Monaco: What's Yours is Mine 3 years ago

Ληστείες από ψηλά.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει αρκετά games που αφορούν ληστείες, κλέφτες και αστυνομία. Το Monaco: What’s Yours is Mine ανήκει σε αυτή την κατηγορία, η οποία σας βάζει στον ρόλο του κλέφτη. Ξεκινάτε να εμπλέκεστε στην ιστορία από την στιγμή όπου οι πρωταγωνιστές μας επιχειρούν στην πρώτη αποστολή να δραπετεύσουν από την φυλακή. Στην θέση του publisher αλλά και του developer (εκτός του Xbox 360 που βρίσκεται η Majesco Entertainment) συναντάμε την Pocketwatch Games. Βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κυκλοφορίας αποτελούν το ιδιαίτερο art style, το απολαυστικό gameplay και κυρίως η κάμερα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από κάθε επίπεδο.

Μα τι συνέβη;
Στο σενάριο συναντάμε αρχικά τέσσερις κακοποιούς, τους Locksmith, Cleaner, Lookout, και Pickpocket. Με την εξέλιξη της ιστορίας προστίθενται περισσότεροι, ώσπου στο τέλος φτάνουμε στους οκτώ διαφορετικούς χαρακτήρες. Την ιστορία την αφηγείται ο Locksmith στον επιθεωρητή Voltaire. Τα γεγονότα ξεκινούν από την απόδραση των πρωταγωνιστών μας από τις φυλακές στο Μονακό. Από εκεί, προσπαθούν να βγουν από την χώρα, και συναντούν ορισμένους άλλους γνώριμούς τους, που πρόκειται να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τον στόχο τους. Εν τέλη δεν τα καταφέρνουν, και συλλαμβάνονται. Σειρά παίρνει ο Pickpocket, ισχυριζόμενος πως όσα είπε ο Locksmith δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

monaco 1

Μία αξιόλογη υπόθεση που συνοδεύει το gameplay σας, προσφέροντας με την ανάπτυξή της τα ίδια επίπεδα ελαφρώς διαφορετικά ως προς τους στόχους σας. Τα χιουμοριστικά στοιχεία και η απλοϊκότητά του αναβαθμίζουν την εμπειρία σας. Η εξέλιξή της γίνεται μέσω διαλόγων, και όχι cutscenes όπως έχουμε δει σε αρκετά games.

Νομίσματα και κάτω
Το Monaco: What’s Yours is Mine δεν σας περιορίζει σε μία νοοτροπία που θα πρέπει να έχετε καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει πως αν δεν προτιμάτε το stealth μπορείτε να ακολουθήσετε μια πιο επιθετική προσέγγιση. Ο βασικός σκοπός σας είναι να φτάσετε σε ένα σημείο, να κλέψετε το αντικείμενο που πρέπει, και να δραπετεύσετε. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να ξεκλειδώνετε πόρτες, να περάσετε απαρατήρητοι ή να σκοτώσετε φύλακες.

http://www.youtube.com/watch?v=rvi2uN8zv-A

Ξεκινώντας σας προσφέρονται ορισμένα αντικείμενα που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε την πίστα, όπως όπλο, σφαίρες, χειροβομβίδες. Οι σφαίρες είναι αρκετά λίγες, οπότε είναι προτιμότερο να μην σπαταλούνται άσκοπα. Κάθε επίπεδο έχει και διάσπαρτα νομίσματα, τα οποία τα συλλέγετε είτε για την 100% ολοκλήρωσή του, είτε για περισσότερες σφαίρες (10 νομίσματα ισούνται με μια σφαίρα). Εκτός των όπλων, υπάρχουν και άλλα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως bandages (για να αναπληρώσετε την ζωή σας), smoke bombs (για να δημιουργήσετε ένα κύμα καπνού που εμποδίζει την όραση και να δραπετεύσετε), Tranquilizer (που υπνωτίζει κάποιον φύλακα), C4, Wrench (που χρησιμοποιείται για να ανοίγετε αμέσως τις πόρτες).

monaco 3

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι οι classes. Κάθε κακοποιός έχει κάποια ειδίκευση. Ο Locksmith μπορεί να ξεκλειδώνει τις πόρτες πιο γρήγορα, ο Cleaner μπορεί να κάνει knockout τους φύλακες που δεν σας έχουν αντιληφθεί κτλ. Εκτός αυτών, γίνεστε εύκολα αντιληπτοί και από κάμερες, λέιζερ, τα οποία μπορείτε να απενεργοποιείτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα από κάποιον υπολογιστή. Ένας τρόπος ακόμα για να μην σας καταλάβει κανείς είναι τα ρούχα που μπορεί να βρείτε σε κάποιο σημείο του επιπέδου, σε ένα χαρακτηριστικό αντίστοιχο με της σειράς Hitman. Για την ολοκλήρωση ολόκληρης της ιστορίας θα σας χρειαστούν περίπου 8-10 ώρες.

Top-down Payday με έμφαση στην τακτική

http://www.youtube.com/watch?v=yJJy8FOdCzA

Γέλιο και αγωνία
Εκτός του single-player, έχετε την δυνατότητα να παίξετε από έναν μέχρι τρεις ακόμα παίκτες, είτε online είτε local. Το multiplayer δεν διαθέτει κάποιο νέο mode ούτε κάποια σημαντική αλλαγή, είναι οι πίστες του single-player απλά με περισσότερους παίκτες. Σχεδιασμένες και για πάνω από έναν παίκτη, προσφέρουν διασκεδαστικό gameplay και ευχάριστες στιγμές με παρέα, όπου θα συνεργάζεστε με σκοπό να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας.

Από εδώ δεν πέρασα;
Αν και υπάρχουν διαφορετικά περιβάλλοντα και στοιχεία σε κάθε πίστα, δυστυχώς δεν υπάρχουν διαφορές που κάνουν κάτι τέτοιο κατανοητό. Ο περίεργος φωτισμός και η ομοιότητα κάθε επιπέδου με το προηγούμενο καθιστούν το Monaco: What’s Yours is Mine αρκετά μονότονο σε αυτό τον τομέα. Κάθε περιοχή και δωμάτιο έχει μία ονομασία (δηλαδή σε ένα γκαράζ γράφεται στο έδαφος “Garage”). Από την άλλη, στα σημεία που υπάρχει φως κυριαρχούν πολλά και διαφορετικά χρώματα, προσφέροντας μια ζωντάνια και ατμόσφαιρα που οι σκοτεινές και γκρίζες μεριές δεν προσφέρουν. Η top-down κάμερα δεν επιτρέπει πολύπλοκα animation και κινήσεις των χαρακτήρων, γι’ αυτό και οι κινήσεις τους είναι αρκετά επαναλαμβανόμενες και άχαρες.

monaco 2

Νομίσματα μέχρι να σβήσει ο ήλιος
Στον ηχητικό τομέα, voice acting δεν υπάρχει. Σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν θα ακούσετε κάποια ομιλία, παρά μόνο θα διαβάζετε διαλόγους, τουλάχιστον από τους playable χαρακτήρες. Την ώρα που εισβάλλετε σε κάποιον χώρο μπορεί να ακούγονται απλές ομιλίες ή επιφωνήματα από τους φύλακες ή τους πελάτες. Παρ' όλ' αυτά, η ανθρώπινη φωνή δεν θα σας λείψει, καθώς η μουσική βγαλμένη από βουβό κινηματογράφο θα σας ικανοποιεί. Τέλος, υπάρχουν ορισμένοι ήχοι που προκαλούνται από την αλληλεπίδρασή σας με το περιβάλλον, όπως η διάφορα βήματα, πυροβολισμοί, χρήση κουτιού πρώτων βοηθειών. Ο ήχος από την συλλογή των νομισμάτων ξεχωρίζει, κάνοντάς σας να θέλετε να παίρνετε νομίσματα ασταμάτητα.

Φέρτε μου κι άλλες ληστείες
Καταλήγοντας, η Pocketwatch Games προσέφερε στο κοινό μία εμπειρία που θα σας βάλει να σκεφτείτε πάνω από έναν τρόπο για να φτάσετε στην ολοκλήρωση μίας πίστας, αλλά και που θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστες στιγμές με την παρέα σας. Ακόμα και αν δεν έχετε δοκιμάσει παρόμοια games, μέσω του Monaco: What’s Yours is Mine σας δίνεται η ευκαιρία να δείτε μία διαφορετική και λιγότερο συνηθισμένη πλευρά, με την top-down οπτική γωνία και τον περίεργο φωτισμό και χρώματα να ξεχωρίζουν. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που έχουν περιθώριο βελτίωσης, αλλά δεν “χαλάνε” την γεύση που θα σας αφήσει σαν σύνολο. Η αρκετά προσιτή τιμή του το καθιστά μία πολύ αξιόλογη επιλογή για ευχάριστες στιγμές, είτε singleplayer είτε multiplayer.

 Θετικά: 
- Ενδιαφέρουσα ιστορία
- Διασκεδαστικό multiplayer
- Αξιοπρεπής διάρκεια και replayability

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα
- Περίεργος φωτισμός των επιπέδων

Βαθμολογία
Γραφικά: 5.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 7
Αντοχή: 7 
Γενικά: 7.4

Μία indie κυκλοφορία από αυτές που αξίζει να δοκιμάσετε.


Μιχάλης Χριστοφέλης

Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει αρκετά games που αφορούν ληστείες, κλέφτες και αστυνομία. Το Monaco: What’s Yours is Mine ανήκει σε αυτή την κατηγορία, η οποία σας βάζει στον ρόλο του κλέφτη. Στην θέση του publisher αλλά και του developer (εκτός του Xbox 360 που βρίσκεται η Majesco Entertainment) συναντάμε την Pocketwatch Games. Βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κυκλοφορίας αποτελούν το ιδιαίτερο art style, το απολαυστικό gameplay και κυρίως η κάμερα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από κάθε επίπεδο.

Read More...Σε αυτό το forum topic μπορούμε να ανταλλάξουμε IDs όσοι παίζουμε online το Ghost Recon: Wildlands.

PC (UPlay)
-

PS4
1)Gastone_21

Xbox One
-

Read More...

The Last Campfire 4 years ago

Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ.

Η Hello Games (γνωστή από το No Man’s Sky) προχώρησε στην κυκλοφορία ενός puzzle adventure, σε έναν ξεχωριστό και καλά σχεδιασμένο κόσμο. Μπαίνοντας στον ρόλο του Ember, θα κληθείτε να λύσετε πολλά και διαφορετικά παζλ, για να καταφέρετε δώσετε σε άλλους απογοητευμένους χαρακτήρες την ελπίδα. Ένα όχι τόσο πρωτότυπο gameplay, αλλά αδιαμφισβήτητα διασκεδαστικό και ευκαιρία για περισσότερη σκέψη. Θα προσπαθήσετε πολλές φορές με πολλούς διαφορετικούς τρόπους να λύσετε κάποιον γρίφο για να συνεχίσετε. Ξεχωριστή αφήγηση, ενδιαφέρον gameplay, υπέροχοι χαρακτήρες και περιβάλλοντα συνθέτουν το The Last Campfire.

Χαμένες ελπίδες
Η ιστορία αφορά τον Ember, ο οποίος βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα μέρος ανάμεσα σε άλλα μέρη (“place between places”), και προσπαθεί να γυρίσει σπίτι του. Στην προσπάθεια αυτή θα συναντήσει και άλλους χαρακτήρες, τους “forlorn”. Αυτοί βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με τον Ember, αλλά έχασαν την ελπίδα πως θα τα καταφέρουν και τα παράτησαν. Ο Ember αποφασίζει να τους δώσει αυτή την χαμένη ελπίδα πίσω. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση, αλλά παραμένει ένα ενδιαφέρον background των κινήσεων που κάνετε. Περνάει σωστά και διδακτικά μηνύματα χωρίς να υπερβάλλει. Βέβαια, οι διάλογοι είναι αρκετά απλοί και επαναλαμβανόμενοι, γεγονός που σίγουρα δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία σας.

the last campfire 1

Forlorn μαζευτείτε
Η πρώτη επιλογή που θα βρεθείτε αντιμέτωποι, είναι αυτή του mode που θα παίξετε. Διαλέγοντας ανάμεσα στο normal και το explore mode (διαθέτει λιγότερα παζλ και εστιάζει στην εξερεύνηση) ξεκινάτε το ταξίδι σας. Για να μπορείτε να προχωράτε από μέρος σε μέρος πρέπει να συγκεντρώνετε τους “forlorn” στο κεντρικό campfire κάθε περιοχής. Κάτι τέτοιο το επιτυγχάνετε από την λύση κάποιου παζλ. Όταν συγκεντρώσετε αρκετούς, ανοίγει μία πύλη που σας επιτρέπει να πάτε στο επόμενο μέρος.

Η κίνησή σας είναι σε στυλ point-and-click, που σημαίνει πως πατάτε πάνω στο σημείο που θέλετε να πάτε και ο χαρακτήρας σας ακολουθεί. Η κάμερα είναι αυτόματη, γεγονός που σε ορισμένες στιγμές είναι εξαιρετικά άβολο. Η κίνηση αυτή είναι (ευτυχώς) γρήγορη, δεν περιμένετε πολύ για να πάτε από ένα σημείο στο άλλο. Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, θα χρειαστεί να λύνετε παζλ για να υπάρξει πρόοδος. Ενώ τα πρώτα είναι σχετικά εύκολα, τα περισσότερα θα σας δυσκολέψουν αρκετά. Σε μερικά από αυτά ίσως χρειαστεί να ανατρέξετε στο διαδίκτυο για την λύση τους. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η δυσκολία τους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, απλώς μερικές φορές χρειάζεται καθαρό μυαλό. Το μοναδικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε εκτός των παζλ, είναι η συλλογή των 42 collectibles που βρίσκονται διάσπαρτα στον κόσμο. Όπως και τα παζλ, τα πρώτα είναι εύκολο να βρεθούν, και στην συνέχεια χρειάζεται περεταίρω εξερεύνηση και έμπνευση για το πού μπορεί να είναι (η συλλογή τους φυσικά δεν είναι υποχρεωτική για την εξέλιξη της ιστορίας). Η συνολική διάρκειά του υπολογίζεται στις 4-5 ώρες, αρκετά καλός χρόνος για ένα point-and-click puzzle adventure.

http://www.youtube.com/watch?v=oAQbCcG27HY

Η αισιοδοξία και ελπίδα του Ember ευτυχώς είναι μεταδιδόμενη.

Δεν είναι τεχνικό το ζήτημα
Παρόλο που τα animated γραφικά του δεν είναι σε κάποιο εξαιρετικό επίπεδο, το The Last Campfire επιτυγχάνει τον στόχο του. Μέσα από τα χρώματα και το περιβάλλον, προσφέρει έναν πανέμορφο κόσμο, που θα θέλετε να μπείτε και να τον εξερευνήσετε. Οι κυριότερες τοποθεσίες που πρόκειται να βρεθείτε είναι τα δάση, λόφοι, βράχια, λίμνες, ποτάμια. Στα μέρη που θα περιπλανηθείτε δεν θα συναντήσετε κανέναν άνθρωπο, οι μόνοι χαρακτήρες που πλησιάζουν σε άνθρωπο είναι κοντύτεροι, φορώντας ένα φόρεμα που καλύπτει ολόκληρο το σώμα τους εκτός των ματιών, αλλά και όμορφα ζωάκια όπως βατράχους και γουρούνια. Χαρακτηριστικό είναι τα forlorn όταν τα συναντάτε είναι ολόκληρα ένα μουντό γκρι, ενώ μόλις τους δώσετε την ελπίδα πως μπορούν να τα καταφέρουν αποκτούν το πραγματικό τους χρώμα. Κυριαρχεί το μπλε και το πράσινο χρώμα, κυρίως από το χορτάρι και τα δέντρα. Ένα παράδειγμα που δείχνει πως δεν είναι απαραίτητα τα τέλεια γραφικά, αλλά οι ιδέες και η έμπνευση.

Η φωνή που μας ενώνει
Στον ηχητικό τομέα, τα πράγματα είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Όλη την ιστορία την ακούτε από το στόμα μίας αφηγήτριας, η οποία σας μεταφέρει τα συναισθήματα που επικρατούν, ενώ επίσης η φωνή της ακούγεται και κατά την διάρκεια όλων των διαλόγων. Έτσι, όλοι οι χαρακτήρες ουσιαστικά έχουν μία κοινή φωνή, αυτή της αφηγήτριας. Η voice actress που έχει αναλάβει αυτό το έργο ονομάζεται Rachel August, και με τις εντυπωσιακές ερμηνείες της απογειώνει την συνολική εμπειρία, αφού χωρίς να αλλάζει η χροιά της, μεταδίδει τα συναισθήματα κάθε φράσης στο έπακρο. Εκτός των χαρακτήρων και κάποιων ήχων που προκαλούνται από το περιβάλλον (ρίξιμο αλυσίδας), καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, υπάρχει μία πολύ χαλαρωτική μουσική υπόκρουση που λειτουργεί ως “χαλί”, και χωρίς να το καταλαβαίνετε σας κάνει την εμπειρία καλύτερη.

the last campfire 2

Ένα ευχάριστο τετράωρο
Καταλήγοντας, το The Last Campfire δεν απευθύνεται στους φανατικούς fans των puzzle adventure games, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η Hello Games ευτυχώς δεν επικεντρώθηκε σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα της κυκλοφορίας της, αλλά σε όλους. Εξαιρετική αφήγηση, πανέμορφο περιβάλλον και ατμόσφαιρα, έξυπνα και (σε φυσιολογικά πλαίσια) δύσκολα παζλ, αλλά και μία διδακτική και ωραία ιστορία. Η κάμερα που δυστυχώς δεν ελέγχεται είναι ένα δύσκολο κομμάτι του gameplay, αφού δεν έχετε πλήρη αντίληψη του χώρου. Η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη απ’ ότι έχουμε συνηθίσει σε παρόμοιες κυκλοφορίες (1,5-2 ώρες) και σε καμία περίπτωση δεν κουράζει ή γίνεται βαρετό. Στην χαμηλή τιμή των 15€ που βρίσκεται αποτελεί μία δυνατή επιλογή που δεν θα σας απογοητεύσει.

Θετικά:
- Εξαιρετική αφήγηση
- Χαριτωμένοι χαρακτήρες
- Αξιοπρεπής διάρκεια
- Λογική δυσκολία στα παζλ

Αρνητικά:
- Δύσχρηστη κάμερα
- Επαναλαμβανόμενοι διάλογοι

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 5 
Γενικά: 7.8

Οι fans των puzzle games πρέπει να τιμήσουν την συγκεκριμένη κυκλοφορία.


Μιχάλης Χριστοφέλης

Ο Ember, ο βασικός χαρακτήρας του παιχνιδιού, βρίσκεται φοβισμένος σε ένα μέρος που δεν γνωρίζει και προσπαθεί να φύγει. Σε αυτό το ταξίδι, θα συναντήσει αντίστοιχα πλάσματα, όπου στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν έχουν χάσει την ελπίδα. Το The Last Campfire της Hello Games (No Man's Sky) είναι μία πολύ ατμοσφαιρική κυκλοφορία, με αρκετά παζλ και πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση. Στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει αναλυτικό review.

Read More...

Διαβάστε εδώ το review για το Through The Woods

www.youtube.com/watch?v=xDAWUI0uynE

Το 2015 μέσω Kickstarter η νορβηγική εταιρεία ανάπτυξης Antagonist κατάφερε να συγκεντρώσει 37.086€ για την ανάπτυξη του Through the Woods. Δύο χρόνια αργότερα έφτασε η κυκλοφορία του. Ένα adventure με στοιχεία horror, που αφορά μία μητέρα που προσπαθεί σε ένα μεγάλο δάσος να βρει τον γιο της, ο οποίος την νύχτα εξαφανίστηκε. Μία αξιόλογη προσπάθεια που δυστυχώς δεν έφτασε τις προσδοκίες του. Σενάριο και γραφικά ξεχώρισαν από τους άλλους τομείς του παιχνιδιού, με τον ήχο να είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο όπως και το gameplay μονότονο και καθόλου ενδιαφέρον. Αποκλειστικά για τους fans του είδους, καθώς για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο και κουραστικό.

Read More...

Through the Woods 4 years ago

Εξερεύνηση στα δάση της Νορβηγίας.

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά games που επικεντρώνονται στο σενάριό τους και δεν δίνουν αρκετή έμφαση στο gameplay. Σε αυτό το είδος έρχεται να προστεθεί και το Through the Woods, ένα third-person horror adventure όπου παίρνετε τον ρόλο της Karen, και ξεκινάτε να βρείτε τον γιο της Espen. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δάσος της Νορβηγίας, στο οποίο μένει η Karen. Δυστυχώς ένα σενάριο που θα σας κρατήσει περιμένοντας την κατάληξή του δεν μπορεί να στηρίξει μόνο του ένα παιχνίδι. Σύντομη διάρκεια, ηχητικά άσχημο, με αξιόλογα γραφικά και αρκετά ρηχό gameplay ενώνονται για να έχουμε την horror κυκλοφορία της 1C Publishing. Στην ανάπτυξη βρίσκεται η Antagonist, με την συγκεκριμένη κυκλοφορία να αποτελεί και την μοναδική της.

Μυστήριο και αγωνία
Η ιστορία χωρίζεται σε 6 κεφάλαια (αρχίζοντας από το 0 και καταλήγοντας στο 5). Ξεκινώντας, βλέπουμε την ζωή της Karen και του γιου της Espen σε μία καλύβα σε ένα όμορφο δάσος. Απλοί και καθημερινοί διάλογοι που σίγουρα δεν μας προϊδεάζουν για την τροπή που θα πάρει η ιστορία μας. Ξυπνώντας ένα πρωί, η Karen αντιλαμβάνεται πως ο Espen δεν βρίσκεται στην καλύβα, και έτσι ξεκινάει να τον βρει. Σύντομα, τον βρίσκει να μπαίνει σε μία βάρκα μαζί με έναν άλλο άντρα και να απομακρύνονται. Κάπως έτσι αρχίζει το ταξίδι αναζήτησης της μητέρας για τον γιο της. Όλα τα γεγονότα τα αφηγείται η Karen μετά το τέλος, αλλά εμείς τα ακούμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

through the woods 1

Ένα σενάριο που καλλιεργείται μέσα από collectibles που βρίσκετε στο περιβάλλον, δεν γίνεται βαρετό, και μέχρι την τελευταία στιγμή σας κρατάει στην οθόνη σας. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού αυτού θα δείτε πράγματα που δεν περιμένατε ξεκινώντας το παιχνίδι, και σίγουρα θα σας εκπλήξουν. Τέρατα και ονόματα είναι εμπνευσμένα από την νορβηγική μυθολογία. Ένα από τα λίγα θετικά του Through the Woods.

Πού πάω;
Όπως και στα περισσότερα games του είδους, έτσι και σε αυτό το gameplay είναι σχετικά περιορισμένο. Μόνο που στο Through the Woods παραείναι. Οι μόνες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι να σκύβετε, να τρέχετε και να ανάβετε τον φακό σας. Σε ορισμένα σημεία μπορεί να ανοίξετε μία πόρτα, να διαβάσετε ένα γράμμα από κάποιο ημερολόγιο, αλλά μέχρι εκεί. Αρκετά μονότονο και επαναλαμβανόμενο gameplay που από την αρχή μέχρι το τέλος μπορείτε να κάνετε 2-3 πράγματα και μόνο. Επίσης, το τρέξιμο είναι αρκετά αργό και πολλές φορές αισθάνεστε ότι δεν πατάτε το κατάλληλο κουμπί για να τρέχετε.

http://www.youtube.com/watch?v=xDAWUI0uynE

Στο δάσος στο οποίο περιπλανιέστε δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν κάποια τέρατα που πρέπει να αποφύγετε. Δεν μπορείτε να τα πληγώσετε ή να τα σκοτώσετε, οπότε πρέπει να μην γίνετε αντιληπτοί. Μερικά από αυτά απωθούνται με το φως, έτσι ο φακός σας ίσως σας κάποιες φορές σας σώσει την ζωή. Ο μόνος λόγος για περισσότερη εξερεύνηση είναι τα collectibles, τα οποία θα τα συλλέξετε μόνο είτε ενδιαφέρεστε για την ιστορία και θέλετε να την παρακολουθήσετε σε μεγαλύτερο βάθος είτε είστε trophy hunters. Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού δεν έχετε να κάνετε κάτι περισσότερο, έχετε τερματίσει το παιχνίδι στο 100% (αν εξαιρέσει κανείς τα collectibles). Για να φτάσετε από το κεφάλαιο 0 μέχρι το κεφάλαιο 5 θα σας χρειαστούν 1,5-2 ώρες.

Φόβος κάτω από τα δέντρα της Νορβηγίας.

Ξερά χόρτα και πέτρες
Ένας τομέας που αξίζει είναι αυτός των γραφικών. Η αναπαράσταση του περιβάλλοντος, των βράχων, των δέντρων και των διάφορων καλυβών είναι εξαιρετική. Διάφορα τέρατα όπως Trolls, Huldra, είναι όμορφα σχεδιασμένα και εμφανίζονται ακριβώς όπως πρέπει, τρομακτικά. Από την άλλη, οι χαρακτήρες λειτουργούν σαν ρομπότ, ενώ οι εκφράσεις είναι απαράλλαχτες ανεξαρτήτως κατάστασης και συναισθημάτων. Υπάρχουν κάποια glitches που μπορεί να εγκλωβιστείτε ανάμεσα σε βράχους ή δέντρα, ενώ τα animation κάθε πτώσης από χαμηλό επίπεδο είναι ανύπαρκτα και η απουσία τους δυστυχώς είναι αρκετά εμφανής. Βέβαια, δεν αρκούν για να μειώσουν την δουλειά που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα. Η γενικότερη ατμόσφαιρα είναι απολύτως κατάλληλη και ταιριαστή με τον σκοπό της. Η ανάπτυξη έγινε με την μηχανή γραφικών Unity.

through the woods 2

Μελανό σημείο
Ο τομέας που απέτυχε παταγωδώς το Through the Woods είναι ο ήχος. Οι ερμηνείες των voice actors είναι αρκετά φτωχές και σε καμία περίπτωση δεν περνούν την απαραίτητη ένταση και το απαραίτητο συναίσθημα που θα έπρεπε. Βέβαια μιλάμε για μία indie κυκλοφορία, αλλά σίγουρα θα μπορούσε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο. Κατά τ’ άλλα, οι βηματισμοί, διάφορα ουρλιαχτά που ακούγονται από τα τέρατα, και διάφοροι ήχοι από το περιβάλλον, είναι αξιοπρεπή. Στην διάρκεια της περιπλάνησης στο δάσος δεν υπάρχει κάποια μουσική συνοδεία παρά μόνο ήχοι από το περιβάλλον, ενώ σε κάποιες πιο “κινηματογραφικές” σκηνές υπάρχει μία μουσική υπόκρουση που λειτουργεί ως “χαλί”.

Ένα μεγάλο κρίμα
Καταλήγοντας, το Through the Woods είναι ένας τίτλος με μεγάλες προοπτικές που δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς/σωστά και αρκέστηκε στην μετριότητα. Καλές δουλειές στο σενάριο και στα γραφικά, αλλά το gameplay, ο ήχος, και το μηδενικό replayability έσπρωξαν προς τα κάτω την όλη προσπάθεια από την νορβηγική εταιρεία. Συνιστάται αποκλειστικά για τους fans του είδους, οι υπόλοιποι θα το θεωρήσετε αρκετά βαρετό και επαναλαμβανόμενο. Υπάρχουν ευπρόσδεκτα στοιχεία που θα βελτίωναν την γενική εικόνα που αφήνει πίσω του, όπως γρηγορότερο τρέξιμο, επίθεση σε τέρατα (χρησιμοποιώντας ως όπλο ένα παλούκι), τα οποία δεν τα είδαμε ποτέ. Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να βλέπαμε ακόμη μία κυκλοφορία στο ίδιο στυλ από την 1C Publishing και την Antagonist, καθώς μία αξιοπρεπής προσπάθεια μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον ως οδηγός για ένα επόμενο εγχείρημα.

 Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Αρκετά καλά γραφικά

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Κάκιστες ερμηνείες voice actors
- Βαρετό και μονότονο gameplay

 Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 6.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 4
Γενικά: 6.1

Προτείνεται αυστηρά στους fans του είδους.

Μιχάλης Χριστοφέλης

Το Through the Woods είναι ένα third-person horror adventure, όπου παίρνετε τον ρόλο της Karen, και ξεκινάτε να βρείτε τον γιο της Espen. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δάσος της Νορβηγίας, στο οποίο μένει η Karen. Δυστυχώς ένα σενάριο που θα σας κρατήσει περιμένοντας την κατάληξή του δεν μπορεί να στηρίξει μόνο του ένα παιχνίδι. Σύντομη διάρκεια, ηχητικά άσχημο, με αξιόλογα γραφικά και αρκετά ρηχό gameplay ενώνονται για να έχουμε την horror κυκλοφορία της 1C Publishing. Προτείνεται μόνο σε φανατικούς του είδους, καθώς οι υπόλοιποι θα απογοητευτείτε. Ακολουθεί αναλυτικό review μέσα στις επόμενες μέρες.

Read More...

Διαβάστε εδώ το review για το A Normal Lost Phone

www.youtube.com/watch?v=JuPGCNDhFtw

Ένα περίεργο ταξίδι μέσα από ένα χαμένο κινητό και δύο ώρες απόλαυσης είναι κάποια από τα οποία θα σας προσφέρει το A Normal Lost Phone. Ξεκινάτε βρίσκοντας ένα κινητό στον δρόμο, και τότε αρχίζει η έρευνα σχετικά με τον ιδιοκτήτη του, αλλά και τι του συνέβη. Μέσα σε δύο ώρες θα μάθετε όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή, τις προσωπικές του σχέσεις, και πολλά ακόμη. Διαβάζοντας μηνύματα και e-mails, βλέποντας φωτογραφίες, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα προσπαθήσετε να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα που σας απασχολούν σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης. Ένα δίωρο που θα σας βάλει στην θέση ενός ντετέκτιβ και δεν θα θέλετε να βγείτε.

Read More...

A Normal Lost Phone 4 years ago

Όλα κρυμμένα στο κινητό τηλέφωνο.

Το 2017 μία αρκετά υποσχόμενη indie κυκλοφορία έκανε την εμφάνισή της σε PC, Switch, iOS και Android. Ανεπτυγμένο από την Accidental Queens, το A Normal Lost Phone μας έδωσε την ευκαιρία να μπούμε σε ένα διαφορετικό ταξίδι εξερεύνησης από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ξεκινάτε να ανακαλύψετε την ιστορία πίσω από ένα κινητό τηλέφωνο που βρήκατε στον δρόμο, μόνο από την οθόνη του (δεν θα δείτε καμία στιγμή κάτι διαφορετικό της οθόνης). Ένα αρκετά σύντομο παιχνίδι που αξίζει την προσοχή σας και που δεν σας απασχολήσει περισσότερες από δύο ώρες.

Ποιος είσαι Sam;
Η υπόθεση της ιστορίας είναι αρκετά απλή. Σε μία βόλτα σας, βρίσκετε ένα κινητό πεταμένο στο έδαφος. Αποφασίζετε να το πάρετε και να ανακαλύψετε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του, και τι του συνέβη. Κάπως έτσι αναλαμβάνετε δράση και ξεκινάτε να ξετυλίγετε την ιστορία. Από την αρχή κιόλας καταλαβαίνετε πως ο κάτοχός του ονομάζεται Sam, και είναι η μέρα των γενεθλίων του. Πηγαίνοντας στο πάρτι του, κάτι συμβαίνει και εξαφανίζεται. Στην προσπάθειά σας θα βρείτε διάφορα μηνύματα και φωτογραφίες που θα σας κάνουν να γνωρίσετε καλύτερα τον Sam, αλλά και τους συγγενείς του, τους φίλους του, τους γνωστούς του.

a normal lost phone 1

Ένα αρκετά ενδιαφέρον σενάριο, με εκπλήξεις που θα σας έρχονται από εκεί που δεν το περιμένετε, αλλά και περιττές πληροφορίες, που απλά θα σας βοηθήσουν να μάθετε σε μεγαλύτερο βάθος την ζωή του Sam. Μετά από ένα σημείο γίνεται σχετικά προβλέψιμο, αλλά δεν παύει να είναι μία ιστορία που σας κρατάει στην οθόνη και δεν καταλαβαίνετε πότε περνάει η ώρα.

Συνομιλίες για όλους
Σε όλη την διάρκεια του A Normal Lost Phone θα βλέπετε την οθόνη του κινητού και μόνο. Υπάρχουν κάποιες εγκατεστημένες εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι συνέβη στον Sam ανήμερα των γενεθλίων του. Βασική πηγή πληροφοριών για την ζωή του είναι τα e-mails και τα SMS τα οποία αντάλλαξε με συγγενείς και φίλους. Πολλά από αυτά περιττά για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, αλλά ενδιαφέροντα για μια πιο βαθιά προσέγγιση στην ιστορία. Βλέπετε τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις του, τις κόντρες και τις φιλίες του. Για να έχετε περισσότερη πρόσβαση στο κινητό, πρέπει να συνδεθείτε στο in-game wi-fi. Ο κωδικός αποτελεί τον πρώτο γρίφο που πρέπει να λύσετε για να ξεκινήσετε. Εφαρμογές όπως Calendar, Gallery, Browser, Weather, Lovbirds θα σας διευκολύνουν με τον τρόπο τους. Εκτός αυτής της εξερεύνησης από εφαρμογή σε εφαρμογή δεν έχετε άλλες δυνατότητες. Βέβαια, μόλις φτάσετε στο τέλος δεν υπάρχει κάτι ακόμα να κάνετε, έχετε τερματίσει στο 100% το παιχνίδι. Από την στιγμή που θα ξεκινήσετε μέχρι την ολοκλήρωση του παιχνιδιού θα έχουν περάσει 1,5-2 ώρες.

http://www.youtube.com/watch?v=JuPGCNDhFtw

Πότε πέρασαν δύο ώρες;

Ζωγράφισαν
Η οθόνη που περιηγείστε είναι εύχρηστη με όμορφα εικονίδια, ενώ όλο στυλ της φαίνεται σαν να είναι ζωγραφισμένο στο χέρι. Στον τομέα των γραφικών αδιαμφησβήτητα ξεχωρίζει το Gallery με τις φωτογραφίες. Ο ίδιος, ο πατέρας του, η κοπέλα του, οι φίλοι του είναι μερικοί από όσους βλέπουμε εκεί. Εξαιρετικές εικόνες που είναι στην πραγματικότητα ζωγραφιές και όχι αληθινές φωτογραφίες. Αυτό το γεγονός δείχνει πόση δουλειά έχει πέσει σε ένα φαινομενικά απλό παιχνίδι. Το A Normal Lost Phone χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών Unity.

Ένα όμορφο χαλί
Αν και δεν υπάρχουν ομιλίες ή φωνητικά μηνύματα, ο ήχος κάνει αισθητή την παρουσία του στο A Normal Lost Phone. Εκτός του κλασικού ήχου των πλήκτρων, υπάρχει μουσική υπόκρουση καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Μέσα από την εφαρμογή “Music” μπορείτε να επιλέξετε ανά πάσα στιγμή τι θα ακούτε, ακριβώς όπως στο πραγματικό σας κινητό. Μπορείτε να σταματήστε κάποιο τραγούδι, να βάλετε την τυχαία αναπαραγωγή, και να κάνετε skip όποιο δεν σας αρέσει. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα μπορέσετε να κατεβάσετε στο κινητό μερικές ακόμα μελωδίες που λειτουργούν ακριβώς όπως τα υπόλοιπα κομμάτια. Όλες οι επιλογές είναι σωστές και ιδανικές για έναν background ήχο όσο παίζετε.

a normal lost phone 2

Μια κι έξω
Καταλήγοντας, το A Normal Lost Phone είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία που μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και από το κινητό σας τηλέφωνο. Η πολύ χαμηλή τιμή (2,99€ για PC, Android, iOS) σε συνδυασμό με την διάρκειά του σας δίνουν μία value-for-money εμπειρία να γίνετε ντετέκτιβ. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι αρκετά απλό, οπότε δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Από την άλλη, το πολύ διάβασμα ίσως γίνει κουραστικό για ορισμένους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες και να τις αξιοποιούν. Μία κυκλοφορία που χρειάστηκε περισσότερη δουλειά απ’ ότι φαίνεται στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, της ομαλής εξέλιξης της ιστορίας και στις ζωγραφιές που εμφανίζονται ως φωτογραφίες. Εν τέλη, θα περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο προσπαθώντας να διαλευκάνετε μία υπόθεση έχοντας μόνο το κινητό ενός αγνώστου.

Θετικά:
- Βασικές γνώσεις αγγλικών
- Μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη χαρακτήρων
- Ταιριαστές επιλογές μουσικής
- Πολύ χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Αρκετά σύντομο
- Πολλές περιττές πληροφορίες
- Μηδενικό replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 3
Γενικά: 7.3

Ένα ταξίδι που θα σας βάλει στον ρόλο του ντετέκτιβ και δεν θα θέλετε να βγείτε.

Μιχάλης Χριστοφέλης

Notification