AMD Socket F

Hot
G

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00
Μετά το socket AM2,η επόμενη λογική κίνηση της AMD θα ήταν να «χτίσει» ένα καινούργιο «σπίτι» για τις Opteron CPUs της,όπως και έγινε.Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε το socket F Για το socket AM2 τα έχουμε ξαναπεί αναλυτικά και σε προηγούμενη είδηση στο gamesradio.gr,ήρθε όμως και η στιγμή να αποκαλυφθεί το High-End socket της AMD,ονόματι socket F.Κάνοντας μια μικρή αναδρομή,υπενθυμίζω ότι την τρέχουσα περίοδο,δύο είναι τα επικρατώντα sockets της AMD,τα s939 και s940(Το μάθημα marketing που ακούει στο όνομα s754 παραλείπεται και ας με συγχωρήσουν οι κάτοχοί του).Οι ονομασίες τους προέρχονται από τον αριθμό των pins που διαθέτουν οι επεξεργαστές(Το υπογραμμίζω και θα δείτε αργότερα γιατί) που προορίζονται για το εκάστοτε socket.Παραδείγματος χάριν,οι Athlon64 για το s939 φέρουν 939 pins ενώ οι Opteron των σειρών 2xx και 8xx φέρουν 940 pins,όντας προοριζόμενοι για το s940.

Με την έλευση των νέων πλατφόρμων που βασίζονται στα sockets AM2 και F,έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις βεβαίως.Πλέον το socket AM2,το οποίο θα προορίζεται για τα mainstream συστήματα με CPUs Athlon64,Athlon64 X2 και Opteron 1xx series,θα έχει υποδοχές για 940 pins(Προσοχή:Δεν θα δέχεται τους τωρινούς s940 επεξεργαστές!),ενώ το socket F,το οποίο προσανατολίζεται στους servers και τους διπύρηνους-τετραπύρηνους Opteron,[U]θα διαθέτει[/U] 1207 pins.Και όταν λέμε «θα διαθέτει»,εννοούμε ότι τα pins βρίσκονται πάνω στο socket ενώ η CPU έχει τις αντίστοιχες υποδοχές στην κάτω επιφάνειά της.Αυτό διότι το socket F ανήκει στην οικογένεια των LGA sockets,όπως το socket LGA 775 της Intel(Pentium D 5xx,6xx,8xx) και το αναμενόμενο LGA 771 της ίδια εταιρείας(Xeon).Στις κάτωθεν φωτογραφίες μπορείτε να διακρίνετε καθαρά την διάταξη των pins πάνω στο socket F,όπως και το νέο σύστημα «ασφάλισης» της CPU πάνω στην μητρική που υιοθετεί η AMD.




Ποια όμως τα κύρια χαρακτηριστικά που θα επιφέρει το socket F?Γνωρίζουμε ήδη πώς socket F και AM2 θα υποστηρίζουν DDR2 SDRAM χρονισμένη στα 533,667 και 800MHz,όπερ σημαίνει πώς επιτέλους ανοίγουν οι πύλες της DDR2 για τους AMD fans!Το κατά πόσο αυτό θα επιφέρει αύξηση των επιδόσεων δεν χρήζει ανάλυσης στον παρόν άρθρο,ωστόσο ταπεινή μου άποψη είναι πώς είς βάθος χρόνου και σε συνδυασμό με το (Κατά πάσα πιθανότητα) αυξημένο HTT των νέων CPUs,η DDR2 θα δείξει τα δόντια της. Δεν θα πρέπει όμως να παραλείψουμε κάτι εξίσου σημαντικό με την υποστήριξη DDR2 μνήμης,την υποστήριξη Fully-Buffered μνήμης.Ισως στους περισσότερους αυτό δεν λέει κάτι,αλλά για servers και workstations σημαίνει περισσότερα από όσα ίσως φαντάζεστε. Και από την στιγμή που το socket F κατά κύριο λόγο δεν προορίζεται για τα ταπεινά PCs μας αλλά για υπολογιστές με ανάγκη για ύψιστη σταθερότητα και αξιοπιστία,η υποστήριξη αυτή λύνει τα χέρια των server designers!Ακολουθεί σύντομη ανάλυση του τι ακριβώς είναι αυτό το είδος RAM.

Εώς αυτήν τη στιγμή λοιπόν,είχαμε υποστήριξη μόνο για τις DDR SDRAM μνήμες με τις οποίες εφοδιάζονταν τα PCs,μνήμες που όσον αφορά τους servers,διέθεταν στην καλύτερη περίπτωση ECC/Parity(Error Check Code) ώστε να αυξάνεται η αξιοπιστία-σταθερότητα των συστημάτων αυτών,πράγμα ζωτικής σημασίας αν αναλογιστείτε τι σημαίνει ένα και μόνο crash κάποιου μεγάλου server που εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό ιστοσελίδων.Με την έλευση όμως της υποστήριξης FB-DIMMs(Fully Buffered εν συντομία),τα πράγματα αλλάζουν άρδην προς το καλύτερο.Βλέπετε,απαραίτητη για την επίτευξη της επιθυμητής σταθερότητας ήταν είτε η μείωση της ταχύτητας των μνημών,είτε η μείωση της πυκνότητας,άρα και του μεγέθους τους,με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που τα παραπάνω μπορούν να έχουν στην απόδοση ενός high-end PC/server.Τα FB-DIMMs όμως διαθέτουν το AMB chip ή Advanced Memory Buffer,το οποίο μπορείτε να διακρίνετε σε μία από τις φωτογραφίες παρακάτω,στην μέση του DIMM.Αυτό που κάνει το AMB είναι να ανταποκρίνεται στις εντολές του memory controller και να πραγματοποιεί ανάλογα την μεταφορά δεδομένων μεταξύ αυτού και των DRAM chips.Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των απλών DIMMs και των FB,είναι πώς πλέον η μεταφορά δεδομένων λαμβάνει χώρα σειριακά και ουχί παράλληλα,βαδίζοντας στα χνάρια των πρωτοκόλλων S-ATA,PCIe κ.λπ.Επιπλέον,τα data reads και writes μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα(Εως έναν βαθμό αυτό γίνεται και με την διάταξη μνήμης σε Dual Channel mode),ενώ η διαφοροποιημένη αρχιτεκτονική επιτρέπει την μείωση του αριθμού των pins στα DIMMs(69 pins),με φυσικό επακόλουθο την μείωση το μεγέθους του PCB των motherboards και σημαντική μείωση του κόστους.Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επιτύχουμε ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων στην μεταφορά δεδομένων και κατά το Addressing,ενώ παράλληλα απολαμβάνουμε αυξημένο bandwidth(Εώς και 6.7 GB/s),αυξημένη ποσότητα εγκατεστημένης μνήμης(Εως 192 GBs!) και όλα αυτά με σχετικά χαμηλό κόστος.




Αυτά όσον αφορά τα FB-DIMMs,ας προχωρήσουμε όμως σε δύο άλλα νέα χαρακτηριστικά που φέρει το socket F.Το πρώτο ακούει στο όνομα Presidio και στην ουσία αποτελεί προστασία ενάντια σε hackers μέσω της αποτροπής εκτέλεσης κακόβουλου κώδικα στα PCs.Εάν μέσα στο μυαλό σας χτυπάει ένα μικρό καμπανάκι,καλά θυμάστε,κάτι παρόμοιο έχει τεθεί σε εφαρμογή με την προσθήκη του λεγόμενου non-execute bit στους ήδη υπάρχοντες επεξεργαστές της AMD.Με το Presidio,η AMD κάνει ένα σημαντικό βήμα παρακάτω στον τομέα της ασφάλειας.Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η τεχνολογία Pacifica,η οποία εν ολίγοις επιτρέπει σε ένα σύστημα μονού επεξεργαστή να διαχωρίζεται σε δύο ξεχωριστά «εικονικά» συστήματα και έτσι τρέχει ταυτόχρονα περισσότερα του ενός προγράμματα και λειτουργικά σε διαφορετικά partitions,αυξάνοντας κατακόρυφα την χρηστικότητα των και δή των high-end servers/mainframes,ακολουθώντας την πορεία της Intel και της αντίστοιχης τεχνολογίας Vanderpool.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό,τα δύο αυτά χαρακτηριστικά αποτελούν σημαντική προσθήκη στα συστήματα που τα έχουν ανάγκη και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες καινοτομίες της νέας πλατφόρμας,βλέπουμε πώς η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα των υπολογιστών συνεχίζει ραγδαία,κάτι το άκρως ενθαρρυντικό για την τεχνολογία εν γένει.Το socket F αναμένεται μαζί με το «αδελφό» socket AM2 στο δεύτερο μισό του 2006,λέτε να ήρθε καιρός για αναβάθμιση(παλι)?

Δημήτρης Σκιάννης

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or