• Reviews
  • Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Hot
Το κλασικό FPS της Infinity Ward σε HD περιτύλιγμα.

Το κλασικό FPS της Infinity Ward σε HD περιτύλιγμα.

Το κλασικό FPS της Infinity Ward σε HD περιτύλιγμα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσουμε ότι μέχρι την κυκλοφορία του Call of Duty 4: Modern Warfare, η πλειοψηφία των FPS λάμβανε χώρα στον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Infinity Ward ορθώς έκρινε πριν από 10 περίπου χρόνια ότι το setting αυτό είχε αρχίζει να γίνεται κουραστικό και πήρε την γενναία απόφαση να τοποθετήσει το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς Call of Duty σε ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον. To εγχείρημα αυτό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς το Call of Duty 4: Modern Warfare απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σημείωσε υψηλότατες πωλήσεις. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί περισσότερα από 18 εκατομμύρια αντίτυπα του, ενώ ανάλογη επιτυχία είχαν και τα δύο sequel του.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το Call of Duty 4: Modern Warfare έθεσε τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία της σειράς, αλλά για το FPS genre γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με το multiplayer. Εδώ είδαμε για πρώτη φορά classes, killstreaks και perks και παράλληλα όλα αυτά τα στοιχεία ενσωματώνονταν σε ένα ομαλό progression system που σας έδινε κίνητρα για να συνεχίσετε να παίζετε για μήνες ολόκληρους μετά την ολοκλήρωση του single-player campaign.


Κάλλιο αργά, παρά ποτέ
Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι καλώς ή κακώς ζούμε στην εποχή των HD remasters η κυκλοφορία του Call of Duty: Modern Warfare Remastered δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η Activision αναλώθηκε τους τελευταίους μήνες σε μια σειρά επανακυκλοφοριών χωρίς νόημα (Prototype, Transformers: Fall of Cybertron, Marvel Ultimate Alliance, Deadpool), ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφέρει το Call of Duty 4: Modern Warfare στα PS4 και Xbox One πολύ νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, ο τρόπος διάθεσης του Call of Duty: Modern Warfare Remastered είναι αν μη τι άλλο ασυνήθιστος, καθώς δεν μπορείτε να το προμηθευτείτε μεμονωμένα. Αντ' αυτού θα πρέπει να αγοράσετε την Legacy Edition του Call of Duty: Infinite Warfare. H κίνηση αυτή συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς το κλίμα γύρω από το νέο Call of Duty ήταν αρνητικό πριν την κυκλοφορία του. Ενδεχομένως η Activision ήθελε να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους φανατικούς φίλους της σειράς για να προμηθευτούν το νέο κεφάλαιο της ή πολύ απλά ήθελε να τους “εκβιάσει”. Όπως κι αν έχουνε τα πράγματα όμως το γεγονός είναι ότι έχουμε στα χέρια μας ένα πολυπόθητο remaster. Πάμε να δούμε λοιπόν τι έχει να προσφέρει.


Εξακολουθεί να γοητεύει
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο campaign του Call of Duty: Modern Warfare Remastered είναι λίγο πολύ γνωστά σε όσους είχαν ασχοληθεί με την πρωτότυπη έκδοσή του οπότε δεν θα επεκταθούμε περισσότερο σε αυτό τον τομέα. Η γενική ιδέα είναι ότι μια οργάνωση Ρώσων εθνικιστών με μπροστάρη τον Zhakaev προσπαθεί να επανακτήσει την χαμένη αίγλη της Σοβιετικής Ένωσης και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά όπλα για να πετύχει τον σκοπό της. Εσείς από την πλευρά σας αναλαμβάνετε κατά κύριο λόγο τον έλεγχο του λοχία John “Soap” MacTavish της Βρετανικής SAS και του Αμερικανού πεζοναύτη Paul Jackson και προσπαθείτε να αποτρέψετε τα σχέδια του Zhakaev και των συμμάχων του, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο πραξικοπηματίας Khaled Al-Asad.

Παίζοντας το campaign ξανά και συγκεκριμένα εννιά χρόνια μετά την κυκλοφορία του Call of Duty 4 φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι εξακολουθεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Το βασικό συστατικό της επιτυχίας, πέρα από την ακατάπαυστη δράση, είναι ότι η Infinity Ward καταφέρνει να σας βάλει στο πετσί των πρωταγωνιστών. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία κάποιων αξιομνημόνευτων NPC, όπως του λοχαγού John Price, εγγυάται ότι το campaign του Call of Duty: Modern Warfare Remastered θα καταφέρει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας από την αρχή ως το τέλος.


Έλεος με το respawn

Σε ότι έχει να κάνει με την single-player εμπειρία το Call of Duty: Modern Warfare Remastered δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με την πρωτότυπη δημιουργία της Infinity Ward. Τα δεδομένα που ισχύουν βέβαια έχουν αλλάξει, καθώς όλα τα σύγχρονα FPS δίνουν έμφαση στο mobility με double jumps, wallrunning κτλ. Από την άλλη εδώ έχουμε μια πιο old-school εμπειρία, η οποία είναι αναμφισβήτητα πιο ρεαλιστική, αλλά και συνάμα αναχρονιστική.

Η συνολική διάρκεια του campaign κυμαίνεται στις 7-8 περίπου ώρες στο Regular επίπεδο δυσκολίας, αλλά μπορεί να φτάσει άνετα στις 10-15 ώρες στην περίπτωση που επιλέξετε το Veteran επίπεδο δυσκολίας. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είχαμε δοκιμάσει το Veteran στην πρωτότυπη έκδοση, στην προκειμένη περίπτωση όμως το playthrough μας είναι βασισμένο στο συγκεκριμένο επίπεδο δυσκολίας. Γενικά παρατηρήσαμε ότι η εχθρική A.I είναι αρκετά υψηλή, αφού οι αντίπαλοι στρατιώτες προσπαθούν συνεχώς να σας πλαγιοκοπήσουν ή να σας “ξετρυπώσουν” από τα σημεία κάλυψης με την χρήση χειροβομβίδων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους συμμάχους σας που ελέγχονται από την CPU.

Οι αποστολές “All Ghillied Up”, “One Shot, One Kill”, “Crew Expendable” εξακολουθούν να προσφέρουν συγκινήσεις όσα χρόνια κι αν περάσουν.


Όπως και στην πρωτότυπη έκδοση, οι εχθροί σας κάνουν συνεχώς respawn και ο μόνος τρόπος για να τους παρεμποδίσετε είναι να κινείστε και να τους εξολοθρεύετε συνεχώς, καθαρίζοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την συμμαχική Α.Ι. Όταν οι σύμμαχοι σας φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο θα δείτε την ένδειξη “Checkpoint Reached” στην πάνω πλευρά της οθόνης σας. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι σύμμαχοί σας αργούν να προχωρήσουν, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί ακόμη εχθροί θα κάνουν respawn και ως εκ τούτου το έργο σας γίνεται πιο δύσκολο.

Ένα ακόμη στοιχείο που μας προβλημάτισε είναι ότι τα checkpoints δεν είναι επακριβώς προκαθορισμένα. Για παράδειγμα, δύο τουλάχιστον φορές στο playthrough μας βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να χρειαστεί να συνεχίσουμε την πρόοδο μας από μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση. Στην πρώτη περίπτωση ένα εχθρικό ελικόπτερο μας γάζωνε από τον ουρανό και στην δεύτερη με το που κάναμε retry έπρεπε να αποφύγουμε δύο χειροβομβίδες.


Πριν προχωρήσουμε στο multiplayer να σημειώσουμε ότι το Call of Duty: Modern Warfare Remastered περιλαμβάνει 13 επιπλέον Achievements, ενώ η PS4 έκδοση διαθέτει trophies σε αντίθεση με την πρωτότυπη έκδοση του δημοφιλούς FPS. Κάποια Achievements μάλιστα έχουν γίνει πιο δύσκολα, όπως για παράδειγμα το “New Squadron Record”, στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσετε το tutorial σε ακόμη πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ας νικήσει ο καλύτερος
Στο κομμάτι του multiplayer το Call of Duty: Modern Warfare Remastered διαθέτει όλα τα modes της πρωτότυπης έκδοσης (Cage Match, Domination, Hardcore, Free-for-All, Ground War, Headquarters, Old-school, Mercenary Team Deathmatch, Search and Destroy, Team Deathmatch, Team Tactical) και παράλληλα έχει προστεθεί και το Kill Confirmed. To τελευταίο είναι της μορφής Team Deathmatch με την διαφορά ότι θα πρέπει να συλλέξετε και το dog tag του αντιπάλου που σκοτώσατε. Οι διαθέσιμοι χάρτες είναι για την ώρα 10, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν προστεθεί έξι ακόμη.


Το progression σύστημα με τα levels, τα challenges και τα classes του Call of Duty 4: Modern Warfare έχει μεταφερθεί αυτούσιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε κάποια επιπλέον unlockables, όπως skins για τα όπλα σας. Το matchmaking και γενικά η όλη online εμπειρία είναι θετική από όλες τις απόψεις, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη των dedicated servers. Εδώ θα θέλαμε να σχολιάσουμε πάντως την παράλογη απόφαση της Activision να χωρίσει τους PC παίκτες σε δύο στρατόπεδα, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί servers για την Steam και την Windows 10 έκδοση του Call of Duty: Modern Warfare Remastered. Η πλειοψηφία των αντιπάλων που θα συναντήσετε πάντως είναι βετεράνοι, οπότε θα χρειαστεί να οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή, αφού είναι δεδομένο ότι στα πρώτα matches το KDA σας θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Μοιάζει πιο πολύ με remake
Στο τεχνικό κομμάτι το Call of Duty: Modern Warfare Remastered τρέχει στα 1080p/60fps σε αντίθεση με την πρωτότυπη έκδοση που έτρεχε σε native 600p ανάλυση. Η Raven Software που είχε την επιμέλεια του HD remaster δεν αρκέστηκε απλά στο να αυξήσει την ανάλυση, καθώς συναντάμε ένα βελτιωμένο lighting model, textures που έχουν σχεδιαστεί ξανά από την αρχή, αλλά και βελτιώσεις στο level design. Με άλλα λόγια δεν μιλάμε για μια περίπτωση “αρπαχτής”, όπως συνέβη για παράδειγμα στα Prototype ή στο Transformers: Fall of Cybertron, αντίθετα οι developers δούλεψαν με μεράκι και δικαιώνονται πλήρως για το τελικό αποτέλεσμα.


Να σημειώσουμε επίσης ότι το frame rate παραμένει σταθερό, χωρίς καμία απολύτως πτώση. Το μόνο ψεγάδι είναι κάποια φαινόμενα texture blur που παρατηρούνται όταν σέρνεστε μέσα σε χόρτα. O ηχητικός τομέας παραμένει αψεγάδιαστος με σημείο αναφοράς το εξαιρετικό voice acting και το αξιόλογο soundtrack του Stephen Barton.

Ευχόμαστε να γίνουν ανάλογες κινήσεις και στο μέλλον
Από την στιγμή που έχουμε κατακλυστεί με δεκάδες επανακυκλοφορίες είναι λογικό να υπάρχει ένας προβληματισμός για το τι έχει να προσφέρει ένα remaster ενός FPS που κυκλοφόρησε εννιά χρόνια πριν, έστω κι αν αυτό είναι το Call of Duty 4: Modern Warfare. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως η Raven Software δούλεψε και δεν προέβη σε ένα απλό HD λίφτινγκ. Σαφώς και η δουλειά αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και στον γενικότερο κώδικα του παιχνιδιού και να είχαν διορθωθεί τα όποια προβλήματα, εντούτοις στο τεχνικό-οπτικό κομμάτι δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο. Οι servers μάλιστα έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες παίκτες κάτι που αν μη τι άλλο υποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει ζωντανό όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει περίτρανα την διαχρονικότητα της δημιουργίας της Infinity Ward.


Εν κατακλείδι, το Call of Duty: Modern Warfare Remastered είναι μια ποιοτική επανακυκλοφορία που αξίζει οπωσδήποτε την προσοχή σας. Αν μάλιστα διατίθετο και ξεχωριστά θα σας λέγαμε να επενδύσετε με... κλειστά μάτια. Όπως και να έχει αν ούτως ή άλλως σκεφτόσασταν να αγοράσετε το Call of Duty: Infinite Warfare αξίζει να δαπανήσετε 10-15 ευρώ παραπάνω για να προμηθευτείτε την Legacy Edition του και να αποκτήσετε πρόσβαση στην remastered έκδοση του Call of Duty 4: Modern Warfare.

Θετικά:
- 1080p και σταθερό frame rate στα 60fps
- Βελτιωμένα textures και lighting effects
- Καθηλωτικό σενάριο
- Υψηλή πρόκληση
- Επιπλέον Achievements/Trophies
- Dedicated servers και ένα επιπλέον multiplayer mode
- “Έξυπνη” και άκρως επιθετική A.I.

Αρνητικά:
- Πωλείται μόνο ως πακέτο με το Call of Duty: Infinite Warfare
- Προβληματικά checkpoints
- Σχετικά μικρό campaign
- Δεν είναι διαθέσιμοι εξαρχής όλοι οι χάρτες

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 8

Συνεχίζει να συγκινεί ακόμη και μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία του.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered

[Αρχική δημοσίευση: 29/4/16] Στις αρχές της εβδομάδας, μια εικόνα που διέρρευσε και φάνηκε να αποτελεί το banner του επόμενου Call of Duty, το οποίο θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα την ονομασία C...
Posted (23 Jun 2017)

Call of Duty: Modern Warfare Remastered: Οι απαιτήσεις στα PC

Η Activision έδωσε στη δημοσιότητα της ελάχιστες απαιτήσεις του Call of Duty: Modern Warfare Remastered για τα PC. Όπως μπορείτε να δείτε, θα χρειαστείτε τουλάχιστον έναν Core i3 πρώτης γενιάς και μια...
Posted (01 Nov 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Blood Prince (Level 30) 09/11/2016 15:27
Περιμένω με ανυπομονησία το review του Call of Duty:Infinite Warfare.Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να γραφτεί review για το Modern Warfare καθώς πρόκειται για το ίδιο παιχνίδι το οποίο κυκλοφόρησε το 2007 με καλύτερα γραφικά.
#2 AntonKos (Level 17) 10/11/2016 03:39
Το είχα τερματίσει όταν βγήκε.Απέχω τελείως από τα remaster ωστόσο άψογο το review Παντελή όπως πάντα.
#3 ashbringer (Level 25) 10/11/2016 08:48
Αν πουλιέται στην αγορά ξεχωριστά απο το infinite warfare το αγοράζω τώρα όπως και κάθε πιστός οπαδός της σειράς call of duty.Για να θυμόμαστε τι σημαίνει ποιότητα στα fps με μεγάλη ιστορία όπως αυτό.Μπράβο στον Παντελή για το άρθρο του.
#4 Μπελλας (Level 4) 10/11/2016 18:26
Το remastered το βρηκα αριστο εκτος απο το θεμα με τα 10 maps αλλα ολοι ξερουμε οτι η activision χειρηστηκε ετσι το ολο θεμα και εβγαλε το συγκεκριμενο remastered μονο και μονο γιατι ηξερε οτι το infinite warfare δεν θα πουλησει
#5 way3dinita (Level 1) 13/11/2016 18:24
:-) is cool den to perimena na einai toso kalo
#6 Adam_Pap (Level 18) 30/05/2017 19:41
Για τα λεφτα γινονται ολα!!!
Score 8
8.36 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: FPS
Developer: Infinity Ward, Raven Software
Publisher: Activision
Διάθεση: IGE (210-8092500)
Players: 1 (2-18 ανταγωνιστικό multiplayer)
Requirements: 6GB RAM, Επεξεργαστής Intel i3 3225, Κάρτα γραφικών 1GB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 55GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/8.1/10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 4/11/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification