Yoshi's Woolly World

Hot
REVIEWED ON Wii U  

Η επιστροφή στα «μεγάλα σαλόνια».

Η επιστροφή στα «μεγάλα σαλόνια».

Η επιστροφή στα «μεγάλα σαλόνια».

Έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια, το αξιαγάπητο δεινοσαυράκι Yoshi επιστρέφει στα «μεγάλα σαλόνια» και την οικιακή κονσόλα της Nintendo. Η τελευταία του εμφάνιση σε καθαρά δικό του game, ήταν με το Yoshi’s Story το μακρινό 1997. Βέβαια, μέχρι σήμερα τον έχουμε δει σε διάφορα άλλα games, κυρίως αυτά των φορητών κονσολών της ιαπωνικής εταιρείας. Την επαναφορά του Yoshi ανέλαβε η Good-Feel, γνωστή κυρίως για τα Wario Land 4 και τα Kirby’s Epic Yarn.

Το Yoshi’s Woolly World είναι το έβδομο game της σειράς και αποτελεί στην ουσία πνευματικό διάδοχο του Kirby’s Epic Yarn που κυκλοφόρησε για το Wii από την ίδια εταιρεία ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ακολουθεί πιστά το concept του σχετικά με τον μάλλινο κόσμο και όλα τα features που προσφέρει μέσω του gameplay του. Φυσικά όμως, έχει τη δική του ταυτότητα και καταφέρνει να εντυπωσιάσει σε κάποιους τομείς αλλά δυστυχώς, όπως θα δούμε και παρακάτω, σε κάποια άλλα στοιχεία μας άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά την μεγάλη επιστροφή του Yoshi στις οικιακές κονσόλες.

Η απειλή του «σκοτεινού» μάγου Kamek
Τα γεγονότα της ιστορίας ξεκινούν μία όμορφη μέρα στο Craft Island. Το συγκεκριμένο νησί είναι το σπίτι της φυλής των Yoshi, το οποίο βρίσκεται στην μέση του Handcrafted Ocean. Από το πουθενά όμως, τα αξιαγάπητα Yoshis βρέθηκαν αντιμέτωπα με μία σημαντική απειλή για την ύπαρξή τους.

Ο μάγος Kamek εμφανίστηκε στο Craft Island και μετέτρεψε όλα τα Yoshis σε μάλλινες μπάλες. Ευτυχώς, δύο από αυτά κατάφεραν και γλύτωσαν και ξεκινούν το ταξίδι τους ώστε να σώσουν τους φίλους τους από τον Kamek και να επιστρέψουν στο Craft Island. Σε γενικές γραμμές το σενάριο είναι πολύ συνηθισμένο, ειδικά για παιχνίδι της Nintendo, αν και η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό.

Ένας μάλλινος κόσμος
Όπως προαναφέραμε και στην εισαγωγή, το Yoshi’s Woolly World αποτελεί πνευματικό διάδοχο του Kirby’s Epic Yarn που είχε κυκλοφορήσει για το Wii. Όπως είναι φυσιολογικό, συναντάμε πολλά κοινά στοιχεία στο νέο δημιούργημα της Good-Feel αλλά και χαρακτηριστικά που είδαμε σε παλαιότερα games της σειράς Yoshi. Ξεκινώντας από τα βασικά, αξίζει να αναφέρουμε το εκπληκτικό concept του μάλλινου κόσμου. Θεωρώ πως το νέο κεφάλαιο της σειράς Yoshi καταφέρνει να ξεχωρίσει από τα περισσότερα Platform αλλά και τα υπόλοιπα games του Wii U, λόγω του πανέμορφου κόσμου του.

Βέβαια, αυτό που κάνει πραγματικά τη διαφορά, είναι ο συνδυασμός του εκπληκτικού art design με τα στοιχεία του gameplay και την μεγάλη ποικιλία που προσφέρει τόσο σε stages όσο και σε παζλ. Όπως και στα προηγούμενα games της σειράς, ο Yoshi μπορεί να φάει τους εχθρούς του. Βέβαια, αντί να τους «βγάζει» ως αυγά, εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μάλλινες μπάλες, που είναι το πιο βασικό στοιχείο του gameplay. Αφού φάτε τους εχθρούς και τους αποθηκεύσετε ως μπάλες, στη συνέχεια μπορείτε να τις εκτοξεύσετε είτε για να σκοτώσετε άλλα «τερατάκια» είτε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε «κρυφά» σημεία του stage. Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει ένα όριο στο πόσες μπάλες μπορείτε να κουβαλήσετε, οπότε θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί στο πως τις ξοδεύετε.

Για να χρησιμοποιήσετε τις μάλλινες μπάλες, θα πρέπει πρώτα να σημαδεύσετε. Δυστυχώς, το σημάδι είναι αυτόματο, καθώς εφόσον πατήσετε το ανάλογο κουμπί ο στόχος κίνειται από πάνω προς τα κάτω και το αντίθετο, έως ότου αποφάσισετε το που θα ρίξετε. Η στόχευση είναι δύσχρηστη γιατί δεν έχετε τη δυνατότητα να το υπολογίσετε με τον αναλογικό μοχλό ή με τα βελάκια. Πολλές φορές έγινα «θύμα» της στόχευσης, καθώς σπαταλούσα μπάλες μέχρι να καταφέρω να βρω το κατάλληλο timing. Οι εχθροί από την άλλη έχουν μία ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία και σίγουρα δε θα κουράσουν, γιατί όσο προχωράτε θα βρίσκεστε αντιμέτωποι με διάφορων ειδών αντιπάλων.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του Yoshi’s Woolly World, είναι ότι κάθε stage είναι γεμάτο από collectibles, φανερά και κρυφά, τα οποία σίγουρα θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον ώστε να τα συλλέξετε. Συγκεκριμένα, διάσπαρτα μέσα σε κάθε stage υπάρχουν τα hearts, beads, smiley flowers, wonder wool και stamp patches. Τα πρώτα γεμίζουν την ζωή σας (μία μπάρα γύρω από τον Yoshi), ενώ αν τελειώσουν, θα πρέπει να ξεκινήσετε από το τελευταίο checkpoint. Τα beads είναι στην ουσία διαμαντάκια τα οποία λειτουργούν ως «λεφτά» και με τα οποία μπορείτε να αποκτήσητε τα διάφορα power badge, τα οποία θα σχολιάσουμε πιο κάτω. Σε κάθε πίστα υπάρχουν συνολικά πέντε smiley flowers που καλείστε να μαζέψετε ώστε να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάποια κρυφά stages.

Για την ακρίβεια, πρέπει να συλλέξετε όλα τα smiley flowers που υπάρχουν σε κάθε έναν από τους έξι κόσμους του Yoshi’s Woolly World. Εξίσου σημαντικά είναι και τα wonder wool που είναι και αυτά πέντε σε κάθε stage. Αν τα μαζέψετε όλα, τότε ξεκλειδώνετε ένα νέο skin για το Yoshi σας. Τελευταία και λιγότερο σημαντικά είναι τα stamp patches τα οποία είναι διάσπαρτα μέσα σε κάθε πίστα και εφόσον τα συγκεντρώσετε όλα, αποκτάτε πρόσβαση σε διάφορα stamps για το Miiverse. Σε γενικές γραμμές, κάθε stage είναι γεμάτο από collectibles και σας προσκαλεί να το εξερευνήσετε στο έπακρο. Είτε πρόκειται για κάποιο κρυφό σημείο μέσα σε έναν τοίχο, είτε για κάποιο «έξυπνο» παζλ, το game σας βάζει στο τρυπάκι του να τα συλλέξετε όλα , γεγονός που αυξάνει σημαντικά τη συνολική διάρκεια ενασχόλησής σας με το παιχνίδι.

Ο αξιαγάπητος Yoshi επέστρεψε έπειτα από 18 χρόνια στις οικιακές κονσόλες!

Εκτός από τα collectibles θα συναντήσετε και κάποια σημεία όπου ο Yoshi μεταμορφώνεται και θα σας προσφέρει μία τελείως διαφορετική εμπειρία. Κάποιες φορές θα γίνεται αεροπλάνο, κάποιες τρυπάνι, κάποιες ομπρέλα κ.τ.λ. Στην ουσία πρόκειται για mini δοκιμασίες και καλείστε να φτάσετε στο τέλος κάθε τέτοιου stage μέσα στον απαιτούμενο χρόνο. Σίγουρα ήταν από τα αγαπημένα μου σημεία, καθώς προσφέρει μία ευχάριστη αλλαγή από το κλασικό gameplay ώστε να διατηρήσει την «φρεσκάδα» της συνολικής εμπειρίας και να μας κρατήσει σε εγρήγορση.

Ένα από τα στοιχεία που είναι άξιο αναφοράς είναι το Mellow Mode. Σε αυτό, όλα γίνονται πιο εύκολα, οπότε αν κάποιος τα βρει «σκούρα», μπορεί να το ενεργοποιήσει και να απολαύσει το game χωρίς να έχει να ανησυχεί για ζωές κ.τ.λ. Επίσης, υπάρχουν και τα power badge, που όπως ανέφερα προηγουμένως μπορούν να αποκτηθούν με τα beads που έχετε συγκεντρώσει. Ουσιαστικά είναι κάποια modifiers του gameplay, όπως για παράδειγμα το να μην πεθαίνετε όταν πέσετε στο κενό. Για τους πιο casual παίκτες, είναι σίγουρο πως είναι μία ευχάριστη δυνατότητα, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τους πιο απαιτητικούς. Δυστυχώς, το Yoshi’s Woolly World «πάσχει» από έλλειψη δυσκολίας σε πάρα πολλά σημεία. Αν και υπάρχει μία ικανοποιητική ποικιλία εχθρών, η δυσκολία τους είναι υπερβολικά εύκολη, σε σημείο που κάποιες φορές απορούσα για τον λόγο ύπαρξής τους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του παιχνιδιού δεν προέρχεται από το ίδιο το gameplay μέσω κάποιου παζλ ή κάποιου εχθρού, αλλά από την συλλογή των collectibles, τα οποία όσοι επιθυμούν να βρουν στο 100% θα πρέπει να αφιερώσουν αρκετές ώρες. Συνολικά, υπάρχουν έξι κόσμοι με περίπου 50 stages (μαζί με τα κρυφά) και θα χρειαστείτε περίπου εννέα ώρες για να το ολοκληρώσετε. Πάντως αν αποφασίσετε να συλλέξετε όλα τα collectibles, είναι σίγουρο πως θα χρειαστείτε αρκετές περισσότερες, καθώς θα πρέπει να παίξετε κάποια stages τουλάχιστον δύο φορές ώστε να βρείτε τα πάντα. Βέβαια, το single player δεν είναι η μόνη σας επιλογή.

Yoshi επί δύο
Στο Yoshi’s Woolly World μπορείτε να παίξετε παρέα με έναν φίλο σας μέσω local Co-Op. Όταν παίζετε παρέα, μπορείτε να καταπιείτε ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια να σας πετάξει ώστε να πάτε σε σημεία που αλλιώς δε θα μπορούσατε. Σε γενικές γραμμές είναι πολύ αστείο και θα γίνεστε η τροφή του άλλου πολύ συχνά καταλάθος. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, οι συγκεκριμένες στιγμές θα σας χαρίσουν αρκετό γέλιο. Βέβαια, αξίζει να σημειώσω πως σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν γίνει παραπάνω πράγματα ώστε να εμπλουτιστεί λίγο περισσότερο η συνολική εμπειρία του Co-Op, ενώ γι’άλλη μία φορά το online Co-Op λάμπει διά της απουσίας του.

Το art design κάνει τη διαφορά
Όπως τόνισα και στην αρχή, το Yoshi’s Woolly World ξεχωρίζει λόγω του πραγματικά εξαιρετικού art design. Όσοι επιμελήθηκαν του οπτικού τομέα θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι καθώς δημιούργησαν κάτι πανέμορφο και ταυτόχρονα πρωτότυπο. Μπορεί ναι μεν να αποτελεί πνευματικό διάδοχο του Kirby’s Epic Yarn και στην ουσία να δανείζεται το concept του, παρόλα αυτά είναι ανώτερο του σε όλους τους τομείς. Ο πλεκτός κόσμος του Woolly World ξεχυλίζει από λεπτομέρεια και ομορφιά, ενώ σημαντικά στην ατμόσφαιρα συμβάλει και το «παραμυθένιο» soundtrack. Τα ηχητικά εφέ είναι εξίσου προσεγμένα και ικανοποιητικά αν και όπως έγραψα και προηγουμένως, ο οπτικός τομέας είναι αυτός που κλέβει την παράσταση. Σίγουρα πάντως, έχει γίνει λεπτομερέστατη δουλειά στον τεχνικό τομέα.


Ανάμεικτα συναισθήματα
Αν και έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Yoshi στις οικιακές κονσόλες της Nintendo, το τελικό προϊόν μου άφησε μία «γλυκόπικρη γεύση». Από την μία το εξαιρετικό art design ικανοποιεί και τα πιο απαιτητικά γούστα, αλλά από την άλλη κάποιες σχεδιαστικές επιλογές των developers αφήνουν διάφορα ερωτήματα. Χαρακτηριστικότερη λανθασμένη επιλογή είναι η χαμηλή δυσκολία στο σύνολο των stages. Σίγουρα η Good-Feel θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα για να εμβαθύνει το gameplay και να προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία.

Στα θετικά πρέπει να προσθέσουμε και την ικανοποιητική διάρκεια (ειδικά εφόσον θελήσετε να συλλέξετε όλα τα collectibles) αλλά και το level design. Επίσης, αξίζει να αναφέρω πως τα checkpoints είναι πολύ αραία, σε σημείο που γίνονται ενοχλητικά, ενώ και το σύστημα στόχευσης είναι κάτω του αποδεκτού. Κλείνωντας, πρέπει να τονίσω πως το Yoshi’s Woolly World αποτελεί μία σίγουρη λύση για όλους τους fans των Platform καθώς φέρει την σφραγίδα εγγύησης της Nintendo στο είδος. Ο Yoshi επέστρεψε και περιμένει να σας κρατήσει συντροφιά στον μάλλινο κόσμο του.

Θετικά:
- Ιδιαίτερο art design
- Ενδιαφέρον gameplay
- Η δυνατότητα τοπικού Co-Op
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Ο όμορφος και προσεγμένος σχεδιασμός των levels

Αρνητικά:
- Υπερβολικά χαμηλό επίπεδο δυσκολίας σε κάποια σημεία
- Προβληματικά checkpoints
- Ενοχλητικό σύστημα στόχευσης
- Η απουσία Online-Co-Op

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Ένα Platform που αξίζει την προσοχή σας.

Δημήτρης Αραμπατζίδης  

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Cheese (Level 6) 07/08/2015 18:04
Από τα αγαπημένα μου Platform στο Wii u.Το έχω ήδη τερματίσει.Πολύ καλό review Δημήτρη.Αγαπάμε Yoshi οπως και να χει!
#2 +1 LimeBone (Level 16) 07/08/2015 18:15
Πολύ γεμάτο review Δημήτρη! Θα το παίξω οπωσδήποτε.
#3 tsakos (Level 14) 07/08/2015 18:44
φοβερό παιχνίδι καλύτερα από αυτά που βγαίνουν σε xbox one και ps4
#4 tonyler (Level 23) 07/08/2015 21:15
Πολυ ωραιο παιχνιδακι φαινετα.Δεν ειναι τιποτα το τρομερο να πω "κριμα που δεν υπαρχει στο xbox/ps4",αλλα το γεγονος οτι ειναι για wiiU που θα του πεσει καποια στιγμη η τιμη κατακορυφα,με κανει να σκεφτομαι το ενδεχομενο αγορας(αν πεσουν και οι τιμες στα games της nintendo βεβαια)ενος wiiU.
#5 costsoup (Level 8) 09/08/2015 14:13
Αγαπάμε Yoshi... Μακάρι να είχε και πιο πολλά παιχνίδια με πρωταγωνιστή τον Yoshi....
Score 7.5
7.5 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Good-Feel
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec (210-2850681)
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 26/6/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification