Halo 3: ODST

Hot
GameWorld
REVIEWED ON Xbox 360  

Ακόμη μία επαναφορά του Halo.

Ακόμη μία επαναφορά του Halo.

Ακόμη μία επαναφορά του Halo.

Η σειρά Halo είναι το πιο επιτυχημένο franchise του Xbox 360 και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να είναι για πολύ καιρό ακόμα. Το τελευταίο παιχνίδι της σειράς ονομάζεται Halo 3: ODST και μας μεταφέρει για άλλη μία φορά σε εξωγήινα περιβάλλοντα πολεμώντας παράξενους και φανταστικούς εχθρούς. Είναι όμως αυτή η παλιά συνταγή αρκετή;

  

Σενάριο


Τα γεγονότα στο HALO 3: ODST λαμβάνουν χώρα πριν από εκείνα του Halo 3, όπου πρωταγωνιστής ήταν ο αγαπητός Master Chief. Αυτή τη φορά αναλαμβάνετε το ρόλο ενός τυχαίου στρατιώτη και η αποστολή σας είναι πολύ συγκεκριμένη. Να μείνετε ζωντανός! Αυτή η φράση υπερκαλύπτει τη δομή του σεναρίου, το οποίο απουσιάζει εντελώς. Ασφαλώς ένα expansion pack δεν θα μπορούσε να έχει σενάριο με ανατροπές και συγκινήσεις, αλλά θα περίμενε κανείς πως η Bungie θα έδινε τουλάχιστον λίγη περισσότερη προσοχή στο νούμερο ένα franchise του Χbox 360.

Gameplay


Ο κόσμος του Halo επιστρέφει στο Χbox 360 για ακόμη μία φορά. Μπορεί ο Master Chief να απουσιάζει και να μην έχετε όλες του τις δυνάμεις, αλλά το νέο expansion pack έχει να προσφέρει μερικά στοιχεία που σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή.

Ο νέος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ένας τυχαίος στρατιώτης που βρέθηκε στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή. Πέφτοντας απροειδοποίητα στο πεδίο της μάχης, θα μπείτε κατευθείαν στα βαθιά, όπου γύρω σας θα υπάρχουν ορδές από εξωγήινους. Ο χειρισμός έχει μείνει σχεδόν ίδιος σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία της σειράς, εκτός από κάποιες μικροαλλαγές. Καταρχήν η ασπίδα του ήρωά μας είναι σαφώς πιο αδύναμη από εκείνη του Master Chief, με αποτέλεσμα η μάχη να γίνεται πιο δύσκολη. Όση ώρα δέχεστε τα αντίπαλα πυρά, η ασπίδα χαλάει και μόλις βγει εκτός λειτουργίας αρχίζει και μειώνεται αντίστοιχα και η ζωή σας. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να κρυφτείτε για λίγη ώρα έτσι ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Η τακτική αυτή είναι αρκετή μόνο για την ασπίδα, ενώ για να αναπληρωθεί πλήρως και η ζωή σας, χρειάζονται οπωσδήποτε και μερικά health packs.

 Οι πίστες του παιχνιδιού είναι μεγάλες με αρκετά αντικείμενα, τα οποία πολλές φορές γκρεμίζονται σαν χαρτόκουτα. Έτσι, μπορείτε να δείτε σωριασμένα κτίρια, ουρανοξύστες ακόμη και γέφυρες, κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Οι αντίπαλοί σας τις περισσότερες φορές κυκλοφορούν ανά ομάδες στους δρόμους περιμένοντας να σας κάνουν κόσκινο. Βέβαια, υπάρχουν και πιο πονηροί εξωγήινοι, οι οποίοι κρύβονται μέσα στα κτίρια προκειμένου να σας ξαφνιάσουν. Καθώς περιφέρεστε μέσα στην πόλη της New Mombasa θα παρατηρήσετε πως οι αποστολές εκτυλίσσονται με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο. Όταν εντοπίσετε κάποιο ρούχο ενός συμμάχου σας και το σηκώστε, θα τηλεμεταφερθείτε στον χρόνο και το χώρο που έγινε η συγκεκριμένη μάχη, όπου θα πρέπει φυσικά να βγείτε νικητής. Αυτό είναι το βασικό μοτίβο του Campaign και η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Πέρα από το Campaign, το οποίο είναι πολύ μικρό σε διάρκεια, η Bungie εξόπλισε το Halo 3:ODST με το Firefight Mode. Η αποστολή σας εκεί είναι να εξοντώσετε τις ορδές των εξωγήινων, οι οποίοι εμφανίζονται…σαν τις κατσαρίδες. Όταν μία ομάδα αντιπάλων πεθάνει, τη θέση της παίρνει μία άλλη, ακόμη πιο δυνατή. Η λειτουργία αυτή μοιάζει πολύ με το λεγόμενο Survival Mode, το οποίο έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι πως παρότι το Firefight δεν μας εντυπωσίασε καθόλου, μιας και μιλάμε για μία ιδέα που την έχουν αναμασήσει εκατοντάδες παιχνίδια, εντούτοις καταφέρνει να αυξήσει έστω και λίγο περισσότερο τη διάρκεια του παιχνιδιού. Για όσους αισθάνονται πως το παιχνίδι είναι ένα μικρό αριστούργημα, θα τους προτείναμε να μην ασχοληθούν καθόλου με το co-op mode και να το τερματίσουν μόνοι τους στο επίπεδο Heroic. Αυτή είναι και μία πολύ καλή ιδέα, προκειμένου να μην τελειώσει το βασικό σενάριο μέσα σε τέσσερις ώρες.

 

 Το μεγαλύτερο κομμάτι του Halo 3:ODST είναι το Multiplayer mode, το οποίο είναι και η χαρά των gamers. Όσοι έχουν πάρει πτυχίο στους χειρισμούς του Halo, μπορούν άφοβα να συνδεθούν στο Xbox Live και να παίξουν κόντρα σε άλλους χρήστες. Το φετινό Multiplayer είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο του Halo 3. Πρόκειται δηλαδή για τις ίδιες ακριβώς πίστες, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά και τους ίδιους στόχους. Η μόνη προσθήκη που έγινε ήταν αυτή των τριών επιπλέον επιπέδων. Επί της ουσίας όμως, δεν είδαμε κάτι καινούργιο.

 

Το νέο Halo έχει λίγες προσθήκες σε σχέση με τον προκάτοχό του και παράλληλα μία σαφώς απαγορευτική τιμή για όλα αυτά που προσφέρει.Μπορεί η ιδέα ενός αναμασημένου Halo 3 να μην ήταν η καλύτερη δυνατή, ωστόσο πολλοί φίλοι της σειράς θα σπεύσουν να αγοράσουν το παιχνίδι. Το Campaign σε συνάρτηση με το νέο Firefight Mode, αλλά και την ύπαρξη online παιχνιδιού ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας του Halo 3:ODST, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα 60 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά του expansion.

  

Γραφικά


Μπορεί το 2007 το Halo 3 να διέθετε ικανοποιητικά γραφικά, αλλά εν έτη 2009 το Halo 3:ODST θα τα βρει λίγο σκούρα. Η μηχανή γραφικών του παιχνιδιού αρχίζει και δείχνει ελαφριά σημάδια κόπωσης, καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές από την προηγούμενη κυκλοφορία της σειράς, ενώ αρκετά από τα textures στους τοίχους και στα οχήματα ήθελαν περισσότερη προσοχή. Απ’ την άλλη, το frame rate, όπως και τα περιστασιακά οπτικά εφέ των εκρήξεων, διατηρούνται τις περισσότερες φορές σε πολύ καλά επίπεδα. Η γενικότερη αίσθηση του οπτικού τομέα, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι θετική. Σίγουρα περιμέναμε περισσότερα πράγματα και σε αυτόν τον τομέα, αλλά η καλλιτεχνική άποψη του παιχνιδιού έρχεται πολλές φορές να σώσει την κατάσταση.

Ήχος


Ο τομέας των ηχητικών εφέ είναι σαφώς καλύτερα επιμελημένος. Όλοι οι ήχοι από τις εκρήξεις, τους πυροβολισμούς, αλλά και τις κατεδαφίσεις κτιρίων και γεφυρών, έχουν ηχογραφηθεί πολύ σωστά. Παράλληλα, οι φωνές των ηρώων στα cutscenes ακούγονται ορθολογικά και πάρα πολύ καθαρά, ενώ η μουσική έχει τον κλασικό διακριτικό χαρακτήρα την ώρα της μάχης..

  

Επίλογος


Το Halo 3:ODST δεν προσφέρει τίποτα που να μην είχαμε δει στην προηγούμενη κυκλοφορία της σειράς. Μπορεί η Bungie να πρόσθεσε το Firefight Mode, αλλά αυτή είναι μία κίνηση για τα μάτια του κόσμου, καθώς η συγκεκριμένη επιλογή υπάρχει εδώ και χρόνια σε αρκετά αντίστοιχα FPS. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας τίτλος τον οποίο όλοι οι hardcore fans της σειράς αξίζει να αποκτήσουν.


Θετικά:


- To mode του Campaign είναι ευχάριστο
- Ο ήρωας πεθαίνει πιο εύκολα
- Το gameplay εισάγει στοιχεία τακτικής μάχης

Αρνητικά:
- Πολύ μικρή διάρκεια του Story Mode
- Τα γραφικά έχουν μείνει στάσιμα
- Το Multiplayer ήθελε ανανέωση και όχι ανακύκλωση

 

Βαθμολογία
Γραφικά:8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5

Ίσως η Bungie δεν έπρεπε να διαθέσει το Halo 3:ODST σε δισκάκι αλλά μέσω του Xbox Live σε μία σαφώς πιο προσιτή τιμή.

Κωνσταντίνος Κουτσούμπας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Nikolaras (Level 8) 06/10/2009 00:46
Την Παλευει
#2 Γιωργος Βλαχος (Level 13) 09/10/2009 03:11
an kai dn eimai fan tou xbox 360 auto prepei na ta spaei!!!
#3 1000giorgos (Level 17) 12/10/2009 18:16
Αμα δν βγαινει σε pc τι να το κανω?
#4 pandelisgreen13 (Level 9) 23/10/2009 02:51
ντάξει δε χρειάζονται συστάσεις για αυτή τη σειρά,το halo παραμένει ένα απο τα καλύτερα παιχνίδια στη κατηγορία του..
#5 zaylen (Level 9) 11/02/2011 17:03
μου τν σπαει αυτο! θέλω να παίξω halo και δν εχω xbox.. :@ ο μονος λόγος που δίσταζα να διαλέξω ανάμεσα σε xbox και ps3
#6 stormare (Level 14) 11/02/2011 17:03
o pio yperektimimenos titlos ever imo
#7 paris1985 (Level 3) 11/02/2011 17:03
apisteuta grafika.. elpizw na xei kalo gameplay
#8 scorch62 (Level 3) 22/06/2011 15:43
πολύ καλό game!πιστεύω πως όλα τα παιχνίδια Halo είναι φανταστικά!αλλά αυτό είναι λίγο αυτό που λέμε..."δεν το περίμενα"όχι και το καλύτερο πάντως!
Score 8.5
8.5 User Score
(1 vote )
User Reviews 0
Genre: First-Person Shooter
Developer: Bungie
Publisher: Microsoft
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players:
Release Date: 22/9/2009
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification