• Previews
  • Halo 5: Guardians: Multiplayer beta preview

Halo 5: Guardians: Multiplayer beta preview

Hot
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
 
0.0 ()
1
Halo 5: Guardians: Multiplayer beta preview

Halo 5: Guardians: Multiplayer beta preview

Επιστροφή στις ρίζες του Halo μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα.

H σειρά Halo δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς τα τελευταία 13 χρόνια μας έχει χαρίσει αμέτρητες συγκινήσεις. Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε το μεγαλείο του Halo: Combat Evolved, μιας δημιουργίας που έθεσε τα στάνταρ των console FPS, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο διάδοχός του, το Halo 2 δηλαδή, προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά βάση στο online multiplayer που προσέφερε, το οποίο αναδείχθηκε περαιτέρω από την -τότε- πρωτοπόρα υπηρεσία Xbox Live. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι μηχανισμοί του multiplayer εξελίχθηκαν, τόσο από την Bungie, όσο και από την 343 Industries, εντούτοις αρκετοί σκληροπυρηνικοί φίλοι της σειράς δεν είδαν με καλό μάτι τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στα Halo: Reach και Halo 4 (armor abilities και loadouts). Αρκετοί μάλιστα εξ' αυτών υποστήριζαν ότι η online εμπειρία άρχιζε να θυμίζει επικίνδυνα την αντίστοιχη της σειράς Call of Duty.

Ας αφήσουμε όμως προς το παρόν το ζήτημα αυτό για να επικεντρωθούμε στο Halo 5: Guardians, το οποίο αναμένεται στο τέλος της χρονιάς. Κακά τα ψέμματα η προσμονή μας για το πέμπτο κεφάλαιο της σειράς είναι μεγάλη, όχι μόνο για το single-player campaign του, αφού πέρα από τον Master Chief θα δούμε και έναν δεύτερο playable χαρακτήρα (Agent Lock), αλλά και για το multiplayer του. Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετούς μήνες για να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα, αλλά για το δεύτερο έχουμε ήδη απτά στοιχεία από την multiplayer beta που διεξήχθη από τις 29 Δεκεμβρίου (από τις 19 για όσους είχαν early access) μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου 2015. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα λέγαμε ότι η 343 Industries άκουσε όσους είχαν παράπονα για το multiplayer των Halo: Reach και Halo 4 επιστρέφοντας στις ρίζες των πρώτων Halo. Το κυριότερο όμως είναι ότι η επιστροφή αυτή συντελείται μέσα από μια φρέσκια προσέγγιση.

halo-5-beta-preview-1

Αγνή Halo εμπειρία
Κατά την διάρκεια της multiplayer beta είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τρία modes, το Slayer, το Breakout και το Strongholds σε διάφορα maps. Όλα τα modes είναι της μορφής 4 vs. 4, ενώ το κάθε match διαρκεί 12 λεπτά. Το Slayer είναι το κλασικό team deathmatch της σειράς Halo, ενώ στο Strongholds θα πρέπει να καταλάβετε συγκεκριμένα στρατηγικά σημεία στον χάρτη. Το Breakout θα λέγαμε ότι αποτελεί μια παραλλαγή του Slayer και η μόνη ειδοποιός διαφορά είναι ότι αν πεθάνετε δεν κάνετε respawn.

To πρώτο στοιχείο που παρατηρήσαμε είναι ότι τα armor abilities έχουν καταργηθεί και παράλληλα δεν υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσετε το loadout σας πριν από μια online αναμέτρηση. Κοινώς όλοι οι παίκτες κάνουν spawn στον εκάστοτε χάρτη με τον ίδιο εξοπλισμό. Για παράδειγμα και οι οχτώ παίκτες ξεκινούν με Assault Rifle ή Battle Rifle, το Magnum και δύο χειροβομβίδες. Φυσικά υπάρχουν αρκετά ακόμη όπλα διασπαρμένα σε διάφορα σημεία του χάρτη, αλλά και δύο power weapons, τα όποια όπως είναι αναμενόμενο αναδεικνύονται σε... μήλο της Έριδος για τις δύο ομάδες, καθώς όποια καταφέρει να τα αξιοποιήσει έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

halo-5-beta-preview-2

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό το multiplayer DNA του Halo 5: Guardians είναι παραπλήσιο με αυτό των τριών πρώτων κεφαλαίων της σειράς. Η 343 Industries δεν αρκείται όμως μόνο σε αυτό, αλλά αντίθετα μπολιάζει τον παραδοσιακό πυρήνα των Halo με αρκετούς μηχανισμούς που ενδεχομένως αρχικά να σας ξενίσουν. Σε πρώτη φάση η στολή του Spartan σας είναι εφοδιασμένη με ένα jetpack που σας επιτρέπει να αιωρηθείτε στον αέρα για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να πραγματοποιήσετε dashes σε διάφορες κατευθύνσεις. Με τον τρόπο αυτό δύναται να μετακινηθείτε με μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στον χάρτη, αλλά και να αποφύγετε πιο εύκολα τα αντίπαλα πυρά. Αντίστοιχο μηχανισμό είδαμε πρόσφατα και στο Call of Duty: Advanced Warfare.

Συν τις άλλοις, η χρήση του jetpack σας δίνει πρόσβαση και σε δύο ακόμη επιθέσεις, καθώς μπορείτε να κάνετε charge στους αντιπάλους σας είτε από το έδαφος, είτε από τον αέρα και να τους σκοτώσετε με ένα χτύπημα. Να τονίσουμε πάντως εδώ ότι θα χρειαστεί να εξοικειωθείτε αρκετά με τους συγκεκριμένους μηχανισμούς,  καθώς αν αστοχήσετε ο αντίπαλός σας θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση.

Ιλιγγιώδεις ταχύτητες
Το στοιχείο που μας προκάλεσε την πιο μεγάλη εντύπωση κατά την διάρκεια της beta, είναι αν μη τι άλλο ο φρενήρης και αδιάκοπος ρυθμός του gameplay. Αυτό οφείλεται τόσο στην χρήση του jetpack, όσο και από το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες μπορούν να τρέξουν (sprint) αδιάκοπα κρατώντας πατημένο τον αριστερό αναλογικό μοχλό. Ένα ακόμη στοιχείο που βελτιώνει ακόμη περισσότερο το mobility σας είναι ότι έχετε την δυνατότητα να σκαρφαλώσετε σε διάφορες υπερυψωμένες πλατφόρμες, όπως στο Titanfall.

Εν τω μεταξύ, στο user interface έχει προστεθεί μια ένδειξη που σας υποδεικνύει το cooldown που απαιτείται για την επαναφόρτιση της shield σας. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι όσο κάνετε sprint η shield σας δεν κάνει recharge, ο μηχανισμός αυτός αποτελεί μια άτυπη δικλείδα ασφαλείας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση όλοι οι παίκτες θα έτρεχαν χωρίς σταματημό γύρω από τον χάρτη. Προσωπικά εξοικειώθηκα σύντομα με αυτό τον μηχανισμό αν και μου δόθηκε η εντύπωση ότι με αυτό τον τρόπο μπαίνει συχνά... φρένο στην ροή του gameplay.

halo-5-beta-preview-3

Aiming down the sights
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της σειράς Halo όσον αφορά το gunplay είναι ότι ως πλείστον η στόχευση δεν γινόταν μέσω του σκόπευτρου των όπλων. Για παράδειγμα, στο παρελθόν με το Assault Rifle υπήρχε η δυνατότητα να στοχεύσετε πατώντας τον δεξιό αναλογικό μοχλό, αλλά μπορούσατε να ρίξετε μόνο μία ριπή. Πλέον όμως μπορείτε να συνεχίσετε να πυροβολείτε, ενώ στοχεύετε, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα σύγχρονα FPS.

Πριν βιαστείτε όμως να παρομοιάσετε το Call of Duty με το νέο Halo, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι όση ώρα σκοπεύετε κρατώντας πατημένο το LT δεν έχετε πρόσβαση στο minimap, άρα δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε την θέση των εχθρών σας και ενδεχομένως όλο και κάποιος παίκτης θα σας... φάει λάχανο από πίσω. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αν δεχθείτε πυροβολισμούς, ενώ στοχεύετε η "iron sights" οπτική εξαφανίζεται και επανέρχεται πάλι η κανονική. Με λίγα λόγια λοιπόν στις close quarters αναμετρήσεις θα πρέπει να κάνετε hip fire για να έχετε ελπίδες επιβίωσης, εντέλει λοιπόν ο πυρήνας του gunplay παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος.

halo-5-beta-preview-4

Γενικά όσα όπλα δοκιμάσαμε (Assault Rifle, SMG, DMR, Magnum, Battle Rifle και Sniper Rifle) είχαν σωστή αίσθηση, αν και διαπιστώσαμε ότι το Assault Rifle είναι αρκετά πιο "αδύναμο" σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Στην περίπτωση λοιπόν που κάνετε spawn με αυτό θα χρειαστεί να αναζητήσετε άμεσα κάποιο καλύτερο όπλο ή να προσπαθήσετε να πάρετε κάποιο από τα power weapons (Sniper Rifle και Energy Sword). Ειδικά το τελευταίο είναι πραγματικά πανίσχυρο, καθώς ένα χτύπημα αρκεί για να σκοτώσετε οποιονδήποτε αντίπαλο. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο έλεγχος των power weapons είναι το σημείο-κλειδί για την επιτυχία της ομάδας σας, οπότε απαιτείται ένας σχετικός συντονισμός με τους συμπαίκτες σας.

Τεχνικός τομέας
Το Halo 5: Guardians από οπτικής πλευράς δεν μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα, καθώς δεν συναντήσαμε πολλές διαφορές σε σχέση με την remastered έκδοση του Halo 4 που είδαμε στο Halo: The Master Chief Collection, πέρα από κάποιες βελτιώσεις στα lighting και particle effects. Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωση απογοητευτικό, εντούτοις περιμένουμε πολύ περισσότερα, καθώς με βάση τα όσα είδαμε στην beta έκδοση είναι φανερό ότι δεν αξιοποιείται στο έπακρο το hardware του Xbox One.

halo-5-beta-preview-5

Η multiplayer beta τρέχει στα 60fps σε ανάλυση 720p, αν και υπήρχαν φορές που το frame rate έπεφτε σημαντικά, ενώ ενίοτε παρατηρήσαμε και screen tearing. Κοινώς μέχρι την κυκλοφορία του Halo 5: Guardians η 343 Industries έχει δρόμο μπροστά της μέχρι να μας παρουσιάσει ένα πραγματικό next-gen Halo που θα "διαφημίζει" τις hardware δυνατότητες της κονσόλας. Με δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε μία beta έκδοση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναφερθούμε σε bugs, αν και για να είμαστε ειλικρινείς τα μόνα προβλήματα που παρατηρήσαμε ήταν στην kill cam και στο matchmaking, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερούσε χαρακτηριστικά.

Ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά
Το όραμα της 343 Industries όσον αφορά το multiplayer του Halo 5: Guardians με βάση τα όσα είδαμε στην beta είναι ξεκάθαρο. Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης στοχεύει να αναβιώσει την παραδοσιακή online εμπειρία της σειράς ρίχνοντας παράλληλα κλεφτές ματιές στα σημαντικότερα FPS της αγοράς όπως το Call of Duty: Advanced Warfare και το Titanfall. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, καθώς οι όποιες προσθήκες έγιναν δεν αλλοίωσαν τον βασικό πυρήνα του Halo. Αυτό που απομένει να δούμε τώρα είναι ένα τεχνολογικό άλμα για την σειρά, καθώς τουλάχιστον στο οπτικό κομμάτι, αλλά και σε θέματα performance χρειάζεται περαιτέρω δουλειά.

Το Halo 5: Guardians θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2015 για Xbox One, ανταλλάξτε απόψεις για αυτό στο σχετικό topic του forum μας. Στο ίδιο topic μπορείτε να μοιραστείτε και τις δικές σας εντυπώσεις από την multiplayer beta.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 Scorcher (Level 21) 19/01/2015 20:43
με κάνεις και ανυπομονώ ! το είχα ξεχάσει τελείως το συγκεκριμενό, τωρα μαζι με game of thrones και avengers πρεπει να σκεφτομαι και αυτο ; ο μι τζι
#2 +2 BillyB (Level 12) 19/01/2015 22:26
Δυστυχως δεν επαιξα την beta αλλα το Halo 5 το περιμενω οσο τιποτα αλλο!Πληρως κατατοπιστικο το preview Παντελη.
#3 nickarma (Level 12) 20/01/2015 02:44
Μόλις διάβασα το preview.Aν κατάλαβα καλά το online πρέπει να είναι δύναμη.Αλλά σε 720p ακόμα?Μου κάνει εντύπωση γιατί αφού το παιχνίδι κυκλοφορεί στα τέλη χρονιάς πως θα αλλάξει η ανάλυση μέχρι τότε.Ευτυχως 60 frames.Σταθερα ελπιζω,ετσι?
Κριμα που το armor abilities καταργηθηκαν εκτος κι αν αλλαξει κατι εως την κυκλοφορια γιατι τοσο αυτο οσο και η ανυπαρξια loadout ειναι καπως.
#4 +1 Lordwinter (Level 28) 20/01/2015 03:12
Quoting nickarma:
Μόλις διάβασα το preview.Aν κατάλαβα καλά το online πρέπει να είναι δύναμη.Αλλά σε 720p ακόμα?Μου κάνει εντύπωση γιατί αφού το παιχνίδι κυκλοφορεί στα τέλη χρονιάς πως θα αλλάξει η ανάλυση μέχρι τότε.Ευτυχως 60 frames.Σταθερα ελπιζω,ετσι?
Κριμα που το armor abilities καταργηθηκαν εκτος κι αν αλλαξει κατι εως την κυκλοφορια γιατι τοσο αυτο οσο και η ανυπαρξια loadout ειναι καπως.

6-9 μήνες development χρόνος τουλάχιστον επαρκεί για να αυξηθεί η ανάλυση οπότε μην σε ανησυχεί. Το frame rate θέλει επίσης δουλειά, καθότι αρκετές φορές πέφτει 5-10 frames. Προσωπικά πιστεύω ότι και τα δύο θέματα θα λυθούν.
Οι σκληροπυρηνικοί φίλοι του Halo είναι σίγουρο ότι θα εκτιμήσουν την απουσία των armor abilites και των loadouts, οπότε θα έλεγε κανείς ότι η 343 Industries απλά άκουσε τα παράπονά τους.
#5 Stephen King (Level 10) 20/01/2015 14:54
Εξαιρετικό preview ο Παντελής όπως πάντα!Δείχνει πολλά υποσχόμενο και όλα δείχνουν πως θα γίνει το πρώτο console seller του Xbox one εύκολα.
#6 snikefriend (Level 23) 20/01/2015 15:53
Η ανάλυση της beta δεν ήταν η κανονική του παιχνιδιού το έχει πει η 343. Αυτό γίνεται σχεδόν σε όλες τις beta, και του Battlefied 3,4 κλπ. Τώρα σε ότι αφορά το game κατά τη γνώμη μου είναι εκπληκτικό αλλά δεν είναι Halo. Kαι επίσης καλύτερα η 343 να έφτιαχνε το MCC που είναι χαλασμένο πρωτού ασχοληθεί με Halo 5.
Notification