Featured
Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς (Blood King)
Experience: 3631 (445 points to next level)

 
600
3 days ago
Total War Saga: Thrones of Britannia 3 days ago

Θα ποτίσουμε την Βρετανία με το αίμα των εισβολέων.

 

Παρατηρούμε με ενδιαφέρον και ελαφρώς ειρωνικό χαμόγελο τις προσπάθειες μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο να εκμεταλλευτούν τους χρυσοφόρους τίτλους τους. Αφού δεν μπορούμε να έχουμε πέντε Star Wars μέσα σε ένα χρόνο γιατί δεν ασχολούμαστε με εναλλακτικές ιστορίες του έπους, κολλώντας την στάμπα “A Star Wars Story” πάνω τους για να γεμίσουμε χρήμα; Στην δική μας βιομηχανία η τακτική αρχίζει να υιοθετείται από κολοσσούς σαν την Creative Assembly. Έχουμε εκατομμύρια PC users που πεθαίνουν από την δίψα για περισσότερα Total War από το ένα+DLC ανά έτος ας πούμε, που τους παρέχουμε. Δεν σκαρώνουμε μια ολοκαίνουργια... κολεξιόν εν ονόματι Total War Saga και να την τροφοδοτήσουμε με τίτλους που θα καλύψουν όλες τις σημαντικές περιόδους για την τέχνη του πολέμου;

Το Total War Saga: Thrones of Britannia είναι το πρώτο μέλος της νέας οικογένειας των Total War και μας προτείνει ένα πολύωρο ταξίδι στο ολέθριο έτος 878 μ.Χ. Ο αγγλοσάξονας Βασιλιάς Alfred the Great βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την νίκη του επί των Βίκινγκς. Σταματώντας τα αρπακτικά τους σχέδια που είχαν σαν στόχο την κατάληψη των βρετανικών νήσων, ο Alfred, οι ειδωλολατρικές ορδές των Βίκινγκς και οι παρακείμενες φατρίες πέρασαν σε μια φάση εύθραυστης ειρήνης. Υπάρχουν καταλληλότερα άτομα για να αλλάξουν τις ισορροπίες από εμάς, τους βετεράνους των Total War; Ασφαλώς όχι. Αναλαμβάνουμε με χαρά το πηδάλιο των δέκα διαθέσιμων factions εναλλάξ και διδάσκουμε πολεμικές τακτικές στους άτυχους εχθρούς μας.

thrones of brittania 1

Απώλειες πολέμου
Το Thrones of Britannia έχει αποδυναμώσει αρκετές γνώριμες πτυχές της επικής σειράς προς χάρη της γρήγορης εξέλιξης των campaigns, γεγονός που θα ενοχλήσει τους παθιασμένους με την διαχείριση. Οι agents που τόσο αγαπήσαμε σε όλα τα Total War, έγιναν άφαντοι. Αναζητούσαμε μάταια πληρωμένους δολοφόνους για να στείλουμε στο κατόπι των εχθρών, σαμποτέρ που θα υπονομεύσουν τις εχθρικές άμυνες, έμπειρους αξιωματικούς για να προπονήσουν τις στρατιές μας. Σκοτώνουμε μόνοι μας τους στρατηγούς που μας αντιμάχονται, εξαφανίζουμε τις οχυρώσεις με τις εφόδους μας και προπονούμε τους φαντάρους στο πεδίο της μάχης. Δεν έχουμε ανάγκη λοιπόν τους agents, τους θέλουμε όμως γιατί νοστιμίζουν σημαντικά την συνολική εμπειρία.

Η διπλωματία είναι πιο αδιάφορη από ποτέ άλλοτε και ασχολούμαστε ελάχιστα μαζί της. Το εμπόριο (trade) εκτελείται πλέον αυτόματα συνεπώς τέρμα η περιφορά των διπλωματών μας στα λημέρια των εχθρικών factions, ζητιανεύοντας εμπορικές συμφωνίες. Οι επαφές μας στον διπλωματικό στίβο είναι λιγοστές. Μας ενδιαφέρει κυρίως να μάθουμε τον αριθμό και την δυναμικότητα των συμμάχων ενός υποψήφιου θύματος μας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Σπανίως προσπαθούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τα κράτη που μας περιβάλλουν και να τα μετατρέψουμε σε προτεκτοράτα. Ενίοτε δεχόμαστε να παντρέψουμε τους αξιωματούχους μας με κυρίες της υψηλής κοινωνίας αν η μέλλουσα γυναίκα τους δεν ήταν... μπάζο και τους προίκιζε με skills.

http://www.youtube.com/watch?v=Q40ipf3PbiA

Το επίπεδο δυσκολίας που αναγράφει το κάθε faction πριν το επιλέξουμε είναι εντελώς παραπλανητικό. Το Thrones of Britannia διαγωνίζεται (με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας) για τον τίτλο του ευκολότερου Total War μέχρι σήμερα. Βασικός υπαίτιος της ευκολίας του είναι το άτολμο A.I. Έχουμε κλείσει 24 ώρες περιφοράς στα ψηφιακά πεδία των μαχών του με Αγγλοσάξονες και Βίκινγκς υπό τις διαταγές μας. Στην περίπτωση των πρώτων ήμασταν εξαιρετικά επιθετικοί εξαιτίας των πλούσιων κτήσεων μας και του πανίσχυρου στρατού οπότε δεν μας εξέπληξε το ότι, όταν μας έβλεπαν, οι εχθροί το έβαζαν στα πόδια. Με τους Βίκινγκς κάναμε προσεκτικότερες κινήσεις αλλά οι συμμαχικές επιλογές μας δημιούργησαν καταστάσεις πολυμέτωπου αγώνα.

Σε μια φάση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πέντε factions που οι περιοχές τους κάλυπταν τα 2/3 της Ιρλανδίας. Βλαστημήσαμε τους ριψοκίνδυνους συμμάχους μας και προετοιμαστήκαμε για πολιορκίες και άγριες μάχες. Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε μόνο μια στρατιά του εχθρού να κινείται προς τα εδάφη μας και να καταλαμβάνει ένα έρημο χωριουδάκι, ούτε λόγος να πλησιάσει σε κάστρο. Λίγες ώρες αργότερα στεκόμασταν πάνω από τα αποκαΐδια και των πέντε κρατών, συγχαίροντας τους εαυτούς μας για την τεράστια εμπειρία στην σειρά και κουνώντας αποδοκιμαστικά το κεφάλι προς το αδύναμο A.I. Για να απολαύσουμε την πλήρη εμπειρία του νέου Total War, μια εμπειρία που θα στηρίζεται στην πρόκληση και τις δύσκολες μάχες, πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο δυσκολίας στο legendary.

thrones of brittania 2

Επιστροφή στους Σκοτεινούς χρόνους
Δράκοι, μάγοι, γίγαντες και τιτάνια τέρατα πολέμησαν και πέθαναν ηρωικά για να αυξηθεί το γόητρο μας στα πρόσφατα Total War: Warhammer. Έχοντας διοικήσει τόσα περήφανα και παντοδύναμα πλάσματα, δεν υπήρχε περίπτωση να μας ενθουσιάσουν οι μεσαιωνικές μονάδες του Thrones of Britannia. Το ιππικό έχει την χρησιμότητά του όταν επιτίθεται σε μάζες από ranged μονάδες του εχθρού αλλά δεν πιάνει μια απέναντι στο υπόλοιπο πεζικό. Για τον λόγο αυτό, το πεζικό σηκώνει όλο το βάρος στις μάχες. Οι σπαθοφόροι και οι λογχοφόροι είναι οι τυπικές μονάδες που έχουμε συναντήσει σε όλα τα προηγούμενα Total War και δεν μας έκαναν καμία εντύπωση.

Εντύπωση μας έκαναν οι τσεκουράδες και οι τοξότες όλων των factions. Απλοί τσεκουράδες και οι φημισμένοι berserkers υπήρξαν το υπέρτατο όπλο μας στην κατάκτηση της Βρετανίας από τους θρυλικούς Βίκινγκς. Τους στέλνουμε να συγκρουστούν με πολυπληθείς μονάδες πεζικού και τους παρακολουθούμε να τους πετσοκόβουν αβίαστα. Με τα τσεκούρια να χτυπούν υπερωρίες στα εχθρικά κορμιά και την αγάπη μας για τους τσεκουράδες να μεγαλώνει, στρέψαμε την προσοχή μας στους τοξότες. Οι skirmishers με τα ακόντια δεν μας ικανοποίησαν καθόλου λόγω της μικρής εμβέλειας που έχουν. Οι τοξότες με την μεγάλη τους εμβέλεια και τα φαρμακερά βέλη, θερίζουν τις εχθρικές γραμμές. Τους αγαπήσαμε για την μεγάλη τους ευστοχία, την ικανότητα να σπάζουν το ηθικό των εχθρών και την χρησιμότητα τους στις πολιορκίες, όπου λαμπαδιάζουν τα ξύλινα τείχη με τα φλεγόμενα βέλη τους. Δυστυχώς, οι μονάδες όλων των factions μοιάζουν μεταξύ τους και το καταλογίζουμε στα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού.

thrones of brittania 3

Οι στρατηγοί είναι η πολυτιμότερη μονάδα και σε αυτό το Total War. Είναι οι Βασιλιάδες στο “σκάκι” που παίζουμε, οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται για να προφυλαχθεί το ηθικό του στρατού μας. Στο πλευρό τους στέκεται ένα οχτάρι companions που τους τροφοδοτούν με τα προσωπικά τους bonus ο καθένας. Ο λόγος ύπαρξης τους δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση των generals και governors. Ο περιορισμένος τους αριθμός δεν έχει καμία σχέση με την ποικιλία και την απρόβλεπτη φύση των ακολούθων και των αντικειμένων στα παρελθόντα Total War άρα μας ξενέρωσε αρκετά. Επίσης, οι μισοί companions είναι ιδανικοί για τους generals. Προσφέρουν γρηγορότερη μετακίνηση των στρατευμάτων, τάχιστη αναπλήρωση των απωλειών, ενισχύουν την μονάδα του επικεφαλής της στρατιάς. Οι άλλοι μισοί είναι γεννημένοι για να υπηρετούν τους governors. Αυξάνουν το εισόδημα των επαρχιών τους, το loyalty που είναι τόσο ευμετάβολο, την διαχειριστική τους ικανότητα.

Η ύπαρξη της Βρεταννικής αυτοκρατορίας είναι στα χέρια μας, οι πράξεις μας θα την υλοποιήσουν ή θα συντρίψουν κάθε ενδεχόμενο σύστασής της;

Η στρατολόγηση των μονάδων έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο. Τίτλοι τέλους έπεσαν στις δυσχερείς συνθήκες στρατολόγησης σε εχθρικό έδαφος και σε δικές μας περιοχές αν απουσιάζουν τα ανεπτυγμένα barracks. Όπου και αν βρίσκονται οι λεγεώνες μας, μπορούν να ενισχυθούν με φρέσκους στρατιώτες από τον ενιαίο κατάλογο μονάδων που τις περιλαμβάνει όλες. Αν διαθέτουμε τα χρήματα για την αγορά τους και την απαραίτητη τροφή, ξεπετάμε νέες στρατιές σαν μπουμπούκια σε όλο τον χάρτη. Το μόνο πρόβλημα με τα εν λόγω... μπουμπούκια είναι ότι θέλουν αρκετό χρόνο μέχρι να “ανθίσουν”. Οι φρεσκοαγορασμένες μονάδες είναι ημιτελείς, περιέχουν ελάχιστους άντρες και εμπλουτίζονται σιγά σιγά. Εκτιμήσαμε την ρεαλιστική πινελιά του νέου μηχανισμού στρατολόγησης, βλέποντας με τα μάτια της φαντασίας μας ουρές από χωρικούς των γύρω περιοχών να εισρέουν στις μονάδες μας, μέρα με την μέρα. Με τις νέες μεθόδους, το σήκωμα ενός στρατού είναι πανεύκολο και περισσότερο διασκεδαστικό από ποτέ.

Θεμελιώνοντας την αυτοκρατορία μας
Είμαστε εθισμένοι εδώ και πολλά χρόνια στα battle mechanics του Total War και το Thrones of Britannia στηρίζει την περήφανη παράδοση. Η επιλογή σχηματισμών και η αυξομείωση του χρόνου της μάχης. Η στρατηγική τοποθέτηση των μονάδων και οι μανούβρες στον τόπο του μακελειού. Η εκμετάλλευση των εδαφικών ιδιαιτεροτήτων προς όφελος μας. Επιτιθέμεθα σε χιονισμένο βουνό, πάνω σε γέφυρα, μέσα σε πυκνό δάσος, δίπλα στην θάλασσα; Το πεδίο της μάχης μας παρουσιάζεται στολισμένο με όλα τα φτιασίδια που βλέπουμε στον χάρτη. Ο ενθουσιασμός μας μειώνεται αρκετά βλέποντας ότι οι μονάδες δεν έχουν special skills που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης. Καλοδεχούμενα τα φλεγόμενα βέλη, ο σχηματισμός ενός τείχους από ασπίδες για να τα αποκρούουν όταν ρίχνονται από τους απέναντι, και η ψυχική ανάταση που χαρίζει το skill του commander αλλά δεν αρκούν.

thrones of brittania 4

Η ομοιομορφία των μονάδων επεκτείνεται και στο τεχνολογικό δέντρο, ή μήπως να το πούμε δενδρύλλιο; Οι βασικές κατηγορίες του, military και civic, διασπώνται σε μισή ντουζίνα και βάλε μικρότερες οι οποίες είναι οι ίδιες για όλα τα factions. Αμέσως εξαλείφεται ένα ισχυρό κίνητρο για να παίζουμε μετά το πέρας ενός campaign μέχρι να δοκιμάσουμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Επιδοκιμάζουμε το ξεκλείδωμα των τεχνολογιών με βάση τις στρατηγικές μας επιλογές και όχι ένα κτίριο ή Χ αριθμό από research points.

Τα ενδοοικογενειακά της βασιλικής οικογένειας αλλά και οι ίντριγκες των αξιωματούχων μας τα τοποθετήσαμε επίσης στον νοητικό μας φάκελο με την λέξη “Αδιάφορο”. Ένας καλός γάμος ενδυναμώνει αρκετά τον Βασιλιά, τον κυβερνήτη και τον στρατηγό μας αλλά πολλές υποψήφιες είναι απαράδεκτες. Η γέννηση και ο θάνατος των παιδιών δεν μας απασχόλησε καθόλου. Το πρόβλημα με το loyalty των αξιωματούχων είναι μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Οι υποτακτικοί μας λυσσάνε όταν ο Βασιλιάς ή άλλο μέλος της ιεραρχίας έχει περισσότερα κτήματα, η αφοσίωσή τους βουτά και το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου δυναμώνει. Το παιχνίδι μας προσφέρει διάφορα σενάρια κατευνασμού τους, από το να τους υιοθετήσουμε και να διαλύσουμε τον γάμο τους, μέχρι να τους εκτελέσουμε για να απαλλαγούμε μια και καλή από το πρόβλημα. Η πιο απλή λύση που πιάνει πάντα είναι να τους εκχωρήσουμε ένα από τα τσιφλίκια μας, εκείνα που αρπάζουμε από τους ηττημένους λαούς. Γνωρίζοντας το αυτό δεν αξιοποιούμε τις υπόλοιπες επιλογές και επαναλαμβάνουμε αδιάκοπα την ίδια διαδικασία.

thrones of brittania 5

Στην επιλογή των factions και στις σημαντικές διαφορές μεταξύ τους ξεσκεπάσαμε το δυνατότερο χαρτί του Thrones of Britannia. Απολαύσαμε το expedition των Viking Sea Kings που μας επέτρεψε να ταξιδέψουμε σε αχαρτογράφητες περιοχές, με την χρήση κειμένου και πολλαπλών επιλογών. Το γενικότερο κόλλημα των Vikings με τα tributes και το δουλεμπόριο εξελίχτηκε σε πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση και μας ώθησε να επιλέγουμε αιχμαλώτους και λύτρα μετά τις νικηφόρες μάχες. Το game mechanic Here King έχει περισσότερο ενδιαφέρον στο μέγιστο επίπεδο δυσκολίας αφού στα χαμηλότερα, δεν δίνουμε δεκάρα για τις καλές σχέσεις με τους αγγλοσάξονες και “χαϊδεύουμε” μόνο τον στρατό μας. Νιώσαμε τα Ουαλικά factions σαν “δικούς μας ανθρώπους” γιατί επικεντρώνονται στον ηρωισμό και έχουν ισχυρό ιππικό. Το West Seaxe εξελίχτηκε για εμάς το καλύτερο από τα δέκα factions. Τα εδάφη του καλύπτουν μεγάλη έκταση στον χάρτη, συνδυαζόμενα με τα τριγύρω προτεκτοράτα. Οι Vikings τρέμουν τον ηγεμόνα Alfred, ενθυμούμενοι την ήττα τους και δεν δείχνουν επιθετικές διαθέσεις. Οι αγγλοσαξονικές μας λεγεώνες προέλασαν με ελάχιστη αντίσταση, ισοπεδώνοντας τους εχθρούς με το πανίσχυρο πεζικό και το δυνατό ιππικό τους. Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ ωραίο να είσαι αγγλοσάξονας στρατηγός το 878 μ.Χ.

Υπάρχει ένα τμήμα του Thrones of Britannia το οποίο επισκεπτόμαστε όταν θέλουμε να χορτάσουμε δύο από τα βασικότερα ζητούμενά μας σε ένα Video Game, την δίψα για πλουτισμό και την επιβεβαίωση των ικανοτήτων μας. Πατώντας το εικονίδιο Statistics καταδυόμαστε σε ένα τεράστιο στατιστικό πίνακα με όλα μας τα κατορθώματα. Τα λαχταριστά νούμερα παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας, αισθανόμαστε σαν χρηματιστή της Wall Street που κοιτά με λαγνεία τα νούμερα των μετοχών και χαλυβδώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον στατιστικό κατακλυσμό μέχρι το άπειρο.

http://www.youtube.com/watch?v=IVnNJ5dR4DI

Η αυξημένη ευκολία του Thrones of Britannia σημαίνει ότι οι εχθροί μας δεν αξιοποιούν ποτέ τις αμέτρητες μεταβλητές μιας μάχης. Αυτό το κάνουν μόνο οι άλλοι power users σαν και του λόγου μας έτσι έχουμε ένα σοβαρότατο λόγο για να ασχοληθούμε με το multiplayer το γρηγορότερο. Η multiplayer campaign είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να κατακτήσουμε Αγγλία και Ιρλανδία μαζί με έναν φίλο μας. Αναλαμβάνει ο καθένας από ένα νησί και αρχίζει να το σαρώνει σταδιακά με τις ορδές του, ρίχνοντας... κλεφτές ματιές στην πρόοδο του φίλου του στην απέναντι όχθη. Στο συνεργατικό campaign οι ωραιότερες στιγμές βιώνονται όταν ο φίλος μας ξελασπώνει από στριμόκωλες καταστάσεις.

Αν αναζητούμε μεγαλειώδεις συγκρούσεις με πολλές χιλιάδες στρατιώτες, το ρίχνουμε στις multiplayer battles. Μαζί με δύο συνεργάτες εξαπολύουμε ανελέητη επίθεση σε πόλη ή σε ανοικτή έκταση ενάντια σε τρεις αντίπαλους στρατούς. Το θέαμα που ακολουθεί μοιάζει σκηνοθετημένο από χολιγουντιανή μεγαλοφυΐα. Μονάδες πεζικού περιστρέφονται σαν φίδια στον χώρο, αλλάζουν σχηματισμούς και πέφτουν με τα μούτρα πάνω σε πάνοπλους εχθρούς. Το ιππικό λυσσομανά δεξιά και αριστερά, σαρώνοντας τα τμήματα πεζικού που απομακρύνθηκαν από την σιγουριά του πλήθους. Ο ουρανός σκοτεινιάζει από την βροχή βελών που πέφτει αδιάκοπα θερίζοντας φίλους και εχθρούς. Οι multiplayer battles αποτελούν την υπέρτατη πολεμική ηδονή του νέου Total War και ενδείκνυνται για να γράψουμε πολλά replays και να τα μοιραστούμε με τους φίλους μας.

thrones of brittania 6

Κανένας τίτλος που φέρει την στάμπα Total War δεν μας έχει απογοητεύσει στον τομέα των γραφικών και το Thrones of Britannia δεν εξαιρείται από τον χρυσό κανόνα. Δεν χορταίνουμε να καταβροχθίζουμε με τα μάτια μας τα animations και τις λεπτομέρειες χαρακτήρων – τοπίων. Η μηχανή γραφικών του είναι πλήρως optimized συνεπώς μπορούμε να το παίξουμε και σε παλιότερα συστήματα χωρίς αισθητή πτώση των frames. Η απόλαυση των 1080p απαιτεί ισχυρότατο σύστημα και κάρτα γραφικών ώστε ο μέσος όρος των frames να στέκεται πολύ κοντά στα 60. Ο Richard Beddow είναι ο “DJ” της νέας αιματηρής περιπέτειας που μας προτείνει η Creative Assembly. Διακρίνουμε εύκολα την κλασική μουσική του παιδεία στα εμβατήρια και τους παιάνες που μας οδηγούν με στόμφο στις πολύνεκρες συγκρούσεις και θυμόμαστε τις σχετικές μας εμπειρίες σε όλα τα Total War των τελευταίων χρόνων. Με 20ετή εμπειρία στην μουσική σύνθεση και σπουδές σαν μηχανικός ήχου είναι το κατάλληλο άτομο για να ντύνει μουσικά τους ολοκληρωτικούς πολέμους μας.

Νέα Τάξη Πραγμάτων
Η θλίψη που αισθανθήκαμε ολοκληρώνοντας την πορεία μας σε ένα ακόμα Total War μετριάστηκε από την χαρά μας μόλις διαπιστώσαμε ότι η ζυγαριά κλείνει τελικά υπέρ της αγοράς του Thrones of Britannia. Όλα τα απολαυστικά στοιχεία της επικής σειράς δηλώνουν βροντερό παρόν και νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Οι μάχες διαθέτουν την επικότητα στην οποία μας έχει συνηθίσει η Creative Assembly. Πολλές αλλαγές στο gameplay όπως ο νέος μηχανισμός στρατολόγησης είναι θετικές. Άλλες όπως ο αφανισμός των agents, η ομοιομορφία στρατού και companions, το αδύναμο A.I. επηρέασαν αρνητικά την απολαυστική εμπειρία. Μας ικανοποίησε η ποιότητα του Thrones of Britannia αλλά θα θέλαμε να κοστολογηθεί περισσότερο σαν standalone expansion παρά σαν ολοκληρωμένο Total War στα 40 ευρώ.

Θετικά:
- Επικές μάχες
- Ποικιλία σε factions και φυλετικά – πολιτιστικά χαρακτηριστικά
- Αναβαθμισμένο σύστημα στρατολόγησης
- Φανταστικά multiplayer modes
- Μεγάλη αντοχή στον χρόνο

Αρνητικά:
- Ομοιομορφία στις μονάδες και στην τεχνολογία
- Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας
- Αδύναμο A.I.
- Εξαφάνιση των agents
- Αδιάφορος μηχανισμός διπλωματίας και ενδοκρατικών δολοπλοκιών

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8

Ένα συναρπαστικό “δείγμα” μιας πολυαγαπημένης σειράς που στηρίζεται γερά στο δοκιμασμένο gameplay του.

Γιάννης Μοσχονάς

 

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Pyre' in the forum. 2 weeks ago

Το πρώτο πράγμα που μας τράβηξε στο Pyre είναι η πρωτοτυπία του. Ο τελευταίος απολαυστικός συνδυασμός Sports - Strategy - RPG που παίξαμε ήταν το Blood Bowl 2. Σε αντίθεση με εκείνο, το Pyre ρίχνει το βάρος του στο πλούσιο σενάριο και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και περιορίζει το αθλητικό - στρατηγικό κομμάτι στις μάχες. Το ευρύτατο roster μας έδωσε την ευκαιρία για πολλούς πειραματισμούς στην σύνθεση της τέλειας ομάδας μας και τα game mechanics του αγώνα σηκώνουν πολλούς πειραματισμούς και στρατηγικές κινήσεις.

Read More...

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Total War: Thrones of Britannia' in the forum. 2 weeks ago

Μετρώντας ένα ταπεινό εξάωρο μέχρι στιγμής στο Thrones of Britannia, έχουμε εντοπίσει ένα σωρό απολαυστικά στοιχεία του. Οι πολιορκίες ξεχειλίζουν από μεγαλοπρέπεια και ρεαλισμό ενώ οι πολύνεκρες μάχες διεξάγονται σε μια μεγάλη ποικιλία τοπίων. Νιώθουμε ότι το Thrones είναι από τα ευκολότερα Total War, με το A.I. να στέκεται άτολμο απέναντι στις αρπακτικές μας διαθέσεις. Επίσης μας στενοχωρεί η απουσία των agents που έχουμε συνηθίσει στην σειρά. Η προέλαση μας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Read More...

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Pinball FX3' in the forum. 2 weeks ago

Pinball FX3 Review

Παρά τις δεκάδες ώρες που έχουμε καταθέσει με χαρά στα τραπέζια του Pinball FX3, αισθανόμαστε ότι στεκόμαστε ακόμα στην κορυφή ενός απίστευτα εθιστικού "παγόβουνου". Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για το καλύτερο φλίπερ που έχουμε παίξει, ένα αριστούργημα που κατορθώνει να εξομοιώσει σχεδόν τέλεια την εμπειρία του πραγματικού παιχνιδιού.

Read More...

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Frostpunk' in the forum. 2 weeks ago

Frostpunk Review

Παγώνουν τα κοκαλάκια του ψηφιακού πλήθους που διοικούμε στο Frostpunk αλλά η εσωτερική μας θερμότητα ανεβαίνει ολοταχώς χάρη στο υπέροχο gameplay. Εκτός από την κατεξοχήν ευφυΐα, μας υποχρεώνει να στρατολογήσουμε και την συναισθηματική μας ευφυΐα, προσπαθώντας να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία από τις στάχτες της προηγούμενης.

Read More...

2 weeks ago
Pinball FX3 2 weeks ago

Μάγοι των Pinball ετοιμαστείτε για νέα high scores.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την εποχή που “επιτεθήκαμε” στα φλιπεράκια του Pinball FX 2, διψασμένοι για high scores και τρελές περιπέτειες. Οι 20 ώρες ενασχόλησης μαζί του κύλησαν... νεράκι και δεν κατόρθωσαν να χορτάσουν την άσβεστη δίψα μας για υψηλά σκορ. H εταιρεία ανάπτυξης και διανομής Zen Studios, η απόλυτη κυρίαρχος πλέον στον χώρο των ψηφιακών pinball, μαστόρευε εδώ και αρκετό καιρό το sequel του απολαυστικού της τίτλου. Τα περασμένα αριστουργήματά της (Pinball FX, Zen Pinball) είχαν την... τάση να κυκλοφορούν είτε για τις πλατφόρμες της Microsoft, είτε για τις κονσόλες των Sony – Nintendo. Η εν λόγω τακτική κατακερμάτιζε την τεράστια κοινότητα των παικτών, απαγορεύοντας στους κατόχους κονσολών και PC να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους.

Το Pinball FX 3 βάζει τέλος σε αυτή την αδικία. Κυκλοφορεί για όλες τις κονσόλες και τα PC, ανοίγοντας τις πόρτες για μια βαθμολογική σύγκρουση με ιλιγγιώδη νούμερα. Λαμβάνοντας υπόψη τους αγοραστές των τραπεζιών του περασμένου Pinball FX, το sequel περιλαμβάνει τα δεκάδες τραπέζια του, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Οι κάτοχοι του Pinball FX 2 μπορούν να επαναλάβουν τους άθλους τους στο Pinball FX 3 χωρίς επιπλέον κόστος. Ο εμπλουτισμός των παραδοσιακών κανόνων και η εμφάνιση νέων τραπεζιών με πασίγνωστα κινηματογραφικά και μη θέματα, εκτίναξε την πώρωση μας σε δυσθεώρητα ύψη.

pinball fx3 1

Καρχαρίες, εξωγήινοι και χρονομηχανές
Εισερχόμαστε στο Pinball FX 3, ανυπόμονοι να επιλέξουμε τραπέζι και να “σφυρηλατήσουμε” κάθε του γωνιά με την μπίλια μας. Μια ευχάριστη έκπληξη μας περιμένει. Μια ψηφιακή βοηθός με ασιατικά χαρακτηριστικά αναλαμβάνει τον ρόλο του οδηγού που θα μας “μεταφέρει” σε όλους τους νέους κανόνες. Με απόλυτη ικανοποίηση αντιλαμβανόμαστε σημαντικές αλλαγές στο σκηνικό. Μέσα στην ταπετσαρία των δεκάδων τραπεζιών που είχαμε ήδη αγοράσει, ξεπήδησε νέα στήλη με την επωνυμία Universal Pinball. Ακριβώς από κάτω μας περιμένουν τρεις από τις συναρπαστικότερες κινηματογραφικές εμπειρίες όλων των εποχών, τα Back to the Future, Jaws και E.T. The Extra Terrestrial. Προτού ακόμα μελετήσουμε τους νέους κανόνες, μπαίνουμε εναλλάξ και στα τρία.

Το τραπέζι Back to the Future αποτελεί ιδανικό “τοπίο” για να μαζέψουμε πόντους με το τσουβάλι. Μας ταξιδεύει σε όλες τις χρονικές περιόδους όπου έδρασε ο Marty McFly και ο εκκεντρικός επιστήμονας Doc Brown. Η κάθε περίοδος χωρίζεται σε τρεις αποστολές και ισάριθμα hurry up modes. Η μπίλια μας λειτουργεί σαν ρόπαλο του μπέιζμπολ, σφυροκοπώντας όλες τις εκδοχές του αντιπαθητικού Tannen (ο ανταγωνιστής του McFly σε όλα τα φιλμ). Τα multiballs είναι συχνό φαινόμενο γιατί η τρύπα του flux capacitor είναι εύκολος στόχος. Η κίνηση και τα ειδικά εφέ του θρυλικού Delorean μας γέμισαν χαρά, η αξέχαστη μουσική του Alan Silvestri συνόδευε την δράση και το ταξίδι της μπίλιας μας πάνω στο απίθανο skateboard του McFly μας γέμισε αναμνήσεις.

http://www.youtube.com/watch?v=RTrxdRL6K8w

Μετά την φιέστα απολαύσεων επιστημονικής φαντασίας που μας χάρισε το Back to the Future, πέσαμε στα... βαθιά. Τα νερά του τραπεζιού Jaws υπήρξαν πολύ αφιλόξενα για την μπίλια μας. Οι διαδρομές τους είναι στενές και απαιτούν τρομακτική επιδεξιότητα για να πετύχουμε το κελί, τα βαρέλια, την σημαδούρα και όλα τα “αξεσουάρ” του τραπεζιού. Ο ρόλος της τύχης εκμηδενίζεται στην προσπάθεια μας να ενεργοποιήσουμε τις αποστολές του καρχαρία. Τα γράμματα του ονόματός του βρίσκονται στα πιο επικίνδυνα σημεία του τραπεζιού, τα τέσσερα outlanes. Τα δύο εξ’ αυτών οδηγούν την μπίλια στον χαμό της συνεπώς, για να τα “ανάψουμε”, πρέπει πρώτα να έχουμε ενεργοποιήσει τα kickbacks που θα επιστρέψουν την μπίλια στο παιχνίδι ή να έχουμε extra ball. Παραμερίζοντας την δυσκολία του, το Jaws table ξεχωρίζει για το όμορφο θαλασσινό του design και το εύκολο skillshot που μας βάζει να χτυπήσουμε με την μπίλια μας το περιπλανώμενο πτερύγιο του φονικού πρωταγωνιστή.

Όσες δεκαετίες και αν περάσουν, δεν πρόκειται να αντικρίσουμε ποτέ τον διάσημο E.T. που δημιούργησε η γόνιμη φαντασία του Steven Spielberg χωρίς να δακρύσουμε, ενθυμούμενοι το κλάμα που ρίξαμε παιδάκια όταν είδαμε την ταινία στο σινεμά. Το τραπέζι του E.T. ξεχειλίζει από οπτικά ερεθίσματα της ταινίας και οι διαδρομές του έχουν ικανοποιητικό φάρδος. Το διαστημόπλοιο του χαριτωμένου εξωγήινου είναι ο πιο επικερδής στόχος του τραπεζιού γιατί ενεργοποιεί τις βασικές αποστολές. Αυτές είναι αρκετά εύκολες και ασχολούνται με την προσπάθεια του E.T. να αποφύγει τις διωκτικές αρχές και να επιστρέψει σώος στον πλανήτη του. Το wizard mode που είναι και ο απώτερος στόχος μας είναι κομματάκι δύσκολο διότι προϋποθέτει την ενεργοποίηση των πέντε outlanes.

pinball fx3 2

Το πρώτο Pinball – RPG στην ιστορία
Σε αντίθεση με πολλές πτυχές της καθημερινότητας, οι κανόνες στα video games δεν λογίζονται ως καταπίεση, αντίθετα αποτελούν τον βασικό παράγοντα ευχαρίστησης. Οι κανόνες του παιχνιδιού στο Pinball FX 2 ήταν οι γνωστοί ενός φλίπερ, να μαζέψουμε τεράστιο αριθμό από πόντους και να ολοκληρώσουμε όλα τα modes ενός τραπεζιού. Στο Pinball FX 3 το κομμάτι της προόδου έχει εμπλουτιστεί με καταπληκτικά αποτελέσματα. Οι πόντοι λογίζονται πλέον σαν xp που συσσωρεύονται ανά τραπέζι και αποδεσμεύουν ένα σωρό εκπληκτικά bonuses. Αμέσως αμέσως μας δίνεται ένα πανίσχυρο κίνητρο για να ασχολούμαστε ακατάπαυστα ακόμα και με τα δυσκολότερα τραπέζια. Τα αντιμετωπίζουμε πλέον όχι σαν μηχανήματα παραγωγής σκορ αλλά σαν χαρακτήρες σε RPG που αναβαθμίζονται συστηματικά.

Η συσσώρευση αστρονομικών ποσών από xp χαρίζει στα τραπέζια μας έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό από αστέρια, τα οποία με την σειρά τους ανεβάζουν το επίπεδο του Table Mastery. Το τελευταίο είναι μια μπάρα που καταγράφει την τεράστια προσπάθεια που έχουμε καταβάλει και μας χαρίζει ένα μικρό αριθμό πανέμορφα σχεδιασμένων μοντέλων των ηρώων ενός τραπεζιού. Τι ηδονή να περιφερόμαστε στα έπαθλα του Table Mastery, να στριφογυρίζουμε και να ζουμάρουμε στα fully animated κορμιά του Thor, του Yoda, του BB – 8, του Facehugger από τα Alien και δεκάδων αγαπημένων μας χαρακτήρων.

pinball fx3 3

Η απόλαυση των θαυμάσιων ηρώων απαιτεί xp με το τσουβάλι, δηλαδή αστρονομικό αριθμό από πόντους. Έχει γίνει δεύτερη φύση μας ο πλουτισμός σε ψηφιακά pinball tables μετά από δεκάδες ώρες σε Pinball Arcade και Pinball FX2, αισθανόμαστε όμως άσχημα όποτε οι πόντοι μας δεν ξεπερνούν τα δέκα μηδενικά. Οι δημιουργοί του Pinball FX3 είναι φανατικοί pinball players σαν εμάς γιατί οι επιλογές τους δείχνουν το πόσο μας νιώθουν. Μια παρτίδα pinball μας θέλει να σφυροκοπούμε ανελέητα με την μπίλια μας τα bumpers, να πετυχαίνουμε skillshots με τον ιδρώτα μας, να σαρώνουμε διαδοχικά τις διαδρομές του τραπεζιού. Εκτελώντας όλα αυτά τα θαυμάσια ενεργοποιούμε και, ακολούθως, ανεβάζουμε levels στις έξι passive αναβαθμίσεις που διαθέτει το κάθε τραπέζι. Το level cap έκαστης αναβάθμισης είναι το δέκα, ένας αριθμός που φαντάζει μικρός. Ευτυχώς για εμάς, η ποσοστιαία αύξηση του σκορ που αποφέρουν οι δραστηριότητές μας είναι δραματική.

Ενόσω φουσκώνουμε το σκορ μας σαν μεγιστάνες του pinball, βλέπουμε ότι όλα τα τραπέζια διαθέτουν και τρία wizard power, τα slow motion, rewind και score boost. Σε αντίθετη με τις passive αναβαθμίσεις, τα wizard power απαιτούν την απευθείας αλληλεπίδραση μας με το τραπέζι και μπόλικη δεξιοτεχνία. Το πλήκτρο X προστίθεται στο οπλοστάσιο μας και ενεργοποιεί το wizard power που έχουμε επιλέξει για την τρέχουσα παρτίδα. Οι κανόνες λένε ότι μπορούμε να έχουμε ένα wizard power και δύο passive αναβαθμίσεις ανά παρτίδα άρα επιλέγουμε τα bonuses στα οποία είμαστε καλύτεροι.

Τσακίζοντας το high score ενός τραπεζιού, το παρακολουθούμε να του ανάβουν τα λαμπάκια και αισθανόμαστε ακριβώς σαν τους νικητές jackpot κουλοχέρη σε καζίνο.

Το αγαπημένο μας wizard power είναι το score boost. Σε τραπέζια με πληθωρικά bumpers, το δάχτυλο μας αναπαυόταν για αρκετά δευτερόλεπτα στο X και τα ποσά που κερδίζαμε από τις γκέλες της μπίλιας μας χαροποιούσαν. Το slow motion είναι μια ικανότητα κομμένη και ραμμένη για τραπέζια που απαιτούν τρομερή ευστοχία από την μπίλια μας, σαν το Jaws για παράδειγμα. Το rewind είναι μια δεύτερη ευκαιρία σε αναμονή, το ενεργοποιούμε όταν η μπίλια χάνει τον προσανατολισμό που της δώσαμε και κατευθύνεται προς την έξοδο του τραπεζιού, προς τον χαμό της.

Η απόκτηση των wizard powers περνά από τρεις σκληρές δοκιμασίες, μια νέα φανταστική προσθήκη του Pinball FX3. Η πρώτη δοκιμασία είναι και η δυσκολότερη αφού μας καλεί να επιβιώσουμε με μόνο μια μπίλια στην διάθεση μας. Η έξοδος της μοναδικής μας μπίλιας από το τραπέζι τερματίζει το challenge. Οι επόμενες δύο δοκιμασίες είναι ευκολότερες, υπό την προϋπόθεση να σκοράρουμε καλά στο εκάστοτε τραπέζι. Απαλλαγμένοι από το άγχος της χαμένης μπίλιας (παρέχουν άπειρα ball saves), στοχεύουμε τις πιο κερδοφόρες περιοχές του τραπεζιού και τις βομβαρδίζουμε με την μπίλια μας. Όλες οι δοκιμασίες έχουν σαν ανώτατο όριο τα 15 αστέρια και δίνουν μεγάλη ώθηση στο Table Mastery.

pinball fx3 4

Τα Steam Achievements είναι ένας πανίσχυρος κινητροδότης για να παλεύουμε σκληρά ακόμα και στα τραπέζια που δεν είναι του γούστου μας. Το achievement Nine zeros μας έκανε να γελάσουμε με την καρδιά μας. Το κερδίζουμε μόλις μαζέψουμε ένα δισεκατομμύριο πόντους συνολικά από όλα τα τραπέζια. Γελάσαμε γιατί αισθανθήκαμε σαν να είμαστε ο Bill Gates και κάποιος να μας έδωσε συγχαρητήρια που κερδίσαμε 10 δολάρια. Το ένα Δις είναι ασήμαντο για τους παθιασμένους κυνηγούς πόντων όπως εμείς, όταν φτάσουμε στο Τρις μπορεί και να εντυπωσιαστούμε. Τα achievements που μας απασχόλησαν είναι οι μοναδικοί άθλοι που μας προσφέρει το κάθε τραπέζι. Στο Portal καλούμαστε να περάσουμε τα 6 Test Chambers και να συντρίψουμε την GlaDOS. Στο Fallout πρέπει να φτάσουμε στο πέμπτο level. Στο Skyrim να φονεύσουμε έναν δράκο, στο DOOM να σκορπίσουμε τις δαιμονικές λεγεώνες με το θρυλικό BFG. Τα achievements δεν παρουσιάζουν την ίδια δυσκολία, ακολουθώντας το παράδειγμα των τραπεζιών δηλαδή όπου το καθένα ποικίλλει σε εμπόδια και παγίδες.

Ο καταβροχθιστής του ελεύθερου χρόνου
Η γεωγραφία ενός τραπεζιού είναι ο γνώμονας του επιπέδου δυσκολίας. Αντιμετωπίσαμε τραπέζια όπου τα skillshots εκτελούνται πανεύκολα και άλλα στα οποία δεν μπορέσαμε να σταυρώσουμε ούτε ένα. Η τοποθεσία των ρακετών, το εύρος του αποκρουστικού κενού που χάσκει ανάμεσα στις βασικές ρακέτες, έτοιμο να καταπιεί την μπίλια, η στενότητα των διαδρομών και τα ποικίλα εμπόδια, καθορίζουν το αν μπορεί να παραχθεί γρήγορα ένα καλό σκορ ή όχι. Λατρεύουμε τα Pinball FX (και τα Pinball γενικότερα) διότι δεν υφίσταται Α.Ι. συνεπώς η επιτυχία και η αποτυχία είναι καθαρά προσωπική μας υπόθεση. Πρώτη μας δουλειά η χειραγώγηση των physics. Αφού κατανοήσουμε την συμπεριφορά της μπίλιας σε συνάρτηση με την δύναμη και την γωνία του χτυπήματος που δέχεται από την ρακέτα, έχουμε πλέον την δυνατότητα να την στείλουμε στον στόχο της. Η τύχη παίζει πολύ μικρό ρόλο στις προσπάθειες μας. Είναι δυνατό να πιέζουμε μανιωδώς τα shift keys όταν η μπίλια ακουμπά τις ρακέτες μας και να μαζέψουμε μπόλικους πόντους. Ποτέ όμως δεν θα περάσουμε όλα τα modes ενός τραπεζιού, ειδικά το Wizard mode που είναι και ο απώτερος σκοπός μας.

pinball fx3 5
Όσοι λιώσαμε τα αγαπημένα μας τραπέζια στο Pinball FX2, φτάνοντας το Wizard mode, πιστεύαμε ότι τα εξαντλήσαμε και δεν επρόκειτο να ασχοληθούμε ξανά μαζί τους. Η ενσωμάτωση του table mastery, των challenges και των αναβαθμίσεων μας διέψευσε. Μαζί με τα achievements, αποκτήσαμε ένα ακλόνητο... άλλοθι για να παίζουμε χωρίς σταματημό την μια παρτίδα μετά την άλλη. Βλέποντας τα xp μας και το επίπεδο των τραπεζιών να ανεβαίνει, βιώσαμε την πασίγνωστη απόλαυση των Turn – Based Strategy “ένα... γύρο... ακόμα”. Μέχρι στιγμής το κοντέρ έχει καταγράψει 33 ώρες παιχνιδιού, χρόνος που μας φαίνεται ασήμαντος, απειροελάχιστος αναλογιζόμενοι πως, παρά τους πολλούς άθλους μας, δεν έχουμε κατορθώσει ακόμα να “εξαντλήσουμε” ούτε ένα τραπέζι. Η διάρκεια του Pinball FX3 στο χρόνο είναι τεράστια και αυξάνεται διαρκώς με την προσθήκη νέων τραπεζιών.

Είπαμε να περάσουμε μια βόλτα από τις διαδικτυακές αρένες για να δούμε το επίπεδο του συναγωνισμού. Το σύστημα των Tournaments δείχνει καλύτερο από τα Matchups. Στα τελευταία “χαλαστήκαμε” λίγο από την φτώχεια των τεσσάρων τραπεζιών που εμπλέκονται ανά βαθμολογική κλίμακα. Δεν διστάσαμε στιγμή να δοκιμαστούμε σε τραπέζια σαν τα Civil War και Fear Itself και τα πήγαμε αρκετά καλά. Το όλο σύστημα είναι απολαυστικό γιατί επιλέγουμε εμείς τον αντίπαλο με βάση το σκορ που έχει πετύχει και στην συνέχεια, παλεύουμε να το ξεπεράσουμε μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Μας ικανοποίησε η κατάταξη των συμμετεχόντων σε κατηγορίες με ονομασίες μεταλλίων (χάλκινο, ασημένιο, χρυσό) και το πλατινένιο που ταιριάζει καλύτερα σε δίσκο.

http://www.youtube.com/watch?v=2cZE66Z1Cxo

Αν είχε μεγαλύτερη ποικιλία τραπεζιών θα ήταν ισοδύναμο με τα εκπληκτικά Tournaments. Ο χαρακτηρισμός ταιριάζει στην κατηγορία που δεν βάζει χαζούς περιορισμούς και μας αφήνει να κάνουμε τα δικά μας. Η εύκολη λύση είναι να συμμετάσχουμε σε πρωτάθλημα άλλου και να βάλουμε τα δυνατά μας για να πετύχουμε μάξιμουμ σκορ. Το πρόβλημα είναι ότι παίζουμε με τους κανόνες εκείνου που έφτιαξε το πρωτάθλημα. Η καλύτερη λύση είναι να φτιάξουμε το δικό μας με τους ανάλογους κανόνες και να καθορίσουμε ότι θα διεξάγεται στο τραπέζι που αγαπάμε περισσότερο. Ότι και να επιλέξουμε, ο εθισμός μας στο παιχνίδι είναι εξασφαλισμένος.

Τα τραπέζια του Pinball FX3 είναι σχεδιασμένα με την μέγιστη κομψότητα. Το περιβάλλον τους είναι ένας μικρός κόσμος που ξεχειλίζει από ομορφιά, συνδυάζοντας την προσεκτικά σκιτσαρισμένη ταπετσαρία με ολόσωμους χαρακτήρες που κινούνται, χειρονομούν και μάχονται σκληρά με τους εχθρούς τους. Τα μάτια μας καταβροχθίζουν με βουλιμία τις δεκάδες λεπτομέρειες που συνθέτουν έκαστο τραπέζι και θαμπώνονται από τον φανταστικό φωτισμό. Τα animations και η κίνηση της μπίλιας είναι στρωτά και η τελευταία υπακούει απόλυτα στους νόμους της φυσικής. Τα πάντα αποδίδονται σε ανάλυση 1080p και 60 frames ώστε η μπίλια να κινείται ομαλά και με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τα dot matrix και τα action mini games, διακόπτουν το σφυροκόπημα της μπίλιας στο ταμπλό και μας δίνουν μερικά δέκατα του δευτερολέπτου για να προσαρμοστούμε σε αγώνες σκοποβολής, racing κόντρες, κυνήγι στόχων αλλά Asteroids και πολλά ακόμα. Την δίψα μας για δισεκατομμύρια πόντους φουντώνει η μουσική υπόκρουση από τις αγαπημένες μας ταινίες και οι πασίγνωστες ατάκες που εκτοξεύουν οι voice actors.

pinball fx3 6

Παραδιδόμαστε στην λατρεία της ασημένιας μπίλιας
Το Pinball FX3 δεν αποτελεί απλά το καλύτερο Pinball της αγοράς αλλά και ένα video game που διαθέτει μακροχρόνια δυναμική χάρη στην αδιάκοπη κατασκευή νέων τραπεζιών. Η εμπειρία που μας παρέχει είναι τόσο κοντά στην φυσική μορφή του φλίπερ ώστε μονάχα η αίσθηση της αφής μένει μερικώς ανικανοποίητη. Το πληκτρολόγιο δεν μπορεί να συγκριθεί με το τεράστιο μηχάνημα που χτυπάμε, σπρώχνουμε και πέφτουμε πάνω του σαν παλαιστές, προσπαθώντας να επηρεάσουμε την πορεία της μπίλιας με όλη την φυσική μας υπόσταση. Αν βάλουμε την ολόσωμη δυναμική του αληθινού Pinball στην άκρη, οι υπόλοιπες αισθητήριες απολαύσεις που προσφέρει, είναι πανομοιότυπες.

Το περιβάλλον ξεχειλίζει από χρώματα, σχήματα και ήχους, διεγείροντας στο έπακρο τα μάτια, τα αυτιά και το νου μας. Κάθε παρτίδα είναι απρόβλεπτη, μπορεί να τελειώσει σε μερικά δευτερόλεπτα ή να κρατήσει δεκάδες λεπτά συσσώρευσης πόντων. Η αναβάθμιση των τραπεζιών μας δίνει μια πανίσχυρη ώθηση για να μαχόμαστε μέχρι τελευταίας μπίλιας, προσπαθώντας να μάθουμε καλά όλα τα κόλπα ενός τραπεζιού Τα περισσότερα τραπέζια αντλούν την θεματολογία τους από φανταστικούς ήρωες του σινεμά, των video games και των comics, επιτρέποντάς μας να νιώσουμε αντιπρόσωποί τους, συμμετέχοντες στις περιπέτειες που αγαπήσαμε. Η δωρεάν μορφή του μας αφήνει να επιλέξουμε εμείς το πόσα ευρώ θα ξοδέψουμε στην εποχή της... αδεκαρίας που διανύουμε, να αποκτήσουμε τα τραπέζια που έχουν την μεγαλύτερη αξία για εμάς. Με αυτή την μέθοδο, το κόστος του Pinball FX3 εξαρτάται από το μέγεθος του πορτοφολιού μας, αντί να μας υποχρεώνει να πληρώσουμε προκαθορισμένο αντίτιμο.

Θετικά:
- Μεγάλη ποικιλία φανταστικών τραπεζιών με αγαπημένη θεματολογία
- Συναρπαστικό σύστημα αναβάθμισης που μας σπρώχνει να παίζουμε ασταμάτητα
- Εκπληκτικά γραφικά και animations για το είδος
- Τεράστια αντοχή στον χρόνο
- Τέλειος χειρισμός
- Δωρεάν μεταφορά των τραπεζιών που αποκτήσαμε στο Pinball FX2
- Βαθμολογική σύγκριση παικτών από όλες τις πλατφόρμες
- Συνεχής ανανέωση του περιεχομένου με νέα τραπέζια

Αρνητικά:
- Κοστοβόρα η αγορά όλων των εκπληκτικών τραπεζιών

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.7

Ένα μεγάλο βήμα της αγαπημένης μας σειράς προς την τελειότητα.

Γιάννης Μοσχονάς

2 weeks ago
Notification