E3 2015: Απολογισμός

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
E3 2015: Απολογισμός

E3 2015: Απολογισμός

Τα καλά games θέλουν gameplay videos.

Οι συνεντεύξεις τύπου στη φετινή έκθεση E3 ολοκληρώθηκαν και ήρθε η ώρα για τον καθιερωμένο απολογισμό.

Φέτος είχαμε την πιο πολυσυζητημένη E3 των τελευταίων ετών. Όχι μόνο διότι οι press conferences αυξήθηκαν (8 στο σύνολο αν συνυπολογίσουμε και το Nintendo Digital Event) αλλά επειδή είδαμε καλά και ποιοτικά games. Για πρώτη φορά είμαστε σίγουροι ότι όσο κι αν οι πολυαναμενόμενοι τίτλοι πέφτουν τον τελευταίο καιρό με το σταγονόμετρο, από εδώ και στο εξής δεν θα προλαβαίνουμε να παίζουμε.

Απέναντί μας είχαμε publishers που μπήκαν για πρώτη φορά στις παρουσιάσεις και σάρωσαν, αλλά και άλλους που…δεν έμαθαν να διδάσκονται απ’ τα λάθη του παρελθόντος. Εκεί που πλέον όμως έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι είναι στα τρέιλερ. Έχω να πω το εξής και θα το επαναλαμβάνω κάθε χρόνο. Σταματήστε επιτέλους να μας δείχνετε τρέιλερ για games που κυκλοφορούν σε μερικούς μήνες! Δεν θα δούμε ταινίες, games θέλουμε να παίξουμε. Δεν χρειαζόμαστε άλλα τρέιλερ, αλλά ουσία.

Σχετικά με το ποιος βγήκε κερδισμένος ή χαμένος, άποψή μου είναι καταρχήν ότι όλες οι εταιρείες βελτιώθηκαν. Με δυσκολία θα βρεις κάποιον να σου πει ότι “η συνέντευξη τύπου κάποιου publisher ήταν χειρότερη από την περυσινή” κι αυτό γιατί έχουν μελετήσει feedback απ’ την όγδοη γενιά κονσολών κι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος γουστάρει να παίζει καλά games που έχουν να του δώσουν πρωτότυπα στοιχεία. Απ’ την άλλη, υπάρχουν ορισμένες press conferences που διακρίθηκαν από τις υπόλοιπες για πολλούς και διάφορους λόγους.

#BethesdaMasterRace
Ο κατά γενική ομολογία κυρίαρχος publisher στα Action RPG εδώ και δεκαετίες αποφάσισε για πρώτη φορά να μιλήσει σε press conference, καθότι το lineup του ήταν τέτοιο που είχε μία ευρύτερη γκάμα από games να παρουσιάσει. Βρήκα την συγκεκριμένη παρουσίαση καλύτερη από τις υπόλοιπες, καθώς όχι μόνο δικαίωσε τον τίτλο της πολυαναμενόμενης, αλλά ταυτόχρονα μας γέμισε με gameplay videos, δηλαδή ουσία.

Η Bethesda μπήκε στο κόλπο και έμαθε στους “μεγάλους” πως πρέπει να διεξάγεται μια press conference. Χύμα στο κύμα. Το στυλ παρουσίασης χωρίς πολλά autocue, με ευγένεια προς τον κόσμο και με εκτενή gameplay videos, είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε. Η βόμβα του Fallout 4 έσκασε για τον Νοέμβριο με character customization, χρήση του pet, χτίσιμο, crafting, mods, τα πάντα όλα. Το ένα gameplay video διαδεχόταν το άλλο. Τα δε DOOM gameplay video στα 60 fps με τερατώδεις υπάρξεις έδωσαν μεγάλο hype.

Από τους πολυαναμενόμενους τίτλους, το Dishonored 2 ήταν ο μόνος που δεν έδειξε καθαρό gameplay video καθότι θα αργήσει να ολοκληρωθεί, συνεπώς κατά μία έννοια δικαιολογείται. Το Battlecry δείχνει επίσης την πρόθεση της Bethesda να μπει στην αγορά των MOBA ή των esports, αν κι εφόσον της βγει. Κατά τα άλλα, το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης επικεντρώθηκε στο Fallout 4, κάτι αναμενόμενο. Η Bethesda προτιμάει να λανσάρει 3-4 καλά games, παρά περισσότερα και λιγότερο ποιοτικά. Κάθε Elder Scrolls και κάθε Fallout είναι πάντοτε αριστούργημα και καλύτερο από το προηγούμενο. Υπό αυτή την έννοια ξέρεις ότι το 60άρι ή το 50άρι στα PC θα αξίζει μέχρι τέλους.

Microsoft: "Πάρε κόσμε games"
Στην προπέρσινη E3 το 2013 αλλά και ένα μήνα πριν, τον Μάιο του 2013 στην πρώτη παρουσίαση του Xbox One, η Microsoft παρουσίαζε τις…τηλεοπτικές υπηρεσίες της νέας της κονσόλας, το Kinect κι άλλα τέτοια τραγικά που ακούγονται ως αστεία στα αυτιά των gamers. Βασικός μέτοχος αυτού του τερατουργήματος ήταν ο Don Mattrick, πρόεδρος του τμήματος Interactive Entertainment Business της Microsoft, που ακολούθησε την πορεία EA-Microsoft-Zynga-σήμερα σπίτι του και που κάτω από το τραπέζι σχεδίαζε DRM και always online στο Xbox One, πράγματα πρωτάκουστα και αδιανόητα για την αγορά.

Fast forward δύο χρόνια μετά και η Microsoft όχι μόνο κατάλαβε από τα λάθη της, αλλά αποφάσισε να πάρει το αίμα της πίσω. Ανακοινώνει backwards compatibility στο Xbox One με τα games του Xbox 360 και μάλιστα μας…υπενθυμίζει με νόημα μέσω Phil Spencer ότι ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί και στο Xbox 360 με το πρώτο Xbox. Πρακτικά η νέα της τακτική της είναι το να “βγάλει στην σέντρα” την Sony, η οποία έχει βεβαρημένο παρελθόν με το backwards compatibility. Το PS3 ήταν backwards compatible με το PS1 και η πρώτη του παρτίδα με το PS2, η οποία ωστόσο αφαιρέθηκε…μυστηριωδώς. Το PS4 δεν παίζει τα games κανενός PlayStation, κάτι που δείχνει προς τους gamers ότι η Sony έχει πρόθεση να βγάλει κέρδος από τα HD remakes.

Θυμηθείτε τι γινόταν στην έβδομη γενιά. Η Microsoft χρέωνε το online με το Xbox Live Gold (σ.σ. μη μου μιλήσετε για τις άλλες υπηρεσίες, καρφί δεν μου καίγεται, θέλω μόνο να παίζω multiplayer δωρεάν κι ας έχει και λίγο lag σε κάποια games), “τελείωσε” το πρώτο Xbox μέσα σε τρεις χρονιές, δεν είχε τις προσφορές με τις οποίες ξεκίνησε η Sony στο PS Plus και εμφανιζόταν ως η “κακιά της υπόθεσης”. Τι συμβαίνει το 2015; Η Microsoft μας επιτρέπει να παίξουμε τα Xbox 360 games που έχουμε ήδη -100 για αρχή και τα υπόλοιπα σταδιακά-, δίνει προσφορές στο Deals with Gold, συνεργάστηκε σε αποκλειστικότητα με το EA Access που με 4 ευρώ το μήνα χαρίζει πρόσβαση σε δεκάδες EA games, έβγαλε το Kinect από το βασικό πακέτο και δίνει την κονσόλα στα ίδια λεφτά με το PS4 αλλά με games προσφορά…οπότε που καταλήγουμε; Στο ότι “ξαφνικά η Microsoft αγαπάει τους gamers από εκεί που τους μισούσε”;

Καταλήγουμε στο ότι είναι τελείως διαφορετικό το να σου κάνει κουμάντο στην εταιρεία ένας μαρκετίστας από το να ασχολείται κάποιος Marketing Manager που είναι ταυτόχρονα και gamer. Στη δεύτερη περίπτωση, ο Phil Spencer κι ο Major Nelson είναι gamers, παίζουν και ξέρουν την αγορά. Στην πρώτη περίπτωση, ο Don Mattrick είχε φαγωθεί να φέρει το Kinect στο Xbox 360. Έχω πει δεκάδες φορές ότι το casual gaming έχει πεθάνει απ’ τη γέννησή του. Υπάρχουν μόνο τα hardcore games στο χάρτη, deal with it και βάλτε το και σε Thug Life ατάκα αν θέλετε. Το Wii πούλησε λόγω χαμηλής τιμής και τα Kinect και PS Move games ήταν, είναι και (δεν;) θα είναι της πλάκας, δίνοντας 10-20 λεπτά διασκέδασης στην ΧΨ θείτσα που θα κάνει ένα διάλειμμα και θα πάει να μαγειρέψει ή σε παιδιά δημοτικού που θα μπουν στο Kinect Disneyland και θα πωρωθούν. Μέχρι εκεί.

Η Microsoft φέτος συνέχισε όπως και στην E3 2014 με περισσότερα hardcore games. Gameplay από Halo 5, Forza 6, αποκάλυψη Gears 4 που το θέλει ο κόσμος και πολλά console exclusives, όπως τα ION απ’ τον Dean Hall και το Gigantic. Οι κυκλοφορίες κάποιων exclusives και στα PC (όπως τα Dead Rising 3, Ryse και τώρα Killer Instinct) σίγουρα απομακρύνουν αρκετούς από την αγορά του Xbox One, όμως οι σταθερές αξίες των καινούργιων Halo, Gears και Forza –από διαφορετικά genres- δεν πρόκειται να μεταφερθούν. Τα exclusives που παρουσιάστηκαν ήταν λιγότερα από αυτά της Sony, όμως τα Quantum Break και Crackdown βγήκαν εσκεμμένα εκτός για να παρουσιαστούν στην Gamescom τον Αύγουστο εκεί όπου η Sony θα απέχει. Συνεπώς θα πρέπει να δούμε τι θα μας δείξουν οι δύο εταιρείες σε Gamescom και Tokyo Game Show αντίστοιχα και να βγάλουμε ένα άθροισμα αποκλειστικών τίτλων και να κάνουμε μετέπειτα το ταμείο. Προς το παρόν το πάνω χέρι στα RPG το έχει η Sony, στα Racing και σε λίγο καιρό στα FPS η Microsoft, συνεπώς όλα είναι ρευστά.

Σχετικά με το Xbox Elite controller, είναι θετικό το ότι η Microsoft κατανόησε ορισμένα βασικά προβλήματα των χειριστηρίων όγδοης γενιάς, επιτρέποντας αλλαγή στα analog sticks όταν φθείρονται, καλύτερο έλεγχο και αλλαγή ακόμη και στο d-pad, ωστόσο η τιμή των 150 δολαρίων/ευρώ, όσο βγει, είναι απαγορευμένη για τον μέσο gamer. Το Microsoft Hololens πάντως δείχνει ίσως το highlight των VR Headset, καθώς η τεχνολογία του που υποστηρίζει augmented reality περιβάλλον και φωνητικές εντολές δεν έχει υπάρξει σε τέτοιο βαθμό σε ανάλογο VR headset. Απ’ την άλλη, πιστεύω ότι γενικά αυτή η “μόδα” των VR Headset δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα την gaming βιομηχανία κι ότι από πλευράς πωλήσεων θα απογοητεύσουν τους τόσους…διεκδικητές που έχουν εμφανιστεί.

Sony: Με την αυτοπεποίθηση του πρώτου
Οι κάτοχοι PS4 σίγουρα θα πρέπει να χαίρονται που είδαν ξανά το The Last Guardian, ωστόσο με μια προσεκτική ματιά θα παρατήρησαν ότι έχει κάποια θέματα. Συγκεκριμένα, το performance δεν ήταν αυτό που έπρεπε και τα γραφικά στο anti-aliasing θύμισαν PS3. Θυσιάστηκε δηλαδή η ποιότητα για χάρη του frame rate. Ο πνευματικός διάδοχος των ICO και Shadow of the Colossus πιθανόν να έχει δρόμο μπροστά του και θα ήταν ευχής έργο να το δούμε έστω τέλη του 2016. Αν θα αποτελέσει console seller θα χρειαστεί πολύ δουλειά και δεν ξέρω κατά πόσο ο κόσμος μπορεί να περιμένει.

Η Sony δείχνει να θέλει να ακούσει το κοινό της που διψά τόσο για The Last Guardian, όσο και για Final Fantasy 7 remake και νέες σειρές. Έτσι, θα έχει timed exclusive το FF7 remake και απ’ την άλλη το Horizon: Zero Dawn, που με εντυπωσίασε από πλευράς gameplay και γραφικών. Μου θύμισε κάτι σαν…Metal Gear Solid female, με τη διαφορά ότι σεναριακά δεν στέκει και τόσο να σκοτώνεις ρομπότ-δεινοσαύρους με τόξο. Πάντως διαβάζοντας τα σχόλιά σας είδα ότι κι εσείς πωρωθήκατε ιδιαίτερα. Προσωπικά να αναφέρω πάντως ότι ανυπομονώ για τον βασιλιά των Fighting games Street Fighter 5, που ξεκινάει beta 23 Ιουνίου στο PS4.

Στα υπόλοιπα games, το Uncharted 4 με ικανοποίησε καθώς διατηρεί το γνώριμο gameplay με σύγχρονα γραφικά στα 60 frames (πλέον περιμένω μεγάλη διάρκεια), ενώ το Project Morpheus θα είναι απλά μια θετική προσθήκη για την Sony. Η άποψή μου είναι η ίδια για όλα τα VR Headset και την έχω πει επανειλημμένα. Πιστεύω ότι κουράζουν και δεν έχουν την ποιότητα των games που αποζητά ο σύγχρονος gamer. Συνοψίζοντας, το θέμα exclusive τίτλων στο PS4 για φέτος θα αποτελέσει σίγουρα ένα θέμα προς συζήτηση, όπως άλλωστε γενικότερα στην όγδοη γενιά κονσολών και με εξαίρεση το Uncharted 4 που θα έρθει αρχές του 2016, τα υπόλοιπα games θα πρέπει να λανσαριστούν το συντομότερο δυνατό για να φέρουν τις πωλήσεις που θέλει η Sony.

Όσο για το PS Vita…είναι κρίμα που όσοι απέκτησαν την κονσόλα έχουν δει πολύ λίγα καλά games και από εδώ και στο εξής ίσως απογοητευτούν ακόμη περισσότερο με την λειψυδρία τίτλων. Τέλος, να σημειώσω ότι περίμενα να δω Gran Turismo 7, αφού το PS4 έχει ανάγκη από AAA racing (sorry Driveclub) αλλά τελικά μάλλον θα μας κάνει την τιμή να εμφανιστεί σε κάποιο Tokyo Game Show ή στην επόμενη E3.

Nintendo...Treehouse?
Για άλλη μια φορά απούσα από άλλη μια E3, μας παρουσίασε μέσω του μαγνητοσκοπημένου Digital Event, ένα lineup με τίτλους που είχαν να κάνουν κυρίως με το 3DS. Την φορητή κονσόλα που έχει το μικρότερο ηλικιακά κοινό. Όσοι περιμένετε το νέο Fire Emblem και τα Metroid Prime Federation Force και The Legend of Zelda: Triforce Heroes σίγουρα θα ανήκετε στον φανατικό πυρήνα της Nintendo που αρχικά ξεκίνησε καλά στο Wii U με το Bayonetta 2 και την υπόσχεση για Rayman exclusive, τελικά όμως “έμεινε πίσω” στα multiplatform λόγω του…κακού hardware της κονσόλας.

Αν θέλουμε να μιλάμε για σοβαρά games στο Wii U τότε από εδώ και πέρα ξεχωρίζω προσωπικά τα Xenoblade Chronicles X και Fatal Frame. Ακόμα κι έτσι όμως, αμφότερα απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό και όχι στην ευρύτερη μάζα που θα περίμενε κάποιο Action, Third-Person Shooter ή FPS. Το ίδιο ισχύει και για το Super Mario Maker που προσωπικά ως φανατικός της σειράς Mario (με αυτά μεγάλωσα, από την πρώτη έκδοση μάλιστα) μου κεντρίζει το ενδιαφέρον στην δημιουργία δικών μου levels. Οι υπόλοιπες ανακοινώσεις, όπως το Star Fox που το έχω παίξει τόσες φορές και δεν με έχει συγκινίσει (ειδικά με τα γραφικά που είδα) ή το Animal Crossing είναι επίσης για εξειδικευμένο κοινό. Σαν σύνολο σε σύγκριση με τις άλλες press conferences, η Nintendo πιστεύω ότι για τους περισσότερους gamers πέρασε απαρατήρητη (σ.σ. εξαιρούνται όσοι ασχολούνται με το handheld gaming, καθώς απλά περιμένει το 2016 για να μας ανακοινώσει το NX.

Τέλος, δεν κατάλαβα γιατί το Fatal Frame δεν παρουσιάστηκε στο Nintendo Digital Event. Τι ακριβώς φοβόταν η Nintendo; Ότι την βλέπουν μικρά παιδιά, θα δουν το τρέιλερ και θα φοβηθούν; Αντί να προωθείς τα βαριά σου όπλα σαν αυτό είναι κρίμα να τα πετάς στην άκρη χωρίς λόγο και απλά να ανεβάζεις μετά το τρέιλερ στο κανάλι σου στο YouTube σαν να μην τρέχει τίποτα. Τραγικό επίσης το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν κατά κύριο λόγο τρέιλερ και όχι gameplay videos. Τα “gameplay trailers” δεν μου λένε προσωπικά τίποτα όταν ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα παιχνίδι.

Square Enix: Μοιρασμένα Action και RPG
Τρεις συνεντεύξεις τύπου που δεν συγκέντρωσαν τόσο κοινό όσο οι πρώτες, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Λόγω του “σκληρού πυρήνα” των συνεντεύξεων τύπου που προηγήθηκε, η Square Enix αναγκάστηκε να προβληθεί μία μέρα μετά, κάτι που της στέρησε μέρος του κόσμου που ενδεχομένως είχε κουραστεί μετά από τόσες ώρες. Το lineup τίτλων που ετοιμάζει παρουσιάζει υψηλότατο ενδιαφέρον, αλλά η παρουσίασή της με booth, σε κλειστή αίθουσα και με τα τρέιλερ να πέφτουν βροχή, δεν μπορώ να πω ότι μου έκανε αίσθηση.

Εξαγόρασες την Eidos για να μπεις δυνατά στην αγορά των Action games. Έχεις Rise of the Tomb Raider, Hitman, Just Cause 3 και Deus Ex: Human Divided. Που είναι το gameplay τους; Δείξτο μου! Για το Rise of the Tomb Raider η Microsoft έδειξε την Lara που σκαρφάλωνε στα χιονισμένα βουνά της Σιβηρίας. Η Square Enix όφειλε να παρουσιάσει το σύστημα μάχης, τα όπλα, το crafting, ορισμένα στοιχεία. Αντ’ αυτού είδαμε τα 3D models της Lara. Κουκλάρα η Lara αλλά αν θέλεις να προσεγγίσεις αγοραστές δεν σου φτάνει κάτι τέτοιο. Τρέιλερ επίσης και για τα άλλα τρία games δράσης, το Just Cause 3 συγκεκριμένα με gameplay trailer. Η άποψή μου παραμενει ίδια. Ας βλέπαμε μέσω gameplay τους μηχανισμούς μάχης, το user interface, γενικά ότι ήταν έτοιμο. Όχι να περιμένουμε τους developers να βγουν στο PC gaming show και να δείξουν alpha gameplay απ’ το νέο Deus Ex.

Σχετικά με τα νέα RPG, το Final Fantasy 7 Remake και το Kingdom Hearts 3 χτυπούν στον σκληρό πυρήνα της Square Enix, ενώ το νέο Nier που δεν θα είναι τελικά sequel του παλιού, όπως και το Project Setsuna, δείχνουν την πρόθεση της εταιρείας να δοκιμάζει νέες δημιουργίες. Η αλήθεια είναι πάντως ότι περίμενα να δω Final Fantasy XV gameplay video και απόρησα για ποιο λόγο έλειπε από την παρουσίαση.

Ubisoft=AC+Tom Clancy
Σταθερή πλέον αξία της E3, έχει δυνατές κυκλοφορίες, όπως το The Division για το οποίο είδαμε εκτενές gameplay video, το Rainbow Six: Siege που είδαμε επίσης gameplay video και μας άφησε…κόκαλο με τα γραφικά του και το Assassin’s Creed: Syndicate, όπου αρκεστήκαμε απλά και μόνο σε ένα τρέιλερ. Μετά την κριτική που ασκήθηκε στο Unity, η Γαλλική εταιρεία έπρεπε να δείξει αρκετά στοιχεία απ’ το gameplay για να μας πείσει, κάτι που δεν είδαμε στην πράξη.

Όσο για τα επόμενα games της, το For Honor που μου θύμισε αρκετά Chivalry: Medieval Warfare. Tο Ghost Recon: Wildlands που περιέχει άφθονη βία, δείχνει ότι η Γαλλική εταιρεία έχει πάθος στο να μας μεταφέρει games απ' τον Tom Clancy. Ας δοκίμαζε ωστόσο και κάτι διαφορετικό, δεν θα έβλαπτε. Τα expansions διαφόρων games όπως τα The Crew και Trials Fusion δεν με ενθουσίασαν κι απλά γέμισαν την παρουσίαση μιάμισης ώρας. Η Aisha Tyler πάντως άνετη και όπως πάντα ενθουσιώδης. Μπορεί όχι τόσο όσο σε άλλες E3 με χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, αλλά σίγουρα το διασκέδασε.

Κλασική Electronic Arts
Τελευταία όλων άφησα την EA. Έχει ορισμένα καλά games που περιμένουμε όπως το Star Wars: Battlefront φέτος και το Mass Effect: Andromeda. Είμαι περίεργος όμως να δω πως θα καταφέρει να επαναφέρει το Mirror’s Edge που είχε σημειώσει μόλις 2 εκατομμύρια πωλήσεις, όπως επίσης να αναστήσει το Need for Speed. Εντυπωσιακό το τρέιλερ, δε λέω, αλλά δεν είδαμε κάποιο πρωτότυπο στοιχείο. Απλά την επαναφορά του customization που υπάρχει σε τόσα racing και εντυπωσιακά γραφικά, που σίγουρα θα απαιτούν PC τέρας για να τρέξουν με σταθερά frames. Στο θέμα gameplay χρειάζεται το κάτι παραπάνω για να γυρίσουν πίσω οι fans της σειράς.

Σχετικά με την EA Sports, πέρα απ’ το ότι δεν ασχολούμαι με τα Madden και NHL, ούτε πιστεύω ότι μπορεί το NBA Live 16 να δώσει το κάτι παραπάνω, είναι απορίας άξιο πως το FIFA 15 με τόσα προβλήματα σε A.I., διαιτησία και τερματοφύλακες, βγαίνει να διαφημίζει το γυναικείο ποδόσφαιρο, να δείχνει ένα τρέιλερ που αναφέρει βελτιώσεις στην άμυνα, τις πάσες και…ντρίπλες επιθετικών με την μπάλα ακίνητη και να βάζει μπροστά τον Pele για το διαφημιστικό σποτάκι. Ένα ποδοσφαιράκι αξίζει να παιχτεί όχι γιατί έχει εξώφυλλο τον Messi και στο σποτ τον Pele αλλά γιατί θα έχει σωστό gameplay…και servers που να αντέχουν, όχι σαν αυτούς του Ultimate Team. Ας το καταλάβαινε λίγο η EA κι ας έδειχνε gameplay video αντί για τρέιλερ. Τέλος, όσο για τα Unravel και Plats vs. Zombies: Garden Warfare 2 αφήνω τα σχόλια σε εσάς.

Χρονιές γεμάτες άφθονο gaming
Η νέα σεζόν που πλησιάζει θα φέρει περισσότερα games στα PC και τις κονσόλες μας και η E3 2015 ήταν το καλύτερο μέσο για την προβολή τους. Το Console Wars της όγδοης γενιάς βρίσκεται…στο απώγειό του και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών μόνο καλό μπορεί να κάνει στη βιομηχανία. Φέτος μάλιστα είναι πιο υγιής από ποτέ, χωρίς σπόντες ή trolling. Οι εταιρείες θέλουμε να πιστεύουμε ότι βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι από κάθε άποψη, αν εξαιρέσουμε την…ασθένεια των τρέιλερ κι ότι θα παρουσιαστούν ακόμη καλύτερες.

Πάνω απ’ όλα όμως, οι περισσότερες εξ αυτών δείχνουν να ακούνε την γνώμη του κόσμου τους, η οποία τις έχει αναγκάσει άλλοτε να αλλάξουν πολιτική κι άλλοτε να παρουσιάσουν games που θα θέλαμε να δούμε. Όσες δεν ακούν το feedback μας και προχωρούν με παρωπίδες μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Προς το παρόν, η μεγαλύτερη γιορτή του gaming ολοκληρώνεται με επιτυχία και ο καθένας μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τις παρουσιάσεις που είδαμε. Οκ, μπορεί να απουσίασε ο Kojima και το P.T. για το οποίο πολλοί καιγόμαστε να δούμε να ολοκληρώνεται, αλλά τουλάχιστον αποζημιωθήκαμε και με το παραπάνω.

Εσείς τι πιστεύετε για τις συνεντεύξεις τύπου που είδαμε στη φετινή E3; Αφήστε το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δείτε όλες τις συνεντεύξεις τύπου της φετινής E3 τις οποίες κάλυψε το GameWorld με Live update και πείτε την γνώμη σας σε αυτό το forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Aman (Level 16) 17/06/2015 21:46
Τι περιμένω και τι μου άρεσε
-Doom
-The Last Guardian
-Nba Live 16
-Unravel
-Killer Instict PC
-FIFA 16
#2 Zaratoth (Level 28) 17/06/2015 21:54
Όσον αφορά τη Nintendo για μένα μου άρεσε που συνέχισαν τη λογική της Digital παρουσίασης. Τους βοηθά να φτιάχνουν πολύ πιο όμορφες και αστείες παρουσιάσεις απ'όσο θα μπορούσαν να κάνουν on-stage (και ξεφεύγουν από την επαναληψημότητα των στημένων live παρουσιάσεων).

Όσον αφορά το line-up που έδειξε, μου άρεσε αρκετά το video για το Star Fox, τα υπόλοιπα λίγο πολύ τα ξέραμε. Και εγώ απορώ γιατί δεν έβαλε το Fatal Frame. Πάντως χάζεψα Treehouse μετά και είχε φάση. Για τα gameplay videos που αναφέρεις, να παρακολουθείς και Nintendo Treehouse. Εκεί δείχνουν live gameplay για όσους τίτλους παρουσίασαν στο Direct (όπως είχες ανεβάσει πέρισι το βίντεο διάρκειας μιας ώρας με gameplay από Xenoblade).
#3 +2 Lordwinter (Level 28) 17/06/2015 22:02
Σε γενικές γραμμές όλες οι εταιρείες μας παρουσίασαν ενδιαφέροντα games. H Bethesda έκανε μια πραγματικά εντυπωσιακή press conference, η Microsoft νομίζω ήρθε δεύτερη, αλλά ήταν σαφώς πιο εντυπωσιακή από τις Nintendo και Sony, ενώ από τις υπόλοιπες εταιρείες ξεχώρισε η Ubisoft. Ιδιαίτερα η παρουσίαση της Square Enix μου φάνηκε "φθηνή" σαν να ήταν ο φτωχός συγγενής ένα πράγμα. Η λόγικη της Nintendo εξακολουθεί να με βρίσκει σύμφωνο, αλλά κατονοώ και την λογική της. Από την στιγμή που δεν έχεις κάτι ιδιαίτερο να δείξεις γιατί να πετάξεις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στα σκουπίδια. Το Star Fox Zero πάντως μου άρεσε πολύ και θα το αγόραζα σίγουρα αν είχα Wii U.
#4 +1 Mario07 (Level 22) 17/06/2015 22:09
Ευχάριστη έκπληξη το For Honnor, περιμένω επίσης Assassins Creed, Kingdom Hearts, Need for Speed και Deus Ex
#5 +2 Bill Kal (Level 6) 17/06/2015 23:54
Καταρχάς θέλω να πώ ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε ολη την συντακτική ομάδα που κάλυψε την Ε3! Σώστη και αντικειμενική ενημέρωση χώρις μεγάλες καθυστερίσεις στην ανάρτηση αρθών !!! Πραγματικά είναι εντυπωσιακό η ταχύτητα με την οποία δούλεψε η ομάδα σε σύγκριση με τo ποιοτικό αποτέλεσμα που λάβαμε ως αναγνώστες!!!

Συμφωνώ απόλυτα πως η Bethesda έδειξε το σωστό τρόπο με τον οποιο πρεπει να γίνεται μια συνεντευξη τυπου στην Ε3.

Είναι ευχάριστο να βλεπεις την Microsoft να μαθαίνει απο τα λάθη της και να προσπαθεί να πιάσει τους πρωτοπόρους. Κανουν σωστές κινισεις για να φέρουν το ΧΒΟΧ1 στο σπιτι μας. Προσωπίκα ομως, οτι και να κάνουν δε μπορουν να με πίσουν να αλλάξω κονσόλα, παραμένω πιστός στο Playstation απο το 1997, το οποιο το αγόρασα με δικά μου χρήματα και συνειδητα. Θα διαφωνίσω πως το casual gaming πεθαίνει. Εχει σταθεροποιηθεί. Εκει που η Nintendo ηταν βασιλειας του ειδος πλεον εχει δώσει τα σκιταλη σε αλλους, γιατι πολυ απλα οι εποχες αλλαξαν. Όμως το casual gaming θα συνεχίσει να υπαρχει γιατί αποτελεί ακομα ενα τρόπο διασκέδασης για την οικογένεια και τη νεανική παρέα, απλά δε θα ξανα δουμε πωλήσεις οπως στη δεκατια του '90 οπου η Nintendo ήταν η κυρίαρχος στο είδος.

Sony Playstation, απλα αγάπη για μενα. Νιώθω ανατριχειλα και δέος να βλεπω τις παιδικες μου αναμνήσεις να ξανα ζωντανευουν με το Final Fantasy VII Remake. Ενθουσιάζομαι με το Horizon: Zero Dawn και Uncharted 4 και περιμενω να δω το Μανο Γρυπαρη να παιζει Street Fighter V με κλειστά μάτια, ακομα αναρωτιέμαι πως το εκανε την πρώτη φορά! Για μένα η Sony Playstation στην φετινή Ε3 με επαληθεύει για ακομα μια φορά πως έχω διαλέξει την καλυτερη κονσόλα για να παίζω τα αγαπημένα μου παιχνίδια!

" Θέλω βία και αγωνία και σε φτύνω κοινωνία" και το λαμβάνω αφθονα απο τους τίτλους της Ubisoft, Tom Clancy & Assassin's Creed series! Η Aisha Tyler ειναι και θα είναι η καλύτερη host της Ε3! Hitman ειναι ένας απο του αγαπημένους μου τιτλους της Square Enix. Χαιρομαι να ακουω πως έρχεται καινούριο Hitman, αλλα θέλω να δω game play, το ιδιο ισχυει και για τους υπόλοιπους τίτλους που παρουσίασε. Γενικά εχω εμπιστοσύνη στους Γιαπωνεζους εκεί στην Square Enix και πιστεύω πως η υπομονή μου θα επιβραβευτεί με καλά παιχνίδια.

Οσο μεγαλη ειναι η ιστορια της ΕΑ τοσο μεγαλες ειναι οι αμφιβολίες μου για τους "νεους" τίτλους που παρουσίασε. Κάθε χρόνο τα ίδια, "ολο μέλι μέλι και απο τιγανήτα τίποτα! Mass Effect: Andromeda, Mirror’s Edge ΙΙ, Need for Speed είναι οι ασσοι που πονταρει, αλλα δυστυχώς ενας κουκος δε φέρνει την άνοιξη. Παρομοιάζω την ΕΑ με τo Ελληνικό δημόσιο που σκοτώνει τα ταλέντα του. Πόλλοι εργαζόμενοι (και γνωστοί μου) στην ΕΑ Canada in Burnaby, BC εχουν φύγει και διαπρέυσει εκτός ΕΑ γιατι άπλα στην ΕΑ οι ιδεές τους δε πέρασαν ποτέ.

Όπως καθε χρονο, η Ε3 με αφίσε με ενθουσιασμό και αγωνία για τα παιχνίδια που έρχονται μελλοντικά!!
Can't wait to play new games!!!
#6 +1 akiszax (Level 21) 18/06/2015 00:23
Φανερά η microsoft φέτος ξεχώρισε, με αρκετά exclusives, σύντομα θα την δούμε να βγαίνει από την σκιά της Sony και με ανοδική πορεία. Κάτι που δεν μου άρεσε είναι ότι όλες οι εταιρείες έδειξαν τρέιλερ και λίγο gameplay, καταλαβαίνω πως το το τρέιλερ είναι εντυπωσιακό για μια παρουσίαση, μα το gameplay είναι η ουσία του κάθε game. Επίσης η Bethesda έδωσε τον καλύτερο της εαυτό, και πραγματικά έκλεψε της εντυπώσεις.
Η Square Enix παρουσίασε το Rise of the Tomb Raider και ο έρωτας με την πρώτη μάτια ξεκίνησε, συν και το νέο Nier, με τον game designer του game να φοράει μια περίεργη μάσκα, πήρε πραγματικά έμφαση η παρουσίαση της.
Σε δεύτερη μοίρα μπαίνουν Nintendo, EA, SONY, Ubisoft δεν λέω ότι και αυτές δεν ήταν καλές, άλλωστε το Star Wars: Battlefront και Mass Effect: Andromeda μου άρεσαν, και θα τα τιμήσω.
#7 +1 Zaratoth (Level 28) 18/06/2015 00:58
Quoting akiszax:
με τον game designer του game να φοράει μια περίεργη μάσκα,


Ήταν από χαρακτήρα του πρώτου Nier. :-)
#8 +1 akiszax (Level 21) 18/06/2015 01:04
Quoting Zaratoth:
Quoting akiszax:
με τον game designer του game να φοράει μια περίεργη μάσκα,


Ήταν από χαρακτήρα του πρώτου Nier. :-)


Α μάλιστα! Thanks boy! +1 Πάντως εγώ το δήλωσα θα την βρω και θα κυκλοφορώ με αυτήν :D
#9 Myrmidon (Level 21) 18/06/2015 15:34
Must have....
1) Doom
2) Fallout 4
3) Dungeon defenders 2
4) No Man's Sky
5) Pillars of Eternity expansion: The White March, Part 1
6) Plants vs Zombies: Garden Warfare 2
7) HoloLens

Πιθανα επισης τα :
1) The Elder Scrolls: Legends
2) Adr1ft
3) Ion
4) Unravel
5) Ark (Μετα απο γερο optimization)
6) The Division (Tom Clancy's)
7) For Honor
8 ) Valkyrie
9) Star Wars Battlefront
10) Sword Coast Legends
11) XCOM 2
12) Dishonored 2
13) Fallout Shelter
#10 Myrmidon (Level 21) 18/06/2015 15:44
Quoting Myrmidongameworldgr:
Must have....
1) Doom
2) Fallout 4
3) Dungeon defenders 2
4) No Man's Sky
5) Pillars of Eternity expansion: The White March, Part 1
6) Plants vs Zombies: Garden Warfare 2
7) HoloLens

Πιθανα επισης τα :
1) The Elder Scrolls: Legends
2) Adr1ft
3) Ion
4) Unravel
5) Ark (Μετα απο γερο optimization)
6) The Division (Tom Clancy's)
7) For Honor
8 ) Valkyrie
9) Star Wars Battlefront
10) Sword Coast Legends
11) XCOM 2
12) Dishonored 2
13) Fallout Shelter


Ξεχασα και τα :
14) HORIZON: ZERO DAWN’S
15) Beyond eyes
#11 +1 the_prophet1987 (Level 22) 19/06/2015 01:16
Ένα μπράβο στην ομάδα του Gameworld κι απο μένα γιατί ενώ ήταν όλοι μέσα στη πίεση και το τρέξιμο κατάφεραν να τα φέρουν βόλτα και με το παραπάνω...
Microsoft: Μια απο τις 2 εταιρίες που ξεχώρισαν μαζί με τη Bethesda.Με το Backwards Compatibility να κάνει τη διαφορά στις ανακοινώσεις της.
Bethesda: Live gameplay απο τα 2 πιο αναμενόμενα παιχνίδια της τι άλλο να πω.
Pc Gaming Conference: Mπορεί να ήταν βαρετή για τους console gamers αλλά εμείς που ξέρουμε απο Pc gaming τη βρήκαμε ακρως ενδιαφέρουσα.
Sony: Ωραία παρουσίαση και ανακοινώσεις αλλά περίμενα άλλα πράγματα... Απογοήτευση που ελπίζω να είναι για καλό,μόνο αυτό!
Ubisoft: Σταθερή αξία στις εκθέσεις τα τελευταία χρόνια.
Square Enix: όπως είπα και στο φόρουμ....Του trailer το κάγκελο,ενώ όλοι περιμέναμε τουλάχιστον gameplay video αν οχι live.Απογοήτευσ η κι απο τη Square για μένα φετος.
Nintendo και EA δε θα μπω καν στο κόπο να σχολιάσω.

Παρακάτω είναι οτι μου άρεσε πιο πολύ στην φετινή Ε3.
Doom 60 fps gameplay
Horizon: Zero Dawn
Backwards Compatibility Xbox1(κι ας μην έχω X1)
The Division
Ghost Recon: Wildlands
For Honor
DX12 Pc Δυνατότητες
EVE Valkyrie VR demo
ArmA 3 terrain expansion

Θα συμφωνήσω με τον Μάνο σχετικά με τα trailers,το κακό έχει παραγίνει!
#12 TheRedWood (Level 17) 20/06/2015 11:25
Εμένα μου άρεσαν περισσότερο: For Honor, Dishonored 2, Hitman, Fallout 4, Ghost Recon: Wildlands, The Division. Θα ήθελα πάρα πολύ να δω: Bully 2, καινούριο Thief, Mafia III....
#13 snowviliers (Level 8) 21/06/2015 18:30
Games που περιμένω:
Rise of the Tomb Raider
Halo 5
Gears 4
Doom
Fallout 4 FTW!!!
Assassin's Creed Syndicate(απίστ ευτα γραφικά,διαφορε τικές μα γνώριμες πινελιές,ποικιλ ία στο gameplay)
Tom Clancy's ghost recon Wildlans(Πάρε βία να'χεις κοσμέ!!!!!!)
Μass Effect
#14 tonyler (Level 23) 21/06/2015 19:55
Η Blizzard οταν εχει να δειξει κανα game τυπου diablo 4(λεω γω τωρα) ,τα δειχνει σε E3?
Notification