Jak and Daxter Trilogy

Hot
REVIEWED ON PS3  

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. 

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. 

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. 

Το Jak and Daxter Trilogy αποτελεί τη νέα προσθήκη στη μόδα των HD remakes, τα οποία τον τελευταίο καιρό κατακλύζουν την gaming αγορά. Πρόκειται ουσιαστικά για μία συλλογή των τριών πρώτων τίτλων της σειράς, των οποίων τα γραφικά έχουν αναβαθμιστεί σε HD ανάλυση. Σκοπός αυτού του review είναι τόσο να σας δώσει μία γεύση και από τα τρία παιχνίδια του πακέτου, όσο και να σας παρουσιάσει τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί. Επίσης, ο βαθμός αντιπροσωπεύει κυρίως την ποιότητα της συλλογής και δευτερευόντως αυτή των παιχνιδιών. Στη συλλογή περιλαμβάνονται τα Jak and Daxter: The Precursor Legacy, Jak II: Renegade και Jak 3.

Οι πιο παλιοί από εσάς πιθανότατα θυμούνται τη σειρά ως μία από τις πιο πολυαγαπημένες του PS2, κάτι που είναι φανερό και από τις επιδοκιμασίες που είχε λάβει από παίκτες και κριτικούς. Εκδότρια εταιρεία των τίτλων και της παρούσας συλλογής είναι η Sony Computer Entertainment, ενώ την ανάπτυξή τους έφερε εις πέρας η Naughty Dog. Η τελευταία έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια ως developer των αριστουργηματικών παιχνιδιών Uncharted, ενώ σημαντικές δουλειές της αποτελούν και τα μέλη της σειράς Crash Bandicoot για το PS1.



Παρά τον φόρτο εργασίας της εταιρείας, ο συμπρόεδρός της εταιρείας Evan Wells, δεν αποκλείει την ανάπτυξη στο μέλλον ενός νέου τίτλου Jak and Daxter. Αν και το platform είδος τείνει να εκλείψει από το προσκήνιο, τουλάχιστον όσον αφορά στις σταθερές κονσόλες (PS3, Xbox 360, Wii), είναι εγγυημένο πως, αν παίξετε τη συγκεκριμένη συλλογή, θα αρχίσετε να έχετε δεύτερες σκέψεις ως προς αυτή την εξέλιξη. Είτε είστε πρωτάρηδες σε τέτοια games, είτε τα έχετε «φάει με το κουτάλι», η σειρά Jak and Daxter θα σας διασκεδάσει αφάνταστα, και ίσως να νοσταλγήσετε την απλότητα των παλιών καλών παιχνιδιών.

Σενάριο

Κεντρικό ρόλο στην πλοκή της τριλογίας παίζει η in-game μυθολογία των Precursors. Αυτοί αποτελούν μία αρχαία φυλή, η οποία δημιούργησε τον πλανήτη όπου εκτυλίσσονται τα γεγονότα των παιχνιδιών. Οι Precursors είναι ακόμη υπεύθυνοι για την ύπαρξη της Eco, μιας μορφής ενέργειας. Αυτή αποτελεί ένα από τα ζωτικά συστατικά του σύμπαντος και προσφέρει στον χρήστη της μια ποικιλία ικανοτήτων για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα διάφορα είδη της Eco μελετούνται στον κόσμο του παιχνιδιού από πέντε σοφούς, καθώς δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί οι πλήρεις δυνατότητες τους.


Πρωταγωνιστές της σειράς είναι ο ήρεμος Jak και ο φωνακλάς Daxter, δύο αγόρια που μένουν σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό μαζί με τον σοφό Samos, άρχοντα της Green Eco, και την κόρη του τελευταίου, για την οποία ο Jak τρέφει αισθήματα. Ύστερα όμως από μια επίσκεψη των φίλων στο σκοτεινό Misty Island όλα αλλάζουν, καθώς ανακαλύπτουν ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον του χωριού τους.

Επίσης, ο Daxter μεταμορφώνεται σε ένας είδος νυφίτσας, μετά από την κατά λάθος πτώση του σε μία τρύπα γεμάτη με Dark Eco. Προσπαθώντας να λύσετε το πρόβλημα του Daxter, θα κληθείτε να σώσετε τον κόσμο από τις επιπτώσεις της Dark Eco και να πολεμήσετε αυτούς που επιθυμούν να την εκμεταλλευτούν. To Jak II ξεκινάει με την άφιξη των φίλων μας στην εντυπωσιακή και ταυτόχρονα επικίνδυνη Haven City. Αμέσως όμως, ο τυραννικός αρχηγός της πόλης Βαρόνος Praxis συλλαμβάνει τον Jak και εκτελεί πάνω του πειράματα με Dark Eco, με σκοπό τη δημιουργία υπεράνθρωπων πολεμιστών για να διατηρήσει την κυριαρχία του.

Όταν μετά από δύο χρόνια ο Daxter κατορθώνει να βρει τον Jak, ο τελευταίος έχει πλέον (λόγω των πειραμάτων) την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε Dark Jak, μία ισχυρότερη και πιο αιμοβόρα εκδοχή του εαυτού του. Όντας καταζητούμενοι, θα αναλάβετε διάφορα θελήματα και θα έρθετε σε επαφή με τους επαναστάτες κατά του Βαρόνου. Σύντομα όμως θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι αυτός η πραγματική απειλή.

Η πλοκή του Jak 3 ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος του δεύτερου παιχνιδιού, όταν ο Jak εκδιώκεται από τη Haven City για υποτιθέμενα «εγκλήματα» κατά της πόλης. Καθώς περιπλανιέται στην καυτή έρημο με τον Daxter και τον παπαγάλο Pecker, οι οποίοι αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν, περισυλλέγονται από μερικούς νομάδες και οδηγούνται στην πόλη Spargus.

Εκεί, ο βασιλιάς Damas αναγκάζει τον Jak να τον υπηρετήσει ως αντίτιμο για τη σωτηρία του. Καθώς εκτελείτε αποστολές εντός και εκτός πόλης, θα μάθετε πως η Haven City δέχεται επίθεση και κάποιοι πλέον ζητούν την επιστροφή σας, ενώ τον πλανήτη πλησιάζει ένα άστρο, το οποίο θα σημάνει και το τέλος της ζωής. Και ως συνήθως, εσείς είστε που θα βγάλετε «το φίδι απ’ την τρύπα».

Το σενάριο της σειράς είναι αρκετά λιτό, με χαρακτήρες χωρίς ιδιαίτερες πτυχές, κάτι που έχουμε ξεσυνηθίσει τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, δεν λείπουν οι ανατροπές, οι οποίες είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ξυπνούν το ενδιαφέρον σας όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Ακόμη, τα παιχνίδια βασίζονται πολύ στο κωμικό στοιχείο, με τον Daxter να δίνει ρεσιτάλ …καφρίλας. Πάντως, είναι η περίπτωση τίτλων που το σενάριο αποτελεί περισσότερο δικαιολογία για την πορεία του gameplay, παρά αυτοσκοπό.



Οι ικανότητες του Jak
Παρατηρώντας τα τρία παιχνίδια της συλλογής, θα δείτε πως το gameplay έχει αρκετή διαφορά μεταξύ του πρώτου τίτλου και των άλλων δύο. Ειδικότερα, ενώ στο Jak and Daxter: TPL υπερισχύει το platform κομμάτι πολύ περισσότερο, με τη λογική της εξονυχιστικής εξερεύνησης του περιβάλλοντος και της συλλογής αντικειμένων, στις συνέχειές του τονίζεται ιδιαίτερα το σενάριο και το Action/Racing στοιχείο. Αυτό είναι πιθανό να συνέβη και λόγω της κυκλοφορίας του πρώτου Ratchet and Clank το 2002, το οποίο είχε όντως τέτοιο προσδιορισμό και αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Παρά την ονομασία «Jak and Daxter», ο Jak είναι αυτός που κάνει ουσιαστικά όλη τη δουλειά, ενώ ο Daxter στέκεται καμαρωτός στον ώμο του. Διαθέτετε δύο βασικές επιθέσεις, με τις οποίες μπορείτε, σε συνδυασμό με το jump, να εκτελέσετε διάφορα combos. Η health σας παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ το μέγεθός της έχει σταθμιστεί ανάλογα με τη δυσκολία (πχ. στο πρώτο game υπάρχουν μόνο τρεις πόντοι ζωής, ενώ στο δεύτερο οκτώ). Ακόμα, ο Jak παρουσιάζει τη δυνατότητα να απορροφά μεγάλα ποσά Eco, τα οποία χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τις ικανότητές του.

Αυτό το χαρακτηριστικό διαδραματίζει μείζονα ρόλο στο πρώτο μέρος της σειράς. Ειδικότερα, θα συναντήσετε συνολικά έξι διαφορετικά είδη Eco, εκ των οποίων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τέσσερα. Kάθε μορφή Eco έχει διαφορετικό χρώμα και ενισχύει τον Jak όσον αφορά την ταχύτητα, τη δύναμη ή την health του. Θα βρείτε συνήθως Eco σε μικρή ποσότητα, αλλά όταν το απαιτεί μία δοκιμασία θα εντοπίσετε μεγάλες πηγές. Η χρήση των τελευταίων παρατείνει κατά αρκετή ώρα την επίδραση, δίνοντάς σας περισσότερο χρόνο να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματά τους.

Στο Jak II εισάγεται ένα νέο gameplay στοιχείο. Μετά από τα πειράματα στα οποία έχει υποβληθεί, το σώμα του Jak είναι φορτισμένο με μεγάλη ποσότητα Dark Eco, με αποτέλεσμα να μεταμορφώνεται σε Dark Jak. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πιο άγρια και ευέλικτη εκδοχή του κανονικού Jak, την οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε συλλέγοντας συγκεκριμένα ποσά Dark Eco από το περιβάλλον σας.

Παίζοντας ως Dark Jak μπορείτε να εξολοθρεύσετε τους εχθρούς σας εύκολα και γρήγορα, γεγονός που κάνει ιδανική την χρήση του εναντίον αγελών αντιπάλων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είστε αήττητοι, οπότε φροντίστε να καλύπτετε πάντα τα νώτα σας. Όπως και να ‘χει, το gameplay με αυτή τη μορφή είναι από τις καλύτερες εμπειρίες του παιχνιδιού, καθώς θα αισθανθείτε πραγματικά παντοδύναμοι σε σχέση με το περιβάλλον σας.

Στο Jak 3 διατηρείται ο Dark Jak και παρουσιάζεται tο αντίθετο του, ο Light Jak. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον τελευταίο συσσωρεύοντας Light Eco, αλλά η χρήση του έχει νόημα μόνο στο πλαίσιο εκτέλεσης ειδικών κινήσεων. Αυτές αφορούν και στις δύο μορφές, με τις δυνάμεις του Dark Jak να είναι περισσότερο επιθετικές, όπως για παράδειγμα ένα ισχυρό χτύπημα στο πάτωμα που διαλύει τους κοντινούς εχθρούς. Από την άλλη, με τον Light Jak μπορείτε να αναπληρώσετε τους πόντους ζωής σας, να σταματήσετε προσωρινά το χρόνο ή να δημιουργήσετε μία ασπίδα για μικρό χρονικό διάστημα. Η ισορροπημένη χρήση και των δύο θα σας βάλει στο δρόμο για την κατάκτηση του παιχνιδιού.



Στα δύο τελευταία κεφάλαια της σειράς μπορείτε να αποκτήσετε (είτε στο πλαίσιο του story είτε κερδίζοντας minigames) ειδικό εξοπλισμό για τον Jak. Ο εξοπλισμός αυτός αποτελείται από διάφορα είδη πανοπλίας και το λεγόμενο Morph Gun. Το τελευταίο είναι ένα φουτουριστικό όπλο, του οποίου τη λειτουργία μπορείτε να τροποποιήσετε συλλέγοντας αναβαθμίσεις. Έτσι, έχετε ταυτόχρονα στη διάθεσή σας οπλισμό κατάλληλο για κάθε απόσταση, όπως ένα πολυβόλο ή ένα sniper rifle. Στο Jak 3 δε, υπάρχουν και βελτιωμένες εκδοχές των τεσσάρων συνολικά μορφών που μπορεί να πάρει το Morph Gun. Συνεπώς δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα αισθανθείτε σαν τον Ράμπο, καθώς θερίζετε τους εχθρούς στο πέρασμά σας. Για να χρησιμοποιήσετε τα όπλα σας, απλώς στρέφεστε προς την κατεύθυνση των αντιπάλων, ενώ εναλλάσσεστε μεταξύ τους μέσω των directional buttons.

Ο ρόλος του Daxter
Πέραν του κωμικού ρόλου του σε ολόκληρη τη σειρά, ο Daxter μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χρήσιμος και κατά τη διάρκεια του βασικού gameplay. Συγκεκριμένα, ο τριχωτός σας φίλος σας τροφοδοτεί με tips σχετικά με το πώς να ολοκληρώσετε μια αποστολή, πώς να νικήσετε έναν συγκεκριμένο εχθρό και γενικότερα θα σας πει τι να κάνετε όταν δεν θα ξέρετε που πάνε τα τέσσερα. Ακόμα, στα Jak II και Jak 3, θα ελέγξετε τον Daxter σε ορισμένα σύντομα κομμάτια του παιχνιδιού. Σε αυτά στόχος σας θα είναι να ανοίξετε το δρόμο για τον μεγαλύτερο σε μέγεθος Jak, ενώ θα έχετε στη διάθεσή σας τις ίδιες βασικές ικανότητες με αυτόν.

Οι εχθροί
Στο Jak and Daxter: The Precursor Legacy βασικοί εχθροί σας είναι οι Lurkers, πλάσματα που συνήθως μοιάζουν με γορίλλες αλλά μπορείτε να τα συναντήσετε και με άλλες μορφές. Είναι σύμμαχοι των κακών της υπόθεσης και προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία του Jak σε κάθε του βήμα.

Κάθε είδος Lurker έχει μοναδικό τρόπο επίθεσης, καθώς επίσης και ένα συγκεκριμένο αδύναμο σημείο, το οποίο δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε. Σε γενικές γραμμές, αν είστε προσεκτικοί αντιμετωπίζοντάς τους, θα μπορέσετε να τους νικήσετε χωρίς πρόβλημα. Η μόνη περίπτωση που τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα, είναι όταν δέχεστε επίθεση από πολλούς εχθρούς μαζί.



Στα Jak II και Jak 3 καλείστε να πολεμήσετε κυρίως τους λεγόμενους Metal Heads, τους οποίους θα συναντήσετε επίσης σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι Metal Heads μικρού μεγέθους, τους οποίους μπορείτε να εξολοθρεύσετε με ένα χτύπημα, αλλά και μερικοί που φορούν πανοπλία και σας προσφέρουν μεγαλύτερη πρόκληση.

Αυτοί οι εχθροί οπωσδήποτε θα σας παιδέψουν περισσότερο από τους Lurkers, ενώ όταν επιτίθενται σε αγέλη θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, γιατί έχουν την τάση να εμφανίζονται από το πιο απρόβλεπτα μέρη και να «ροκανίζουν» τη λιγοστή health που διαθέτετε. Η αύξηση της δυσκολίας πάντως εξισορροπείται με τα όπλα που μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει ο Jak.

Επίσης, θα έρθετε αντιμέτωποι με την Krimzon Guard. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τους φρουρούς της Haven City. Αυτοί στο Jak II περιπολούν είτε με τα πόδια είτε από αέρος τους δρόμους της πόλης, ψάχνοντας για τον καταζητούμενο Jak. Αν χτυπήσετε κάποιον από αυτούς, ολόκληρη η πόλη εισέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να αποφύγετε τους φρουρούς που σας κυνηγάνε έως ότου λήξει ο συναγερμός.

Στο Jak 3 η Krimzon Guard έχει εξελιχθεί σε KG Death Bots, ρομπότ ποικίλων δυνατοτήτων που, έχοντας συμμαχήσει με τους Metal Heads, προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη. Και οι δύο ομάδες παρουσιάζουν μεσαία δυσκολία στη διάρκεια της μάχης.

Η σειρά δεν περιλαμβάνει πολλά boss battles. Συνολικά, θα πολεμήσετε τρία κύρια bosses στο πρώτο παιχνίδι και από τέσσερα στο δεύτερο και στο τρίτο. Οι μάχες αυτές χαρακτηρίζονται συνήθως από μία επαναλαμβανόμενη στρατηγική, οπότε μόλις την κατανοήσετε θα έχετε τη νίκη στο τσεπάκι. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, όλα τα bosses αφορούν στην εξέλιξη του σεναρίου και «δένουν» την πλοκή ώστε να ανανεώνεται η όρεξή σας να συνεχίσετε.

Αν κάποια στιγμή θέλετε να πνίξετε τον Daxter, μην ανησυχείτε, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Συλλογή αντικειμένων
Η σειρά Jak and Daxter, όπως και πολλά άλλα platforms της εποχής του, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογή θησαυρών. Αυτοί σας προσφέρουν πολλά in-game προνόμια, βοηθάνε στην εξέλιξη της ιστορίας και φυσικά είναι ότι πρέπει για να υπερηφανεύεστε όταν τους αποκτήσετε όλους. Η παρούσα συλλογή ενισχύει ακόμα περισσότερο το τελευταίο συναίσθημα, με την πρόσθεση πάνω από 100 trophies και για τους τρεις τίτλους, για να κάνετε ελεύθερα τη φιγούρα σας στο PSN.

Στο Jak and Daxter: TPL, ένα βασικό στοιχείο αποτελούν τα λεγόμενα power cells. Αυτά είναι μυστηριώδεις σφαίρες διασκορπισμένες ανά τον κόσμο του παιχνιδιού, οι οποίες είναι φορτισμένες με Eco και λειτουργούν ουσιαστικά σαν μπαταρίες για μηχανήματα. Καθώς λοιπόν προχωράει η πλοκή, θα έρχεστε συνεχώς αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα, το οποίο θα εμποδίζει την πορεία σας προς τον τελικό σας στόχο. Η λύση σε κάθε τέτοιο ζήτημα θα μπορεί να επέλθει με μηχανικά μέσα, τα οποία όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον κατάλληλο αριθμό power cells. Συνεπώς δικό σας καθήκον είναι η συλλογή αυτών από τις διάφορες ζώνες στις οποίες θα βρεθείτε.



Στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς μπορείτε επίσης να βρείτε Precursor Orbs (αυγοειδή αντικείμενα με περίτεχνο διάκοσμο) καθώς επίσης και Scout Flies, μικρές μηχανικές μύγες που έχουν εγκλωβιστεί σε κιβώτια. Συλλέγοντας όλα αυτά έρχεστε πιο κοντά στην απόκτηση των πολυπόθητων Power Cells. Όσοι τρελαίνεστε για την 100% ολοκλήρωση ενός παιχνιδιού, θα μείνετε με τις ώρες καθισμένοι μπροστά στην οθόνη σας, προκειμένου να βρείτε και τον τελευταίο θησαυρό που σας λείπει.

Στα επόμενα παιχνίδια η συλλογή αντικειμένων παύει να είναι τόσο σημαντική, καθώς έρχεται στο προσκήνιο πολύ περισσότερο το σενάριο. Μπορείτε ξανά να εντοπίσετε Precursor Orbs, τα οποία όμως είναι πολύ πιο σπάνια και συνεπώς και πιο πολύτιμα. Με αυτά μπορείτε να ξεκλειδώσετε extra modes και in-game αναβαθμίσεις. Ακόμα, σημαντικό είναι το μάζεμα των Skull Gems. Αυτά είναι λίθοι που αφήνουν πίσω τους τα Metal Heads. Στο Jak II μπορείτε να ανταλλάξετε τα Skull Gems στη Haven City για νέες δυνάμεις για τον Jak, ενώ στο Jak 3 τα παραδίδετε σε αγαλματίδια, ξεκλειδώνοντας minigames.

Οι αποστολές
Η δράση της σειράς βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εκτέλεση αποστολών, οι οποίες είναι λιγότερο ή περισσότερο συνδεδεμένες με το σενάριο. Η μορφή των αποστολών διαφοροποιείται δραστικά μεταξύ του Jak and Daxter: TPL και του Jak II, ενώ το Jak 3 διατηρεί τη βασική φόρμα του τελευταίου, εισάγοντας περισσότερα racing στοιχεία.

Το κυριότερο μέρος για να αναλάβετε θελήματα είναι η κατοικημένη περιοχή του κάθε τίτλου, όπως για παράδειγμα η Haven City. Και στις δύο περιπτώσεις θα κληθείτε συνήθως να επισκεφτείτε άλλες τοποθεσίες πέραν του χωριού ή της πόλης όπου βρίσκεστε για να φέρετε εις πέρας αυτό που σας ανατέθηκε. Σε αυτές μπορείτε να ταξιδέψετε περπατώντας με κάποιο όχημα ή και με τηλεμεταφορά.



Ένας από τους τρόπους να αποκτήσετε κάποια από τα 100 συνολικά power cells είναι η ολοκλήρωση αποστολών. Τέτοιες μπορείτε να αναλάβετε τόσο από τους κεντρικούς χαρακτήρες, όσο και από άλλους περίεργους κατοίκους του χωριού Sandover. Πρόκειται συνήθως για μικροδουλειές όπως το να βρείτε κάποιο αντικείμενο ή να ενεργοποιήσετε κάποιο μηχανισμό. Στην εκτέλεσή τους δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα, καθώς οι «εργοδότες» σας θα σας ενημερώνουν μέσω τηλεπικοινωνίας όταν βρίσκεστε στο σωστό σημείο για μία αποστολή. Μην ξεχνάτε μόνο να επιστρέφετε σε αυτούς μόλις τελειώνετε τη δουλειά σας, για να πάρετε το power cell που κερδίσατε με το σπαθί σας.

Οι στόχοι σας στα επόμενα δύο games είναι πολύ διαφορετικοί. Σε αυτά, τις αποστολές σάς αναθέτουν οι διάφοροι σημαντικοί χαρακτήρες (συνεπώς όχι ο κάθε NPC), με αντάλλαγμα είτε την εξέλιξη της πλοκής, είτε κάποια αναβάθμιση για τον Jak, όπως ένα νέο όπλο ή όχημα. Αυτές οι αποστολές πραγματοποιούνται είτε εντός της πόλης είτε σε άλλες περιοχές γύρω από αυτή, ενώ ο χαρακτήρας τους δεν αλλάζει ιδιαίτερα από το προηγούμενο παιχνίδι. Ακόμη, έχουμε την πρόσθεση αποστολών που εκτελούνται με όχημα, στις οποίες πρέπει να φτάσετε κάπου ή να συλλέξετε μερικά αντικείμενα μέσα στο χρονικό όριο που σας δίνεται. Στο Jak 3 το στοιχείο αυτό είναι περισσότερο διαδεδομένο.

Σε γενικές γραμμές οι αποστολές είναι σύντομες σε διάρκεια, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια από μέρους σας. Το Jak II παρουσιάζει λίγο περισσότερη δυσκολία, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στα checkpoints, τα οποία τείνουν να σας τοποθετούν αρκετά μακριά από εκεί που χάσατε. Αν και δεν είναι δύσκολο να επιστρέφετε κάθε φορά στη σωστή θέση, το πήγαινε-έλα μπορεί να ξενίσει σε μερικούς από εσάς. Επίσης να τονίσουμε πως, ενώ στο πρώτο παιχνίδι έχετε εναλλακτικές δυνατότητες για να συνεχίσετε αν «κολλήσετε» σε κάποια αποστολή, αυτό δεν ισχύει για τα άλλα δύο games της σειράς.

Ο τόπος όπου αντιστοιχεί η κάθε αποστολή φαίνεται στο mini map με το κατάλληλο εικονίδιο, όπως επίσης και με μία στήλη φωτός στο περιβάλλον των παιχνιδιών. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αποστολές είναι λίγο ως πολύ επαναλαμβανόμενες, καθώς αρκετές φορές θα επιστρέψετε σε κάποια περιοχή στην οποία έχει ξεκλειδωθεί κάποιος νέος τομέας που θα πρέπει να εξερευνήσετε. Αν όμως είστε λάτρης των platforms, το γρήγορο και πολυποίκιλο gameplay θα είναι αρκετό για να διατηρήσει την προσοχή σας και να σας διασκεδάσει μέχρι το τέλος.



Τα Minigames
Τα minigames αποτελούν κλασικό στοιχείο της σειράς και συντελούν αρκετά στην αντοχή της. Αυτά μπορεί να είναι σκοποβολή με στόχο το υψηλότερο score, συγχρονισμένο πάτημα κουμπιών για να χακάρετε έναν δορυφόρο ή racing minigames, είτε σε περιορισμένο χρόνο, είτε εναντίον του CPU.

Τα περισσότερα από αυτά θα τα συναντήσετε εκτελώντας αποστολές ή στο πλαίσιο του σεναρίου, οπότε και είστε αναγκασμένοι να τα νικήσετε για να συνεχίσει η πλοκή (εκτός από το Jak and Daxter: TPL). Μόλις τα τερματίσετε την πρώτη φορά, έχετε συνήθως τη δυνατότητα να τα παίξετε όσες φορές ακόμα θέλετε για να ξεπεράσετε το υπάρχον score σας ή να πάρετε κάποιο βραβείο.

Παρά τη σχετικά συνηθισμένη μορφή τους, όλα τα minigames που θα ανακαλύψετε έχουν έναν μεσαίο ή μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν θα σας αποτρέψει από το να διασκεδάσετε. Τα περισσότερα είναι άκρως εθιστικά και θα πρέπει να επιστρατεύσετε όλο σας το πείσμα για να τα ολοκληρώσετε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, η απασχόλησή σας με μερικά από αυτά θα σας ωφελήσει και στις κεντρικές αποστολές των παιχνιδιών, καθώς θα μάθετε να χρησιμοποιείτε πιο αποδοτικά τα όπλα και τα οχήματά σας.

Οχήματα και Racing
Ο Jak μπορεί να έχει ένα σωρό ενδιαφέρουσες ικανότητες, αλλά η ταχύτητά του στο πλαίσιο των πόλεων και άλλων ευρύχωρων τοποθεσιών παραμένει απελπιστικά αργή. Συνεπώς, είναι απαραίτητη και αναμφίβολα διασκεδαστικότερη η χρήση κάποιου οχήματος. Στον πρώτο τίτλο, αν και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χαοτικές τοποθεσίες, θα κληθείτε κάποιες φορές στο πλαίσιο αποστολών να χρησιμοποιήσετε μεταφορικά μέσα για να τις ολοκληρώσετε.

Έτσι, θα οδηγήσετε το Zoomer, ένα είδος μηχανής το οποίο ίπταται σε μικρή απόσταση από το έδαφος. Με αυτό θα έρθετε σε θέση να αναπτύξετε μεγάλη ταχύτητα, προκειμένου να καλύψετε ή να περάσετε πάνω από δύσβατες περιοχές, όπως ένα ποτάμι λάβας. Αν και ο χειρισμός δεν είναι απόλυτα ακριβής, θα τον συνηθίσετε με τη χρήση και σύντομα θα κάνετε άνετα βόλτες τριγύρω, ψάχνοντας για καλά κρυμμένα αντικείμενα. Ωστόσο η χρήση του Zoomer είναι δυνατή σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές.

Στο Jak II η μετακίνηση μέσα στην τεράστια πόλη απαιτεί τη χρήση των νέων ειδών Zoomer που έχουν προκύψει. Αυτά πετάνε σε δύο διαφορετικά ύψη, μεταξύ των οποίων μπορείτε να διαλέξετε ανά πάσα στιγμή. Αν και ο χειρισμός έχει βελτιωθεί σχετικά, ο μεγάλος αριθμός NPC που κυκλοφορούν τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα θα αποτελέσει συχνότατα εμπόδιο για την πορεία σας.

Επίσης, τα Zoomers πλέον δέχονται και ζημιά όταν τρακάρετε ή δέχεστε εχθρικά πυρά και η ανατίναξή τους όσο είστε μέσα μπορεί να αποβεί μοιραία για τον Jak. Ευτυχώς είναι πολύ εύκολο να βρείτε νέο Zoomer, παίρνοντας ένα σταθμευμένο ή…κλέβοντάς το από κάποιον περαστικό. Αν μάθετε να το οδηγείτε καλά, αυτό το όχημα θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος όταν θα σας καταδιώκουν οι φρουροί της πόλης.

Στο δεύτερο παιχνίδι της συλλογής υπάρχει ακόμα ένα skateboard με το οποίο μπορείτε να κάνετε όλες τις κλασικές φιγούρες, όπως εναέρια περιστροφή και grinding πάνω σε μεταλλικές μπάρες. Το skateboard είναι διαθέσιμο σε μία ειδική πίστα μέσα στη Haven City και αποτελεί μέρος ενός minigame, κατά το οποίο εκτελείτε διάφορες φιγούρες για το καλύτερο δυνατό score. Στο Jak 3 το skateboard χρησιμοποιείται σε ορισμένες αποστολές για να φτάσετε σε κάποια απομακρυσμένα σημεία.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του τρίτου κατά σειρά τίτλου είναι το racing. Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται στην έρημο, η οποία δεν είναι μόνο αχανής, αλλά και επικίνδυνη. Έχετε λοιπόν στο δυναμικό σας ποικιλία οχημάτων, αρκετά πιο μεγάλου μεγέθους από τα Zoomers, εκ των οποίων το καθένα έχει τις δικές του ιδιότητες.



Υπάρχουν οχήματα με οπλισμό, για να εξολοθρεύσετε διάφορους NPC που σας επιτίθενται ενώ οδηγείτε, άλλα με τα οποία μπορείτε να κάνετε μεγάλα άλματα και κάποια πιο μικρά σε μέγεθος που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Συνεπώς, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε φορά το κατάλληλο όχημα, ώστε να φτάσετε εκεί που απαιτεί η εκάστοτε αποστολή.

Στο Jak 3 ο χειρισμός είναι πλέον πολύ ακριβής, ενώ η όλη εμπειρία της οδήγησης στην έρημο δείχνει αρκετά ρεαλιστική, ειδικά από πλευράς εφέ. Καθώς κάνετε απότομες στροφές δηλαδή σηκώνονται σύννεφα σκόνης, τα οποία μειώνουν την ορατότητα ή όταν ανεβαίνετε αμμόλοφους το όχημα γλιστράει ελαφρά και θέλει προσοχή για να μην αναποδογυρίσει. Σε άλλες περιπτώσεις, όποτε διασχίζετε νερό ή λάσπη, κινείστε πιο αργά, αλλά όχι σε σημείο εκνευρισμού.

Με το όχημά σας θα συμμετέχετε επιπλέον σε κούρσες εναντίον NPC, θα αναλάβετε αποστολές οπότε θα πρέπει να φτάσετε στον προορισμό σας σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο ή να πολεμήσετε Metal Heads. Γενικότερα η οδήγηση στο παιχνίδι αυτό είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία και δεν θα τη βαρεθείτε ούτε στιγμή, ειδικά αν είστε fans της ταχύτητας.

Γραφικά
Σε γενικές γραμμές η Jak and Daxter Trilogy έχει καρτουνίστικα γραφικά, με έντονα χρώματα, τα οποία κάποιες φορές μπορεί και να σας «τυφλώσουν» με τις έντονες αντιθέσεις τους. Οι ήρωες είναι σχεδιασμένοι με παρόμοια λογική αλλά και αρκετή λεπτομέρεια, με στόχο να δοθεί μια κωμική χροιά στην όλη κατάσταση.

Στις περιπέτειές σας θα κληθείτε να εξερευνήσετε σειρά διαφορετικών τοποθεσιών, όλες σχεδιασμένες κατά βούληση, όπως ένα ηφαίστειο, μία ζούγκλα, μια φουτουριστική πόλη και μία απέραντη έρημο. Επίσης, περιλαμβάνεται κύκλος ημέρας και νύχτας, που προσδίδει οπτική ποικιλία. Τα animations είναι κατά βάση απλοϊκά, αλλά ταιριάζουν «γάντι» στο κλίμα των τίτλων.


Στο πλαίσιο του πακέτου και τα τρία παιχνίδια έχουν ανανεωθεί στον γραφικό τομέα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πλέον HD ανάλυση στα 720p, κάνοντας τα 3D μοντέλα πολύ πιο ευχάριστα στο μάτι και ενισχύοντας την ένταση των χρωμάτων. Το frame-rate έχει εμφανώς βελτιωθεί και η δράση είναι συνεχής, χωρίς ουσιαστικό loading που θα μπορούσε να σας κουράσει. Ειδικότερα, οι τρεις τίτλοι παίζουν πλέον στα 60 frames το δευτερόλεπτο, ενώ φτάνουν τα 30 frames ανά second σε 3D mode.

Πέραν πάντως της επιφανειακής αναβάθμισης, ο σχεδιασμός τόσο των χαρακτήρων όσο και του περιβάλλοντος δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, με αποτέλεσμα ειδικά το πρώτο παιχνίδι να δείχνει έντονα την ηλικία του. Πολύ πιο επιτυχημένη είναι η δουλειά που έχει γίνει στα Jak II και Jak 3, ειδικά όσον αφορά στο φωτισμό και τη σκίαση, χωρίς βέβαια να γίνονται και θαύματα. Επίσης, παρατηρήσαμε παίζοντας μερικά μικρό-glitches, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν διορθωθεί (πχ. προσπαθώντας να πηδήξουμε πάνω σε έναν βράχο, περάσαμε κατευθείαν από μέσα του). Αυτά δεν καθιστούν μεν για κανένα λόγο unplayable το παιχνίδι, αλλά υποτιμούν οπωσδήποτε την όλη προσπάθεια.

Ήχος
Η μουσική της σειράς κινείται σε διάφορα επίπεδα, με πιο ενισχυμένα τα tribal-style κομμάτια, με χρήση ποικιλίας κρουστών. Τα μουσικά θέματα που θα συναντήσετε μέσα στη Haven City είναι περισσότερο industrial, με στόχο να δημιουργήσουν μία μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Στο Jak 3 πλέον η ηχητική επένδυση αποκτά πιο επικό χαρακτήρα, συντηρώντας πολλές φορές την εντύπωση της ερήμου όπου βρίσκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και τα τρία soundtracks αποτελούν την τέλεια συνοδεία για το εξαιρετικό gameplay.



Ένα από τα ισχυρότερα «χαρτιά» της σειράς είναι οπωσδήποτε το voice acting. Αν και δεν έχουμε προσεγμένη δουλειά στο lip sync, οι φωνές των ηθοποιών ταιριάζουν άριστα στους χαρακτήρες και αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά τους, προσθέτοντας βέβαια και την απαραίτητη κωμική νότα. Τέλος, τα ηχητικά εφέ είναι απλοϊκά, χωρίς να έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για φυσικότητα όταν π.χ. σπάτε ένα σεντούκι ή πυροβολείτε με όπλο. Δεν θα σας ενοχλήσουν αλλά ούτε και θα σας εντυπωσιάσουν.

Κάτι που περιέργως δεν έχει διορθωθεί στον πρώτο τίτλο είναι το θέμα των υπότιτλων. Ειδικότερα, το original παιχνίδι δεν περιελάμβανε αγγλικούς υπότιτλους, με αποτέλεσμα κάποιοι που δεν ήξεραν καλά αγγλικά να μην μπορούν να καταλάβουν τους διαλόγους μεταξύ των ηρώων. Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει και τις αποστολές, οι οποίες δεν αναγράφονται λεπτομερώς στο menu. Επίσης, πιθανόν να δυσκολευτείτε να κατανοήσετε τα tips που σας δίνει ο Daxter ή αυτά που λαμβάνετε μέσω τηλεπικοινωνίας κατά τη διάρκεια της μάχης, αφού τότε θα είστε αναγκασμένοι να χτυπάτε ή να πυροβολείτε τους αντιπάλους κάνοντας θόρυβο.

Ναι μεν, αλλά…
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα της σειράς Jak and Daxter, και ειδικά των παιχνιδιών της που αποτελούν μέρος της συλλογής. Ωστόσο, η έλλειψη νέων στοιχειών σε αυτή είναι που θα καθορίσει και την τελική σας απόφαση για αγορά. Αν είστε νέοι στον κόσμο των platform games και θέλετε να έχετε στο ενεργητικό σας την εμπειρία ενός από τους πιο αξιόλογους αντιπροσώπους του είδους, κοπιάστε. Αν όμως έχετε ήδη τους συγκεκριμένους τίτλους και το PS2 σας δεν έχει…σκουριάσει, καλύτερα να κρατήσετε τα χρήματα σας για κάτι άλλο.

Θετικά:
- Εθιστικό gameplay
- Βελτιωμένα γραφικά
- Επιτυχημένο voice acting
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Έλλειψη επιπλέον χαρακτηριστικών στη συλλογή
- Σχετικά επαναλαμβανόμενες αποστολές
- Δεν υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι στο πρώτο παιχνίδι

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Απόδειξη πως το καλό παιχνίδι δεν έχει ανάγκη από «σάλτσες». Τι σου κάνει το παρελθόν…

Αγγελική Νεβσεχιρλίογλου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 FuTuRe (Level 13) 12/03/2012 14:51
Από τις λίγες σειρές που έχω μέσα στην καρδιά μου! Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν το έχει δοκιμάσει ακόμα. Άντε να ξεκινήσουν και το Jak 4.
#2 Σπύρος Τσιμπάκης (Level 8) 13/03/2012 19:49
παρόλο που δεν είμαι φαν των hd remakes μιας και τα θεωρώ ξαναζεσταμένο φαγητό η συγκεκριμένη τριλογία μου κίνησε το ενδιαφέρον μιας και ποτέ δεν έτυχε να τα παίξω στην προηγούμενη κονσόλα της σονυ. στα υποψιν
#3 Sotiris (Level 29) 14/03/2014 15:08
Μόνο το 2 είχα παίξει.
#4 vagos41 (Level 6) 19/07/2014 17:50
Φοβερές αναμνήσεις! Έγινε πολύ ωραία δουλειά. Το προτείνω σε όλους.
#5 Mr.Dododi (Level 25) 06/09/2014 20:26
3 incredible platforms in 1 disc!!! Hurray!!! :D
#6 supermario644ever (Level 20) 02/08/2015 12:39
Για μένα ένα από τα καλύτερα games
#7 MuscleMuseum (Level 11) 04/04/2017 02:43
Ο Λόγος που αγάπησα τη Naughty Dog ,ναι είμαι από εκείνους που δεν παίζανε Crash Bandicot , αλλα αυτό το exclusive αποτελεί ένα απο τα αγαπημένα μου του PS. Ti τρομερό lore, τι gameplay , την θεωρώ την σειρά ένα αριστούργημα.
Score 8
8.33 User Score
(26 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Naughty Dog (το port από Mass Media Inc.)
Publisher: Sony Computer Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 22/02/2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification