The Last of Us: Left Behind

Hot
REVIEWED ON PS3  

Απέναντι στις ορδές των Infected η Ellie αναγκάζεται να...ενηλικιωθεί με βίαιο τρόπο.

Απέναντι στις ορδές των Infected η Ellie αναγκάζεται να...ενηλικιωθεί με βίαιο τρόπο.

Απέναντι στις ορδές των Infected η Ellie αναγκάζεται να...ενηλικιωθεί με βίαιο τρόπο.

Κατά γενική ομολογία το The Last of Us αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών και αδιαμφισβήτητα το καλύτερο exclusive του PS3 για το 2013. Η περιπέτεια του Joel και της Ellie στην post-apocalyptic Αμερική του 2033 συγκίνησε εκατομμύρια παίκτες ανά τον τον κόσμο και κατ' επέκταση όταν τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάστηκε το Left Behind DLC η αγωνία μας εκτινάχθηκε στα ύψη. Να θυμίσουμε ότι πριν από αυτό είχε προηγηθεί το Abandoned Territories Map Pack που περιλάμβανε τέσσερις νέους χάρτες για το multiplayer mode του The Last of Us. Πάμε να δούμε λοιπόν τι ακριβώς περιλαμβάνει το Left Behind και κατά πόσο ή όχι αξίζει να το αποκτήσετε με δεδομένο ότι κοστίζει 14.99 ευρώ.

Βίοι Παράλληλοι
To Left Behind είναι γεγονός ότι έχει δύο ξεχωριστές “όψεις” από την μία πλευρά αποτελεί prequel της δημιουργίας της Naughty Dog, αλλά επιπλέον ρίχνει φως σε ορισμένες από τις άγνωστες πτυχές του βασικού παιχνιδιού. Στην πρώτη περίπτωση τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην Βοστόνη τρεις εβδομάδες πριν τα γεγονότα του The Last of Us, ενώ στην δεύτερη το σενάριο εκτυλίσσεται γύρω από τον -παραλίγο θανάσιμο- τραυματισμό του Joel στο Colorado.

the-last-of-us-left-behind-1

Η περιπέτεια σας ξεκινά ουσιαστικά με τον Joel τραυματισμένο και όπως είναι φυσικό η Ellie καλείται να βρει τα απαραίτητα φάρμακα, ώστε να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και να τον κρατήσει στην ζωή. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο, το οποίο θα πρέπει να εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή για να συλλέξετε προμήθειες, φάρμακα και πυρομαχικά. Στην πράξη βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο ακούγονται, καθώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε για μία ακόμη φορά τις ορδές των Infected.

Εν τω μεταξύ, σε διάφορα σημεία θα παρακολουθήσετε διάφορα flashbacks, τα όποια όπως προαναφέραμε εξιστορούν την ιστορία της Ellie πριν ακόμη γνωρίσει τον Joel. Στο σημείο αυτό η Ellie βρίσκεται στο οικότροφο σχολείο της στην Βοστόνη. Η νεαρή κοπέλα είναι αρκετά ανήσυχη, καθώς η καλύτερη φίλη της,η Riley, έχει εξαφανιστεί εδώ και έξι εβδομάδες. Κατόπιν αυτού, η έκπληξη της είναι τεράστια, όταν ενώ κοιμάται, η “κολλητή” της εμφανίζεται από το πουθενά. Η Riley ανακοινώνει στην Ellie ότι εξαφανίστηκε γιατί εντάχθηκε στο δυναμικό των Fireflies και παράλληλα της προτείνει να εξερευνήσουν ένα -επίσης- εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

the-last-of-us-left-behind-2

Στην πορεία η πλοκή εναλλάσσεται μεταξύ των δύο εμπορικών κέντρων και από την μία πλευρά έχουμε την Ellie να προσπαθεί να σώσει τον Joel, ενώ από την άλλη ξεδιπλώνεται μαεστρικά η σχέση μεταξύ των δύο νεαρών κοριτσιών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για να μην δώσουμε spoilers, παρόλα αυτά οφείλουμε να τονίσουμε ότι το Left Behind επιτυγχάνει με ένα contrast συναισθημάτων να σας βυθίσει στον κόσμο του.

Η μία όψη του νομίσματος είναι το ταξίδι στην παιδική αθωότητα, η οποία σε ένα βαθμό μένει αμετάβλητη από την φρίκη που μεσολαβεί στον υπόλοιπο κόσμο και η δεύτερη όψη είναι η βίαιη ενηλικίωση, όπου παρακολουθούμε ένα νεαρό κορίτσι να μαχαιρώνει κόσμο και να κόβει καρωτίδες για να προστατέψει και να σώσει τον Joel. Να προσθέσουμε ότι το όλο κλίμα συνοδεύεται και από την κατάλληλη ηχητική επένδυση, καθώς το soundtrack το έχει επιμεληθεί για μία ακόμη φορά ο Gustavo Santaolalla. Οι νέες συνθέσεις που θα ακούσετε στο Left Behind είναι πραγματικά υπέροχες και οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στον αργεντινό μουσικό.

Αγώνας για επιβίωση
Όσον αφορά το gameplay στο Left Behind δεν συναντάμε κάποια πρωτοποριακή προσθήκη, εντούτοις σε σχέση με το The Last of Us υπάρχει πολύ περισσότερη δράση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το stealth στοιχείο απουσιάζει, αλλά θα λέγαμε ότι σε ένα βαθμό έχει παραγκωνιστεί, από την άποψη ότι για να ολοκληρώσετε τα διάφορα objectives απαιτείται να μονομαχήσετε. Κατόπιν αυτού, σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί να εξολοθρεύσετε όλους τους Infected που θα συναντήσετε για να προχωρήσετε παρακάτω. Θα λέγαμε επίσης εδώ υπάρχουν πολύ περισσότερα πυρομαχικά, αλλά και πρώτες προμήθειες για να κάνετε craft βόμβες μολότοφ, καπνού κ.ο.κ.

Βέβαια πέρα από τις ορδές των μεταλλαγμένων υπάρχουν σημεία στα οποία θα έρθετε αντιμέτωποι και με ανθρώπινους αντιπάλους. Εδώ οι stealth τακτικές αν μη τι άλλο προτείνονται, αφού μπορείτε να μαχαιρώσετε πισώπλατα τους στόχους σας ή να τους εξολοθρεύσετε γρήγορα και αθόρυβα από μακρινή απόσταση χρησιμοποιώντας το τόξο σας. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που συναντάμε στο The Last of Us είναι σε ορισμένες αποστολές δύναται να προκαλέσετε τους Infected ώστε να επιτεθούν στους ανθρώπινους αντιπάλους, πετώντας για παράδειγμα ένα μπουκάλι ή τούβλο για να κάνετε θόρυβο. Στην περίπτωση αυτή επακολουθεί ένα πανδαιμόνιο, καθώς οι Infected ορμούν στους εγκληματίες που σας καταδιώκουν, ενώ οι τελευταίοι μάχονται μέχρι τελικής πτώσης με τα πιστόλια του ή τα τόξα τους.

the-last-of-us-left-behind-3

Ο βαθμός πρόκλησης είναι ελαφρώς χαμηλότερος από ότι είχαμε συνηθίσει, κάτι που οφείλεται αν μη τι άλλο στο γεγονός ότι υπάρχουν άφθονα πυρομαχικά για να συλλέξετε, τουλάχιστον στο Normal επίπεδο δυσκολίας. Να σημειωθεί ότι όπως και στο The Last of Us συναντάμε τέσσερα επίπεδα δυσκολίας (Easy, Normal, Hard και Hardcore). Ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που επιλέξετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η διάρκεια του Left Behind DLC, η οποία σε γενικές γραμμές κρίνεται ικανοποιητική. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για να δείτε τα credits θα χρειαστεί να αφιερώσετε τρεις περίπου ώρες. Στην περίπτωση που ασχοληθείτε με την συλλογή όλων των collectables και επιπλέον παρακολουθήσετε όλους τους διαλόγους μεταξύ της Ellie και της Riley η συνολική διάρκεια φτάνει τις 4-5 ώρες.

Must αγορά
Το Left Behind αποτελεί ένα από τα πιο ποιοτικά DLC που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο καιρό και ενδείκνυται ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους του The Last of Us. Χωρίς αμφιβολία το μεγάλο του highlight είναι η κινηματογραφική προσέγγιση που επιχειρείται για μία ακόμη φορά από τον Neil Druckmann, o οποίος μάλιστα τιμήθηκε για την δουλειά του στο επικό δημιούργημα της Naughty Dog με το βραβείο Writers Guild Award 2014. To μοναδικό contrast συναισθημάτων που αποτυπώνεται στην οθόνη σας είναι δεδομένο ότι θα σας καθηλώσει στην οθόνη σας προσφέροντάς σας μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

the-last-of-us-left-behind-4

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ellie είναι μία εκ των πιο πολυδιάστατων ηρωίδων που έχουμε συναντήσει στην βιομηχανία των video games και κατά κάποιο τρόπο η αμερικανική εταιρεία όφειλε να την φέρει και πάλι στο προσκήνιο. Μέσα από την σχέση της με την Riley, αλλά και με την αγωνία της για να σώσει τον Joel, ξεκινά ένα ακόμη ταξίδι στο δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης στον post-apocalyptic κόσμο του The Last of Us. To “εισιτήριο” για αυτό το ταξίδι κοστίζει μεν 14.99, προσφέρει δε ανεκτίμητες συγκινήσεις, οπότε η αγορά του Left Behind DLC θα λέγαμε ότι αποτελεί μονόδρομο.

To The Last of Us: Left Behind κυκλοφορεί από τις 14 Φεβρουαρίου και διατίθεται ψηφιακά μέσω του PlayStation Store.

Διαβάστε το review του Last of Us από το GameWorld.

Θετικά:
- Εξαιρετικό σενάριο
- Κορυφαίες ερμηνείες
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Το εξαιρετικό gameplay του The Last of Us

Αρνητικά:
- Τσουχτερή τιμή διάθεσης

Βαθμολογία: 8.5

Ένα must DLC για τους φίλους του The Last of Us.

Παντελής Δασκαλέλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 Jaded (Level 14) 19/02/2014 22:24
First.
Ενδιαφερον review.Για 4-5 ωρες διαρκεια πιστευω οτι αξιζει.Πιθανον να το αγορασω κι ελπιζω το gameplay να με αποζημιωσει.
Ευχαριστουμε Παντελη. :-)
#2 +3 GamerPs3maniac (Level 16) 19/02/2014 22:31
Μου αρέσει να επιβεβαιώνομαι. Ήλπιζα ότι το DLC θα ήταν άξιο του τρομερού παιχνιδιού "The Last of Us".
#3 +2 Toon-R (Level 12) 19/02/2014 23:38
Μολις τελειωσα την αναγνωση.Πολυ καλη αναλυση Παντελη well done και παντοτε on time ενημερωση.
Αγαπαμε Ellie δεν εχω λογια.Το πιο χαριτωμενο πλασματακι που ολοι θα το ηθελαν για κορη.
#4 Tas13 (Level 14) 20/02/2014 00:05
Brilliant!Παντο τε μου άρεσε που έλεγξα έστω και για πολύ λίγα λεπτα την Ellie στο The last of us!!Πωρωση το τρειλερ κι ακομα περισσοτερο το review.
Παω για καρτουλα psn αύριο. ;-)
#5 luffy3131990 (Level 14) 20/02/2014 16:36
δεν εχω παρει ποτε dlc αλλα αυτο μαλλον θα το παρω
#6 SirLvr (Level 27) 24/02/2014 16:13
Είδα walkthrough του DLC και ήταν όντως καταπληκτικό. Πιστεύω το review δίνει πλήρη εικόνα για το τι πρόκειται! Πολύ καλή δουλειά! :)
#7 supermario644ever (Level 20) 21/07/2015 23:20
Εκπληκτικό dlc και πολύ καλοφτιαγμένο
Score 8.5
9.08 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action
Developer: Naughty Dog
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Requirements: The Last of Us
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 14/2/2014
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification