίλους που τελικά από πίσω έκρυβε PSX vs Saturn.
#2 +1 IamTheOne (Level 15) 15/12/2015 21:20
Όντως αξέχαστες εμπειρίες.Kazuy a Mishima και King οι αγαπημένοι μου χαρακτήρες.
#3 +2 argy_elf (Level 6) 15/12/2015 21:35
ενα shoryuken του Ken ειστε ρε γατακια του Tekken... :Ρ
#4 +2 crashmitsos1 (Level 9) 15/12/2015 23:10
Τα λόγια είναι περιττά.. αξέχαστες αναμνήσεις, πλούσια ιστορία και χαρακτήρες.. όλη η σειρά έδωσε το δικό της στίγμα στο fighting genre και ανυπομονώ για τον καινούριο τίτλο της namco
#5 +1 Professor_Severus_Snape (Level 27) 16/12/2015 02:44
Πάρα πολύ καλή η παρουσίαση, με κέρδισε η ζωντάνια της περιγραφής, για έναν τίτλο - σταθμό που κυλοφόρησε πριν από 21 χρόνια! Υποψήφιο για best of the month από μένα.
Score 8
7.75 User Score
(2 votes )
User Reviews 0
Genre: Fighting
Developer: Namco
Publisher: Namco
Διάθεση:
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 7/11/1995
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
7
Castlevania   (8.5)
8
F1 2021   (8.4)
10
Monster Train   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

Notification