Syberia II (PC, Xbox, PS2)

Hot
jammamon
REVIEWED ON PC   Xbox   PS2  

Syberia II
Το τέλος ενός αξέχαστου ταξιδιού

Site: Κλικ εδώ



Το 2002 ήταν η χρονιά του Syberia και η Microids είχε ήδη προγραμματίσει το sequel του. Δύο χρόνια αργότερα, το Syberia 2 κλείνει τον κύκλο της σειράς και η Kate Walker κάνει μια τελευταία τιμητική εμφάνιση για να πέσει έτσι η αυλαία σε ένα ιστορικό Adventure. Κι αυτή τη φορά δεν είναι πια η Kate που ξέραμε στο πρώτο μέρος, αλλά μια πολύ πιο θαρραλέα και αποφασιστική γυναίκα που ξέρει πλέον τι θέλει και που τίποτα δεν θα μπει ανάμεσα σε αυτήν και στο όνειρό της. Αν το πρώτο μέρος μας μίλησε για το δρόμο της καρδιάς, το δεύτερο μέρος μας μιλάει για την ψυχική δύναμη ενός ανθρώπου που ξεπερνάει τον εαυτό του για να πετύχει το στόχο του και να αγγίξει το όνειρο. Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το μύθο.

Σενάριο
Μετά το τέλος του πρώτου Syberia, η Kate Walker έχει φτάσει στον προορισμό της και πλέον έχει βρει τον αινιγματικό και ελαφρώς παρανοϊκό Hans Voralberg. Στο Syberia 2, η πρωταγωνίστριά μας αποφασίζει να μπει στο τρένο που έχει πάρει ο Hans, να αφήσει πίσω την καριέρα της και να αφοσιωθεί πλέον στην αναζήτηση του μυθικού νησιού Syberia που της περιέγραψε ο γέρος εφευρέτης και που όλοι θεωρούν μύθο. Το παιδικό όνειρο του Hans είναι να πάει μια μέρα στο νησί αυτό και να βρει τα προϊστορικά μαμούθ, την ύπαρξη των οποίων (όσοι θυμούνται από το πρώτο μέρος) είχε αποκλείσει κατηγορηματικά ο συμπαθέστατος καθηγητής παλαιοντολογίας.

H Kate, ο Hans και ο απίστευτος μηχανικός βοηθός του Oscar, θα ταξιδέψουν παρέα μέσα από παγωμένες εκτάσεις προκειμένου να ανακαλύψουν τον τόπο αυτό. Η υπόθεση αρχίζει ακριβώς από το σημείο που σταμάτησε το Syberia, δηλαδή μέσα στο τρένο, στο δρόμο προς το μυθικό νησί. Βέβαια, το να φτάσουν η Kate και ο Hans στον προορισμό τους δεν θα είναι όπως αντιλαμβάνεστε το πιο εύκολο πράγμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Kate θα αντιμετωπίσει προκλήσεις και εμπόδια που ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα του πρώτου μέρους.



Τα πράγματα αυτή τη φορά δυσκολεύουν για την Kate αλλά τώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μεγαλύτερους κινδύνους και εμπόδια γιατί είναι πλέον πιο δυνατή από ποτέ. Το παιχνίδι καθ’ όλη τη διάρκειά του, αντιπαραθέτει με τη μορφή βίντεο το ταξίδι της Kate και την ζωή που άφησε πίσω της στη Νέα Υόρκη. Φαίνεται ότι το παρελθόν την καταδιώκει, αλλά η ηρωίδα μας έχει ήδη τραβήξει το δρόμο της. Αυτή η περιπέτεια που ζει τώρα έχει γίνει ταυτόχρονα και όνειρο της. Η πρώτη πόλη που θα συναντήσετε είναι αυτή του Romansburg και θεωρείται το τελευταίο ίχνος πολιτισμού πριν την απέραντη τούνδρα της παγωμένης Σιβηρίας.

Το Syberia 2 απευθύνεται κυρίως σε όσους αγάπησαν το πρώτο μέρος, καθώς το παιχνίδι έχει μια συνέχεια στο σενάριό του. Σαφώς και υπάρχει μια αφήγηση των όσων προηγήθηκαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Συγκεκριμένα, στην εισαγωγή υπάρχει ένας διάλογος που εξηγεί πως ακριβώς βρέθηκε η ηρωίδα εκεί που είναι, αλλά πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες για την ψυχοσύνθεσή της παραμένουν αναπάντητες. Συνεπώς, αν κάποιος δεν έχει παίξει το πρώτο Syberia, καλά θα κάνει να αρχίσει από εκεί.

Πέρα απ’ όλα αυτά, το σενάριο του παιχνιδιού δεν είναι τόσο καλοδουλεμένο όσο του πρώτου μέρους. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά ενδιαφέρον, αλλά υπάρχουν κάποιες βαρετές φάσεις που δεν «κολλάνε» στην υπόθεση όπως για παράδειγμα τα cutscenes που εμφανίζουν έναν ντετέκτιβ. Το σενάριο του Syberia 2 αφορά περισσότερο τον Hans Voralberg παρά την Kate, με ότι αυτό συνεπάγεται. Κάποιοι θα το βρουν πρωτότυπο ενώ κάποιοι άλλοι ίσως απογοητευτούν. Το παιχνίδι πάντως δεν μας εξηγεί πλήρως τους λόγους για τους οποίους η Kate αφιερώθηκε στην αναζήτηση αυτή. Πέρα από τις παραφωνίες που προαναφέραμε, το αποτέλεσμα είναι άνω του μετρίου. Δεν χαρακτηρίζαμε σε καμία περίπτωση το σενάριο ως κακό, απλά υπολείπεται σε σύγκριση με την ποιότητα του πρώτου μέρους.

Gameplay
Στο Syberia 2 η Kate εμφανίζεται πλέον διαφορετική. Στο πρώτο μέρος έμοιαζε κάπως χαμένη, αλλά αυτή τη φορά παρατηρείται ότι τόσο η αυτοεκτίμηση όσο και η υπερηφάνεια της έχουν ανέβει αισθητά. Αυτό φαίνεται από τους διαλόγους της με άλλα πρόσωπα και γενικά από τις ατάκες της που δείχνουν πλέον μεγαλύτερο θάρρος και τόλμη, κάτι που δύσκολα βλέπει κανείς σε μια γυναίκα. Πλέον, ξεπερνάει καθημερινά τον εαυτό της αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία κάθε αναποδιά. Άλλωστε, η ηρωίδα μας πήρε της αποφάσεις της και πλέον δρα ανεξάρτητη, έχοντας το ίδιο όνειρο με τον Hans Voralberg.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού έχει ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το πρώτο μέρος. Καταρχήν ο κέρσορας έχει άλλη οπτική ώστε να αλλάζει διακριτικά σχήμα όταν βρεθεί πάνω από κάποιο hot spot που θα σας βοηθήσει στην επίλυση γρίφου. Επιπλέον, οι διάλογοι που θα ειπωθούν καταγράφονται στο σημειωματάριό σας και μόλις εξαντλήσετε ένα θέμα συζήτησης τότε αυτό εξαφανίζεται από το σημειωματάριο, κάτι που θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση και να μην επανέρχεστε σε θέματα που έχουν ξανασυζητηθεί. Πρακτικά, στο Syberia 2 δεν θα ξανακούσετε τα ίδια λόγια δύο φορές. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και αρνητικό, από την άποψη του ότι μπορεί να μην θυμάστε κάτι σημαντικό που σας είχε πει κάποιος χαρακτήρας και που ενδεχομένως θα σας είναι χρήσιμο για την συνέχεια.

Μία ακόμη αλλαγή είναι ότι πλέον δεν θα χρησιμοποιείτε τόσο πολύ το κινητό τηλέφωνο (άλλωστε στη Σιβηρία είναι δύσκολο να βρεις σήμα!). Θα υπάρχουν όμως για άλλη μια φορά πολυάριθμα έγγραφα τα οποία θα πρέπει να διαβάσετε, διότι εκτός από την βαρύτητα που έχουν, προσδίδουν και μεγαλύτερο βάθος στο σενάριο. Κατά τα λοιπά έχουμε για άλλη μια φορά έναν απλό point and click χειρισμό, όπου θα πρέπει να συνδυάσετε αντικείμενα και χαρακτήρες για να βρείτε τη λύση των γρίφων.





Η πλοκή ακολουθεί αυτή τη φορά μια γραμμική κλιμακωτή πορεία και αυτό άλλωστε αναπαρίσταται στο παιχνίδι με το ταξίδι στο τρένο. Η επιλογή αυτή αποδεικνύεται σωστή με την έννοια ότι από ένα σημείο και μετά εντείνει την ατμόσφαιρα και σας βυθίζει σ’ αυτή. Ο Hand Voralberg άλλωστε δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του, οπότε υπάρχει μια αίσθηση επείγουσας κατάστασης. Υπάρχει όμως και μια αρνητική συνέπεια, διότι η γραμμική πλοκή δεν σας δίνει ποτέ την ευκαιρία να κάνετε κάποια σημαντική επιλογή που θα επηρεάσει τη συνέχεια. Δεν θα βρείτε υποσενάρια ή εναλλακτικά φινάλε. Θα καταφέρετε είτε να προχωρήσετε μπροστά, είτε να παραμείνετε στάσιμοι σε κάποιο γρίφο. Το φινάλε του παιχνιδιού πάντως, αξίζει να το δείτε και σε κάθε περίπτωση δεν θα σας απογοητεύσει, ούτε θα αφήσει ερωτηματικά για συνέχεια, όπως αυτό του πρώτου μέρους.

Δράση-Γρίφοι
Όσον αφορά στη δράση του παιχνιδιού, θα έχετε να αντιμετωπίσετε περισσότερες απανωτές και αναπάντεχες ανατροπές που αναμένεται να κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο μέχρι το τέλος. Οι νέες περιοχές συνδέονται μεταξύ τους κάπως ιδιόμορφα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει λογική πίσω από τη σύνδεσή τους. Όσο πλησιάζετε προς το τέλος του ταξιδιού, εκτός από την μελαγχολία που θα νιώσετε επειδή θα καταλαβαίνετε ότι το παιχνίδι τελειώνει, θα αυξάνεται ανάλογα και η ανυπομονησία και η περιέργειά σας για το τέλος της υπόθεσης.

Οι γρίφοι του Syberia 2 χαρακτηρίζονται και πάλι από μεγάλη αυθεντικότητα και φαντασία, ενώ κινούνται στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας με το 1. Αν δηλαδή καταφέρατε να τερματίσετε το αρχικό Syberia τότε το πιθανότερο είναι για άλλη μια φορά να μην δυσκολευτείτε και με το 2. Τα είδη των γρίφων είναι ανάλογα με αυτά του πρώτου μέρους. Απαιτούν δηλαδή παρατηρητικότητα και συλλογή πληροφοριών. Εξαίρεση αποτελούν οι γρίφοι συνδυασμών αντικειμένων στο inventory. Παρ’ όλα αυτά, ένα βασικό πρόβλημα στους γρίφους Syberia 2 είναι το λεγόμενο pixel hunting. Ενώ στο πρώτο μέρος μπορούσατε να αναγνωρίσετε σε κάθε οθόνη τα σημαντικά αντικείμενα, στο δεύτερο παιχνίδι αυτό αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο. Θα υπάρξουν δηλαδή φάσεις όπου θα ψάχνετε παντού με το mouse προσπαθώντας να ανακαλύψετε που είναι κρυμμένο το αντικείμενο που θέλετε.

Γραφικά
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι αυτή τη φορά πιο προσεγμένα στην όψη. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται η τρίτη έκδοση της μηχανής γραφικών Virtools (στο πρώτο μέρος είχαμε την έκδοση 1.3). Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πολύ όμορφη απεικόνιση χιονισμένων τοπίων. Τα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα το χιόνι και ο άνεμος, κάνουν για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία τους. Παράλληλα, το animation των χαρακτήρων και ιδιαίτερα της Kate, έχει βελτιωθεί σημαντικά.


Τα cutscenes που θα συναντήσετε ξεπερνούν σε αριθμό τα αντίστοιχα βίντεο του προγενέστερου μέρους και λόγω της υψηλότερης ποιότητάς τους είναι άξια θαυμασμού. Ένα αρνητικό στοιχείο που πιθανόν μπορεί να προσάψει κανείς στα βιντεάκια είναι η μικρή τους διάρκεια. Γενικά τις εντυπώσεις κλέβουν και πάλι οι δημιουργίες του Hand Voralberg, αλλά αυτή τη φορά υπάρχει και μια μυστηριώδης φυλή η οποία αναπαρτίσταται άκρως πειστικά. Στο δεύτερο Syberia θα περιπλανηθείτε περισσότερο σε φυσικά περιβάλλοντα, ενώ θα επισκεφτείτε και πολύ όμορφους οικισμούς. Το δύσκολο κατόρθωμα για τους προγραμματιστές στον τομέα των γραφικών είναι ότι κάποια στοιχεία (όπως για παράδειγμα το νερό) φαίνονται άκρως ρεαλιστικά, ενώ άλλα στοιχεία θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Επί του συνόλου, οι δύο αυτές τάσεις δένουν αρμονικά μεταξύ τους και παράγουν μια αισθητική που δεν συναντάμε συχνά στα games.

Το Syberia II είναι ίσως το κύκνειο άσμα των point and click adventures και η ιδανικότερη συνέχεια που θα μπορούσαμε να περιμένουμε.


Η σπουδαιότερη αλλαγή αφορά τα animations. Η κίνηση της Kate είναι πολύ πιο φυσική, ενώ αξίζει να αναφέρουμε μία σημαντική που αφορά την αδρανή στάση της ηρωίδας. Όταν δεν της δίνετε κάποια εντολή για να κινηθεί κάπου, τότε έχοντας στάση αδράνειας θα αρχίσει να κάνει ορισμένες αμήχανες κινήσεις που συνηθίζονται περισσότερο σε γυναίκες. Θα αρχίσει να ζεσταίνει τα χέρια της, να ασχολείται με την εμφάνισή της, να κάνει σχόλια για το κρύο ή ακόμα και να φτερνίζεται. Αυτό την κάνει πλέον να μοιάζει πιο ρεαλιστική και πιο ανθρώπινη σε σχέση με πριν.

Ήχος
Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο στο Syberia 2 είναι τα ηχητικά εφέ, τα οποία δένουν τέλεια με το σιβηρικό περιβάλλον και του δίνουν ζωή. Οι φωνές των πουλιών και ο ήχος του τρένου είναι δύο προσεγμένοι τομείς, ενώ το μόνο στοιχείο που μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους είναι η ομιλία ορισμένων χαρακτήρων που μοιάζει από ψεύτικη έως υπερβολική.



Τα ηχητικά εφέ έχουν υποστεί διάφορες απρόσμενες αλλαγές. Σε άλλα σημεία βελτιώθηκαν και σε άλλα υποβαθμίστηκαν. Για να γίνουμε πιο σαφείς, βελτιώθηκαν για παράδειγμα οι ήχοι της φύσης, όπως και το περπάτημα των χαρακτήρων στα διάφορα είδη εδάφους, αλλά αφαιρέθηκαν για άγνωστους λόγους οι μικροί, καθημερινοί ήχοι κίνησης. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα οι ήχοι όταν η Kate βάζει κάποιο έγγραφο στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν της ή ορισμένες επαναλήψεις ήχων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Υπάρχουν όμως και άλλα απρόσεκτα σημεία, όπως εκείνα στα οποία η Kate περπατάει και που (υπό άλλες συνθήκες) θα έπρεπε να βγάζουν διαφορετικό ήχο.

Η μουσική του παιχνιδιού κινείται σε ένα στυλ χαμηλού προφίλ, ανάλογο με αυτό του πρώτου μέρους. Τουλάχιστον είναι κατά γενική ομολογία λίγο πιο χαρούμενη από την μελαγχολία των κομματιών που είχαμε συνηθίσει. Υπάρχει επίσης μια διαφοροποίηση στο τι θα ακούτε, η οποία εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.



Επίλογος
Ώρα να αποχαιρετίσουμε μία από τις καλύτερες σειρές στον χώρο των Adventures. Το δεύτερο Syberia μπορεί να μην έχει την πρωτοτυπία του προκατόχου του, όμως αποτελεί έναν άξιο διάδοχο καθώς περιέχει εξίσου συγκινητικές στιγμές και αναπάντεχη εξέλιξη πλοκής. Το δεύτερο αυτό μέρος θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερο, αλλά κάποιες λεπτομέρειες σε συνδυασμό με το ασθενέστερο σενάριο το εμποδίζουν. Υπάρχουν στοιχεία που αφαιρέθηκαν από το πρώτο μέρος τα οποία ήταν ενοχλητικά και υπάρχουν και κάποια στοιχέια που ήταν θετικά, ιδίως όσον αφορά το σενάριο. Επί της ουσίας, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το δέσιμο που θα νιώσετε με την Kate Walker θα είναι εξίσου έντονο. Εν κατακλείδι, οι φανατικοί των Adventures χρωστάτε στον εαυτό σας να παίξετε και τα δύο Syberia. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που κάποιοι από εσάς ψάχνετε να ξεφύγετε με κάτι ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες.

Θετικά:
- Μικροβελτιώσεις στις αντιδράσεις των χαρακτήρων
- Ενδιαφέρουσα εξέλιξη σεναρίου

Αρνητικά:
- Οι χαρακτήρες θα μπορούσαν να είναι πιο ολοκληρωμένοι.
- Τα χιονισμένα τοπία καταντούν μονότονα
- Το pixel hunting καταντάει ορισμένες φορές εκνευριστικό.

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.4

Η ιστορία ενός μύθου ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χάρης Αποσπόρης , Γιώργος Σουβατζίδης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Βαλάντης (Level 13) 18/03/2010 16:41
Το 'να καλύτερο απ' τ' άλλο!!Ήχος σούπερ, γραφικά τέλεια, γρίφοι απολαυστικοί..Π αράδειγμα προς μίμηση σε sequel adventure παιχνιδιών!!
#2 wiifiter 11/02/2011 17:03
"Η ιστορία ενός μύθου ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο". Πραγματικά, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω σε αυτό.
Score 8.4
8.61 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: MC2-Microids
Publisher: XS Games, LLC
Διάθεση:
Players:
Requirements: 64MB RAM, Επεξεργαστής 350 MHz, Κάρτα γραφικών 16 MB, CD-Rom 16x, 400MB HD
Demo: Download
Release Date: 30/3/2004
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification