World of Final Fantasy

Hot
Μάνος Μαρίνος

Κλασική συνταγή με μια δόση Pokemon.

Κλασική συνταγή με μια δόση Pokemon.

Κλασική συνταγή με μια δόση Pokemon.

Σε μια χρονιά που όλοι περιμέναμε ανυπόμονα την κυκλοφορία του Final Fantasy XV, η Square Enix σε συνεργασία με την Tose στρίμωξαν και την κυκλοφορία ενός ακόμα μέρους της σειράς. Μάλιστα, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το World of Final Fantasy αδικήθηκε από τους δημιουργούς του, αφού πρώτον στερήθηκε στον τομέα της διαφήμισης σε σχέση με το έτερο RPG της Square Enix και δεύτερον η κυκλοφορία του συνέπεσε μόλις με έναν μήνα διαφορά από την αντίστοιχη του Final Fantasy XV. Ευτυχώς όμως, το World of Final Fantasy έχει την απαραίτητη προσωπικότητα για να σταθεί από μόνο του.

Τα πρώτα δείγματα ύπαρξης του World of Final Fantasy εμφανίστηκαν απευθείας με την ανακοίνωσή του από την Square Enix στα πλαίσια της E3 2015. Ο σκοπός της κυκλοφορίας του θα ήταν ο εορτασμός των 30 ετών ύπαρξης της σειράς. Διευθυντής σκηνοθεσίας ανέλαβε για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Hiroki Chiba, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν σεναριογράφος μερικών από τα σκοτεινότερα μέλη της σειράς όπως τα Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII και Final Fantasy Type-0 HD. Ο Chiba είχε στο πλευρό του σε ρόλο παραγωγού τον Shinji Hashimoto, ο οποίος διέθετε πείρα στην αντίστοιχη θέση από games όπως τα Final Fantasy VIII, Final Fantasy IX, Kingdom Hearts, Kingdom Hearts II, αλλά και το πιο πρόσφατο Final Fantasy XV, στο οποίο εργαζόταν παράλληλα.

world of final fantasy 1

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι developers έκαναν την παρατήρηση ότι το κοινό της σειράς Final Fantasy παρέμενε σταθερό με το πέρασμα των χρόνων και ήταν κατά πλειοψηφία πλέον ενήλικες. Έτσι, ορισμένες από τις αποφάσεις που ληφθήκαν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του RPG έγιναν με γνώμονα την προσέγγιση νεαρότερων ηλικίων σε συνδυασμό όμως πάντα με την ικανοποίηση των μακροχρόνιων φίλων της σειράς. Αυτή η προσέγγιση είχε ως αποτέλεσμα και τους διάφορους σχεδιαστικούς τόνους που θα συναντήσετε κατά την διάρκεια αυτής της περιπέτειας.

Ο νοσταλγικός κόσμος της Grymoire
Ο Lann και η Reynn είναι τα δίδυμα αδέρφια που πρωταγωνιστούν στην ιστορία μας και τα οποία ξυπνούν ένα πρωί στoν παντελώς ερημωμένο κόσμο του Nine Wood Hills χωρίς να έχουν αναμνήσεις από το παρελθόν τους. Το μοναδικό άτομο που συναντούν τα δύο αδέρφια είναι η μυστηριώδης γυναίκα Enna Kros, η οποία τους επεξηγεί πως στο παρελθόν οι δυό τους ήταν Mirage Keepers, δηλαδή ότι είχαν την δυνατότητα σε κάποιον άλλον κόσμο να αιχμαλωτίζουν τα πλάσματα που κατοικούσαν εκεί και ονομάζονταν Mirages. Η Enna Kros γνωρίζει στα δύο αδέρφια την Tama, ένα mirage που μοιάζει με ιπτάμενη αλεπού και αναλαμβάνει να τους συνοδεύσει στο ταξίδι τους. Αμέσως μετά, η μυστηριώδης γυναίκα τους καθοδηγεί σε μια πύλη που οδηγεί στον κόσμο της Grymoire, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενα της τα δύο αδέρφια θα καταφέρουν να ανακτήσουν τις αναμνήσεις τους αν ξεκινήσουν να συλλέγουν όσο περισσότερα Mirages μπορούν. Σας θυμίζει κάτι; Η Tama σε ρόλο starter Mirage α λα Pikachu; Check. Gotta catch ‘em all; Check!

Η άλλη μεριά της πύλης κρύβει την Grymoire, έναν κόσμο που αποτελείται από την συνένωση διαφόρων κόσμων/σημείων/περιοχών που έχουμε συναντήσει σε παλαιότερα Final Fantasy και μας ρίχνει το πρώτο χτύπημα κάτω από την ζώνη στη νοσταλγία. Οι χαρακτήρες που ζούν στην Grymoire είναι μικροκαμωμένοι, σχεδιασμένοι σε chibi μορφή κι ονομάζονται Lilikin, ενώ οι μεγαλύτεροι χαρακτήρες όπως οι δύο πρωταγωνιστές ονομάζονται Jiants. Τα δύο αδέρφια αποκτούν με την έλευσή τους στον νέο κόσμο την ικανότητα να μεταμορφώνονται ανάμεσα στις δύο μορφές κατά βούληση. Ανάμεσα στους Lilikin, θα συναντήσουμε και πολλούς γνωστούς χαρακτήρες από την σειρά, οι οποίοι όσον αφορά το εν λόγω Final Fantasy ζούσαν ανέκαθεν στον κόσμο της Grymoire και δεν έχουν προηγούμενα μεταξύ τους. Δυστυχώς, το σενάριο προχωράει πολλές φορές με το πρόσχημα "ας πάμε εκεί ώστε να πιάσουμε περισσότερα mirages" και παρόλο που είναι ενδιαφέρον σε γενικές γραμμές, χάνεται κάπου ο ρυθμός του.

Ο ρόλος του Nine Wood Hills
Ο κόσμος του Nine Wood Hills λειτουργεί ως το κεντρικό hub. Κάθε φορά που θα χάνετε σε κάποιο dungeon και δεν θα βρίσκεστε σε μάχη με τελικό αρχηγό, η Tama αναλαμβάνει να σας φέρει εδώ πίσω. Αντίθετα, αν χάσετε σε συγκεκριμένες μάχες όπως τα bosses, τότε θα αντικρίσετε την οθόνη του game over. Στο Nine Wood Hills μπορείτε να αγοράσετε αντικείμενα για το ταξίδι σας από την Chocolatte, να δείτε τα διάφορα Journals που συγκεντρώνετε με την πρόοδο σας και κυρίως να επισκεφθείτε το Girl Who Forgot Her Name η οποία είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει και θα δούμε παρακάτω τον ρόλο της. Τέλος, το Nine Wood Hills διαθέτει την πύλη που μπορεί να σας μεταφέρει σε οποιοδήποτε dungeon, region και town της Grymoire.

world of final fantasy 1
Gotta Stack ‘em All
To πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε στο World of Final Fantasy είναι η ομοιότητα του με τα πρώτα αριθμημένα μέρη της σειράς. Οι μάχες γίνονται μέσω random encounters καθώς διασχίζετε διάφορα dungeons και γίνεται χρήση του συστήματος Active Time Battle που είχε εισαχθεί και τελειοποιηθεί στα Final Fantasy του SNES. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χαρακτήρας που μάχεται έχει τους γύρους του, αλλά η σειρά με την οποία αυτοί έρχονται βασίζεται κυρίως στα στατιστικά ταχύτητας των συμμετέχοντων. Στα θετικά συγκαταλέγεται η επιλογή που σας δίνεται ανάμεσα στο Active mode, όπου αν αργήσετε να δράσετε ο αντίπαλος δεν θα σας περιμένει και στο Wait mode όπου μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας με την ησυχία σας. Αυτή η διαφορά αποτελεί στην ουσία και τα δύο επίπεδα δυσκολίας.

Η διαδικασία συλλογής των mirages έχει δεχθεί μεγάλη επιρροή από την RPG σειρά των Pokemon, αλλά ταυτόχρονα έχει συνδυαστεί άψογα με τον κόσμο του Final Fantasy. Κάθε φορά που θα συναντάτε ένα νέο mirage, η Enna Kros θα σας παρέχει και το αντίστοιχο Prismarium, εργαλείο με το οποίο τα αιχμαλωτίζετε. Κάθε mirage όμως έχει διαφορετικό τρόπο αιχμαλωσίας και δεν είναι τόσο απλό όσο το να τους χαμηλώσετε τα HP, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο κυνήγι τους. Για παράδειγμα, ορισμένα mirages θα χρειαστεί να δεχθούν Poison πριν να μπορέσετε να τα αιχμαλωτίσετε, ενώ άλλα θα χρειαστεί να τα γιατρέψετε, να τους επιτεθείτε με μαγεία συγκεκριμένου στοιχείου, να σκοτώσετε πρώτα τους συμμάχους τους, κλπ. Τα mirages εκπαιδεύονται κανονικά όπως η Reynn κι ο Lann και διαθέτουν Mirage Boards πάνω στα οποία ξεκλειδώνετε abilities, μεταμορφώσεις σε ισχυρότερες μορφές και ενδυναμώνετε τα διάφορα attributes τους.

world of final fantasy 1Παρόλα αυτά, η πιο μεγάλη καινοτομία στο σύστημα μάχης είναι ο μηχανισμός του stacking. Τα mirages χωρίζονται σε κατηγορίες μεγέθους όπως τα ρούχα ένα πράγμα (Small, Medium, Large και Extra Large). Σε αυτά τα μεγέθη υπόκεινται και οι πρωταγωνιστές, όντας Large στην Jiant μορφή τους και Medium στην Lilikin μορφή τους. Μέσω του stacking, μπορείτε να τοποθετήσετε τον έναν χαρακτήρα πάνω στον άλλον κατά σειρά από L εώς S και να μοιράσετε abilities, στατιστικά και αδυναμίες εξίσου σε όλο το σύνολο. Αυτή η κίνηση ανοίγει τις πόρτες για αναρίθμητους συνδυασμούς, αφού στην ουσία κάθε διαφορετικό mirage στον πύργο χαρακτήρων που φτιάχνετε θα προσδίδει και διαφορετικές ικανότητες. Τα XL Mirages μπορείτε απλώς να τα καλέσετε στην μάχη για βοήθεια και δεν παίρνουν μέρος στο stacking. Το μόνο αρνητικό σε όλα αυτά είναι τα υποχρεωτικά πολλά και περίπλοκα μενού για την διαχείριση των mirages, που πιθανώς να μπερδέψουν και να κουράσουν τους νεότερους παίκτες, των οποίων η προσέγγιση ήταν ένας από τους βασικούς στόχους των developers.

Τα mirages που θα μπορείτε να έχετε πάνω σας είναι 10. Τα υπόλοιπα που θα συλλέγετε θα επιστρέφουν στον καθηγητή Oak… εε πίσω στο Nine Wood Hills και θα μπορείτε μέσα από πύλες ή save points να τα παίρνετε και πάλι πάνω σας. Ορισμένα mirages έχουν ικανότητες που σας βοηθούν κι έξω από τις μάχες. Τα περισσότερα dungeons κρύβουν μυστικές περιοχές που ξεκλειδώνονται μόνο μέσω ορισμένων ικανοτήτων των mirages. Για παράδειγμα, μια μυστική περιοχή μπορεί να βρίσκεται πίσω από ένα κλαδί που πρέπει να καεί ή έναν βράχο που πρέπει να σπάσει. Αυτή η λειτουργία φυσικά υπάρχει και στην σειρά Pokemon με κινήσεις όπως τα Cut, Surf, κλπ.

world of final fantasy 1
Το World of Final Fantasy όμως δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία. Υπάρχουν τόσα πράγματα που προσφέρονται για να γεμίσετε τον χρόνο σας και τα οποία έχουν όντως αντίκτυπο στο παιχνίδι σας που θα παρεκτραπείτε σίγουρα από την βασική ιστορία. Αρχικά, το Girl Who Forgot Her Name σας δίνει την ευκαιρία να παρεμβαίνετε σε ιστορίες που εκτυλίσσονται ανάμεσα στους υπόλοιπους χαρακτήρες της Grymoire και εμβαθύνουν στο σενάριο. Αυτές οι ιστοριούλες χαρακτηρίζονται από έναν σχεδόν παιδικό τόνο και θα σας κάνουν να χαμογελάσετε, αλλά και να γελάσετε με το χιούμορ τους, ειδικά αν έχετε γνώσεις από προηγούμενα Final Fantasy. Το ανώνυμο κορίτσι σας παρέχει και τα Champion Medals που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα στις μάχες και με τα οποία καλείτε έναν κλασικό χαρακτήρα να σας βοηθήσει με ένα χτύπημα, όπως ακριβώς λειτουργούν και τα Summons/Espers/Eidolons σε προηγούμενα Final Fantasy.

Οι επιπλέον δραστηριότητες δεν τελειώνουν ποτέ, αφού θα παίρνετε side quests ακόμα και από απλούς πολίτες (NPCs) που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε το Coliseum, μέσω του οποίου θα βρίσκεστε αντιμέτωποι με διάφορες ομάδες από mirages. Στο Coliseum δεν θα κερδίζετε XP, αλλά θα αποκτάτε σημαντικά αντικείμενα μετά από κάθε νίκη. Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε την ιστορία και τα πολύ βασικά side quests, θα χρειαστείτε περίπου 50 ώρες για την ολοκλήρωση του World of Final Fantasy, ενώ για να ολοκληρώσετε τα πάντα θα χρειαστεί να προσθέσετε τουλάχιστον 20 ώρες ακόμα.

Μπορεί να έχετε ξαναζήσει την ιστορία με την συλλογή διάφορων τεράτων, όμως η μαγεία της σειράς δεν θα σας επιτρέψει να βαρεθείτε.

Final Fantasy Stadium
Το Coliseum που περιλαμβάνει τις μάχες με διάφορες ομάδες τεράτων μας προσφέρει και τον μοναδικό τρόπο αλληλεπίδρασης με άλλους παίκτες. Με λίγα λόγια, μπορείτε να τεθείτε αντιμέτωποι με άλλους παίκτες οι οποίοι θα έχουν φέρει στην μάχη τα δικά τους mirages. Για να εξισορροπούνται οι καταστάσεις, όλα τα mirages των μαχών ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν στο level 50. Έτσι, το μόνο που μένει να διαχωρίσει τους δύο αγωνιζόμενους είναι η τακτική. Χωρίς να θέλω να γίνω γραφικός, το concept των μαχών θυμίζει για άλλη μια φορά Pokemon και πιο συγκεκριμένα τα Pokemon Stadium του Nintendo 64. Μόνο που το matchmaking είχε τα προβλήματα του και οι μάχες δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μοναδικό θετικό είναι η δυνατότητα ανταλλαγών. Εν τέλει, η αίσθηση που μας αφήνει το multiplayer είναι ότι προστέθηκε απλά για να υπάρχει.

Χαριτωμένες εικόνες
Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων δεν θα μπορούσε να έχει ψεγάδια όταν πίσω τους κρύβεται ο θρυλικός Tetsuya Nomura. Ο Nomura έχει δουλέψει πάνω στην σειρά από το Final Fantasy IV και προσέφερε τον σχεδιασμό τον χαρακτήρων που είναι σε Jiant μορφή ως μια μείξη χαρακτήρων από Final Fantasy και Kingdom Hearts. Αντίθετα, τους chibi χαρακτήρες σχεδίασε ο Yasuhisa Izumisawa που έχει δουλέψει στο παρελθόν πάνω στο Final Fantasy Crystal Chronicles και μπορούσε να μετατρέψει επιτυχώς σοβαροφανείς χαρακτήρες σε χαριτωμένα ανθρωπάκια.

world of final fantasy 1
Τα περιβάλλοντα είναι αρκετά προσεγμένα και παντού υπάρχει ποικιλία χρωμάτων ώστε να μην κουράζεται το μάτι. Τα animations λειτουργούν υπέροχα και προσφέρουν ζωντάνια στους χαρακτήρες. Ένα μελανό σημείο που μπορούμε να θίξουμε είναι το lip-syncing που είναι άστοχο ορισμένες φορές, αλλά εν μέρει δικαιολογείται αφού έχει προσαρμοστεί στην ιαπωνική γλώσσα που είναι διαθέσιμη εξαρχής ως επιλογή. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι ορισμένα textures κυρίως στο έδαφος θα μπορούσαν να είναι πιο λεπτομερή, αλλά μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο RPG δημιουργήθηκε έτσι ώστε μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του να τρέχει και στο PS Vita, κονσόλα με την οποία υποστηρίζεται cross-save.

Ποιότητα ήχου α λα Final Fantasy
Όσον αφορά την δουλειά που έχει γίνει στον ήχο, θα ξεκινήσουμε από το πλήρες voice acting που διαθέτει μέχρι και ο τελευταίος NPC. Την μουσική επένδυση ανέλαβε ο Masashi Hamauzu, ο οποίος φημίζεται για τους πιο σκοτεινούς μουσικούς τόνους του, αλλά στην προκειμένη περίπτωση προσαρμόστηκε άψογα στα δεδομένα του παιχνιδιού. Το World of Final Fantasy περιλαμβάνει πάνω από 100 μουσικά κομμάτια με το highlight του όμως να είναι τα ρεμιξαρισμένα τραγούδια παλαιότερων μελών της σειράς. Σκεφτείτε την νοσταλγία που θα σας κατακλύσει όταν συναντήσετε πρώτη φορά την Yuna και ακούσετε τους ήχους του Final Fantasy X ή το theme του Cloud που παίζει όταν τον καλείτε για βοήθεια στην μάχη. Μικρό ελάττωμα στην μουσική παραγωγή είναι ότι τα νέα τραγούδια δεν κρύβουν ιδιαίτερη δύναμη μέσα τους για να μείνουν στην μνήμη σας.

Ο μικρός αδερφός
Το World of Final Fantasy κυκλοφόρησε σε μια ιδιαίτερη περίοδο και μπορεί να θεωρηθεί ως ο μικρός αδερφός του πολυδιαφημισμένου Final Fantasy XV. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι το art direction του World of Final Fantasy είναι καθέτως συγκρουόμενο με το αντίστοιχο του Final Fantasy XV. Παρόλα αυτά, θα ήταν μεγάλο λάθος να το αγνοήσετε ως spin-off, γιατί το εν λόγω RPG της Square Enix θα μπορούσε να σταθεί επάξια μόνο του μέσα στην χρονιά. Μπορεί το σύστημα μάχης να βασίζεται σε παλαιότερα μέρη της σειράς και να γίνεται συνεχής επίκληση στη νοσταλγία, όμως το World of Final Fantasy μένει πιστό στο όνομα του. Σας προσφέρει δηλαδή ένα πακέτο με ότι χαρακτηρίζει τον κόσμο των Final Fantasy.

Θετικά:
- Βαθύ και καινοτόμο σύστημα μάχης
- Η αιχμαλώτιση, η συλλογή και η εκπαίδευση των mirages
- Χαριτωμένοι χαρακτήρες και περιβάλλοντα
- Τα ρεμιξαρισμένα μουσικά θέματα
- Νοσταλγία και fan service που κρύβεται σε κάθε γωνία
- Μεγάλη διάρκεια
- Cross-save με το PS Vita

Αρνητικά:
- Αργή εξέλιξη της ιστορίας
- Προβλήματα στο lip-syncing
- Άσκοπο multiplayer
- Πολύπλοκα μενού

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.8

Ετοιμαστείτε για μια περιπέτεια που προσφέρει πολύ μεγαλύτερο βάθος απ’ ότι δείχνει να έχει.

Μάνος Μαρίνος

NEWS   VIEW ALL

World of Final Fantasy demo

Η Square Enix ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ένα demo του World of Final Fantasy. Το demo θα γίνει διαθέσιμο την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου για PS4 και PS Vita. Το World of Fi...
Posted (12 Oct 2016)

World of Final Fantasy

[Αρχική Δημοσίευση: 16/6/15] Κατά την διάρκεια της press conference της Sony στην φετινή Ε3 ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του World of Final Fantasy. Πρόκειται για ένα spin-off της δημοφιλούς JRPG σειρ...
Posted (07 Jun 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.8
7.93 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Tose/Square Enix Business Division 3
Publisher: Square Enix
Διάθεση: CD Media
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/10/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification