• Reviews
  • World of Warcraft - The Burning Crusade (PC)

World of Warcraft - The Burning Crusade (PC)

Hot
REVIEWED ON PC   

World of Warcraft: The Burning Crusade

Site: www.worldofwarcraft.com



Εισαγωγή
Δεν είναι τυχαίο που η μεγαλύτερη εταιρεία παιχνιδιών στον κόσμο ονομάζεται «χιονοθύελλα». Δεν θα μπορούσε άλλωστε να βρει πιο ταιριαστό όνομα, αφού σε κάθε νέο της τίτλο σηκώνεται πραγματική «θύελλα» από τους εκατομμύρια φανατικούς gamers σε όλο τον κόσμο που περιμένουν με ανυπομονησία να κυκλοφορήσει ότι πιο νέο έχει να μας προσφέρει αυτός ο κολοσσός, με απώτερο σκοπό μια θέση στο ράφι του δωματίου μας. Έτσι λοιπόν, όταν ανακοινώθηκε η συνέχεια του αγαπημένου, από εκατομμύρια συνδρομητές mmorpg, world of warcraft με τίτλο Burning Crusade, αναμενόμενο ήταν να προκληθεί ένας πανικός! Όμως -όπως δυστυχώς μας έχει συνηθίσει η blizzard- η κυκλοφορία του άργησε και αντί για τα Χριστούγεννα του 2006 όπου μας είχε ενημερώσει μέσω του τύπου αλλά και των διαφόρων forum, εν τέλει κυκλοφόρησε στις 16 Ιανουαρίου του 2007! Θα μου πείτε μικρό το διάστημα, αλλά όταν πρόκειται για έναν τίτλο τόσο πολυδιαφημισμένο και κυρίως τόσο αγαπητό, λογικό είναι ακόμα και μια μέρα καθυστέρησης να είναι ικανή να ταράξει την ψυχική μας ηρεμία. Η μόνη λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει το Wow και αυτή απλά το πλησιάζει είναι «εθισμός». Μόλις κυκλοφόρησε, άτομα από όλες τις ηλικίες το αγάπησαν, ασχολούνται μαζί του μετά το σχολείο, μετά το γραφείο, ξενυχτάνε ώρες (μερικές φορές και μέρες!) με απώτερο σκοπό να αποχτήσουν δύναμη αλλά και όσο το δυνατόν περισσότερη εμπειρία μέσα στο παιχνίδι. Και εκεί που είχαμε φτάσει σε ένα σεβαστό σημείο και είχαμε εξερευνήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του τίτλου και ήμασταν οι δυνάστες των noobs σε horde αλλά και σε alliance, να σου και καταφτάνει μια προέκταση γεμάτη υποσχέσεις και όχι μόνο!



Σενάριο
Τα προβλεπόμενα έτη έχουν περάσει, δεδομένου ότι οι Burning Legion's έχουν χάσει την μάχη, ενώ οι φυλές του Azeroth συνεχίζουν να ανοικοδομούν της εναπομείναντες ζωές τους αποχτώντας συμμάχους και νέα τεχνολογία . Με ανανεωμένους συμμάχους, οι ήρωες της Horde αλλά και της Alliance έχουν αρχίσει να εξερευνούν τα νέα εδάφη τους, ενώ συγχρόνως σπάζοντας την Dark portal είναι σε θέση να εξερευνήσουν «σφαίρες» πέρα από των γνωστό μας κόσμο! Στην αναζήτηση αυτή η αγωνία κορυφώνεται γιατί δε ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Φίλους; Εχθρούς; Ποιοι κίνδυνοι και τι ανταμοιβές θα μας βρουν στο διάβα μας; Και το κυριότερο όλων, νέοι πανίσχυροι δαίμονες απειλούν και τις δύο αυτές παρατάξεις….αυτός που θα επιβιώσει δεν τέλειωσε….αντίθετα τώρα ξεκινά η δικιά του Burning Crusade!



Οι Draenei είναι μια φυλή που είναι στενά συνδεμένη με την ιστορία του Burning Crusade. Πολύ καιρό πριν μια μαγική φυλή γνωστή ως Eredar προσεγγίστηκε από τον ισχυρό Sargeras, βάζοντας τους στον πειρασμό και υπόσχοντας τους απεριόριστη δύναμη με μοναδικό αντάλλαγμα την πίστη τους. Όμως ο Sargeras είχε άλλα σχέδια! Να αλλοιώσει το Eredar με τους πανίσχυρους δαίμονες του με σκοπό τι άλλο από το να καταστρέψει τους δυο κόσμους . Μια μικρή φατρία Eredar προειδοποιήθηκε από μια ενέργεια που είναι γνωστή ως Naaru, η οποία βοήθησε μία μικρή ομάδα να δραπετεύσει από την δύναμη του Sargeras . Η εξόριστη λοιπόν αυτή ομάδα (Draenei) ακολουθήθηκε σε όλο το γαλαξία από το Sargeras και όλα τα τσιράκια του.



Τέλος, οι be έχουν και αυτοί μια μακριά κληρονομιά στον κόσμο της Azeroth. Μετά από τον πόλεμό τους με τα trolls, οι υψηλές (σε ιεραρχία) νεράιδες έφτιαξαν τη μαγική πόλη Silvermoon στο έδαφος Quel'Thalas. Μετά από χιλιάδες έτη ειρήνης, τα trolls συνέχιζαν έναν κρυφό πόλεμο στο background, ενώ τα Elves γύρισαν στους ανθρώπους της Arathor, μοιράστηκαν μαζί τους την μαγική τους γνώση και σαν αντάλλαγμα τους ζήτησαν βοήθεια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τα trolls. Τα περαιτέρω έτη ειρήνης κατέστησαν τις νεράιδες απαθείς σε οτιδήποτε άλλο πέρα της μαγείας, αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η δύναμη τους στην μαγεία. Για την ακρίβεια εθίστηκαν. Δέχτηκαν όμως επίθεση από το Scourge με αποτέλεσμα να εξοντωθούν αρκετοί Elves και το χειρότερο όλων να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της πηγής όπου αντλούσαν την δύναμη τους.

Τώρα, οι λίγοι επιζώντες ονομαστήκαν Blood Elves, ζήτησαν ξανά βοήθεια από τους humans και ενώθηκαν εμ το Naga, λόγω όμως της προκατάληψης των ανθρώπων μόλις έμαθαν για αυτή την συμμαχία εκτέλεσαν όλες της νεράιδες και διέλυσαν την συμμαχία. Ορισμένες όμως κατάφεραν και επιβίωσαν χάρις στο Naga το οποίο τους έδωσε καταφύγιο στην Outland. Εκεί συνάντησαν ένα δαίμονα που υποσχέθηκε να τους δώσει πίσω την χαμένη δύναμη τους ώστε να αποκτήσουν πάλι την χαμένη υπόληψη τους. Με το πέρασμα των χρόνων οι Blood Elves έγιναν πάλι δυνατοί, αποκαταστήσανε ξανά την Silvermoon city και για το τέλος αυτό που περίμεναν χρόνια……..την εκδίκηση τους ενάντια στους προδότες Humans.



Gameplay
Ο χειρισμός του ευτυχώς για όλους μας δεν έχει αλλάξει καθόλου, παραμένει το ίδιο εύκολος και προσιτός ακόμα και για αυτούς που θα ασχοληθούν για πρώτη φορά με το wow (υπάρχει αλήθεια κάποιος;). Μάλιστα, έχουν προστεθεί πολλά νέα settings για να κάνουν τον τίτλο ακόμα πιο προσιτό (δεν είμαστε όλοι αμερικανάκια διαθέτουμε και λίγο μυαλό!) όπως auto loot, μπάρες που να σας δείχνουν την ζωή την δική σας, του ζώου σας, του αντιπάλου σας, καθώς επίσης και ενδεικτικά του πότε τελειώνει το mana σας και το health σας. Υπάρχουν επίσης ενδεικτικά για το αν κάποιο extra skill έχει ενεργοποιηθεί, δυνατότητα να κάνετε ban η allow σε spam μηνύματα, στο party σας, το guild σας, ή στο general shout. Εδώ όμως να συμπληρώσουμε πως αν κάνετε το λάθος να τα ενεργοποιήσετε όλα αυτά, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μη βλέπετε καθόλου την εικόνα του παιχνιδιού αλλά μια οθόνη γεμάτη μηνύματα με αποτέλεσμα να μη βλέπετε τι σας γίνετε! Τέλος, έχετε την δυνατότητα να προθέσετε extra μπάρες κάτω ή δεξιά της οθόνης σας ώστε να έχετε συγκεντρωμένα όλα τα skill σας και πάντα σε ετοιμότητα! Προσοχή όμως η εύκολη πρόσβαση τους πατώντας τα f1, f2 f3…….είναι ΜΟΝΟ για την μπάρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης σας και όχι για αυτές που είναι δεξιά σας! Τα διάφορα mobs που θα χρειαστεί να σκοτώσετε είτε για κάποιο quest είτε απλά για να εξπάρετε ποικίλουν ανάλογα την περιοχή που βρίσκεστε, συγκεκριμένα στην ghostland όπου είναι και η αρχική πόλη των blood elves, είναι γεμάτη πρωτότυπα τέρατα όπως αιθερικά, καινούργια humanoids κλπ. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το συχνό respawn των εν λόγω Mobs και μάλιστα σε μια περιοχή γεμάτη be όπου έκαναν τις διάφορες αποστολές τους και έβλεπα δεκάδες ομάδες να είναι συγκεντρωμένες σε μια συγκεκριμένη περιοχή και να ξεκληρίζουν πραγματικά τους εχθρούς. Αυτά όμως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ήταν πάλι εκεί, έτοιμα να αντιμετωπιστούν από όλους εμάς που δεν τα είχαμε προλάβει πριν. Ωστόσο μη χαίρεστε γιατί υπάρχουν κάποια quest που σας ζητάνε να σκοτώσετε συγκεκριμένα Mobs τα οποία είναι πραγματικά δυσεύρετα. Αν καθυστερήσετε λίγο και σας προλάβουν άλλοι τότε θα είστε υποχρεωμένοι να περιμένετε πάρα πολύ μέχρι να ξαναβγούν.



Ο κόσμος του Azeroth χωρίζεται πλέον σε τρεις ηπείρους, την ίδια την Azeroth, την ολοκαίνουργια Outland και τέλος την Kalimdor όπου ζουν τα orcs, τα trolls και οι Tauren. Οι Night Elves της Alliance ζουν και αυτοί εκεί, όπως ακριβώς και οι Undead με την Undercity φυλή των Horde όπου είναι τοποθετημένοι στην Azeroth παρέα με humans, dwarves και gnomes. Το ταξίδι σας μεταξύ αυτών των ηπείρων γίνεται με Zeppelin για τους Horde, και με boat για την Alliance. Υπάρχει όμως και ένα είδος λεωφορείου που σας περνά απέναντι από κάθε ήπειρο αλλά περνάει σε μη τακτικές ώρες και μάλιστα πολλές φορές χωρίς καν να γίνεται αντιληπτό. Μεταξύ των διαφόρων πόλεων της ίδιας ηπείρου, μπορείτε να μετακινηθείτε πετώντας, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο ανάλογα με την απόσταση που διαλέξατε να διανύσετε, προσέξτε όμως αφού για να τα κάνετε όλα αυτά πρέπει πρώτα να έχετε ήδη πάει στην πόλη και να ανοίξετε το λεγόμενο path. Από εκεί και ύστερα αυτό σας ενώνει με όλα τα Path που θα έχετε ανοίξει εκεί γύρω.

Τέλος, υπάρχει και ένα πολύ γρήγορο (και τσάμπα) υπόγειο τρένο (κοινός μετρό!) ανάμεσα στην πόλη Stormwind,capital των humans και το Ironforge, capital των dwarves. Η κάθε ήπειρος είναι χωρισμένη σε ζώνες δυσκολίας, για παράδειγμα στην κεντρική πόλη που σε βγάζει μόλις διαλέξεις μια από τις καινούργιες φυλές είναι ότι καλύτερο για να πάρετε τα πρώτα 10 level. Από εκεί και ύστερα προχωράτε σταδιακά στην επόμενη καινούργια πόλη που είναι η Ghostland όπου αν ασχοληθείτε σοβαρά και κάνετε όλα τα quests, εκεί θα μπορείτε ανετότατα να φτάσετε το 25 level.



Η σημαντικότερη και πιο εντυπωσιακή νέα πόλη του expansion είναι η Silvermoon city. Είναι γεμάτη μαγεία και έχει επαφή με όλες τις παραπάνω πόλεις αρκεί να πάρετε το zeppelin όπου σας ταξιδεύει στης ηπείρους και από εκεί και ύστερα μέσω των path πάτε σε όποιο μέρος θέλετε. Έξω από αυτήν είναι το Eversong όπου από εκεί ξεκινούν όλοι οι νέοι παίχτες.

Κάτι που δεν άρεσε σε πάρα πολύ κόσμο είναι το γεγονός ότι στη δημιουργία νέου παίκτη έχουμε τους paladins στους horde και τους shamans στους alliance. Μέσα από τα διάφορα διεθνή forum υποστηρίχτηκε η άποψη ότι μέσα από αυτήν την κίνηση χάνονται οι όποιες αποκλειστικότητες αλλά και τα πλεονεκτήματα που αυτοί θεωρούσαν πως είχαν ανάλογα με το ποια παράταξη υποστήριζαν. Σωστό ή λάθος. το θέμα είναι πως πλέον μπορείτε να φτιάξετε και εσείς έναν από τους πολυπόθητους paladins ή shamans και να τους ευχαριστηθείτε στην ανανεωμένη έκδοση και μάλιστα σε αντίθετες ομάδες! Τα skill τους δεν διαφέρουν από το αρχικό παιχνίδι ενώ παράλληλα έχουν προστεθεί και ορισμένα νέα.



Για το τέλος αφήσαμε την Outland. Μια ολοκαίνουργια ήπειρο γεμάτη νέα rb, νέα dungeons, νέα instances και το σημαντικότερο: μοναδικά Quests που σας υπόσχονται ξεχωριστές αμοιβές! Για να μπορέσετε να πάρετε μια εικόνα σχετικά με τον τεράστιο κόσμο της αλλά και το πόσο δύσκολος είναι ώστε να εξερευνηθεί και να εκπληρωθούν οι όποιες υποχρεώσεις σας εκεί, αρκεί να σας αναφέρουμε πως δεν πάτε πουθενά αν δε συνοδεύεστε από μερικές δεκάδες άτομα!

Tέρμα οι βόλτες, τέρμα οι διακοπές, τέρμα το διάβασμα. Το Burning Crusade ήρθε!



Γραφικά
Στην πραγματικότητα το Burning Crusade παρέχει μερικά πολύ ισχυρά επιχειρήματα ώστε να τολμήσουμε να πούμε πως είναι καλύτερο από το πρώτο! Οι νέες περιοχές φαίνονται πιο λεπτομερείς και πιο φανταστικές απ’ ότι οι παλιότερες. Η τεχνολογία πίσω από τη γραφική παράσταση του παιχνιδιού μπορεί να είναι παλαιά και απλή, αλλά τα φωτεινά χρώματα και ο υπέροχος συνδυασμός τους είναι ικανά να σε ζαλίσουν. Προ πάντων όμως, καλύπτουν όλη την φαντασία και γενικά την φιλοσοφία ενός mmorpg της τάξης του wow. Υπάρχουν δάση γεμάτα αερικά, παράξενα ή παραμορφωμένα ζώα , tunnels ενεργειακής σύνδεσης που ενώνουν τα μαγικά επιπλέοντα νησιά, δράκοι που περιβάλλουν μια ακρόπολη σε έναν απότομο βράχο και ακόμη και ένα εργαστήριο κλωνοποίησης στοιχειών που κρύβονται ανάμεσα στα βουνά. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι ιδιαίτερο μέσα σε αυτά πέρα από το να σκοτώσετε κάποια συγκεκριμένα Mobs για κάποιο quest σας, εν τούτοις είναι συναρπαστικό απλά και μόνο να περιφέρεστε εκεί και να τα χαζεύετε. Τα διάφορα εφέ των skill σας είναι όλα τα λεφτά! Ανάλογα την class που έχετε διαλέξει θα αντικρίσετε και μια τεράστια ποικιλία από skills. Η οπτική ομορφιά τους (πέρα από την ουσιαστική χρησιμότητα τους) είναι τόσο καλοσχεδιασμένη και εφετζίδικη που πολλές φορές θα τα κάνετε μόνο και μόνο για να τα απολαύσετε. Οι στολές σας είναι καλοσχεδιασμένες, προσεγμένες μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, διαθέτουν έντονα χρώματα για τους σκληροπυρηνικούς παίχτες, ενώ δεν λείπουν και οι Low profile αποχρώσεις για τους «δε παίζει ρόλο η εμφάνιση μου αλλά οι πράξεις μου».



Στα όπλα, εκτός από τα παλιά που διέθετε και το αρχικό WoW, έχουν προστεθεί και αρκετά νέα από όλα τα είδη και για όλες τις classes. Τέλος, τα διάφορα κομμάτια του ρουχισμού σας όπως κράνη, μπέρτες, κοσμήματα, μπότες κλπ έχουν υποστεί και αυτά μια ελαφριά οπτική αναβάθμιση με τελικό αποτέλεσμα ο παίχτης μας να μοιάζει κανονικό μοντελάκι! (τρέμε Χειμονέτο!). Το εσωτερικό των εκάστοτε κτιρίων είναι πλήρως ανανεωμένο και μάλιστα έχει λεπτομέρειες ανάλογα με το έδαφος στο οποίο βρίσκεστε αλλά και την φυλή. Για παράδειγμα αν είστε στην πόλη των be όπου χαρακτηριστικό τους είναι η μαγεία θα δείτε φανάρια να αιωρούνται στον αέρα και να φωτίζουν τις διαδρομές σας, σκούπες να σκουπίζουν μόνες τους και να πετάνε την σκόνη δεξιά κι αριστερά, ενώ σε πόλεις των orc, troll, undead κλπ θα παρατηρήσετε νεκροκεφαλές διακοσμημένες στους τοίχους, φέρετρα, τσεκούρια και γενικότερα ότι αιμοσταγή και πολεμοχαρή αντικείμενα χαρακτηρίζουν την κάθε φυλή. Τα σοκάκια, τα πλακάκια οι γέφυρες, τα δασάκια και τέλος οι εστίες φωτιάς όπου υπάρχουν τοποθετημένες σε ορισμένα camps είναι πάρα πολύ προσεγμένα με κάθε λεπτομέρεια.

Ήχος
Ο ήχος είναι αρμονικά τοποθετημένος σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεστε. Αν για παράδειγμα περιπλανιέστε σε μια πόλη, από πίσω παίζει μια ήρεμη μουσική με κορυφαία (αλλά σπάνια) την μουσική που ακούγεται συνήθως όταν πάτε στην Οrgrimmar και η οποία σας ταξιδεύει σε επικές εποχές. Είναι η μόνη μουσική που έχει και φωνές. Μην φανταστείτε στίχους και λόγια ποιητικά. Μιλάμε για βρυχηθμούς (και μάλιστα από orcs) αλλά τόσο όμορφα δεμένα ώστε να μοιάζουν με πολεμικά εμβατήρια. Τα εφέ από τα διάφορα skills σας ταιριάζουν απόλυτα με αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύουν. Οι φωτιές σας, οι πάγοι, τα εφέ που αυξάνουν τα διάφορα στατιστικά σας, οι προστασίες σας με extra ασπίδες, όταν κάνετε summon ένα ζώο και γενικότερα ότι κι αν διαλέξετε ο ήχος δε θα σας απογοητεύσει! Και πως θα μπορούσε άλλωστε αφού το παιχνίδι υποστηρίζει Dolby digital.



Τέλος μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως όταν περπατάτε σε οποιοδήποτε έδαφος, ο ήχος αλλάζει ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένο αυτό, για παράδειγμα αλλιώς ακούγεται το βήμα σας στο ξύλο, αλλιώς στην πέτρα και αλλιώς στο σίδερο.

Επίλογος
Αν δεν είχατε ασχοληθεί μέχρι σήμερα με το World of Warcraft τότε είναι καιρός να το πράξετε καθώς το συγκεκριμένο expansion τα έχει όλα και συμφέρει! Όπως αντιλαμβάνεστε, ένας τέτοιος τίτλος δε θα άφηνε ανεπηρέαστους και εμάς. Έτσι, δημιουργήσαμε μια Guild σε pvp server. Όσοι από εσάς θέλετε να μπείτε στην παρέα μας με την μεριά των Horde στείλτε mail στην παρακάτω διεύθυνση και θα φροντίσουμε να βρείτε μια θέση στην ήδη μεγάλη παρέα μας!

Θετικά: Εύκολος χειρισμός, εξίσου άψογα γραφικά, η ιδανική ποιότητα ήχου

Αρνητικά: Όταν πεθαίνεις ορισμένες φορές σε βγάζει τόσο μα τόσο μακριά που θα ήθελες να είχες πραγματικά ένα red bull ώστε να βγάλεις φτερά!

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 10
Αντοχή: 10
Γενικά: 9.2

Το ιδανικό expansion για το μεγαλύτερο MMORPG της αγοράς!

Μάριος Καρακατσάνης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification