Και εμένα με έπιασε λίγο το development mode xd. Το calendar που έχει ένα site άρχισε να μην δουλεύει σωστά και έψαχνα λύσεις στο github. Τελικά ένωσα μερικές ιδέες που βρήκα απο μορφή html σε php την οποία δουλεύω και έφτιαξα εντολή για sql database ώστε να αποθηκευει τα events :) 

Read More...

Ξεκλειδώνεται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ο Αρχιμήδης ήταν ο εφευρέτης του πρώτου υπολογιστή

antikithira-mechanism-1-76-1641998740.jpg


Ενδέχεται να αποτελεί αντίγραφο του πρωτότυπου.

Ομάδα μελετητών από το Univercity College του Λονδίνου, στην οποία συμμετέχουν και δύο Έλληνες επιστήμονες, έχει αρχίσει να ξεκλειδώνει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που αποτελεί εν τέλει τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας. Παράλληλα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Αρχιμήδης ήταν ο δημιουργός του.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό « Scientific American », η εξαμελής ομάδα UCL Antikythera Research Team, στην οποία συμμετέχουν δύο Έλληνες επιστήμονες, η αρχαιομεταλλουργός Μυρτώ Γεωργακοπούλου και ο φυσικός Άρης Δακανάλης, με επικεφαλής τον μαθηματικό και κινηματογραφιστή Τόνι Φριθ, έχει καταφέρει να αναπαραστήσει το μεγαλύτερο τμήμα του εσωτερικού αυτής της πανάρχαιας μηχανής αστρονομικών υπολογισμών, η οποία χρονολογείται μεταξύ 4ου και 1ου π.Χ. αιώνα.

[img]images/stories/others/antikithira-mechanism-2.jpg[/img]

Ο Αρχιμήδης ήταν απ' ότι φαίνεται ο δημιουργός του
Αν όμως ευσταθεί ότι αυτός που εμπνεύστηκε και ουσιαστικά τον εφηύρε ήταν ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος, τότε το πιθανό διάστημα κατασκευής του Μηχανισμού περιορίζεται αρκετά, εφόσον ο Αρχιμήδης έζησε από το 287 έως το 212 π.Χ.

Ενδέχεται ο μηχανισμός να είναι αντίγραφο του πρωτότυπου
Φυσικά, είναι πολύ πιθανό ο Μηχανισμός να είναι μεταγενέστερο αντίγραφο και όχι το αρχιμήδειο πρωτότυπο. Στην αρχαιότητα τα μπρούντζινα αντικείμενα ανακυκλώνονταν, καθώς ο χαλκός ήταν το πλέον εύχρηστο μέταλλο. Ενδέχεται, λοιπόν, η αρχική εφεύρεση να μετατράπηκε σε οικιακά σκεύη, εξαρτήματα όπλων κ.λπ.

Η ιστορία των Ψυχιατρείων και των Ασύλων
Το μυστηριώδες πολυσύνθετο αστρονομικό όργανο με τα 69 γρανάζια Όπως φαίνεται από την γραφική αναπαράσταση, αξιοποιώντας τα τελευταία δεδομένα από την έρευνα της ομάδας του UCL, η καρδιά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων συντίθεται από 69 γρανάζια, ποικίλου μεγέθους και διαφορετικών τύπων. Μόνο τα 35 από αυτά διακρίνονται στο αυθεντικό αρχαιολογικό εύρημα μέσα από τις τρισδιάστατες ακτινοσκοπήσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κατά καιρούς.

Οι επιστήμονες χρειάστηκε να φανταστούν την ύπαρξη και τη λειτουργία των υπολοίπων 34 γραναζιών, καθώς από τον βυθό της θάλασσας κοντά στα Αντικύθηρα ανασύρθηκε μόνο το 1/3 του μηχανισμού. Ακόμη κι αυτό όμως είναι κατακερματισμένο σε 82 διαφορετικά θραύσματα, γεγονός που καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της ανάλυσης και της κατανόησης του πώς κατασκευάστηκε, πώς λειτουργούσε και ποιον σκοπό εξυπηρετούσε.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να συμπεράνουν μόνο τον αριθμό των δοντιών σε πολλά από τα γρανάζια. Παρά τις ελλείψεις, ο Βρετανός ιστορικός Derek J. de Solla Price είχε εντοπίσει έναν συρμό με γρανάζια – ένα σύνολο συνδεδεμένων γραναζιών – που υπολόγιζε τη μέση θέση της σελήνης σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημερομηνία χρησιμοποιώντας τη σχέση περιόδου των 254 αστρικών περιστροφών σε 19 χρόνια.

Πως λειτουργούσε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Οι δύο όψεις του μηχανισμού μπορούσαν να παραγάγουν προβλέψεις, π.χ., για τις εκλείψεις της Σελήνης και του Ηλίου, την ημερομηνία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και γενικώς όλων των γεγονότων που, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, εξαρτιόνταν από τα αστέρια.

Ο Βρετανός καθηγητής Μαθηματικών Τόνι Φριθ τον περιεργάζεται για πάνω από 20 χρόνια και έχει συμβάλει προσωπικά στην αποκάλυψη ορισμένων από τα κρίσιμης σημασίας μυστικά του. Το κλειδί στον προσδιορισμό της πραγματικής χρησιμότητάς του ήταν η πίσω όψη του, η οποία σήμερα θεωρείται πως έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως. Περιελάμβανε δύο κύκλους ενδείξεων, αλλά και ένα εγχάρακτο «εγχειρίδιο χρήσης».

Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη ήταν ότι ο μηχανισμός προέβλεπε εκλείψεις εκτός από τις κινήσεις των αστρονομικών σωμάτων. Αυτό το εύρημα συνδέθηκε με την επιγραφή που είχε βρει ο Rehm που ανέφερε τον κύκλο έκλειψης διάρκειας 223 μηνών. Οι νέες ακτινογραφίες αποκάλυψαν ένα μεγάλο γρανάζι 223 δοντιών στο πίσω μέρος του μηχανισμού που στρέφει έναν δείκτη γύρω από ένα καντράν που βγαίνει σπειροειδώς προς τα έξω, κάνοντας τέσσερις στροφές συνολικά που χωρίζονται σε 223 τμήματα, δηλαδή 223 μήνες. Ονομάστηκε από το συνηθισμένο όνομα του κύκλου των εκλείψεων της Βαβυλωνίας, το καντράν saros προβλέπει ποιοι μήνες θα περιλαμβάνουν εκλείψεις, μαζί με χαρακτηριστικά κάθε έκλειψης, όπως περιγράφονται από επιγραφές στον μηχανισμό.

Το εύρημα αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό νέο χαρακτηριστικό της συσκευής, αλλά άφησε ένα τεράστιο πρόβλημα: μια ομάδα τεσσάρων γραναζιών που βρισκόταν στην περιφέρεια του μεγάλου γραναζιού που φαινόταν να μην έχει καμία λειτουργία. Μετά από μήνες επεξεργασίας των εργαλείων αυτών, βρέθηκε ότι η χρησιμότητα των γραναζιών αυτών ήταν για να υπολογίσουν τη μεταβλητή κίνηση του φεγγαριού. Με σύγχρονους όρους, το φεγγάρι έχει μεταβλητή κίνηση επειδή έχει ελλειπτική τροχιά: όταν είναι πιο μακριά από τη Γη, κινείται πιο αργά ενάντια στα αστέρια. όταν είναι πιο κοντά, κινείται πιο γρήγορα.

www.youtube.com/watch?v=bAqqA3fMwI8

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν για τις ελλειπτικές τροχιές, αλλά εξήγησαν τη λεπτή κίνηση της σελήνης συνδυάζοντας δύο κυκλικές κινήσεις σε αυτό που ονομάζεται επικυκλική θεωρία. Στην παρατήρηση αυτή βοήθησε αρκετά η προσέγγιση του πρώην επιμελητή μηχανολογίας στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου Μάικλ Ράιτ. Στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του μπροστινού μέρους της συσκευής, ήταν επιτακτική η αναγνώριση των πλανητικών κύκλων που είναι ενσωματωμένοι στον μηχανισμό, επειδή καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι συρμοί γραναζιών υπολόγιζαν τις πλανητικές θέσεις. Πλέον οι επιστήμονες κατάλαβαν πώς η μπροστινή οθόνη ταίριαζε με την περιγραφή στο εγχειρίδιο χρήσης του πίσω εξωφύλλου, με τον ήλιο και τους πλανήτες να εμφανίζονται με χάντρες σε ομόκεντρους δακτυλίους. Το μπροστινό εξώφυλλο έδειχνε επίσης τη φάση, τη θέση και την ηλικία της σελήνης (ο αριθμός των ημερών από τη νέα σελήνη) και τον δείκτη για τα χρόνια και τις εποχές έκλειψης.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, με τα γρανάζια ακριβείας του που φέρουν δόντια περίπου ένα χιλιοστό, είναι εντελώς διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο από τον αρχαίο κόσμο.

Πηγή .

Πάρα πολύ ωραίο. Μακάρι να δω και άλλα τέτοια θέματα :)

Read More...

Μια χαρά, βέβαια με ένα χειριστίριο ps4 παίζεις τα πάντα πλέον και στο pc.

Read More...

Είδα το eternals, η τουλάχιστον προσπάθησα να το δώ. Ωραίο story, πολύ αργή ταινία και κουραστική.

Read More...

Κριθαράκι με κοτόπουλο και κομμάτια καρότο.

Read More...

Βρήκα το Black Sails , 4 σεζόν αλλά είναι 68 GB. Λέει 8 ώρες να κατέβει. tongue.png

Αξίζει, τουλάχιστον εμένα που άρεσε πολύ. Καλό ξεκίνημα.Ού έχω να δω ένα σωρό...Vikings season 5B. The Last Kingdom 4 seasons, Black Sails 4 seasons,The Wheel Of Time, Witcher season 2,Locke and Key season 2 και Haunting of Hills House. 

Αν βλέπω δύο επεισόδια την εβδομάδα, την βγάζω ένα χρόνο χαλαρά.

Ωραίος, έχεις πράγμα να δεις. Εγώ περιμένω να βγούν όλα τα επισόδια απο το attack on titans για να τα δω.

Read More...

Η διάρκεια του story και των side quests

Η Techland ξεκαθάρισε ότι οι 500 ώρες θα χρειαστούν για να κάνετε τα πάντα στο Dying Light 2, ενώ αποκάλυψε πόσο θα διαρκεί το βασικό story και τα side quests.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσίευση της Techland αν αφιερώσετε χρόνο μόνο στο βασικό story του Dying Light 2: Stay Human θα χρειαστείτε 20 ώρες, ενώ αν κάνετε και τα side quests τότε θα φτάσετε τις 80. Οι 500 ώρες θα χρειαστούν αν κάνετε τα παραπάνω και επιπλέον ολοκληρώσετε το Dying Light 2: Stay Human με όλα τα πιθανά τέλη του, επισκεφτείτε όλα τα μέρη του χάρτη και μαζέψετε όλα τα collectables.

Αν είναι έτσι τότε μια χαρά. Γύρο ατις 80 ώρες φαντάζομαι ότι θα κάνω. Αν είναι καλύτερο απο το ένα θα το ψηφίσω σύγουρα σε διαγωνισμό.

Read More...

PC έκδοση κατευθείαν με το που βγεί. Ελπίζω να μπορώ να το τρέξω όταν με το καλό βγούν οι απαιτήσεις του συστήματος.

Read More...

Notification