Pro Evolution Soccer 2017

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Οι σύλλογοι πάνω απ’ όλα. 

Οι σύλλογοι πάνω απ’ όλα. 

Οι σύλλογοι πάνω απ’ όλα. 

Το Pro Evolution Soccer 2016 αποτέλεσε πέρυσι ένα θετικό βήμα της Konami προς τον ανταγωνισμό, αν και σε κάθε περίπτωση ουδέποτε έκρυψε τις αδυναμίες του παρελθόντος. Η αντίστοιχη κακή παρένθεση του Fifa 16 με τις προβληματικές διαιτησίες και το lag στο online “χτύπησε” την EA με μείον τρία εκατομμύρια πωλήσεις σε σύγκριση με το Fifa 15 και έδωσε έδαφος στην Konami. Κατά τα άλλα, το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ανήκει στην EA, όσο κι αν οι reviewers είχαν πέρυσι…αντίθετη άποψη.

Οι φίλαθλοι των Sports games θέλουν να βλέπουν ολοκληρωμένα ποδοσφαιράκια κάθε χρόνο που δεν θα αποτελούν απλά ένα “update” των προηγούμενων. Στο PES η περίεργη αυτή αίσθηση είναι διάχυτη, έως ένα βαθμό στο gameplay, αλλά κυρίως στα modes του και στη βάση ομάδων του που συζητιέται ποικιλοτρόπως. Η Konami, έχοντας μικρότερη ομάδα ανάπτυξης από την EA, προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική και φέτος δίνοντας το καλοκαίρι το Euro 2016 DLC δωρεάν και πουλώντας το νέο PES για άλλη μια φορά στα 10 ευρώ πιο κάτω από την ΕΑ. Δεν διαφήμισε κάποια μεγάλη γκάμα νέων χαρακτηριστικών, παρά μόνο μικροαλλαγές στο gameplay και αποκλειστικές συμφωνίες με συλλόγους. Ας περάσουμε όμως στην ουσία.

No Superλίγδα this year?
Το νέο user interface με τις σαφείς περιγραφές στα μενού και τις μεγάλες εικόνες είναι η πρώτη ευχάριστη έκπληξη…πριν από μία μίνι “ψυχρολουσία”. Στην περυσινή έκδοση του PES, κατά το λανσάρισμα συναντήσαμε μόνο τον Ολυμπιακό, με τον Παναθηναϊκό να προστίθεται μεταγενέστερα μέσω patch. Φέτος, μέχρι αυτή την ώρα που γράφεται το review, δεν υπάρχει ελληνική ομάδα στη λίστα, ούτε η Konami έχει ανακοινώσει ότι θα προσθέσει κάποιες ελληνικές ομάδες. Τα διαθέσιμα πρωταθλήματα μέχρι στιγμής είναι οι δύο πρώτες κατηγορίες από Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, καθώς και οι πρώτες κατηγορίες από Ολλανδία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Αργεντική και Χιλή.

Υπάρχουν επίσης οι κατηγορίες AFC Champions League με ομάδες από Ασία, Μέση Ανατολή και Αυστραλία, αλλά και το Other European teams όπου συναντάμε μερικούς ακόμη ευρωπαϊκούς συλλόγους, ανάμεσά τους και γερμανικοί, αφού και φέτος δεν υπάρχει το Γερμανικό πρωτάθλημα. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ενώ η EA Sports έχει αποκλειστικά δικαιώματα για αρκετά πρωταθλήματα, η αλληγορία της Konami στα υπόλοιπα ίσως της στοιχίσει. Φέτος οι Ιάπωνες πήγαν στη λογική των αποκλειστικών συμφωνιών. Έκλεισαν συμφωνία με τις Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ και Ρίβερ Πλέιτ, σε μια απόπειρα να θέσουν εκτός τις αποκλειστικότητες της EA που υπάρχουν στα πρωταθλήματα. Με μόλις τέσσερις συλλόγους μπροστά στους εκατοντάδες, αντιλαμβάνεστε ότι η διαδικασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα για να φέρει αποτελέσματα.

Στη σέντρα
Το gameplay του PES 2017 έχει βελτιωθεί σε έναν τομέα που έπασχε τα προηγούμενα χρόνια κι αυτός είναι η ανταπόκριση κινήσεων. Τα κοντρόλ και οι πάσες γίνονται ένα κλικ πιο γρήγορα, ανάλογα όμως με τον παίκτη που έχετε στην κατοχή σας. Ένας ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης κοντρολάρει και πασάρει καλύτερα από έναν αντίστοιχο Β’ κατηγορίας που “δεν στρίβει” έγκαιρα όποτε του το υποδείξετε. Δυστυχώς υπάρχει ένα μικρό input lag, τόσο στο πρώτο κοντρόλ, όσο και όταν τρέχετε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα (όπως πάντα) αν πιέζεστε και δεν προβλέψετε να δώσετε γρήγορα πάσα ένα δευτερόλεπτο πιο πριν, τότε καταλήγετε να χάσετε την μπάλα. Το κοντρόλ όμως με σταθερό βηματισμό με την μπάλα στα πόδια είναι πιο άμεσο.

Στη βάση του, το gameplay του Pro Evolution Soccer 2017 παραμένει Arcade, τόσο στις πάσες, όσο και στα σουτ. Στις κάθετες πάσες υπάρχουν αυτοματοποιημένες κινήσεις επιθετικού και αμυνόμενου, ευτυχώς όμως με την βασική διαφορά ότι πλέον μπορείτε να ελέγξετε πλήρως τους παίκτες την στιγμή που εκτελείται η πάσα. Δεν κατευθύνονται στη μπάλα σαν ρομπότ όπως γινόταν στο PES 2016. Στις διεκδικήσεις για κεφαλιά υπάρχει επίσης πλήρης ελευθερία και μπορείτε να ορίσετε πιο ελεύθερα την στάση του σώματός σας για να πάρετε κεφαλιά.

Η αμυντική λειτουργία έχει βελτιωθεί καθώς όταν πιέζετε για την μπάλα ο παίκτης σας πηγαίνει κατευθείαν για αυτήν. Το σύστημα εδώ γυρνάει στις Arcade ρίζες του και διαφοροποιείται από τα λάθη προηγούμενων εκδόσεων όπου οι παίκτες σας πίεζαν κάποιες φορές…στον κενό χώρο. Οι τερματοφύλακες ανταποκρίνονται ακόμη πιο έγκαιρα και άμεσα, με μόνη διαφορά ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπλοκάρουν την μπάλα αλλά την διώχνουν, ακόμα και σε ορισμένα αδύναμα σουτ.

Μάχη με την CPU
Στον τομέα του A.I. η Konami συνεχίζει να δίνει ρέστα, αφού η CPU στο Super Star επίπεδο όπου παίζω δεν χαρίζεται. Η αμυντική λειτουργία της είναι σχεδόν άριστη, μιας και σας πιέζει παντού, ειδικά στο δικό της μισό του γηπέδου. Στις πάσες ορισμένες φορές μπορεί να κάνει κάποια λάθη, αλλά όταν φτάνει στην τελική προσπάθεια, αν “πιάσει ο συνδυασμός” όπως λέμε τότε θα σας χτυπήσει σε οποιοδήποτε κενό αφήσετε στην άμυνα.

Οι διαιτητές λειτουργούν καλύτερα από κάθε έκδοση, δίνοντας πιο εύκολα φάουλ στις σκληρές διεκδικήσεις. Κάποιες φορές όμως, θα τύχει να πάρετε πρώτα μπάλα, μετά πόδια -καθώς θα πέσει ο αντίπαλος πάνω σας- και να δοθεί φάουλ. Στις σκληρές διεκδικήσεις πάντως ξεχάστε το φαινόμενο όπου ο διαιτητής σφύραγε αδιάφορα. Τώρα όχι μόνο σφυρίζεται η παράβαση, αλλά βγαίνει αμέσως κάρτα, ενώ αν ανατραπεί ο τελευταίος παίκτης τότε ο ρέφερι βγάζει τον κόκκινη χωρίς δισταγμό.

Αν κάτι ξεχωρίζει στο νέο Pro είναι η λεπτομέρεια με την οποία μπορείτε να στήσετε την ομάδα σας. Ορίστε ελεύθερα τις κινήσεις τακτικής, το πώς θα μαρκάρουν οι παίκτες σας στα στημένα, ενώ πλέον υπάρχει και το νέο χαρακτηριστικό Match Analysis. Μέσω αυτού βλέπετε την κατοχή της μπάλας σε αριστερή, δεξιά ή μεσαία πτέρυγα, αλλά και όλες τις συνήθειες της αντίπαλης ομάδας. Όποτε παίζετε online θα παρατηρείτε για παράδειγμα, πόσο % κατοχή έχει ο αντίπαλός σας σε κάθε ζώνη, αλλά και αν αρέσκεται στο να παίζει με συρτές πάσες, κάθετες ή σέντρες, αν πιέζει δυνατά ή μένει πίσω, αν σουτάρει έξω από την περιοχή κ.ο.κ. Είναι σαν να έχετε έναν σκάουτερ δίπλα σας.

Παρά τις βελτιώσεις στο gameplay, η έλλειψη ομάδων και τα θέματα στα online modes παραμένουν τα αδύναμα σημεία της σειράς.


Τα modes

Αφιερώνοντας πολλές ώρες στα modes του PES 2017, παρατήρησα για άλλη μια φορά ότι οι βελτιώσεις στο πως έχουν στηθεί είναι ελάχιστες. Στο Master League για παράδειγμα, ενώ υπάρχει καλύτερο σύστημα διαπραγματεύσεων στα ποσά κάθε παίκτη και περίοδοι δανεισμού παικτών, στην πράξη δεν λαμβάνετε επαρκείς προτάσεις για τους παίκτες σας, με αποτέλεσμα να σας μένουν απούλητοι και η ομάδα να μην έχει ρευστό να κινηθεί. Πάντως στα deadlines μιας μεταγραφικής περιόδου σας δίνεται περισσότερος χρόνος για τις ανάλογες κινήσεις. Στο Become a Legend μπορείτε για άλλη μια φορά να προπονήσετε τον παίκτη σας στους τομείς που θέλετε, αλλά και να επιλέξετε προπόνηση σε ειδική βελτίωση, μέσα από μία μεγαλύτερη σε γκάμα ποικιλία κινήσεων.

Το MyClub αποτελεί την κύρια ενασχόλησή μου, καθώς βάζω το Master League αμέσως δεύτερο. Η Konami πρόσθεσε φέτος την δυνατότητα να κάνετε Προηγμένη αναζήτηση παικτών συγκεκριμένου συλλόγου μέσω των Scouts και να στείλετε προσφορές οι οποίες θα λήγουν μία συγκεκριμένη ώρα. Το σύστημα δεν αποδίδει όπως θα θέλαμε αφού ελάχιστοι έχουν την υπομονή να περιμένουν. Επίσης, οι δανεικοί παίκτες αποκτώνται ευτυχώς με βάση τον αριθμό αγώνων και δεν λήγουν σε συγκεκριμένη ώρα. Κατά τα άλλα οι μεταγραφές γίνονται δυστυχώς για άλλη μια φορά…στα τυφλά. Απλά επιλέγετε την θέση του παίκτη σας και σας δίνεται τυχαία ο παίκτης που θα κληρωθεί. Εντελώς Arcade λογική που για να μην αλλάξει φέτος, μάλλον η Konami δεν θα σκοπεύει να την αλλάξει γενικά.

Όταν παίζετε online με άλλους παίκτες, είτε 1v1, είτε 2v2, η εμπειρία είναι ομαλή χωρίς ιδιαίτερο lag. Έχοντας VDSL σύνδεση μόνο 1 στα 10 ματς μου βγήκε προβληματικό κι αυτό προφανώς λόγω απόστασης με τον αντίπαλο ή κακής σύνδεσής του. Αντίθετα, υπάρχει δυστυχώς input lag στο χειρισμό. Προκειμένου να μην δεχτείτε lag, η ανταπόκριση του χειρισμού όποτε παίζετε online είναι ένα κλικ πιο κάτω από το single-player (όπου ήδη υπάρχει εσκεμμένο input lag στο τρέξιμο και στο πρώτο κοντρόλ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να προβλέψετε ακόμη περισσότερο τις έγκαιρες πάσες πριν πλησιάσετε τον αντίπαλό σας, ώστε να μην χάσετε την μπάλα. Αν η Konami κατάφερνε να διορθώσει αυτό το χρόνιο πρόβλημα τότε η online εμπειρία θα ήταν ακόμη καλύτερη.

Όταν οι οπαδοί στις εξέδρες τραγουδούν…
Στο τεχνικό κομμάτι, τα γραφικά χάρις στη Fox Engine είναι προσεγμένα σε όλους τους τομείς. Τα πρόσωπα των γνωστών ποδοσφαιριστών διαθέτουν κάθε λεπτομέρεια, ενώ στις ομάδες όπου υπάρχουν συμφωνίες θα δείτε από γήπεδα μέχρι και οπαδούς να τραγουδούν τον ύπνο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Camp Nou της Μπαρτσελόνα, οπου το αρχικό πλάνο σας παρουσιάζει το γήπεδο με drone camera και τους οπαδούς να τραγουδούν στις κερκίδες του γηπέδου τον ύμνο της ομάδας τους. Μακάρι όλες οι ομάδες στο Pro να είχαν τέτοια παρουσίαση.

Ιδιαίτερη βάση έχει δοθεί στα animations των παικτών, με τις κινήσεις τους ωστόσο να είναι όπως πάντα 1-2 δέκατα του δευτερολέπτου πιο αργές από την πραγματικότητα. Τα physics της μπάλας, όπως και των παικτών, παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα όταν βρέχει τότε η μπάλα κολλάει πιο εύκολα στο έδαφος, τα τρεξίματα των παικτών δυσκολεύουν κ.ο.κ. Οι διαφορές εδώ είναι σημαντικές και επηρεάζουν άμεσα το gameplay.

Στον τομέα του ελληνικού σχολιασμού, παρότι ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και ο Γιώργος Θαναηλάκης παραμένουν στις θέσεις τους, φέτος επέλεξα αναγκαστικά τους Jim Beglin και Peter Drury οι οποίοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στη μετάδοση και τον σχολιασμό. Οι έλληνες σπορτσκάστερ όχι μόνο δεν έχουν διορθώσει τις όποιες εκφωνήσεις τους ακούγονται στημένες και τις διαφοροποιήσεις στη φωνή τους, αλλά επιπλέον επαναλαμβάνονται σε τραγικό βαθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Πάει να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα” που παίζει εύκολα 5-10 φορές σε κάθε αγώνα.

Για το πιστό κοινό του
Κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας, η οποία ήταν γεμάτη με PES, διαπίστωσα πολλές βελτιώσεις στο gameplay, αλλά και πολλές επαναλήψεις των ίδιων λαθών από πλευράς Konami. Τόσο οι διαθέσιμες ομάδες, όσο τα modes και η online εμπειρία δεν δίνουν την ποιότητα που θα ήθελαν οι πολλοί ψαγμένοι gamers. Το MyClub που είναι η μόνη όαση του gameplay και θα καταφέρει σίγουρα να σας κρατήσει, όφειλε να έχει μία πιο Simulation οργάνωση και φυσικά manual μεταγραφές.

Η τάση της Konami είναι να απευθύνεται στην παλιά βάση της, που επιθυμεί να παίζει ένα Arcade ποδοσφαιράκι. Στον αντίποδα όμως, οι κατευθύνσεις και οι στόχοι κάθε έκδοσης δεν είναι συγκεκριμένοι ως προς το target group που θα προσεγγίσει η εταιρεία του Τόκιο. Δεν νοείται δηλαδή να έχεις ένα Arcade ποδοσφαιράκι με τις καλύτερες επιλογές τακτικής και από την άλλη λανσάρισμα με ελλείψεις στις ομάδες και τα MyClub και Master League να μην έχουν ένα στιβαρό μεταγραφικό σύστημα. Επί της ουσίας το PES 2017 είναι ικανό να σας χαρίσει δεκάδες ώρες διασκέδασης και αποτελεί μία επένδυση για τους απλούς φιλάθλους των Sports games.

Θετικά:
- Υψηλή ποιότητα γραφικών
- Πιο ρεαλιστικά animations και τζαρτζαρίσματα
- Ανταγωνιστικό A.I.
- Προηγμένες επιλογές τακτικής και ανάλυσης
- Physics που αλλάζουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες
- Δημιουργία ιδανικής ατμόσφαιρας με πλάνα γηπέδου και συνθήματα

Αρνητικά:
- Οι γνωστές ελλείψεις στα δικαιώματα ομάδων
- Μικρά θεματάκια με διαιτησία και τερματοφύλακες
- Απειροελάχιστες αλλαγές στα modes
- Το input lag όποτε παίζετε online

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.2

Διασκεδαστικό αλλά στάσιμο.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Παίζουμε Pro Evolution Soccer 2017

[Αρχική δημοσίευση: 24/8/16] Το demo του PES 2017 κυκλοφορεί από σήμερα κι εμείς το τιμούμε όπως πάντα παίζοντας το...ντέρμπι του demo ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ. Δείτε την εμπειρία μας. h...
Posted (12 Sep 2016)

Pro Evolution Soccer 2017 demo

[Αρχική δημοσίευση: 17/8/16] Το demo του Pro Evolution Soccer 2017 θα κυκλοφορήσει μέσα στον Αύγουστο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Konami, όσοι θέλετε να δοκιμάσετε το νεότερο μέρος της σειράς πριν τ...
Posted (23 Aug 2016)

Pro Evolution Soccer 2017

[Αρχική δημοσίευση: 25/5/16] Η Konami ανακοίνωσε το επόμενο κεφάλαιο της σειράς Pro Evolution Soccer. Σε μία ακόμη έκδοση θα χρησιμοποιηθεί η Fox Engine με την προσθήκη όμως του λεγόμενου συστήματο...
Posted (19 Aug 2016)

Pro Evolution Soccer 2017 gameplay video

Το Pro Evolution Soccer 2017 κυκλοφορεί τον άλλο μήνα και στο πρώτο gameplay video θα παρακολουθήσετε τον αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Το βίντεο διαρκεί 10 λεπτά και σας δίνει μια καλή γεύση...
Posted (18 Aug 2016)

Pro Evolution Soccer 2017: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Η Konami ανακοίνωσε ότι το Pro Evolution Soccer 2017 θα κυκλοφορήσει στις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή ως συνήθως πιο μπροστά από τα υπόλοιπα ποδοσφαιρικά games της σεζόν. Τα διαθέσιμα format θα είναι ως συ...
Posted (06 Jul 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +4 aims (Level 20) 15/09/2016 16:58
Ωραιο review Μανο,το περιμεναμε!
#2 +2 TMND (Level 16) 15/09/2016 17:08
Για αλλη μια φορα κατατοπιστικοτα τος. Πιστευεις οτι θα προστεθουν ομαδες στο πρωτο update οπως περσι;
#3 +2 GeoRaragh (Level 18) 15/09/2016 17:12
Μπράβο ρε Μάνο εξαιρετικό review!
#4 +2 DoUzOs (Level 27) 15/09/2016 17:14
Πολύ καλό το review, όπως και το φετινό PES!
#5 +2 Manos (Level 39) 15/09/2016 18:48
Quoting TMND:
Για αλλη μια φορα κατατοπιστικοτατος. Πιστευεις οτι θα προστεθουν ομαδες στο πρωτο update οπως περσι;

Έχω ρωτήσει τόσο την Konami όσο και την Zegetron, την αντιπροσωπεία της.
Ειλικρινά είναι κάτι για το οποίο δεν θα έβαζα ποτέ στοίχημα. Ακόμα και στο επίσημο site τους ή στην Facebook page τους δεν υπάρχει ενημέρωση.

Προς το παρόν περνάω ευχάριστα στο MyClub, αν και θα περνούσα πολύ καλύτερα αν οι παίκτες ήταν περισσότεροι και αν μπορούσα να αγοράσω όποιον θέλω. Αυτό με τις μεταγραφές δεν έχει υπάρξει πουθενά αλλού στην ιστορία του gaming.
#6 +1 Efane (Level 24) 15/09/2016 20:35
Πολύ καλο το 8.2 , το παιχνίδι δείχνει βελτιωμένο.
#7 +1 Miatakias (Level 16) 15/09/2016 22:41
παιδια μην ξεχναμε στο review την διαφορα τις εκδοσης για pc με αυτην των νεων κονσολων (xbox1-PS4) τα γραφικα ειναι κατωτερα σε pc οπως και το gameplay..Υπαρχ ει demo στο steam οποιος θελει να δοκιμασει , δεν μου αρεσε οπως τα προηγουμενα..το FIFA μου αρεσει πολυ πιο πολυ αν και παλιος οπαδος του PRO...
#8 +1 rpgakias (Level 4) 15/09/2016 23:01
Βλεποντας το προχθεσινο live και καποια αλλα gameplay videos το παιχνιδι μου φανηκε αρκετα μονοτονο και με προβληματα παρολο που βελτιωθηκε στον αμυντικο τομεα!
#9 +1 g.dfil (Level 15) 16/09/2016 00:37
Ωραίο και αναλυτικό review . Μπράβο Μάνο.
#10 +1 Blood Prince (Level 30) 16/09/2016 03:46
Αρκετά αναλυτικό το Review.Εγώ θέλω να πω πως αν εξαιρέσουμε το Fifa 2000 ποτέ δεν έχω παίξει αγώνα με ελληνική περιγραφή και απ'ότι διαβάζω στο Review ούτε στο Pro 2017 αξίζει κάποιος να βάλει ελληνική περιγραφή.Στα θετικά συγκαταλέγω το Asian Champions League καθώς δεν το έχω δει στα Fifa.Επίσης είναι αρκετά ωραία η ατμόσφαιρα στο Camp Nou κατά την είσοδο των ομάδων όπως φαντάζομαι θα είναι και στο Anfield λόγω της συμφωνίας με τους δύο συλλόγους.
#11 finixbfg2000 (Level 7) 16/09/2016 20:24
Πίνω μπάφο κάι παίζω pro φάση...
#12 +1 stefoukos13 (Level 4) 16/09/2016 22:06
καταπληκτικο το φετινο προ μπραβο στην κοναμι που εφτιαξε το τελειο gameplay το fifa αν και ανεβασμενο φετος λογω γραφικών περνει ακυρο απο το προ το φετινο πολυ καλη δουλεια να φτιαξει θελουμε και το online ακομα περισσοτερο και θα ειναι το τελειο ποδοσφαιρακι
#13 thief (Level 9) 18/09/2016 22:53
Σιγουρα πιο βελτιωμενο απο την τελευταια του εκδοση ομως το lag στο online δεν παιζεται.Η Konami στο online τμημα του παιχνιδιου καταστρεφει οτι με κοπο φτιαχνει μεσα στο παιχνιδι.Για μενα παλι φετος μονο FIFA ( που παρεπιπτοντως φετος απο το demo δειχνει super).
#14 original1924 (Level 2) 20/09/2016 18:13
Μάνο καλησπερα,είδα το live σου χτες και ειδα οτι εχει κανονικα τις μεταγραφες σε ολες τις ομαδες,εγω που αγορασα το pro17 γτ δε τους εχει?τι πρεπει να κανω?
#15 +1 euris13 (Level 22) 20/09/2016 20:30
Ωραίο review! Μεγάλος λόγος αγοράς πάντως αθλητικού παιχνιδιού είναι οι ομάδες, κάπου στο οποίο χάνει πραγματικά πάρα πολύ η Konami (αν και υπάρχουν διαθέσιμα πολλά patches)...
#16 akanthithos (Level 7) 20/09/2016 20:43
Έπαιξα το demo και ομολογώ πως δεν το περίμενα τόσο καλό.
#17 general656 (Level 21) 20/09/2016 20:48
Θελω να δω μπροστα στα μάτια μου την εξέλιξη των γραφικών του PES 17. Αξιοποίησαν την Engine οπως επρεπε ;
#18 karlat89 (Level 11) 20/09/2016 21:12
ακόμη μια φορα ,πολυ σοβαρή δουλεια,συνεχισ τε ετσι
#19 Alexandr0s (Level 9) 20/09/2016 21:14
Καταπληκτικο review Μανο.Συγχαρητηρ ια για τη σπουδαια δουλεια που τοσα χρονια που μας προσφερετε. ;-)
#20 Alex DK 20/09/2016 21:16
Πρέπει να γίνει σύγκριτικό για να δούμε τι θα παίξουμε φέτος.
#21 +1 Akis 7 (Level 20) 20/09/2016 21:21
Και φετος Pro.Παρα πολυ καλο και με απιστευτα γραφικα!!!Το review εξαιρετικο οπως και καθε χρονο για το Pro!!!
#22 +1 George Shady (Level 7) 20/09/2016 21:38
Έχοντας παίξει μόνο το demo, μου φαίνεται ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, το υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας μου φάνηκε πιο εύκολο συγκριτικά με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Έχει καλά physics αλλά τα προβλήματα με τα διακαιώματα των ομάδων και τους τερματοφύλακες παραμένουν και δεν νομίζω ότι πρόκειται να αλλάξει ποτέ αυτό, αφού εδώ και τόσα χρόνια λέμε το ίδιο πράγμα αλλά δεν έχουμε δει προκοπή από την Konami. Η οποία εταιρεία για να ανταμείψει το φανατικό κοινό του PES στην Ελλάδα δεν έβαλε ούτε μία ελληνική ομάδα φέτος στο παιχνίδι και ανακύκλωσε τον ελληνικό σχολιασμό από τα προηγούμενα έτη. Εν ολίγοις είναι αρκετά καλό και ρεαλιστικό (θα του έβαζα 8 στα 10), αλλά πρέπει κάποια στιγμή η Konami να κάνει επιτέλους το βήμα παραπάνω. Το ίδιο ισχύει και για το FIFA. Το να βγάζουν τίτλους μια φορά το χρόνο οι οποίοι είναι 2%-3% βελτιωμένοι από την προηγούμενη έκδοσή τους και να θέλουν εξήντα ευρώ το θεωρώ κοροϊδία.
#23 DimutriKs (Level 16) 20/09/2016 21:45
Review για την έκδοση του pc θα έχουμε?
#24 GA Gaming (Level 2) 20/09/2016 23:07
Πολυ καλο review... πολύ καλη καλυψη και απαντησεις σε ολα τα συχνα ερωτηματα. Άλλο ενα εκπληκτικο review σας.
#25 zaloog (Level 2) 20/09/2016 23:28
Αρκετά αναλυτικό το Review.Εγώ θέλω να πω πως αν εξαιρέσουμε το Fifa 2000 ποτέ δεν έχω παίξει αγώνα με ελληνική περιγραφή και απ'ότι διαβάζω στο Review ούτε στο Pro 2017 αξίζει κάποιος να βάλει ελληνική περιγραφή.
#26 scriptor (Level 7) 20/09/2016 23:29
ο review ηταν ενα πιτα γυρο απ'ολα, δηλαδη χορταστικο, πλουσιο και απολαυστικο. Γουσταρουμε pro για την αμεσοτητα του χειρισμου του, το arcade feeling του και γενικως για τις ατελειωτες ωρες που μας εχει χαρισει!

Υ.Γ Καποια στιγμη να τελειωνει ομως αυτο το αστειο με τις αδειες για ομαδες και πρωταθληματα ε? Αντε μπραβο.
#27 bobo1704 (Level 11) 20/09/2016 23:33
Καλά το review, απλά "τα σπάει". Τώρα για το παιχνίδι...επιφ υλάσσομαι γιατί κάθε χρόνο...τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου βλέπουμε.. Μακάρι φέτος να είναι καλή η χρονιά!!!
#28 sham13rock (Level 6) 20/09/2016 23:33
Κατατοπιστικότα το review . Το κλασικο μου ''παράπονο'' καθε χρονο ειναι με τα δικαιωματα των αγγλικων ομάδων . Απο το λιγο ομως που επαιξα το demo (λογω εξεταστικης δεν εχω χρονο να κανω αλλα κι αλλα , ποσο μαλλον να παιξω games :P ) μ'αρεσε που το gameplay ειναι και φετος πολυ δυνατο , αλλα πιστευω η βελτιωση του φετινου τιτλου γενικότερα ειναι ελαχιστη σε σχεση με τον περσινο
#29 bouzk (Level 10) 20/09/2016 23:50
Όσο καλό και να είναι το gameplay του pes (έστω και υπερβολικά arcade, καλό είναι), όταν αρχίζουν τα Man Red και Man Blue... Να μην πω για το myClub και τις... μπάλες για μεταγραφές. Είναι καλό μόνο για διπλό με παρέα ...και μάλλον γι' αυτό και μόνο θα το τιμήσουμε!
#30 Billeiro (Level 2) 21/09/2016 00:29
Πολυ καλή δουλεια....εξαι σια παρουσίαση
#31 +1 risxa (Level 11) 21/09/2016 01:20
Μοιάζει να έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι τόσο στα γραφικά, όσο και στο gameplay.
Παρόλα αυτά οι ελλείψεις παραμένουν και στα πρωταθλήματα και στα ονόματα των ομάδων με αποκορύφωμα τις Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης όπου αναφέρονται για πρώτη φορά χωρίς τα ονοματά τους (πχ black and white κλπ). Είναι μεγάλο μειονέκτημα αυτό και δεν βλέπω να βελτιώνεται καθόλου με το πέρασμα των χρόνων αλλά έχω την εντύπωση πως μάλλον χειροτερεύει. Εγώ ως οπαδός του pro θα το αποκτήσω αλλά συνεχώς τα τελευταία χρόνια σκέφτομαι να δοκιμάσω και το Fifa για να έχω καλύτερα συγκριτικά αποτελέσματα..Ι σως το κάνω από φέτος.
#32 vasnta (Level 1) 21/09/2016 03:03
Μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχό του.Βελτιωμένα animation παικτών,gamepla y,γραφικά και physics μπάλας!Ωστόσο μακάρι να είχε και τα licences απο τις ομάδες και να τις έγραφε κανονικά
#33 Hyper82 (Level 5) 21/09/2016 09:14
Οπως και περσι δειχνει πολυ βελτιωση απο τα πετρινα χρονια.
Ειδικα φετος δουλεψανε πολυ στους τερματοφυλακες οπου αποτελούν και αυτοι ενεργο κομματι του αγωνα!
#34 plias21 (Level 2) 21/09/2016 09:22
Αρκετα βελτιωμενο. Μεγαλο μειον βεβαια οτι ακομα δεν εχει αρκετα αυθεντικα πρωταθληματα και βεβαια το ελληνικο :P
#35 sithlorddante (Level 17) 21/09/2016 09:34
Για μένα προσωπικά το PES ήταν και θα είναι πάντα ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου.
Το μόνο μειονέκτημα που υπάρχει είναι η έλλειψη των αδειών.
Η καλύτερη στιγμή για μένα είναι όταν αρχίζεις το Champions League mode και παίζει σε volume 100 στην ΤV ο ύμνος!!
#36 GeoRaragh (Level 18) 21/09/2016 12:05
Έχοντας παίξει παίξει το demo το παιχνίδι απο πλευράς gameplay μου φάνηκε πολύ καλό και βελτιωμένο.Φέτο ς θα πάω με το fifa γιατί το pro 17 δεν έχει τα δικαιώματα της bundesliga ,τα περισσότερα της premier league και κάποιες ομάδες τις γράφει αλλιώς.
Sorry konami αλλά και φέτος θα πάω με την EA.Αν κερδίσω τον διαγωνισμό ευχαρίστως θα το παίξω :P
#37 ThodorasSlash (Level 4) 21/09/2016 13:25
Πολύ καλό και καινούριο pro μου φάνηκε και εμένα αν και είμαι fan του fifa. Ωραία γραφικά και μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά είναι καλά.
#38 VTheIcEmAn (Level 5) 21/09/2016 13:40
Κατεβασα και επαιξα το προ στο ps4. Δεν μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα. Παρ'οτι παλιος παικτης του προ απο εποχης pes4, εδω και 2 χρονια με εχει τραβηξει το φιφα. Βεβαια κατανοω οποιον συνεχιζει να παιζε ακομα προ
#39 g.dfil (Level 15) 21/09/2016 14:02
Κατά τη γνώμη μου η Konami έκανε πολύ καλύτερη δουλειά σε σχέση με πέρυσι. Τα γραφικα, το gameplay και τα animations έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο.
#40 Apostolidis (Level 2) 21/09/2016 14:09
Πολυ ωραιο το Review...αν και πρωην fan του PES φετος ειπα να παω με το Fifa για να δω αν ισχυει οτι ειναι καλυτερο τα τελευταια 2 χρονια..Ετσι οπως τα περιγραφεις πιστευω πως το fifa και φετος θα ειναι καλυτερο..Θα μαθουμε σε 10 μερες.. :)
#41 Manos (Level 39) 21/09/2016 14:34
Quoting original1924:
Μάνο καλησπερα,είδα το live σου χτες και ειδα οτι εχει κανονικα τις μεταγραφες σε ολες τις ομαδες,εγω που αγορασα το pro17 γτ δε τους εχει?τι πρεπει να κανω?

Απλά περιμένουμε να κυκλοφορήσει κάποιο patch. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες ομάδες θα προστεθούν.
#42 +1 billfrigas (Level 29) 21/09/2016 17:21
αρκετα καλο φετος το παιχνιδι σε σχεση παντα με τις προηγουμενες εκδοσεις αλλα δεν ξερω αν μπορει να κοντραρει το fifa 17.
τα live παντως τα σπανε οπως παντα αλλωστε.
#43 pakisgoku (Level 1) 21/09/2016 19:06
Ωραίο και αναλυτικό review . Μπράβο Μάνο!!
#44 gozi (Level 2) 21/09/2016 20:01
Πολυ καλο review και αναλυτικο! Τα γραφικα εχουν βελτιωθει. Και παλι ομως οπως και στα προυγουμενα μου φαινεται καπως μονοτο και σε θεμα γραφικων και σε θεμα gameplay.
Το fifa ισως παρει καποιους παραπανω ποντους λογο του νεου story mode. Προσωπικα εχω την περιεργεια να δω πως θα ειναι και θα εξελισεται αυτο το στορυ.
#45 chris9999 (Level 4) 22/09/2016 01:28
ωραίο review μάνο αντικειμενικό και αντικατοπτρίζει έτσι ακριβώς όπως είναι το φετινό pes θα το τσιμπίσω σίγουρα αυτές τις μέρες δείχνει βελτιωμένο από πέρυσι
#46 alanon (Level 4) 22/09/2016 18:19
Απο οτι φαινεται και τα 2 ποδοσφαιρακια φετος εχουν κανει βηματα προοδου. Προτιμω το φιφα σαν στυλ, αλλα καταλαβαινω απολυτα ολους οσους προτιμουν προ. Μιλαμε για 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ στυλ. Και πρεπει να ειμαστε χαρουμενοι για το γεγονος οτι υπαρχουν επιλογες ως προς το τι θελει ο καθενας να παιξει....
#47 leftsa (Level 1) 23/09/2016 11:33
Πολύ καλό review.
Αρκετά βελτιωμένο το pes σε σχέση με το 16.
#48 +1 Blood Prince (Level 30) 23/09/2016 13:22
Quote:
Φέτος οι Ιάπωνες πήγαν στη λογική των αποκλειστικών συμφωνιών. Έκλεισαν συμφωνία με τις Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ και Ρίβερ Πλέιτ
Το review είναι πολύ αναλυτικό και ευανάγνωστο όπως πάντα. Από ότι έχω δει όμως στο επίσημο site της Konami έχουν κλείσει αποκλειστικές συμφωνίες και με την Red Bull Brazil,Flamengo ,Corinthians Paulista αλλά και με ολόκληρο το Βραζιλιάνικο Πρωτάθλημα ένα πρωτάθλημα το οποίο στο Fifa 15 δεν υπάρχει καθόλου,

Επιπλέον αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως παρόλο που η Konami είναι εταιρία απο Ιαπωνία δεν έχει τοποθετήσει ούτε κάν το Ιαπωνικό Πρωτάθλημα οπότε δεν υπάρχει λόγος να την κατηγορούμε στο πως δεν έχει το Ελληνικό διαθέσιμο όταν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας απο οποιονδήποτε μέσω Patch.

Τώρα για τα ονόματα των ομάδων απο Αγγλία,Γαλλία κ.λ.π την δικαιολογώ καθώς δεν έχει συμφωνίες ώστε να αναφέρει τους συλλόγους με το όνομα τους.Ακόμα όμως και αν επιθυμεί κάποιος να βάλει τα σωστά ονόματα όταν ακόμα και το λογότυπο είναι διαφορετικό πως είναι δυνατόν να ξέρω ποια ομάδα αντιστοιχεί με ποια. Ονόματα πάντως όπως East London είναι όλα τα λεφτά.Την Bayern Munich δεν την βρήκα πουθενά και μου έκανε εντύπωση.

Από Βραζιλία έχει σχεδόν τα πάντα απο γήπεδα,t-shirts κ.λ.π Επίσης όταν ακούς τον ύμνο όπως στο Camp Nu όταν τον άκουσα στο Demo βλέποντας gameplay βίντεο είναι απλά πώρωση.Στο Fifa 15 σε κανένα παιχνίδι δεν ακούγεται ο ύμνος σε τέτοιο βαθμό,ούτε καν ο ύμνος του champions league που ακούγεται στο Pes.

Anyways,ΝΒΑ 2Κ17 και PES 17 είναι must buy για φέτος.Και τα δύο παιχνίδια. (βέβαια το ένα απο τα δύο το κέρδισα ως blogger του μήνα Αυγούστου και ευχαριστώ το GameWorld γι'αυτό, το Fifa 17 ήταν τελευταία επιλογή στις επιθυμίες μου.)
#49 +1 mike kodima (Level 20) 24/09/2016 19:20
Αρκετά καλό το review Μάνο.Φέτος το PRO σε σχέση με της προηγούμενες είναι καλύτερο,όμως πάντα θα υπάρχει κάτι αρνητικό στα Pro.Και ο λόγος φυσικά είναι τα δικαιώματα δυστυχώς εκεί πονάει η KONAMI.Οπως πάντα τα FIFA είναι καλύτερα και το φετινό (FIFA 17) δεν αποτελεί εξαιρέσει.
#50 +1 supermario644ever (Level 20) 28/09/2016 21:26
Ένα από τα καλύτερα pes μετά από πολλά που δεν βγήκαν καλά
Έγινε πιο δυνατή η άμυνα και μπαίνουν δυσκολότερα τα goal
Γενικά όλο το concept είναι υπέροχο
#51 +1 christos24 (Level 1) 29/09/2016 14:32
το καλυτερο παιχνιδι.
καθε χρονο και καλυτερο !!!
#52 kosdinos (Level 1) 30/09/2016 17:38
Πραγματικά πολύ ωραίο το review.Γενικά το Προ είναι και φέτος ωραίο με πολύ καλά γραφικά λίγο το Gameplay με χαλάει...
#53 +1 baldur21 (Level 12) 01/10/2016 23:53
Πολύ καλό το review! Η γνώμη μου είναι ότι το παιχνίδι έχει βελτιωθεί αρκετά και έχει γίνει πιο ελκυστικό! Όμως η έλλειψη των δικαιωμάτων από τις ομάδες και τις διοργανώσεις είναι σα φαγητό χωρίς αλάτι!
#54 Broken Matt Hardy (Level 6) 02/10/2016 13:11
Το προ 16 μου άρεσε αρκετά αλλά το 17 είναι κατώτερο των προσδοκιών μου.Ρε γατάκια της KONAMI γιατί βγάλατε την Bayern?Απλά tragic.....DELE TE !!! DELETE!!!! DELETE!!!!
#55 Edge13 (Level 2) 03/10/2016 18:59
Ωραιο Review Μανο,αρκετα καλο φαινεται φετος το PES17.
Ελληνικο Πρωταθλημα θα προστεθει ποτε ειτε σε PES ή σε FIFA?
Score 8.2
7.84 User Score
(19 votes )
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: PES Productions
Publisher: Konami
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players: 1-4 (2-22 Online)
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo E4300 ή AMD Athlon II X2 240, Κάρτα γραφικών 384MB (GeForce 8800GS ή ATI Radeon X1600 XT), Χώρος στο σκληρό δίσκο 8GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 15/9/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification