Total War: Arena preview

Hot
Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς  

I'm applying for a license to thrill, going out on the edge, moving in for the kill!
 
0.0 ()
1
Total War: Arena preview

Total War: Arena preview

Παίζοντας την beta του νέου free-to-play multiplayer Strategy!

Το χαρακτηριστικό της εταιρείας ανάπτυξης Creative Assembly που γουστάρω πιο πολύ είναι η αφοσίωσή της στην ικανοποίηση των gamers με όλα τα μέσα. Δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στην δεδομένη ποιότητα των Total War τίτλων της αλλά κυρίως στην φετινή της απόφαση να μην αφήσει παίκτη με διαδικτυακή σύνδεση που να μην έχει γευτεί το μεγαλείο του «ολοκληρωτικού πολέμου», ανεξάρτητα από το αν η τσέπη του είναι γεμάτη ή τρύπια. Θέλοντας να διασπείρει το εθιστικό στρατηγικό gameplay για το οποίο φημίζεται, η εταιρεία προχώρησε στην σύνθεση ενός multiplayer game με την ονομασία Total War: Arena.

Το Arena μπορεί να παιχτεί από κάθε άτομο που έχει συνδεθεί στην υπηρεσία Steam της Valve εντελώς δωρεάν. Η πρόσκληση φίλων για την δημιουργία ομάδων από «κολλητάρια» που θα ανταγωνιστούν στα ίσια την παγκόσμια κοινότητα των gamers είναι ένα από τα σοβαρότερα κίνητρα πλην της δωρεάν απόκτησης του Arena. Εδώ και αρκετό καιρό το project βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και οι αλλαγές στο gameplay του είναι συχνές αλλά δεν είναι μακριά η στιγμή της ολοκλήρωσης του η οποία θα οδηγήσει σε ένα λαχταριστό review. Μέχρι τότε θα σας δώσω μια μικρή «γεύση» για να σας ανοίξει η «όρεξη».

total-war-arena-1Καλωσορίσατε στην αρένα του θανάτου
Το Total War: Arena έχει όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά ενός MOBA game. Δύο ομάδες από 10 παίκτες έκαστη βρίσκονται αντιμέτωπες τυχαία σε έναν από τους διαθέσιμους χάρτες του παιχνιδιού. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να σφαγιάσει την αντίπαλη στρατιά ή να καταλάβει και να κρατήσει την βάση του εχθρού για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για να εξάψω την φαντασία σας πρέπει να σας πληροφορήσω ότι οι παίκτες ελέγχουν από τρεις μονάδες ο καθένας στο τρομερό μακελειό που επίκειται. Μιλάμε λοιπόν για χιλιάδες ετοιμοπόλεμους στρατιώτες που συγκρούονται σε μάχη ζωής και θανάτου. Παίζοντάς το είστε οι μονομάχοι σε μια τεράστια αρένα που μορφολογικά ανταποκρίνεται απόλυτα σε υπαρκτές τοποθεσίες αρχαίων μαχών σαν τις Θερμοπύλες, τον Μαραθώνα, τις Άλπεις και αρκετές ακόμα.

Υπάρχουν τρεις παρατάξεις. Η ελληνική διαθέτει τέσσερις στρατηγούς, η Ρωμαϊκή τρεις και η Βαρβαρική δύο. Εγώ αδιαφόρησα εντελώς για το βαρβαρικό faction και έριξα το βάρος μου στις ελληνικές και τις ρωμαϊκές δυνάμεις. Ο στρατηγός που χρησιμοποίησα περισσότερο ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος τον οποίο οδήγησα σε μια σειρά από διαδοχικές σφαγές, γεμίζοντας τον experience points και ανεβάζοντας τα 4 skills που διαθέτει, τον ίδιο αριθμό skills που έχουν όλοι οι διοικητές. Οι ίδιοι εξειδικεύονται επίσης σε διαφορετικές πολεμικές τακτικές ο καθένας γεγονός που γίνεται φανερό και από την λειτουργία των skills τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν μπορεί να διοικήσει τοξότες και πολιορκητικές μηχανές, αλλά ότι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικός όσο αν η στρατιά του αποτελείται από καβαλάρηδες και λογχοφόρους.

Το user interface έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να το κατανοούν οι πάντες, από τον πιο μυημένο gamer έως τον κάθε αρχάριο του είδους. Μεγάλα εικονίδια οδηγούν στην επιλογή διοικητή, μονάδων καθώς και στο unit tree ολόκληρου του στρατού για να ξέρουμε από την αρχή προς ποια κατεύθυνση θα σπρώξουμε τα xp που συσσωρεύονται από μάχη σε μάχη. Στα 10 επίπεδα ανάπτυξης του στρατού υπάρχουν μπόλικες μονάδες τοξοτών, ακοντιστών, σπαθοφόρων κ.ο.κ. με μια ποικιλία χαρακτηριστικών που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τους καταλληλότερους για την εκτέλεση της στρατηγικής που έχετε στο μυαλό σας. Κορυφαίο εικονίδιο είναι εκείνο που αποκαλύπτει το προφίλ σας όπου μπορείτε να δείτε με ικανοποίηση σε πόσες μάχες λάβατε μέρος, τα ποσοστά νίκης-ήττας και τους μέσους όρους των αποκτηθέντων xp ανά σύγκρουση.

Μετά την αναβάθμιση διοικητών και μονάδων χρησιμοποιώντας xp πάμε στο επόμενο επίπεδο ανάπτυξης των δυνάμεών σας, τον εξοπλισμό των στρατιωτών. Καλύτερες ασπίδες, δόρατα, ξίφη, βέλη και πανοπλίες αγοράζονται σπαταλώντας τα ασημένια νομίσματα που κερδίζετε εν αφθονία στο παιχνίδι. Αρματώνοντας πεζικό και ιππικό με την τελευταία λέξη της πολεμικής τεχνολογίας δεν σχηματίζετε απλά έναν ανθεκτικό στρατό αλλά «ξεκλειδώνετε» και τις ανώτερες μονάδες. Μια σειρά από χρήσιμα αναλώσιμα που επίσης αγοράζονται με ασήμι ανεβάζει τα στατιστικά έκαστης μονάδας και την προετοιμάζει για την κόλαση που επίκειται.

total-war-arena-1Όλοι για Έναν και Ένας για Όλους
Με ενθουσίασε η προσέγγιση του Arena στην οθόνη που προηγείται της μάχης. Εκεί θα επιλέξετε το σημείο όπου θα τοποθετηθούν οι μονάδες σας, κρίνοντας από την μορφολογία του εδάφους που βλέπετε στον γενικό χάρτη και την στρατηγική σας προσέγγιση. Τις περισσότερες φορές έμπαινα στις μπροστινές θέσεις με αποτέλεσμα να είμαι από τους πρώτους που έρχονταν σε επαφή με τα εχθρικά στρατεύματα στέλνοντας με φούρια τις μονάδες μου να «κανιβαλίσουν» κορμιά με τελική κατάληξη την γρήγορη έξοδό μου από το πεδίο μάχης. Υπήρξαν όμως φορές που κινήθηκα σε αφύλακτα μονοπάτια και έφτασα στην εχθρική περιοχή χωρίς πρόβλημα, πλευροκοπώντας τις εχθρικές δυνάμεις με λυσσαλέες επελάσεις και αλλάζοντας την πορεία του αγώνα.

Οι μάχες που διεξάγονται φτάνουν μέχρι και ανάμεσα σε 10v10 παίκτες. Στον χάρτη μπορεί το οποιοδήποτε μέλος της δεκαμελούς ομάδας να σκιαγραφήσει βέλη με μπλε χρώμα σχεδιάζοντας μια προτεινόμενη στρατηγική για τους υπολοίπους. Την πανέξυπνη αυτή δυνατότητα ορισμένοι την εκμεταλλεύονται για να προκαλέσουν το γέλιο στους συμπαίκτες τους σχεδιάζοντας τρίλιζες ή… γεννητικά όργανα που θα σας κάνουν να ξεραθείτε στα γέλια, ελαφρύνοντας έτσι το αίσθημα άγχους κάθε συμπλοκής.

Το κλίμα της συντροφικότητας που αναπτύσσεται μόλις ξεκινήσει η μάχη είναι το πανίσχυρο «χαρτί» του Total War: Arena. Αν δεν πέσετε σε άθλιους συναγωνιστές ή δεν κάνετε μόνοι σας γιουρούσι στο πεδίο αδιαφορώντας για την κίνηση του υπόλοιπου στρατεύματος, θα νιώσετε αυτόματα ότι είστε μέλη ενός πολυεθνικού στρατού με συμπαίκτες που ενδιαφέρονται εξίσου για την επιβίωσή σας και την συντριβή του αντιπάλου. Δοκίμασα έντονες συγκινήσεις σπεύδοντας να συντρίψω τον κλοιό που είχε περικυκλώσει τις μονάδες ενός συμπαίκτη μου, προχωρώντας σημειωτόν πίσω από έναν άλλο και ραντίζοντας με βέλη τους εχθρούς που κινούνταν προς το μέρος του ή συνδυάζοντας την επίθεση των μονάδων μου με άλλους δύο συμπαίκτες κλείνοντας σε κίνηση "λαβίδας" ένα μεγάλο τμήμα των εχθρικών δυνάμεων.

Ένιωσα το επικό μεγαλείο μιας ιστορικής μάχης περιμένοντας στην όχθη ενός ποταμού με αρκετές μονάδες συμπαικτών μέχρι οι καταπέλτες μας που βομβάρδιζαν ανελέητα τον εχθρό να του σπάσουν το ηθικό για να ξεχυθούμε σαν πιράνχας πάνω του. Με σηκωμένη την γροθιά και πολεμικές ιαχές ατένιζα από ύψωμα την προέλαση του στρατεύματός μας σε ολόκληρη την πεδιάδα και την υποχώρηση των εχθρών, εφορμώντας με μανία για να προλάβω να σφάξω τις μονάδες τους που υποχωρούσαν. Η συνολική εμπειρία που αποκόμισα με κράτησε για αρκετές ημέρες και η έμφαση στα μεγάλης έκτασης multiplayer matches ομολογώ ότι μπορεί να καθηλώσει.

Ιδανικό για PC με low specs
Στον τεχνικό τομέα, σαφώς έχουμε να κάνουμε με μια πιο "light" έκδοση από πλευράς γραφικών, σε σχέση με ότι έχετε συνηθίσει από την σειρά. Όλα αυτά προκειμένου να ανταποκρίνονται τα PC και οι συνδέσεις στις μάχες πολλών παικτών. Η ποιότητα των γραφικών στο Arena είναι ταυτόσημη με το σύστημα που διαθέτετε. Σε υπολογιστές χαμηλής δυναμικότητας τα φίλτρα πρέπει να μειωθούν και η λεπτομέρεια πέφτει αρκετά αλλά δεν επηρεάζεται στο παραμικρό το εξαιρετικό animation, οι λεπτομέρειες στον εξοπλισμό των στρατιωτών και η γενικότερη μορφολογία του πεδίου μάχης. Με μικρή πτώση της ανάλυσης το Arena είναι απόλυτα playable και μάλιστα στο δικό μου σύστημα δεν παρουσίασε το παραμικρό lag ακόμα και στις στιγμές όπου συγκρούονταν δεκάδες μονάδες επί της οθόνης. 

Οι ιαχές των στρατιωτών που ρίχνουν με λύσσα τα κορμιά τους στις εχθρικές γραμμές είναι ο ήχος που κυριαρχεί από την αρχή μέχρι το τέλος μιας σύγκρουσης. Σπαθιά που καρφώνονται σε ζωντανή σάρκα, πέτρες από τους καταπέλτες που σπέρνουν τον θάνατο στα εχθρικά στίφη, τα βογγητά των χτυπημένων και ο βαρύγδουπος ήχος των αρματοφορεμένων δυνάμεων που παρελαύνουν θα σας συντροφεύει σε κάθε στιγμή, θυμίζοντας σας που βρίσκεστε και τι πράττετε. Η μουσική επένδυση περιέχει εμβατήρια, παρέχοντας διακριτικά τον ρυθμό στην προέλαση και αφήοντας τα ηχητικά εφέ να κυριαρχήσουν στην αντίληψη σας.

total-war-arena-1

Μία υποσχόμενη free-to-play πρόταση
Το Total War: Arena αποτελεί κόσμημα του Total War franchise, είναι μια από τις καλύτερες free-to-play επιλογές που υπάρχουν στο Steam και η αδιάκοπη κυκλοφορία νέων patches που εμπλουτίζουν το gameplay προσθέτοντας χάρτες, διοικητές και διορθώνοντας τα bugs με γέμισε χαρά για την διαφαινόμενη εξέλιξη του. Προσωπικά περιμένω περισσότερους διοικητές διότι ο αριθμός των 8 μέχρι στιγμής δεν με καλύπτει καθόλου, πολλαπλασιασμό των skills τους, πληθώρα νέων αναλωσίμων και εξαφάνιση του άθλιου bug που μας πετάει έξω από το παιχνίδι σχεδόν μετά από κάθε μάχη.

Το Total War: Arena βρίσκεται ακόμη σε beta και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016 για PC.

Συζητήστε περισσότερα για το Total War: Arena σε αυτό το forum topic. Διαβάστε επίσης περισσότερα για το επερχόμενο Total War: Warhammer.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 landogar (Level 13) 01/02/2016 18:43
Έχω να παίξω αρκετά χρόνια Total War αλλά σκοπεύω να το δοκιμάσω καθότι f2p.Ελπίζω μόνο στις μάχες με πολλούς παίκτες να μην έχει πολύ lag.
#2 +1 Galilaios (Level 14) 01/02/2016 21:08
Quoting landogar:
Έχω να παίξω αρκετά χρόνια Total War αλλά σκοπεύω να το δοκιμάσω καθότι f2p.Ελπίζω μόνο στις μάχες με πολλούς παίκτες να μην έχει πολύ lag.

Αν είσαι ανταγωνιστικός τύπος δοκίμασε το, επίσης δεν έχουν lag οι servers αλλά καλό είναι να πάιξεις με ένα 4πύρηνο μηχάνημα για να σηκώσει το παιχνίδι.
Το αρνητικό του παιχνιδιού είναι ότι στις αρχές ( στα πρώτα tiers) θα φας πολύ friendly Fire και θα εκνευριστείς!
#3 angelmikel (Level 9) 02/02/2016 08:34
Για δωρεάν το βλέπω πολύ αξιόλογο, γραφικά τούμπανο και συνεχείς μάχες, θα μπω σίγουρα τις επόμενες μέρες.
#4 +1 Billaribas (Level 3) 05/02/2016 20:01
Τέλειο παιχνίδι! εχω περιπου 12 ωρες game play αυτη την στιγμη, και εχω μεινει με τις καλυτερες εντυπωσεις!
ομαλο gaming, δίχως πτωσεις σε frames κλπ. πολύ καλα γραφικά, αν και μερικες φορές νομιζω η καμερα εχει καποιες δυσλειτουργιες, ειδικα οταν αλλαζεις αποτομα επιπεδα (υψομετρικα) στον χαρτη.

παραυτα, για beta εκδοση, ειναι πολυ καλο, μεγαλη ποικιλία σε commanders , και αρκετοί χάρτες. (περιπου 8 νομιζω)

το μόνο αρνητικο είναι οτι επειδη ειναι τερμα free (που ειναι συνάμα και θετικο) και εξαιτιας αυτου μπαινουν και παιζουν ατομα εντελως ασχετα με τις σειρες total war, επομενως κανουν επι τοπου ενα ντου, και τελος. :P :P :P
αλλα its ok! αν εχεις κανα δυο φιλαρακια,, να μπαινετε ομαδα στα games, μετραει πολυ, γιατι καθε ενας αναλαμβανει εναν ρολο και μπορειτε να κινηστε εως ομαδα!!!

συνιστω ανεπιφυλακτα!

Υ.Γ. πολυ καλο preview---εξαλλ ου αυτο μου εμαθε την υπαρξη του total war arena :lol:
#5 Magnat (Level 7) 08/02/2016 08:40
Έχει πολύ φάση όταν μπαίνω και παίζω με συμπατριώτες μας να βλέπω ελληνικά ονόματα, ονόματα πόλεων και γενικά έχει κολλήσει τώρα τελευταία με το multiplayer.
#6 vasilis224 (Level 3) 05/03/2016 13:09
τελειο game play για beta εκδοση
Notification