Spelunky

Hot
Γνωρίστε τον Indie-ana Jones!

Γνωρίστε τον Indie-ana Jones!

Γνωρίστε τον Indie-ana Jones!

Το Spelunky κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως freeware για τα PC το 2009, κερδίζοντας την εκτίμηση αρκετών gamers. Πρόκειται για μια indie δημιουργία από τον Derek Yu που αποδεικνύει περίτρανα ότι το υψηλό budget δεν είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία ενός τίτλου στην βιομηχανία των video games. Αρκετές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι μια εμπνευσμένη ιδέα, η οποία βέβαια θα πρέπει να υλοποιείται με το κατάλληλο μεράκι.

Τον περασμένο μήνα είδαμε το Spelunky να μεταφέρεται στο Xbox Live Arcade και ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη επίσημη εμπορική διάθεσή του. Να τονίσουμε εδώ ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή μεταφορά του εν λόγω τίτλου, αλλά με ένα remake με καλύτερα γραφικά, achievements, offline multiplayer και αρκετούς νέους χαρακτήρες. Η απήχηση που έχει γνωρίσει ως τώρα αυτή η δημιουργία είναι πραγματικά αξιοζήλευτη, καθώς έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αποτελεί έναν από τους top τίτλους σε downloads στο Xbox Live.



Spelunker
Ο κεντρικός ήρωας του παιχνιδιού είναι ένας ανώνυμος spelunker. H real life ετυμολογία της λέξεως αναφέρεται σε κάποιον που έχει ως χόμπι την εξερεύνηση σπηλαίων. Σκοπός του πρωταγωνιστή είναι να εξερευνήσει διάφορες υπόγειες τοποθεσίες για να βρει χρυσάφι και διάφορους άλλους αμύθητους θησαυρούς. Οι παραλληλισμοί με τον Indiana Jones είναι προφανείς και σας δίνουν μια ιδέα για το τι θα δείτε αν ασχοληθείτε με το Spelunky.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε μ' ένα platform παλιάς κοπής, το οποίο εμπεριέχει στοιχεία adventure. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα πρέπει να αντιμετωπίσετε διάφορα πλάσματα που κατοικούν στις σπηλιές, όπως δηλητηριώδη φίδια, αράχνες, σκορπιούς κ.ο.κ.

Controls και User Interface
Τα τρία πρώτα επίπεδα έχουν τον ρόλο του tutorial και θα σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με το ιδιαίτερα απλοϊκό και λειτουργικό μοντέλο χειρισμού. Το κουμπί Α χρησιμοποιείται για τα άλματα, το Χ για να επιτίθεστε με το μαστίγιό σας, το Y για την εκτόξευση του γάντζου αναρρίχησης, ενώ κινώντας τον αριστερό αναλογικό μοχλό προς τα κάτω και πατώντας ταυτόχρονα το B μπορείτε να τοποθετήσετε βόμβες.



Στην πάνω αριστερά πλευρά της οθόνης υπάρχει ένα εικονίδιο που απεικονίζει μια καρδιά και αντιπροσωπεύει τα hit points σας. Ουσιαστικά έχετε τέσσερα hit points για να ολοκληρώσετε το παιχνίδι και αν σας τελειώσουν θα πρέπει να ξεκινήσετε ξανά από την αρχή του πρώτου level (αν και αργότερα ξεκλειδώνουν κάποια shortcuts για τις μετέπειτα πίστες). Ναι, καλά ακούσατε. Από την αρχή! Continues, save points και τα συναφή δεν υπάρχουν. Δίπλα από την ένδειξη των hit points σας εμφανίζονται δυο ακόμα εικονίδια που σας δείχνουν πόσες διαθέσιμες βόμβες και γάντζους έχετε.

Τρέξε στην έξοδο
To Spelunky χωρίζεται σε τέσσερα levels, τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται αντίστοιχα σε τέσσερα υπο-επίπεδα. Σκοπός του χαρακτήρα σας είναι να βρει την έξοδο από το κάθε μπουντρούμι, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσετε σωστά τις βόμβες σας για να ανοίξετε περάσματα ή να χρησιμοποιήσετε τον γάντζο σας για να ανεβείτε σε διάφορα δυσπρόσιτα σημεία.



Θα πρέπει να αποφύγετε διάφορες παγίδες, όπως λάκκους με καρφιά ή τοίχους που εκτοξεύουν βέλη, να σκοτώσετε τα διάφορα πλάσματα που θα συναντήσετε και όλα αυτά μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο δυο περίπου λεπτών. Μετά από το προαναφερθέν χρονικό όριο εμφανίζεται ένα φάντασμα που σας κυνηγά ανελέητα και αν σας ακουμπήσει τότε σας σκοτώνει ακαριαία.

Παράλληλα, θα πρέπει να συλλέξετε χρυσάφι, διάφορα πετράδια ή πολύτιμα αγάλματα τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα του gold σας. Με το gold αυτό μπορείτε να αγοράσετε αντικείμενα από τον vendor του παιχνιδιού. Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να είναι βόμβες, γάντια που σας επιτρέπουν να σκαρφαλώσετε πάνω στους τοίχους, ειδικά παπούτσια για να περπατάτε πάνω στα καρφιά κ.ο.κ.

Οι φίλοι των Rick Dangerous και Super Meat Boy πρέπει οπωσδήποτε να το τσεκάρουν!

Μια σημαντική πηγή εισοδήματος είναι η διάσωση διαφόρων γυναικών που βρίσκονται εγκλωβισμένες μέσα στα μπουντρούμια. Αφού τις εντοπίσετε θα πρέπει να τις πάρετε στην κυριολεξία στα χέρια σας και να τις μεταφέρετε στην έξοδο. Βέβαια αυτό μειώνει την μαχητική σας ικανότητα, αφού δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαστίγιό σας για να αμυνθείτε αν συναντήσετε κάποιο τέρας.

Ο αστάθμητος παράγοντας
Ένα ξεχωριστό στοιχείο αυτής της δημιουργίας είναι τα random generated επίπεδα, κάτι που έχουμε συναντήσει σε παιχνίδια όπως το Diablo 3. Πρακτικά λοιπόν το να απομνημονεύσετε τις τοποθεσίες των παγίδων ή των τεράτων ώστε να μπορέσετε να επιβιώσετε είναι αδύνατο αφού κάθε φορά η τοποθεσία τους θα είναι διαφορετική. Ο παραπάνω μηχανισμός λειτουργεί σε κάθε περίπτωση ευεργετικά στο κομμάτι του replayability.


Παρά το γεγονός ότι χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να ολοκληρώσετε το κάθε επίπεδο, θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να τερματίσετε το Spelunky. Ο βαθμός δυσκολίας είναι σαδιστικός και απαιτούνται άψογα αντανακλαστικά και επιδέξιος χειρισμός του ήρωα σας. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε και με την επίτευξη των διαφόρων achievements, τότε η συνολική αντοχή αυξάνεται κατακόρυφα. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε ένα achievement στο οποίο θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ένα speed run και να ολοκληρώσετε το game μέσα σε οκτώ λεπτά. Όποιος το επιτύχει καλό θα είναι να παίξει και ένα τζόκερ μετά!

Deathmatch
Μια από τις προσθήκες του remake για το Xbox Live Arcade είναι αυτή του offline multiplayer. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό deathmatch όπου τέσσερις παίχτες ρίχνονται σε ένα μπουντρούμι για να επιβιώσει ο ικανότερος. Κάτι σαν τα διάφορα καμένα τηλεπαιχνίδια που έχουμε δει κατά καιρούς στην τηλεόραση.

Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο ότι αν θέλετε να εξασκηθείτε μπορείτε να παίξετε και solo, με τις τρεις υπόλοιπες θέσεις να τις καταλαμβάνουν bots που τα ελέγχει η A.I. Κάθε παίχτης είναι εξοπλισμένος με το μαστίγιο του και τρεις βόμβες και θα πρέπει να εξολοθρεύσει του υπόλοιπους για να αναδεχθεί νικητής.



Retro beauty
Στον οπτικό τομέα η έκδοση για το Xbox Live δείχνει σαφώς βελτιωμένη από την αντίστοιχη για PC, στην οποία τα pixels στους χαρακτήρες και στα περιβάλλοντα έβγαζαν...μάτι. Η 2D απεικόνιση είναι μεν αναχρονιστική, αλλά ταιριάζει απόλυτα στο ύφος του τίτλου, προκαλώντας ένα έντονο αίσθημα νοσταλγίας στους λάτρεις των platforms. O σχεδιασμός των levels, των χαρακτήρων και των τεράτων είναι αρκετά ευφάνταστος, εντούτοις στερείται λεπτομέρειας. Τα διάφορα particle effects είναι σίγουρα μια ευχάριστη προσθήκη, καθώς απουσίαζαν από την έκδοση για PC.

Στον αντίποδα, η ηχητική επένδυση μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί αδιάφορη και εκτός κλίματος. Η αλήθεια είναι ότι παρά την χαμηλή ποιότητά της, η συνολική εικόνα που θα αποκομίσετε από το παιχνίδι δεν επηρεάζεται. Συν τοις άλλοις, αναφερόμαστε σε μια indie δημιουργία και το πρώτο μέλημα είναι αναμφισβήτητα το gameplay.


Συμπεράσματα
To Spelunky είναι μια αξιόλογη πρόταση από όλες τις απόψεις, αν και απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας σίγουρα θα αποθαρρύνει αρκετούς από το να ασχοληθούν μαζί του. Βέβαια αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους νεότερους να κάνουν ένα μάθημα στην ιστορία των video games, καθώς λέξεις όπως “checkpoint” ήταν τότε παντελώς άγνωστες.

Αντίθετα, οι παλιότεροι παίχτες και ειδικά όσοι αρέσκονται στα platforms θα βρουν εδώ τη νέα τους αδυναμία. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα ήταν η τύχη του Spelunky αν είχε κυκλοφορήσει 15-20 χρόνια νωρίτερα, καθότι είναι σαφές ότι τότε θα γνώριζε πολύ μεγαλύτερη απήχηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να προσφέρει απλόχερα αρκετές ώρες διασκέδασης.

Θετικά:
- Random generated επίπεδα
- Νοσταλγική retro ατμόσφαιρα
- Το replayability

Αρνητικά:
- Υψηλός βαθμός δυσκολίας
- Αδιάφορα μουσικά themes

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.3

Μία από τις καλύτερες indie προτάσεις των τελευταίων ετών.

Παντελής Δασκαλέλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 geololj (Level 28) 23/08/2012 23:36
Με έψησες άγρια να το δοκιμάσω. Ωραίο review Παντελή :-)
Score 7.3
6.97 User Score
(19 votes )
User Reviews 0
Genre: 2D Platform
Developer: Derek Yu, Andy Hull
Publisher: Derek Yu, Andy Hull
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players:
Requirements: 256MB RAM, Επεξεργαστής Pentium III 750MHz, Κάρτα Γραφικών 64MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 500MB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: PC: 01/09/2009, Xbox 360: 04/07/2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification