Reviews Tetris (multiplatform)
Comments (4)

Tetris (multiplatform) Hot

  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews
Tetris
Το μεγαλύτερο puzzle game όλων των εποχών!

Site: www.tetris.comΤο Tetris είναι ένα παιχνίδι το οποίο δημιουργήθηκε από τον Ρώσο Alexey Pajitnov στο κέντρο ερευνών της σχολής Επιστημών της Ρωσίας το 1985. Η λέξη “Tetris” είναι σύμπτυξη της ελληνικής λέξης “Τετράμηνο” (η οποία προσδιορίζει σχήματα τα οποία αποτελούνται από τέσσερα κομμάτια) και του τένις, το οποίο είναι το αγαπημένο άθλημα του Alexey Pajitnov. Το παιχνίδι έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε όλες τις πλατφόρμες (υπολογιστές, οικιακές κονσόλες, φορητές κονσόλες, μέχρι και κινητά τηλέφωνα) χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι μέχρι τώρα πωλήσεις του. Το παιχνίδι έχει αλλάξει publishers αρκετές φορές στο παρελθόν. Ο Alexey Pajitnov πούλησε τα δικαιώματά του στην Spectrum Holobyte το 1986, ενώ αργότερα εξασφαλίστηκαν δικαιώματα κι από άλλες εταιρείες όπως η Andromeda, η Mirrorsoft κτλ.Gameplay
Το παιχνίδι χρησιμοποιεί επτά σχήματα, τα οποία είναι όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί σχημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν με τέσσερα κυβάκια. Τα σχήματα αυτά μπορείτε να τα περιστρέψετε (κάθε περιστροφή είναι κατά 90 μοίρες) κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν μία ευθεία γραμμή. Με το κάτω βελάκι μπορείτε να τα κατευθύνετε ώστε να φτάσουν άμεσα στο κάτω μέρος της οθόνης για να κερδίσετε χρόνο.Το περιθώριο στο οποίο περιορίζεται το Tetris είναι συνήθως 10x20, δηλαδή 10 κυβάκια ανά γραμμή και 20 οριζόντιες γραμμές μέσα στις οποίες θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει τις γραμμές που απαιτεί η πίστα για να προχωρήσετε στην επόμενη. Κάθε γραμμή δίνει συγκεκριμένο αριθμό πόντων, όπως επίσης και το σύνολο των οριζόντιων γραμμών που θα είναι ελεύθερες την στιγμή που θα ολοκληρώνετε το level. Σε περίπτωση που τα σχήματα φτάσουν στο πάνω μέρος της οθόνης και περάσουν πάνω κι από την τελευταία οριζόντια γραμμή τότε αυτόματα χάνετε.

Το παιχνίδι όσο προχωράει γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο με τα σχήματα να αρχίζουν να αυξάνουν την ταχύτητά τους, κάτι που σταδιακά θα μειώνει και τον διαθέσιμο χρόνο αντίδρασής σας. Στην arcade έκδοση υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσετε από το 4ο level (μεσαίο επίπεδο δυσκολίας) ή κι από το 7o level (δύσκολο επίπεδο) σε περίπτωση που είστε ήδη εξοικειωμένοι με το παιχνίδι. Το 4ο επίπεδο εμφάνιζε δύο κάθετες στήλες με κυβάκια ανάμεσα στις οποίες θα έπρεπε να δημιουργήσετε τις γραμμές σας. Από το 7ο επίπεδο και μετά ξεκινούν να εμφανίζονται κυβάκια σε τυχαία σημεία εμποδίζοντάς σας να δημιουργήσετε γραμμή.Το Tetris μπορεί να παιχτεί με έναν ή δύο παίκτες. Στο διπλό οι δύο αντίπαλοι κοντράρονται είτε για την ολοκλήρωση του level (προχωρώντας παράλληλα μέσα στο παιχνίδι) είτε σε ένα παιχνίδι καθαρά μεταξύ τους. Το mode αυτό διαφέρει, ανάλογα με την έκδοση του παιχνιδιού.

Η διαρκώς αυξανόμενη δυσκολία του Tetris ωθεί τον χρήστη στο να χάσει από ένα σημείο και μετά, όσο καλός παίκτης κι αν είναι. Αυτό οφείλεται τόσο στην αυξανόμενη ταχύτητα των σχημάτων όσο και στις προαναφερθείσες δυσκολίες που εμφανίζουν τα δυσκολότερα levels. Παρ’ όλα αυτά εσείς μπορείτε να παίζετε όσο το τραβάει η όρεξή σας, κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί και επίσημα ότι το Tetris είναι ένα παιχνίδι που αναπτύσσει την σκέψη. Απλά μην το παρακάνετε για συνεχόμενες ημέρες, αφού έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες δημιουργούν με το μυαλό τους εικόνες των σχημάτων του Tetris μετά από αλλεπάλληλα παιχνίδια.Γραφικά-Ήχος
Το Tetris περιλαμβάνει λιτά γραφικά με πολύ απλό σχεδιασμό σχημάτων (με την χρήση των κύβων). Στο μέσο της οθόνης εμφανίζονται οι πληροφορίες του κάθε level (για παράδειγμα πόσες γραμμές θα πρέπει ακόμη να ολοκληρώσετε) ενώ όταν το παιχνίδι παίζεται διπλό, τότε οι παίκτες αξιοποιούν τα δύο άκρα της οθόνης.

Στον ήχο δεν χωράει μεγάλη ανάλυση αφού πέρα από τον χτύπο των σχημάτων το μόνο αξιοσημείωτο είναι η ρωσική μουσική που ακούγεται στο background. Μπορεί τα κομμάτια αυτά να είναι δύσκολο να ακουστούν από την πλειοψηφία του κόσμου αλλά οι διασκευές τους στο Tetris ταιριάζουν γάντι με το σύνολο του παιχνιδιού.

Επίλογος
Το Tetris είναι το πιο διαχρονικό και πιο διαδεδομένο (σε όλες τις πλατφόρμες) puzzle game. Ένα παιχνίδι που κέρδισε και τα δύο φύλα εξίσου ενώ κατάφερε να αποδείξει πως μία απλή ιδέα και κάποια απλά γραφικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα mini game το οποίο παίζεται μέχρι και σήμερα.Θετικά:
- Εθιστικό, ιδιαίτερα όταν παίζεται με παρέα
- Εξασκεί το μυαλό
- Η ρωσική μουσική δεν είναι για να την ακούς αλλά εδώ ταιριάζει γάντι

Αρνητικά:
- Δεν απευθύνεται σε hardcore αλλά σε casual gamers

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 10
Γενικά: 9

Το πρώτο μεγάλο puzzle game του οποίου αντίστοιχο ίσως και να μην κυκλοφορήσει ποτέ.

Μάνος Γρυπάρης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 nickh (Level 7) 11/10/2009 19:05
Αθάνατο, πιστεύω ότι όσα χρόνια και να περάσουν θα παραμένει επικαιρο και εθιστικό!
#2 +1 Sotiris (Level 29) 01/01/2014 02:28
Το είχα παίξει στο gameboy αλλά και σε κάποιες μικρές παλιές κονσόλες που ήταν μόνο για το tetris!
#3 Mr.Dododi (Level 25) 07/09/2014 14:08
Όσες εκδόσεις κι αν υπάρχουν το πρώτο ήταν και θα είναι το καλύτερο puzzle game ever!!!
#4 Omnibot (Level 22) 04/01/2016 10:21
To Tetris αποτελεί την απαρχή των puzzle games και το μέτρο σύγκρισής τους. Χάρη στο εθιστικό του gameplay που απορροφούσε τους πάντες, το Tetris έγινε ένα από τα παιχνίδια με τους περισσότερους κλώνους στην ιστορία των videogames. Πολλοί παίκτες που θεωρούσαν τους εαυτούς τους gamers, έπαιζαν Tetris με τις ώρες! Για να μάθει κάποιος τα βασικά χρειάζεται το πολύ 2 λεπτά, αλλά για να φτάσει το maximum level εκμάθησης χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή!
Score 9
User Score ( 13 votes ) 9.31
User Reviews 0
Genre: Puzzle game
Developer: Alexey Pajitnov
Publisher: Διάφοροι
Διάθεση:
Players:
Requirements:
Official Website:
Demo:
Full Game:
Release Date: 1985
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification