Ninja Gaiden 3: Razor's Edge

Hot
REVIEWED ON Wii U  

Η δεύτερη ευκαιρία του Ryu Hayabusa και της Team Ninja.

Το πρωτότυπο Ninja Gaiden 3 που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2012 για PS3 και Xbox 360 απογοήτευσε τους πολυπληθείς φίλους του ninja Ryu Hayabusa και κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το "μαύρο πρόβατο" της σειράς. Το τελικό προϊόν δεν ανταποκρινόταν στα ποιοτικά στάνταρ που μας είχε συνηθίσει η Team Ninja, κάτι το όποιο εν μέρη οφειλόταν και στην αποχώρηση του εμπνευστή της σειράς, Tomonobu Itagaki. Ο Yosuke Hayashi πoυ ανέλαβε τα "ηνία" της παράγωγης μετά την φυγή του Itagaki προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στον τομέα του gameplay, προσπαθώντας να κάνει το Ninja Gaiden 3 προσιτό σε ένα ευρύτερο κοινό. Το πείραμα απέτυχε παταγωδώς προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των fans, η οποία ήταν απολύτως δικαιολογημένη καθώς η σειρά είχε χάσει την ταυτότητά της.

Η Team Ninja, λαμβάνοντας υπόψη της το αρνητικό feedback, αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα έκδοση του Ninja Gaiden 3 προσπαθώντας να διορθώσει τα "κακώς κείμενα". Το Ninja Gaiden 3: Razor's Edge για το Wii U αποτελεί ζήτημα τιμής τόσο για την Team Ninja, όσο και για την Nintendo η οποία έβαλε την χρυσοποίκιλτη "Seal of Quality" της πάνω σε αυτό το προϊόν. Θα καταφέρει άραγε το βελτιωμένο remake να επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των οπαδών του Ryu Hayabusa ή θα πρέπει η Team Ninja να κάνει seppuku (η τελετουργική αυτοκτονία των σαμουράι γνωστή και ως χαρακίρι) για να ξεπλύνει την ντροπή της;

Ένας Hayabusa για όλες τις δουλειές
Το Ninja Gaiden 3: Razor's Edge είναι ένα τυπικό hack 'n' slash, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο δημοφιλής ninja Ryu Hayabusa. Το σενάριο εξελίσσεται μερικά χρόνια αργότερα από το γεγονότα του Ninja Gaiden Sigma 2, με τον Ryu να ζει μια φυσιολογική ζωή σ' ένα μικρό χωριό της Ιαπωνίας. Παράλληλα, στο Λονδίνο εισβάλλει μια ομάδα τρομοκρατών και απαγάγει τον Βρετανό πρωθυπουργό. Οι τρομοκράτες ζητούν την παρουσία του Hayabusa στην αγγλική πρωτεύουσα ως όρο για την απελευθέρωση του πρωθυπουργού της χώρας.

To ιαπωνικό στρατιωτικό επιτελείο επισκέπτεται τον κεντρικό ήρωα και του ζητά να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο τους απαγωγείς. Ο Ryu, αν και αρχικά διστάζει, αποφασίζει τελικά να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου για να διαλευκάνει την υπόθεση. Βγάλτε λοιπόν το katana από την θήκη του και ετοιμαστείτε για μια άκρως αιματοβαμμένη περιπέτεια, καθώς το σενάριο όπως είναι λογικό περνά σε δεύτερη μοίρα. Εντούτοις, υπάρχουν αρκετές ανατροπές για να κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο. Δυστυχώς η ροή της αφήγησης παρουσιάζει αρκετές...τρύπες και θα πρέπει να ολοκληρώσετε το Ninja Gaiden 3 για να αποκτήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα και να κατανοήσετε πλήρως την ιστορία του.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι ορισμένες φορές έρχεται στο προσκήνιο και η πιο "ανθρώπινη" πλευρά του πρωταγωνιστή. Υπεύθυνος για την συγγραφή του σεναρίου είναι ο Masato Kato, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί στο πρωτότυπο Ninja Gaiden του NES, καθώς και σε αρκετά JRPG της Square Enix όπως τα Chrono Trigger, Final Fantasy VII, Xenogears και Chrono Cross. Ο Kato προσπάθησε να δώσει να δώσει μια ακόμα διάσταση στην προσωπικότητα του Ryu, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, τέθηκαν οι πρώτες βάσεις ώστε σε τυχόν sequel να δούμε έναν σαφώς πιο "οργανικό" πρωταγωνιστή που δεν θα αποτελεί μοναχά μια...μηχανή του κιμά που κατακρεουργεί και πετσοκόβει τους αντιπάλους του.

Δίψα για αίμα
Η πρώτη σας αποστολή είναι να εισχωρήσετε στην έπαυλη του Βρετανού πρωθυπουργού στο Λονδίνο και να αντιμετωπίσετε τους τρομοκράτες. Με δεδομένη την απουσία κάποιου tutorial mode θα βρεθείτε από το πουθενά στα "βαθιά". Όσοι από εσάς είχατε παίξει το πρωτότυπο Ninja Gaiden 3, θα παρατηρήσετε αμέσως ότι οι κινήσεις και οι επιθέσεις που έχει στο ρεπερτόριό του ο Ryu είναι σαφώς λιγότερες.

Στο Ninja Gaiden 3: Razor's Edge όποτε εξολοθρεύετε έναν αντίπαλο κερδίζετε πόντους karma, τους οποίους μπορείτε να ξοδέψετε για να αναβαθμίσετε τα όπλα και τις μαγικές επιθέσεις (ninpo) σας ή να αποκτήσετε νέες ιδιότητες. Πρακτικά λοιπόν ενώ στις εκδόσεις του Ninja Gaiden 3 για PS3 και Xbox 360 ξεκινούσατε με ολόκληρο το σετ κινήσεων ξεκλειδωμένο, εδώ θα πρέπει να ξοδέψετε karma points για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές. Το γεγονός αυτό θα χαροποιήσει τους αρχάριους παίχτες, καθώς θα μπορέσουν να εξοικειωθούν σταδιακά με το σύστημα μάχης και την εκτέλεση των combos.

Μόλις βρεθείτε στην έπαυλη του πρωθυπουργού θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον αρχηγό μιας αρχαίας αίρεσης που ονομάζεται "Regent of the Mask". Η αινιγματική αυτή φιγούρα θα ρίξει στο δεξί σας χέρι την κατάρα του "Grip of Murder". Το χέρι του Ryu παραμορφώνεται παίρνοντας μια σχεδόν δαιμονική υπόσταση και αποκτά την δική του θέληση, η οποία προέρχεται από τις ψυχές των αντιπάλων που δολοφόνησε στο παρελθόν ο Ryu με το Dragon Sword του (το πιστό σπαθί του πρωταγωνιστή).

Ο κεντρικός ήρωας θα καταφέρει να δραπετεύσει βαθιά πληγωμένος και θα μάθει στην πορεία ότι η τρομοκρατική οργάνωση, ονόματι Lords of Alchemy, απειλεί να καταστρέψει ολόκληρο τον κόσμο σε επτά ημέρες, εάν οι ηγέτες των κρατών δεν τους παραδώσουν την εξουσία τους. Μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν θα πρέπει να αποτρέψετε τα σχέδια των τρομοκρατών και να απαλλαγείτε από την κατάρα του Grip of Murder που θέλει να σας κυριεύσει. Θα καταφέρετε άραγε να θριαμβεύσετε;

Τα modes και τα "καυτά" θηλυκά
Το Ninja Gaiden 3: Razor's Edge περιλαμβάνει τρία βασικά modes, τα Story, Chapter Challenge και Shadows of the World. To Story εκτυλίσσεται σε 10 ξεχωριστές πίστες, σε αντίθεση με τις οκτώ του περυσινού Ninja Gaiden 3. Στις δύο καινούργιες αναλαμβάνετε τον έλεγχο της θηλυκής ninja Ayane από την γνωστή σειρά fighting Dead or Alive. Τα επίπεδα δυσκολίας είναι αρχικά τρία (Hero, Normal, Hard), ενώ στην πορεία ξεκλειδώνουν άλλα δύο, τα Master Ninja και Ultimate Ninja.

To Chapter Challenge σας δίνει την δυνατότητα να παίξετε οποιαδήποτε από τις 10 πίστες επιθυμείτε, ενώ παράλληλα έχετε την επιλογή να διαλέξετε τόσο το επίπεδο δυσκολίας, όσο και τον χαρακτήρα που θα χρησιμοποιήσετε. Το ρόστερ περιλαμβάνει αρχικά μόνο δύο επιλογές, την Momiji και την Kasumi. H Momiji είχε εμφανιστεί και σε παλιότερα κεφάλαια της σειράς όπως τα Ninja Gaiden Sigma 2 και Ninja Gaiden: Dragon's Sword, ενώ η σέξι Kasumi από το Dead or Alive κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο. Για να παίξετε ως Ryu ή ως Ayane στο Chapter Challenge θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε το Story mode σε οποιοδήποτε επίπεδο δυσκολίας.

Το Shadows of the World περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά modes. Το Ninja Trials που μπορεί να παιχτεί τόσο solo, όσο και co-op και το ανταγωνιστικό mode Clan Battle, όπου μπορούν να συμμετάσχουν 2-8 παίχτες. Για τα δύο αυτά modes θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά παρακάτω. Να προσθέσουμε ότι σε όλα τα modes του Ninja Gaiden 3: Razor's Edge οι επιδόσεις σας δημοσιεύονται στα σχετικά leaderboards και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τις συγκρίνετε με τις αντίστοιχες άλλων παιχτών.

Βάψε τα χέρια σου με αίμα
To μοντέλο χειρισμού είναι απλό, λειτουργικό και παράλληλα ακριβέστατο. Κατόπιν αυτού, ακόμα και ένας αρχάριος παίχτης δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να εξοικειωθεί μαζί του. Τα κουμπιά Υ και X αντιστοιχούν στις απλές και δυνατές επιθέσεις αντίστοιχα. Ο μηχανισμός Dismemberment επιστρέφει από το Ninja Gaiden 2 δίνοντάς σας την δυνατότητα να κόψετε τα χέρια των εχθρών σας και γενικά να τους διαμελίσετε.

Πέρα από τον μεγάλο βαθμό γραφικής βίας, ο οποίος σημειωτέον είναι πρωτόγνωρος για κυκλοφορία της Nintendo, o παραπάνω μηχανισμός δίνει μια νέα διάσταση στο gameplay, καθώς οι διαμελισμένοι εχθροί σας πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας. Για να αποτελειώσετε τους "κουλούς" αντιπάλους σας πριν σας ορμήξουν (σαν τους Ταλιμπάν ζωσμένοι με εκρηκτικά ή χειροβομβίδες) θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί Χ.

Για να αποφύγετε τις επιθέσεις τον εχθρών σας θα πρέπει να κρατήσετε πατημένο το κουμπί ZL και στην συνέχεια να μετακινήσετε τον αριστερό αναλογικό μοχλό προς την κατεύθυνση που θέλετε να κινηθείτε. Η άμυνα αντιστοιχεί επίσης στο ίδιο κουμπί, αλλά σας προτείνουμε να μάθετε από νωρίς να αποφεύγετε τα χτυπήματα, καθώς αρκετές επιθέσεις -κυρίως των bosses- δεν μπορούν να μπλοκαριστούν. Ο Ryu μπορεί να εκτοξεύσει και shuriken με το A, αλλά με δεδομένο ότι προκαλούν ελάχιστη ή ενίοτε ακόμα και μηδενική ζημιά, καλό θα είναι να αποφύγετε την χρήση τους.

Εν τω μεταξύ, όπως και στο Ninja Gaiden 3 έτσι και εδώ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε charged επιθέσεις με τα όπλα σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κρατήσετε πατημένο το κουμπί Χ για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να το αφήσετε. Η ζημιά που θα προκαλέσετε εξαρτάται από τον χρόνο που κρατήσατε πατημένο το κουμπί. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ενίοτε το δεξί χέρι του Ryu θα αρχίσει να περιλούζεται από μια κόκκινη λάμψη (η κατάρα Grip of Murder έχει και τα "καλά" της). Αυτή η λάμψη σας δίνει την ένδειξη ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ακόμα πιο ισχυρή charged επίθεση που προκαλεί κρίσιμη ζημιά και σας ανταμείβει με περισσότερους πόντους karma.

User Interface και ninpo
Στην πάνω αριστερή πλευρά της οθόνης βρίσκεται η health bar που αντιπροσωπεύει τα hit points. Ακριβώς από κάτω της συναντάμε την Ki bar, η οποία σχετίζεται με την χρήση των μαγικών επιθέσεων του Ryu, τα λεγόμενα ninpo. Μόλις η μπάρα Ki γεμίσει (πράγμα που συμβαίνει καθώς σκοτώνετε εχθρούς) πατώντας ταυτόχρονα τα κουμπιά Χ και A εξαπολύετε το ninpo που έχετε επιλεγμένο.

Έτσι θα έπρεπε να κυκλοφορούσε εξ αρχής το Ninja Gaiden 3. Τώρα όμως...είναι ήδη αργά για την Team Ninja.

Υπάρχουν συνολικά τρία ninpo, το Inferno, το Wind Blades και το Piercing Void. To Inferno εκτοξεύει φωτιά, ενώ το Wind Blades "λεπίδες" ανέμου αντίστοιχα. Με την σειρά του το Piercing Void σας επιτρέπει να δημιουργήσετε βαρύτιμες "τρύπες" που συνθλίβουν τα κόκαλα των αντιπάλων σας. Οι ninpo επιθέσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς όχι μόνο είναι ικανές να ξεπαστρέψουν πολύ γρήγορα μικρές ομάδες εχθρών, αλλά παράλληλα θεραπεύουν τις πληγές σας όποτε τις χρησιμοποιείτε.

To pathfinding γίνεται μέσω της ιδιότητας Ninja Sense του Ryu, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πατώντας πάνω στο σχετικό εικονίδιο στην οθόνη του GamePad. Μια πολύ χρήσιμη προσθήκη στο user interface είναι ότι πλέον εμφανίζονται οι health bars των bosses. Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι μπορείτε να δείτε πόση ακριβώς "ζωή" τους απομένει, είναι πιο εύκολο να καταλάβετε ποιο όπλο ή ποιο combo είναι αποτελεσματικότερο κρίνοντας από την ζημιά που προκαλεί.

Η κάμερα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, καθώς δεν σας δίνει σωστή αίσθηση του χώρου. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν μονομαχείτε σε κλειστούς χώρους ή κοντά σε τοίχους και σκάλες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρκετές φορές θα οδηγηθείτε σε εκνευρισμό από τις μακρινές επιθέσεις διαφόρων εχθρών, οι οποίοι εκτοξεύουν κατά πάνω σας ρουκέτες, χειροβομβίδες και πυραύλους ή σας πυροβολούν χωρίς όμως να φαίνεται η ακριβής τοποθεσία τους στην οθόνη. Ένα minimap θα μπορούσε πολύ εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς η συγκεκριμένη λειτουργία λάμπει δια της απουσίας της.

Karma και Ninja Skills
Για καθετί που κάνετε στο Razor's Edge, από την εξολόθρευση των εχθρών έως και την αποφυγή ρουκετών ή την συλλογή των διαφόρων collectables ανταμείβεστε με πόντους karma. Όπως προαναφέραμε σε αντίθεση με το πρωτότυπο Ninja Gaiden 3, στο οποίο οι πόντοι karma υπήρχαν μόνο στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας και μάλιστα είχαν απλά διακοσμητικό ρόλο (ήταν μια ένδειξη βαθμολογίας που αποτυπώνονταν στα σχετικά leaderboards), στο remake για το Wii U αποτελούν μιας μορφή "νομίσματος". Μπορείτε να εξαργυρώσετε τους πόντους μέσω του μενού Ninja Skills (πατώντας το Select ή πάνω στο σχετικό εικονίδιο στο GamePad σας) για διάφορες αναβαθμίσεις ή για να ξεκλειδώσετε νέα costumes (εμφανίσεις) για τον Ruy και τους υπόλοιπους θηλυκούς χαρακτήρες.

Πρακτικά λοιπόν οι πόντοι karma λειτουργούν και ως exp αφού σας δίνουν την δυνατότητα να εξελίξετε τον χαρακτήρα σας, δίνοντας μια νότα RPG στην παρούσα δημιουργία της Team Ninja. Συγκεκριμένα μπορείτε να αυξήσετε την ζημιά των όπλων σας και να ξεκλειδώσετε νέες κινήσεις για αυτά, να αυξήσετε τα hit points σας, να ενδυναμώσετε τα ninpo σας ώστε να προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά και να έχουν αυξημένο AoE και τέλος να αποκτήσετε πρόσβαση σε οχτώ νέες ιδιότητες. Από τις ιδιότητες αυτές η πιο χρήσιμη είναι το Meditation που σας επιτρέπει να καταναλώσετε Ki για να αναπληρώσετε την health bar σας. Να προσθέσουμε ότι οι Momiji, Ayane και Kasumi έχουν αμφότερες ξεχωριστό μενού Ninja Skills από τον Ryu οπότε θα πρέπει να ξοδέψετε αρκετό χρόνο για να τελειοποιήσετε και τους τέσσερις χαρακτήρες.


Πάνοπλος σας αστακός
Σε αντίθεση με το περυσινό Ninja Gaiden o Ryu μπορεί να χρησιμοποιήσει έξι συνολικά όπλα. Πρόκειται για τα Dragon's Sword, Falcon's Talons, Eclipse Scythe, Kusari-gama, Dual Katana και Lunar Staff. Τα τέσσερα πρώτα ήταν διαθέσιμα στο Ninja Gaiden 3 για το PS3 και το Xbox 360 μέσω DLC, ενώ τα δύο τελευταία προστέθηκαν αποκλειστικά στην έκδοση του Wii U.

Καθένα από αυτά έχει συγκεκριμένη χρησιμότητα στη μάχη, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο για κάθε περίσταση. Για παράδειγμα το Kusari-Gama (μια αλυσίδα που στην μια πλευρά έχει ένα δρεπάνι και στην άλλη μια μεταλλική μπάλα με καρφιά) έχει μεγαλύτερο reach και AoE. Κατόπιν αυτού η χρήση του ενδείκνυται στην περίπτωση που είστε περικυκλωμένοι από μια ομάδα εχθρών.

Δεν μασάνε...
Σε ότι έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών και τον γενικότερο βαθμό της πρόκλησης το Razor's Edge δεν θα απογοητεύσει τους οπαδούς τους σειράς. Οι αντίπαλοί σας συμπεριφέρονται ως ομάδα και σας επιτίθενται αδίστακτα από όλες τις κατευθύνσεις. Επιπλέον, όπως προείπαμε οι διαμελισμένοι εχθροί σας έχουν πρόσβαση και σε επιθέσεις αυτοκτονίας, οι οποίες προκαλούν εξωφρενική ζημιά και σημειωτέον δεν μπορούν να μπλοκαριστούν οπότε θα πρέπει πάση θυσία να τις αποφύγετε.

Τα boss fights θα δυσκολέψουν αφάνταστα τους αμύητους και χωρίς υπερβολή μπορεί να πεθάνετε 10-20 φορές μέχρι να καταφέρετε να θριαμβεύσετε. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να εντοπίσετε γρήγορα τα τρωτά τους σημεία και να μην είστε "πλεονέκτες", χτυπήστε δηλαδή δύο τρεις φορές και στην συνέχεια τραβηχτείτε μακριά τους. Στην περίπτωση που επιχειρήσετε μεγάλα combos είναι σίγουρο ότι θα αποτύχετε.

GamePad ή Wii U Pro Controller
Δυστυχώς οι developers δεν εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις δυνατότητες του GamePad, του πρωτοποριακού χειριστηρίου του Wii U. Πάνω στην οθόνη του υπάρχουν τέσσερα εικονίδια από τα οποία μπορείτε να αλλάξετε τα όπλα και τα ninpo σας, να μπείτε στο μενού Ninja Skills ή να ενεργοποιήσετε το Ninja Sense που σας βοηθάει στο pathfinding. Βέβαια, είναι αρκετά θετικό το γεγονός ότι μπορείτε να παίξετε εξ' ολοκλήρου από την οθόνη του GamePad. Θα μπορούσε πάντως να υπάρχει ένα minimap όπως στο Mass Effect 3: Special Edition.

To Razor's Edge υποστηρίζει και το Wii U Pro Controller, το οποίο αποδεικνύεται πιο εύχρηστο, αλλά περισσότερο "επίφοβο". Πιστέψτε μας όταν πεθάνετε για 50η φορά σ' ένα boss, θα σας έρθει η επιθυμία να εκσφενδονίσετε το χειριστήριο στον κοντινότερο τοίχο! Σε περίπτωση που κρατάτε το GamePad στα χέρια σας λογικά θα λυπηθείτε τα 120 ευρώ που απαιτούνται για την αντικατάστασή του.

Αντοχή στο χρόνο
Η συνολική διάρκεια του Story mode είναι περίπου 6-7 ώρες, να τονίσουμε όμως εδώ ότι ο αριθμός αυτός αφόρα τον καθαρό gameplay χρόνο χωρίς να συνυπολογίζεται η έξτρα διάρκεια από τις φορές που θα πεθάνετε. Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι το δικό μας playthrough διήρκεσε περίπου 10 ώρες. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πλήθος από collectables για να συλλέξετε που σας ανταμείβουν με διάφορα καλούδια όπως πόντους karma και νέες ιδιότητες. Συγκεκριμένα τα Golden Scarabs και τα Crystal Skulls επιστρέφουν από το πρώτο και δεύτερο Ninja Gaiden αντίστοιχα.

Τα Golden Scarabs είναι μικρά χρυσά αγαλματίδια που βρίσκονται διασκορπισμένα μέσα στις πίστες. Αντίστοιχα, κάθε φορά που μαζεύετε ένα Crystal Skull τηλεμεταφέρεστε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αρένα, στην οποία μάχεστε με συνεχόμενα κύματα εχθρών και στο τέλος σας περιμένει ένα ιδιαίτερα δύσκολο boss fight. Υπάρχουν συνολικά 50 Golden Scarabs και 10 Crystal Skulls. Κοινώς, το replayability του Razor's Edge είναι αρκετά μεγάλο και με δεδομένη την ύπαρξη των δύο ακόμα επιπέδων δυσκολίας Master Ninja και Ultimate Ninja, η δημιουργία της Team Ninja είναι ικανή να σας κρατήσει για αρκετό καιρό μπροστά από τις οθόνες σας. Το όλο πακέτο γίνεται πιο ελκυστικό με την ύπαρξη των online modes που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Γίνε ο καλύτερος ninja στον κόσμο
Το Shadows of the World mode αποτελούσε ένα από τα ελάχιστα στοιχεία που κατάφεραν να διασωθούν από το περυσινό...ναυάγιο του Ninja Gaiden 3. Στο Ninja Trials μπορείτε να αναλάβετε συνολικά 20 αποστολές και να παίξετε τόσο solo, όσο και co-op. Δημιουργήστε τον δικό σας ninja και σιγά-σιγά να αλλάξτε την εξωτερική εμφάνισή του ή αποκτήστε νέα όπλα ξοδεύοντας πόντους karma. Αντίθετα το Clan Battle προσφέρει ανταγωνιστικό multiplayer για 2-8 παίχτες, ενώ η όλη δομή του θυμίζει Team Deathmatch.

Όσον αφορά την συνολική online εμπειρία σε ότι έχει να κάνει με τεχνικά ζητήματα μπορούμε να την χαρακτηριστούμε άριστη αφού δεν υπάρχουν πτώσεις του frame rate, lags ή disconnections. Παράλληλα το matchmaking διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το πρόβλημα είναι ότι οι servers αυτή τη στιγμή είναι "αραιοκατοικημένοι". Θα βρείτε πολύ εύκολα συμπαίκτη για να παίξετε co-op, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο στην εύρεση παιχτών για το Clan Battle mode.


Τεχνικός τομέας
Σε αντίθεση με τις τεράστιες βελτιώσεις του Ninja Gaiden 3: Razor's Edge στον τομέα του gameplay σε ότι έχει να κάνει με τα γραφικά και την ηχητική επένδυση δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το πρωτότυπη έκδοση. Το ενοχλητικό screen tearing που είχαμε συναντήσει στο Xbox 360 και σε μικρότερο βαθμό στο PS3 έχει εξαλειφθεί. Το frame rate που επίσης αποτελούσε πρόβλημα στις κονσόλες τις Sony και της Microsoft έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρόλα αυτά κατά την διάρκεια ορισμένων boss fights παρατηρούνται σημαντικές πτώσεις του. Σε γενικές γραμμές λοιπόν το παιχνίδι υπερτερεί στον τεχνικό τομέα ακριβώς επειδή επίλυσε τα προβλήματά του, αλλά η αλήθεια είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά, επομένως εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει.

Το soundtrack αποτελείται από αδιάφορες συνθέσεις, ενώ το αγγλικό voice acting είναι επιεικώς απαράδεκτο. Αντίθετα, το ιαπωνικό στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Τα ηχητικά εφέ είναι επιμελώς ηχογραφημένα και καταφέρνουν να αποδώσουν πιστά την ένταση και την αγωνία της μάχης.

Συμπεράσματα
Η Team Ninja είχε το θάρρος να παραδεχθεί τα τεράστια λάθη της στο περυσινό Ninja Gaiden και δούλεψε μεθοδικά για να τα διορθώσει. To Razor's Edge προσφέρει την εμπειρία που είχαμε αγαπήσει στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς και επιπρόσθετα περιλαμβάνει νέους χαρακτήρες και όπλα που προσθέτουν ποικιλία στο gameplay. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να το προτείνουμε ως must αγορά για τους κατόχους του Wii U. Ο μέτριος τεχνικός τομέας, το "ρηχό" σενάριο, η δυσκολία εύρεσης άλλων παικτών στα άλλα modes και οι ελάχιστες ουσιαστικές βελτιώσεις, είναι μόνο μια ένδειξη του ότι η επένδυσή σας δεν θα μπορέσει να αποφέρει την επιθυμητή απόσβεση.

Θετικά:
- Ακριβέστατο και λειτουργικό μοντέλο χειρισμού
- Προσθήκη νέων χαρακτήρων
- Αυθεντική πρόκληση
- Μεγάλο replayability
- Ποικιλία όπλων
- Υψηλή Α.Ι

Αρνητικά:
- Προβληματική κάμερα
- Απουσία minimap
- Ελάχιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του GamePad
- Μέτριος τεχνικός τομέας και ηχητική επένδυση
- Αδιάφορο σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 6.7

Μόνο οι βετεράνοι της σειράς θα το λατρέψουν, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν το τίμησαν πέρυσι με την αγορά τους.

Παντελής Δασκαλέλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 x_yannis (Level 21) 30/06/2011 15:48
Modern Warfare 3 στα 60 καρέ... ωραίο ακούγεται, αρκεί βέβαια το παιχνίδι να είναι αξιόλογο και να μην μας δώσουν μασημένη τροφή.
#2 nikos-pc (Level 11) 30/06/2011 19:19
Τουλάχιστον αν το BF3 βγει μούφα θα το χρησιμοποιήσουμ ε για benchmark στις κάρτες γραφικών!
Αν όμως το νέο CoD βγει μούφα τι το κάνουμε; Το δίνουμε στο πεντάχρονο ξάδερφό μας?
#3 dimitris21gr (Level 5) 01/07/2011 12:25
Απο την στιγμη που θα το βγαλει η infinity ward δεν θα υπαρχει προβλημα και τα 2 modern warfare ηταν εξαιρετικα εως τωρα σε αντιθεση με το black ops και το φτωχο gameplay και τα γραφικα του!
Score 6.7
0 User Score
(0 vote )
User Reviews 0
Genre:
Developer: Team Ninja
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec Multimedia (210-2850681)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 11/1/2013
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Elden Ring   (9.0)
2.
Martha is Dead   (9.0)
4.
6.
It Takes Two   (8.0)
7.
8.
10.
Notification